Arto Luukkanen

Uusi, iloinen & rasavilli Situ

Maamme syventyy kohta Juhannuksen viettoon.

Juhla on suomalaisille jollain erityisellä tavalla pyhä; ihmiset haluaisivat unohtaa arjen raadannan ja kohdata luonnon; koskettaa jotain ainutlaatuista ja ihmeellistä.

Saunomisen ja vihtojen heilutuksen sekaan mahtuu monta totista ja ehkä liiallistakin yritystä kohdata luonnon ekstaasi.

Poliittinen sitko jatkuu vielä

Kansalaiset eivät kuitenkaan vielä pääse pahasta sillä maamme ylin päättävä elin pohtii sitä nauttiiko hallitus sen luottamusta.

Kysymyksiä on monia: oliko kyseessä ennaltapäätetty juoni, oliko pääministeri tietämätön, miksi kansalaisille ei kerrottu, kuka petti ja kenet? Valehteliko Sipilä suurelle salille? EIkö hän todella tiennyt tai edesauttanut tätä kehitystä? Valehtelivatko mediat? Kumpaan uskoa?

Ja sitten on vielä se uusi poliittinen joukko, joka löysi itsensä juuri äsken. Se, joka viime viikolla oli Uusi Vaihtoehto ja joka viikossa vanheni siniseksi tulevaisuudeksi.

Analyysin jälkeen kiinnostunut tutkija jää kuitenkin ymmälleen.

"Sinisen tulevaisuuden" aatteellisessa kukkarossa näyttää asuvan matti.

Situkat ilmoittivat omaksi ideologiakseen miltei samat päämäärät kuin Kokoomus. Siellä on "Ellun kanojen" keksimiä iskusanoja kuten: toivo, vastakkainasettelun päättyminen, positiivisuus ym.

Simon - valtakunnan yrmy?

Ainoa mikä tässä kiva-kiva litaniassa on uutta ovat sanat: iloinen ja uusi.

Sekin on tietysti kiva mutta kun sen puuhamies - nuori Simon Elo - näyttää yhtä hersyvän iloiselta kuin aikoinaan kommunistien Jouko Kajanoja.

Missä se on se ilo? Se uutuus? Kun ilmeet ovat yhtä yrmyjä kuin NKP:n politbyroossa. Ja kun esiintyminen on freesiä ja rasavillia kuin hämäläisissä häissä.

Yhteenvetona voi todeta, että sininen vaihtoehto on kuin Uusi & Iloinen teatteri (situkaiset), jonka tarkoituksena on tehdä hauskaa komediaa samaan aikaan kun se virallinen teatteri (Kok) tekee Wanhaa ja Surullista draamaa.

Näyttelijöiden ilmeet ovat samat kuin kokoomuskupletin esittäjillä.

Missä se pihvi on?

Menettää sielunsa?

Onneksi tämä kaikki kuitenkin tasoittuu ja rauhoituu juhannuksen jälkeen. Niin poliitikot kuin ihan me taviksetkin kohtaavat kesäyön yhtä huumaavana ja hiljentävänä.

Silloin on mahdollista miettiä ja fundeerata sitä miten lyhyt ja ohikiitävä tämä aika on. Hiljaisuudessa on myös aikaa kysellä itseltään: teinkö oikein? Petinkö itseni? Voinko katsoa peiliin?

SIllä mitä se hyödyttää vaikka voittaa jotain ohimenevää ja häviävää tai jopa kaiken mutta menettää sielunsa?

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

virolaiset ovat iloisia: Sittu-puolue

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mitäpä mieltä olet Arto kun kansanedustaja Kari Kulmala (ensimmäisenä erostaan ilmoittanut) valittiin eilen Rääkkylän valtuuston puheenjohtajaksi? Viitaten tuohon viimeiseen lauseeseen. Toki toivotamme Karille menestystä pienen kunnan itsenäisyyden puolustamisessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"SIllä mitä se hyödyttää vaikka voittaa jotain ohimenevää ja häviävää tai jopa kaiken mutta menettää sielunsa?"

Henkilökohtainen valta ja kunnia on jokatapauksessa ohimenevää, ei sen eteen kannata kauheasti uhrata.

Enpä tiedä onko maan menestyminen yksilön kannalta sen kummoisempi asia kuin oma menestys, mutta ainakin ihminen voi kuvitella että kannattaa uhrata vaikka oma asemansa sen pysyvämmän eteen.

Mikä se sielu sitten on?
No, enpä lähde nyt pohtimaan sellaista. :)

Tulevaisuudesta ei kuitenkaan tiedä. Ei tiedä että mitä tulevaisuus tuo tullessaan, eikä edes sitä miten omat päätökset siihen vaikuttavat. Vaihtoehtoja mahdollisiksi tulevaisuuksiksi riittää.

Yksi vaihtoehto on että Halla-aho menettää tämän episodin mukana uskottavuutensa ja luotettavuutensa, leimautuu luuseriksi. Se että hän ei hoida puolueensa asioita kotimaassa, vaan piiloutuu Brysseliin.

Jos joku ajattelisi omaa henkilökohtaista etuaan, sitähän kaikki puheistaan huolimatta kuitenkin ainakin jonkin verran joutuvat ajattelemaan, kannattaisi ehkä harkita loikkausta "siniseen tulevaisuuteen", mitä nopeammin, sen parempi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaima hyvä. Teksti oli juhannuksen kunniaksi runollista ja raamatullista. Johannes Kastajan päivä näet..

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen lukenut aina mielenkiinnolla blogejasi, joissa on ollut myös huumoria mukana. Raamatullisiin asioihin mennäkseni muistui mieleeni oppikoulun alaluokat ja aamuhartaudet 1960-luvun ensi vuosilta. Silloin usein laulettu virsi oli virsi 484, jonka ensimmäinen säkeistö kuuluu:

Totuuden Henki, johda sinä meitä
etsiessämme valkeuden teitä.
Työtämme ohjaa, meitä älä heitä,
tietomme siunaa.

Uskon, että Totuuden henki johdattaa näitä Sinisen Tulevaisuuden kansanedustajia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #10

Totuuden vai muunnellun totuuden? Omaksi eduksi sopivan totuuden?

Mitä jää jäljelle, kun pettää ensin äänestäneet ihmiset ja sen perään vielä puoluetoverinsa? En itse pystyisi katsomaan peiliin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #14

Enpä nyt puhuisi muunnellusta ja omaksi eduksi sopivasta totuudesta. Timo Soini totesi ”setelit meni, selkäranka jäi.” Setelien osuus taitaa olla puoluetukena noin 180 000 euroa kansanedustajaa kohden, jos oikein muistan. Tarkempi arvio on tervetullutta. Setelit jäivät 22 kansanedustajan kohdalta Perussuomalaisiin.
Minulla on sanonta ”mies ilman periaatteita ei ole mikään mies.” Tähän kuuluvat oleellisena osana arvot, jotka itse jokaisella on oman elämänsä rakennuspalikkoina.
Mitä pettämiseen tulee, niin voi kysyä: Kuka onkaan pettänyt kenet? Käsitykseni mukaan ”lukitut ovet” eivät kuulu puoluekokouksessa avoimeen demokratiaan. Tästä Jukka Jusula kertoi Päivärinnan haastattelussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Mitä jää jäljelle, kun pettää ensin äänestäneet ihmiset ja sen perään vielä puoluetoverinsa? En itse pystyisi katsomaan peiliin."

Politiikka on sellaista että aina jotkut äänestäjät pettyvät.

Jos Sipilä olisi päästänyt Halla-aholaiset hallitukseen ja kaavaillut ministerinvaihdokset olisivat toteutuneet, olisin ollut äänestäjänä surkean pettynyt, sillä tietenkin odotin että Sipilä osaa hoitaa tällaiset asiat.

Minä en pettynyt tällä kertaa, Sipilä ei minua pettänyt.
Olen äänestäjänä Sipilään nyt kovin tyytyväinen.

Mutta tottakai olen varautunut siihen että polittiikka tuottaa pettymyksiä myös minulle. Itseasiassa kikyn lähes epäonnistuminen on minulle suuri pettymys.

Myös sote- uudistuksen takkuaminen on minulle pettymys.

Positiivinen asia politiikassa on, paitsi sinistä tulevaisuutta, myös vihreiden uusi puheenjohtaja, jonka mielipiteet, vaikkakin ovat lievästi vihertäviä, ovat minulle mieluisia. Entinen puheenjohtaja oli populisti joka ajoi puolueen kannatuksen ylös, populisimi ei minua innosta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seppo. Suomi on vapaa maa. PS ei ole vankila. Jokainen voi tehdä mitä haluaa; jopa mennä ulkopuolisten masinoimaan hajotukseen. Ikävintä on se, että hän tietyllä tavalla pettää äänestäjänsä. Tähän luottamukseen perustuu kaikki. Ilman sitä poliitikko edustaa vain itseänsä. Mutta ehkä hän vielä ymmärtää tekonsa merkityksen. Ei ruveta kiroamaan ketään...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Ikävintä on se, että hän tietyllä tavalla pettää äänestäjänsä." Tuossa kiteytynee kahden äänestäjätyypin ero. Äänestetäänkö henkilö vai puolue edellä. Kuntakenttä on yksi mittari seuraavien kuukausien ja maakuntavaalienkin tiimoilta. Kunnissahan ne äänestäjät ovat. Itse olen mennyt yli 30 vuotta hlö edellä - toki taustajoukkoja tähyillen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Itse menisin henkilö edellä jos olisi pienikin mahdollisuus että sellainen henkilö joka puhuu vain rehellisiä totuuden sanoja voisi mennä läpi.

Sellaista vaihtoehtoa vain ei ole olemassakaan ja mitä minua hyödyttäisikään äänestää sellaista joka oman ääneni lisäksi saisi vain pari hassua ääntä.

Siksi äänestän ensin puoluetta, sellaista joka on mielestäni vähiten epärehellinen.

Viime kunnallisvaaleissa tosin käytin eka kertaa elämässäni äänestyskonetta ja kun eka tulos antoi oikean puolueen ja mieleisen henkilön, päätin sitten äänestää sitä. Läpi se meni, mutta ei ollut mikään äänikuningas. :)

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Valitettavasti puolueet ne päättää mitä äänestetään ja mitä ei. Puolue ajaa puolueen ohjelmaa. Yksi henkilö saa toki jotain muutoksia puolueeen ohjelmaan, mutta monessa puolueessa se mitä äänestetään tulee pieneltä johtoryhmältä.

Rivikansanedustajan mahdollisuudet ovat toki pienet vaikuttamisen mahdollisuudet pitkällä aikavälillä ja valiokuntatyö. Minusta tämä malli ei ole paras, mutta näin se vaan menee ja joissakin puolueissa varsinkin äänestyslinjaukset tulevat pienemmältä porukalta kuin toisessa. En osaa arvioida noita miten eri puolueissa menee.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Olisi varmaan Ellun Kanoillakin noussut kädet pystyyn jos heitä olisi pyydetty tekemään tuosta porukasta ilon ja toivon kansanliike ja Elosta metsien Macron.

Pekka Iiskonmaki

#6
Sapeli-Simonen totesi: ''Kunnia meni, mutta maine kasvoi''

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Usko, toivo ja rakkaus, näillä mennään ja iloisesti. Toivon sinisille runsasta menestystä. Kun Leena Meri on sitten pääministeri, hänellä on omasta takaa sellainen 15+15% vankka kannatus (-;

Tri Halla-ahon valinta paljasti eliitin prioriteetit. Se on sinänsä hyvä asia. Toivottavasti kansa ehtii niihin ottamaan kantaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Pekka Iiskonmaki

Situkka, situkaisempi, sinkku

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mielikuvia syntyy sanoista monilla tavoin. Analogioitakin niin runousopilliselta kuin merkitystekniseltäkin pohjalta, aika hämmentäviäkin mahdollisilta viittaussuhteiltaan muuten. Kreikassa on esimerkiksi se Kultainen sarastus.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Persut ovat koko historiansa ajan syyttäneet mediaa ja muita puolueita kaikesta mahdollisesta. Nyt kun 2/3 omista kansanedustajista jätti puolueen, niin sama meno jatkuu. Tekisi mieli sanoa, että hypätkää järveen, mutten näin juhannuksen alla viitsi. Pysykää siis maissa ja pitäkää pelastusliivit päällä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos etsii selitystä sille, miksi pääministeri SIpilä puhui eilen mitä puhui, löytyy yksi selitys raamatusta.

Ilmestyskirja:
21:8

kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema.

Valehdella ei sovi, mutta asian kuin asian voi kääntää siinä määrin päälaelleen ettei suoraan sitä tee (suoranaista kolmen keskeistä sopimusta, sopimuspaperia ei ole mikäli Halla-aho valitaan pj:ksi). Soinin tehtävä taas tulkita puheitaan ja kirjoituksiaan on hieman haastavampi.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Otitpa paikan esille - khyl.

Mutta Se joka tässä kontekstissa arvioi valehtelemisen tietää ihmisen sisäisen tahtotilan: Haluaako hän viestittää totuuden vai johtaa harhaan, valehdella. Häntä ei voi pettää, meitä ihmisiä toki voi. Näppärillä puheilla eivät ministerit pääse vastuusta. Hyvä.

Ja kun rehellisemmin arvioidaan näitä puheita, valheita oikeasti siellä täällä, eikä ihan pieniäkään, vaan kunnon emä sellaisia. Mut kaikki selviää sitten lopulta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jo ensimmäisen jytkyn jälkeen totesin monesti persujen olevan Soinin henkilökohtainen bisnes ja nyt tuo on Soinin toiminnan seurauksena todeksi tunnustettu. Kun puolueelta puuttuu ideologinen liima, kuten persuilta puuttuu, siltä puuttuu kaikki.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

harjoitin älyllistä hygieniaa ja otin muutaman vouhkan älämölöön pois. ))) tämä ei kuitenkaan ole mikään viemäri.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

taas lähti...kuten sanoin ei vihapuhetta eikä vouhkausta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sipilän hallituksella on muitakin tavoitteita, mutta tärkeintään se ei hukkaa: toteuttaa maan historian suurin ja kallein sotakaluston hankintaohjelma.

Kyllä kansa maksaa, sanoo Soini.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hankenin kasvatti Hjallis Harkimo piikitteli Savon Sanomien kolumnissaan Petteri Orpoa, joka on ilahtunut hallituksen työn keventymisestä persujen pudottua kyydistä.

Bolshevikit alkuaikoinaan lisäsivät vallankumouksen rattaisiin vauhtia tiputtaakseen sontakokkareet kärryn pyöristä. Sitä Hjallis ei maininnut, eikä sitä että natsit toteuttivat ns. itsepuhdistuksia omissa kaadereissaan valikoidessaan rautanyrkkejä kaikkein vaativimpiin tuhotöihin.

Hjallikselle kuitenkin "tattista" savolaisten valistamisesta. Siihen hän katsoo olevansa velvollinen nostaessaan osinkoja Sorsakoskella 1800-luvulla kukoistaneen Hackman-suvun perillisenä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Vastatattiksena" Hjallikselle voisi kertoa holocaustin paljastaneen monen juutalaisenkin (Kapo) kyenneen äärimmäisen ankarissa oloissa palvelemaan kiusaajaansa.

Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta. Yksilöä ei pitäisi panna liian ahtaaseen paikkaan, sillä hän päätyy tekemään uskomattomia kauheuksia, jos on jauhettu pakkoa, että on pakko. Olipa kristitty tai juutalainen.

En tiedä istuuko Hjallis perustuslakivaliokunnassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Missä mielipidevalta lymyää, sen voi tänäänkin päätellä siitä missä vartiaista ja apusta vartiaksi tarvitaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset