Arto Luukkanen

Saksa jahtaa "arvokirveellä" Suomea

”Am deutschen Wesen mag die Welt genesen” eli saksalainen olemus mahtaa tervehdyttää maailman

Historiantutkimus on kiehtovaa. Sen vaatimukset ovat kovat: tieteellisen metodin, lähteiden huolellisen käsittelyn ja tieteellisen objektiivisuuden vaatimukset ovat läsnä aina.

Siitä huolimatta monen tutkijan mielestä historian tulkinnalliset kehät ovat koko ajan muutoksessa eikä sillä ole tieteenä niitä samoja mitattavia arvoja kuin esimerkiksi matematiikalla.

Siitä huolimatta: rahan ja vallan liikkeiden seuraaminen läpi vuosisatojen on kiehtovaa samalla kun uudet lähteet ja tulkinnat muuttavat koko ajan kuvaa menneisyydestä.

Arvokirves Berliinistä

Tähän liittyen totean suoraan: olin väärässä (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238343-insodi-infoa-tiivi-taavi-hallitusta-pukkaa) 11.6. olettaessani, että ajatus ”vääristä perusarvoista” olisi ollut puhtaasti suomalainen ajatus. Näyttää siltä, että Halla-ahon torppaus ja PS puolueen hajotuksen syynä ollut ”arvokriisi” on suomalaisille päättäjille ulkoa syötetty ajatus.

Lyhyesti: Sipilän ja Orpon huoli ”arvoista” ei ole heidän omansa.

Olin väärässä, että ne olisi keksitty jossain kotimaisessa mainostoimistossa tai peräti joidenkin toimittajien keskuudessa. Oletin väärin ja yliarvioin näiden tekijöiden merkityksen.

Todellisuus on ihmeellisempi. Ohjeet tulivat suoraan Berliinistä.

Nyt näyttää siltä, että Saksa ja sen vanavedessä liukuva Macronin Ranska on lähtenyt kovalle linjalle suhteessa Itä-Eurooppaan. Unkarin ja Puolan sekä muiden itsepäisten valtioiden on nyt toteltava ja kuljettava ”eurooppalaisten perusarvojen” mukaan.

Mikäli ne eivät sitä tee, ne eivät tule saamaan EU:n tukirahoja maatalous- ja rakennerahastoista. Kun niillä ei ole oikeita ”arvoja”, niin heille ei anneta rahaa.

Toisin sanoen: Saksa aikoo jahdata Itä-Eurooppaa arvokirveellä. Rahalla.

”Arvokirves” on tehoisa sillä Iso-Britannia lähtee maksajien ringistä. Saksan perusarvoja tarvitaan kun a) vähennetään EU pottia b) ja kun haetaan lisää maksajia.

Lukekaapa tämä artikkeli Internet-Spiegelistä (http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/eu-guenther-oettinger-droht-polen-und-ungarn-mit-geldentzug-a-1154841.html).

Näyttää myös siltä, että viisaimmat Saksassa ovat kritisoineet tätä politiikkaa; entisillä itä-blokin mailla on omat karvaat kokemuksensa heikkenevän imperiumin yrityksistä riistää niitä. Ne eivät myöskään helposti lämpene Saksan ”arvokiristykselle”. EU toimii kuitenkin konsensuspohjalta; ts. jos äkseeraus törmää päättäväiseen vastarintaan saattaa koko systeemi halvautua.

Saksa taas näyttää, että huolimatta sen ”uusista arvoista”, se näyttää pysyvän vanhoillaan suhteessaan Euroopan muihin maihin. Vanha päsmäröintipolitiikka ”uusien arvojen” avulla näyttää luhistaneen Saksan takaisin Euroopan korpraaliksi. Historioitsijalle tässä ei ole kuitenkaan mitään järkyttävää: Saksa on aina Saksa, aivan kuten Venäjä on aina Venäjä.

Kun raha (arvo) kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa

Mitä tapahtuu kun arvot ovat yhtä kuin raha?

Kyse on vähän samanlaisesta ongelmasta kuin aneet olivat aikoinaan 1500-luvun Euroopassa. Katolinen kirkko oli silloin Eurooppaa yhdistävä mahtitekijä, joka vaati sen jäseniltä alistumista ja rahaa. Rahatalouden monimutkaistuessa kirkolliset toimijat joutuivat lainaamaan rahaa markkinoilta ts. pankkiiriliikkeiltä ja syöttämään sitä Roomaan.  Rooman paavi oli myös innokas rakennuttaja. Leo X rakennutti Pietarinkirkkoa suuruuteen ja möi arvoja saadakseen rahaa.

Tarvittiin rahaa.

Kun paavi halusi rahaa, niin katolisen Euroopan oli hankittava sitä. Kardinaali Albert Brandenburgilainen, Mainzin arkkipiispa joutui lainaamaan Fuggerien pankkiliikkeeltä 48 000 dukaattia saadakseen virkansa. Piispantuoli – pallium – oli kallis tavara Rooman kuuriassa. Rahat oli saatava takaisin kansalta sen ajan oikeina arvoina – aneina. Kyse oli maksettavasta rahasta syntien anteeksiantamista vastaan. 

Eräs saksalainen munkki nousi sittemmin tätä teoriaa vastaan. Loppu on historiaa; katolisen kirkon haave Euroopan yhdistämisestä sen ”arvojen” alle epäonnistui.

Saksan ”arvo-kirves” heilahti Suomessa

Aneiden ajatus on teologisesti monimutkainen häkkyrä mutta kansan keskuudessa siitä tuli yksinkertainen hökötys.

Ihmiset käsittivät, että rahalla oli mahdollista ostaa aneita – jotka sitten yhdessä mahdollisen katumuksen kanssa varmistivat anteeksiannon. ”Kun raha kirstuun kilahtaa niin sielu taivaaseen vilahtaa”. Aneilla oli omat asteikkonsa synnin suuruuden mukaan; murhasta ja varkaudesta selvisi kullalla.

Kansan oikeustaju ja terve järki kuitenkin voitti. Saksalaisen munkin ajatus siitä, että rahalla ei voi pyyhkiä omia syntejään villaisella kertoi siitä, että Eurooppa oli repimässä irti yleiseurooppalaisen ja universaalin poliittisen mahdin siteet. Maanosamme oli astumassa tielle, joka johti kansallisvaltioiden syntyyn.  

**

Nytkin on kyse rahasta vaikka puhutaan arvoista. Halla-aho sai väistyä hallituksesta siksi, että hän oli oikeasti EU-kriittinen. Ei vain puheissa vaan mikä pahinta: myös teoissa.

Ikävintä tässä oli se, että loikkarit toimivat suurimpina HA:n demonisoijina ja mustamaalaajina. Puhuttiin vääristä arvoista mutta kaiken takana oli Berliinistä annettu diktaatti – ohje, joka velvoitti käymään kansanvallan kimppuun. Oli hajotettava hallituspuolue, että hallitus voisi toimia Berliinin ohjeiden mukaan. Arvokirves heilahti ja sen tuloksena kansanvallan pää putosi ja usko demokratiaan sai iskun.

Toimittiin kansan tahdon vastaisesti, että voitaisiin toimia Berliinin tahdon mukaisesti.

Serviilit palkitaan

Suomi on ollut tähän saakka tottelevainen maksaja, joka on höylisti maksanut ”pietarin penninkeinä” Brysselin pohjattomaan kaivoon rahaa.

Olemme erityisesti Kataisen ja Vanhasen johdolla maksaneet muiden jäsenmaksualennuksia. Se on fakta. Summa on yli miljardi euroa. Me osaamme totella ja tämä kansa on niin hyvää ja hyödyllistä siksi että se tottelee. Siltä voi kiskoa aneita vielä lisää, sillä se uskoo niihin. Ja tätä uskoa pidetään yllä.

Nyt meitä tarvitaan taas. Uskomaan ja maksamaan. Ei pelkästään maksamaan vararikkoista Kreikkaa – vaan ennen kaikkea huolehtimaan siitä, että Iso-Britannian vaje EU:n budjetissa saadaan täytettyä.

Siksi hallitusta piti ravistaa ja perussuomalaisten piti lähteä pois. Siksi kansan antama mandaatti piti kumota. Siksi perussuomalainen puolue piti saada hajalle.

Kyse oli rahasta ts. arvoista.

Ja siitä, että Saksa käskee.

 Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Historiallisen muistin mukaan Saksa on yrittänyt syöttää viime vuosisadalla kaksi kertaa omia arvojaan Euroopalle (”Am deutschen Wesen mag die Welt genesen” eli saksalainen olemus mahtaa tervehdyttää maailman, oli silloinen iskulause).  Ensimmäisellä kerralla tuloksena oli n. 16 miljoona kuolonuhria, toisella kerralla niitä oli vielä enemmän.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Saksalaiset arvot tulevat ja tervehdyttävät Suomen!!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisi siis varmaan parempi, että Saksalla olisi samanlaiset arvot kuin sillä oli vuosina 1933 - 1945. Taisi niihinkin aikoihin olla porukkaa, joka katsoi Suomen seuraavan saksalaisia arvoja.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jawohl. Me tarvitsemme sitä. Ajantasaista dokumentaatiokuvitusta Saksasta dos. Luukkasen analyysin tueksi:

https://www.flickr.com/photos/erotic-art-cabinet/s...

Tosin ymmärsin Angelan käskyt siten, että olisi mieluummin pitänyt hajottaa koko hallitus ja saada demarit ja Vihreät hallitukseen.

Mikko Talso

Uskoisin, että valehtelusta on tullut arvokasta, jotta Suomi tanssisi EU:n pillin mukaan. Enää ei politikkoja edes hävetä, jos on tullut valehdelluksi - ainakin Soini hymyili leveästi. Arvokirveen tuotos on valhe.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toivottavasti Puola kumppaneineen ei luovuta helpolla, näillä on kokemusta Saksan rautasaappaasta ja surkeasta valtioliitosta. Onhan siellä Itävaltakin niskuroimassa Saksaa vastaan, tuskin nyt löytyy korpraalia johtamaan joukkoja yhteen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

mersu vie tehtaansa puolaan ja venäjälle,-hyvästi wanha maailma(eurooppa)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, tehdäänhän niitä mersuja Suomessakin.

Mitä puolestaan laatuun tulee, niin tsekeissä tehdyt tuotteet, esim autot, ovat tasalaatuisuuden huippua, koska niitä valmistavat vankan teollisen perinteen omaavat eurooppalaiset duunarit - ei vierastyöläiset.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö se ole ihan reilua, että eu myönteiset heittävät eu vastaisen vähemmistön pois hallituksesta? Miten keskusta tai kokoomus voisi toimia Halla-ahon ja Huhtasaaren kanssa samassa hallituksessa? Näkemykset unionista ja eurosta ovat niin kaukana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Näkemykset unionista ja eurosta ovat niin kaukana."

Niinkuin Sipilä sanoi, häntä tai hallitusta ei kiinnosta mitä mieltä kansa on unionista.

Marko Parkkola

Onko sinusta reilua heittää vähemmistöjä pois? Aika pöyristyttävää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olipa nokkelaa. Tai ei oikeastaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen herrat liittyvät vaikka minkälaisen belsepubin kanssa kunhan saavat turvallisuuspolitiittisilla perusteilla komentaa Suomen kansaa. Koska Venäjä, Venäjä, Venäjä.

“Positiivinen” ja “syrjintä” ovat yhdessä tuottaneet suomalaisen ihmisen jonka ajatuksia ei tarvitse kahdesti arvailla. Kaksipäisen vasikan luultiin voivan syntyä vain luonnonoikkuna.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus, kiitos.

Tosiaan, aivan yht'äkkiä nousi tämä arvokeskustelu tapetille, ohittaen muut, täysin toisarvoiset tekijät. Saapa muuten nähdä, kuinka nöyriksi itäisen Euroopan johtajat tulevat. Kansa Itäisessä Euroopassa näyttäisi kyllä seisovan johtajiensa päätösten takana. Kun / jos EU n ylimielinen ja ahne johto ryhtyy kiristämään jäsenmaiden hallituksia, niin Unkarilla aitoineen on myös hyvä vastavetomahdollisuus. Rajat vaan auki reilusti. Siirtolaiset eivät sitten muuten jää Unkariin, niin tiukka on maan maksupolitiikka ja ilmaiset edut kulkijoille. Saksan runsauden sarvi on kuitenkin ihan vieressä, eikä Itävalta, Tsekki tai Puolakaan taida ottaa enempää elätettäviä Afrikan mantereelta.

Veikkaan, että Merkel tulee saamaan siinä vaiheessa lisää korkeakoulutettua halpatyövoimaa auttamaan Saksan taloutta.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Saksa on jo pitempään ahdistellut ensin Unkaria, sitten myös Puolaa leimaten niiden hallitukset "nationalistisiksi", "äärioikeistolaisiksi" jne. Ja tosiaan, nyt juuri on tuo "arvopohja" keksitty jonkinlaiseksi ideologiseksi pohjarakennelmaksi vahvemman oikeuden legitimisoimiseksi. Taustalla on, juuri näin kuin kirjoitit, Arto, raha. Vieläpä laajemmassa merkityksessä, sillä Unkarin panettelu alkoi nimenomaan siitä, että se ryhtyi hoitamaan velkakriisiään kerettiläisesti. Sen sijaan että olisi leikannut kaikkea mahdollista kansansa köyhemmältä puoliskolta se ryhtyikin asettamaan kriisiveroja suuryrityksille, joista suuri osa on saksalaisia. Malli on toiminut erinomaisesti -yritykset ovat maksaneet nyrkkiä heilutellen ja hampaita kiristellen, mutta eivät ole muuttaneet minnekään pois. Tätä mallia kannattaisi tutkia Suomessakin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

niin...alku voisi olla ehkä se, että ulkomaiset kaivosyhtiöt alkaisivat maksamaan vaatimatonta veroa)))

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Todellakin mainio alku se olisi! Juuri ulkomaisen kaivostoiminnan kautta virtaa Suomesta mittavia fyysisiä arvoja pois mitä kyseenalaisinta korvausta vastaan!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

„Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt“ kuuluvat sanat Saksan kansallislaulussa. Se kertoo kaiken. Sisareni on asunut vuosikymmeniä Berliinissä ja sanoin hänelle siellä käydessäni jo ainakin vuosikymmen sitten, että Berliinistä tulee Euroopan ”Mekka”. Näin on käynyt ja EMU/euro on siihen loistava ”työkalu”. Mihin Saksa ei aikaisemmin pystynyt entisen vesivärimaalarin johdolla aseilla, se pystyy nyt EMU/eurolla. EKP:n pääkonttori on Frankfurtissa ja siellä kuunnellaan Saksaa "herkällä korvalla".

Saksalaiset ovat ahkeraa, työteliästä ja yritteliästä kansaa. He loivat sodanjälkeisistä raunioista Euroopan talousveturin. Olen aina ihmetellyt, miten wieniläinen vesivärimaalari sai aikanaan villittyä tämän kansan. Siinä taisi kuitenkin olla apuna Goebbelsin luoma propaganda ja ensimmäisenä Sachsenhausenin keskitysleiri, jonne alettiin toimittaa "toisinajattelijoita" uudelleen koulutusta varten jo melkein heti Hitlerin tultua valtakunnankansleriksi.

Mitä Suomen ja Saksan suhteisiin tulee, niin Saksa on palastanut Suomen kolme kertaa. Ensimmäisen kerran se tapahtui Vapaussodassa 1918, toisen kerran kesällä 1944, kun lento-osasto Kuhlmey operoi Immolasta käsin Kannaksella ja kolmannen kerran 1990-luvulla, kun Saksa avasi erikoistilin Suomea varten. ”Bankrotti” oli silloin muutaman tunnin päässä, kun täällä oli vähän ”irroteltu” pankkimaailmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän päivän perspektiivistä katsottuna kuulostaa käsittämättömältä, että Berliinin muurin murtumisen jälkeen alussa pidettiin itsestäänselvänä, että Bonn jatkaa myös yhdistetyn Saksan pääkaupunkina.

Berliinin nimeämistä pääkaupungiksi pidettiin eihistoriaan kuuluvana nostalgiana. Siitäkin huolimatta, että Bonnin asema virallisissa yhteyksissä oli aiemman Saksan Liittotasavallan verbaliikassa ilmaistu sanoilla "die vorläufige Hauptstadt Bonn" (väliaikainen pääkaupunki Bonn).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kolmannen kerran 1990-luvulla, kun Saksa avasi erikoistilin Suomea varten."

Pitäisin jopa todennäköisenä että Suomi oli täysin alisteinen Saksalle jo 90-luvulla kun harjoiteltiin ensimmäistä yhteisvaluuttaa, ecua jota vahvan markan taloudeksi kutsuttiin. Suomi meni siinä ensimmäisessäkin yhteisvaluuttakokeilussa myös päin seinää. Ei tätä liittovaltiorakennelmaa ole viime vuosina keksitty, tämä on paljon vanhempi ideologia ja kokeilu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi oli aivan omaehtoisesti revalvoinut markan vuonna 1989 jo ennen kuin markan arvo väliaikaisesti sidottiin D-markkaan 90-luvun alussa. Kovan rahan politiikka oli siis Kullbergin aikana päätetty Erkki Liikasen ollessa tasavallan valtiovarainministerinä.

Tuon revalvaation tuloksena jo ennestään yliarvostettu valuutta nousi sfääreihin arvaamattomiin ja teki Suomesta BKT per capita mittarilla maailman toiseksi vauraimman valtion heti Sveitsin jälkeen. Muistan kuinka monet ilkkuivat "köyhille ruotsalaisille".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Ja sinä aivan pokkana väität että Suomi oli vapaaehtoisesti ajanut itsensä lähes konkurssiin eikä mitään painetta Saksasta tullut roikkua yhteivaluutassa? Entäs nyt, taasko voimme vapaasti valita suunnan vai oletatko ettei nyt tulisi painostusta jos Suomi ilmoittaisi lähtevänsä EU:sta ja/tai eurosta? Älä viitsi leikkiä naiivia. Kansa ei tästä typeryydestä silloin ymmärtänyt mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Väitän kyllä, että kytkentäpäätös siinä vaiheessa D-markkaan oli Suomen oma päätös. Suomen talous on muutoinkin sen verran mitätön Saksalle, ettei se Suomea mitenkään silloin painostanut suuntaan eikä toiseen.

Eihän Suomi toki vapaaehtoisesti konkurssiin pyrkinyt, vaan teki virheellisiä ratkaisuja. Esimerkiksi markkaa ei missään nimessä olisi pitänyt revalvoida enää siinä vaiheessa, kun niin tehtiin. Ehkä vuotta paria aiemmin.

Suomihan puolusti markkaa henkeen ja vereen vielä ennen devalvaatioita nostamalla niin sanotun "yli yön koron" parhaimmillaan satoihin prosentteihin. Muualla Euroopassa sellaista pidettiin banaanivaltiomentaliteettina ja se vain kiihdytti markan hylkäämistä.

Koivisto ja uusi Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen olivat molemmat kovia monetaristeja, jotka katsoivat asioita vain yhden suunnan tekniseltä kannalta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Et taida seurata futista.Kirjoittamasi säkeet poistuivat virallisesta versiosta v 1991.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä, keskustelua herättävä katallysaattori ja "arvoajatus"-kirjoitus! Arvon mekin Suomessa ansaitsemme! Arvokeskustelua tarvitaan yhä enemmän postmodernismin arvotyhjiössä, kun millään ei ole mitään väliä. Kun ismit ja maailmanselitysmallit ovat mukamas kuolleet nietzscheläisittäin ja Darwinin kehitysopin aikana. Kun vain vahvin ja ahnein voittaa reviiritaisteluissa.

Onko tämä vain sitä pilkattua Tyhmyyden Ylistystä, josta Erasmus Rotterdamilainenkin irvailee? Saa nähdä milloin EU/EMU/EKP-kupla poksahtaa?

https://www.youtube.com/watch?v=gUqgBrgSBYc

Onko Mr. Markkinavoimista tehty Ahneiston ja plutokratian Ukko-ylijumala?

MUTTA MIKSI maailman markkinat ovat hermoromahduksen partaalla?

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän JennyLatvala kuva
Jenny Else-Maj Latvala

Naulan kantaan, Arto!
Ja tuo vertauksesi keskiajan Vatikaaniin ja paavi-instituutioon osui myös oikein kohdalleen.
Katolista kirkkohistoriaa lukeneena muistuu mieleen myös paavi Aleksanteri VI
(Rodrigo Borgia 1431-1503), joka kunnostautui enemmän maallisena ruhtinaana kuin hengellisenä sellaisena.
Tämä paavi keskittyi hamuamaan rikkauksia itselleen ja lapsilleen (kaiketi pappislupaus ei edellyttänyt pidättäytymistä lihallisista iloista?)

Jopa katolinen kirkko on tuominnut paavi Aleksanteri VI:n touhut mutta löytänyt niistä kuitenkin yhden myönteisen näkökulman:
Kun kerran katolinen kirkko on pysynyt pystyssä huolimatta Aleksanterin tapaisesta paavista, niin sen täytyy epäilemättä johtua Korkeimman suojeluksesta!
Kuinkahan armas isänmaamme pysyy pystyssä nykyisten päättäjiemme ansiosta?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Sama rahaan pohjautuva arvokirves heiluu yliopistoissa ja ties kuinka monella sektorilla. Koska raha on ainoa yhteinen mittari kaikelle, ei millään ole muuta arvoa kuin raha. Se on vaihdon väline, millä isot pelurit pääsevät aina voitolle (lukuisia keinoja välttää riskien realisoituminen), mutta pienemmät voittavat vain hyvällä tuurilla - joskus. Jos pienemmät voittaisivat, silloin isot muuttaisivat sääntöjä.

So it goes, kirjoitti Kurt Vonnegut kirjassaan Slaughterhouse Five (Teurastamo 5), kun Dresdenin kaupunki oli jo pahasti sillassa. Saksan oppi oli tullut tiensä päähän.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

En tiedä kuuluuko saksalaisen poliitikon pään sisällä "His Master's Voice" jota täällå yliopisto voi levittää työajalla.

Mestari Halla-aho on opastettuna pääsemässä vauhtiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heikki. Lomalla voi ihminen ajatella vapaasti)))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiitos!

Uusia asioita kielen siirtymisestä sukupolvelta toiselle lastenkamarissa äidin leperrellessä vauvalleen kuten hänen äitinsä oli leperrellyt hänelle näkyy nyt olevan pinnalla, mm. prof. Sinkkonen Savon Sanomissa, niin pitänee kertoa etten minä ole keksinyt omasta päästäni, vaan lukenut Tikkurilan kirjastossa 90-luvulla suunnattoman määrän läntisen ajattelun alkuperäistä kirjallisuutta esmi. ranskalaisilta Sartre ja Camus. Sitten lähetin muistion "herroille" sillä seurauksella että eduskunnan suuren valiokunnan pj. Matti Vanhanen kirjoitti yhden miehen selvityksen sotien jälkeisestä kehityksestä, joka mukaan kaikki onkin pelkkää taloutta!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vanhasen tutkimus totesi EU:n perustetun sitomaan huonosti käyttäytyneen Saksan kädet.

Kaulan ympärille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuka/mikä pystyy EU:ssa käskyttämään talousveturi Saksaa? Kenellä on rahat, sillä on valta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mennään niin lähelle että hirvittää. Että iso tykkää.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Luojan lykky meillä on Saksa.

Jukka Alaspää

Saksahan maksatti ovelasti eu mailla omat vientinsä Kreikkaan.
Jälkeenpäin Merkel tunnusti tietäneensä jo 2011 Kreikan maksykyvyttömäksi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset