Arto Luukkanen

Putinin vierailu ja uusi YYA?

Putinin vierailu ja Venäjän tulevaisuus

”Naapurin pojan” – presidentti Vladimir Putinin vierailu Suomeen on ollut maassamme valtaisa mediatapahtuma. Median hähinä on liikuttavaa: kesätoimittajat hössäävät ja nostelevat esille mitä eriskummallisimpia asioita. Missä presidentti yöpyy, mitä sieniä ja olutta hän maistelee? Millä laivalla presidentit matkaavat Olavinlinnaa?

Ja hyvän suomalaisen tavan mukaan järjestelyt ovat perinpohjaiset: savonlinnalaisia mm. on kielletty pitämästä ikkunaa auki tai liikehtimästä ikkunoiden edessä vierailun aikana. Onkohan se muuten aivan tarpeellista?

Tämä elämöiminen ja melskaaminen on tarttunut moneen kommentaattoriin, joiden mukaan presidenttien agendalla on monimutkaisia poliittisia asioita. Näitä lukiessa luulisi olevan kyseessä olevan uusi ETYK tai vähintään supervaltojen huippukokous tai peräti Mars-planeetan asuttamiseen tähtäävä kokous.

Luultavinta on kuitenkin se, että presidentti tapaamisessa päivänpoliittiset asiat käydään lävitse mahdollisimman joutuisasti ja kepeästi. Kyseessä on ennen venäläistä lomakautta tapahtuva pikavierailu, jossa kunnioitetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Kokous on Venäjälle myös hyvä mainos siitä, että läntisten pakotteiden voima ei ulotu valtiotapaamisiin ja että presidentti Putin tapaa ulkomaisia kolleegoitaan normaalisti.

Se mikä todella mietityttää Venäjällä on uusien pakotteiden ilmestyminen. Hyväksyykö Trump ne? Entä miten eurooppalaiset liittolaiset suhtautuvat niihin? Näyttää siltä, että näiden suhtautuminen on täällä äärimmäisen vastahakoista ja se on tietysti ymmärrettävää. Saksalaisia ja ranskalaisia ei ole konsultoitu näistä uusista hankkeista ja vaikuttaa siltä, että yhteinen rintama rakoilee näiden jälkeen vieläkin pahemmin. Näiden uusien pakotteiden vaikutus voi olla myös täysin päinvastainen.

USA:ssa uutukaiset pakotteet ovat tuoneet esille sen, miten hajaantunut maa on ulkopoliittisesti. Senaatti ja edustajainhuone haluavat näpäyttää presidenttiä ja hyväksyvät ikiomia ulkopoliittisia hankkeitaan kun taas presidentti on paljon pidättyvämpi. Venäjälle tämä eripura ja hämmennys taas sopii mainiosti.

Oikea sisäpoliittinen uhka – Navalnyi?  

Presidentti Putinin todellinen ja konkreettinen uhka on Aleksei Navalnyin oppositioliike. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että Navalnyi on periaatteessa vaalikelvoton tuomionsa takia. Toisaalta, hänen johtamansa liike edustaa kaupunkien yhä ärhäkämpää ja äkeämpää oppositiota, joka haluaa muutosta. Navalnyin korruptiovastaista sanomaa kuunnellaan yhä tarkemmin. Kysymys kuuluu: miten Navalnyin korruption ja nykyjohdon vastainen liike saa valjastetuksi yleisen tyytymättömyyden omalle puolelleen.

Taloudellisen näivetyksen ja epävarmuuden takana näyttää olevan väestön aitoa tyytymättömyyttä, joka ei kuitenkaan haikaile modernin kapitalismin ihanuuksia vaan sitä vanhaa subventoitua taloutta; paluuta vanhaan.  Kaupunkien ja alueiden johtajat aprikoivat rahapulan kanssa ja vanhojen tehtaiden johtajat tuottavuuden ja subventioiden riittävyyttä. Väestö taas uskoo, että valtio on ainoa, joka kykenee hoitamaan tämän ongelman tyydyttävästi.  

Tähän mennessä Putin on tässä tyytymättömyyden ja poliittisen apatian suossa ollut se ainut johtotähti, johon väestö on luottanut.

Mutta entä jos Navalnyin hämmästyttävän sitkeä oppositio saa vähitellen ihmiset innostumaan omasta sanomastaan?

Näyttävä ja ronski ulkopolitiikka näyttää siten olevan hallitukselle se vanha ja hyvä konsti kääntää huomiota muualle. Pakotteet ja Lännen russofobia ovat sopivia närkästyksen aiheita. Toisaalta, Itä-Ukrainan yhä kalliimmaksi tulevan elättäminen on pakko naamioida reippaiden sotilaallisten eleiden taakse. Ehkä jonkinlainen sopivan voitokas ja lyhyt kesäoffensiivi Ukrainassa ”Zapad-2017” harjoitusten jälkeen olisi sopivaa balsamia haavoille?

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

ps. Katsoin saunaa lämmittäessä Putinin kommentteja. Hänen kertoi Venäjän valmiudesta "syvään yhteistyöhön". Televisiossa se oli suomennettu "yhteistyöhön". En jaksa nyt katella kun pittää kantaa puita mutta jos ja siis jos näin oli - etten erehtynyt - niin tämänhän on mielenkiintoinen juttu. Joku voisi tarkistaa sen. Niinistön reagoinnista päätellen tätä "syvempää yhteistyötä" on ehkä ehdotettu - edellisillä vierailuilla (???)  ja Suomi on jättänyt siihen reagoimatta - joka tarkoittaa kauniisti sitä että "emme ole kiinnostuneet tästä". Onko tämä ollut jonkinlainen yritys uudeksi YYA:ksi? Pitäisiköhän presidentiltä kysyä? Mikä on se "syvemmän yhteistyön" ehdotus? Onko se ollut kovinkin konkreettinen? Ja mitkä ovat ne Itämeren valtiot, joiden "neutraliteettia" Putin ei kunnioita?

pps. kaikenkaikkiaan "kohteliasta äijäkeskustelua" presidenttien välillä. Venäjän kauppa näyttää elpyvän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Entä jos Putin hajottaa Suomen? Hän ottaa selvästi kantaa sisäisiin asioihimme valitessaan itse vierailukohteekseen Savonlinnan, sen sijaan että kävisi suomalaisten isäntien suosikkikohteissa Porvoossa tai Turussa.

Savonlinnan leidit ovat tupeeranneet tukkansa ja käyneet vaateostoksilla näyttääkseen parasta vetovoimaansa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Navalnyillä on paljon tehtävää sillä Venäjä on iso valtio jossa rikkaat hallitsevat.
Ranskan tapaan ei siellä voi tapahtua.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kun katselin presidenttien Putinin ja Niinistön lehdistötilaisuutta ja sen jälkeistä YLE:n väen spekulointipeijaisia, Ylen väki käyttäytyi ikään kuin eristyksissä olevan alkuasukasjoukon keskelle olisi pudonnut radio. Yksi tuuppii radiota kepillä ja pohtii, onko tuo ääntelevä laite pudonnut jumalilta. Toinen, shamaanin näköinen, sanoo: "Ei se on esi-isien lähettämä tulevaisuuslaite". Kolmas varottelee, älkää kuunnelko tai ainakaan uskoko sitä, se ääntellee paholaisen kielellä. Kaikki ovat tohkeissaan ja pohtivat, jotain kummallista tuossa laitteessa täytyy olla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ylen toimittajien ähellys oli kyllä aikamoista kärsimystä. Huhuh!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

sekä tulkkaus, joka ei oikein toiminut...kumma kun isossa maassa olisi hyviä tulkkeja...

Tapio Äyräväinen

Asiansa tuntevaa blogistia on ilo lueskella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Ja mitkä ovat ne Itämeren valtiot, joiden "neutraliteettia" Putin ei kunnioita?"

En ole seurannut Putinin viimeaikaisia virkkeitä, joten en tiedä, mihin alustaja täsmälleen ottaen viittaa. Ihan karttaa vilkaisemalla kuitenkin selviää, että Itämeren rantaa on vain kolmella Natoon kuulumattomalla maalla: Ruotsilla, Suomella ja Venäjällä.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

"Luultavinta on kuitenkin se, että presidentti(en) tapaamisessa päivänpoliittiset asiat käydään lävitse mahdollisimman joutuisasti ja kepeästi. Kyseessä on ennen venäläistä lomakautta tapahtuva pikavierailu, jossa kunnioitetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Kokous on Venäjälle myös hyvä mainos siitä, että läntisten pakotteiden voima ei ulotu valtiotapaamisiin ja että presidentti Putin tapaa ulkomaisia kolleegoitaan normaalisti."

Hyvä vaan että edes keskustelevat.
Katsoin ohjelmaa yle areenasta ja se on vieläkin kesken. Muutenkaan en ole tästä ulkomaan ihmeestä säikähtänyt.
Venäjälle on tärkeää olla muualla kuin rautaesiripun takana. Syyriassa, Itä-Ukrainassa ja Krimillä heidän ei pitäisi olla ollenkaan.
Tuskinpa Niinistö tai kukaan muukaan on uutta YYA:ta solmimassa.

Tulkkauksesta mainitsit ja vaikeaa työtä se onkin. Sen tietää jokainen vähänkin sitä työtä tehnyt.
Putin mainitsi Nokia Tyres ja tulkki suomensi sen Nokia Tyres.
Nokian renkaat.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Järkyttävää, että ihmiset vilkuttavat ja hymyilevät "kunniavieraalle".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olivat ehkä palkattua väkeä tai pikkupioneereja.

P.S. Putin ei edes vaivautunut onnittelemaan Suomea ja suomalaisia itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna.

Oliko tämä Venäjän presidentiltä harkittu viesti, ettei hän pidä Suomea itsenäisenä valtiona ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oliko tämä Venäjän presidentiltä harkittu viesti, ettei hän pidä Suomea itsenäisenä valtiona ?"

Tuohan on tosiasia, Suomi ei ole enää itsenäinen. Ihme ettei monet tiedä tai muista Suomen luovuttaneen itsenäisyytensä EU:n komissiolle. Suomi on pelkkä Saksan vasalli.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Väritön lehdistö huomasi keltaisen mekon lisäksi sitten senkin, että Suomineito ei saanut kummisetäonnitteluja joista ei voinut kieltäytyä. Syitäkin on pohdittu, ja haamukirjoittajat ovat panneet Putinille sanojakin suuhun. Eikö ainakin kansanedustaja Jukka Gustafssonin haamukirjoittama Putinin-puhe olekin aika nolo? Oikeansuuntainen ehkä mutta riittämätön plus sisältää ilmiselviä rähmälläänmateluelementtejä, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240609-k...

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Juu kyllä naapuri tarvitsee suojaa Natoa vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset