Arto Luukkanen

Suomalainen lapsikato ja "pahanilmanlinnut"

Suomen syntyvyys on hälyttävässä laskussa (https://yle.fi/uutiset/3-9707111). Perheet ja äidit eivät halua lapsia. Pienelle kansakunnalle kyse on perusteita järisyttävästä ilmiöstä.

Onko niin, että kantasuomalaiset eivät enää usko isänmaansa tulevaisuuteen vai onko kyseessä vain taloudellisen laman aiheuttama epätoivo?

Onko tosiaan niin, että suomalaiset eivät enää usko elämän olevan vaihtoehto ja pitävät onnellisimpina ”syntymättömiä”?

Ongelma on monimutkainen ja sen ymmärtäminen vaatii pohdintaa.

Etelä-Amerikan intiaanien surkea kohtalo

Mielenkiintoiseksi tämä ilmiön tekee se, että ulkoisesti Suomi ei näytä elävän sellaista kriisiä, johon tämä syntyvyyden lasku yleensä liittyy. Historiassa vapaaehtoista syntyvyyden säännöstelyä on harjoitettu kriisiyhteiskunnissa, joissa on koettu dramaattisia järkytyksiä tai vaikkapa kansanmurhia.

Esimerkiksi espanjalaisten konkistadorien tultua uuteen maailmaan paikallisen väestön määrä laski sotien, murhien, tautien ja orjuuttamisen takia. Espanjalaiset conquistadorit pakottivat selviytyneet intiaanit orjatyöhön kaivamaan heille kultaa tai viljelemään plantaaseja (encomienda-järjestelmä).

Espanjalaisten epäinhimillinen hallinto tuhosi 50 vuodessa alkuperäisväestön Kuubasta. Kansanmurha oli tietoista ja tiedostamatonta: valloitusta edisti se, että espanjalaiset murskasivat alueillaan yhteiskunnan eliitin ja sen sivistyneistön (papisto) sekä hävittävät sen kirjallisen perinnön. Esimerkiksi Jukatanin alueen piista Diego de Landa Calderón poltatti järjestelmällisesti paikallisten maya-intiaanien kirjoja.  

Espanjalaisten petomaisuuksien seurauksena intiaanit tekivät kollektiivisia itsemurhia tai sen jälkeen kun kuulivat papeilta, että he näkisivät orjuuttajat ”toisessa maailmassa” pidättäytyivät sukupuoliyhteydestä.

Ajatus siitä, että he ja heidän lapsensa näkisivät nämä hirviöt uudelleen, oli sietämätön.

Intiaanit rakastivat niin paljon syntymättömiä lapsiaan että eivät halunneet heidän syntyvän silloiseen maanpäällisen helvettiin.

Kokonaisen kulttuurin tuhoamisen helppous johtui myös siitä, että espanjalaiset saivat puolelleen myötäjuoksijoita ja yhteistoimintamiehiä. Pahamaineisin näistä lienee espanjalaisten valloittajien johtajan Hernán Cortés’in kumppanina toiminut intiaani-nainen - Dona Marina (La Malinche). Hän toimi Cortezin oppaana, tulkkina ja vuodekumppanina, eikä asteekkien tuhoaminen olisi ollut mahdollista ilman hänen vaikutustaan.

Meksikolaisessa kulttuurissa sana malinchismo merkitseekin petturia, joka myy oman kulttuurinsa ja vaihtaa sen vieraaseen. Meksikolaiset historiankirjoittajat ovatkin aprikoineet sitä, olisiko ollut parempi, että Dona Marina ei olisi syntynyt – että hän oli asteekkien kulttuurin tuhoamiseksi syntynyt pahanilmanlintu.

Miten sitten suomalaisten syntyvyyskriisiä voidaan oikein selittää? Onko meillä käynnissä samantyyppinen kansallinen ja kulttuurinen kriisi, joka jäytää yhteiskuntaamme? Onko meillä käynnissä jonkinlainen valloitus - ”conquista”, jossa suomalaisia orjuutetaan ja jossa yhteistoimintamiehet ja naiset puuhastelevat kantaväestöä vastaan. Asia jää tietenkin pohdittavaksi.

Kuka on meidän oma ”Dona Marinamme”?

Ahneuden orgiat

Tästä pohdinnasta onkin hyvä siirtyä viimeiseen poliittiseen skandaaliimme nimittäin Valtion Rautateiden teurastussuunnitelmaan.

Suomalainen mahtinainen – Anne Berner - joka sai Suomen kansalaisuuden juuri ennen viime vaaleja ja joka nostettiin Juha Sipilän määräyksestä ministeriksi, on ilmoittanut armollisesti haluavansa ”eriyttää” VR:n kolmeksi yhtiöksi voidakseen myydä (ts. luovuttaa) ne yksityisille omistajille.

Berner ei ole oppinut mitään maanteiden yksityistämisilveilystä vaan jatkaa samalla linjalla. Valtion omaisuutta on vain saatava siirrettyä yksityisten haltuun – hinnalla millä hyvällä!

Juridisesti ja moraalisesti kysymys ei ole yksityistämisestä vaan yhteisen omaisuuden kohvoijaamisesta sijoittajille. Tässä Berner aikoo ilmeisesti tehdä saman kuin Venäjällä tehtiin 1990-luvulla yksityistämisessä. Silloinhan uudet omistajat – oligarkit - saivat pilkkahinnalla ryövättyä yhteistä omaisuutta – energiayhtiöitä haltuunsa. Valtio sai maksuksi ”pähkinöitä” eikä näiden yhtiöiden toiminta mitenkään parantunut vaan päinvastoin. Uudet oligarkit puristivat niistä kaiken mahdollisen itselleen. Nyt kun näitä Putinin aikana siirretty ns. valtiollisille oligarkeille eivät asiat ovat siitä muuttuneet. Päinvastoin – sama meno jatkuu.

Kuten olen jo aikaisemin huomauttanut meikäläisessä hallintarekisteri-asiassa, laiton omaisuuden siirtäminen ja omaistamisen epäselvyydet ovat eräs Venäjän korruption ja rikollisuuden perussyistä. Haluammeko korruptiota myös tänne?

Vielä kerran: Bernerin himoitsema omaisuuden siirto on toimenpiteenä laiton, kapitalistista tervettä kilpailua vääristävä ja ennen kaikkea kansalaisten moraalista ydintä jäytävä toimienpide. Se nakertaa sitä kuin rotta. Ei siitä synny uutta tervettä kilpailua vaan uudenlaisia riistomonopoleja.

Mikä selittää kaiken?

Kuten edellä mainitsin, suomalaisten syntyvyyden laskun selittäminen vaati pohdintaa.

Aprikoin vahvasti, että eräs tärkeä syy toivottomuuden ja pessimismin leviämiseen on se, että ihmiset ovat menettäneet toivonsa tulevaisuudesta.

Kansalaiset saavat koko ajan kylmiä suihkuja niskaansa samalla kun valtakunnan johdossa ahneus ja omanvoitonpyynti päsmäröivät.

On hyvinkin mahdollista, että kansalaiset tuntevat elävänsä valloitetussa maassa.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ehkä Touko aloittaa kansoituksen? )))

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ellei hyvällä niin sitten pahalla.Puoluetoimistojen väeltä sekin käy.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tuo valloitetun maan selitys ei mene läpi.Britanniassa on pitkään ollut korkea hedelmöitysaste.Itsenäisyyden myötä on ennakoitu syntyvyyden laskua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ehkä uutiset herrojen "lisäeläkkeistä" harmittavat? http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005320369.html...
tulee mieleen, että ovatko säännöt kaikille samat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kyse ole toivottomuudesta, vaan tietynlaisesta egoismista ja yhteisöllisyyden puuttumisesta.

Olen joskus todennut, että elintaso on Suomessa niin korkealla, ettei moni enää siihen yletä. Tämä heijastuu lapsilukumääräänkin. Halutaan elää "niin kuin pitää" eikä lapsien syntyminen sitä häiritsemään oikein kuulu kuvioon.

Asiaa liippaa myös naisten urahakuisuus, joka on niin pyhä mantra, että jo siitä mainitseminen kyseenalaistavassa hengessä saa osakseen murskatuomion.

Ensisynnyttäjien keski-ikää korottaa myös yleinen eliniän piteneminen ja se miten vanhaksi ihmiset tietyssä iässä mielletään. 20-vuotias on nykyään vielä lapsi ja 30-40 -vuotiaat nuoria aikuisia. Vielä 50-60 -luvuilla sen ikäiset olivat selkeästi keski-ikäisiä.

Onneksi maahanmuuttajat tasapainottavat tilannetta niin maahanmuuttonsa kuin myös korkeamman lapsilukumäärän kautta.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#6: "Asiaa liippaa myös naisten urahakuisuus, joka on niin pyhä mantra, että jo siitä mainitseminen kyseenalaistavassa hengessä saa osakseen murskatuomion."

Naisten urahakuisuuden kyseenalaistaminen tarkoittaa, että joku muu haluaa päättää mitä naisten pitäisi elämällään tehdä. Et varmaan pitäisi siitä, että miesten urahakuisuutta kyseenalaistetaan?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Samalla syntyy päätös siitä että 100 vuoden päästä nykyisillä hedelmällisyysluvuilla syntyvyys on puolet nykyisestä.Työuramahdollisuudet lastenhoidossa ja koululaitoksessa romahtavat.Kompensaatio tulee vanhuspalveluissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Et varmaan pitäisi siitä, että miesten urahakuisuutta kyseenalaistetaan?"

Saahan sen kyseenalaistaa, jos siihen on perusteet. Miesten urahakuisuus kuitenkin pääsääntöisesti mielletään perheen etua pönkittäväksi asiaksi, koska sitä kautta pyritään optimoimaan perheen taloudellinen asema ja turvallisuus.

Naisten urahakuisuus mielletään yleensä periaatteellisista syistä toteutettavaan tasa-arvohakuisuuteen, jolloin perheen hyvinvointi saa vaikka kärsiä siitä, koska itse tasa-arvomissio on niin arvokas.

Jos elämän arvoissa palattaisiin hiukan taaksepäin, niin vastuullisena perheen äitinä toimiminen lapsien turvallisuuden tunteen ylläpitämiseksi ja tasapainoisen kehityksen aikaansaamiseksi olisi huomattavasti arvostetumpi elämäntapa kuin jonkin firman X omistajien taloudellisen edun generoiminen oman urakehityksen ja uhrauksien pohjalta.

Tässä ei ole ristiriitaa sen kanssa, mitä totesin ylempänä miesten urien merkityksestä perheen taloudelle, sillä se on tärkeä asia sekin, mutta ei ainoa. Sen lisäksi pitää ylläpitää nimenomaan sitä perhettä ja kotia, jotta sillä taloudellisella ulottuvuudella ylipäätään olisi arvoa.

Mika Sarivaara-Satta

Määrä ei korvaa laatua tässäkään asiassa, ei meillä, eikä muualla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

niin: ehkä Suomen idea kuihtuu ajatukseksi: "free nipples!"

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miehet pitävät nippeleistä vaikka nippelitietoon suhtaudutaankin vähättelevästi...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Toivottomuuden ja pessimismin leviämisestä on vastuussa SOS - hallituksen "pahanilmanlinnut". Tunnetila läpisee sekä nuorten että vanhojen ajattelun. Ihmisten puheita kahviloissa, turuilla ja toreilla kannattaa kuunnella. Moni tuskin osallistuu somekeskusteluinkaan.

Lapsikatoon olisi auttanut hoitovapaan jakaminen vanhempien kesken, sekä sama palkka samanarvoiseta työstä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sama palkka samanarvoisesta työstä on jo toteutettu. Aivan samasta työstä maksetaan samassa työpaikassa täsmälleen sama palkka, jollei siihen sisälly ikälisiä tai tulospalkkioita t.m.s. Samanarvoisuus eri töiden välillä on vaikea määrittää muutoin kuin yleisen palkkatason kautta, joka on ainoa käytettävissä olevaa tarkka työn arvon määrittäjä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ongelma on laajempi eikä se tuohon samapalkkaisuuteenkaan tyhjene. Sinun perustelusi premissi asettuu vanhoilliseen, ns. naisen paikkaan yhteisössä.

Yhteiskuntarakenteet ja kulttuuritkin ovat jatkuvassa muutoksen tilassa ja myös ihmisen asema siinä. Kysymys on viimekädessä asenteista ja hallituksen tahtotilasta.

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016110122544325_...

P.S. Yhä useammin saa myös kuulla, että kuka haluaa tähän järjettömään maailmaan tehdä lapsia. Tämä oli myös läheiseni perheen perustelu hlapsettomuuden valintaan.

Mika Sarivaara-Satta

Kuka määrittelee ja miten määritellään työn samanarvoisuus?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikös siinä asteekkikulttuurissakin ollut vähän arveluttaviakin piirteitä.

Heidän jumalansa vaati muistaakseni koko ajan ihmisverta ja sitä piti uhrata.

Sen takia asteekit joutuivat myös käymään jatkuvaa sotaa naapureitaan vastaan, jotta saisivat näitä jumalilleen uhrattavia ihmisiä.

En nyt varmaankaan muista kaikkea lukemaani, enkä edes sitä kuuluiko tämä asteekkikulttuuriin, mutta tällaista olen kuitenkin sen ajan intiaanikulttuureista jostain lukenut.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Veikkaan että Juha Kuikka on lähimpänä oikeaa vastausta.

Nuorena ja muille nuorille puhuneena voin heittää seuraavan syyn syntyvyyden laskuun: ei nykynuoria kiinnosta tuhlata nuoruuttaan kotona ja töissä.

Lapsi on nuorelle kuin pallo jalkaan. Lapsi on kallis otus kasvattaa, joten et voi vähentää työn tekoa. Lapsi vaatii oman huoneen, farmarin mihin perhe tavaroineen saa laitettua, enemmän ruokaa ja lääkärikuluja. Lasta ei voi jättää pitkäksi aikaa yksin.

Nämä kaikki yhdistettynä, niin voit heittää hyvästit reissaamiselle, lisäopiskelulle ja taloudelliselle stressittömyydelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksi keskimääräinen ensisynnytysikä on vanhentunut. Lapset tehdään siinä vaiheessa, kun on jo tarpeeksi maailmaa ja elämää nähnyt "vapaana" ja kun biologinen kello vanhemmilla on alkanut tikittää tarpeeksi voimakkaasti muistuttaen elämän rajallisuudesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä nuoriso halu sitoutua vanhemmuuteen ja perhe-elämään on laskenut ihan itsekkäistä syistä. Kun samalla nuorten miesten siittiötuotanto lähestyy koko ajan ns tuhkamuna tasoa, niin päälle kolmekymppisenä tarvitaan yhä useammin hedelmöityshoitoja jotta raskaus saadaan alulle. Nämä valloittajafantasiat tai tulevaisuususkon menettäminen ovat blogaajan mielikuvituksen tuotosta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Voidaan ajatella myös lapsen haluamisen olevan itsekästä. Varsinkin, jos siinä turvaudutaan hedelmöityshoitoihin.

Miikka Lahti

Jos taustalla on huoli tulevaisuudesta, sitä kannattaa katsella akseleilta Trump-pölhöpopulismi-ilmastonmuutos. Nämä asiat huolestuttavat naisia enemmän kuin maahanmuutto, joka on lähinnä miesten hellimä aihe. Epäilen kyllä, että ilmiö selittyy jollain muulla kuin tulevaisuuspeloilla.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

HS toimittaja kirjotti totuuden:
"ALHAINEN syntyvyys on ennen kaikkea muistutus siitä, että ihmiset eivät halua lapsia. Jos ihminen todella haluaa lapsen, ei hän kyttää bkt-lukuja ja budjettialijäämää tai kotikuntansa taloustilannetta tai laskeskele omaa nettopalkkakertymäänsä 20 vuoden päähän."
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005198668.html

Monissa medioissa on ollut esillä suomalaisten alhainen syntyvyys ja sukupuolivähemmistöjen oikeus vanhemmuuteen.
Vapaaehtoista lapsettomuutta eikä tarvetta steriloimislain muuttamiseen ei ole huomioitu paljoa julkisuudessa.

Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta."
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Lakimuutos hyödyttäisi lapsettomien lisäksi alle kolmen lapsen vanhempia.
Aloite helpottaisi myös terveyssyitä.
Helpompi steriloimisen saaminen kotimaisessa terveydenhoidossa vähentäisi ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja huostaanottoja.

Tiedotusvälineet eivät ole kertoneet kansalaisaloitteesta näkyvästi, vaikka niille on lähetetty pyyntöjä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mielestäni osoittaa suurta vastuuntuntoa jos päättää olla hankkimatta lapsia jos epäilee ettei heitä halua.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Suomessa on suorastaan naurettavan vähän ihmisiä suhteessa pinta-alaan. Tämän seurauksena sisämarkkinat ovat varsin pienet, ja talouden on vaikea kehittyä. Esim. Japani on pinta-alaltaan vain noin 12 % Suomea suurempi, mutta silti siellä asuu n. 127 miljoonaa ihmistä. Kunpa suomalaisia olisi edes 20 miljoonaa...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sisämarkkinoilla pyöritetään samaa rahaa. Talouden kehittymiseen tarvitaan vientiä.
Japani on mahtimaa vientimarkkinoilla.
Myös Japanissa on alhainen syntyvyys.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Koko Suomen väestö mahtuisi vieri vierekkäin seisomaan Suomenlinnaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Takavuosikymmeninä radiossa joku oli laskenut, että koko maailman väestö mahtuisi 4 henkeä/ m2 Inarinjärven jäälle.
Nyt maailman väki on kasvanut paljon, joten olisi uuden laskelman aika. ;-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

Laatokan jäältä saisi jokainen maailman kansalaineen yhden neliömetrin tilaa itselleen edelleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sisämarkkinoiden pienuus ei ole niin suuri ongelma kuin infrastruktuuri-investointien mittavuus laajassa tyhjässä maassa, jossa perusinfraa pyritään ylläpitämään kaikkialla.

Sen lisäksi, että Japanissa asuu Suomen kokoisella alueella 25 kertaa enemmän ihmisiä, siellä asutetaan myös vain tiettyjä rantakaistaleita. Suurin osa maasta on rakennuskelvotonta pehmeää vuoristoa. Alueella, joka vastaa Helsinkiä, Vantaata ja Espoota yhteensä (Tokio, Kawasaki, Yokohama) asuu yli 30 miljoonaa ihmistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Johtusko se siitä kun jo 103 000 on pakotettu 0 eurolla töihin 487e/kk+9e/pv matkoihin "tienaamaan " ja tekemään työtä?
Tai leipäkortti menee Kelasta hyllylle.
Siinä sitä miettii myös ne keltä vietiin ansiosinnaisesta päivärahahasta 100pv pois.
Tuskin kovinkaan kiinnostaa perheenlisäys,leipäjonossa.
Saas nähdä alkaako hyvätuloiset ja rikkaat tehdä työt kun suorittava porras kuolee sukupuuttoon .
Vai paikataanko se Kepu/kok 1,8 milj."työvoimapulan" poistajalla?

JK.Eikä sitä usko sokea Reetakaan mitä Ps edustaja sanoi:800e/kk kotihoidontuella.
Ykskään hyväpalkkainen esim.insinööri nainen ei lapsitalkoisiin tuolla summalla lähde.
Tuleeko päälle ansiosidonnainen vanheimpainraha?Tulojen mukaan.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Vähälapsisuus on osa kulttuurin murrosta. Naiset aistivat ympäristöään ja huomaavat, että kaikki on kireämpää ja vaikeampaa kuin ennen. Silloin riittää yksi lapsi tai ei yhtään. Etenkin asumisen hinta on karannut käsistä absoluuttisessa (keskitulojen) mielessä. Tässä on nyt yksi aikakausi (kasvun aika) loppumassa. Muutkin numerot kuin syntyvyys tulevat pian alas, paitsi tietenkin ne, joita voidaan manipuloida tai irrottaa todellisuudesta. Joku Dow Jones saa mennä vaikka stratosfääriin...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hyvänilmanlintujen noustua siivilleen Tarja Halonen on käynyt tsekkaamassa pikkulasten koulutien turvallisuuden Malmilla, ja sdp:n johto suojaväriliiveihin puetun Antti Rinteen johdolla Oulussa.

Parisen viikkoa sitten pahanilmanlinnut rääkkyivät, että Tarja Halonen on kuvattu julisteisiin katujen kerjäläiseksi viitoittamassa tietä tulevaisuuteen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Osuiko arkaan paikkaan?
- Vai onko nykyiset päättäjät jo kiinnittänyt huomiota miten köyhyyteen ja lasten turvallisuuteen ja ruuan riittävyyteen kotona?

IL viimeviikolla:
"Ope mulla on nälkä kun kotona ei ole ruokaa"!
Olisko leipäkortti hyllyllä Kelan karensseista tai työtömyys/toimeentulosta leikattu 40%?
Vai viivästykö "palkan" maksu Kelasta tammikuu-huhtikuun aikana?

-PS vinkki Stvm-Josko köyhät alkais saada lapsilisiä ja kotihoidontukia jotka niiltä vietiin jo-94 lähtien.N.50 000 lapsiperheeltä,laski Sav.sanom. -11
23v 150milj/v= 3,4 Mrd pois köyhien leivästä.
1 milj.meni jo verovaroista Kylmäautoihin PS -30% parasta ennen "maksalaatikoiden" kylmäkuljetuksia varten Hurstin ruoka-apuun.
Näitä päätöksiähän teki myös Ps heinäkuuhun -17 asti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Atsteekeilta lienee peräisin sanonta "Jos ette voi olla varmoja mitä tulee tapahtumaan, olettakaamme että käy hyvin".

He nylkivät sotavankeja elävältä, mistä tulee sanonta "Tavataan nahkurin orsilla!"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lapsikodon turvallisuuspoliittinen doktriini perustuu ns. Hammurabin lakiin: silmä silmästä, hammas hampaasta. Siksi 900 000 reserviläistä sai kirjeen kotiinsa.

-Pahanilmanlintu

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset