Arto Luukkanen

Pelastakaa pankinjohtaja Soini

Pelastakaa pankinjohtaja Soini!?

Ulkoministeri Timo Soini (ent. perussuomalainen, ent. Uusi Vaihtoehto, ent. Sininen tulevaisuus ja nykyinen Sininen ryhmä) kuittasi 14.8. 2018 vihjailut siirtymisestään Brysseliin EU-tehtäviin paikkaansa pitämättöminä.

Hän sanoi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksen alla, että lehdistön ei kannata monistaa kaiken maailman agenttitarinoita. Kuulemani lähteet olivat Soinin mukaan siis väärässä.

Pahoittelen herra Soinille aiheuttamaani mielipahaa.

On hienoa, että Soini antoi näin kattavan ja selvän vastauksen – ilman perusteluja.

Me kaikki tietenkin luotamme miehen sanaan ja toteamme, että lähteiden mainitsemat - jo kuukauden ajan puhutut järjestelyt - eivät pidä paikkaansa. Hän ei kuitenkaan vastannut odottaako häntä kesällä 2018 hillomeri. Siitä hän ei puhunut mitään.  

Mikäli kuitenkin tässä kävisi kuten Jyrki Kataisen tapauksessa (tai kuten Soini ounasteli vuonna 2013 -  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60849-timo-soini-islle-katainen-lahtee-brysseliin) niin laitan tähän vain muutaman rivin pohdiskeluja.

Ihan vain historiankirjoitusta varten. Siitä mitä lähteiden mukaan meni ja miten mahdollisesti tässä oikein kävi.

Kyse on siis hypoteettisesta skenaariosta, jossa oletetaan, että nämä huhut lähdöstä Lontooseen – hillomereen – ovat totta.

Tässä mahdollisessa skenaariossa on kolme tärkeää askelta: 1) Koskisen paluu ja uuden pankinjohtajan nimitys – kuka suomalainen siihen nimitetään jos nimitetään 2) tarjous Soinille, josta ei voinut kieltäytyä 3) kesäkuun kriisi, joka sotki tämän tilanteen.

1.Johannes Koskisen ”sotakassa” täynnä – kesällä 2018 aika tulla takaisin Suomeen

Johannes Koskinen nimitettiin vuonna 2015 kahdeksi vuodeksi EBRD:n pankinjohtajaksi Suomen, Norjan ja Latvian edustajana (EBRD - European Bank for Reconstruction and Development) Hänen toimikautensa on kolmivuotinen. Se siis loppuu vuonna 2018. Virka oli alun perin kaksivuotinen mutta toukokuussa 2015 päätettiin johtokunnan uudistuksesta, jonka mukaan kausi olisi kolmivuotinen.

Sen jälkeen Koskinen palaa Suomeen. On todennäköistä, että edessä voivat olla uudet haasteet vuoden 2019 vaaleissa. ”Sotakassa” vaaleja varten on täynnä ja tulevan hallituksen ministeripaikka häämöttää.

Se, kuka tähän paikalle nimitetään, riippuu tietenkin ”Board of Governor” nimisestä toimielimestä, jossa jokaisesta maasta on oma edustajansa. Suomen edustaja tässä elimessä on nyt Petteri Orpo. Suomen pääoma sijoitus pankille on 375,180 (Capital subscription € 000). Orpon varamiehenä toimii Markku Keinänen.

Tässä on virallinen selitys tämän elimen toiminnasta: 

Each shareholder is represented individually on the Board of Governors of the EBRD which has overall authority over the Bank. The Board of Governors has delegated the exercise of most of its powers to the Board of Directors. However, it remains solely responsible for determining membership to the Bank, changes in capital stock, appointment of Directors and the President of the Bank and decisions around financial statements and determining reserves and allocation of profits…”

Koskisen paluu on selvä ja kysymys kuuluukin: kenelle tämä paikka avautuu kesällä 2018 kyseisessä pankissa?

Stubb on jo Luxemburgissa investointipankissa (EIB) joten kokoomus ei voi saada sitä. Jos virka annetaan Soinille, on Kepulla silloin ”yksi paikka auki” – tässä tilanteessa se olisi auki jäävä ulkoministerin paikka.

Kyseessä on klassinen lehmänkauppa – nurkantakana sumplailu. ”Mulle-sulle, mulle-sulle”. Juuri se mitä poliittisessa elämässä pidetään viheliäisimpänä moraalisena mämminä.

2.”Tarjous, josta ei voi kieltäytyä”

Tätä asiaa on ilmeisesti pohdittu pitkään ja hartaasti. Mutta varsinainen toiminta alkoi kevättalvella 2017 – ennen kunnallisvaaleja. Ilmeisesti silloin Soini sai kevättalvella 2017 tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Samalla pankinjohtajan paikasta oli maksettava jonkin hinta.

Epäilemättä hinta liittyi PS puolueen yhteistyöhön ja siihen minkälainen kumppani sen piti olla hallituksessa.  Soini siis pääsisi pankinjohtajaksi, PS menettäisi ulkoministerin paikan, joka annettaisiin keskustalle. Hinta oli kova: PS kulkisi tämän jälkeen lähtien isojen kelkassa.

Toinen käytännön ongelma oli PS:n puheenjohtajuus. Siitä oli päästävä eroon. Toisaalta, hallituksen oli pysyttävä kasassa hinnalla millä hyvällä aina vuoteen 2018 kesään saakka.

**

Hanke eteni. Puheenjohtajuus voitiin katsoa selvitetyksi maaliskuussa 2017 kun kuukautta ennen kunnallisvaaleja Soini ilmoitti että ei aio enää pyrkiä ehdolle.  

Hinnan maksu toteutui kun PS alkoi likistymään huhtikuussa 2017 kokoomusta ja kepua kaikissa asioissa. Muutos yllätti kentän ja myös kansanedustajat. Näytti siltä, että eduskunnassa oli käynnissä aatteen ”loppuunmyynti-päivät”.

Hyvänä esimerkkinä oli kysymys hallintorekisteristä. Kun sitä oli ennen vastustettu henkeen ja vereen niin huhtikuussa 2017 se hyväksyttiin siltä istumalta. Se oli kokoomukselle suuri voitto. Maaliskuun 2016 lopulla eduskuntaan tuotiin kuitenkin hallituksen esitys arvo-osuusjärjestelmistä. Eduskunta hyväksyi esityksen ja se eteni talousvaliokuntaan. Se jäi tuolloin kuitenkin pöydälle, koska valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) vastusti sitä.

Se oli siis 2016. Ennen tätä mahdollista sopimusta.

Huhtikuussa 2017 Soini johti oman edustajaryhmänsä päättäväisesti entisiä näkemyksiään vastaan ja hallintorekisterilaki hyväksyttiin myöhemmin. Kansanedustajat seurasivat häntä lojaalisti. He uskoivat Soiniin vielä vakaasti.  

3. Kesäkuun kriisi – pelastakaa pankinjohtaja Soini!

Perussuomalaisen puolueen kokous Jyväskylässä oli näille suunnitelmille hirveä shokki. Maanjäristys.

Soini ei pääsisi pankinjohtajaksi, jos hän olisi pelkkä kansanedustaja.

Jos HA olisi puheenjohtaja, Soini ei voisi määrätä enää PS:n linjaa hallituksessa. Sopimus menisi rikki.

Pahinta oli, että vaadittiin hallitusohjelman noudattamista.

Hallituksen oli pysyttävä kasassa jos mahdollisesti annetut lupaukset ja pyhät valat pitäisivät. Hän ei voisi olla pankinjohtaja, mikäli puolueen johdossa olisi näin euroskeptinen johtaja. Oli toimittava vääriä äänestystuloksia vastaan.

Puolue hajottaa sisältä ja sieltä oli nostattava tottelevaiset edustajat pois – kuin kissanpennut.

Oli pelastettava pankinjohtaja Soini.

Ongelmana oli vain se, että nämä kissanpennnut eivät tienneet, että se pelastusvene, johon hän johdattaisi omat tottelevaiset uskovaisensa, vuotaisi pahasti ja että Soini hyppäisi pian pois veneestä.  

Hänen seuraajansa eivät varmaan tienneet diilistä ja hänen tulevasta turvapaikastaan.

Runollisesti todettuna: kissanpennut oli hukutettava, että tuleva pankinjohtaja saisi elää.

Oli siksi kirjoiteltava blogeja. Oli harhautettava ihmisiä. Oli petettävä myös läheisimmät. Oli tapettava se puolue, jota oli rakennettu 20 vuotta.  

Kieli paljastaa

Ihmisen kieli paljastaa. Totuuden ja valheen.

Tässä yhteydessä kannattaa panna merkille ”soini-kielen” merkitys sanalle agenttitarinoita. Tässä esimerkki Soinin vastauksesta, kun häneltä kysyttiin Lännen median uutisoiman jutun siitä, että 20-henkisen Uusi vaihtoehto -ryhmän oli perusteilla.

Tällöin toimittaja kysyi Soinilta seuraavaa:

” Oliko teillä tieto, kun kiistitte Lännen Median artikkelin, että tällainen 20 hengen ryhmä mahdollisesti tulee?– Agenttitarinoita, Soini katsoo yhä. Eli edelleen pidätte niitä agenttitarinoita, ihan oikeasti? – Totta kai…”   (https://demokraatti.fi/soini-kohu-uutisen-kiistamisesta-puolueen-puheenjohtaja-puolustaa-puolueen-yhtenaisyytta-kaikin-laillisin-keinoin/)

Mitä me tästä opimme?

Vielä kerran – olisin iloinen jos 2018 kesällä Soinia ei nimitettäisi pankinjohtajaksi. Se osoittaisi, että hänen sanansa pitää. Että minä olin väärässä yhdessä monia muiden kanssa. Olisi mukava olla väärässä.

Samoin - demokratian uskottavuuden takia olisi hyvä, että Soini mittauttaisi oman ryhmänsä ja itsensä kannatuksen.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Muistatteko kun Soini ennen puoluekokousta näyttävästi julisti, että 'hän ei tee niinkuin Juudas joka hirtti itsensä' ja kansa - minäkin poloinen mukana - uskoin, että hän ei loikkaa omasta puolueestaan. Timo oli kuitenkin oikeassa - tarkasti katsottuna Timo ei tehnyt niinkuin Juudas - hän ei tosiaan mennyt eikä edes kuvannollisesti hirttänyt itseään. Joten valehtelua ei tapahtunut. Ja nyt on kysymys siitä, mitä tarkoittaa Soinin lyhyt lause 'hän ei ole lähdössä EU:n palvelukseen'  - tarkasti ottaen siis. )) Tämä pankkihan on Lontoossa.  Eikä ole EU:n kanssa suoraan sidoksissa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, kiitos hymistelyä aiheuttavasta kirjoituksestasi. Kirjoitat mm. "Kyse on siis hypoteettisesta skenaariosta, jossa oletetaan, että nämä huhut lähdöstä Lontooseen – hillomereen – ovat totta."

Mitäs luulet, onko Brexitillä vaikutusta tuohon mainitun pankin sijoittumisessa jatkossa Lontooseen? Ehkäpä jo ensi vuonna? Voisiko Soinin nimittäminen sittenkin kaatua pankin uuteen sijoituspaikkaan EU:n toiseen jäsenmaahan, jolloin Millwallin pelien seuraaminen paikan päällä Lontoossa ei enää onnistuisikaan. Onhan Soini tuon seuran vankkumaton kannattaja - ihan kaulahuivia myöten.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaa Sirpa...urheilumieltymykset ovat yllättävän vahvoja motiiveja. Ehkäpä pankki ei ole niin nopea käänteissään? ja ainahan sitä huivia voi pitää vaikka Luksempurkissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tai sitten hommaforumilaisilta puuttuu mielikuvitusta. Kataisklisee on ainoa mikä päähän pälkähtää vaikka Soini voi saada ihan toisenlaisia vihreitä eläköitymisoksia. Mutta hommaforumilaisille itsensä blaskaaminen on ihan sama tai jopa osa taktiikkaa. Bannonilainen internationaali on kollektiivinen nolousriitti. Jaettu nolous yhdistää. Bannonilainen internationaali saa helposti ihmisiä verkkoihinsa vain tiivistämällä tyhmyyttä.

Marko Parkkola

Oivoi. Menikö Sinin monet hienot sanat ja vainoharha nyt ihan hukkaan, kun Iltalehtikin kirjoittaa samasta asiasta. Kuinka ikävää, vaikka niin uljaasti nousit puolustamaan Soinia!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kattoo nyt. Muistakaa vaan että olette olleet niin iloisia Soinista niin kauan vielä jokin aika sitten. Soini on kuva teistä siinä kuin uuvateostakin. Te olette häntä nostaneet, jokinen persu tai persufani.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #45

For the record. En ole koskaan pitänyt Soinista. Soinin suosio tipahti kuin lehmän häntä, kun tiettyjä asioita tuli esille. Eikä se nyt kovin korkealla ole ollutkaan. Mieshän pääsi eduskuntaan Tony Halmeen siivellä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Arto "seiskapäivä" Luukkanen jatkaa juorulinjaansa. Siis sama kaveri joka presidentinvaaleista esitti toivomuksen, että "olisi hienoa ja upeata, jos näitä henkilöön kohdistuvia herjauksia ei levitettäisi." Epäilemättä toisto tekee tehtävänsä ja tämäkin juoru on jo muuttunut todeksi monen seuraajansa mielessä.

Persujen pahin vihollinen tuntuu olevan ex-persu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos tarina olisi tosi, niin tarinan päähenkilön pumpun olisi täytynyt olla todella kovilla kesäkuun kriisin iskiessä päälle. Nitroja olisi saattanut kulua jokunen kappale vaalituloksen selvittyä.

Maailmassa on vielä paikkoja, joissa korruptoituneet poliitikot saavat ansionsa mukaan. Suomi ei ikävä kyllä kuulu tähän kategoriaan, koska meillähän ei ole korruptiota lainkaan tai sitä on vain vähän.

http://keskustelu.transparency.fi/

Näin ollen tämän on pakko olla fiktiivinen tarina.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Liittyen arvopohjaan ja tehokkaaseen katumukseen, lienee syytä kerrata Timo Soinin blogia 20.9.2015:
"Perussuomalaiset ovat vuosia varoittaneet sekä moraalittomasta europolitiikasta ja löperöstä maahanmuuttopolitiikasta Euroopassa, myös Suomessa. Minua, EU-politiikasta ja Jussi Halla-ahoa maahanmuuttopolitiikasta, on arvosteltu rajusti. Vääriksi väitteitämme ei ole todistettu."

ELI PS:n (Soinin) mielestä:
1) Europolitiikka on moraalitonta,
2) Maahanmuuttopolitiikka on löperöä sekä Suomessa että EU:ssa,
3) Kaikesta persujen saamasta kritiikistä huolimatta Soinin EU-kriittisen EU-politiikan ja Halla-ahon maahanmuuttopolitiikan oikeaan osuvuus on tosiasia, jota ei ole vääräksi todistettu. Miehet ovat samassa veneessä ja soutavat kohti samaa jytkyn jälkeistä tavoitetta ilman keskinäistä änkyröintiä ja yleistä ihmisvihaa. - Kunnes...?
---
Jos tarina on tosi, se kertoo uudenlaisesta joustavuudesta koskien ns. isoa kuvaa...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

-Jos emme voi olla varmoja mitä tulee tapahtumaan, olettakaamme että käy hyvin.

Tätä Mauno Koiviston nimiin pantua, syvällisintä suomenkielellä Soinin mielestä esitettyä ajatelmaa hän on sanonut alkukesän makustelleensa.

Sitä paitsi hän voi Paavo Lipposen tavoin soittaa halutessaan vaikka Kiinan keisarille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... Timo Soini (ent. perussuomalainen, ent. Uusi Vaihtoehto, ent. Sininen tulevaisuus ja nykyinen Sininen ryhmä)..."

- Älä unohda SMP:tä, vaikka vennamolaisten leiristä Soini ei ministeriksi ehtinytkään. Näyttävä puoluetaival on myös Paavo Väyrysellä: kesk, kans, kd sit, kann yhd. Tulee mieleen takavuosien henkilökohtaiset lehti-ilmoitukset: yst vast tl kontt nimim "Aud. takap."

Marko Parkkola

Ei kai Koskisesta enää ministeri voi tulla. Perustuslain mukaan ministerin on oltava rehelliseksi tunnettu. Koskinen on saanut oikeuskanslerilta huomautuksen vallan kolmijalkojen heiluttelusta ministerinä ollessaan, joten eikö hän ole kelvoton virkaan.

Siis teoriassa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei sitten voi tulla Halla-ahostakaan pääministeriä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tosin sille asialle on muitakin esteitä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Puhutaan niitä näitä, mutta yksi asia on varma. Ilman Timo Soinin pyyteetöntä 20 vuoden työtä tavallisen suomalaisen hyväksi moni ”vihreälle oksalle” päässyt ”veivaisi tahkoa” omissa arkisissa askareissaan.
Ilman Soinia Halla-aho toimisi todennäköisesti kielitieteilijänä, eikä meppinä Brysselissä. Ponnahduslautana Brysseliin oli nimenomaan Timo Soinin johtama Perussuomalaiset.

http://timosoini.fi/page/2/

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tapelkaa porvarit vain keskenänne, se ilahduttaa vanhaa kommunistia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Te kommunistithan ette ole koskaan keskenänne tapelleetkaan :)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Nykyään se on perin vaikeaa. Ei hanki löytyä tappelukaveria.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä siitä sitten, vaikka Soini menisi Kiinan keisariksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persut lähettäisivät haastemiehen Kiinaan?

Perussuomalaiset lähetti haastemiehen kansanedustaja Torvisen perään – ”Katsotaan, mitä se Halla-aho haluaa minulta”

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005326758.html

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #17

Ei ollenkaan. Halla-aho suojaa itsensä saamalla kirjallisen selvityksen (tai sitten todistetusti kieltäytymisen siitä).

Soinin jäljiltä on liian monta epäselvää jäsenyystapausta, joihin ao. kohteet eivät ole pyynnöstä huolimatta saaneet mitään vastausta, kirjallisesta tiedosta puhumattakaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ivamukaelma ei kohdistu Timo Soinin ulkopoliittiseen asiantuntemukseen ja työhön ulkoasianministerinä eikä poista sitä seikkaa, että Laura Huhtasaaren asettaminen presidenttiehdokkaaksi osoittaa täydellistä sisä- ja ulkopoliittista arvostelukyvyttömyyttä sekä piittaamattomuutta maan eduista.

”Juna vislas just poes Kouvvolasta
Soini sössöttelj Lontooseen päin
persun illalla yhtä nousukasta
minä jututtavvan jootessain näin

Niin mahtavat olj palakat niin aalalla sen
Ja se pomopest olj tuurilla mahdollinen

Kertosäe:

Niin kaanis oli Veremo
mutta kaaniimpi oli Miliwa
niin huikeesti likisa siellä Lontoossa heilahtelj
Voe voe kun sais korjaa
nuo tuhannet erheet
jotka silloin persun sielussaan aelahtelj

Timo luopijon kun tulj asemalle
siinä tillaukset tekkii hyö niin
jotta pankkiin sen ison britanni alle
ens vuonna suavuttaisiinj

Mutta Miliwa, tuo Miliwa ei tullunnakkaan
Timo itikseen saih jiähä vua uottelemaan”

(Ivamukaelma, orig. Savonmuan Hilima, Salama, Erkki /pseud / (= Jurva, Matti. Pekkarinen, Tatu) 1938)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Todellisuus on se, että Timo on sanonut lähtevänsä ennen kauden loppua. Minä en tiedä tarkalleen milloin ja mihin. Olisin mielelläni kuullut ja pian kuulenkin - tavalla tai toisella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joo, eikös jossain vaiheessa kertonut tarjouksia tulleen useitakin?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Tässä uuvatit vs. persut riitelyssä on jo turhan moni mainittujen ryhmien jäsenistä mennyt munaamaan itsensä. Keskittyisivät nyt poliittisiin linjoihinsa ja jättäisivät sen toisen puolen haukkumisen nettikommentoijille. Heitä kyllä riittää molempiin leireihin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mielestäni raskauttavin todiste on se, että ennen persut syvimpään helvettiin kironneet ovat nyt kehumassa ja puolustelemassa Soinin puuhasteluja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persujen etäpuheenjohtaja Jussi Halla-aho antaa harvakseltaan virallisia tiedotteita (mielipiteitä). Itse en muista kuin tämän viimeisimmän, mahdollisesti ensimmäisen? Siinä ollaan huolissaan Helsingin Pormestarin Jan Vapaavuoren mielipiteistä. Hänellä ei siis saisi olla mielipiteitä? Persujen -yhden asian liikkeen- maineen kannalta Halla-ahon lausunto ei varsinaisesti laajenna kuvaa "poppaukkoja pelkäävästä poppoosta". Jan Vapaavuori on myötämielinen maahanmuutolle, varsinkin Helsinkiin. Maaseutu on jo varsin kattavasti tyhjentynyt nuorista, joten elinvoimaisen Metropolin kehittyminen edellyttää maahanmuuttoa.

Halla-ahon ja Vapaavuoren ajattelun eron voisi kiteyttää siihen, että ensimmäiselle maahanmuutto on vain ykkösongelma, kun taas jälkimmäiselle se on aito mahdollisuus. Halla-aho on tosin ehtinyt vihata suurta osaa suomalaisiakin: "Homolle kuula kalloon, täkyjä oikeuslaitokselle, inhottavinta maailmassa on pohjoismainen sosialidemokraatti, vihreät naiset raiskattaviksi" ja sen sellaista... Viimeisimpänä tietenkin suurimman osan ex-persu kansanedustajien lokaaminen ja jahtaaminen haastemiesten toimesta. Voi miten lapsellista??

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ja miten kommentti liittyy kirjoitukseen? Kannattaisi keskittyä itse kirjoituksen aiheeseen ja jos siihen ei ole sanottavaa, niin voi sitten rustata oman blogin kommentin aiheesta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niin, eikös dosentti Luukkasen kirjoitus ole kokonaisuudessaan kuvaus puolueen hajoamisesta, missä hän itse on osapuoli. Mielestäni kommenttini oli juuri tuohon kehityskulkuun ja sen lopputulemaan kohdistunut. Soini otti rasistit sisään puolueeseen Halmeesta alkaen, virhe. Soini antoi rasistien mellastaa puolueessa lähes ilman toimenpiteitä, virhe. Soini osti puolueen kannatuksen rasistien kannatuksella, virhe. Soini joutui luovuttamaan puolueen rasisteille, virheiden summa. Muistaakseni sivari Halla-aho on maahanmuuton lisäksi sanonut vain, että "suomalainen sosiaaliturva on ylellistä" about. Noh, olette saaneet mitä tilasitte, katsotaan mihin se riittää?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Näytät olevan oikein yleistyksen mestari mitä rasisti-sanan käyttöön tulee (toki on sinulla monia kavereita tuossa suhteessa). Kyllä noita mainitsemiasi rasisteja löytyy jokaisesta puolueesta. Tuota ei vain jostain syystä haluta tunnustaa/tunnistaa. Eikä muutama rasistinen "huutelu" vielä tee puolueesta rasistista. Ei yhdestäkään puolueesta. Rasisti-sanan käyttö on kärsinyt suoranaisen inflaation, sillä sitä näytetään lykättävän vähän joka paikkaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #29

Niin, Soinin puolueen nousu vaati rasismin ottamista keinovalikoimaan kannatuksen nostamiseksi. Soini itsekin pohti "äärioikeistolaisella presidentillä" etenemistä. Kun antaa kättä pirulle, se vie koko käden. Soini on nyt kädetön ja käden vienyt on käkikello.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Mikä ihmeen etäpuheenjohtaja? Halla-aho on sekä fyysisesti että etenkin sähköisesti paljon enemmän paikalla kuin Soini.

Ehkä olisi paras jos keskittyisit oman puolueesi (?) puheenjohtajan tekemisiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ai jaha hän siis laiminlyö meppitehtäviään.

Käyttäjän MikaRaatikainen1 kuva
Mika Raatikainen

Kiitos kirjoituksestasi Arto! Tässä kuitenkin tarkennus mitä tulee perussuomalaisten kansanedustajien lojaalisuuteen hallintarekisteriasiassa eli minä Mika Raatikainen ja Tom Packalén äänestimme sitä vastaan kuten myöhemmin hallintarekisteripuolue Kokoomukseen loikannut Veera Ruohokin. Totesin hallintarekisterilakijutussa tapahtuneen Soinin ja muiden ministerien takinkäännöstä avustajalleni jo kuukausia ennen puoluekokousta että näyttää ihmeellisesti siltä, että Soini on romuttamassa koko puoluetta ja näinhän siinä kävi. Olin oikeassa, mutta toisaalta ihan hyvä - mitä tuollaisella porukalla tekisikään jos peli alkaa oikeasti koventua? Loikkarit ovat loikkareita, olkoot sitten sinisiä, punaisia tai vaikkapa mustia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mika. Tämä on totta. Minun alkuperäisessä artikkelissa siinä oli sivulause mutta se supistui oikolukuvaiheessa. Ja se oli väärin. Teillä oli porukka joka vastusti sitä - oikeudenmukaisuuden ja historian nimissä se täytyy notifioida. Muuten: Olli Ainola ja Iltalehti ovat saaneet vahvistuksia ja omia lähteitä. http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708152200328357_u...

Käyttäjän MikaRaatikainen1 kuva
Mika Raatikainen

Joo, huomasin että muutkin alkavat heräillä. Mun mielestä Soinille sopisi aika hyvin joku Paavin homma ja Elot sun muut kaavun alle kardinaaleiksi...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Iltalehden Olli Ainola kirjoittaa samasta aiheesta.

"Soinille tarjolla lisää palkkaa ja pankkiirinvirka Lontoossa"

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708152200328357...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Espanjassa 12 seurakuntalaista on kuollut puun kaaduttua päälle kirkon mäellä.

Ei auttanut vaikka Timo Soini sanoisi, että jos ette voi olla varmoja mitä tulee tapahtumaan, olettakaamme että käy hyvin.

Suomessa yliopiston politiikkaan lainaamat hengenheimolaiset ojentavat sokealle ruotsinkieliset lasit Mannerheimintien ylitystä varten.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei niin etteikö politiikot valehtelisi aina, mutta jos tässä kohtaa ei kaikille ole jo selvinnyt, että Soini on ihan omassa luokassaan satujensa kanssa, niin ei sitten koskaan. Arto Luukkasta ei tarvitse uskoa, mutta luulisi että Iltaheden juttu jo uppoaisi ellei sitten pahimmat epäilet Tuomaat odota laatujuurnalistien juttuja Pravdaan ja Yleen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Soinin surkuhupaisaa käyttäytymistä kaikkinensa eri tapahtuneissa sanomisissa ja tapahtumakuvioissa. Eiköhän tämä Soinille suunniteltu pankkimiehen roolikin liity jollain tapaa uuvatti-ryhmän eroon PS:srä. Näin Soini turvasi itselleen hallitusneuvotteluissa lupaillun viran Lontooseen. IL on saanut selville hallitusneuvotteluissa sovitut tulevat virkanimitykset kullekin hallituspuolueelle.

Ps. Tässäkin blogissa on muutama kommentoija, jotka aiemmin olivat Soinia vastaan, mutta nyt sitten ovat puolustelemassa. No, tälläinen käyttäytyminen kuvastaa mielestäni sitä, ettei kyetä yhdistelemään eri tapahtumien jo selville saatuja ketjuja. Ideologialla luonnollisesti on oma merkityksensä eli pitää olla hamaan tappiin saakka lyömässä sanan säilällä persuja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #41

Olisipas mielenkiintoista tietää mitä ajattelevat nyt uuvatti-ryhmään liittyneet kansanedustajat. Olivatko tietoisia mikä oli perimmäinen syy loikkaamiseen omaan ryhmään PS:stä. Tuskinpa monikaan taisi olla tietoinen Soinille kaavaillun pankkimiehen viran olevan katkolla mikäli ei ministerin salkkua ole. Tuohan olisi mennyt ohi suun, sillä käytännön mukaan Soini olisi puheenjohtajuudesta luopumisen jälkeen joutunut jättämään ministeriyden kuten muissa puolueissa on tapahtunut (sdp, kokoomus jne).

Itselleni on tullut sellainen kuva Soinin menettelyistä, etten olisi miehen (joka on tuonut esiin omaa katolilaisuuttaan) uskonut olevan noinkin härski poliittisessa pelissä. "Syö" oman perustamansa puolueen oman etunsa tähden. Elämän varrella näköjään oppii kaikkea uutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se päivänselvää että Soinilta on vaadittu hallitusta muodostettaessa lupaus että pitää puolueensa hallituksessa ja myös jotain vastineeksi, ei kai Sipilä sellaista riskiä ottanut että hallitus kaatuisi persujen lähtöön. Ainakin minä olen esittänyt pari sellaista kommenttia jo ennen PS:n puoluekokousta, minkä jälkeen Soini & kumppanit lähti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Kerrohan Seija missä yhteydessä PS on kertonut eroavansa hallituksesta. Siis ei ole ollut halukas jatkamaan hallituksessa Halla-ahon valinnan jälkeen. Odotan tuota sinun mielipidettäsi, sillä minulla on tuohon selvä näkemys. Jopa ihan todellisiin tapahtumiin perustuva.

Miten mahtaa olla Soinin ministeriyden jatkon kanssa, kun luopui puolueen puheenjohtajuudesta? Tuo pitäisi käsittääkseni ensin tunnistaa muiden puolueiden käyttäytymiseen vastaavissa tilanteissa. "Sokea kanani joskus jyvän löytää" - sanotaan. Katsotaan löytääkö. ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #50

Soini on ihan hyvin voinut käydä neuvotteluja näistä siirroista. Se ei kuitenkaan muuta mitään koko kuvassa. Ette muutu yhtään paremmiksi Soinia haukkumalla. Olette itse olleet Soinin takana ja itse aiheuttaneet puolueen jakautumisen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Älä jatka valehtelemistasi. Siis koita pysyä totuudessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

"Kerrohan Seija missä yhteydessä PS on kertonut eroavansa hallituksesta. Siis ei ole ollut halukas jatkamaan hallituksessa Halla-ahon valinnan jälkeen."

Enhän ole sellaista väittänytkään, sen sijaan kirjoitin että "pitää puolueensa hallituksessa", ja niinhän Soini teki joskaan kyse ei ollut puolueesta ainakaan vielä. - Hallitusta muodostettaessahan ei voinut tietää että perussuomalaiset jakautuisi, joten persut silloisen kokoonpanon mukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #53

Jatkahan vain noita omia mielikuvituksen tuotteitasi. Jahka se joskus aukenee toinenkin se totuudellinen seikka. Joe ei ennen, niin ehkäpä Soini paljastaa tuon oma elämäkerta-kirjassaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Samaahan Ainola esittää Iltalehdessä, joskin yksilöi mitä luvattiin:

Kerrotun mukaan EBRD-pankissa avautuva virka luvattiin Soinin päätettäväksi hallitusneuvotteluiden yhteydessä vuonna 2015.

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708152200328357_u...

ja myös Arto, joskin myöhempänä ajankohtana:

Ilmeisesti silloin Soini sai kevättalvella 2017 tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen lopettanut Ilta-Sanomien ostamisen jo noin 40 vuotta sitten, kun totesin, että lööppien ja todellisuuden välillä on vain siteeksi totta. Iltalehti kuuluu samaan kastiin. Tilanne ei ole 40 vuodessa muuttunut ainakaan parempaan suuntaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tarkoitatko Juho tuolla kommentillasi kertoa sitä ettei hallituskumppaneiden suunnitelmat IL:n kirjoituksessa mainituista viroista pidä paikkaansa vai mitähän mahdat tässä yhteydessä tarkoittaa. Ainakin jo Stubbin saama virka perustuu juurikin paljastettuun kuvioon. Miksiåä ei sitten Soinin kohdalla? Kaikki tapahtumat viittaavat vahvasti sovittuihin virkanimityksiin ja siitä johtuen Soinin oli pakkosauma saada roikkua ulkoministerinä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #61

Tarkoitan sitä, että iltalehdet keksivät skenaarion ja ehkä jopa jonkun, joka antaa skenaariota tukevan lausunnon. Sen jälkeen siitä tulee totuus.

Muutaman vuoden takaa tulee mieleen tilanne, johon täälläkin muutamat innolla ottivat kiinni. Varmaan alta vuoden siitä, kun Sipilästä tuli keskustan puheenjohtaja, pidettiin varmana asiana, että hän puhdistaa puoluetoimiston mieleisekseen ja Laanisen lähtölaskenta on alkanut. No, Laaninen lähti 2016 ja varmaan ihan omista haluistaan.

Iltapäivälehtien peruskauraa on tarjota otsikoita, joihin ihmiset reagoivat tunteella. Soinikin on ollut sopiva kohde jo vuosia. Edelleen. Jos kohteena on vaikkapa ministeri, kansanedustaja tai tunnetun yrityksen johtohenkilö, kansan tuomio on myös valmis sillä hetkellä, kun artikeli tulee ulos. Siitä ei ole mitään valitustietä...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #72

Juho,tuo esiin tuomasi Laanisen tapaus ei mielestäni ole verrannollinen missään suhteessa edes uutisanneista Siniset-ryhään ja lähinnä Soiniin liittyvissä tapahtumien kulussa. Muistat varmaan kuinka Lännen Media uutisoi jokseenkin tarkasti uuvatti-ryhmän erosta PS:stä. Sen jälkeen esiin tulleet tapahtumat ovat selvästi kytköksissä samaan tapahtumaketjuun. Niin on jokseenkin varmaa IL:n tämän päiväinen uutisointi hallituspuolueiden sopimisista virkapaikoista, joista jo Stubbin virka on mennyt ns. putkeen.

Totta maar mediat repivät uutisoinneissa toimittajien omiin mielikuvituksiin perustuvia uutisointeja jossain määrin, mutta kyllä nyt julkaistu ja Arto Luukkaasen esiin tuoma usean lähteen kautta saatuna tietona Soinin pankkivirka näyttää vahvasti politusoidun hallitusneuvottelujen tuloksena ja selvääkin selvemmin liittyy uuteen hallituskuvioon. Uskokoon ken tahtoo. Kohta puoliin tuokin sitten nähdään kuka seuraa sdp:läistä pankkivirkamiestä Johannes Koskista Lontooseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #73

Mutta entäs sitten. Soini on ollut moraaliton peluri kaikki nämä vuodet. Halla-aho palvojineen ja Soini ovat pelanneet kaksinpeliä hyödyntäen toinen toistaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #74

Nyt kun näytät tunkeneen Juhon ja minun keskustelun väliin, niin poikkeuksellisesti vastaan. Kun puhutaan palvojista, niin tässäpä oiva esimerkki Soinin palvojasta. Taitaa löytyä jokunen muukin, joka on vielä "uskossaan" vahva. Halla-aholla en tiedä itse olevan mainitunkaltaisia esimerkkejä kuin millä tavalla em. herra on kirjoituksissaan eri paikoissa suoltanut palvontaansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Sinä yhä luulet että parjaamalla Soinia voi jotenkin nostaa Halla-ahoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #76

Tuo on tyypillistä kuvitteluasi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä on mahtanut liikkua yliopistomies Thomas Wilhelmssonin ja persupappi Kimmo Kivelän johtaman Yle:n ohjelmistosta vastaavan päässä kun hän oli sijoittanut eilisillalle perhekanava TV1:n parhaalle ajalle dokumentin sotahuume Pervitinin käytöstä rintamalla, ja edellisillalle dokumentin Stalinin ja Trotskin valtataistelusta?

Jostakin on viime aikoina syntynyt epäilys joidenkin pelkäävän kommunismin uudestisyntymisen vaaran piilevän kansan suomenkielisyydessä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Oho, nytkö valhemedia kelpaa persuille totuuden lähteeksi?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Nyt tämä paikka saattaa mennä ryvettyneelle poliitikolle."

Ainola sen sanoi, ryvettyneelle. Harmittaa niin vietävästi, kun itsekin aikoinaan liityin persuihin nimenomaan Soinin takia. Nyt tulee mieleen, että kuinka paljon hän oikeastaan siellä kulisseissa hääräsikään. Päättikö hän esimerkiksi piirien kansanedustajaehdokkaista loppupeleissä?

Joka tapauksessa tämä kesäteatteri paljasti kaiken tämän hyväveli-systeemin, joten toivotaan, että tästä lopulta jotain hyvää seuraakin. Kaikki nämä rakenteellisen korruption elementit pitää saada kitkettyä pois ja saada eduskuntaan tavallisia suomalaisia naisia ja miehiä, jotka ajavat oman maansa etua, eikä vaan omaa etuaan.

Vai onko niin lohdutonta, että valta kuitenkin turmelee lopulta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinä olet sentään rehellinen kun myönnät että Soini ja Soiniin luottaminen on omaa historiaasi. Toisin halla-aholaisten valtavirta joille on ihan sama että tuuliviirinä olo on noloa. (Kuten uuvateillekin on ihan sama että menneisyys hommaforumilla on pienessä ristiriidassa nykyisen linjauksen kanssa. Uuvatit ja tynkäpersut kilpailevat noloudesta)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #63

En osaa tietenkään toisten puolesta sanoa, mutta kyllä täällä on tullut julki monen persun taholta, että ovat pettyneet siihen, että Soinin toiminta paljastui lopulta oman edun tavoitteluksi.

Mielestäni tämä on erittäin merkittävä asia, koska tästä kärsii koko poliittiseen järjestelmään luottaminen, vaikkakin mielestäni Soini teki tässä palveluksen kansalle, älkää koskaan luottako siihen mitä teille luvataan. Ehkä tämän oli meille terveellinen opetus, olemme olleet liian sinisilmäisiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #64

Eihän soinilaisen populismin härskiyttä voi sälyttää yksin Soinin synniksi. Kyllä syyllisyys kuuluu koko liikkeelle.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #65

Soini johti puoluetta 20 vuotta ja hän teki valinnoillaan siitä semmoisen, joka se on tänä päivänä. Kun puolueen jäsenet huomasivat, ettei Soini teekään niitä asioita, joita oli luvannut, joten puolue päätti lähteä ajamaan niitä asioita, joita oli äänestäjilleen luvannut.

Muistan kun aikoinaan itse kritisoin Halla-ahoa ja Immosta, miksi he eivät aja tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, niin tämä asia on varmasti hiertänyt monen muunkin maahanmuuttokriitikon ajatusmaailmaa. Samoin Soinin suuret puheet EU-erosta ovat osoittautuneet samanlaisiksi kansaa kosiskeleviksi asioiksi.

Jäsenet halusivat muutosta ja sen he valinnoillaan ovat tehneet. Soini käveli omaan laittamaansa miinaan, eikä siitä voi muita syyttää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

-Olen huutanut hätääni niin, että on kuulunut taivaaseen asti (Soini)

-Se parhaiten nauraa, joka latinaksi nauraa (dosentti)

-Se parhaiten nauraa, joka ruotsiksi nauraa (Allsång på Skansen Tv1:ssä)

-Se parhaiten nauraa, joka suomeksi nauraa (Suomen tulevaisuus)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Google-yhtiön pääkonttorissa on viime päivinä kohistu erään palkollisen jaettua netissä nimettömänä muistion yhtiön henkilöpolitiikasta. Potkut saanut insinööri jakoi muistiossaan ihmiset mm. kahteen leiriin,

niihin jotka ovat oikealle kallellaan (Right biases)

-Vahvan / viranomaisen kunnioittaminen
-Erot ovat luonnollisia ja oikeita 
-Ihmiset ovat luonnostaan kilpailuhaluisia 
-Muutos on vaarallinen (vakaus) 
-Suljettu 
-käytännöllinen

Sekä vasemmalle kallellaan oleviin (Left biases)

-Myötätunto heikoille 
-Erot johtuvat epäoikeudenmukaisuudesta 
-Ihmiset ovat luontaisesti yhteistyökykyisiä 
-Muutos on hyvä (epävakaa) 
-Avoimuus 
-Idealisti

Väitän, että Arton "seurakuntalaiset" ovat vahvasti oikealle kallellaan, paitsi minä!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Se siitä Soinista ja Perussuomalaista Sinisine tulevaisuuksineen.
Ne tulevat olemaan tulevaisuudessa marginaalissa merkittävinä päätöksentekijöinä. Näin on varmaan uusien pyrkyripuolueidenkin kohdalla.
Kaiketi nyt olisi alettava seuraamaan nykyisten "vanhojen puolueiden" edesottamuksia. Kuka lupaa mitäkin. Jotka sitten joskus taas todetaan "potaskan" jauhamiseksi. Ja joidenkin kohdalla suoranaiseksi valehteluksi.
Pessimismiä. Äänestäjänä kokemus kertoo kuitenkin asian tolan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri niin. Esim vanha puolue vihreät ei ole vielä uudestimuotoutunut puheenjohtajan vaihduttua. Niinistöä joka muuten asettui selkeästi persuja vastaan ei enää tarvitakaan kun persut itse itsensä kastreevasivat.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eipä kannata hosua. Paavo Lipponen kirjoitti viime sunnuntaina HBL:ssä ylistävät sanat ahtaan paikan selviytyjä Sauli Niinistölle, ikään kuin olisi tullut tietoiseksi oivalluksista tässä blogissa pari päivää aikaisemmin, esim. sanonta "tavataan nahkurin orsilla" haiskahtaakin enemmän asteekkien käytännöltä kuin Mauno Koiviston, mitä Lipponen on väittänyt.

Antti Rinne hyväksyy Lipposen kehut "ahtaan paikan ehdokkaalle", sillä demariehdokas tulee vapaasti hengittelemään omilla teemoilla, kuten globaalilla ilmastonmuutoksella, kansainvälisellä kriisinhallinnalla, etc....

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Timo Soini näyttää jo nyt pankinjohtajalta.

Luullakseni tämä sekä velvoittaa että pätevöittää hänet EBRD:n 46 pankinjohtajan muodostamaan kultapossukerhoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Halla-aho siinä versiossa hullunkurisia perheitä näyttää pankin omistajalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset