Arto Luukkanen

Suomi parlamentarismin slummi - eurooppalaiset arvot hukassa?

Suomi on parlamentarismin slummi.

Olen käyttänyt tätä ilmaisua aiemmin kun olen tarkastellut Kataisen-Stubbin hallitusta (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/121134-tutkija-hermostui-walliniin-%E2%80%9Dsuomi-on-parlamentarismin-slummi%E2%80%9D).

Luonnehdinta pätee yhä.

Se, miksi meillä ei noudateta esimerkiksi Iso-Britanniassa tai Ruotsissa vallitsevaa järjestelmää johtuu ennen kaikkea historiasta. Valta on meillä miltei perinnöllistä ja siitä ei luovuta. Viskaali on pyhä ja tsaarin nimittämä. Valta halveksii alamaisiaan ihan periaatteen tasolla.

Meillä on yhtä meksikoa!

Länsimaisen parlamentarismin sijasta meillä hallitsee vielä ajatus itsevaltaisen hallitsijan nimittämästä hallituksesta, joka on vastuullinen vain ainoastaan ylhäälle. Mikä on herralta annettu, sitä eivät pienemmät herrat voi ottaa pois!

Meillä koti-Suomessa ministerit ja myös virkamiehet eivät noudata parlamentarismin periaatteita. Päinvastoin, hallituksen jäsenet takertuvat asemiinsa ja pitävät niistä kiinni kouristuksenomaisesti – ikäänkuin julkinen häpeä koittaisi vasta sitten jos on pakko erota.

Meillä ainoastaan viimeinen pakko ja valtakunnanoikeus vievät ”hyvänkin” ministerin kuten Juhantalon tai sitten pääministeri joutuu antautumaan Seiskapäivä lehdelle (Kanerva). Valehteleva ministeri on eronnut sitten myöhemmin kun hän huomannut, että luottamusta ei enää ole.

Ministeri virkaa liittyy luottamus. Jos se häviää, on viran hoito täysin mahdotonta.   

Miten länsimaissa?

Iso-Britannian käytäntö perustuu ns. Individual Ministerial Responsibility (IMR) järjestelmään. Sen mukaan yksityinen ministeri tai koko hallitus on vastuullinen, omista hallinnonaloistaan parlamentille. Jokaisen ministerin oletetaan hyväksyvän vastuunsa ja eroavan mikäli hallinnossa tapahtuu epäonnistuminen tai yksilöä koskeva epäoikeudenmukaisuus. Joskus ministerin on ollut pakko lähteä vaikka mitään todellista syytä ei ole tai että hän olisi tiennyt asiasta. Näin kävi vuonna 1954, jolloin Sir Thomas Dugdale joutui eromaan maatalousministerin virasta huonon hallinnon takia – ministeri ei ollut tietoinen asiasta.

Mutta siitä huolimatta – vastuu toimi. Se oli parlamentarismia parhaimmillaan – vastuuta otetaan ja myönnetään virheet. Näin kansalaisten usko poliittiseen järjestelmään pysyy ja kasvaa.

Siteeraan tässä vielä itseäni: ”Tämän järjestelmän kotimaassa Iso-Britanniassa parlamentarismilla on vahvat juuret.  Nämä juuret ovat itse asiassa niin vahvat, että varsinaista perustuslakia ei ole varsinaisesti kodifioitu.  Ajatus luottamuksesta, parlamentin ja lain vallasta on ollut niin sitkeä, että sitä ei ole edes kirjattu erikseen ylös. Parlamentarismin eettiset periaatteet ovat myös niin väkevät, että skandaaleihin, valheisiin tai jujuttamiseen syyllistynyt hallitus tai ministeri on joutunut pyytämään eroa jo ns. vahvan epäilyksen perusteella.Traditio on ollut niin vahva, että vasta maaliskuun 19 pnä vuonna 1997 Iso-Britannian parlamentti katson asialliseksi kirjata ylös ns. ministerin vastuunjulistuksen. Siinä todetaan yksiselitteisesti: ”…if Minister knowingly mislead the House, The House will expect them to offer their resignation to the Prime Minister”. 

Turkugate - epäonnistuminen ja virhe mutta kukaan ei ota vastuuta!?

Turkugate on vasta alussa mutta jo nyt näyttää siltä, että sisäasianministeriö on epäonnistunut fataalisti.

Ensiksi, puukottaja oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tässä tapauksessa hallituksella on omassa ohjelmassaan kohta, johon olisi pitänyt turvautua. Näin ei kuitenkaan käynyt. Mikäli väkivallantekijä olisi internoitu, ei näitä kahta uhria olisi eikä sairaalassa olisi haavoittuneita.

Hallitus on surkeasti epäonnistunut kansalaisten turvallisuuden huolehtimisessa.

Siksi, että se ei ole toiminut omien periaatteidensa mukaisesti.

Toiseksi, kyseisestä puukkosankarista on saatu aikaisemmin vihje. Supo sai vihjeen mutta ei huolehtinut asiasta. Se on ymmärrettävää. EI ollut voimavaroja.

Sisäasiainministerit Orpo ja Risikko ovat kuitenkin komentaneet kolmattasataa poliisia urkkimaan kansalaisten keskusteluja. Ei ole voimavaroja tutkia asioita.

Miten käy kun tiedustelulaki hyväksytään? Viedäänkö loputkin poliisit tietokoneiden ääreen kyyläreiksi?

Supo on tehnyt virheen, joka johtuu siitä, että sisäasianministeriön toiminnasta.   

Iso-Britannian käytänteiden mukaan Orpo-Risikko-Sipilä olisivat historiaa. He ovat jo periaatteessa myöntäneet oman väärän politiikkansa tänään kun molemmat vaativat nyt karkotuksia ja lain noudattamista. Vasta sitten kun ihmisiä on kuollut.

Suomi on Meksiko?

Turkugate osoittaa, että me emme ole länsimainen demokratia sen varsinaisessa merkityksessä. Meidän arvomme eivät ole eurooppalaisia tai edes länsimaisia vaan kotoisin jostain idästä. 

Länsimaisten arvojen mukaiseen parlamentarismiin kuuluvat kunniakäsitykset ja periaatteet ovat meillä täällä pohjolassa vielä tuntemattomia käsitteitä. 

Tässä mielessä Suomi on vielä neuvostohenkinen slummi tai poliittinen banaanitasavalta.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Risikko ja Orpo tuskin edes tunnustavat vastuutaan tapahtuneesta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Meksiko on idässä? Varmaankin sieltä, mistä Luukkanen asiaa katsoo. Onkohan hallituksessa yhtään kokoomusministeriä, jota Luukkonen ei vielä ole vaatinut eroavan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onkos Manu tyytyväinen Risikon ja Orpon aikaan saannoksiin sisäministeriössä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

No hyvä, että joku uskaltaa kehua!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14

Eroaako muissa läsnsimaissa ministeri, kun maassa tapahtuu terroriteko? Isisille tulisi aika helpoksi kaataa hallituksia, jos näin tapahtuisi, siihenkö pitäisi mennä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

Jätetään länsimaat sikseen ja keskitytään tähän tapaukseen. Tässä tapauksessa tulisi pystyä järjestämään äänestys ainakin Risikon luottamuksesta eduskunnassa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #20

Ilman muuta, eduskunnassa tämäkin asia pitää ratkaista. Tulevissa vaaleissa kansalaiset sitten ntavat arvionsa, oliko ratkaisu oikea. Oppositio voi sitten pontevasti muistuttaa, kuinka äänestettiin ja kanslaiset päättävät, menikö oikein tai väärin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #21

Esim. täällä Ruotsissa on jouduttu hiljattain vaihtamaan kaksi ministeriä heitä uhanneen epäluottamuslause äänestyksen tähden. Dosentti Luukkanen on oikeilla jäljillä. Täällä ei välttämättä tarvitse odottaa seuraavia vaaleja!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #26

Ruotsissa taitaa olla vähemmistöhallitus. Miksei siellä järjestetä uusia vaaleja?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #27

Vähemmistöhallituksen pitää pystyssä ilmeisesti laaja pyrkimys pitää SD poliittisessa paitsiossa.

Pekka Iiskonmaki

''Valta on meillä miltei perinnöllistä ja siitä ei luovuta. Viskaali on pyhä ja tsaarin nimittämä. Valta halveksii alamaisiaan ihan periaatteen tasolla.''

Tuo on nähtävissä Suomessa ihan alimmasta virkamiesnilkistä alkaen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tavalliset tossunkuluttajatkin opetetaan koulussa nokkimaan toisiaan kirkonkirjojen osoittamassa syntymäjärjestyksessä. Siitä sikiää kaiken tuhoava suomalainen kateus.

Kirjoitan täällä Roomassa katukahvilassa, kokien itseni delfiiniksi joka on noussut pintaan hengittämään, siellä taas olen hylje avannolla jääkarhujen kynsissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli persut olisivat jatkanut kesän puoluekokouksen jälkeen yhtenäisenä ja Sipilän hallituksessa, niin tämäkin kirjoitus olisi todennäköisesti jäänyt kirjoittamatta. Luukkanen, kuten muutkin persut näillä palstoilla ovat puolustenut Sipilän hallituksen toimia aina siihen asti, kun hallituksessa istuivat, mutta yhtäkkiä ovatkin huomanneet Sipilän hallituksen olevankin täysin mätä, huvittavaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Olen käyttänyt tätä ilmaisua aiemmin kun olen tarkastellut Kataisen-Stubbin hallitusta..."

Nimenomaan. Tässä välissä oli joku muukin hallituskokoonpano.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuskin kukaan perussuomalainen halusi ola Timo Soinin kaappauksen alla. Ilmeisesti jokainen perussuomalainen on havainnnut hallituksen olevan hukassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

onpa kovasti eurooppalaisten ja länsimaisten parlamentarismin vastaisia kannanottoja! No ei se mitään: minä suvaitsen niitäkin)))) jokaisella on mielipiteenvapaus vaikka se ei niin kovin eurooppalainen tai ihmisarvoa kunnioittava olisikaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nooh, sulla taas menee lainsäädäntö- ja toimeenpano- ja tuomiovalta iloisesti sekaisin. Kuka vastaa lain säätämisestä ja sitten sen valvonnasta ja noudattamisesta? Ei pitäisi säätäjien joutua erikseen vaatimaan lain noudattamista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mainitse yksikin ylläolevista kirjoituksista, joka on länsimaisen parlamentarismin vastainen. Ei tarvitse edes perustella, enhän minä ihmeitä pyydä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Blogistin oma alustus osoittaa, että hän ei tiedä, mitä parlamentarismi on.

Minä en todellakaan tykkää tästä katastrofihallituksista, mutta se on enemmistöhallitus, joka nauttii parlamentin luottamusta. Mikään ei estä esittämästä epäluottamuslausetta milloin tahansa.

Itse asiassa: valtaan tullessaan hallituksella oli, paitsi kansanedustajien, myös äänestäjien enemmistö takanaan. Näinhän ei ole esimerkiksi alustajan mainitsemissa Britanniassa ja Ruotsissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Vuorela, kerroppa meille mitä parlamenttarismi todellisuudessa tarkaoitta, sitäkö, että maassa on parlamentti ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

En tiedä, mitä parlamenttarismi tarkoittaa, mutta parlamentarismi, kuten juuri edellisessä kommentissa kerroin, merkitsee järjestelmää, jossa päätöksiä toimeenpanevan hallituksen tulee nauttia lakia säätävän parlamentin luottamusta.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Tasavallan presidentti ei voi nykyisin hajottaa eduskuntaa, mutta voisi edes yrittää käynnistää prosessia ennenaikaisten eduskuntavaalien aikaansaamiseksi.

Hommahan on mennyt jo aivan farssiksi.

Tasavallan hallitus on todellinen valehtelijoitten klubi!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Mikäli väkivallantekijä olisi internoitu, ei näitä kahta uhria olisi eikä sairaalassa olisi haavoittuneita.

Minkä lain perusteella hänet olisi voitu internoida ja minne?

Jari Rahkonen

Vaikka sen mikä jäi tekemättä koska uhkaa ei ole haluttu uskoa todelliseksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Perustuslaki 9 §

Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Tätä nyt vain tulkitaan sille kivasti, demlalaisesti, vaikka luulisi että yleensä vaikeaselkoisenkin lakiteksti tämä lause ei olisi kauhean vaikea ymmärtää. Internointipaikka sitten on tietysti se pienempi ongelma, neuvottelu- ja sopimuskysymys.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiköhän internointi tarkoita sulkemista leirille tai jotakin vastaavaa. Minkä lain perusteella tämä olisi mahdollista, ja kuka vahtisi, ettei sieltä poistuta?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #19

Jos asiaa lähdetään helpoimmasta päästä niin ainakaan paperittomat, luvattomasti maassa olevat, oleskeluluvattomat, eivät saa jo perustuslain mukaan hiippailla vapaana. Jos tämäkään ei valkene , niin, ei valkene. Astetta ylemmäs tämä tarkoittaisi, ettei ensimmäisen hylsyn saanutkaan hiippailisi vapaana. Ja sitten on vielä hurjempia malleja kuten Australian malli jossa kukaan ei hiippaile vapaana ennenkuin oleskelulupa on.

Internointi paikka ja menettely on sitten oma aiheensa josta vähän täällä ->

http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241596...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Ei tarvitse mennä Australiaan asti. Ei ne hiippaile puukkosilla Virossakaan.

Suomessa voivotellaan ja Virossa lisättiin poliisin vahvuutta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Suomessa on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille jo olemassa kaksi säilöönottoyksikköä, joissa tälläkin hetkellä on vajaa 300 henkilöä, jotka odottavat palauttamista kotimaahansa.

Mikä estää perustamasta lisää säilöönottoyksikköjä maamme kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi ?

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Pentele, kun näitä Dosentin kirjootuksia joutuu jatkuvasti jakamaan.

Ovat sen verran ronskeja ja sisältävät täyttää asiaa tiiviissä paketissa.

Mie piän!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei jääty tuleen makaamaan vaan lähdettiin liikkeelle, ja päädyttiin parlamentarismin slummiksi.

Eräänlainen tarina, joita nyt kaivataan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vuorela, tarkoittaako parlametin oleminen maassa ,myös parlamenttarismin toteutumista, olihan kommunistisessa Puolassakin parlamentti, mutta ei parlamenttarismiä, joka käytännössä tarkoittaa joustavaa vallanhajoitusta ja vallanrajoitusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Myöskään Remes ei tiedä, mitä parlamentarismi merkitsee. Ylempänä kerron sen kahdesti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suosittelen sinuakin lukemaan kirajan POLIITTISET JÄRJESTELMÄT, meillä on lilliputtien maassamme Gulliver katkonut kahleensa.

SET

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #40

Luuletko ehkä Maurice Duverger'n olevan kanssani eri mieltä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Joku humoristi, joka tietää minun opettaneen näitä asioita yli 40 vuotta, on nyt höynäyttänyt Aimoa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Luistelutyyli on edeleen käytössä ja kirja on jäänyt lukematta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Luistelutyyli on edeleen käytössä ja kirja on jäänyt lukematta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Luistelutyyli on edeleen käytössä ja kirja on jäänyt lukematta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #49

Älä äijä jankuta. Kerroin kommentissa 22, mitä parlamentarismi on. Kysyit silti samaa kommentissa 31, joten vastasin kommentissa 35.

Klassikkomääritelmäni löytyy muun muassa Maurice Duverger'n teoksesta Poliittiset järjestelmät (WSOY 1955, 2p. 1965, 3p. 1969).

50- ja 60-lukujen Itä-Euroopassahan parlamentin piti nauttia hallituksen ja puolueen luottamusta eikä päinvastoin, kuten parlamentarismissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #50

Mikä oli kansalaisten oikeusturva Gomulkan Puolassa perustuslain mukaan ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #50

Mikä oli kansalaisten oikeusturva Gomulkan Puolassa perustuslain mukaan ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #50

Mikä oli kansalaisten oikeusturva Gomulkan Puolassa perustuslain mukaan ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #53

Korkki kiinni, Aimo. Siellähän ei ollut sen kummemmin parlamentarismia kuin oikeusvaltiotakaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #58

Kiitos kommentistasi, korkki on pysyny kiinni jo vuosia, onko snulta ?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Parlamentti eroaa kyläparlamentista siinä, että siellä porukat muhivat keskenään ja/tai median kanssa, esim. Eero Heinäluoma, Tytti Tuppurainen, Antti Kaikkonen, Jussi Niinistö, Maarit Feldt-Ranta ym.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista: Halla-aho ilmoitti puolueensa olevan halukas osallistumaan hallitukseen, mutta ei kelpuutettu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Siinä vaihtoehtoisessa todellisuudessa Luukkanen kirjoittaa edelleen hallitusta ja etenkin persuministerejä ylistäviä blogeja.

Teuvo Mela-Sutke

Miksi jätät lauseen kesken?
Palstan säännöissä on kohta:
-Älä levitä huhuja tai valheita-

Halla-aho ilmoitti puolueensa olevan halukas osallistumaan hallitukseen "jos jo sovittuja asioita noudatetaan".

Vastaus oli "EI NOUDATETA".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Vastaus oli "EI NOUDATETA"."

Lähde? Eikä tarvitse huutaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HA: n isoäiti on Pohjanmaan ruotsinkielisiä. Ministeriainesta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitkä olivat kansalaisvapaudet ja perustuslain takaama kansalaisten oikeusturva Puolalaisessa "parlamenttarismissä"?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitkä olivat kansalaisvapaudet ja perustuslain takaama kansalaisten oikeusturva Puolalaisessa "parlamenttarismissä"?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitkä olivat kansalaisvapaudet ja perustuslain takaama kansalaisten oikeusturva Puolalaisessa "parlamenttarismissä"?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitkä olivat kansalaisvapaudet ja perustuslain takaama kansalaisten oikeusturva Puolalaisessa "parlamenttarismissä"?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten todettu, kommunistisessa Puolassa ei ollut parlamentarismia. Tässä avauksessa on kyse nyky-Suomesta, jossa parlamentarismi toimii poikkeuksellisen hyvin. Enemmistöhallitus nauttii eduskunnan luottamusta ja vaikka sekoileekin usein, joutuu omiensa pysäyttämäksi perustuslakivaliokunnassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos kommentistasi, korkki on pysynyt kiinni jo vuosia, onko sinulta pysynyt ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos kommentistasi, korkki on pysynyt kiinni jo vuosia, onko sinulta pysynyt ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset