Arto Luukkanen

Suomi - urkkijoiden paratiisi?

”…Santarmit ja urkkijat vangittiin ja lähetettiin etelään, heidän paikallisiksi apureiksi epäiltyjä tutkittiin. Santarmien vangitsemat saivat takaisin vapautensa ja paenneet palasivat kotikaupunkiinsa Ruotsista, jonne olivat kerenneet hiihtää. Jännitys laukesi taas siihen otteeseen, sillä ryssä lupasi maallemme itsenäisyyden ja sai puolelleen osan kansasta, mutta myöhemmin huomattiin, ettei näilläkään kauniilla lupauksilla ollut arvoa enemmän kuin oli ollut tähänkään asti…”

Tämän kirjoittaja ei ole natsi, eikä äärioikeistolainen vihapuhuja.

Tämän lainauksen kirjoitti Kajaanin lehteen vuonna 1918 Urho Kaleva Kekkonen -niminen vapaussoturi. Otsikkona oli ”Hajamuistoja menneiltä päiviltä I. aika ennen vallankumousta” (Kajaanin Lehti 110/20.9.1918)

Muistuma kertoo tiiviisti sen mitä silloin väestö ajatteli suomalaisista urkkijoista. Heistä ei pidetty.  

Suomalaisen urkkijan muotokuva vuodelta 1917

Minkälainen suomalainen urkkija ja kyttääjä oli 100 vuotta sitten?

Suomen Kuvalehti (http://itsenaisyys100.fi/santarmiarkiston-tietoja-julki-lehdissa-1917/) julkaisi artikkelin, jossa kuvailtaiin näitä ihmisiä.

Kyse oli ihmisistä, jotka kertoivat suuren imperiumin edustajille suomalaisten puheista.  Syy tähän toimintaan oli ilmeinen: routavuosina Venäjä menetti luottamuksensa suomalaisiin alamaisiinsa ja perusti tänne tiedottajaverkoston vahtimaan meitä.

Rehellisiksi uskotut suomalaiset lankesivat yllättävän helposti tähän kiusaukseen; ”vasikaksi” pääsi helposti. Urkkijoiden motiivit olivat sekalaiset.  Vakoiluun kannusti raha, halu päästä suosioon, halu kostaa toisille suomalaisille, uskollisuus Venäjälle tai sitten halu kiipiä ja päteä vallan silmissä. Urkkijoiden oli myös oman uransa takia keksittävä ja nostatettava rähinöitä ja mellakoita ns. provokaatioilla. Samoin ns. provokaattorit pyrkivät soluttautumaan Venäjän politiikkaa vastustaviin järjestöihin ja näin hankkimaan arkaluontoista materiaalia. Erityisesti jääkäriliike oli I maailmansodan aikana näiden uteliaisuuden kohteena.  

Poliisit, opettajat, virkamiehet, ja työläiset kunnostautuivat tässä työssä. Toiminta ei ollut laitonta, joten kun näiden nimet sitten vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen paljastuivat, ei heitä voinut syyttää mistään. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäikin ns. häpeärangaistus ts. näiden salakyttääjien nimet julkaistiin lehdissä. Ongelmana oli vain se, että usein julkaistavat nimet eivät olleet kohdallaan vaan leimatuksi tuli myös vääriäkin ihmisiä.  

Muutoksen tuulien kääntäessä valtiolliset olot ”vasikoiden” elämä kuitenkin mullistui kertaheitolla. He pyrkivät muuttamaan nimensä, muuttamaan paikkakuntaa tai muuten lymyämään suomalaisen yhteiskunnan varjoissa. Urkkiminen ei ollut kunniakasta itsenäisessä Suomessa ja siihen leimattu ihminen sai Kainin merkin ikuisiksi ajoiksi. (Kt. Harry Halénin vuonna 2013. julkaisema: ”Santarmisto Suomessa. Suomenmaalainen santarmikunta 1817 – 1917. Unholan Aitta 41.”).

Nykyajan urkkijat – Sipilän hallituksen luomus?

Entä nykyään? Onko meillä vasikoita, urkkijoita ja kyttääjiä?

On. Syy tähän on hyvin yksinkertainen.

Turun syyskesäinen puukotusisku pelästytti vallanpitäjät.

Vihaiset ihmiset vaativat päättäjiltä turvallisuuden palauttamista ja lähettivät suoria viestejä niille, joiden mukaan ”pelolle ei pitänyt antaa valtaa”.

Hallitus ahdistui ja menetti luottamuksensa hallintoalamaisiinsa – meihin.

Ennen kaikkea se pelkäsi sitä, että sitä syytettäisiin tapahtuneista rikoksista ja sitä, että sitä pidettäisiin vastuussa siihen, että Suomeen oli tullut ihmisiä, joita pidettiin turvallisuusuhkana.

Hallitus pelkäsi omia kansalaisiaan ja alkoi toimia heitä vastaan.

Aivan ensimmäinen hallituksen reaktio oli hiljentää ihmiset. Ihmisiä varoitettiin some-aktiviteeteista. Kidat piti pitää kiinni.

Sen jälkeen se päätti käydä päättäväisesti ns. ”vihapuhetta” vastaan. Tätä varten sisäministeri Risikko antoi poliisille lisää voimavaroja.  

”…vihapuheen torjuntaan perustetaan oma ryhmä, jossa yhdistetään näkyvä poliisitoiminta sosiaalisessa mediassa muuhun poliisitoimintaan. Ryhmä on käytettävissä kansalaisten, viranomaisten ja muiden toimijoiden valistamiseen vihapuheisiin ja -rikoksiin liittyen sekä toimii poliisin asiantuntijana näissä asioissa tarjoten helpon ja matalan kynnyksen yhteydenottoon”. (http://www.poliisi.fi/uutiskaruselli/1/0/poliisi_tehostaa_vihapuheisiin_ja_viharikoksiin_puuttumista_53789). ”Yhteydenotto” tarkoittaa ilmeisesti sitä, että kansalaisten halutaan toimivan ”lisäurkkijoina” ja antavan enemmän tietoa ihmisten ajattelusta ja puheista. Palkattavat sadat poliisit eivät pysty haravoimaan kaikkia epäiltyjä. Ennen yleistä ja jakamatonta luottamusta nauttinut suomalainen poliisi tarvitsee nyt kansalaisia, jotka urkkisivat toisiaan.

Toinen Risikon tekemä muutos oli se, että viharikokset saivat uudessa tilanteessa ns. prioriteettikohtelun. Vanhat kunnon pyöränvarkaudet, pahoinpitelyt tai murrot eivät kiinnosta enää vallanpitäjiä. Nyt jahdataan niitä, jotka puhuvat pahaa hallituksesta (https://www.suomenuutiset.fi/ylikomisario-taponen-twitterissa-viharikosten-tutkinta-karkisijoilla/).

Mitä tälle ristiretkelle oikein tapahtuu?

Vihapuheen vastainen ristiretki saa epäilemättä liittolaisia niistä, jotka ovat valmiit muutenkin tinkimään kansalaisoikeuksista, kunhan vain saadaan aikaan ”wanhurskas ja puhdistettu” yhteiskunta.

Näille vanhurskaille, näille poliitikoille, joiden mukaan lakia saa vääntää "oman harkinnan mukaan" väärinajattelijan ”tirsauttaminen”, vandalismi ja väkivalta onkin ehkä ihan ok – kunhan se kohdistuu väärinajattelijaan. Periaatteena on se, että natseiksi leimattuja eivät ihmisoikeudet koske.

Valtapuolueille tämä passaa mukavasti; tällä tavalla saadaan ”hipit hyötykäyttöön” ja keskiluokka takaisin omiin riveihin.

Ongelma on vain sama kuin Lapuan liikkeen kehityksessä: sekin nautti pitkään vallanpitäjien suosiota ja sympatioita kunnes se alkoi nakertamaan niitä piirejä, jotka olivat ensin suhtautuneet siihen suopeasti.

Kommunistien musertamisen jälkeen vuorossa olivat sosiaalidemokraatit ja lopulta vapaamieliset porvarit. Kommunistien jälkeen tulivat ”patkulit” joiden kukistaminen olikin sitten hieman vaikeampaa. Hyödyllisestä vaskikäärmeestä kasvoi lohikäärme, joka oli niellä porvarillisen elämänmuodon.

Näin käy nytkin. Vanhurskasten ristiretki kasvaa, kukoistaa ja lopulta sammuu omaan mahdottomuuteensa.

Lopulta valtapuolueet joutuvat sammuttamaan omaa nuotiotansa. Laittomuuksien lietsonta ja läpisormien katselu ei sitten toiminutkaan. Se ei vain toimi. Sen jälkeen on pakko hillitä mediaa ja ruoskia toimittajia "väärinkäsityksistä" ja "ylilyönneistä".

Historia on säälimätön tuomari

Tämän ristiretken aloittaneita poliitikkoja en kadehdi – heidän osansa on jäädä Suomen historiaan ihan omana joukkonaan.

Ikävintä tämä on kuitenkin niille ilmiantajille, joiden nimet joskus tulevat ilmi. Historia on säälimätön tuomari. Samoin surkuttelen niiden poliisimiesten mainetta, jotka menettävät näin integriteettinsä vaikka toimivat lojaalisti ja kyselemättä vallanpitäjien ”poliittisina poliiseina”.  

Heidän kohtalonsa on traaginen – suomalaisen virkamiehen on noudatettava saatuja käskyjä vaikka ne olisivat typeriä, perustuslainvastaisia ja epämoraalisia. Näinhän kävi sortovuosina; suomalainen poliisi kompromentoitui pahasti.

Onneksi aika tasoittaa ja historian hiekka hautaa kaikki: niin hihhulit, hipit kuin myös urkkijat.

Järkevimmät alkavat jo tässä vaiheessa kuitenkin kysyä: ovatko nämä kaikki toimenpiteet veromaksajien rahojen tuhlausta?

Haluammeko urkkijayhteiskunnan? Haluammeko turvamiehet, poliittisen poliisin ja kyyläyksen? Eikö ihmisten paras turva kumpua yhteiskunnasta, jossa voimme luottaa toisiimme?

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. katselin tässä Ylen johtajan - "Älykkö" Jokisen haastattelua. Tunnelman pilasi vain se, että hän muistuttaa ministeri Lindströmiä. Ei voi enää ajatella poliittisesti korrektisti ja ylevästi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä ja tarpeellinen kirjoitus. Itseltäni meni jonkin aikaa uskoa, että Suomeen on perustettu Stasi ja paljon muuta yhteiskuntakehitykselle vaarallista.

Ylen toimittaja sanoi suorassa lähetyksessä: "Tekisi mieli kritisoida, mutta se on populismia". Ylessä jopa EU:n ja euron arvostelu on kiellettyä. Sitten kauhistellaan vaihtoehtomediaa.

Systeemiteoreettisesti kritiikillä ja arvostelulla on oma tehtävänsä yhteiskunnassa. Kritiikki toimii takaisinkytkentänä, feedbackina. Ilman takaisinkytkentää kehitys kehittyy kohti väkivaltaa ja katastrofia, kuten on historiassa monta kertaa tapahtunut.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Onhan Nalle Wahlroos kritisoinut euroa mutta ei häntä ole tuon johdosta alettu vainota.

Puheet ettei Suomessa saa kritisoida hallitusta tai EU:ta ovat tuulesta temmattuja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Neuvostoliitossakin sai kritisoida hallitusta - kun vain muisti pysyä sallituissa puitteissa eikä oikeasti kyseenalaistanut apparaatin toimintaa. Meillä ollaan hyvää vauhtia menossa samaan suuntaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoinen pointti. Noam Chomsky selittää tässä videoklipissä muun muassa juuri sen, miten valtamedia toimii tuollaisena keskustelun rajaajana. Esittämällä lievää kritiikkiä vallanpitäjistä valtamedia samalla asettaa normin ja rajat sille, millaista kritiikkiä saa ja voi esittää. Jos joku esittää rankempaa kritiikkiä kuin valtamedia, häntä pidetään kajahtaneena, koska sellaista kritiikkiä ei ole totuttu kuulemaan.

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Odottelen yhä koska joku ns. Kansallismielinen ryhtyy puolustamaan suomalaisia naisia jotka ovat erinäisten vihahyökkäysten ja uhkailujen kohteina eikä miuruta jatkuvasti jos ei saa vapaasti kirjoittaa nettiin *itunhuoraa ja fantasioida ulkomaalaisten tappamisesta.

On ihan mahtavaa että valta kiinnittää huomiota ihmisten turvallisuuteen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaikkien suomalaisten pitää olla lakien ja hyvien tapojen suojelemia. Erityisesti naisten.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Mikäli puolueiden kannusgallupit yhtään paikkaansa pitävät, niin selvä enemmistö suomalaista kannattaa ilmianto- ja holhousyhteiskuntaa. Sille ei voi mitään, mutta onneksi täältä pääsee sentään pois - ainakin vielä toistaiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääministeri Sipilä on julkisuudesa kertonut että jo pelkät puheet kansanäänestyksen mahdollisuudesta eurosta tai EU:sta ovat vastuuttomia ja omiaan lietsomaan vastakkainasettelua Euroopan unionissa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Rehellisiksi uskotut suomalaiset lankesivat yllättävän helposti tähän kiusaukseen; ”vasikaksi” pääsi helposti. Urkkijoiden motiivit olivat sekalaiset. Vakoiluun kannusti raha, halu päästä suosioon, halu kostaa toisille suomalaisille, uskollisuus Venäjälle tai sitten halu kiipiä ja päteä vallan silmissä. Urkkijoiden oli myös oman uransa takia keksittävä ja nostatettava rähinöitä ja mellakoita ns. provokaatioilla. Samoin ns. provokaattorit pyrkivät soluttautumaan Venäjän politiikkaa vastustaviin järjestöihin ja näin hankkimaan arkaluontoista materiaalia."

Eikö tämä pitkälti kuvaa nykyisen PS:n ja sen liepeillä pyörivän porukan toimintaa? Siis ihan oikeasti!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Miikka. En tiedä missä universumissa asut mutta tervetuloa tänne Tellukselle)))) ota offvi! ))) hjuumorilla pääsee pitkälle.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Äläpä nyt yritä huumorilla nollata vakavaa asiaa.

Minulla on yksi kysymys: Onko nykyisen PS:n ohjelmissa yhtään sellaista suurta teemaa, joka ei samalla olisi myös teema, jolla Venäjä yrittää hajoittaa Euroopan yhtenäisyyttä?

Mutta onnittelen jo etukäteen Kansanedustaja Luukkasta. Menee heittämällä läpi!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #14

Mika. Tietääkseni ei ole vaaleja eikä kinkereitä tiedossa. Sitten: Venäjä ja siellä eri tahot yrittävät kaikenlaista. Mutta se on nyt vaan niin, että eipä ole meidän murhe)))) ei kuulu PS puolueen agendaan))) "it is not my cup of tea"...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Eikö tämä pitkälti kuvaa nykyisen PS:n ja sen liepeillä pyörivän porukan toimintaa?"

Aika höperö täytyy ihmisen olla, jos tuollaista uskoo. Ei nimittäin pidä paikkaansa lainkaan.Kateellisten panettelua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomalaiset ovat erityisen päteviä lausumaan anonyymeinä somessa ja muutoinkin naapuristaan tai työyhteisöstään lauselmia, joita eivät edes humalapäissään muuten tohtisi tehdä omaehtoisesti julkisesti omalla nimellään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Anonyymeihin lausumiin voi suhtautua niiden ansaitsemalla arvostuksella.

Oppikouluaikana meillä oli tapana poistua koulun alueelta tupakalle lähellä olevan ladon taakse. (En tosin itse tupakoinut mutta ei kai sitä porukasta pois jäädä.) Kerran sitten joku urkkija (tai ilmiantaja tai miksi häntä nyt halutaankaan kutsua) oli soittanut rehtorin kansliaan.

Puhelimeen sattui kuitenkin vastaamaan opettaja (jo edesmennyt), joka ilmoituksen saatuaan tiedusteli, että kuka soittaa?
- Sillä ei ole mitään väliä
- Silloin ei koko asialla ole mitään väliä

Kertoi meille ja kehotti olemaan hieman varovaisempia (mieluummin jättämään koko tupakoinnnin mutta jos nyt kerran on pakko niin tekemään sen niin, ettei kenenkään tarvitse soitella).

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

En ole tämänkään Luukkasen kirjoituksen kohdalla ihan varma siitä, että Kekkosen tunnelmista viime vuosisadan alkupuolelta voi vetää suoraan yhtymäkohtia nykyiseen vihapuhekeskusteluun.

Toinen asia mikä kirjoituksessa pistää silmään on tämä: “Näille vanhurskaille, näille poliitikoille, joiden mukaan lakia saa vääntää "oman harkinnan mukaan" väärinajattelijan ”tirsauttaminen”, vandalismi ja väkivalta onkin ehkä ihan ok – kunhan se kohdistuu väärinajattelijaan. Periaatteena on se, että natseiksi leimattuja eivät ihmisoikeudet koske.”
Ei kai kenenkään mielestä väkivalta ole ok, kohdistuu se sitten keneen tahansa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Riippunee siitä mikä on urkkimista ja mikä ei.
Mielestäni on kansalaisvelvollisuus ilmoitella ihmisistä jotka pohtivat tosissaan toisten ihmisten vahingoittamista ja tekevät duuninsa rasistisesti niinkuin tämä piikittäjä Anne; http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709262200419314...
Vai pitäisikö olla hiljaa vain kun joku voisi jossain tapauksessa tehdä sinulle samoin?

ajatella jos joku "suvakki" tekisi noin niin mikä meteli siitä nousisi?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Taru: "ajatella jos joku "suvakki" tekisi noin niin mikä meteli siitä nousisi?"

Hyvä kysymys.
sellainen fiilis on, että ainakin media olisi asiasta hiirenhiljaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Urkinta varmasti tulee väistämättä mieleen puolueessa joka on hiljan revennyt ja jossa kyylätään pettureita.

Toki toivon että tuostakin tilanteesta PS pääsee elämässä eteenpäin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

PS urkkijat käyvän sinisten kannatukortteja läpi ja ilmiantajat allekirjoittajat tri Halla-aholle puolueen vastaisesta toiminnasta. Tämähän on niin tuttua niin Neuvostoliiton kuin Kiinankin toiminnasta. Lehtori ja dosentti Luukkanen valkopesee tällaisen toiminnan 101 %:ssa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Huomio Manu, huomio Manu. Tule takaisin Tellukselle. Juttusi ovat "akenttitarinoita". ))))

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #24

Koitetaan, vaikkei kyllä oikein tekisi mieli.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #24

Luukkanen kutsuu Manua tarpeettomasti. Miksi? Manu on jo täällä.
Ääripersut käyvät valokuvaamassa Sinisten teltoilla niitä jotka siellä asioivat. Kerran näin, että siellä kyyläsi joku mies jolla oletettiin olevan tekoviikset ja -parta. Kuka hän sitten oli? En tiedä, mutta tämä meitä vassareita nauratti.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ihan uteliaisuudesta kysyisin, off topic, kutsuttiinko Timo Soinia aina valtiotieteen maisteri Soiniksi puolueen sisällä kun hänestä puhuttiin vai mistä tämä villitys akateemisen oppiarvon liittäminen tri Halla-ahon nimen eteen on tullut?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #28

Niinpä, joidenkin kannattajien käyttämä Tri titteli Halla- ahon yhteydessä hämmästyttää tällaista tavallista uimamaisteria. Halla- aho tosin itse ei taida sitä vaatinattomuuttaan käyttää.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Toivottavasti pääset itse eteenpäin negatiivisuudesta ja sairaalloisesta yhden puolueen haukkumisesta. Jos elämässäsi ei ole tällä hetkellä muuta sisältöä, niin ehdotan, että yrität löytää uusia harrastuksia esim. kirjastossa käymisestä tai liikunnasta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kirkossa käynti on kans hyvä)))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Petra. Kerro ny minulle kun en minä ole mitään urkintaa nähny PS puolueessa. Jos nään niin kerron ensimmäisenä Sinulle. Olet sen verta viisas immeinen että elä turhoon levitä semmosta mitä kevväällä pitäsi levittää pellolle))))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei se vastaa...sillä on kiirus

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Missäs sitä urkintaa sitten olet nähnyt, kun kirjoituksen perusteella siitä ylen huolestunut olet.

Minä olen nähnyt tai oikeastaan kuullut urkintaa. Mutta ei sitä niin tyhmä tarvitse olla, että vastaa urkintaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tehdään pieni käytännön testi. Jokainen voi hiljaa mielessään miettiä, kumman tapauksen ilmoittaisi herkemmin veroviranomaisille:

1) Miljardiyritys siirtää miljoonia veroparatiiseihin verojen välttämiseksi
2) Pikkukioskin pitäjä ei lyö parin euron ostosta kassakoneeseen

Mututuntumalta sanoisin, että tyypillinen urkkija ilmoittaisi kakkostapauksen, mutta olisi hiljaa ykköstapauksesta.

Joitakin vuosia sitten oli oikein näkyvä katumainoskampanja harmaata taloutta vastaan. Ensireaktioni noihin katumainoksiin oli tuolloin se, että siinä lietsottiin urkkijamentaliteettia. Todellisuudessa yhteiskuntamme taloudelliset ongelmat johtuvat jostain aivan muusta kuin siitä, että ihmiset tekevät toisilleen remonttia tai leikkaavat toistensa hiuksia maksamatta siitä alvia.

Harmaa talous -musta tulevaisuus -kampanjan juliste

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne, kerrotko ensin kenellä voi olla tieto kohdan 1 tilanteesta.

Kukaan sivullinenhan ei omasta mielestäni tuollaisista siirroista voi tietää. Vain pankkivirkailijalla voi olla aavistelua, mutta ei hänelläkään varmaa tietoa ja rahasiirrot voi tehdä netissä suoraan ilman pankkivirkailijan läsnäoloa. Varmaa tietoa ei voi olla edes yrityksen työntekijällä, joka tuon siirron tekee.

Miksi pitäisi edes sivullisen ilmoitella paratiisiyhtiöön tehdyistä rahasiirroista?
"Ympäri maailmaa finanssilaitoksia on velvoitettu ilmoittamaan oman maansa verohallinnolle tietoja ulkomaisten henkilöiden ja yritysten tuloista ja varallisuudesta."

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tietoa_...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tästä olen harvinaisen paljon samaa mieltä kanssasi.

Kohdan 1 tilanteesta ei tosiaankaan sivulliset juuri tiedä. Useimmiten ei edes tutkiva journalismi löydä mitään kuin tuurilla tai sitten tapauksessa, jossa joku on joutunut niin pahasti petetyksi, että alkaa maksamaan potut pottuina. Joten jos joku yksityinen kansalainen alkaisi tekemään ilmiantoa, todennäköisesti hänellä ei olisi mitään tietoa eikä tutkimuksesta irtoaisi mitään.

Mutta kyllä sama pätee tuohon kioskijuttuunkin. Jos maksan kioskilla käteisellä, niin vähät välitän, saanko kuittia, ellei kyse ole asiasta, jossa kuitilla on minulle merkitystä. Tosin enpä juuri muista, että joku ei olisi kuittia heittänyt. Ja luulen useimpien ajattelevan samalla tavoin. Ei kympin ostoksista kuittia kaivata mutta yleensä saadaan kyllä. Ehkä siihen kuitittomuuteen kiinnittäisi enemmän huomiota, jos sellainen olisi tapa.

Aina väliin tietenkin on pikkusieluisuutta, jossa ilmiannetaan naapureita joko mitättömistä asioista tai suorastaan väärin perustein. Mutta en kyllä jaa tuota Luukkaisenkaan näkemystä yleisestä ilmiantokulttuurista. Joskus tuntuu, että pikemminkin jätetään ilmoittamatta, vaikka olisi syytäkin. Tosin kai tuolla poliisilla on kädet täynnä työtä muutenkin kaikenlaisessa turhassa. Kun joutuvat paimentamaan vielä kaikenlaisia mielen- ja vastamielenosoituksiakin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kaikki, korostan kaikki, vuodot suuryritysten verokikkailuista ovat tulleet joko sisäpiiristä tai joltain pankin virkailijalta.

Käyttäjän ErikGullman kuva
Erik Gullman

Vertaus sortovuosiin ei päde. Mielenkiinnolla odotan näyttöä nykyisestä sorrosta. Kuka sortaa ja ketä?

Niko Sillanpää

Näin. Koskee erityisesti "valeuutiset"- ja "maalitus"-salaliittoteorioita, joiden kohdalla kyse on liioittelusta, uhriutumisesta ja toisaalta reaktioista typeriiksi katsottuihin poliittisiin mielipiteisiin. "Vihapuhe" kuuluu samaan kompleksiin, jolla yritetään suojella samoja ideologisia positioita.

Marko Parkkola

https://www.youtube.com/watch?v=b54FmJ4nezM

Insanity, the normal state
The left hand a hammer, the right, the stake
Driven so deep into the heart
It's killing love, it's killing faith
It's killing 'cause it's from the heart
What better way to demoralize
When your own children are your spies
The things you trust are not the same
Trust in death, trust in grief
Trust in hope is trust in pain

Biissiä on kyse natsista, joka palaa vuosien jälkeen keskitysleirille. Urkkijat tulevat vielä vuosien päästä miettimään, että mitähän ihmettä tuli tehtyä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Risto Ryti: "Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä tietävät valheeksi."

Ilmaston lämpenemisen hillintää on käytetty härskisti tekosyynä oman edun hyväksi. Tuulivoimalat Pohjanmaalle ja muka tuulisähkö sitten puhdistaisi Helsingin kaupunki ilmastoa niin että sillä vaikutettaisiin maailman päästöjen määrään jotain, tai pysäytettäisiin luonnollinen ilmastonmuutos jotenkin.

Pekkarinen junaili syöttötariffin tuulivoimalle ilman sen kummempia kokonaisvaikuttavuus tutkimuksia, roska sähköstä valtion takuulla kolminkertainen hinta ja lisäksi sähkön saa vielä myydä markkinahinnalla. Ehdot oli niin loistavat että varmaan läheiset ja perheen kaverit saavat 12 vuoden ajalta miljoonien voitot tileilleen jonnekin veroparatiisiin. Tuulivoimaloiden ominaisuudet valehdeltiin terveellisiksi ja turvallisiksi, vaikka asiantuntijoiden tieteelliset tutkimukset maailmalta varoittavat terveys- ja ympäristöhaitoista. Nämä meidän vihreän unelman maailmanlopun ennustajat ei niiden päälle edes vilkaisseet, melu on kuin jääkaapin hyrinää oli ministerin vastaväite, ja se on vieläkin se päätös minkä takia perheet joutuvat lähtemään haittavaikutusten alta pois omakoti taloistaan, liian lähelle väkisin rakennettujen rahasampojen takia.

Euron sijoitus tuulivoimaan kerrottiin tuovan jopa yli kymmenen euroa yhteiskunnalle takaisin, valetta kaikki tyynni. Ruotsi on jo kieltänyt turvallisuussyiden takia tuulivoimaloiden myynnin, Suomessa rakentaminen jatkuu ihan hurjana ainakin vuoden loppuun. Tämä on vaan yksi esimerkki kusetuksesta josta hyödyt menevät poliitikkojen lähipiirille. Miljardeja julkista rahaa pois yhteiskunnan kehityksestä ei ole mikään pikkujuttu, vaikka petosta nyt piilotellaan ja itse asian kehittäneet lobbarit ja ministerit ovat hiljaa ja varovat ottamasta kantaa skandaalista.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ruotsi ei ole kieltänyt kaikkien tuulivoimaloiden myynin vaan ainoastaan niiden joissa on työturvallisuus puutteita. Itse asiassa Ruotsi on vauhdilla kiipeämässä "tuulivoiman suurvallaksi" Tanskan kintereillä. http://standupforwind.se/Fakta+om+vindkraft/

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tätä tuulivoiman mainostamista erilaisilla tarkoitushakuisilla tutkimuksilla on tehty myös Suomessa, eikä nuo mainokset edullisimmasta sähköntuotantomuodosta pidä paikkaansa, pitää ottaa huomioon veronmaksajien tuki. Tukea maksetaan myös Ruotsissa ja sen takia nämä mainokset kirjoitetaan. Kaksinkertaisen sähköjärjestelmän rakentamisessa ei ole mitään järkeä.

Ruotsi kielsi tuulivoimaloiden myynnin näiltä yhtiöltä: "Myyntikiellon saaneita yhtiöitä ovat uutisen mukaan Enercon, GE, Senvion, Siemens, Dongfang, Gamesa, Vestas, Sinovel, Nordex ja Eno."

https://www.nyteknik.se/energi/tio-av-tolv-forbjud...
Suomessa nämä samat toimijat ovat rakentaneet ja vieläkin pystyttämässä samoja laitteita samojen turvallisuuspuutteiden kanssa mitkä Ruotsi kielsi. Koko roska on vielä veronmaksajien harteilla suuren tukimäärän kanssa.
http://www.talouselama.fi/uutiset/tama-sahkontuota...

Syöttötariffiin perustuva nykyinen tuulivoimatuki voi 12 vuodessa maksaa valtiolle noin 4 miljardia euroa. Sen päälle uusi tukijärjestelmä vaatisi nykyisellä sähkön markkinahintatasolla jopa 960 miljoonaa euroa. Uutta tukea perustellaan sillä, että halutaan ylläpitää suomalaista hankeosaamista. Kuitenkin suurin osa erityisosaamisesta samoin kuin kaikki voimaloiden koneistot tulevat ulkomailta. Tuulivoimayhtiöiden mukaan rakentamista vailla olevia valmiita hankkeita on jo 10 000 megawatin edestä.

Saksassa nämä tuulivoimahulluudet ovat tulleet jo tiensä päähän liian kalliina terveys- ja ympäristöhaittana, eikä kaksinkertaisen sähköjärjestelmän rakentamisella ole ollut mitään apua ilmastonmuutokseen.

Mikko Paunio: "Vapaat demokraatit olivat voittaneet vaalit Vaihtoehto Saksalle AfD:n tapaan kritisoimalla ankarasti Angela Merkelin harjoittamaa energia-, ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Tuoreessa haastattelussa Lindner tyrmää Angela Merkelin Energiakäänteen (Saks. Energiewende) kolossaalisena virheenä, koska väärä vihreä politiikka on tehnyt sähköstä hirvittävän kallista sekä kuluttajille että teollisuudelle ilman, että edes ilmastopolitiikan tavoitteita olisi saavutettu.

Lindner korostaa, että energia- ja ilmastopolitiikkaa on Saksassa tehty ylitsevuotavalla uskonnollisuudella ja tulokset ovat aivan kauheat. Tilanteen tekee erityisen vaaralliseksi se, että sähköhuolto oli esimerkiksi viime talvena kertaalleen aivan hilkulla romahtaa vihreän hulluuden vuoksi."

eero kirveslahti

Käräyttäminen on kivaa (joidenkin mielestä), mutta salaaminen tuottaa tiiviimpää yhteisöllisyyttä.

Kansa on tyhmää ja laiskaa; parempi panna lista kassakaappiin tai silppuriin.

Tirkistely ja tiitistely kannustaa kansaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On se kumma kun täällä yksityisen puolen työelämässä ei näy mitään tuollaista. Jos jollain on täysin pällejä mielipiteitä, niin kyllä se enemmän tai vähemmän suoraan sanotaan mutta ei siitä nyt ketään ilmiantamaan ryhdytä. Perusvittuilu riittää kyllä rangaistukseksi ihan hyvin. Jos on niin tyhmä, ettei sitä ymmärrä, niin ei sillekään mitään voi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ministeri Risikon mainitsema "vihapuheen torjuntaryhmä", jonka kantavana voimana tulee olemaan hallitukselle uskolliset toisiaan urkkivat kansalaiset, on ajatuksena pöyristyttävä.

Useimmat kommentoijat eivät olekaan pystyneet tätä demokraattista yhteiskuntaamme uhkaavaa vaaraa kommenteissaan lainkaan käsittelemään saatika sisäistämään. Päättäjiemme röyhkeys onkin uskomatonta.

Blogistille kiitos tärkeästä blogikirjoituksesta !

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

YYA-henkisellä mielipideilmaston muokkauksella ja yhteiskunnan rakennevaikuttamisella ja kontrolloinnilla on pitkät perinteet maassamme. Valtaosaa sen piiriin luettavasta urkintatoiminnasta tai edes illegaalitoimista ei voi valitettavasti pitää yksin ulkomailta masinoituna, vaan paljolti on toimittu kotoperäisin motiiveinkin. Tätä kuvaa päivän Iltasanomien juttu sodanjälkeisestä kulttuurivaikuttamisesta "Neuvostoliiton erikoiset propaganda­kiertueet: Maailman­kuulut supertähdet kolusivat Suomen pikkukyliä 1950-luvulla"
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005387810.html?r...

IS toteaa 'tyhjentvästi', että "toiminta hiipui vuoden 1956 presidentinvaalien jälkeen Urho Kekkosen noustua valtaan." - Niinpä, mitäs turhia enää maksamaan mielipidemuokkausta neuvostopussista, kun Kremlin oma kotiopettaja oli saatu Suomen johtoon ja kylliksi hyödyttömiä idealisteja alkoi huolehtia punapropagandan levittämisestä kansalle taiteen ja "tieteen" keinoin. Myös Suomi - Neuvostoliitto -seura huolehti oikeauskoisuuden vaalimisesta 1990-luvulle saakka. Politiikassa ja liike-elämässä kuului asiaan edistää menestystään kuulumalla oikeauskoisten klubiin, ja muitten muassa YLEssä ja monilla muilla työpaikoilla SNS myös kontrolloi avustajaverkostojensa kautta henkilöstön edesottamuksia ja uraakin. Sittemmin SNS muutti nimensä SVS:ksi ja yrittää nyt väittää muuttuneensa ei-poliittiseksi ja muutenkin viattomaksi. Monet uskovat...

Nyky-Suomessa ovat Desanttidosentin ympärille ryhmittynyt verkosto ja eräät muut venäjämieliset vaikuttajalobbyt jatkaneet samantapaista toimintaa, mutta myös SVS:llä on ollut viime vuosiin asti työpaikkaosastojakin. Silloin kun suureen taloon mahtuu sekä lukuisia vanhoja taistolaisia johtotasoa myöten ja kaikkia edellämainittuja venäjämielispiirejä vaikuttajakellokkaiden ay-toveripiiriin, voi tapahtua jotain, mitä uskomme todeksi menneisyydessämme, mutta emme helposti tunnusta mahdolliseksi 2000-luvulla. Tositapahtumia on kuitenkin dokumentoitu, ja yhteen caseen olen tutustunut tarkemminkin.

Casen on kuvaus tuolla Elina Lepomäen blogin 'Julkinen talous yhä merkittävissä vaikeuksissa' kommentissa, jossa puhutaan kahdestakin poliittisesta irtisanomisesta 2009 ja 2015 käytännössä molemmissa talon venäjämielisten vaatimuksesta (olisi ehkä erillisenkin artikkelin aihetta tutkivalle journalistille) - ks. kohdassa 2. 'paikallisen sopimisen vaikutus mahdollistamassa käytänteitä ja päätöksiä julkisen vajeen pahenemisen suuntaan, case' "talon intrafoorumilla oli esitetty vakava syytös 'venäläisvastaisesta rasismista'" >
http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237647-j...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vähän kotihurreista:

Lasse Lehtisen mielestä Linda Tannerin luonnehdinta miehestään on osuvin: ”Meidän Väinö tietää kaiken menneisyydestä ja nykyisyydestä, mutta ei tulevaisuudesta, koska hänellä ei ole mielikuvitusta.”

Eikö presidentintekijä itsekin jaa idolinsa mielikuvituksettomuuden: aina ja kaikissa olosuhteissa pitää turvata päältä ruotsalaisen asia Suomessa, sillä elämme Ahvenanmaan takana ahtaassa paikassa, töpselin päässä Tukholmasta. Victoriakin kärrättiin oopperaan, koska Vladimir kävi Savonlinnassa.

Linda Tannerille tattista mainion sanan keksimisestä.

Nuorena maalta muuttaneena kävin minäkin iltakoulua Helsingissä opettaja Pertin toppuutellessa intoani kertoen itäsuomalaisen ennen pitkää joutuvan huomaamaan menestymisen tien etelässä nousevan pystyyn.

Selittäisikö mielikuvituksen puute myös Paavo Lipposen, Martti Ahtisaaren, Jyrki Kataisen, Erkki Liikasen ja Olli Rehnin menestymisen?

Jostakin muistamme lukeneemme järjestelmän saavuttaneen silloin täydellisyyden, kun ei kyetä edes kuvittelemaan vaihtoehtoja. Orwell?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustuksessa mainitusta Urkki Kekkosestahan tuli muutama vuosi tuon sitaatin kirjoittamisen jälkeen ammatiltaan nimenomaan urkkija.

Etsivän keskuspoliisin kuulustelijana hän teki valmiin väitöskirjasuunnitelmankin provokaattoriagentin toiminnasta, mutta vaihtoi lopulta aiheen helpompaan.

Alkuperäisestä aiheesta hän teki sitten koko muun elämänsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset