Eduskunnan puhemiesjuntta?

Katselenpa tässä surullisena telkkarista kuinka espanjalainen poliisi murjoo katalaanimummoa kuonoon. Mummo halusi äänestää mutta ei saanut. Ikävä juttu.

Eviva España! Eviva Hunta!

Espanjasta on peräisin myös eräs maailmankieliin pesiytynyt sana: juntta (hunta). Se sai alkunsa Espanjan loputtomissa sodissa 1620 luvulla. Etenkin kuningas Filip IV aikana asiat hoidettiin sotilaiden yhteenliittymän – iuncta/hunta – avulla. Sotilaat tiesivät asiat parhaiten.

Siitä lähtien sana sotilasjuntta ts. sotilaiden diktatuuri on merkinnyt etenkin Etelä-Amerikassa demokratian rappioon ja kurjuuteen liittyvää ilmiötä. Juntat nousivat, lopettivat demokratian ja määräilivät miten tahtoivat. Yleensä näiden junttien nimet kertoivat sen miksi valta kaapattiin (suosituin nimi: ”Kansallisen pelastuksen rintama”).  

Myös vallanjako näissä lukuisissa juntissa ei oikein noudattanut Montesquieu’n  klassista vallanjakoa (toimeenpano, lakiasäätävä ja oikeusvalta) vaan valta jaettiin paljon käytännöllisemmin: ”maavoimat, ilmavoimat ja merivoimat” periaatteella.  

Omasta nuoruudesta traumaattisin kokemukseni oli Ylen Pikku Kakkosen kautta kerrottu tarina ”Chilen sotilasjuntasta”. Suositun lastenohjelman mukaan juntta oli paha asia kun taas edistyksellinen demokratia, erityisesti sosialistinen demokratia oli hyvä asia.  

Suomen ”Kansallisen Erehdyksen Puhemiesjuntta” – KEP-u?

Nyt näyttää siltä, että meilläkin Suomessa on ihan oma junttamme.  Se koostuu eduskunnan puhemiehistöstä, joka ei noudata Suomen lakia eikä Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä. Puhemiesjuntan koostumus on seuraava: ”Maria Lohela (Sininen), Mauri Pekkarinen (Keskusta) ja Arto Satonen (Kokoomus).”

Tämä puhemiesjuntta on julkisesti asettunut lain ja tuomio-istuimen antaman päätöksen yläpuolelle ja kieltäytyy noudattamasta sen päätöstä. Sen mielestä eduskunnassa tapahtuva lobbaus ei saa vuotaa tiedotusvälineille vaan listat siitä ”kuka vierailee tapaamassa ketä” tuhotaan päivän päättyessä.

Laki ei merkitse mitään. Ei edes tuomioistuimen lopullinen päätös.  

Näin röyhkeää laillisuuden halveksuntaa ei Suomessa ole usein sattunut. Mieleen tulee vain vuosi 1948, jolloin ministeri Yrjö Leino oli saanut epäluottamuslauseen eduskunnalta. Leino ei eronnut itse vaan presidentti Paasikivi 21 toukokuuta joutui lukemaan hänelle valtiosääntöä ja neuvomaan, että hänen oli mitä pikimmin erottava. Leino myönsi asian mutta ei taaskaan totellut, jolloin presidentin oli ”vapautettava” Leino valtioneuvoston jäsenyydestä. Myöhemmin Paasikivi kirjoitti tuohtuneena päiväkirjaansa: ”tämä on ennenkuulumatonta menettelyä hallituksen jäsenen puolelta. Uhmaa selvää perustuslakia ja laillista järjestystä. Paljastaa kommunistien todellisen asenteen ja katsantokannan.”

Suomi – parlamentarismin slummi

Kuten olen usein valittaen todennut, Suomi on parlamentarismin slummi. Edellä mainittu tapahtuma on paras esimerkki slummiutumisesta. Sivistysmaissa tällainen ei kävisi päinsä ts. Suomi ei ole sivistysmaa.

Päinvastoin, länsimaisen demokratian maissa edellä mainittu puhemiesjuntta joutuisi eromaan demokratian pilkan ja lain halveksunnan takia. Heistä tulisi naurettuja, mahdottomia ja epäsopivia politiikkaan, ns. entisiä poliitikkoja.

Meillä on toisin. Media pelkää ja Yle on hampaaton eikä kykene tekemään edes kunnollista uutista tästä. AInoastaan huumoriohjelma kykeni pelkistämään asian sellaisena kuin se on!

Näyttää siltä että Ylen johtajan – Jokisen eväät – on syöty jo ennen kuin hän on päässyt johtajaksi. Haastattelujen mukaan hänen tärkein agendansa ei ole suinkaan laillisuuden tai laittomuuden paljastaminen ja valvonta vaan seksismin vastainen taistelu: maamme tärkein asia on nyt pitääkö vaatteita narussa pyykkipoika vai pyykkihenkilö.

Tällaisesta Ylen johtajasta poliitikot tykkäävät!

100-vuotis karnevaalit juntan johdolla

Tilanne on mielenkiintoinen. Maamme juhlii kohta 100-vuotista itsenäisyyttä. Se, että eduskunnan puhemiehistö ei noudata laillisuutta, sopii tähän slummien karnevaaliin mainiosti.

Miettikää itse: Suomen eduskunnan puhemiehenä toiminut ja tuomarin toimessa ollut P.E. Svinhufvud pidätettiin virastaan ja karkotettiin Siperiaan vuonna 1914. Syy tähän pidätykseen oli siinä, että hän piti kiinni laillisuuden periaatteesta. Sata vuotta myöhemmin meillä juhlii eduskunta, jonka puhemiesjuntta halveksii lakia ja laillisuutta.

Toisaalta elämä parlamentarismin slummissa on leppoisaa. Rion slummin väki ei voi saada itselleen parempaa elämää mutta juhlia se voi. Karnevaali käy – laillisuus ei.

Ja samba soi.

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu