Arto Luukkanen

Eduskunnan puhemiesjuntta?

Katselenpa tässä surullisena telkkarista kuinka espanjalainen poliisi murjoo katalaanimummoa kuonoon. Mummo halusi äänestää mutta ei saanut. Ikävä juttu.

Eviva España! Eviva Hunta!

Espanjasta on peräisin myös eräs maailmankieliin pesiytynyt sana: juntta (hunta). Se sai alkunsa Espanjan loputtomissa sodissa 1620 luvulla. Etenkin kuningas Filip IV aikana asiat hoidettiin sotilaiden yhteenliittymän – iuncta/hunta – avulla. Sotilaat tiesivät asiat parhaiten.

Siitä lähtien sana sotilasjuntta ts. sotilaiden diktatuuri on merkinnyt etenkin Etelä-Amerikassa demokratian rappioon ja kurjuuteen liittyvää ilmiötä. Juntat nousivat, lopettivat demokratian ja määräilivät miten tahtoivat. Yleensä näiden junttien nimet kertoivat sen miksi valta kaapattiin (suosituin nimi: ”Kansallisen pelastuksen rintama”).  

Myös vallanjako näissä lukuisissa juntissa ei oikein noudattanut Montesquieu’n  klassista vallanjakoa (toimeenpano, lakiasäätävä ja oikeusvalta) vaan valta jaettiin paljon käytännöllisemmin: ”maavoimat, ilmavoimat ja merivoimat” periaatteella.  

Omasta nuoruudesta traumaattisin kokemukseni oli Ylen Pikku Kakkosen kautta kerrottu tarina ”Chilen sotilasjuntasta”. Suositun lastenohjelman mukaan juntta oli paha asia kun taas edistyksellinen demokratia, erityisesti sosialistinen demokratia oli hyvä asia.  

Suomen ”Kansallisen Erehdyksen Puhemiesjuntta” – KEP-u?

Nyt näyttää siltä, että meilläkin Suomessa on ihan oma junttamme.  Se koostuu eduskunnan puhemiehistöstä, joka ei noudata Suomen lakia eikä Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä. Puhemiesjuntan koostumus on seuraava: ”Maria Lohela (Sininen), Mauri Pekkarinen (Keskusta) ja Arto Satonen (Kokoomus).”

Tämä puhemiesjuntta on julkisesti asettunut lain ja tuomio-istuimen antaman päätöksen yläpuolelle ja kieltäytyy noudattamasta sen päätöstä. Sen mielestä eduskunnassa tapahtuva lobbaus ei saa vuotaa tiedotusvälineille vaan listat siitä ”kuka vierailee tapaamassa ketä” tuhotaan päivän päättyessä.

Laki ei merkitse mitään. Ei edes tuomioistuimen lopullinen päätös.  

Näin röyhkeää laillisuuden halveksuntaa ei Suomessa ole usein sattunut. Mieleen tulee vain vuosi 1948, jolloin ministeri Yrjö Leino oli saanut epäluottamuslauseen eduskunnalta. Leino ei eronnut itse vaan presidentti Paasikivi 21 toukokuuta joutui lukemaan hänelle valtiosääntöä ja neuvomaan, että hänen oli mitä pikimmin erottava. Leino myönsi asian mutta ei taaskaan totellut, jolloin presidentin oli ”vapautettava” Leino valtioneuvoston jäsenyydestä. Myöhemmin Paasikivi kirjoitti tuohtuneena päiväkirjaansa: ”tämä on ennenkuulumatonta menettelyä hallituksen jäsenen puolelta. Uhmaa selvää perustuslakia ja laillista järjestystä. Paljastaa kommunistien todellisen asenteen ja katsantokannan.”

Suomi – parlamentarismin slummi

Kuten olen usein valittaen todennut, Suomi on parlamentarismin slummi. Edellä mainittu tapahtuma on paras esimerkki slummiutumisesta. Sivistysmaissa tällainen ei kävisi päinsä ts. Suomi ei ole sivistysmaa.

Päinvastoin, länsimaisen demokratian maissa edellä mainittu puhemiesjuntta joutuisi eromaan demokratian pilkan ja lain halveksunnan takia. Heistä tulisi naurettuja, mahdottomia ja epäsopivia politiikkaan, ns. entisiä poliitikkoja.

Meillä on toisin. Media pelkää ja Yle on hampaaton eikä kykene tekemään edes kunnollista uutista tästä. AInoastaan huumoriohjelma kykeni pelkistämään asian sellaisena kuin se on!

Näyttää siltä että Ylen johtajan - Jokisen eväät - on syöty jo ennen kuin hän on päässyt johtajaksi. Haastattelujen mukaan hänen tärkein agendansa ei ole suinkaan laillisuuden tai laittomuuden paljastaminen ja valvonta vaan seksismin vastainen taistelu: maamme tärkein asia on nyt pitääkö vaatteita narussa pyykkipoika vai pyykkihenkilö.

Tällaisesta Ylen johtajasta poliitikot tykkäävät!

100-vuotis karnevaalit juntan johdolla

Tilanne on mielenkiintoinen. Maamme juhlii kohta 100-vuotista itsenäisyyttä. Se, että eduskunnan puhemiehistö ei noudata laillisuutta, sopii tähän slummien karnevaaliin mainiosti.

Miettikää itse: Suomen eduskunnan puhemiehenä toiminut ja tuomarin toimessa ollut P.E. Svinhufvud pidätettiin virastaan ja karkotettiin Siperiaan vuonna 1914. Syy tähän pidätykseen oli siinä, että hän piti kiinni laillisuuden periaatteesta. Sata vuotta myöhemmin meillä juhlii eduskunta, jonka puhemiesjuntta halveksii lakia ja laillisuutta.

Toisaalta elämä parlamentarismin slummissa on leppoisaa. Rion slummin väki ei voi saada itselleen parempaa elämää mutta juhlia se voi. Karnevaali käy - laillisuus ei.

Ja samba soi.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Uskomatonta.
Älä muuta sano.

Espanjassa tapahtuu pahin, mitä tänään voi tapahtua. Näin kuolee demokratia, joudutetusti.

EU vaikenee. Sillä ei ole mitään sanottavaa kun arvoista suurin kuolee ja tallotaan rapaan.
Espanjalainen mummo joka halusi äänestää.
Siinä käsite joka jää elämään, kun demokratian peitenaamiot valahtavat alas.Euroopan Unioni ilman naamiota paljastuu.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin. Missä ovat eurooppalaiset arvot? Nyt niitä etsitään? Missä ytimissä ne ovat?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ramppaako siellä Eduskuntatalossa paljonkin huoria vai miksi tällainen lainvastainen puhemiehistön junailema salailuoperaatio ?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Toivosen kirjoitus on törkeä huoritteluineen. Puhemiehistö ei ole lainvastainen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei ne ehkä sinne tule Pekka...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puhutko nyt tutkijana vai mahdollisena tulevana kansanedustajana ?

Käyttäjän TatuHuuskonen kuva
Tatu Huuskonen

Arto,

Yhden kirjasi lukeneena tiedän että osaat muutakin kuin polemisoida. Luulenpa että eduskunnan ovet eivät avautuneet viime kerralla kärkevien televisiokommenttiesi takia. Ensi kerralla paremmin.

Joo, täällä on paljon ongelmia ja joista pahin on että virallisesti ongelmia ei ole. Ja jos joku vihjaa jotain niin samantien voi unohtaa arvovallan ja vaikuttamisen.

Eli, kaikki on hyvin ja Suomi on hyvä maa. Eduskuntaan ei haluta negatiivisia ihmisiä ettei Suomen privileegion (lue: noin kuuden laudaturin yliopisto-opiskelijoiden, ekstrapoloiden työelämään) tarvitsisi ajatella elävänsä huonossa maassa. Jos kukaan ei valita ja minulla on kaikki hyvin, niin eikö kaikilla ole silloin asiat hyvin?

Olitpa kerran Sellon kirjastossa puhumassa ja sen perusteella olin varma pääsisit eduskuntaan. Olen edelleen analyysini takana; eli, 2019 vaaleissa sisään akateemisella älyllä, ei kadunmiehen mielipiteillä -- ihan sama mitä mieltä oikeasti olet. Puolueesi puheenjohtaja on karkea esimerkki siitä että yliälyllistävä akateemikko puhuttelee kouluttamatonta leijariipussuomalaista, muista puhumattakaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hei Tatu! Kiitos kommenteista. )))

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Juntta on espanjaksi junta eikä hunta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ensinnäkin kirjoituksessa puhutaan Iuncta/hunta termeistä, jota käytetään kuningas Filip IV aikana asioiden hoitamisessa sotilaiden yhteenliittymän – iuncta/hunta – avulla.

https://la.wikipedia.org/wiki/Iuncta_Extremadurae

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Nyt näyttää siltä, että meilläkin Suomessa on ihan oma junttamme.  Se koostuu eduskunnan puhemiehistöstä, joka ei noudata Suomen lakia eikä Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä."
Missä asiassa puhemiehistö ei noudata Suomen lakia? Mitä Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä puhemiehistö ei noudata?
Etkö tiennyt, että eduskunnan puhemiehistö valitaan valtiopäivien avajaisten jälkeen? Tänä vuonna valtiopäivät avattiin toinen päivä helmikuuta.
Vaalin tulos oli seuraava: " Lohela sai 133 ääntä, Pekkarinen 124 ääntä ja Satonen 126 ääntä. Kaikissa äänestyksissä tyhjiä lippuja oli 31. Teuvo Hakkarainen (ps) sai kaikissa äänestyksissä 2 ääntä, ja muutamat muut edustajat saivat hajanaisia ääniä."
Luukkasen harmiksi Teuvo Hakkarainen sai vai kaksi ääntä. Otan osaa, uutta klapia pesää, niin kyllä se siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset