Arto Luukkanen

Järjetön kiinteistöveron nosto

Halitus aikoo nostaa kiinteistöveroa ja vapaa-ajan kiinteistöjen veroa.

Kyse on varainsiirrosta, jolla ei ole vastinetta. Sen tarkoituksena on ainoastaan parturoida rahat tavallisilta ihmisiltä - juuri kun taloudellinen lama on hellittämässä hieman.

Tätä veroa ei käytetä suinkaan valtion tukemaan asumisen fasilitoimiseen eikä erityisesti kuntien kunnallistekniikan parantamiseen tai edes siihen, että talvella lumet häviäisivät tehokkaammin. Ei. Kyse on vain rahan imuroimisesta.

Temppu tehdään nyt ovelammin ja viisaammin: vastuu työnnetään kunnille ja kuntapäättäjille, joita valtio houkuttelee kanssarikollisiksi. Kyse on samanlaisesta tempusta kuin joku heiluttelisi alkoholistin edessä täyttä viinapulloa - "eikö oteta!"

(Ensi vuonna yleisen kiinteistöveroprosentin ja vapaa-ajan asuntojen veroprosentin vaihteluvälit ovat nousemassa hallituksen esityksen mukaisesti 1,03-2 prosenttiin nykyisestä 0,93-1,80 prosentista. Vakituisten asuinrakennusten veroprosentin vaihteluväliin esitetään korotusta 0,41-0,9:stä 0,45-1 prosenttiin vuodesta 2019 alkaen).

Vielä kerran: tämä isku koskee tavallisiin kansalaisiin reimasti. Se on kuin kakkoskiky - ilman edes oikeutta osoittaa mieltä. Se on kuin huligaanin potku maassa makaavan kasvoille. Raukkamainen teko ilman järkeä.

MIksi kokoomus ja keskusta nostavat veroja?

Kyse on periaatteellisesta asiasta. Nämä puolueet haluavat pelivaraa seuraavaan vaalibudjettiin. Toisaalta, kyse on myös ideologisemmasta asiasta.. Kaikki omistaminen - paitsi osakeyhtiö-omistaminen - pitää tehdä ylellisyydeksi.

Tavalliset ihmiset eivät omista osakeyhtiöitä.

Yhteiskunnan selkärankaa kannatteleva keskiluokka on kurjistettava näillä epäsuorilla ja ovelilla veroilla, joiden nostamiselle ei ajatella olevan seurauksia.

Mutta vielä kerran: tämä ei ole moraalista, ei oikein eikä sillä saada mitään lisäpalveluja. Nämä verot vähentävät tavallisten ihmisten ostovoimaa ja tämä moraaliton teko kastelee sitä ruutia, joka voisi aloittaa uudenlaisen nousukauden maassamme.

Omiin se ei koske. Meihin koskee.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

voin todeta että olen hieman tuohtunut. Ainoastaan yksi asia arveluttaa: Markku Huusko - onko tämä nyt vihapuhetta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi kepu 49,Ps 39,Kok 38 rakastaa kiinteistöveroaja?

Mökkiveroon hurja korotus - katso taulukko: Näissä kunnissa vero saattaa nousta
Lauantai 4.7.2015
Valtiovarainministeriön arvion mukaan yli puolet kunnista nostaa vapaa-ajan asuntojen verotusta jopa 40 prosenttia.

Edm.Hallituksen kiinteistöveron nosto-15-16 oli laskettu n.100milj verokirstuun.

Nyt kepu,kok,sinisillä jäi "hihna" päälle nostetaan lisää -18-19.

Marko Parkkola

Pahinta sellaista, koska se kohdistuu poliittisiin päättäjiin, joita kansa EI ole valinnut.

Eero Mattila

Alkutuottaja maksaa kiinteistöveroa. Pellon ja metsän osalta ei veroa maksa kukaan muukaan.
- En pidä kiinteistöveroa mitenkään perusteltuna haja-asutusalueella, koska verolla ei saa mitään katetta. Taajamissa veron voi ajatella olevan peruste teiden hiekoituksesta ja kunnossapidosta.
- Metsän maapohjan verottaminen olisi käytännössä tuplavero, koska puunmyynti joka maapohjassa kasvaa on jo veronalaista. Metsäveron osalta SDP -vetoinen hallitus jo vuosia sitten halusi siirtyä aikaisemmasta pinta-alaverosta puun myyntiveroon...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Verottamalla on tarkoitus tehdä elämä meille kaikille mahdottomaaksi. Minä ainakin nostan käteni pystyyn.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Vinkkinä semmoinen, että teltoista, asuntovaunuista, jurtista,... ei vielä peritä veroa. Alvi tietenkin on maksettava ostohetkellä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Totta. Kun aikanaan kiinteistövero säädettiin, se tuli korvaamaan entisen katumaksun. Kaupungeissa ja taajamissa tiet ja kadut hoidettiin kuntien kustannuksella.Kustannuksista perittiin katumaksua.Maaseudulla jokainen sai huolehtia teistään omalla kustannuksellaan. Veron perusteeksi sitten otettiin kiinteistön omistaminen - joten hekin joutuivat kohteeksi. Näin on.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Laitanpa tähän elokuun uutisen, jossa Antti Kaikkonen oli huolissaan vanhojen ihmisten rahan riittävyydestä: "Antti Kaikkonen puhui heinäkuussa 40–50 euron korotuksesta.– Liian moni mummo ja vaari joutuu miettimään, riittääkö raha ruokaan ja lääkkeisiin. Eläkeläisköyhyys on yksi hälyttävimmistä epäkohdista hyvinvointiyhteiskunnassa, Kaikkonen sanoi." (Kansan Uutiset) Kiinteistövero merkitsee isompaa asiaa - siinä on 50 pikku juttu)))

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joopa joo ja tuon kiinteistöveron korotuksen lisäksi tulee kiinteistön lämmitykseen kohdistuva kustannusten nousu riippuen myös talven kylmyydestä ja lisäksi sähkölämmityksen kyseen ollen mahdollinen veronkorotus (sähkösiirto+alv). Myös kiinteistöjen korjauksiin menee rahaa, jollei sitten laiminlyö hoidon.
Eipä tuo mainittu 50 euron korotus riitä mihinkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiinteistöveroon napsahti taas kiristys - uusin nosto kirpaisee erityisesti...
Kuntaliitto arvioi, että yli puolet kunnista joutuu korottamaan kiinteistöveroaan ensi vuonna uusimman alarajan noston jälkeen.

Kiinteistövero 3.5.2017
Kepu,PS,Kok

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Tuohon kannattaisi kysyä eduskunnassa kuten Kankaanniemi kysyi:"Aikooko hallitus jatkaa verojen korottamista"?

Siitäkin huolimatta vaikka Sipilä ja Soini yhdestä suusta mainosti-15 :Tämä hallitus ei nosta veroja"!
Paitsi energiaveroa,kiinteistöveroa,"huvi-veneveroa"!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kiinteistövero on sosialisoinnin ehkä julmin muoto, jossa omaisuus kansallistetaan uudestaan ja uudestaan, ja sellaisena jo lähtökohtaisesti ongelmallinen. Kirjoituksesta jäi kuitenkin ihmetyttämään, eikö osakeyhtiö sitten maksa kiinteistöveroa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä jos se omistaa kiinteistöjä...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kunnat siis päättävät kiinteistöverosta hallituksen antamissa raameissa. Hallitus ei nosta kiinteistöveroa. Dosentti on joko pihalla kuin lumiukko, tai todennäköisemmin, jakaa tapansa mukaan tahallaan väärää mielikuvaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

JAnne hyvä...ihan rautalangasta. Hallitus antaa raamit ja kunnat sitten päättävät. Se voi tuntua hyvältä tulonlähteeltä kun valtio samalla ottaa omia tukiaan pois.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niin. Pääsin tähän asti kun bongasin ensimmäisen virheesi:
"Halitus aikoo nostaa kiinteistöveroa ja vapaa-ajan kiinteistöjen veroa."

Kiinteistövero kuuluu kunnanvaltuuston toimivaltaan eikä hallitus nosta, eikä voi nostaa, kiinteistöveroa. Mutta senhän sinä tiesitkin, eikö niin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Hallituksen esityksestä ja eduskunnan päätöksellä nousee kiinteistövero pakotettuna monessa kunnassa, sillä veron alaraja perusteena nousee HE:n esityksessä esitetyllä tavalla.
https://yle.fi/uutiset/3-9590869

Näin voidaan kyllä sanoa hallituksen nostaneen kiinteistöveroa niille kiinteistöistöjen omistajille, joille kunta on pakotettu nostamaan veron määräytymisalarajan johdosta veron määrää.

"Kuntaliiton laskelman mukaan 157 kuntaa on taas korotusten edessä. Näistä 103 kuntaa nostaa yleistä kiinteistöveroaan ja 54 kuntaa vakituisen asuinrakennuksen veroa, osa vielä molempia." Lähde; Kuntaliitto

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Myönnän olleeni väärässä tuon alarajan suhteen, kiitos korjauksesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hallitus antaa raamit

Ja leikkaa kuntien valtionosuuksia .Jonka takia kunnat joutuu korottamaan kiinteistöveroa.
Onko muuta vaihtoehtoa?
Esim.Laki-93 Pääomatuloista ei makseta kunnallisveroa.Kunnat menettää vuodessa n.2-3 Mrd verotulot.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Vielä enemmän merkitystä on sillä, miten kunnat määrittelevät kiinteistön verotusarvon, mistä nuo prosentit lasketaan. Hyvin suurta intoa ollaan ainakin kasvukeskuksissa nähty kiinteistöjen verotusarvojen tarkistuksiin. Kiinteistöverotuotto ei motivoi kuntia lisäkaavoituksiin, jos sitä myötä kiinteistöjen arvot laskisivat tarjonnan lisääntyessä. On totta, että verotuksen tulisi perustua talouden dynamiikkaan, mikä loisi verottajalle kannusteen lisätä tuota dynamiikkaa. Nyt hallitus toimii täysin oman veropopulistisen mantransa vastaisesti ja suosii "rahat suoraan virkamiesten tileille pois kaupallisesta kierrosta"- mentaliteettia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiinteistövero on mukava pajatso samoin kuin energiaveron korotuskin. Taloyhtiöt sisällyttää edm.verojen korotukset yhtiövastikkeeseen ja vuokriin.
Stvm-nostaa automaattisesti asumistukea.
"Asumistuet valuu rikkaille"! MST/KL
-05-16 jo 17 Mrd.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset