Arto Luukkanen

Terveisiä Turusta: jotain mättää Suomessa?

Terveisiä Turun kirjamessuilta!

Kävin tänään mainostamassa "Todellinen Sorsa" (Nordbooks) kirjaani Turun kirjamessuilla. Väkeä riitti ja tiedon korkea juhla todisti siitä, että suomalaiset ovat lukijakansaa.

Kiitos jokaiselle juttukaverille! Teitä oli paljon: fb-kavereita, blogien lukijoita, kiinnostuneita ja väittelijöitä. Te olette parahia!

Keskustelujen lopputulos ja yleinen tunnelma oli erikoislaatuinen. Moni juttelija kertoi, että tuntee epämääräisesti sen, "että Suomessa on jotain vialla, että nyt mennään huonoon suuntaan..."

Miltei jokaisen mielestä oli selvää, että meidän hallituksemme on kauppa-lopojen hallitus, jonka ainoa taloudellinen oivallus on myydä valtion omaisuus hinnalla millä hyvänsä ja mahdollisimman pian. Pernerin touhuille naureskeltiin. "Ei se onnistu!", oli yleinen mielipide.

Sanavapaus vaarassa!?

Tämä ei ollut kuitenkin tärkein huomio vaan kuten eräs keskustelija sen kiteytti: "vapaa sana on vaarassa ja tuntuu siltä, kuin kurkusta kuristettaisiin. Vähitellen kukaan ei enää uskalla puhua eikä tulla esiin".

Jäin miettimään tätä huomiota. Se pitänee paikkaansa. Nyt ollaan sananvapauden kimpussa. Sitä ei voi kumota heti mutta näyttää siltä, että sitä piiritetään ja näykitään eri suunnilta. 

Ihmisten reaktio tähän wanhurskaiden ristiretkeen on mennä piiloon ja painautua poteroon. Harva haluaa tulla martyyriksi - edes sananvapauden takia. Ihmisillä on työpaikkansa, elämänsä ja ystävänsä, eikä kukaan halua ennen eläke-ikää tulla kaapista. Harvalla riittää rohkeutta kun kimpussa häärii kaikenlaisia vapaan sanan vihollisia, joilla kaikilla on vakaana aikomuksena muuttaa ilmaisunvapauden rajoja sellaisiksi, että "oppositiopuhe" muuttuu "vihapuheeksi".

Vertasin mielessäni suomalaisten ja venäläisten suhdetta vapaan sanan tukahduttamiseen. Venäjällä taistelu vapaasta sanasta ollaan osin jo hävitty; kansa on vastannut voimakkaaseen ohjaukseen välinpitämättömyydellä. Hallituksen taktiikkana on myös silloin tällöin nostaa kansallismielistä höyryä ja vihantunnetta ilmoille - yhteinen vihan tunne yhdistää ja saa ihmiset unohtamaan sen, että jotkut tämän maan kansalaiset ovat rohmunneet itselleen suhteettoman paljon ja että heillä ei ole paljoakaan sanottavaa yhteisistä asioista.

Meillä asiat ovat vielä toisiin. Suomessa ihmiset vielä oireilevat sananvapauden puolesta. Onneksi.

Monien keskustelijoiden mielessä häivähti myös nostalginen ajatus siitä, että voisimme palata 10 vuotta ajassa - aikaan, jolloin tätä älytöntä suomalaisten keskistä kiihotusta ei ollut olemassa. Jolloin ei leimattu siitä, että haluaa puolustaa länsimaisia arvoja ja demokratiaa.

Kirjojen lukijat ovat haaveilijoita - mutta sellaisia, joiden haaveet voivat tulla todeksi.

Sitä odotellessa.

Arto Luukkanen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Venäjällä on helppo olla välinpitämätön. Siellä vodka on halpaa, toisin kuin meillä Suomessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

pitäisikö siis laskea alkoholinveron määrää??

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

En tiedä millä nimellä sitä kutsutaan, mutta alkoholijuomat maksavat Suomessa n. kaksi kertaa sen, mitä ne maksavat esim. Saksassa. Tämä vaikeuttaa sellaisen pöhnän ylläpitoa, mikä tarvittaisiin siihen, että jaksaa sietää hallituksen toimet.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomessa puukot ovat halpoja ja niitä saa joka putiikista, eikä kukaan ehdi laskemaan uutisista montako miestä ja missä niillä tapetaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vähän vakavammin puhuen, kuulin Hankenin muuttavan nimekseen Berner Institut, koska kauppakorkeakin on Aalto-yliopisto, joten tulisi molemmista mieleen 30-luku.

Roomassa käyneenä olen usein kokenut tuttuuden tunnetta Eduskuntatalon paikkeilla. Sitten katsoin wikipediasta Eliel Saarisen voittaneen ensin eduskuntatalon suunnittelusta pidetyn kilpailun Tähtitorninmäelle sijoittamallaan kansallisromanttisella työllä, vrt. esim. Rautatieasema.

Saarisen työtä ei kuitenkaan toteutettu, vaan järjestettiin uusi kilpailu, jonka voittanut "30- luvun henkinen rooma kopio" voitti. Siinä välissä Saarinen otti käpälät alleen muuttaen USA:aan.

Tämän päivän Italiassa maanlaaja kauppaketju mainostaa logonaan: Persone oltre le cose, ihminen ennen kaikkea. Meillä sanottaisiin jos rohjettaisiin, että rahat ruotsalaisille. Mutta kun ei rohjeta niin hoetaan isänmaan asiaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

No oliko kirjamessuilla yhtään kirjaa, joissa kuvattaisiin uusi ja parempi yhteiskunta?

Olen nimittäin kirjoittamassa sellaista itse, laadukkaiden videopresentaatioiden kera. Systeemiajattelun soveltaminen on sen ideana.

Yhteiskunta ei muutu, jos ihmiset eivät opi ajattelemaan viisaammin tätä kokonaisuutta, muurahaispesää, missä elämme.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Hyvä tilannekuvaus. Sanasta sanaan osuvasti sanottu. Taistelkaamme! Viel`uusi päivä kaiken muuttaa voi.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola
Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

En ole varma arvostammeko Suomessa sananvapautta; ehkä arvostamme enemmän muodissa olevaa, kuviteltua yleistä mielipidettä. Esimerkiksi hallitusta ei monikaan kirjoittelija eikä puhelija USKALLA puolustaa, koska muodissa ja vallalla on olla Sipilää ja hallitusta vastaan. Tässä menossa ei paina mitään se, että tämä hallitus on pitkään aikaa ensimmäinen, joka edes yrittää tehdä jotain muutakin kuin toteuttaa antaa mennä vain - politiikan mukaista lainatun rahan jakamista suosion ylläpitämiseksi.

Suomalaiset haluavat olla keskimääräisiä, yksimielisiä ja vallalla olevan muodin ja menon mukaisia: täydellisiä laumaihmisiä.

Aikoinaan töissä useassa eri ammatissa toimivat lounastimme päivittäin samassa pöydässä, turvallisessa seurassa. Kerran lounasseurueemme jäsen täräytti veitsen ja haarukan kannat pöytään ja sanoi minulle: " Ei sinun kanssasi voi keskustella, koska et ole samaa mieltä kuin me muut." Vastasin: "Voisin sanoa, ettei teidän kanssanne voi keskustella, koska teillä kaikilla tuntuu olevan Hesarin mielipide." Olin oppinut maailmalla elämieni vuosien aikana tulemaan toimeen ilman Hesaria ja jatkanut sellaista poikkeavaa elämäntapaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Yksi jos toinenkin suomenkieltä käyttävä alkoi karistella siellä vihdoin kotihurria niskastaan, joskaan ylikoulutetun korvissa se ei siltä vielä tuntunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset