Arto Luukkanen

Niklas Herlin - sananvapauden lonely rider

Minulla oli kerran kunnia törmätä Niklas Herliniin eräässä tilaisuudessa. En silloin tuntenut miestä ja ensimmäinen vaistomainen reaktioni oli ”että mikähän lopunajan voideltu” tässä mennä vouhottaa nahkatakissa. Miten väärässä olinkaan! Niklas osoittautui todelliseksi tiedonystäväksi. Hän oli Suomessa tärkeä ”literati” perinteen kantaja ja sananvapauden puolustaja.

Tämä ei ole mikään muistokirjoitus mutta haluan kuitenkin tuoda esille lämpimän arvostukseni Niklasta kohtaan ja erityisesti sitä työtä kohtaan, jota hän teki suomenkielisten blogien ja erityisesti Uuden Suomen kehittäjänä. Uusi Suomi tarjosi tärkeän väylän julkiselle keskustelulle.

Niklakseen sopii se sana, jonka François-Marie Arouet (1694-1778) kirjoitti: "olen eri mieltä kanssasi, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta, että sinulla on oikeus sanoa se".

Arto Luukkanen

Dosentti, TT

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvin osasit Arto etsiä vertauksen Niklakseen.

Toivon että US ja Puheenvuoro tulee jatkossakin muistamaan tämän Niklaksen ajatuksen ja tien sananvapauden eteen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Siihen uskomme))) järki voittaa ja sananvapaus myös)))

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En koskaan tavannut Niklas Herliniä "oikeassa elämässä" mutta niiden muutaman kirjoituksensa perusteella, jotka luin, sekä muiden ihmisten kertomusten perusteella, hän vaikutti mieheltä, jonka seurassa olisi voinut olla kiva ottaa muutama lasillinen ja parantaa maailmaa... Levätköön rauhassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos ajatellaan, että suomenkieliset ovat hissunkissun alkamassa karistella kärkiajattelua selästään, niin siitä tekisi mieli kiittää kirjallisuuden harrastaja Niklas Herliniä.

Läntisen ajattelun suuret kehittäjät, mm. Italo Calvino, koki keveyttä ja elämäniloa "apinan pudotessa selästä". Sitä ennen piti olla nopea, läpinäkyvä ja lujasti puolustaa ihmisen hyvää, eikä yksin vastustaa pahaa.

Kirjailija Sofi Oksanen, yksi yhteiskunnan kärkiajattelijoista, pyytää HS:ssä presidentti Trumpin slovenialaista puolisoa korjaamaan itänaisten imagon lännessä irti "viiden pennin pimusta".

Somessa onkin hymyilty Suomelle rumien naisten hallitsemana vähemmistöjen paratiisina, jossa poliittiset naiset muistuttavat määkiviä elikoitansa. Eduskunta pitää avoimien ovien viikonloppua, jolloin kansalaiset voivat käydä tsekkaamassa tilanteen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Etelä-Eurooppa ei suinkaan aina ole ollut sellainen naurun ja ilon maanosa mitä se nyt on, muuallakin kuin lisää omaa naurua tavoittelevassa Kataloniassa ja Niklaksen suosimassa Nizzassa.

Uusi ajattelu on syntynyt itsekritiikistä läntisen ihmisen sanottua ettei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä sitä ja tätä juutalaisille, koska maailma oli sellainen:

Joskus ihmisen elämä on ahdas paikka. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan on lähdettävä liikkeelle.

Väitetään, että on vain yksi vaihtoehto, mutta eihän se niin mene, vaan jokainen päivä tuo eteen useita valintatilanteita.

Ihmisluonne vahvistuu, tulee itsevarmemmaksi omista valinnoista, kuten vankka talo rakennetaan palasista.

Eihän Timo Soinikaan jäänyt yksin Putkosen peloteltua hevosen Halla-aholle. Ruotsin kollega vie häntä mukanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset