Arto Luukkanen

Palturi-Juhan tarina on ohitse?

Palturi-Juhan pitäisi erota?

Lauri Nurmen uusi kirja kesän 2017 tapahtumista kertoo karulla tavalla sen miten hallituksen poliittinen kulttuuri on kärsinyt täydellisen vararikon.

Kuten olen monesti aikaisemmin todennut; Suomessa parlamentarismi haparoi ja kompuroi. Länsimaiseen parlamentarismiin kuuluvat kunniakäsitykset ja periaatteet ovat meillä täällä pohjolassa vielä tuntemattomia käsitteitä.  Tässä mielessä Suomi on vielä neuvostohenkinen slummi tai poliittinen banaanitasavalta.

Kirjan mukaan pääministeri Juha Sipilä vakuutti eduskunnassa 19 kesäkuuta 2017 suoran ja juhlallisen valheen. Kysymys käsitteli siitä oliko hallitusratkaisun taustalla suunniteltu käsikirjoitus. ” Edustaja Lindtman kysyi, voinko vakuuttaa, että näin ei ole. Voin vakuuttaa, että näin ei ole. Hallituksen piirissä ei ole - missään sellaisissa keskusteluissa en ainakaan itse ole ollut mukana, joissa tällaista suunnitelmaa olisi tehty”.

SIpilä vakuutti.

Kirjan ja sen lähteiden mukaan tilanne oli toinen. Juha valehteli. Juha tiesi ja valehteli.

Kansalle.

Ministeri ei voi valehdella

Isossa salissa ei voi valehdella. Se vastoin demokratian ja parlamentarismin henkeä; sitä miksi äänestetään ja saadaan luottamusta. Mikäli sitä sääntöä vahingoitetaan, merkitsee se syntiä politiikanteon ja demokraattisen idean syvintä olemusta vastaan. Kun sille tielle lähdetään, niin siltä ei ole paluuta. Valehteleva ministeri menettää tärkeimmän voimavaransa – luottamuksen. Sen jälkeen hän on vain ihan tavallinen ja mukavan tuntuinen liike-mies palturiveikko eikä hänellä ole enää muuta tehtävissä kuin erota.

Demokratian takia.

Tätä järjestelmää sanotaan parlamentarismiksi. Tämän järjestelmän kotimaassa Iso-Britanniassa parlamentarismilla on vahvat juuret.  Nämä juuret ovat itse asiassa niin vahvat, että varsinaista perustuslakia ei ole varsinaisesti kodifioitu.  Ajatus luottamuksesta, parlamentin ja lain vallasta on ollut niin sitkeä, että sitä ei ole edes kirjattu erikseen ylös.

Parlamentarismin eettiset periaatteet ovat myös niin väkevät, että skandaaleihin, valheisiin tai jujuttamiseen syyllistynyt hallitus tai ministeri on joutunut pyytämään eroa jo ns. vahvan epäilyksen perusteella.

Traditio on ollut niin vahva, että vasta maaliskuun 19 pnä vuonna 1997 Iso-Britannian parlamentti katsoi asialliseksi kirjata ylös ns. ministerin vastuunjulistuksen. Siinä todetaan yksiselitteisesti: ”…if Minister knowingly mislead the House, The House will expect them to offer their resignation to the Prime Minister”. 

Palturi-Juhan tulevaisuus

Valehteleva Juha muuttui kirjan todistuksen mukaan Palturi-Juhaksi. Onko sitten kirja väärässä? Jahtaako Lauri Juhaa ihan ilkeyttään? Sen jokainen voi tutkia itsekseen. Mikäli Juha ei nyt anna täydellistä ja uskottavaa meriselitystä - se oikeus hänellä on - niin hän on poliittinen ruumis. Mikäli Laurin useat lähteet ovat oikeassa, ei Juhalla ole muuta vaihtoehtoa kuin ”vaihtaa ukkoa”.

Hänen poliittinen uskottavuutensa on nyt loppu. Nyt ei auta faksailu, yhteydenotot, oikeuteen haastaminen tai edes raivokas valkopesu. Tästä ei saa absoluutiota, ei veljien virvoittavaa anteeksiantoa eikä ymmärtävää mutinaa.

Se on nyt loppu. FInito. Slyyt.

Juha on tehtävänsä tehnyt ja Juha saa nyt mennä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Sipilä vastasi soinismilla: "Insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen. Eduskunnassa 19.6 sanomani pätee".

Juha on päättänyt kaatua saappaat jalassa.

pps. Virtanen möhläsi SIpilän vara-valheen. Nyt meni vaikeaksi. Vara-vara-varavalhe on aina heikompi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Voi kyynel, painokoneet seis:

Poliitikko valehteli! :'D

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Montako valhetta Jätteenmäki tarvitsi? Luulisi jo feministien älähtävän...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juuri näin Outi. Jäätteenmäki ei ollut "veli" eivätkä veljet rientäneet auttamaan - koska "veljelle oli tiedoss töitä". Nyt punnitaan keskustalainen totuus vs. totuus.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #8

Hianoa et perussuomalainenkin myöntää edes joskus politiikan sukupuolittuneisuuden: miespoliitikko saa lähes poikkeuksetta etulyöntiaseman vallankäytössä ja -verkostoissa.

Jäätteenmäiltä ja Hautaloilta loppui luottamus, mut Stubbit, Wallinit ja Sipilät porskuttavat vaan eteenpäin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Hetkinen, eikö Stubb ja Wallin ole molemmat ajettu sinne politiikan sivuraiteelle, mistä ei ole paluuta muuten kuin uhrattavaksi presidentinvaaleissa häviäjien kierroksella? Jäätteenmäki ja Hautala taas porskuttavat meppeinä eteenpäin ja voivat hyvin.

Se on toki selvää, että naisien odotetaan kantavan vastuuta, niin kuin kaikkien poliitikkojen pitäisi. En osaa sanoa miksi miehiltä ei odoteta samaa. Ehkä siinä asetetaan rima kohteen moraalisen kyvykkyyden mukaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #31

Välillisesti kyllä, mutta suoraan heitä ei erotettu luottamuspulan takia. Heitä ei siis uhrattu syntien sovittamiseksi seurakunnan edessä, vaan saunan takana.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #15

"Viisas antaa aina periksi, ja tähän perustuu idioottien maailman herruus."
Tai siis joutuu antamaan periksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Montako valhetta Jätteenmäki tarvitsi?"

Juuri noin. Jäätteenmäki oli ehkä yksi parhaista pääministereistä, mitä Suomen historia on todistanut, mutta ei kelvannut konklaaville. Piti saada pois.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jiri hyvä. Se on vakava asia. ))) muualla. Mutta meidän järjestelmä on slummi.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

En useinkaan ole samaa mieltä tohtori Luukkasen kanssa mutta tässä kyllä täytyy kompata.

Ja näin 100-vuotisjuhlan aattona tasavaltamme pääministeri vetää oikeat johtopäätökset ja pyytää eroa tehtävästään.

En kuitenkaan aio pidättää hengitystäni tiedonantoa odotellessani.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juhani. Eihän tässä hengitystä kannata pitää...Juhalle tämä kuitenkin merkitsee lopun alkua. Valehteleva ministeri ei kestä. Paine nousee niin kovaksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos väite ei pätisikään (oletetaan näin), se siirtäisi paineen "luotettavalle medialle", niille 22:lle päätoimittajalle, jotka julistivat oman mediansa puhtauden tässä matoisessa valemedian post-truth ajassa:
"Me emme ole niin kuin nuo publikaanit."
Luotettava media, journalistikunta ja JSN vs. viattomuuttaan vakuuttavat poliitikot?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

de-fakto valhe - ero! Näin yksinkertaista se on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No tietysti olisi aika autioita eduskuntatalon käytävillä jos valehtelun takia ylipäätään pitäisi vetää itsensä kuvitteelliseen jojoon eli ehkä paikalla ja kontekstilläkin on oma roolinsa (itsestäänselvyys nyt ääneen kaiken mahdollisen väärinymmärtäjille)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mikko. Nyt on vastakkain keskustalainen totuus ja totuus. Isossa salissa ei valehdella. Edelliset isolle salille valehtelijat ovat lähteneet joko heti tai sitten kohta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Entä jos Keskusta 2017 samaistuu ennemmin vaikka Kataisen Jyrkin globaaleihin aatteisiin kuin johonkin vanhakantaiseen valehtelu turhakkeeseen? No, aika kuten aina, näyttää ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jyrki Katainen siirtyi organisaatioon, jossa valheella on pitemmät - osin välimerellisen kulttuurin mukaiset - perinteet.
Juopottelua suvaitaan, sopimuksia rikotaan, dokumentteja väärennetään ja suvereeneja valtioita uhkaillaan, kiristetään ja lahjotaan - ja lopuksi halataan globaalisti koko maailmaa. - Ja sitten skoolataan! :-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto muistelen kyllä myös ministeri Orpon olleen puheenvuoroissaan eduskunnassa Sipilän kannanoton takana. Näin itse pidän myös kokoomuksen Orpoa ja koko puoluetta osallisena ihan samalla tavalla keskustan kanssa tausta suunnitelmissa. Yksin ei Sipilä kuitenkaan voinut junailla etukäteen hallituksen pystyssä pitämistä.

Taisipa Orpo Vapaavuoren tavoin kertoilla ennen PS:n puoluekokousta ettei Halla-ahon kanssa tulla tekemään yhteistyötä. Kuviot kyllä mielestäni lähdettiin petaamaan hyvissä ajoin ja tottakai Soinin avustuksella. Kas hillotolpat piti pitää pystyssä ja samalla saada keskustalle ja kokoomukselle sellainen hallituskaveri joka melkein "nuolee kädestä". Taitaa olla vankka ilmaisu mutta siltä tuo meno nyt on näyttänyt.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Nyt jos meillä olisi oikeita tutkivia journalisteja niin ne perkaisivat tämän juuriaan myöten. Olet oikeassa. Orpo symppasi ja komppasi. Mutta meillä vielä tämän päivän Ylen vapisee. Ei uskalla. Katsotaan mikä media uskaltaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jossain määrin häiritsee tuossa oikealla näkyvän dosentin ansioluettelo. Se viittaa asiantuntemuksen perustuvan ihan muualle kuin läntiseen parlamentarismiin, jossa harvemmin etsitään rikos koska tiedetään uhri.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heikki hyvä. Opiskelin mm. SSEES:ssä (School of Slavonic and East European Studies) ja olin SAM Oxfordissa, joten kovasti symppaan sikäläistä poliittista kulttuuria))))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Nyt näyttää siltä, että Juha on valinnut linjan - "olen kovana ja selviän sillä". Kiellän kaiken. Katsotaan ))) Kyllä pohjoisen karpaaseihin pitää luottaa...ennen kuin mennään sompion suohon.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arto Luukkanen on nyt leikkisällä tuulella. Politikko ei vakehtele vaan ehkä sanoo muunnettua totuutta. Ihmettelen kuka enää jaksaa vatvoa tätä jo ummehtunutta asiaa.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Seppo: Koska valehtelu muuttuu ummehtuneeksi? Onko niin, että kun valehtelusta on kulunut tarpeeksi aikaa - esimerkiksi puoli vuotta - sillä ei ole mitään merkitystä? Yritänpä myydä asiaa vaimolleni" "Rakas kävin juhannuksena vieraissa vaikka silloin kielsin sen, mutta se on niin vanha juttu, ettei sitä kannata enää vatvoa".
Kuinkahan uskottavana vaimoni pitäisi minua vaikkei hän sitä juhannusta enää haluaisikaan vatvoa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vaimosi pitää sinua hyvin uskottavana, vaimosi voi ajatella kun kelpaa muille kelpaa Markku minulle myös.
Ei oteta vakavasti.
Olen kuullut sanonnan että jos vaimo löytää miehensä vieraan naisen sängystä, mies sanoo pysyy väittteessä että olin auton avaimia etsimässä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Mikä on, Arto, mielestäsi pienen ihmisen rooli tällaisten yläkerran valtapoliittisten näytelmien katsojana ja todistajana? Miten pienen ihmisen pitäisi reagoida?

Pieni ihminen voi todeta Kauko Juhantalon joutuneen lopulta valtakunnanoikeuteen, mutta Mauno Koiviston konklaavin papereiden hävinneen määrättömäksi ajaksi kassakaappiin syyttäjien saatavilta. Pieni ihminen seuraa tv-ruudusta Anneli Jäätteenmäen ajojahtia ja kujanjuoksua ja miettii miksi huomion fokus käännetään niin määrätietoisesti pois Paavo Lipposen sekoiluista Bush nuoremman sotakoalition kanssa.

Mutta mitä pieni ihminen voi tehdä? Ei häneltä ainakaan voi vaatia, että hän seuraavissa vaaleissa äänestäisi jotakuta toista puoluetta tai henkilöä. Ei pienen ihmisen valittavana ole ainoatakaan johon pieni ihminen voisi varauksetta luottaa.

Politiikan likaisuus on pienelle ihmiselle ilmiselvä asia. Poliitikot, kukin vuorollaan niistä jotka kulloinkin ovat vallassa, ovat tämän alennustilan saaneet aikaan. Kun luottamus on politiikkaan on kerran mennyt, kuinka se muka saadaan takaisin?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Poliitikoilta pitää vaatia oikeutta ja totuutta. Ihan niinkuin kaikilta muiltakin. Nyt on vaan painostattava - se on sitten vähän kuin saunassa - ei siellä voi ikuisesti olla.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Poliitikoilta pitää vaatia...""

Minusta tuo on juuri sillä lailla huonosti ilmaistu että todellisuus haudataan passiiviseen verbimuotoon.

Palataan asiaan, kun poliitikot alkavat vaatia tuota toisiltaan. Silloin pienenkin ihmisen sisimmässä voi pieni kipinä syttyä.

Niko Sillanpää

#17: Ja sitten toimittajien ortodoksia julistaa, että Trumpista alkoi "totuuden jälkeinen aika", joka kai implikoi, että sitä ennen oli "totuuden aika".

Sanonpa vaan, että tämä episodi tullaan kuittaamaan niin, että Sipilän ja kumppaneiden totuuden jälkeisyys perustellaan tyhjentävästi Halla-ahon ynnä muun pahuuden torjunnalla, jolla säilytettiin machiavellistinen totuus. Ja ainakin Simon Elo pystyy katsomaan 2-vuotiasta lastaan silmiin ja Sipilälle Taivaan portit pysyivät raollaan, vaikka neulansilmä kovin, kovin kapea onkin. Onneksi ranteen pujottavien liikkeiden prosessikaavion voi piirtää fläppitaululle.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kun pieni ihminen menettää luottamuksensa karriääripoliitikkoihin, niin tapahtuu sitä, mitä olemme nähneet maissa nimiltään USA, Ranska, Hollanti, Itävalta, Tsekki, jne.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seppo.)))) kyllä se on niin että parlamentarismi toimii täälläkin. Kansalle ei voi valehdella ))) siitä jää kiinni ja "Ukko menee vaihtoon".

Hannu Töyri

Joo, meille se voi sanoa, vaikka ei tietenkään anneta periksi, mutta sillä on vaimo ja uskovainen vaimo (tää kortti katotaan). Uskovaisena miehenä se kutsutaan isän ja pojan puhutteluun, siksi sillä lentolupakirja.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Seuraavan kerran perussuomalaiset pitäkööt puoluekokoustaan ehdottoman salaisessa paikassa, ettei ketkään pääse edes Teboilin pöydässä spekuloimaan.

Etenkin jos Putkonen, Luukkanen ja Hirvimäki ovat kokouspaikan lähelläkään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni Hirvimäki on perustamassa nukkuvien puoluetta, monesko puolue lie perusteilla. Mitä hän perussuomalaisten puoluekokouksessa tekisi?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sitä kun ei koskaan tiedä, mihin päin suomalaista poliitikkoa milloinkin vedätetään. Kovapäisiä uskontomiehiä kaikki tyynni, niin Arto Merisalo, kauppias Kärkkäinen, Soini kuin blogistikin. Kun käsketään, niin juostaan.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Jos joudun todistajaksi johonkin oikeudenkäyntiin niin minun on puhuttava totta vankeusrangaistuksen uhalla. Jos en halua vastatata johonkin kysymykseen niin voin jättää vastaamatta mutta en saa palturia puhua.

Laki on aika ankara tavallista kansalaista kohtaa rehellisyyden suhteen. Valtio ei siedä valehtelijoita.

Toivon mukaan samaa mitta-asteikkoa käytetään pääministerin suhteen hänen virkatoimissaan koska onhan hän valtion vaikutusvaltaisimpia henkilöitä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin. Virtanen romutti Sipilän tweetin ja nyt on edessä johtopäätösten teko.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Arto; media ja demarien poliitikot pitivät taannoin huolen siitä, ettei Anneli Jäätteenmäki voinut kiemurrella itseään ulos valehtelustaan.
Nyt kysymyksessä on perussuomalaiset, jolloin sekä poliitikoiden että median etujen mukaista on "valkopestä" Sipilä ja pyyhkiä "kesäkuungate" unohtuksiin maton alle.
Minun on vaikea uskoa, että kukaan suurista eduskuntapuolueista, HS tai Yle alkaisivat hiillostaa Sipilää tavalla miten Jäätteenmäkeä hiillostettiin. Nykyinen Status Quo kun näyttää kelpaavan sekä medialle että demareille, joilla oppositiossa voisi olla eniten vaikutusvaltaa. Jääkö ainoaksi mahdollisuudesksi pitää juttua yllä näillä keskustelupalstoilla?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tarkemmin ajatellen perussuomalaisten sisäiseen vallankäyttöön soisi enemmän avoimuutta, puoluejohdonkin voisi nykymenetelmillä valita jäsenten kesken, sen sijaan että nyt nähtiin eräänlainen kybersodan harjoitus pääsystä valituista valituimpiin.

Pelimiesten käsistä ulostulleet arvuuttelivat yrittikö kasakka vai klanipää tulla kaapeleita pitkin silmille. Kokemus oli epäilemättä kansanmiehille uusi ja ehkä shokeeraava.

Minä olin sentään jo nuorena virkamiehenä kauppa- ja teollisuusministeriössä nähnyt omin silmin päällikön karjuvan "mitä tyhmää olet tänään tehnyt!" polvet tutisten edessään vapisevalle virkamiehelle.

Ikimuistoisia kokemuksia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

PM Sipilä on Hyvä henkilö asemaansa.
Joka on eri mieltä, nimetköön paremman.

Ongelma lienee se, että hän on liian "vihreä", eli suomeksi sanottuna poliittisesti nuori. Lobbarit ja vanhat tutut vievät, kuin tuopinmittaa. En väitä, että niin on, mutta siltä se ulos näyttää. Saattaa se toki olla valtamedian aikaansaamaa mielipiteenmuokkausta, joten varoen pitää tämäkin mielipide asettaa.
Hyvä mies kuitenkin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Nyt kysymyksessä on perussuomalaiset, jolloin sekä poliitikoiden että median etujen mukaista on "valkopestä" Sipilä ja pyyhkiä "kesäkuungate" unohtuksiin maton alle."

Olisiko tuossa Markku Turpeisen yllä esittämässä ajatuksessa avain asian ytimeen. Poliittisen pelin hanki on ollut ja on: Perussuomalaiset eivät saa olla oikeassa. Jos perussuomalaiset joskus ovat tai olisivat olleet oikeassa, silloin on kehitetty sellainen rätinki eteen, etteivät he voi olla oikeassa.

Joten ei hätää; Kyllä tämä asia juonitaan niin, että Luukkasen ennustama "ukonvaihtoaika" siirtyy tuonnemaksi. Kukaan ei ole nähnyt tai kuullut mitään- ja asia haudataan.
Ja koska asia kietoutuu menneen kesän "kesäkuungateen" ja sitäkautta persuihin, ei oppositiokaan innostu ukonvaihdosta, sillä se sataisi Halla-ahon laariin. Ja sitä eivät mitkään puolueet hyväksy.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Orpo otti kantaa. Mielenkiintoisia kommentteja: ”en muista ihan tarkasti” - ts. Oliko keskusteluja myös keskustan kanssa? Huono muisti käyttöön - ”kahvikeskusteluja varmaan on ollut”...Mitä Orpo sanoikaan eduskunnassa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sen verran, kymmeniä poliittisia muistelmia ja muuta oliittista kirjallisuutta olen lukenut, että puolueet niin hallituksessa kuin oppositiossa päivittävät jatkuvasti sitä mitä lähituevaisuudessa voikaan tapahtua ja varautuvat erilaisiin vaihtoehtoihin.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Kyllä Sipilä jatkaa. Kun suunnitelmia on tehty, on tiedetty, että kerran kaikki pitää kieltää. Aina riittää kanslian käytävillä pienempiä apupappeja viestiä kuljettamaan. Ei herransa tiedä, mutta niin kovasti toivoo….. Niin se menee näillä koijareilla. Ei ole totuutta eikä kunniaa. On vain raha.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ei ole villoja Nurmen kirjan tulkinnoissa kesän tapahtumista. Jos paikalle ilmestyy "syväkurkku" ja kertoo saman tarinan niin sitten asia voisi olla toisin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jokainen joka seuraa politiikkaa näki tilanteen. Kun Timo Soini kuuli äänestyksen tuloksen hän äsähti. Natsit kaappasivat vallan, tässä tämä.

Ei epäilystäkään etteikö Juha Sipilä, Petteri Orpo, Timo Soini ja presidentti Sauli Niinistö tieneet miten tästä jatketaan. Pääministeri Juha Sipilän lento oli lähinnä teatteria, jolla kansaa hämättiin.

Totesihan presidentti Sauli Niinistö tilaisuuden lopukksi kultarannassa. Täytyy lähteä tekemään lehmänkauppoja, tämä toteamus jos jokin kertoo presidentti Sauli Niinistö, Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Timo Soini tiesivät missä mennään. Sääliksi kävi presidentti Sauli Niinistöä kun hän totesi lähtevänsä tekemään lehmänkkauppoja.

Lähinnä tuli mieleen. Pontius Pilatus joka pesi kätensä puhtaaksi Jeesuksen verestä. Ilmeisesti presidentti Sauli Niinistö pesi kätensä puhtaaksi tämän kansan verestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jospa Juha puhui vain ns. muunneltua totuutta?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Saako lakituvassa puhua muunneltua totuutta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vesa Levonen. Heitit sitte huumoria, samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jännä kapine tämä some. Reijo Tossavainen soitteli "kyber"- blogissaan stalinin urkuja. Ilmeisen menestyksekkäästi väkeä pelotellen. Alkuperäisiä nauhoituksia. Mistäpä muualta kuin yliopistollisten kavereiden historian kasoista poimimia.

Olisko mahdollista että perussuomalaisten puoluekokousta valmisteltiin vielä täsmällisimmillä iskuilla tiettyihin henkilöihin web-osoitteiden kautta?

Tuskin sellaista olisi uskallettu koemielessä toteuttaa kokoomuksessa, oletetaanhan heidän olevan melko paljon koulutetumpia.

Halla-aho. Ensimmäisen kybersodan voittaja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laitan tänne myös linkin kp24 lehdessä olevaan "koottuun tapahtumaketjuun" kirjan annista. Lehden kirjoituksen on kirjoittanut Markku Uhari.

https://kp24.fi/uutiset/519653/uutuuskirja-paamini...

Jokainen voi tuolta pohjalta tehdä omat johtopäätöksensä valehtelusta tai muistamattomuus kohtauksista. Kirjan anti on syvääluotaavaa selvitystä tapahtumien kulusta. Tietenkin noista tapahtumista kukin voi tehdä päätelmänsä. Onko toimittu ministerin arvolle sopivalla tavalla vai ei. Maan tapahan on ollut ja taitaa olla jatkossakin salailun ja valheen ympärille rakennettua, joten....... Hyvää on se, että toimittajakunnassa on ilmaantunut yksi rehti toimija, joka suostuu kertomaan tapahtumien kulut ja jättää lukijalle avoimeksi syyllisyyden etsinnän.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pikkulinnut kertoivat että ylessä ovat kauhuissaan ja paniikissa. Pitäisi uutisoida mutta kukaan ei halua ottaa vastuuta. Kuka uskaltaa ottaa tämän jutun? Tärinää ja ahdistusta...kaikki tajuavat että Sipilän on valehdellut. Isolle salille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Teboilin baarissa vinkattiin mailaamaan Yle:n hallituksen pj:lle (rkp) tai hallintoneuvoston pj. kirkkoherra Kimmo Kivelälle (ps)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Niin oli. Mietin, että mitäköhän tästä vielä tulee. Keskustamme imago ei kestä enää yhtään skandaalia. Jos Sipilä on puhunut palturia, niin sillä ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin jättää tehtävä. Katsotaan nyt rauhassa, miten "käsikirjoitus" etenee...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Jäänee ainakin ensi viikkoon kun Sipilä on vielä loppuviikon Perussa ja Boliviassa, mutta kaipa toimittajat pyrkivät sillä aikaa kaivelemaan lisätietoja.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #56

Vesa. Bolivia ja Peru...se voipi olla niin, että hän pääsee jättämään eronpyyntönsä viikonlopuksi. Sopii teemaa - Halloween!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

Jahka kone pääsee ensin ehjänä takaisin. Siellä voi nyt olla melkoista turbulenssia matkan varrella. awink awink

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""ylessä ovat kauhuissaan ja paniikissa""

TV-1 illan pääuutislähetys klo 20.30: ei sanaakaan.

Ei sanaakaan. Joten aika paha asia kysymyksessä.

Jyrki Tikkakoski

On aivan turha selitellä, että valehtelu kuuluu maan hallituksen poliittiseen kulttuuriiin. Ei kuulu!
Kertomatta voi jättää lähes mitä vain mutta pskaa ei voi puhua suorassa tv lähetyksessä Suomen kansalle sekä läsnä olevalle täysistunnon kansanedustajille.

MUTTA! Ei saa unohtaa ORPO:a! Täysin samoilla valheilla hänkin oli. Nyt pitäisi näiden herrojen vain ilmoittaa eroavansa. Samassa jengissä ja kaikista liikkeistä olivat ainakin Risikko ja Mykkänen .

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

US:ssa on tammikuulta 2017 kirjoitus jossa käy ilmi kokoomuslaisten ja Orpon kantaa Halla-ahon puheenjohtajuudesta hallitusyhteistyöhön. Orpon kanta on jo tuossa vaiheessa kiveen hakattuna. Noin ainakin itse tulkitsen eli se kuuluisa Arvo Pohja oli esteenä niin Orpolle kuin Sipilälle.

US kirjoituksessa "Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastaa, ettei hän halua puuttua muiden puolueiden henkilövalintoihin, ja ettei perussuomalaisilla vielä ole käynnissä puheenjohtajakilpailua. Hän kuitenkin lisää, että "Jos hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on luonnollista, että asiaa arvioidaan sen jälkeen. Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa kokoonpanossa"."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212653-halla-aho-...

Vaikuttaa siis kovin suuresti siltä, että Sipilän hallituksessa oli ennen PS puoluekokousta laadittuna varasuunnitelma hallituksen pystyssä pysymiseksi.

Halla-ahon valinnan jälkeen (10.6) Orpon kanta ilmaistuna selvästi IS:ssa olevan kirjoituksen mukaan "Pelkästään hallitusohjelmaan sitoutuminen ei riitä. Kyse on myöskin periaatteista. Niistä periaatteista, joiden pohjalle hallitusohjelma on rakennettu, Orpo sanoi."
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005248970.html

Tuon ilmaisi siis ministeri Orpo jo ennen nimellistä hallitusneuvottelua Halla-ahon kanssa. Kumpi johtaa hallitusta Sipilä vai Orpo?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tuon ilmaisi siis ministeri Orpo jo ennen nimellistä hallitusneuvottelua Halla-ahon kanssa. Kumpi johtaa hallitusta Sipilä vai Orpo?"

? Sipilä hallitusta, mutta vain omaa puoluettaan,

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seija hyvä ja tekee omat johtopäätöksensä linkin kirjoituksen sekä uutisoitujen muiden tietojen perusteilla. Minä muodostan ihan ihka oman mielipiteen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi ihmeessä Orpo ja /tai kokoomus eivät saisi kieltäytyä hallitusyhteistyöstä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, ihan Sipilästä riippumatta? Toki on sitten Sipilän asia arvioida laittaako hän pihalle perussuomalaiset vai kokoomuksen. Näytti päätyneen ensinmainittuun.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Max, toki kokoomus saa olla syrjivä puolue ja sitä myöten sen kannattajat. Demokratiaa tuollainen toiminta ei kuitenkaan ole. Ei ole muuten perustuslain mukaistakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #71

KD on ainoa puolue, joka ei ole ilmaissut kantaansa hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, muut ovat kielteisen kantansa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sdp-n...

https://demokraatti.fi/kolme-puoluetta-ei-tekisi-h...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kyllä se on nyt eron paikka ja hallituksen kaatuminen edessä..

Pelkkää sotkua ollaan saatu katsella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikä muuten mennyt varautumiset eikä suunnitelmat hallituksen triolta putkeen. Siniset ovat niin surkeassa kannatuskuopassa, etteivät sieltä ihan hevin nouse. Tästä on varmaan triolla huono omatunto. Tämä hallitus tuskin kestää enää pitkään, jos totuus osoittautuu muuksi mitä Orpo ja Sipilä on kertonut. Voi olla, että sitten on kokkareidenkin kannatuksen menoa. Kuka lähtee avaamaan totuuden nyörejä, sen tulevat päivät osoittanee.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Hyvä kirjoitus, Sipilä ei voi enää missään tapauksessa jatkaa. Eikä kyllä hallituskaan sen puoleen.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

Mitenkään Sipilää puolustelematta haluan esittää mielipiteeni jonka mukaan Sipilä kyllä puhui palturia mutta kupletin juonta hän ei ole itse käsikirjoittanut.

Suomen pääministeri on sen verran vähäpätöinen ukko EU -politiikassa että hän ei omalla persoonallaan juurikaan suuria päätöksiä itse kykene tekemään. Vertaan hänen asemaansa suuren monikansallisen korporaation aluejohtajaan, joka ottaa käskynsä ja strategiset suuntaviivansa ylemmältä johdolta ja jakaa niitä eteenpäin alaisilleen(valitellen samalla raskaiden päätöksien välttämättömyydestä).

Sipilän pomojen suuri ongelma on alusvaltioiden kasvava kansallismielinen ja EU-vastainen liikehdintä sekä demokratia. Käsky kun on käynyt että tämä liike on torpattava hinnalla millä hyvänsä. Demokratiassa kansan parissa kasvava liikehdintä on vain hyvin ongelmallinen kukistaa.

On siten väliportaan pomon juonikkuudesta ja retorisista taidoista kiinni osaako hän myydä karuja uutisia alaisilleen. Sipilä itse tuntuu ihan lupsakkaalta mieheltä eikä siltä pahuuden ruumiillistumalta joka hänestä on väkisin muovautunut hänen toimeenpannessaan käskyjänsä.

Tukea toiminnalleen Sipilä on saanut suomen EU/USA -myönteiseltä medialta, joka kyllä kritisoi erilaisia EU-komission vaatimia leikkauksia, mutta samalla on äärimmäisen voimakkaasti EU:n integraatiokehityksen puolella.

Joutuuko Sipilä sitten eroamaan?

Sanoisin että ei. Verrattuna Jäätteenmäen eroamiseen kannattaa katsoa minkälaisissa asioissa pääministerit ovat joutuneet turvautumaan hätävalheeseen. Jäätteenmäki syytti Lipposta Suomen liittämisestä maan linjausten vastaisesti Yhdysvaltojen Irakin miehitystä kannattaneiden valtioiden koalitioon(lainaus wikipedia). Jäätteenmäki siis astui USA:n varpaille ja oli tavallaan valehdellessaan suomalaisten puolella.

Sipilä taas lasketteli luikuria estääkseen kansallismielisten pääsyn maan hallitukseen. Hän esti demokratian toteutumisen ja käänsi selkänsä suomelle valehdellessaan EU:n puolesta. Siksi Sipilä ei tule eroamaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Jäätteenmäki siis astui USA:n varpaille ja oli tavallaan valehdellessaan suomalaisten puolella.""

Pitää näissä yhteyksissä muistuttaa, ettei Jäätteenmäki valehdellut sotakoalitiosta -- vielä USA:n Irakiin hyökkäyspäivän aamuna lähettiläs Valtasaari käskytetiin tarkistamaan ja varmistamaan, ettei Suomi vain enää ole ko. listalla.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä mistä paine kansallismielisten eristämiseen tulee. Kysymys strategian toimivuudesta on eri juttu -- itse asiassa tämä typerä boikottipolitiikka voi olla vain hyväksi kansallismielisyyden nousulle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Palturi-Juhan tarina on ohitse.

Väitetään, että on vain yksi vaihtoehto, mutta eihän se niin mene, vaan jokainen päivä tuo eteen useita valintatilanteita.

Uusi ajattelu on syntynyt itsekritiikistä läntisen ihmisen sanottua ettei ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä sitä ja tätä juutalaisille, koska maailma oli sellainen.

Joskus ihmisen elämä on ahdas paikka. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan on lähdettävä liikkeelle.

Ihmisluonne vahvistuu, tulee itsevarmemmaksi omista valinnoista, kuten vankka talo rakennetaan palasista.

Eihän Soinikaan jäänyt yksin Putkosen peloteltua hevosen Halla-aholle. Ruotsin kollega vie häntä mukanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset