Arto Luukkanen

Epäluottamuksen yhteiskunta

Epäluottamuksen yhteiskunta

Terveisiä Kiovasta! Olen täällä arkistotyössä ja aika vilahtaa murahtaen ohi kuin oligarkin mersu.

Onneksi oli aikaa pikaisesti nähdä kollegoita ja tuttuja. Ukraina näyttää vain selviävän siitä huolimatta, että maa käy sotaa, että korruptio on valtava ja että eläkkeet ovat pienet. Ihmiset ovat jotenkuten tyytyväisiä; ulkomaalaiselle kaverille kerrotaan että ”kyllä tässä selvitään ja kunhan sota ei tule tänne niin hyvä on”. Poliitikoille nauretaan, kalliiden tavaroiden hinnat kauhistuttavat ja seuraavasta päivästä yritetään selvitä.

Kuka maksaisi verot?

Suurin ongelma on vain se, että verojen maksu ei onnistu. Rikkaat eivät halua maksaa niitä ja käärivät rahansa ulkomaisille tilille – turvaan. Ja toisaalta köyhien iso joukko ei kykene maksamaan veroja. Keskiluokka on vielä pieni ja huomaamaton eikä sekään osoita isänmaallista mieltä ylen määräiseen maksamiseen.

Tämä tuntuu kummalliselta. Maa on rikas, pellot tuottavat viljaa ja kasveja läämältään. Maassa on hiilikaivoksia, tehtaita ja väki on koulutettua ja vieläpä sivistynyttä. Miksi se ei kukoista?

Ei ole luottamusta

Pahin ongelma on luottamuksen vähäisyys. Kansa ei luota johtajiin sillä se tietää, että superrikkaat oligarkkipoliitikot eivät ole luottamuksen arvoisia. Puheiden jälkeen tulee käsittämättömiä tekoja.

Ukraina on epäluottamuksen yhteiskunta. Luottamuksen puute nakertaa poliittisen järjestelmän perusteita kuin nälkäinen rotta eikä kukaan ole toistaan parempi.

Kuten ennen pastoreille sanottiin: ”pitää elää niin kuin opettaa”.

Täällä ei edes sanota. Usko on mennyt.  

”Mutta teillä Suomessahan on kaikki niin hyvin?!!!”.

Niin. Mitäpä tähän voisi kommentoida. Toisaalta on ja toisaalta ei. Meidän järjestelmämme marssii epäluottamuksen yhteiskuntaan kohden. Ollaan hyvällä tiellä.

Meillä on pääministeri, joka ei puhu totta.

Hän ei edes vaivaannut selittämään palturiaan eikä pelkäävä media uskalla kysyä, vaikka jokainen tietää, että hallituksessa on Herra Palturi.

Asia on korjattu siten, että pääministerin tiimiin on otettu kaksi päällystakkia. Ajatellaan, että mediahallinnalla epäluottamus Juhaan saadaan korjattua.

Samaan aikaan epäluottamus etenee. Työttömiä on 600 000 eikä heidän tarpeistaan pidetä huolta. Heidät pitäisi työllistää! Toisaalta he eivät voi sanoa ”asylym” sillä köyhyyshän on tietenkin heidän oma vikansa.

Otetaan vakuutuskuori!

Ehkä köyhien tavisten ja lottokansan pitäisi ottaa "vakuutuskuori?"?? Niiden sisällä voi harjoittaa sijoitustoimintaa - mutta salaisuusverhon suojissa ja verojen maksua lykäten. Voisiko oman palkkansa kääriä siihen?

Toisaalta tässä kuoressa kaikki osingot sekä myyntivoitot ovat verovapaita. Saisiko siihen palkansaajille jonkin lokeron? Edes jonkun taskun puolikkaan. Veroja maksettaisiin vasta, kun rahaa otetaan kuoresta ulos. Juu…se kyllä käy.

Toinen kummallisuus on ns. "kapitalisaatiosopimus". Kyseessä on suomalaisen rälssin keksintö, jolla estetään veronmaksu. Se on tavallinen arvo-osuustili, jolla voi käydä osakekauppaa, kuten kuka tahansa. Ainoa ero on, että omistukset ovat salaisia ja tulot verottomia.

Samaan aikaan rakentuu Sote, jossa kunnallinen terveydenhuolto avataan kuin kalastettu hauki; fileet annetaan ”palveluseteleinä” rikkaille ja tavikset saavat perkeet.

Kyseessä on vuosisadan kaappaus – ulkomaiset firmat odottelevat jo kieli pitkällä tämän ”avaamista” heille.

Mistähän kaupasta sitä luottamusta oikein saisi? Ostaisin pari kiloa meidän Juhalle ja Petterille. Ettei meille käy kuin Ukrainalle...

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

En aina ole sama mieltä kuin sinä, mutta noista vakuutuskuorista/kapitalisaatiosopimuksista olen. On se kumma kun rikkaat ihmiset pakoilevat veroja, vaikka heillä on yllin kyllin varoja? Jonkun sortin ahneutta sanon mie.

Ja sote maakuntineen ja valinnanvapauksineen vie Suomen turmioon, sekä rahat että terveys menee sen siliän tien.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

niin...ahneus syö luottamuksen

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

SOTESTA VIELÄ:

Ongelma on siinä että ne kansalaiset, jotka on tähän asti itse maksaneet kun menevät yksityiselle , saavat uuden systeemin tultua voimaan sotensa verovaroista. Eli tulee nykyistä kalliimmaksi, eikä edes kavenna terveyseroja. Lääkärikäynnit eivät nimittäin kavenna terveyseroja. Uusi sotesysteemi todennäköisesti lyhentäisi nuhapotilaiden jonoja, mutta heikentäisi vakavasti sairaiden hoidon laatua. Niin on käynyt myös Ruotsissa, joka muutamia vuosia sitten otti valinnanvapaussysteemin käyttöön. Esimerkiksi synnytyskomplikaatiot ovat lisääntyneet Ruotsissa huimasti ...

Terveyserot kaventuvat mikäli ihmiset noudattaisivat terveellisiä ruokailutapoja, eivät polttaisi tupakkaa, alkoholia kohtuullisesti. Kohtuullinen liikunta myös hyväksi.

Mitä yhteiskunta voi tehdä? Ainakin alentaa hedelmien ja vihannesten verotusta ja samalla korottaa kaikkien lisättyä sokeria sisältävien tuotteiden verotusta. Yhteiskunta voi vaikuttaa ihmisten liikuntatottumuksiin säilyttämällä luontoa kaupungeissa. Mukavampi liikkua puistoissa ja metsäpoluilla kuin asvaltilla. Vanhuksille ilmaisia uintivuoroja jne.

Maakuntahallinto on täysin turha häkkyrä, joka myös nostaa kustannuksia. Mutta jos sellainen tarvitaan, niin kuusi aluetta riittänee. Läänejä oli tasan kuusi kappaletta 1997-2009.
1. Länsi-Suomen lääni
2. Etelä-Suomen lääni
3. Oulun lääni
4. Itä-Suomen lääni
5. Ahvenanmaan lääni
6. Lapin lääni

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ulkomailla viime aikojen merkittävin ilmiö on ollut kansalaisten luottamuksen katoaminen karriääripoliitikoihin. On tullut yllättäviä vaalituloksia. Toisaalta on oltu tyytyväisiä, että ei ihan vallankeikauksia ole tapahtunut. Taustalla vaikuttava yhteinen tekijä on epäluottamus.Blogisti on oikeassa siinä, että Suomessa on ollut samaa kehitystä. Perussuomalaiset on ollut se protestikanava, mutta siltä leikattiin siivet hallitushalilla. Vanha konsti, joka toimi jälleen.

Nyt Suomessa on paljon niitä - gallupeissa luokkaa 60 % - jotka eivät ilmaise kantaansa. Nyt olisi hyvälle populistiselle puolueelle iskun paikka. Persujen nykyvetäjä saattaa olla liian väritön mies uuden jytkyn toistoon. Näkemän pitää.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan. Se kysymysten kysymys on tämä 60% - keneen se luottaa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Niin mikä onkaan vikana vakuutuskuorissa tm.tileissä? Jos otetaan rahaa pois, niin maksetaan verot sitten. Pitäisikö mielestäsi seisovasta rahasta maksaa veroa niin kauan, kun sitä ei enää ole, kun kaikki on mennyt veroihin?

Ilkka Hirvi

Ei, kukaan ei ole puhunut seisovan rahan verottamisesta, vaan tuoton verottamisesta, joka vältetään vakuutuskuorimenettelyllä, eli ns. korkoa korolle ilman veroja.

Toinen ongelma vakuutuskuorissa on se niiden läpinäkymättömyys, eli emme voi tietää vakuutuskuoria omistavien poliitikkojen sidonnaisuuksista, ja niiden tuomista jääviyksistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Marina, mikä on mielestäsi erona siihen, kun myyntivoiton verotus tapahtuu kauppakirjan allekirjoituksen mukaan eli ko. verovuoden verotuksessa, vaikka kauppahinta on maksettu vasta seuraavan vuoden puolella? Myyjä ei ole vielä saanut myyntivoittoa hyväkseen.

Tässä Verohallinnon ohjetta;
"Pääsääntönä kaupantekopäivä

Luovutusvoittojen verotukseen liittyvät määräajat lasketaan osto- tai muun hankintasopimuksen tekemisestä luovutussopimuksen tekemiseen. Ratkaiseva on yleensä sitovan lopullisen kauppakirjan tekemisajankohta. Kauppakirjaan otetut sopimuksenvaraiset ehdot, joiden mukaan omistusoikeus siirtyy myöhempänä ajankohtana, eivät yleensä muuta omistusajan alkamis- tai päättymisajankohtaa (ks. Luovutusvoiton jaksottaminen). Luovutusajankohdan määrittelyssä voi tulla sovellettavaksi VML 28 §:n veronkiertämistä koskeva säännös, jos esim. vuokrauksella tai muulla järjestelyllä on toteutettu omistajanvaihdoksen kaltainen tilanne tekemättä lopullista kauppaa."
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Samaa voidaan sanoa veroööisten talletustilien korkojen veronalaisuudesta (lähdevero), vaikka on lisätty talletuksen pääomaan, eikä ole nostettu käyttöön.
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Kirjoituksessa mainittuja talletusmuodoissa hyväksi saatuja tuottoja ei siis veroteta siitä yksinomaan siitä syystä, että enemmistöhallitus on päättänyt saada ko. talletusmuodot edullisempaan asemaan. Luonnollisesti edullisuus on saatettu koskemaan suurituloisia, joilla on varaa käyttää ko. edullisuutta hyväkseen ja siirtää veronmaksua hamaan tulevaisuuteen. Ei ole tarvis ottaa rhaa elämiseen, kun sitä toisaalla tuohon käyttöön, joka sekin voi olla verovapaata tuloa tai alemman verokannan tuloa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuripä näin...missä on tasa-arvo???

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Arto hyvä, eihän tasa-arvoa ole verotuksen suhteen, esim. osinkotulojen verotus. Tuskin tulekaan. Mutta, onpa tasa-arvo asetettuna jo kyseenalaiseksi muussakin mielessä kuten sanavapauden kohdalla. Myös jotenkin ulospäin näyttäisi siltä ettemme ole myöskään lain edessä enää samoilla kalkkiviivoilla monissa rikosasteissa. Onpa esitetty sellaistakin joidenkin kohdalla että ei ole osoittanut tehokasta katumista tuomion kärsittyään, joka ei kuitenkaan ole koskeva kaikkia rikosksista jopa ankarammin tuomittuja. Olisihan näitä esimerkkejä tasa-arvom puuttumisesta lisääkin mutta olkoon nyt tässä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kysymys on siitä, että kun tavallinen pulliainen ostaa vähän osakkeita vanhuuden turvaksi, niin hänen on maksettava verot jokaisen kaupankäynnin jälkeen ja myös jokaisen osingon jälkeen. Miljonäärien, joilla on vakuutuskuoria, ei tarvitse maksaa kaupankäynneistä veroa heti, jolloin he voivat mielin määrin kasvattaa varallisuuttaan myymällä ja ostamalla kuoren sisällä.

Suuromistajilla on myös paljon alemmat veroprosentit kun tavallisella pienomistajalla. Verojärjestelmämme suosii miljonäärejä ja suuromistajia, jolloin varallisuus keskittyy pienelle porukalle. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta olisi parempi kerryttää varallisuutta laajemmalle porukalle - Suomen verotus siis suosii liikaa ennestään hyvin rikkaita ihmisiä ja rankaisee tavallisia keskituloisia (keskiluokkaisia) ihmisiä.

Suomen miljonääreillä on niin suuret tulot nykyään että heidän huono veromoraalinsa heikentää selvästi Suomen kantokykyä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ukrainassa on silti positiivinen traivi.

Osasto M. Koivisto hyökkäsi yrittäjien selustaan yllättäen heidät housut kintuissa.

Jälki oli karua. Talvisodan tappioista puolet kuolleina. Hyökkäys julistettiin salaiseksi sadaksi vuodeksi.

Luottamus yhteiskuntaan ei ole palannut. Siitä kertoo velkaantumisvauhti ja haluttomuus yrittäjyyteen.

Ukrainassa kansa uskaltaa puhua sodasta, mutta Suomessa on iskusta vaiettu molemmilla kielillä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Onneksi emme sentään toimita Hesaria! Pitäisi syyttää muita, kuten Marko Junkkari tänään.

Kirjassani Rooma opettaa kerron joutuneeni suureksi ihmeekseni viedyksi Suomen kulttuurikeskus Villa Lanteen tapaamaan minulle täysin tuntematonta professori Juha Pentikäistä. Hän on Iisalmen Sanomissa kolumnia pitkään kirjoittaneen Hesarin ex-päätoimittaja Mikael Pentikäisen isä.

Tällä viikolla Iltalehdessä kerrottiin 30-luvulla Nl:oon loikanneen vakoilija Vilho Pentikäisen taustoja. Hän oli samoja Pentikäisiä; Juhan pappisisän veli.

Ilmeisesti minulle vihjailtiin että minullakin olisi ns. luurankoja kaapissa! Tai tehtäisiin, jos en käyttäydy. Kaikkea ne suomalaiset keksii. Aivan uskomatonta, mutta lopulta kaikki tulee julki.

"Ja koittaa aika jolloin ihmiset suostuvat lopettamaan keskinäisen kyräilyn ja vertailun ja rakastavat toisiaan sellaisina kuin ovat. Siinä on taivasten valtakunta". -A.Camus

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomessa on kunnia-asia stalinisti poika ja maolainen tyttö.

Isoisä punakaartissa vähintään plutoonan johtaja ja vaimon isoisä ammuttu Tammisaaressa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Yleisesti: taloudellinen "epäreiluus" nakertaa demokratiaa ja yleistä luottamusta yhteiskuntaan. Se taas jakaa tätä yhteiskuntaa eri piireihin ja atomisoi Suomea yhdistäviä siteitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset