Arto Luukkanen

Avoin kirje Natosta Markku Huuskolle

Arvoisa Markku,

Kirjoitit 5.11. kirjoituksen "Suomi lukitsi itse ovensa Natoon, avaimet syvälle Sauli Niinistön taskuun". Käsityksesi mukaan olemme itse lukitsemassa itsemme tämän sotilasliiton ulkopuolelle.

Turvallisuuspolitiikassa asiat eivät kuitenkaan mene huutaäänestyksenä tai edes siten miten asioiden pitäisi mennä vaan politiikan realiteettien mukaan.

Jos Natoon olisi menty, se olisi pitänyt tehdä 1990-luvulla, jolloin siihen oli realistisia mahdollisuuksia.

Sen aikaiset johtajat ja erityisesti Kepu (Esko Aho) ja SDP (Lipponen) eivät niin tehneet. Aholla oli omat yleiset syynsä ja hän perusteli tätä Venäjän "integriteetillä", jota Suomi ei saa loukata (??).

Lipposella taas ei riittänyt poliittinen voima tähän vaikka ehkä halua olisi ollut. SDP eli silloinkin menneisyydessä.

Mitä on realistista ja mikä ei?

Olemme tilanteessa, jossa on toimittava realismin mukaan.

Nyt se tarkoittaa niitä poliittisia olosuhteista, joissa elämme vuoden 2007 jälkeen. Kaikki liittyy ns. Ivanovin-Putinin oppiin.

Sen perussisältö on se, että Venäjä rankaisee niitä valtioita, jotka ovat kuuluneet se tulkitsemaan vaikutuspiiriin ja jotka hamuavat Nato-jäsenyyttä.

Lyhyesti: mikä haikailet Natoon saat jäätyneen konfliktin (Georgia, Ukraina).

Tulevaisuuden historioitsijat tutkinevat hyvin tarkasti tarkasti - mikroskoopilla  - vuoden 2014 tapahtumia ja sitä miten tämä viesti tuotiin meidän valtiojohdollemme.

Nyt toimitaan niiden parametrien mukaan.

Siksi hyvä Markku...

Antaa tämän Nato-keskustelun velloa gerontologisena tapahtumana tai marginaalissa.

Suomen kannattaa toimia nyt ja juuri tässä tilanteessa muilla keinoilla ja ennen kaikkea huolehtia kovan turvallisuuden avulla siitä, että "jäätyneen konfliktin" mahdolliset alueet (Lappi, Ahvenmaa ja todellisen ison kohfliktin aikana: Etelä-Suomi) saadaan puolustettua. On huolehdittava nopeasta mobilisaatiosta ja puolustuksen tehokkkuudesta ensimmäisestä minuutista alkaen.

Muu on hupsuutta.

Arto Luukkanen

ps. tänään Suomeen saapuu tärkeitä vieraita. )

Dosentti, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hyvä kirjoitus ilman vouhotusta. Asiat asioina.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Rähmällään olon ei tarvitsisi jatkua.

PS haluaa Suomen heittävän kaikki ankkuriköytensä veteen ja irtautuvan EU:sta sekä Eurosta ja siten jättäytyvän täysin Venäjän armolle.

Miten Luukkasen mukaan Suomi pärjää Venäjän puristuksessa ilman em. liittolaisuuksia? Haluaisin tähän Luukkaselta aidon kommentin ilman asian leikiksi lyömistä. Suomi on nimenomaan noiden jäsenyyksien takia paremmassa asemassa kuin mainitut Georgia ja Ukraina: Jos Venäjä loisi Suomen kanssa jäätyneen konfliktin, se tarkoittaisi sitä myös EU:n kanssa, mikä toimii etukäteispelotteena.

Sinällään hyvä, että Luukkanen tuo esille sen, minkä lähes kaikki Nato -vastustajat kieltävät: Venäjän pelon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mika. Väärä oletus. Apua saadaan mistä voidaan mutta tärkein on oma apu. Minä en vastusta Natoa sinänsä mutta sen aika ei ole nyt. Ymmärräthän: niillä toimitaan mitä on. Kaikesta ei voi puhua. Ja Mika hyvä...ei näistä tosiasioista kannata eikä tarvitse itkeä tahi ahistua. Näin tässä on pärjätty ennenkin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Taaskaan ei siis mitään omaperäisempää kuin "asia ei ole ajankohtainen". Kohta kuulemme varmaan kertosäkeen "meillä ei ole turvallisuusvajetta"... tai tuutulaulun "optiosta".

* * *

"Venäjä rankaisee niitä valtioita, jotka ovat kuuluneet se tulkitsemaan vaikutuspiiriin ja jotka hamuavat Nato-jäsenyyttä."

YK:n peruskirjassa taataan kaikille sen jäsenvaltioille oikeus legitiimiin itsepuolustukseen, joko yksinään tai kollektiivisin turvallisuusjärjestelyin.

"51 artikla

Jos jokin Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, ei mikään tämän peruskirjan säännös saa rajoittaa sen luonnollista oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen, kunnes turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarpeellisiin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. "

Vain roistovaltio yrittää käyttää "rankaisuvaltaa" sellaisen oikeuden käyttämisestä, jolla on näin vahva kansainvälisoikeudellinen pohja maailman jokaiselle valtiolle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #14

Hannu. Minkä johtopäätöksen tästä siis vedämme? Venäjä on....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Armeija marssii vatsallaan, siksi Arlan maitoa ja välipaloja pojille. Ja kaksikielisyyttä on voitava ruokkia, kirjoittaa tänään HS. Herramme myhäilee siellä jossakin (kuten tuossa vieressäkin).

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Erkki tuossa sanoikin jo kaiken Natosta asiat asioina eikä sinne mahdu fundamentalismi missään muodossa terv tepivaari

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Olen monesti miettinyt, että onko tämä Venäjä kammo oikeaa pelkoa, vai jostain nuorena päähän iskostuneesta Usa;n elokuvateollisuudesta.

Muistan itsekkin tuon ajan kun mulla oli jenkkilippu huonen seinällä ja ajeltiin kylänraitteja Jenkkiautoilla (tosin vieläkin). Silloin punakone vei meitä jääkiekossa kuin pässiä narussa ja inho Neuvostoliittoa kohtaan oli valtava. Mutta toisilla ikä sotkee monet ajatukset ja tieto/kokemus luo lisää tuskaa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No Arla jos vaikuttaa niin sitten olemme kolmi kielisiä emme ole tanskan kielisiä kuitenkaan ja sieltä Arla on lähtöisin .
Mika ei suomi ole rähmällään mihinkään suuntaan vaan koittaa elää maailman huonomassa paikassa sovussa kaikkiin suuntiin .
Naton avun anto ei minua vakuuta se viides artikla on täyttä puppua . terv tepivaari

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toissa kesänä ja Trumpin vaalikampanjan aikana oli käynnissä selvästi ankara natokampanja se näkyi myös Uudessa Suomessa. Siihen liittyi Venäjällä pelottelu. Käynnistyykö se taas nyt presidentinvaalien aikana?

Se tyyli jolla eri medioissa natokäsenyyttä ajetaan ei toimi enää nykyaikana. Manipulointi, pelottelu ja epäilijöiden haukkuminen asiallisuuden sijaan vain kärjistävät asetelmaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Puhdasta Arlaa, eikä mitään insestialuiden mössöä.

Kaikki raha-asiat ruotsalaisille, sitä on käytännön kova turvallisuus.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tästä voi luke miksi armeija käyttää Arlan tuotteita, jos kiinnostaa. Taitaa keskustalla olla osuutta tässäkin asiassa.

http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2454...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sortokausien aikana Suomessa syntyneet rintamat "myöntyväisyyslinja" ja "laillisuuslinja" ovat edelleen vahvasti olemassa. Sitä ne ovat olleet koko itsenäisyyden ajan myös. Molemmat katsovat ajavansa Suomen etua, mutta keinot siihen ovat vastakkaiset.

Asiat eivät muutu niin kauan kuin tosiasiat eivät muutu. Tosiasia Suomen geopoliittisesta asemasta suurvalta Venäjän naapurissa osoitti muuttumisen merkkejä ainoastaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun Venäjä oli heikossa "Weimarin Venäjän" asemassa Jeltsinin aikana. Tuo aika oli vain kovin lyhyt, kun KGB sai taitavasti oman miehensä takaisin vallan kahvaan.

Nyt kiistellään samalla tavalla jälleen myöntyväisyyslinjalaisten ja laillisuulinjalaisten välillä mm. NATO-kysymyksestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olemme moderneja läntisiä ihmisiä emmekä luota näkymättömän käden apuun, koska ei auttanut juutalaisiakaan, vaan perustamme omaan järkeemme ja aistiemme välittämiin havaintoihin.

Voimme siis pohtia päivän sanana HS:n pääkirjoituksessa saamaamme tehtävää "ruokkia kaksikielisyyyttä". Miten sanaa toteutamme arkisessa elämässämme?

Pekka Iiskonmaki

Onko ykstittäinen kansalainen velvollinen puolustamaan maataan, kun valtiojohto ei edes panosta siihen kaikella vakavuudella?

Yhä suurempi joukko jää pois asepalveluksesta.

Onko Suomi kaikille edes puolustamisen arvoinen?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Voisit kirjoittaaa vielä avoimemmin, ja muillekin kuin Huuskolle. Kaikille herroille.

""Varjele noita Suomen herroja, etteivät ne toista kertaa löisi päätänsä Karjalan mäntyyn.""

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

se taitaa olla plagiaatio jos minä sen kirjoitan...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksi juuri pitäisi liittyä puolustusliittoon, jotta voisi välttää vastaavanlaiset koitokset tulevaisuudessa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Missä tämmöinen äänestys NATOsta on järjestetty? Minulle ainakaan kukaan ei kertonut mitään.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Persut vastustavat myös EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä, mitä taas Sauli Niinistö haluaa erityisesti edistää.

Jos se nyt on niin, että Natoon ei päästä – Erdogan ym. syistä – ja toisaalta ei ole ehkä juuri nyt syytäkään pyrkiä, sitten voidaan kehittää EU:n puolustusyhteistyötä, joka voi nyt hyvinkin edetä – Trump, Erdogan, Brexit ym. syistä. Persut eivät hyväksy tätäkään vaan puolueen pj. haluaa erota EU:sta vaikka ei liityttäisi Natoon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jaaha...herrat eivät tiedä minkälaista kouhotusta normaalisti Venäjän tiedotusvälineistä tulee.... EU:n p.yhteistyö on hyvää ja puolustushenki loistavaa aina jälkiruokaan saakka. Ruotsi piilottelee USA:n takana. USA:n mahdollinen tuki on nyt ainoa ulkopuolinen. Kyllä se on niin, että nyt on otettava järki käteen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Liittoutumista edeltää tunteiden hellävarainen heräily, joskus lietsonta, kuten kahden ihmisen suhteessa.

Vastaavasti sotakaan ei syty itsestään, vaan avitettuna kuten viha, kärsimättömänä kuten Jussi Niinistön rakkaus.

Tosin suomalaisten ajattelua vedättää sodan Jumala, kohtalo. Poikkeustapaus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist on antanut "Hullulle koiralle" lahjaksi AKS:n Suur-Suomi kartan!!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä tällainen tieto on peräisin?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eilisestä Iltalehdesta. Ja googlettamalla "hultqvist AKS kartta"

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/hultqvist-j...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #25

Onhan tässä ennen talvisotaa 1934 julkaistussa kartassa http://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/ita-kar... valtakunnan itäraja vähintäänkin rohkeasti piirretty.

Sotahistorian tutkijalle kuten Mattisille se on varmasti kiinnostava historiallinen dokumentti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset