Arto Luukkanen

Rienaava pääministeri pisti vitsiksi?

Vitsi ja karnevaali

Eilistä eduskunnan kyselytuntia katsoessa tuli mieleen karnevaali.

Pääministeri ei vastannut siihen valehteliko vai ei. Juha väisti kysymyksen ja tarjoili kansanedustajille vain naurua ja hilpeyttä. Lapsetkin otettiin mukaan.

Vakava eduskuntatyöskentely madallettiin nauruksi ja karnevaaliksi (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005444078.html). Eduskunnasta tuli huvitalo ja peräkontista vitsi.

Huumori on tietysti hyvä asia eikä ole olemassa mitään lakia, joka kieltäisi nauramasta eduskunnassa.

Esitetty karnevaali mitä vakavimmasta asiasta kuitenkin pilkkasi suomalaisen parlamentarismin perusarvoja. Kysymys on hallituksen luottamuksesta ja uskottavuudesta, jota ei voi hihitellä pois. Pääministeri Sipilä naureskeli oman luottamuksensa pois.

Tarkoituksena oli johtaa yleinen mielenkiinto harhaan. Pois todesta ja valheesta. Niillä on eronsa ja niiden perusteella puhutaan poliittisesta luottamuksesta ja epäluottamuksesta.

Lyhyesti: vitsailu oli pääministerin ”ajatuslaahuksen” valitsema linja.

Mitään ei selitetä, ei tarkenneta, eikä mihinkään anneta tarkkaa vastausta. Tähän sopii se, että valtiosihteeri Virtanen jatkoi eduskunnan ja median pilkkaamista kuvaamalla itsensä auton takakonttiin.  

Kyseessä on todella suomalainen ilmiö, joka on mahdollista vain kun media liikkuu niin varoen – villasukat jalassa - suhteessa pääministeriin. Näin tapahtuu vain Itä-Euroopan maissa ja diktatuureissa. Ja meillä.

Karnevaalit mutta ei vitsi

Otetaan esimerkiksi Intia. Siellä vietetään joka viides vuosi aitoja demokratian karnevaaleja. Kyseessä ovat Intian parlamenttivaalit. Näissä ns. Lok Sabha (लोक सभा)) ”kansojen huone” vaaleissa voi äänestää yli 800 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalitapahtuma ja sitä seuraava kampanjointi on täynnä karnevaalia.

Satojen puolueiden kirjo ulottuu paikallisista yhden asian liikkeistä aina valtakunnallisiin saakka. Ehdokkaina on mitä kirjavimpia henkilöitä aina maantierosvoista, prostituoituihin; markkinapelleistä aina pyhiin sadhuihin saakka. Kaikesta puhutaan, kaikkea pilkataan (miltei kaikkea) ja skandaaleja kaivellaan.

Kaikkea muuta näissä karnevaaleissa ja vaaleissa voi pilkata – paitsi sitä, että pääministeri ei saa valehdella, ei johtaa parlamenttia harhaan, eikä pyrkiä väistelemään vastuutaan. Intian parlamenttilaitoksen traditiot ovat Isosta-Britanniasta ja tietenkin maan vanhasta historiasta. Intia on iso maa ja siellä tapahtuu kaikkea hämmästyttävää: jotain on kuitenkin yhteistä: luottamuksen pyhyys. Sitä ei saa rikkoa.

Meillä on toisin.

Juha valitsi sydämen paatumuksen tien, joka ei kanna eteenpäin. Demokratian periaatteiden pilkkaaminen ja naureskelu vie uskottavuutta politiikalta ja syövyttää kansalaisten viimeistä toivoa siitä, että päättäjät ovat rehellisiä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Kokoomus, jolla on hyvä ”medianenä” oli muuten jo täysin valmiina tekemään pesäeroa pääministeriin – jos olisi käynyt hullusti. Näyttää siltä, että hallituksen pelastusveneet käytiin jo tarkastamassa.  

ps. Juha tunnusti - puolittai ja pikkasen - http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711112200526485_pi.shtml

se ei vaan enää auta...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Vielä kerran: jos tällainen skandaali tapahtuisi muualla niin sille ei naurettaisi. Tämä on todella suomalainen ja suomettunut ilmiö.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Luukkanen

Miksi tämä yhden autonkuljettajan ja ministerin avustajan keskinäinen päähänpisto takakonttiin piiloutumisesta olisi aihe hallituskriisiin tai pääministerin eroamiselle. Ainut asia mitä tästä seuraa on se että kuljettaja saa sakon liikenneturvallisuuden rikkomisesta ja Soinin avustaja saa kunniamaininnan kaljaporukoissa. Kierroksen tarjoajia ja naurua kyllä riittää.

Toiseksi kysyt blogissasi, että pääministeri ei kieltänyt valehdelleensa. Eihän valehtelua edes kukaan kysynyt ? Katsoin YLE Areenasta kyselytunnin ja siellä ei kukaan puhunut valehtelusta. Li Andersson oli utelias tietämään millä asialla valtiosihteeri oli pääministerin virka-asunnossa. Sipilä vastasi kysymykseen ja kukaan ei syyttänyt Sipilää valehtelusta.

Timo Tuovinen

Eihän peräkontti gatessa ole ede liikennesäännöistä
On kyse ihan hiton isommasta moraalisesta kysymyksestä
Joka on jopa kentie laillinen, mutta moraalin, luottamuksen kautta ihan käsittämätöntä

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Halvat ovat dosentin huvit, sama levy pyörii. Kannattaisikohan välillä edes kääntää levyä. Luulisi noilla oppiarvoilla olevan hyödyllisempääkin annettavaa yhteiskunnalle.

Timo Heikkila

Dosentille mitä dosentille kuuluu, mutta pääministeri on surkuhupaisa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niin. Eihän Juha Sipilä virka-auton peräkonttiin ole tiettävästi missään vaiheessa kätkeytynyt.

Tämä tosiasia vaikuttaa unohtuneen keskustelussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lukaisin tuon linkkaamasi Hesarin jutun. Yllätyksekseni siitä käy todellakin ilmi pääministerin valehdelleen eduskunnassa, tai sitten kirjuri on kirjoittanut omiaan pöytäkirjaan, tai toimittaja lehteen. Jutun mukaan Sipilä sanoi eduskunnassa "...soitin muistaakseni noin 14.30 matkalla Kesärantaan ryhmän puheenjohtaja Simon Elolle...". Sipilä oli silloin kuitenkin matkalla Kultarantaan!

Saatinhan tämäkin kysymys vihdoin ratkaistua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapaaminen presidentti Niinistön kanssa oli sovittu alkavan Naantalin Kultarannassa klo 15.

Aikaisempien versioiden mukaan kuuluisa U-käännös tapahtui taivaan sinessä matkalla Kultarantaan.

Aikataulut ja kohteet eivät täsmää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei tapahtunut taivaan sinessä muuten kuin niissä sinänsä hauskemmissa proosallisissa kuvauksissa. Pääministeri ajeli käsittääkseni autolla Turusta kohti Naantalia soitellessaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Totta.

Autolla tehdyn U-käännöksen hän kertoi tehneensä Naantalissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Niinpä, kun Sauli ei tykännyt olla näytelmässä statistina ja veti herneen nenään. Mokoma ei pyytänyt lentäjäsankaria edes kahville.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Mielenkiintoista on, että Simon Elo oli pystynyt lähettämään ryhmän perustamispaperit , jäsenluettelon ja kirjallisen sitotumislupauksen hallitusohjelmaan joko lentokoneeseen tai autoon.

Turun lentoasemalla pidetyssä infossa pääministeri kertoi näin tapahtuneen ja tämän olleen syyn U-käännökseen Naantalissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Keskustalaisilla puoluejohtajilla on perinteisesti aina faksi käsillä...

Sipilä otti riskin ja luotti skannattuun dokumentointiin. Tiedä vaikka olisivat tulleet pyytämättä ja yllättäenkin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Sitä minä kuitenkin edelleen ihmettelen, ettei pääministeri Sipilä näyttänyt medialle Turun lentoasemalla näitä Simon Elolta saamiaan tärkeitä "papereita"/fakseja edes vilauttamalla vaan tyytyi esittelemään suljettua kirjekuorta, jonka väitti sisältävän hallituksen käyttämättä jääneen eropyynnön.

Aikamoinen silmänkääntäjä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Me olemme saaneet ”maan tapaan” uuden lisävivahteen. Se on peräkonttimatkailu. On kunnioitettavaa, että mies selvisi sentään omin jaloin peräkonttiin. Takavuosina eduskunnassa oli eräs kansanedustaja, joka oli saanut lisänimen ”Neliveto-….”

Muistui mieleen, kun Englannissa vaikutti aikanaan pääministerinä ”Teflon-Tony.” Teflon on tunnetusti liukasta materiaalia. Siihen ei jää helposti mikään kiinni.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

80-luvulla muuan dosentti (!) viihdytti meitä opiskelijoita seuraavalla tarinalla (about).
Suomalaisen virkamiehen passi oli päätynyt turkkilaisen rajaviraston päällikön haltuun. Puhuttelun aikana virkamies huomasi passinsa virkailijan työpöydän jalan alla. Viisas suomalainen sujautti muina miehinä setelitukon pöydällä olevan paperinipun alle. Samassa turkkilainen poistui huoneesta sanoen viipyvänsä jonkin aikaa, ja että vieras kyllä osaisi ulos ilman häntä. Jäätyään yksin suomalainen nappasi passinsa pöydänjalan alta ja häipyi maasta koskaan palaamatta. Passi irtosi rahaa vastaan. Sanaakaan ei vaihdettu, mutta kumpikin ymmärsi täydellisesti miten asiat hoituvat sutjakkaasti.

Suomi on mielenmaisemaltaan itäeurooppalainen ja virastokäytänteemme ovat paljolti bysanttilaisia. Tärkeimmistä asioista ei tarvitse, eikä edes pidä puhua. Tietyt toimintatavat ovat itsestään selviä sekä jotenkin pyhiä. Ne ovat salattuja rupusakilta eli kansalaisilta. Sipilän hallituksen arvopohjan ylläpitäminen voi vaatia likaisia temppuja, joista ei hallituksen keulahenkilöt halua tietää mitään. Muuten voi joutua valehtelemaan. Riittää kun tavoite (arvopohjan ylläpitäminen) on ymmärretty hallinnon alempia kerroksia myöten.

En usko, että koskaan löytyisi mitään varsinaista todistetta siitä, että Sipilä valehtelee. Ylempien satraappien lakeijaksi ei pääse, jos ei ymmärrä sanatonta viestintää. On oltava herkkä hymyille, huokauksille ja olalle taputuksille. Kun herrasi toivoo arvopohjan säilymistä, sinä lähdet hänen tietämättään järjestämään asian. Toiminnasta ei jää dokumentteja – korkeintaan kevyttä kahvikeskustelua ja uskottujen miesten vitsailua keskenään. Jos media synnyttää pahoja puheita, niin Touhu-Taavi mieluummin tukehtuu vaikka ministeri-Audin peräkonttiin, kuin että loisi toimillansa varjon puolijumalansa päälle.

Meillä tämä arvopohja mahdollistaa aivan käsittämättömän epäparlamentaarisen toiminnan. Kukaan ei oikein tiedä mikä tämä arvopohja on, mutta sen ylläpitämiseksi kaikki varmaan on mahdollista. Niin tuossa turkkilaisessa passipuhuttelussakin episodin varsinainen tarkoitus oli suloisesti salattu ja ääneen lausumaton. Se mistä ei puhuta ääneen, on nytkin tärkeintä. Kokoomus ja Sipilä sidoksineen tarvitsevat tämän hallituksen. Vaikka kukaan muu ei haluaisi, se riittää. Eikä sitä tarvitse sanoa ääneen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sipilä on todennut,että on vain erilaisia arvoja ottamatta kantaa niiden keskinäiseen paremmuuteen. Jussi Halla-aho ei kelvannut Sipilä - Orpo dynaamiselle duolle, koska Jussin arvot poikkesivat liiaksi Juhan ja Petterin arvoista. Mitä ne sitten ovatkaan.Luoja tietää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tietyt toimintatavat ovat itsestään selviä sekä jotenkin pyhiä. Ne ovat salattuja rupusakilta eli kansalaisilta."

Näimpä, katsoin juuri dokumentin YLEn Teemalta 90-luvun lamasta ja miten siihen ajauduttiin. Poliitikkojen jälkiselitykset olivat niin onttoja sekä mitäänsanomattomia eikä lopulta kenessäkään ollut mitään syytä. Samaa se on tänäkin päivänä, puheita ja julistuksia riittää mutta paikallaan ollaan kuin junttilan tuvassa eikä hallitus tee yhtään mitään.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Millähän keinoin aikoo palauttaa politiikkaan uskottavuuden?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aikoinaan Veikko Vennamo teki "työtä" omalla esintymiseellään poliittisen uskottavuuden vähentämiseksi, Veikko V:n poika Pekka, yritti saada tolkkua SMP:ntoimintaan, mutta Pekka huomasi nopeasti ettei siitä mitään tule ja lähti Postiin johtajaksi, Timo Soini, populisti, jatkoi Veikko Vennamon opein ja sai aikaan"jytkyn" mutta millä hinnalla, sen tiedämme nyt. Kun puhutaan poliittisesta uskottavuudesta niin poliittinen muistini ulottuu aina 60-alkuun ja Veikko Vennamo sitä poliittista uskottavuutta aikoinaan nakersi, vaikka monissa asioissa hän oli oikeassa, kuten maaseudun pienviljenöiden ahdinkosta, joista kepu ei välittänyt tuon taivaallista. Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen, Eerola siinä persujen johtonelikkö ja tämäkö nelikkökö tuo poliittista uskottavuutta, voi luoja.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Voisi dosentilta kysyä, olisiko Suomi hyvässä hoidossa, jos nuo mainitut Halla-Aho, Huhtasaari, Hakkarainen ja kumppanit olisivat vallan kahvassa. Puistattaa jo pelkkä ajatuskin.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Jos nuo mainitut Halla-Aho, Huhtasaari, Hakkarainen ja kumppanit olisivat vallan kahvassa, niin olisi perusteet toivoa haittamaahanmuuton, matubisneksen ja Suomen islamisaation loppuvan. Pelkästään sillä saataisiin n. 800 miljoonan euron vuosisäästöt. Uskon että muitakin järkeviä toimenpiteitä seuraisi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Arton tunteman Petri Hirvimäen blogissa pohditaan vaihtoehtoispolitiikalle "persua" parempaa nimeä kamppailun tiivistyessä rintamalla Hallinto vastaan Suomen kansa.

Timppa ulkoministeriössä myhäilee: mitä minä sanoin "Raha ratkaisee opposition huutaessa hätäänsä niin että kuuluu Taivaaseen asti"", valtakunnan turvallisuuskomitean asiantuntijaneuvosto vahvistaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tarkemmin ajatellen ehkä "Historia" voisi olla "Hallintoa" neutraalimpi "vastaan Suomen kansa" kattamaan Um/Totuuskomitean veteraanit Erkki Tuomioja, Tarja Halonen ja Paavo Väyrynen, Timo Soinin ohella.

Kansa voi hyväksyä historian uustulkintojen välttämättömyyden helpommin kuin hallinnon kaikkivoivan järjen kyseenalaistamisen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kauniaisten Teboililla koottiin Iltalehden äärellä uutta "Hallitus kansan puolesta" - kokoonpanoa. Sen johtoon tulisi joko pääministeri-gallupissa kärkihenkilöksi noussut Li Andersson tai kansansuosikki Jan Vapaavuori, Petteri Orpo jatkaisi valtiovarainministerinä, ulkoministeriksi tulisi Jussi Halla-aho, opetusministeriksi pitkän linjan kauniaislainen Arto Luukkanen, sdp:stä ministereiksi pääsisivät ainakin Antti Rinne, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Puolustusministeri nousee ammattikenraali.

Hallitusohjelma peritään Sipilältä terästettynä kärkitavoitteella haudata suomenkielisen kulttuurin toimintaedellytykset elävänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset