Arto Luukkanen

Suomalaisen median erikoiskyky?

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaan tämän iltainen esiintyminen A-studiossa herätti hyviä muistoja vanhoiilta suomettumisen ajoilta. Silloin toimittajien ja päätoimittajien piti osata varoa ja katsoa eteensä. Viisas selvisi.

Suomettuminen ei kuollut valitettavasti Neuvostoliiton tuhoutuessa. Toimittaja Martti Valkonen kirjoitti 1990-luvulla tästä vielä jatkoa ja totesi, että serviilisyys jatkuu - suomalaisten toimittajien on vielä katsottava eteensä.

Syy tähän on se, että suomalainen media on vielä niin heikko, ettei se ei kykene eikä halua haastaa valtaa - etenkin jos se edustaa hallitusta. 

Ville totteli

Myös päätoimittajien on katsottava eteensä.

Tämä tuli mieleen kun katseli ja kuunteli päätoimittaja VIlle Pernaan harjoittamaa hallituksen selkääntaputtelua ja onnitteluja siitä, miten hallitus kätevästi hoiti "peräkonttigaten".

Hän käytti suomalaisen median erikoiskykyä - kykyä sopivalla hetkellä kaveroida ja serveerata vallan kanssa.

VIeressä seisova Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan oli helppo vain naureskella mukana. Ei tullut ikäviä kysymyksiä, ei kyseenalaistamisia, ei edes ihmettelyä.

Kaikki oli yhtä sulaa kermaa ja voita.

Kysymys pääministerin valehtelusta - joka olisi ollut toisissa maissa se kaikkein tärkein kohta - jäi käsittelemättä.

Ohjelman sanomaton ajatus oli, että pääministerin pitääkin valehdella - hallitus saatiin pysymään kasassa pienin vaurioin.

Ajat muuttuvat - serviilin median aika on ohitse

Näytti siltä, että tämän iltaiselle A-studiolle oli annettu ns. damage-control rooli.

Asia pitää äkkiä taputella kasaan ja keskustelu on saatava loppumaan. Näytti ihan siltä, että Ville unohti journalistiset "arvopohjat" ja teki palveluksen, josta voi jo vaatia jotain korvausta.

Asia ei kuitenkaan jää tähän sillä siitä on menossa rikostutkinta (liikenteen vaarantaminen).

Parasta on se, että Suomessa on vielä lehtimiehiä ja lehtinaisia, jotka haluavat tästä täydellisen selonteon.

Se media, joka tästä kaikesta median myllerryksestä selviää, tulee olemaan korkeatasoinen ja lopulta uskaltaa myös haastaa vallan. Se ei pelkää mitään eikä kumartele ketään. Eikä edes kavereeraa vallan kanssa.

 

 

 

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Blogiesi perusteella saattaisi jopa kuvitella, että sinulla on jonkin sorttinen ristiretki menossa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Taitaa vaan todeta, että vallan puudeli on entisellään :-).

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jari. Ei mitään ristiretkeä mutta asia on niin tärkeä. Parlamentarismi ja luottamus politiikkaan syntyy ja elää todenpuhumisesta - näin tärkeässä asiassa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jännäksi on vaan menny AAA-studiot kun kolme toimittajaa juttelee keskenänsä...

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Olihan se noloa katsottavaa. Kuvaa hienosti journalismin tilaa Suomessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Arto on oppinut uuden sanan, parlamentarismin. Parempi olisi puhua demokratiavajeesta, koska hallinto täällä aina voittaa kansan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maan johdon moraali on täysin hukassa. Johtuukohan se pääministeri Sipilän viitoittamasta tiestä erikoisine kytkentöineen? Vastaavasti YLE n toimituksen osalta vastaus vaikenemisen löytyy suoraan valtion budjetista.

Mutta joo, ihan on samaa meno kuin -70 luvulla tosiaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen elämässäolon ehto ja oikeutus on valmistautuminen seuraavaan sotaan. Siksi meillä on pappeja politiikassa.

Pääministeri Sipilän nimissä on hallinto kutsumassa kansalaisjärjestöjä 8.12. esittämään vaihtoehtoisia ajatuksia sormet syyhyten käsiteltäviksi hyvissä ennen seuraavia vaaleja.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Harjataan ja hierotaan ajokoirasta puudeli.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä pilakuva 12.12.1987 amerikkalaisesta Champaign-Urbana News-Gazette paikallislehdestä keskilännessä, kun kovasti moitittu Reagan ja Gorbatshov kävivät ydinaseneuvotteluja.
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/23...

Ronnie oli toisen kautensa loppuvaiheissa ja Gorba katosi 4 vuoden kuluttua. Lehden pilapiirtäjä ei ainakaan syyllistynyt puudelina toimimiseen.
Suomen median olisi luullut 30 vuoden aikana aikuistuneen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yhdessä lausumansa kohdassa SK:n päätoimittaja Ville Pernaa oli rehellisen tuntuinen näkemyksessään. Hän nimittäin sanoi Soinin joukkioineen olleen edeltäkäsin valmistautunut puolueesta erkaantumiseen. Sitä en muista sanoiko hän syynä olleen ministeripaikkojen säilyttämisen. Jos ei sanonut, niin siinä kohtaa pienoinen aukkokohta.

Se mikä itseäni edelleenkin jää kaivelemaan, on se kun toimittajat eivät oikein osaa ottaa tai halua ottaa kohteeksi hallituksen koossa pysymiseen kokoomuksen ja Orpon toimintaa selustassa. Se jos mikä on tämän farssin lähtölaukaus. Tuon oli sisäistänyt jo Soini, joka välttämättä halusi pitää kiinni ulkoministerin salkustaan. Sipilä pääministerinä on vain vallan välikäsi. Hän kuitenkin halusi pitää hallituksensa koossa keinolla millä hyvänsä.

Kyllä Pernaakin toi esille selvästi sen että tottakai selustatyötä on tehty jo ennen PS:n puoluekokousta ja jos ei Sipiläkin ole sitä tehnyt, niin se olisi politiikassakin ennen kuulumatonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset