Arto Luukkanen

Keuhkokuume-epidemia Suomessa - viranomaiset ulalla?

Aikoinaan musta surma – rutto - tuhosi Euroopan väestöstä 30-60% väestöstä. Se levisi myös Suomeen ja tuhosi täällä asujaistoa.

Suurimmalle osalle väestöä tieto tästä pandemiasta kuuluu kaukaiseen ”pimeään keskiaikaan” mutta kylmä totuus on se, että myös uuden ajan jälkeen meillä on riehunut isoja epidemioita: esimerkiksi noin 100 vuotta sitten ”Espanjan tauti” – influenssa tappoi maanosassamme 30-100 miljoonaa ihmistä.

Keuhkokuumetappaja Suomessa

Nyt ei onneksi puhuta tällaisesta tappajasta mutta tilanne on vakava. Kyse on nimittäin Kaakkois-Suomessa ja myös muualla Suomessa riehuvasta keuhkokuumeesta.

Terveydenhoidon ammattilaiset ko. alueelta ovat kertoneet sen, että näillä seuduilla sairastuneita on jo varsin huomattavia määriä. Nyt puhutaan jo kymmenistä ja sadoista. Epidemia kasvaa hetki hetkeltä.  

Näyttää siltä, että paikalliset sairaanhoidon johtamisesta vastaavat terveydenhoitoalan johtajat ovat sormi suussa. Tauti on leviää ja näyttää pahasti siltä, että nämä istuvat kokouksissa ja vääntelevät käsiään eivätkä oikein uskalla tehdä nopeita päätöksiä.

Olisi hyvä, että nämä tulisivat nyt julkisuuteen ja kertoisivat tilanteesta kiihkottomasti ja avoimesti. Totuus toimii kaikkien hyväksi.  

Tarttis tehä jotain?

Nyt pitäisi ryhtyä aktiivisiin ja tehokkaisiin pro-aktiivisiin toimiin tämän epidemian katkaisemiseksi mutta - ikävä kyllä - uutiset alueelta kertovat neuvottomuudesta, byrokraattisesta ”jappastelusta” ja hidastelusta.

Vielä kerran: kyseinen tauti on leviämässä jo varuskuntiin ja siellä tietenkin osataan suhtautua asiaan tarpeellisella vakavuudella.

Siviilipuolella kauhistuttaa se tilanne, että kyseinen tauti leviää paikallisiin vanhainkoteihin, hoitoloihin tai kroonisesti sairaiden joukkoon. Tauti tulee tekemään siellä ikävää jälkeä.

Arvoisat päättäjät! Nyt ei kannata hidastella vaan toimia. Komiteatyöskentely ja normaali kokoushumppa ei nyt kelpaa. Tässä asiassa ei ole puolueita, ei eri kantoja vaan ainoastaan yksi kanta: tehokas toiminta.

Paikallisen henkilökunnan mukaan nyt pitäisi tehdä ihan perustavanlaatuisia tekoja: henkilökuntaa olisi lisättävä nopeasti! Kouluissa ja vanhainkodeissa pitäisi aloittaa intensiivinen käsien pesu! Epidemia ei katkea muuten.

Vähemmän kokoustamista. Rätit heilumaan ja käsienpesu kunniaan äkkiä!

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

joku sanoi että onko tämä paniikinlevittämistä. Ei ole. Asia on vielä hallittavissa...kunhan se vaan hoidetaan tarmokkaasti.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kyseesä ilmeisesti kuumeton keuhkokuume, mielestäni itse sain tämän tuttavaltani. Itse sairastin tätä kaksi kuukautta, kuiva ja ärsyttävää yskää, veti aika heikolle hapelle.

Silmäpussit olivat kuin peltomarketin ostos pussit.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ilmeisesti perusterveet kestävät sen mutta...

Pekka Iiskonmaki

Vaakakupissa voi painaa myös massiivinen vanhusten määrä.

Se on toivottu sairaus ja niittää erítyisesti tukea tarvitsevía.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asuessani Kiinassa siellä oli valtavan kohun saanut keuhkokuume-epidemia viime vuosikymmenen puolivälissä.

Aluksi viranomaiset suhtautuivat lääkärien varoituksiin välinpitämättömästi, mutta sitten kun he käärivät hihansa, päätöksiä alkoi tulla ripeään tahtiin ja ne olivat todella rajuja.

Peking ja Guangzhou julistettiin "saastuneiksi" ja jos niistä kaupungeista saapui lentäen kotikaupunkiini Shanghaihin, joutui kahdeksi viikoksi karanteeniin heti kentältä. Shanghaista pääsi ajamaan autolla ulos, mutta takaisin tullessa piti kaupungin rajalla tietullissa näyttää oleskelupaikkakunnan virallisen lääkärin allekirjoittama todistus, että henkilöllä ei ole mittauksessa todettu kuumetta samana päivänä.

Lapsien koulu vaati, että vanhemmat allekirjoittavat joka aamu koulun antaman päiväkirjamaisen listan, johon on merkattu saman aamun ruumiin lämpö. Jos oli kuumetta tai jos listaa ei koulun portilla ollut esittää, joutui lähtemään kotiin. (Niinpä minäkin joka aamu koetin kädellä tyttärieni otsaa ja kirjoitin paperiin 36,8 astetta ja allekirjoitin paperit sitten ...)

Kaikki joukkokokoukset oli peruutettu yliopistojen luentoja myöten eikä lääkäriklinikallekaan päässyt sisään ennen kuin ovella oli mitattu kuume. Pahimpaan aikaan myös ravintolat olivat suljettuja. Tilannetta kesti kuukauden päivät ja sitten kieltoja kumottiin yksi toisensa perään, kun epidemia alkoi laantua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin...kiinalaiset ovat rivakoita kun päättävät jotain. Nyt tuntuu että meiltä uupuu sitä ns. kriisijohtamiskulttuuria näissä kunnissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei asia Puheenvuoroon kirjoittamalla parane. Ota yhteyttä kyseisten kuntien päättäviin henkilöihin ja kerro heille, mitä pitää tehdä. Jos he ovat kuntalaistensa asialla, he ottavat varmaan mielellään asiantuntija-apua.

Hannu Töyri

On hyvä, että Arto kirjoitti asiasta ja saadaan kansalaiskeskustelua. Tämä vaatii todella ripeitä toimia. Vanhuksia ei tule tappaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan Hannu. Minä en heitä tunne mutta kansalaiskeskustelu auttaa. Uskon näin. Ei tässä ketään ruveta ristiinnaulitsemaan mutta nyt tarviisi toimia noppelasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Messuamisen sijaan voisi myös mainita mistä on kyse - tavallista ärhäkämmästä mykoplasma infektiosta.

http://www.terve.fi/mykoplasma-infektiot

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Hyvä, että asiasta puhutaan.
Linkissä sanotaan myös näin:
"....Lieväoireinen mykoplasma ei tarvitse hoitoa, ja se paranee itsekseen 1-2 viikossa....."

'''''''
Asia on monimutkainen. Wikipediassa sanotaan mm näin:

"....Keuhkokuume on Suomessa yleisin tulehduksista johtuva kuolinsyy, ja yli 70-vuotiailla se oli vuonna 2004 viidenneksi yleisin kuoleman aiheuttaja kaikkien syiden joukossa...."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Keuhkokuume

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mykoplasmainfektiot kuuluvat ihan normaalisti tähän vuodenaikaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On marraskuu.

Suomessa erilaisia kuolemaan liittyviä ilmiöitä ja ennusmerkkejä on käsitelty käyttämällä sanaa marras.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset