Arto Luukkanen

Liput puolitankoon Suomi!

Tänään olisi syytä pistää valtakunnan liput puolitankoon.

Syy on yksinkertainen: eduskunta päätti eilen että käräjäoikeuksien määrä vähenee seitsemällä. Käräjäoikeuksista suljetaan Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Porvoo, Raasepori ja Ylivieska.

Nyt täytyy kysyä: miten tämä on mahdollista? Kyseinen ”uudistus” oli juuri sellainen, joka vaikuttaa jokaiseen tavalliseen suomalaiseen. Oikeusjärjestelmän toimivuus on valtion perustoimintoja ja se liittyy läheisesti sisäisen turvallisuuden takaamiseen.

Seutukuntien kaupunkien peruspalveluiden alasajo ei merkitse korvapuustia ainoastaan näiden alueiden asukkaille. Se merkitsee iskua kansalaisten tasa-arvolle ja sille idealle, että koko maa pidetään asuttuna. Olemmeko todella niin köyhiä? Eikö meillä ole varaa huolehtia oikeusjärjestelmästämme?

Miksi ja mitä tapahtuu?  

Täytyy kysyä: miksi? Minkä takia Kepu toimii omaa perusperiaatettaan vastaan ts. sitä, että myös maaseutu täytyy pitää asuttuna. Onko kysymyksessä jonkinlainen lopun edellä tapahtuva huutokauppa vai ”viimeinen kiusaus”? Onko Sipilä unessa vai onko hänen lähtönsä jo varma joten hän uskaltaa nyt hoitaa ikäviä ja epämiellyttäviä uudistuksia?   

Tämä viikko on muutenkin ollut ihmeellinen. Kansalaisille kerrottiin pääministerin omalla suulla, että Kepu/hallitus haluaa pakolaisia lisää, että meidän on nyt pakko ymmärtää enemmän islamia ja matalapalkka-alat onkin ihan kiva juttu. Pääministeri toteuttaa politiikkaa, jota kannattaa ainoastaan kokoomuksen oikean laidan väki. Ehkä Juhasta on tullut kokkari?

Väki on tyytymätöntä

Vielä kerran: väki on tyytymätöntä. Sain juuri puhelun eräältä vihaiselta kepulaiselta, joka ihmetteli tätä samaa asiaa. Hänellä oli rämäköitä kysymyksiä. Kuka sitä Sipilää oikein ohjaa? Ketä nämä liberaalit oikein ovat? Onko Sipilä oman ministeriryhmänsä vanki?

Tämä kepun jäsen muistutti myös siitä, että johtajan paikka on nyt hakusessa ja että Sipilän voi kokea ikävän yllätyksen kesällä. Siinä puolueessa – kuten monessa muussakin – väki huutaa hallelujaa johtajalle aina siihen hetkeen saakka kunnes se hylkää sen. Viimeinen, joka huomaa sen, on entinen puoluejohtaja. Lojaalisuudenvakuutukset vaihtuvat sekunnissa hylkyyn.

Keskustelu oli hyvä ja hyödyllinen. Pohdimme yhdessä lähihistorian armottomia opetuksia. Sipilä on alkanut muistuttaa enemmän ja enemmän puna-mustan hallituksen Holkeria. Siinähän tämä hyvä poliitikko jäi vähitellen hallituksen vahvojen voimien vangiksi. Holkeri muuttui vähitellen liikuttavaksi hahmoksi, jolla oli koko ajan yhä vähemmän sanomista asioista.

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Käräjäoikeuden jälkeen Järvenpäästä lähtee syyttäjänviraston palvelutoimisto, koska mitäpä sitä siellä pitämään kun ei käräjäoikeuttakaan enää ole. Virta vie mukanaan ainakin pari lakiasiaintoimistoa em. lisäksi.

Sen jälkeen tapetilla onkin poliisiaseman kohtalo. Poliisin toimintoja ajetaan alas Järvenpäässä kovalla vauhdilla, joskaan se ei näy tavalliselle sukankuluttajalle niin kauan kuin poliisiautoja liikkuu kylän raitilla.

Mutta jäähän Järvenpäähän sentään vielä KELA, jotta ei sen nyt aivan pystyyn kuole.

Juha Hämäläinen

Normaali suomalainen ei käräjäoikeuteen mene. Useimmilla ei mitään merkitystä, jos lopetetaan asianajolaitos ja vähennetään oikeusistuimia lisää. Työttömiä asianajajia voidaan palkata oikeusistuimeen selvittämään jutun taustoja sekä syyttämisen että puolustamisen osalta. Myös yksi tuomioistuinten taso joutaa pois. Uusintakäsittelyä vaativat jutut voidaan käsitellä toisessa käräjäoikeudessa, jossa toiset tuomarit. Hovioikeus on turha jäänne ja kustannus.

Oikeusprosesseja voi lyhentää neljännekseen nykyisestä. Papereiden pyörittelyyn vauhtia ja turhat lyhyet istunnot ja uuden odotukset pois.

Oikeusjärjestelmä nykyisellään on hyödyksi vain juristien työllisyydelle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

matkat pitenevät....asiat mutkistuvat

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta myös poliisilaitoksen, palokunnan, kelan, sossun ja sairaalan käyttö on epänormaalia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko 20 käräjäoikeutta pienessä maassa liian vähän ?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Blogikirjoitus sarjasta jostain pitää valittaa. Vaikuttaa marginaaliin kansalaisista. Säästökohteita vaan pitää löytää vaikka pienempiäkin. Sitä joutuvat vastuulliset valtaapitävät vaan tekemään kun on pakko. Se kirpasee aina sieltä sun täältä.
Dosentti voisi tietenkin laatia sellaisen säästölistan hallitukselle, joka ei kirpaise ketään, ei Järvenpääläisiäkään.
Sitä odotellessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin, kannattaa ottaa esille valtion 2017 budjetti keskustelun pohjaksi ja siihen eikö todellakaan yleisten tuomioistuinten menoja voitaisi leikata jostain muista menoista. Vuoden 2017 budjetin mukaan kokonaismenot "Yleiset tuomioistuimet 171 433 000 euroa" sisältäen siis kaikki tänä vuonna toiminnassa olevien kärjäoikeuksien kustannukset. Lakkautettavien tuomioistuinen menot ovat sitten vain osa tuosta määrästä.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2017&...

Budjetin yhtenä selityksenä kustannusten karsimiseksi on esitetty;
Oikeusavun ja yleisen edunvalvonnan vaikuttavuustavoitteet
— Heikomman osapuolen suojasta huolehditaan. Kansainvälistä suojelua hakevien turvapaikanhakijoiden turvapaikka-asioiden käsittelyä tehostetaan rajaamalla oikeusavun laajuutta, tarkistamalla avustajien kelpoisuusvaatimuksia ja säätämällä kiinteät asiakohtaiset palkkiot avustajan tehtävän hoitamisesta.

Kuinka heikoimman osapuolen suojasta omien kansalaisten kohdalla huolehditaan karsimalla monet käräjäoikeudet maakunnista, jolloin juuri monesti heikoimpina osapuolina ovat lähellä saatavaa suojaa tarvitsevat oman maan kansalaiset? Sen sijaan turvapaikanhakijoita kyllä ajatellaan joka mutkassa, vaikka hakijoina on todettu olleen enin osa hakijoita joilla ei ole perusteita turvapaikan hakemiseen, saati saamiseen.

Kustannuksia voitaisiin karsia järjestämällä rajavalvontaan yhdistetty turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ja osin pikakäsittelyn mahdollistaminen selvissä tapauksissa.

Eero Mattila

#6 Fiksua päättelyä, sairaalaakin tarvitsee vain jos sairastuu. Rikoksen uhriksi voi joutua ihan ilman omaa tilausta... oletko päättänyt ettei sinulle satu koskaan mitään?
- Käräjäoikeuksien vähentäminen pidentää käsittelyaikoja entisestäänkin, jotka jo nyt ovat kantasuomalaisella useita kuukausia. Jos sinut kutsutaan käräjäoikeuteen käsittelemään rikosasiaa, jonka olet itse jo unohtanut on aika paljon pielessä.

- Toisaalta näitä ulkomaalaisia kyllä otetaan käsittelyyn ihan rajattomasti ja veronmaksajat maksaa... ei päätä eikä häntää. Mitään säästöä ei välttämättä edes synny toimipisteiden vähentämisellä - päinvastoin. Kuluja ne on ne kansalaisellekin aiheutuvat kulut!!!

P.S. Verojen vastineeksi kansalainen voi odottaa palveluita yhteiskunnalta. Poliitikkojen vastuulla on niiden järjestäminen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomesta tulee ihan hyvä paikka kun karsitaan vielä sen verran, että kaikki virastot, poliisi- sekä palolaitos ja sairaala ovat vain Helsingissä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eihän se olisi muuta kuin 100-vuotiaan Suomen paluuta juurilleen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kyllä. Lapset syntyisi saunoissa ja meno olisi kunniakasta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomea on saatettu kuntoon, otsikoidaan Juha Sipilän nimissä tänään Suomenmaassa.

Viestintätoimistojen myyräntyötä, tarkoittaen että suomenkielen ilmaisuvoimaa on saatettu hautaan.

Eilisessä HS:n pääkirjoituksessa huolehdittiin ettei "ruotsinkieltä haudata Suomessa hiljaa elävältä."

Samaa teemaa uutta Viroa suunnitellessaan Lennart Meri sanoi Viron olevan maa jossa vironkieli on turvassa, Venäjän olevan maa jossa venäjänkieli on turvassa jne. Ihminen voi sitten äänestää jaloillaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset