Arto Luukkanen

Puuttuvat kaksi Rosenholz nimeä? Kuka raaputti pois?

Puuttuvat kaksi Rosenholz nimeä? Ketkä raaputettiin pois?

Helsingin Sanomien ja yleisten otaksumien mukaan ns. ”Tiitisen listassa” on 18 nimeä.

Tavalliset ihmiset saavat listan käyttöönsä vasta vuonna 2050, mutta lista on ollut tutkijoiden käytössä vuodesta 2015.

Seppo Tiitinen perusteli aluksi listan salaamista esimerkiksi sillä, että listalla on hänen oletuksensa mukaan yhä aktiivisesti työskenteleviä ihmisiä, ja: "Oikeusvaltiossa ei ihmisen mainetta niin vain pilata."

Nyt myöhemmin Tiitisen mukaan listaa ei voitu julkaista sillä heinäkuussa 1990 Supon tutkijat olivat tuolloin niin tiiviisti kiinni Turun telakalla paljastuneen vakoilutapauksen selvittelyissä. ”Kun käsillä oli tämä aivan tuore tapaus, emme me voineet keskittyä lähinnä historiantutkimukseen kuuluvaan asiaan, johon liittyvä valtiokin lakkasi kahden kuukauden päästä jo olemasta”.

**

Nyt kun Pekka Ervasti kirjoittaa Tiitisen muistelmia, olisi hänen hyvä kysyä herra Tiitiseltä seuraavaa: miksi alkuperäisessä listassa oli 20 nimeä? Miksi Supo ”raapusti pois” kaksi nimeä?

 

**

Kenen nämä nimet ovat?

Katsokaapa netistä seuraava.

Oka/oikeuskansleri/38/20/02

”Sisäasiainministeriön puoleen oli käännytty entisen Itä-Saksan tiedustelutoimintaan liittyvien vihjetietojen julkistamista koskevassa asiassa. Kysymys oli vuosina 1999 - 2000 suojelupoliisin käyttöön saaman ns. Rosenholz-listan tiedoista ja vuonna 1990 saaman 20 nimeä käsittävän listan tiedoista. Lausunnossaan oikeuskansleri totesi, että poliisin perusorganisaatio on poliisin hallinnosta annetun lain 1 §:n 1 ja 2 momenteista ilmenevin tavoin kolmiportainen, jonka ylijohdon muodostaa sisäasiainministeriö. Suojelupoliisi on lain 1 §:n 3 momentin mukainen poliisin normaalista linjaorganisaatiosta erillinen viranomaisena itsenäinen valtakunnallinen yksikkö. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:n pääsäännön mukaan viranomaisen asiakirjan antamisesta päättää se viranomainen, jonka hallussa asiakirja on. Koska kysymys oli suojelupoliisille aikanaan tulleista ja sen hallussa olevista asiakirjoista, lausuntopyynnössä tarkoitettujen asiakirjojen tai niissä olevien tietojen antamisesta päättäminen kuului suojelupoliisille eikä poliisin ylijohdon muodostavalle sisäasiainministeriölle”.

Kaikesta jää jäljet))

Mitähän paperia tutkijat saavat tarkastella? Onko lista aito? Kuka otti siitä nimet pois? Oliko se herra Tiitinen?

Ja ennen kaikkea: ketkä ovat ne kaksi veijaria, joiden nimet on poistettu? Alkaisivatko niiden nimet Hoolla ja tahi Teellä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hiitinen ja Talonen. EVVK.

Tarkemmin ottaen, kiinnostaa, koska ovathan he kaksi hyvää esimerkkiä nykyisin vaarallisena pidettävästä lapsenuskosta vuorineuvoksineen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Noi nimethän julkaistiin aikoinaan Espanjankielisellä sivustolla ja kävin itse varmistamassa Erään Halosen olleen listalla. Vain vokaalit oli muutettu ja nimi oli listalla muistaakseni Turja Holonen.

Koko listan 20-nimeä tulisi julkaista ja laittaa listalla olijat vastuuseen. Aivan käsittämätöntä ettei listaa ole vieläkään julkaistu. Minkälaisessa maassa me oikein elämme?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki Stasin yhteyshenkilöt julkistettiin Saksassa välittömästi DDR:n lakkaamisen jälkeen jo vuonna 1990. Tai itse asiassa yleisölle, kerrottiin, että niistä saa vapaasti udella tietoja niin omasta itsestään kuin kenestä tahansa muustakin.

Kukaan ei ollut huolissaan, että "oikeusvaltiossa mustamaalataan jotakuta aktiivitoimijaa".

Juha Hämäläinen

Nuo Rosenholz arkistot oli kuitenkin Jenkeissä vuoteen 2003 asti, jolloin ne palautettiin Saksaan ja avattiin kaikelle kansalle. Näin kertoo ainakin Ministeriums für Staatssicherheit (MfS), (Valtionturvallisuus ministeriö) sivullaan, mutta voihan se olla, että ovat väärässä, johtavat tarkoituksella kansalaisiaan harhaan tai vadelmoivat muuten vaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yritin minäkin päästä Stasin arkistoa tutkimaan Berliinin Normannenstrassella olisiko ollut vuonna 2007. Ei sinne noin vain sisään kävelty. Taisi olla niin, että sisäänpääsy Suomesta oli tiettyjen "luottotutkijoiden" käsissä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Sakuilla on jo hienoja softia, joilla onnistuu purkamaan tiedostoja hakutermien ja muiden keinojen kautta:

Dresden:

http://www.dhsoftware.de/bv_dresden-erste_Analyse.pdf

Softan saa täältä:

http://www.dhsoftware.de/download.htm

En takaa toimintaa, koska en käytä mikkisoftan työympäristöä ja tämä ohjelma vaatii sellaisen.....

EDIT: Tässä visualisointi ohjelmasta: http://www.dhsoftware.de/

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kysyin jo kerran, että kun Tiitisen lista on tutkijoiden käytössä, niin miksi ei kukaan heistä nimilistaa tavalla tai toisella julkaise?
Eikö Sinulla Arto ole koulutuksesi puolesta pääsyä listan kimppuun?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niinpä.
Syytä olis vuotaa.
Vielä kun asianomaisia voidaan kuulla ja heidän motivejaan tarkastella.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaikki tietävät mutta allekirjoitettu lupaus pätee? Kuka uskaltaa?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Kuka uskaltaa?"
Kielletäänkö tutkijoilta tutkimustulostensa julkaiseminen?!!
Onko tämä yleistä? Miksi silloin tutkia mitään?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Niin, ihmetellä soppii; jos tutkijat ovat päässeet tutkimaan, miksi kukaan ei ole vuotanut? Tietenkin joukko on pieni sekä valikoitu ja sanktiot sen mukaiset.
Yleensä pientä tiedon tihkumista tapahtuu. Nyt ei, sillä olemme "elämää suuremman" äärellä.

Pertti Rampanen kirjoitti: "Eikö Sinulla Arto ole koulutuksesi puolesta pääsyä listan kimppuun?"
Niinpä. Arto: Jos pääset apajille, vuoto takaa pientä julkisuutta joksikin aikaa.
Miten kivaa, sitä en kykene juur takaamaan.

Juha Hämäläinen

Saksan pään selvityksissä väitetään olevan CIA-muutoksia joissain asiakirjoissa. Tämä väite tulee oikein valtiotason selvityksestä, joten mahtaisiko Suomessakin olla sen tason vieraanvallan vänkääjiä, että ne piti palkkasuhteiden tai muiden suhteiden takia vääntää sivuun listoilta..... Mene ja tiedä

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Olisin valmis lyömään ison vedon sen puolesta, että Tuomioja ja Halonen ovat ne puuttuvat nimet.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kertoimet ovat todella huonot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiitisen haastattelussa taannoin TV:ssä hän esitti asian suurin piirtein siten, että listan julkaiseminen ei ole tarpeen, koska siinä ei ole yleisesti tunnettuja vaikuttajia ja niin muodoin se aiheuttaisi vain sattumalta listalle joutuneille tavantallaajille turhaa maineen menetystä.

Periaatteessa tuokin olisi mahdollinen selitys salaamiselle, mutta olisiko se riittävä sellainen, kun ajatellaan salaamisen ehdotonta mustasukkaisuutta ja hyvin pitkää aikaa? Lisäksi olettaisi, että huhupuheissa uumoillut haloset, tuomiojat, sorsat, kanervat j.n.e. olisi syytä puhditaa maineeltaan?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"..., koska siinä ei ole yleisesti tunnettuja vaikuttajia ja niin muodoin se aiheuttaisi vain sattumalta listalle joutuneille tavantallaajille turhaa maineen menetystä."

Hah, ettäkö Tiitinen ja kumpanit olisivat ihan aikuisen oikeesti huolissaan juuri nimenomaan tavantallaajien maineesta. Uskokoon ken tahtoo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jo otsikko osoittaa, että kirjoittaja ei tiedä, mistä puhuu. Vallitsee yksimielisyys siitä, että Tiitisen listan nimet eivät esiinny Rosenholz-aineistossa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiitisen_lista

Kannattaa lukea tarkkaan avauksen ote Oikeuskanslerin viraston paperista, kiinnittäen huomiota sanaan "ja":

"Kysymys oli vuosina 1999 - 2000 suojelupoliisin käyttöön saaman ns. Rosenholz-listan tiedoista ja vuonna 1990 saaman 20 nimeä käsittävän listan tiedoista."

Toki luku 20 on kiintoisa. Ehkä mukana on pari saksalaista nimeä. Aineistoja on kuitenkin monia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset