Arto Luukkanen

Sipilä sai Kainin merkin?

Sipilä sai Kainin merkin?

Lukeminen kannattaa ja etenkin joulunpyhinä se on hupaisaa ajanvietettä. Siksipä otin kirjapinosta ennen vain ”harppomalla ja alleviivaten” läpilukemani kirjan ”Perussuomalaisten hajoamisen historia” (Lauri Nurmi) ja kävin sen nyt systemaattisesti lävitse – ajatuksen kanssa.

Ensiksi, täytyy antaa tunnustusta toimittaja Nurmen työlle. Tutkiva journalismi on melkein kuin tutkimuksentekoa. Kun tiedon lähteet ovat hajalla ja valta ei halua kertoa totuutta, on tutkivan journalismin pystyttävä rekonstruoimaan tapahtuneiden asioiden historia ja merkitys. Eri lähteistä ja niitä punniten. Se ei ole helppoa.

Toiseksi, tällainen tutkiva journalismi on harvinaista herkkua meillä, jossa suurimpienkin lehtien toimittajat keskittyvät triviaaleihin bulevardijuoruihin. Lehdistö on meillä vielä nöyrä huutolaispoika, joka odottaa suurten ja mahtavien eteisessä lakki käsissä. Jos katsotaan vaikka Iso-Britanniaan, siellä lehdistö kertoo armotta kaiken, heti ja pohjiaan myöten. Se ei nöyristele.

Nurmen lähteiden hallinta on hyvää mutta joissain paikoin tuli kuitenkin mieleen, että kirjaa on tehty korkeapaineessa ja kiireellä. Siinä kohtaa lähdekritiikki ei aina toimi. Esimerkiksi jonkun poliitikon päiväkirjamerkintöjen käyttäminen – jälkeenpäin – ei ole kovin informatiivista eikä oikeastaan kerro muuta kuin ko. edustajan häikäilemättömyydestä oman kertomansa varmistamisessa.

Logomon taika

Nurmen suuri kertomus on särisyttävän mielenkiintoinen. Hän huomasi vuonna 2015 Turussa sen saman kuin minäkin: Jussi Halla-aho voitti siinä ensimmäisessä puheessaan perussuomalaisten sydämet. Kyse ei ollut kuitenkaan mistään vihollisprojektiosta vaan siitä, että hän uskalsi puolustaa Immosta kaikkien mielestä epäreilua ja epädemokraattista junttaamista vastaan. Hän ei harjannut.

Minä en istunut etupenkissä vaan ihan siellä porukan keskellä mutta hämmästyin sitä reaktion tunneperäisyyttä. Siinä oli jotain huojennusta siitä, että ”mehän ei olla rikollisia vaan kunnon ihmisiä ja nyt joku sen kertoo avoimesti”. Soini näytti olevan kiukuissaan ja harmissaan Halla-ahon saamasta aplodien määrästä. Mikäli HA olisi ollut sellainen demagogi kuten hänen pahimmat pelkääjänsä uskovat, hän olisi voinut siinä hetkessä nostattaa hengen sellaiseksi, että puheenjohtajaa olisi vaihdettu lennossa.

Kun Soini sitten puhui sen jälkeen, taputtivat ihmiset hänelle kohteliaasti. Kuten vanhalle isännälle. Minusta tuntui silloin siltä, että puolue aloitti siinä puheessa Soinin jäähyväiset. Kyse ei ollut vallankaappauksesta vaan jotenkin yleisestä tunteesta siitä, että aika on ajanut hänen edelleen.

Tämän tuntee vaistosi myös kun kävi vierailemassa paikallisissa piireissä tai puolue-elimissä puhumassa. Se oli asia, josta miltei kaikki olivat yksimielisiä. Kyse oli vain siitä, että miten se lojaliteetinvaihto tapahtuisi: ihmiset muistelivat kiitollisena Soinin ansioita mutta ymmärsivät että vanhan miehen on aika mennä. Energiataso oli lopahtanut ja jotenkin näytti siltä, että hän olisi unohtanut tavikset. Joten hei, hei.

Kirjan anti: laiton hallitus, valehteleva pääministeri

Nurmen kirjaa kannattaa lukea siinäkin mielessä, että se tarjoaa jotenkin vastenmielisen näyn todellisuudesta. Politiikka ei tietenkään ole mitään pyhäkoululaisten touhua mutta on jotenkin selvä, että aikamme politiikka ei voi olla tällaista ”väärennettyjen shekkien” allekirjoittamista vaan että siinä pitää olla edes joltinenkin totuuspohja. Miksi? Siksi, että ihmisten luottamus yhteisten asioiden hoitoon olisi mahdollista pelastaa.

Nurmen kirja kertoo raadollisen kuvan valehtelijoiden klubista, jonka eräs hahmo on valmis myymään surutta ja härskisti oman puolueensa ja houkuttelemaan ”pienimmät” mukaansa kollektiiviseen petokseen.

Näitä lähtijöitä kuitenkin riitti sillä edessä oli 1,5 vuoden armonaika ja petturin makea leipä.

Se kertoo siitä, että muut puolueet olivat valmiit surutta unohtamaan demokratian ja yhdessä kaikenlaisten ”ei-änkyrä” lainlukijoiden kanssa vahvistamaan petoksen ja demokratian periaatteiden myymisen.

Toisaalta kirja kertoo siitä, miten HA oli ihmisenä aivan mahdoton tälle ammattipoliitikkojen sakille. Siinä kaksi maailman kohtasi eikä toinen voinut ymmärtää toista.  Tämä ”hirveä Halla-aho” ilmiön syitä kannattaisi joskus tutkia. Kun jotkut määräävät piirit tuomitsevat ihmiset ”kauheaksi” niin siitä tulee sitten totta ja se on sen jälkeen sivistyneiden piirien mantra. Oli selvää, että ennen 2017 Jyväskylän kokousta tätä totuutta oli rällätty ympäri Eurooppaa aina suurelle Angelalle saakka. Suomalaisten helmasynti - ”ilmiantava kuiskuttelu” - kukki heleästi.

Tarina on kuin kreikkalaisesta draamasta. Nuoruudestaan politiikassa mukana olleet eivät ymmärtäneet ihmistä, jolle se totuus ei ollutkaan venyvä käsite. HA:n ajatus siitä, että olisi kohdattava Suomea uhkaavan kriisin perusongelmat sellaisina kuin ne ovat, järkytti eliittiä. Tulijoita tarvitaan uutena työmarkkinana, riistettävänä työvoimana ja duunarien kohtuuttomien vaatimuksien hillitsijöinä.

Niinpä sitten kokoomuksen heleäposkinen oikeisto-Cabal – tämä herraskekruusien kerho (anteeksi tämä kirjallinen ilmaisu) kehitti sitten ajatuksen eurooppalaisista arvoista, jotka ovat uhattuina. Niin tosiaan: järjestäytyneen rikollisuuden (joka siis salakuljettaa toisaalta aseita ja huumeita) organisoiman migraation kyseenalaistaminen on siis jotain joka ei kuulu ”eurooppalaisten arvojen” piiriin?

Sipilä valehteli avoimesti ja tietoisesti – ja yritti jekuttaa presidenttiäkin

Nurmen kirja antaa suoran ja selvän vastauksen siihen valehteliko pääministeri. Kyllä. Kirjan mukaan voi todeta selvästi: Juha Sipilä valehteli niin isossa salissa kuin myös median edessä. Hän tiesi ja hänelle kerrottiin. Hän oli mukana ilveilyssä ja median älyttämisessä.

Kuten olen aina todennut, Suomi on parlamentarismin slummi ja tämä olisi muissa maissa riittänyt lopareihin. Ei meillä. Nurmen kirja kuitenkin piirtää notoorisen ”Kainin merkin” Sipilän tulevan uran kohdalle. Valehtelu ei auta eikä ole oikein edes uskonnollisissa piireissä.   

Kainin merkki jää ikuisesti kasvoille.

Vielä kerran: Nurmen kirja sopii erinomaisen hyvin joulun pyhien ajanvietteeksi. Ja kuten mainitsin, siinä on sisäänrakennettuna ajatus siitä, että me tarvitsemme politiikkaan totuutta. Kun kaikkea muuta on kokeiltu, niin kokeilkaamme totuutta. Äänestäjien takia.

Tehdään politiikan maailmasta totuusyhteisö!

Arto Luukkanen

ps. katselin "Pelimies" nimistä huumoriohjelmaa äsken. Oikein hauska. Jäi vain askarruttamaan miten kansakunta valitsee "inhokkinsa". Se menee jotenkin koulukiusaajan logiikalla ja armottomuudella näin. 1) Et miellytä jotain henkilöä pääkaupunkiseudulla ja sinusta tehdään sitten ns. instituutionaalinen paha, joka on vaan niin ihan hirveä. 2)  ydinryhmä saa muut uskomaan oman tarinasi ja säästät ison massan ajatusprosesseja tai faktantarkistuksia 3) seuraa sukupolven kestoinen vihaprosessi jossa ihminen muuttuu epähenkilöksi kuten Vennamo. Tämä henkilö tarjoaa myös sopivan vihan kohteen - kaikki negatiiviset tunteet voidaan projisoida vaarattomasti tähän kohteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sana-akropatia muuttui hetkessä lentonäytökseksi, joka koki mahalaskunsa jälkijunassa.

Majakka ja perävalo uusinnat ovat Suomen parasta YLEnantoa!

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Olin itse Lokomossa ja kyllä allekirjoitan sen, että demokratian pilvet lähtivät liikkeelle, mutta Soinin mieli oli synkkä. Taputin itsekin kämmenpohjat helläksi. Samalla "junttasimme" Sebastian Tynkkysen varapuheenjohtajaksi. Se junttaus otti Soinia päähän ja alkoi Tynkkysen ajojahti, joka päättyi hänen erottamiseen. No hän pääsi puolueeseen takaisin, kun oli ensin eronnut varapuheenjohtajuudesta.

Luin eilen loppuun Nurmen kirjan, paljon tuli alleviivattua asioita, jotka pitävät paikkaansa. Samalla allekirjoitan sen, että koko episodi oli "teatteria", niin läpi näkyvää, nauretavaa, ettei kaikki kepulaisetkaan sitä hyväksyneet.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Kalervo. Mitä tästä ilveilystä jäi sitten käteen? Sipilä sai jatkaa kun kokoomus niin halusi. Demokratiaa vedettiin kölin alta - sillä aina niitä lainlukijoita löytyy.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Kokoomus vie ja muut vikisee. Sinsten vikimisestä, se on enemmänkin jotain harhaista huminaa, jota ei tarkkaan kuulevakaan kuule. Kokoomus on saanut ajettua Sipilän ahdinkoon, mikä näkyy kannatusluvuissa. Nurmi oli oikeassa, kes kustan alamäki jatkuu, jatkuu................

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

No, Kaininmerkkihän oli suojelusmerkki. Kertomuksessahan Kain sai merkkinsä, ettei kukaan häntä tappaisi, vaikka oli tehnyt vakavan rikoksen. Nykymaailmassa se kai merkitsee, että on koskematon teki mitä tahansa. Ikävää meidän tavisten kannalta. Olisi saanut olla saamatta merkkiään niin ei olisi "koskematon" ja voitaisiin saada siirtymään sivuun.

Ei kai Arto sentään "usko" että sipilä olisi jotenkin jumalan valittu? Eiköhän sipilä kuitenkin ole valittu keppanoiden toimesta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

joku kyseli yksityisesti että mitä se totuuspolitiikka on?? Ymmärrän yskän. Kunhan nyt edes siihen suuntaan tahi edes niin, että mennään tolokun suuntaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sininen filosofian tohtori Snellman istuu kuntaliiton hallituksessa perussuomalaisten valitsemana ja vielä blokissaan mainostakin sitä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Minulla on (täysin ulkopuolisena tosin) se käsitys, että PS hajosi, koska halla-aholaiset halusivat kaiken vallan itselleen: Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen (jos uusi PS olisi päässyt hallitukseen ja ministereitä vaihdettu, miten mainion ulkoministerin Suomi olisikaan saanut Hakkaraisesta :)).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös Soinilla sitten ollutkaa kaikki valta ?

Pekka Iiskonmaki

#7
Soinin uskottavuus katosi, kun hän juoksi Paavin helmoihin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #15

#15 Soinihan oli tietääkseni katolinen jo ennen PeSu:n syntymää.

Toisaalta, uskonnollinen vakaumus on viitoittanut persujen tietä niin pitkään kuin Soini on ollut puikoissa. Äänestyspoikkeamat mm. homoparien avioliiton hyväksyntään tai eutanasiaan, ovat olleet ehdottomia. Ei puolesta.

Lieneekö nyt Perussuomalaisessa puolueessa linja muuttunut, kun iso-Timo ei enää määrää?

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Kirjassa Nurmen haastattelema Halla-aho sanoi, että olisi valinnut jumppa- ja humppaministeri Terhon ulkoministeriksi. Hakkaraisen tähän asiaan liittäminen kertoo median ja vihervasemmiston vaikutuksesta, mikä sinällään on ymmärrettävää. Nurmen kirjassa Hakkaraista ei mainita minään "nostavanapointtina" ministerisalkkujen jaossa, se tiedoski.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

))) ehkäpä Teuvoa ei olisi siihen pestiin laitettu)))

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vaikea sanoa Teuvo Hakkaraisesta, millaisin kyvyin hän on varustettu, esim. ministeriksi. Saattaa olla, että ulkoministeriksi häntä ei nimitettäisi, mutta sisäministeriksi - miksi ei! Onhan meillä ollut ministereinä myös ei-akateemisia. Muistaakseni mm. Matti Ahde ja lienee monia muitakin.

Teuvon käyttäytyminen viinahuuruissaan muistuttaa siitä, että alkoholin vaikutus, kenelle tahansa on haitallinen, liiaksi käytettynä.

Jotkut kenties nukahtavat, mutta Teuvo saa lisäpotkua.

Onhan meillä ollut ennenkin alkoholiongelmaisia, myös ministereinä.

Keskustan Ahti Karjalainen tunnettiin huonosta viinapäästään. Tyttärensä kirjoittikin postuumisti isästään kirjan, jossa käsiteltiin alkoholiongelmaisen isän vaiheita.

Sitten on heitä, joita suojellaan perheissä ja työyhteisöissä.

Tuomariksi ei kenenkään kannata ryhtyä.

Pekka Iiskonmaki

#12
Kunnian mennessä maine kasvaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #16

#16 Totta!

Mutta, eikö kuitenkin kunnia ole mainetta merkittävämpi?

Tosin, Suomessa, tunnettuisuudella pärjää, vaikka kaikki muu olisi menetetty.

Tunnettuudella saa hyvän pestin eduskuntaan ja vielä sopeutumiseläkkeen, jos tunnettuus ei enää tuo uutta pestiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Moni juopuu viinasta, mutta Soini juopui yksinvallastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soini oli siis vallaton johtaja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Halla-ahon ja hänen kieron maailmankatsomuksensa vielä jotenkin ymmärrän, mutta Huhtasaari, Hakkarainen, Eerola, siinä on kolmikko joita heitä ja heidän ajatuksiaan tukevia ihmisiä on kyllä kovin, kovin vaikea ymmärtää.

Pekka Iiskonmaki

#13
''Halla-ahon ja hänen kieron maailmankatsomuksensa''

Onko hän demari?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto, on mielenkiintoista kuulla tunnelmia PS:n puoluekokouksesta.

Olen jo pitkään ihmetellyt sitä, miksi Jussi Halla-ahon johtama Perussuomalaisten puolue ei enää Sipilälle ja Orpolle kelvannut.

Siihen saakka Timo Soini oli ylläpitänyt mielikuvaa, että puoli miljoonaa suomalaista ei voi olla väärässä, äänestettyään Perussuomalaisia.

Vain yhdessä vuorokaudessako kaikki muuttui? Perussuomalaisten illuusio katosi ja heistä tehtiin uhanalainen, pelottava ja hyljeksittävä puolue, jota on kavahdettava.

Meille, kansana, tarjotaan yhä mielikuvaa, joka viestii siitä, että ministeripestinsä säilyttäneet, Sinisiksi itsensä värjänneet, ovat perussuomalaisista uloskasvaneet suuriksi profeetoiksi, jotka vapautuivat ikeestä, jota olivat siihen saakka kantaneet, mutta liittoutuivat nyt keskustalais-kokoomukselaiseen hurmioon.

Marko Parkkola

Teatteria koko touhu. En usko kenenkään uskovan, että homma hoidettiin yhdeltä istumalta jossain pubissa persujen puheenjohtajaäänestyksen jälkeen. Suurinta osaa ihmisistä asia ei edes kiinnosta. Ainoat joita asia kiinnostaa on palstan persufoobikot, joiden nimet jätän joulurauhan nimissä mainitsematta.

Halla-aho ei kelvannut kepun ja kokoomuksen EU:n vuoksi. Liittovaltiokehitystä ei vaaranneta, vaikka näyttelijät tässä teatterissa esittävätkin vastahakoisia.

Kelpasihan arvopohjaan nimittäin maahanmuuttokriitikkoveteraani Simon Elokin, jonka kanssa olen mm. istunut Hommakerhossa oluttuopposen äärellä. Ja kelpasi moni muukin, joiden aiemmat teot ja sanomiset ovat täysin erilaiset, kuin hallitukssn "arvopohjan".

Mutta tällaista edustuksellinen demokratia on. Äänestäjien huijaamista ja kilpailijoiden selkään puukottamista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Siniset ovat yhtä uskottavia kuin nyt perheissä vierailleet joulupukit. Ei perussuomalaisista tehty uhanalainen, pelottava ja hyljeksittävä puolue median tai muiden puolueiden taholta, he tekivät sen ihan itse valitessaan puolueen nykyjohdon josta Hakkarainen on tietämäni mukaan pyytänyt viimeisen "töppäyksensä" takia eron.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

nyt tuli kaima hyvä sinulta hyvä kommentti...asiallinen)))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vissiin Tuusulanjärvellä päin liikkunut pukki on antanut Erkki Tuomiojalle saman kirjan, minkä arviointia varten historianhoitaja on herättänyt manan maille menneen bloginsa henkiin.

Tarja Halonen nimitettiin Helsingin yliopiston hallituksen johtoon. Vähän haisee sattumilta?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Dosentti Luukkanen, kun kirjoitatte, Sipilä valehteli avoimesti ja tietoisesti - ja yritti jekuttaa presidenttiäkin, niin pystytte varmasti todistamaan sen tiedossanne olevilla faktatiedoilla. Voisitteko kertoa ne.
Muussa tapauksessa voisin epäillä syytöksenne Sipilää kohtaan olevan dosentin julkista ja tietoista valehtelua - ja yritystä jekuttaa meitä lukijoitakin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Arvo hyvä - lue kirjoja. Se sivistää)))) Nurmen kirja sivistää erityisesti.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nurmen kirjasta tuskin saan sellaista sivistystä mitä saatan tarvita. Hyvään sivistykseen ei kuitenkaan kuulu tietoinen valehtelu. Arto hyvä - odotan edelleen niitä faktatietojasi Sipilän valehtelusta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös se ollut valehtelua, kun lupasi asuntonsa pakolaisille ja ei antanutkaan ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kalliiksi tuli suomalaisille veronmaksajille tuo Suomen pääministerin ulkomaiden televisiolähetyksissä levinnyt katteeton lupaus, joka osoittautui valheelliseksi.

Tuhannet turvapaikanhakijat luulivat mahtuvansa Sipilän lupaamaan omakotitaloon.

Yksikään ei sisään päässyt.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #30

Ei tullut sandaaleissa autiomaan hiekkapölyä parketille.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Arvo hyvä. Lue nyt se kirja: kaikki aihetodisteet viittaavat siihen, että se oli pitkään valmisteltu operaatio, jossa Juha tiesi kaiken tarpeellisen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kerran vielä Arto hyvä, todellista faktatietoa Sipilän valehtelusta sinulla ei siis ole. Mikäli toimittaja Nurmen kirjassaan kertomat asiat osoittaisivat varmuudella, että Sipilä valehteli avoimesti ja tietoisesti isossa salissa kuin median edessä, oppositio olisi varmuudella tehnyt kaikkensa saadakseen Sipilän erotetuksi pääministerin paikalta. Oppositio räksytti Sipilää väärän tiedon antamisesta, ei valehtelusta, muutaman päivän ajan. Sitten asia unohdettiin vaikka Nurmen kirja oli luettu kannesta kanteen moneen kertaan. Näin ollen minun ei tarvitse kirjaa lukea kannustuksestasi huolimatta. Arto, oliko sinun ainoa faktatietosi todellakin Nurmen kirjassaan kertoma pitkään valmisteltu operaatio. En olisi voinut ajatellakaan, että korkeasti oppinut ja sivistynyt dosentti Arto Luukkanen kirjoittaa pääministeri Sipilän valehdelleen Uusi Suomi-lehden Puheenvuoro-palstalla pelkällä mututunteella.
Eiköhän tämä minun osalta nyt riitä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tänä jouluna emme lähettäneet joulukortteja. Toivotan jälkikäteen kaikille fb -kavereille riemullista Vapahtajamme syntymäjuhlaa.

Edes blogistilla tai kepun puoluesihteeristä pikakurssitetulla papilla ei ole enää monopolia "Hyvä veli" terveisiin totuuden jälkeisen ajan tunkiessa demokratiaa syvemmälle myös tänne, sikäli kun uskallamme lukea ja ajatella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset