Arto Luukkanen

Aktiivimalli vai Juhanan malli?

Hallituksella käsissään nyt kuuluisan ruotsalaisen sotasankarin, amiraali Ingengöran ongelma. Miksi asiat ovat niin huonosti kuin ne ovat, vaikka emme ole tehneet mitään?

Miten meillä voi olla nousukausi mutta ihmiset eivät työllisty eikä köyhyys vähene?

Vuodesta 2008 alkaneen taloudellisen laman ote ei ole hellittänyt vieläkään vaikka meiltä mitataan yli 3% talouskasvua. Mielenkiintoisinta tässä tilanteessa on se, että kotimaiset toimenpiteet eivät ole vaikuttaneet yhtään mihinkään. KIKY-sopimus vei ihmiset kesälomarahat ja vähensi kotitalouksen ostovoimaa ts. hallitus nyppäisi vielä jäljellä olevasta vihreästä lehdestä sen minkä kykeni.

Isku kohdistui kipeästi kotimaiseen kulutukseen ja tavallisiin ihmisiin. Ay-liike allekirjoitti sopimukset siinä uskossa, että lama voitettaisiin tällä teolla. Todellisuudessa se oli vain suora tulonsiirto eikä vaikuttanut mihinkään. 

Sipilän hallitus on omassa talouspoliittisessa toiminnassaan ollut epäonnistuja - ajopuu.

Se ei ole kyennyt tasapainottamaan julkista taloutta eikä työllisyyttä ole vielä saatu riittävään nousuun. Myös maan talouden kasvu on ollut kituliaan hidasta. Näyttää myös siltä, että maailmantalouden nousu ei ehdi vaikuttamaan ennen seuraavaa taantumaa. Kun devalvaatio-mahdollisuus on purettu, on Suomella vain yksi mahdollisuus: me tarvitsemme pitkäjänteistä talous- ja teollisuuspolitiikkaa, jossa maan infrastruktuuri ja investointikulttuuri voidaan virittää uudenlaiseen positioon.

Hallituksen innovaatio: Aktiivi-malli ts. puoliorjuus voltilla

Tähän ei kuitenkaan mennä. Nyt elämöidään maailmantalouden paranemisestä (johon ei olla syypäitä) ja taputellaan toisia selkään asioista, joita ei olla tehty.

Sipilän hallituksen ainoana omaperäisenä vastauksena työllistymisen ongelmiin on pakottaa laiskat työttömät ahkerammin hakemaan työtä ja kouluttamaan itsensä.

Aktiivimalli on kuin ihanohut meetvurstisiivu kokoomuslaisesta sielunelämästä.

Aktiivimalli on tapa motivoida laiskanpulskeat työttömät ja napinoitsijat.  

Uudistuksen idea on aktivointi: työttömän pitää olla reipas, topeva, etsiä töitä haravalla, kurkistella eri paikkoihin, tehdä voltti ja hyppiä trampoliinilla. Jos näin ei tee on tuloksena sakko: ”työttömyysetuuksia leikattaisiin väliaikaisesti 4,65 prosenttia niiltä työttömiltä, jotka eivät kolmen kuukauden seurantajaksolla osoita aktiivisuuttaan. Aktiivisuuden voi osoittaa joko pätkätöissä tai osallistumalla työllisyyspalveluihin.”

Eli ole topeva ja aktiivi. Älä mätäne nurkissa. Työttömyys on laiskuutta ja itseasiassa ihan oma vika. Se kertoo siitä, että ihminen on epäkelpo, mitätön, kurja, ja surkea. Työtön on sitä huonompaa ainesta, jonka lisääntyminenkin on hieman epäilyttävää.

Tai kuten merkittävä kokoomuslainen vuosisatais-ajattelija Juhana Vartiainen toteaa: ”jokaisella on velvollisuus elättää itsensä”. Se, joka heittäytyy yhteiskunnan armoille on siten puoli-orja, jota voi pistellä tai laittaa halstariin. On oltava vapaus kuten Etelärannan oma ministeri Mykkänen toteaa: on muutettava työn perässä sumeilematta!

Juhanan malli: puoli-orjuus takaisin?

Kyseessä näyttää olevan se wanha kokoomuksen ihannoima malli orjuudesta. Sillä on poliittiset etunsa mutta sillä on myös haittapuolia. Orjuus lopettaa kaiken turhanaikaisen mankumisen palkoista. Toisaalta koko-orjuus on kallista. Orjuus antiikin aikana oli nimittäin kallis instituutio. Kuten runoilija Juvenalis ilmoitti: ”magno servorum ventres” – orjien vatsat maksavat paljon.  Roomalaisten isäntien oli maksettava orjien ruuat ja vaatteet sekä majoitus. Se oli kovin tyyristä.  

Uusi suomalainen orjuudenmuoto olisi puoli-orjuutta a la Juhana. Palkkatyöläisten tulevaisuus on olla yksityisyrittäjä; jolla ei ole työttömyyskorvausta eikä eläkettä. Olisi vain Juhanan malli: työtä kuolemaan saakka!

Ei tähän voi muuta sanoa sen että: "Jo riittää!"

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Sipilän hallitus on omassa talouspoliittisessa toiminnassaan ollut epäonnistuja - ajopuu.''

Suomessa on jo perinne, että pääministeri karkaa omasta hallituksestaan.

Tuleeko kataiset?

Hallituksen talouspolitiikan osaaminen on uskomattoman luokatonta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin. Juuri näin Pekka. Viimeinen vuosi on kidutusta; uppoava laiva, joka äänestää omia ehdotuksiaan vastaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jossain laskettiin jopa itsessään kannattamattomien tuulivoimapuisto hankkeiden sijoittuminen paikkakunnalle talouskasvua lisääväksi sijoitukseksi. Riippuu tietysti siitä kuka asiaa uutisoi, tähän mennessä valtio on tukenut tuulivoimaa yli 500 miljoonan euron verran. Ei tämä minun mielestä ole kansantalouden kannalta viisasta. Yksi esimerkki, Tuuliwatti Oy on S-ryhmän ja ST1:n omistama tuulivoimayritys. Yrityksellä ei ole ainuttakaan työntekijää, eikä yritys maksa euroakaan veroa. Silti yritys saa Suomen eniten yritystukia.
Tuuliwatti Oy on katsottu olevan voittoa tavoittelematon yritys ja on näin ollen vapautettu verojen maksusta. Vapautusta perustellaan Mankala-periaatteella.

Tuuliwatin johtaja markkinoi joskus kirjoituksissaan tuulivoiman tukemisen hyvää tuottoa: "Yhden euron sijoitus tuo yhteiskunnalle jopa yli kymmenen euroa takaisin", tästä nousee vielä jonkin sortin kapina ainakin Pohjanmaalla kun asia alkaa realisoitumaan ja kaikki haittapuolet tulevat esille.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

näissä ei ole järjen hitusta...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Otetaan malli Sveitsistä, saataisiin kansalta neuvoa antava mielipide mukaan päätöksiin. Tuskin koskaan olisi pystytetty yhtään tuulivoimalaa yhteiskunnan tuella kenenkään takapihalle möykkäämään.
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/en...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mitenkäs se yrittäjänä tienaaminen ? Sehän on ansa ?
Sen jos tunnustaa, eikös se johda siihen, että työtön luokitellaan yrittäjäksi ? Se taas täysin nollaa kaikki tuet ? Ohjataan hakemaan tukia Suomen yrittäjäin työttömyyskassasta https://syt.fi/ .
Sehän ei tietenkään maksa senttiäkään, jos sinne ei ole jo liittynyt eikä maksanut.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mykkäsellä on ihan oma suomalainen gulag-mallinsa: muuta työtön!!!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mitä ihmettä oikein ajattelet kritisoivasi Arto tällä? Muun muassa tällä.

Eikö työn perässä muuttaminen, jos niikseen on, ole lähinnä itsestäänselvyys?

Vai pitääkö valtion houkuttelemalla houkutella muuttamaan, kenties tukirahasäkkien kera?

Muutettiinhan aikanaan jopa Pohjois-Amerikkaan ja Australiaankin töiden perässä? Ei ollut tukitoimia, ei häävin minkään sortin yhteiskunnallista tukiverkkoa niihin aikoihin.

Takaisintulijat toivat muuten merkittävästi tietotaitoa suomalaiseen yhteiskuntaan. Sekin hyöty muuttoliikkeellä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Lainaan tähän Riikka Söyringiä:

"28.12.2017 20:36
Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl.
Rajaamalla hakua sanalla "kokopäivätyö" löytyi 207 työpaikkaa Suomessa."

Kuinka moni suomalainen voi esim. muuttaa paikkakuntaa, jos kyseessä ei ole kokopäivätyö?
Arvatkaa huviksenne kuinka monta noista työpaikoista on lääkäri, hammaslääkäri jne.
Työttömillä ei taida riittää kompetenssia, joten raippoja tulee!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?searchPhrase=ko...
Laitoin itse hakusanaksi 'kokopäivätyö'. Sain 214 ilmoitusta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suurin osa avoimista työpaikoista ei mene TE-palvelujen kautta.

Tiina Teittinen

Suuri osa työstä menee "verkostoitumisen" kautta. Erilaisiin työnhakupalveluihin päätyvät työt joihin ei ole suoraa headhunttausta, suosituksia tai paikka on pakko laittaa avoimeen hakuun. Varsinkin julkisella puolella on paljon työn kierrätystä talon ja hallinnon sisällä, vaikka itse katsoisin että sisäinen kierrätys on juuri se, mikä johtaa rakenteiden ja toimintatapojen jämähtämiseen eikä uudistuksia pystytä toteuttamaan silloinkaan kun se olisi viimeinen oljenkorsi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

Aikanaan sanottiin, että jos ylimmän johdon tehtävää ilmoitetaan julkisesti, niin kannattaa hakea harkiten. Yleensä se tarkoittaa, että sisäpiiriin kuuluvat tietävät ko. firman toimarin olevan ns. mulkku, eivätkä hae tointa. Kerran erehdyin (ulkopuolisena) hakemaan ja sainkin sen paikan, mutta selvisin ulos alle vuodessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    Laitoin itse hakusanaksi 'kokopäivätyö'. Sain 214 ilmoitusta.

Markku, laitoin itse hakusanaksi 'kokoaikatyö', mikä on se termi, jota TE käyttää. Sain 11426 ilmoitusta.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?searchPhrase=ko...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ahaa. 290000 työtöntä sullottuna 11426 työpaikkaan tekee noin 25 työtöntä yhtä avointa paikkaa kohden.
Onnea työnhakuun!!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Laitetaan tämä linkki Mykkäselle ja Juha Vartiaiselle.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kuka näitä ohjeita valvoo, ihan samanlaista soopaa kuin nykyään perustuslain pykälät: "Suomi on täysivaltainen tasavalta." - Ja EU määrää mitä kuuluu tehdä ja paljonko pitää maksaa tukea Saksan pankeille Kreikan tuen nimissä. "Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus vaikuttaa yhteisten päätösten tekemiseen. Perustuslaissa on turvattu yksilön perusoikeudet."

"Jos tulet Suomeen töihin, tarvitset oleskeluluvan. Ennen kun voit saada oleskeluluvan, sinun täytyy hankkia työpaikka Suomesta. Kun olet löytänyt työpaikan, voit hakea oleskelulupaa. Oleskelulupaa täytyy hakea ennen kuin tulet Suomeen." - Ja sitten presidentti kertoo että ilman henkilöllisyyspapereita olevia ihmisiä saa pitää piilossa jos siitä ei joudu kiinni.
https://www.infopankki.fi/fi/muutto-suomeen/ei-eu-...

Eliel Metsä

Työttömien asemaa voitaisiin konkreettisesti parantaa seuraavan kaltaisilla toimilla ja samalla säästettäisiin valtion varoja. TE-toimistojen tehoton rakenne on aikansa elänyt ja tarvittaisiin
muutosta.

Toimenpiteet:

TE-keskukset alkavat suorarekrytoimaan kortistossa olevia työttömiä niihin työpaikkoihin, jotka työvoimahallinnon sivustolle on ilmoitettu.

Aktivointimalli, ylimääräiset haastattelukierrokset ja työnhaun jo osaavien työnhakukoulutukset poistetaan.

Työnhakijat päivittävät itse omat työhistoria-ja koulutustiedot sekä rastittavat TE-keskuksen tietokantaan heitä kiinnostavat työpaikat.

TE-keskusten toimintaa tehostetaan yksityisten rekrytointifirmojen kaltaiseksi, mutta virkamiehillä on suurempi velvollisuus sovittaa ja valita työnhakija haastattelulla oikeaan työpaikkaan.

Jokaiselle työnhakijalle pyritään tarjoamaan ja järjestämään: A) työpaikka B) rekrytoiva koulutus C) oppisopimuskoulutus D) kuntoutus- tai opiskelumahdollisuus. Jos työnhakija tarvitsee kuntoutusta tai ei ole kykenevä töihin, työnhakijan kanssa siirretään hänet omalla suostumuksella KELA:n palveluiden asiakkaaksi.

TE-keskus ei evää työnhakua työnhakijoilta eikä aseta karenssia.

TE-keskus opastaa ja tarjoaa ohjausta työnhakutietojen päivittämiseen, koulutusmahdollisuuksiin ja sopivan työpaikan löytymiseen vain jos työnhakija sitä pyytää ja tarvitsee.

TE-keskus lopettaa työvoimakoulutukset, joista ei voi suoraan työllistyä.

Perustelut

Työvoimatoimistojen tärkein tehtävä on edistää työllistymistä eikä estää tai vaikeuttaa työllistymistä. Työnhakijoiden elämää ei saa tehdä vaikeaksi vaan
päinvastoin helpommaksi. Valtion rahavaroja on haaskattu miljardeja sellaisiin projekteihin ja aktivointimalleihin, joista ei työllisyyden hoidossa saada vastinetta
ja ainoastaan väliaikaisesti kaunistellaan tilastoja. Sata miljoonaa euroa jäi työllistymisprojektien tukirahoja käyttämättä edellisvuonna. Samalla on valtio maksamassa kansainvälisiä ympäristöhankkeita sadoilla miljoonilla euroilla ja nämä rahat pitäisi ennen muuta käyttää kansalaisten työllistämiseen sekä terveys- ja sosiaalipalveluihin.

Käyttäjän PaananenLudmila kuva
Paananen Ludmila

siis jos täti työvoimatoimistossa päättää että työtön filosofian maisteri rekrutoidaan suoraan siivoojaksi niin maisterin on suostuttava tai muuten karenssi? Onko kukaan teistä edes katsonut mitä työtä on tarjoilla??? Pelkkä myyntiä, puhelinmynntiä ym.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Poliittisella kultapossukerholla on hyvin kieroutunut suhtautuminen ihmisiin.

Vammaisten työnteosta väitöskirjan tehnyt tohtori: "Avotyö-sana kuulostaa positiiviselta, mutta en tykkää siitä ollenkaan. Tarkoitetaan näennäisesti hyvää, mutta tämä on pahinta sorron muotoa. Ihmisiä pidetään palkattomassa työssä, joka on ihmisen perusoikeuksien vastaista."

https://yle.fi/uutiset/3-9986865

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Arto, kun mä oon tämmönen hölmö niin en tajua:
Persuthan oli viime kesään asti hallituksessa. Ja olisivat halunneet jatkaa hallituksessa siitä eteenpäinkin vieläpä ihan samalla hallitusohjelmalla.
Tuliko hallituksesta demoni sillä hetkellä kun persuministereistä tuli sinisiä? Vai oliko hallitus demoni jo silloin kun persut oli siellä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hei Jussi. Ei kai kenestäkään tule demonia...tai ole tullut. Tämä hanke on ollut virkamiesten ja kokoomuksen mielessä pitkään ts. kuinka saada työttömät motivoitua hakeamaan työtä ahkerasti. Asia on vain niin, että ei se voltinheitolla se aktiivisuus näy. Työmarkkinoiden suurin ongelma on se, että 2-50 hengen työnantaja hevin tarjoa uutta työtä. Työllistämisestä pitäisi tehdä kannattavaa; nyt se on kuin ristinkantoa. Mutta ei se auta vaikka komentaisimme työttömät joka sunnuntai torille ruoskittavaksi.

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Eiköhän tässäkin ole hyvät ja huonot puolensa.

Tämä hallitus sentään yrittää jotain, toisin kuin kaikki edelliset 2000-luvun hallitukset jotka eivät saaneet mitään aikaan. Toki aikamoisia hutejakin Sipilän porukalta tulee.

Työttömän aktiivisuuden pitäisi olla itsestään selvyys. Ei siinä ole mitään pahaa että edellytetään työnhakijaa itse tekemään jotain työpaikan löytymiseksi. Koulutusta vastaamatonta työtäkin pitää monesti pystyä ottamaan vastaan. On nimittäin monia aloja joihin on koulutettu liikaa ihmisiä. Eivät he ikinä tule työllistymään omalle alalleen.

Ongelma tulee siitä jos velvoitetaan osallistumaan aktiivisuuden osoituksena johonkin hömppään joka ei oikeasti auta mitään, tai jos niitä aktiivisuustoimenpiteitä ei edes ole paikkakunnalla saatavissa.

Sekin on tässä epäselvää, missä määrin työttömän osa-aikaista yritystoimintaa nyt sitten hyväksytään tai jopa vaaditaan, kun tähän asti pientäkin yrittäjätuloa saamalla on helposti polttanut työttömyyspäivärahansa --> ei ole kannattanut yrittää.

Samoin on typerää jos edelleen rajoitetaan työttömän opiskelua.

Samoin se jos tässä nyt TE-toimiston henkilökunnan aika menee kyttäämiseen sen sijasta että auttaisivat työttömiä löytämään töitä.

Työllistäminen ei itse asiassa ole tolkuttoman vaikeaa, kun vain sivukulut osaa laskea oikein. Jos hommat ovat selkeästi kausiluonteisia/ määräaikaisia, ei työsuhteen päättymisestä muodostu mitään ongelmaa. Koeaika kannattaa ottaa vakavasti --> jos homma ei suju tai kannata, päätetään työsuhde. Nämä kun pitää mielessä, ei sitä työllistämistä tarvitse niin hirveän paljoa pelätä. Olen palkannut parina vuonna useita henkilöitä kyselemällä listoja tietyn alan henkilöistä työkkäristä. Ihan hyvin sieltä saa tietoja. Muutamalla puhelinsoitolla on tekijä löytynyt. Mutta eräisiin hommiin vain ei tekijöitä kerta kaikkiaan löydy.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomessa on ikioma sana, jolla puhutellaan työttömiä.

Se on Kohtaanto!

Kun työ ja tekijät eivät ikään kuin kohtaa, syntyy ongelma kohtaannosta!

Nyt kokoomuslainen/keskustalainen/sininen -eliitti on löytänyt ratkaisun kohtaanto-ongelmaan.

Se on kohtaaminen.

Jos Työ ei saavu tekijän luo, on työntekijän on mentävä työn luo!

Niin yksinkertaista, niin helppoa.

'Juna hiljaista miestä kuljettaa ja sen matkanpää on siirtotyömaa...'

Jotenkin kuulostaa tutulta ex. Demari, nyk. Kok. Vartiaisen ajattelumalli - on tehtävä se, minkä oikeistolainen hallitus ehtii vallassa ollessaan!

Huomenna voi olla jo myöhäistä!

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

"Jos Työ ei saavu tekijän luo, on työntekijän on mentävä työn luo!"

Niinhän se on aina ollut. Kaikkialla maailmassa. Ei tämä ole mikään Sipilän hallituksen keksintö.

Jos ihmiset eivät olisi ikinä muuttaneet työn perässä, olisi Suomessa varmaan miljoona työtöntä. Kuka maksaisi päivärahat?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Klassisessa orjuudessa orjien isäntä oli tavallaan vastuussa orjien työvoiman uusintamisesta, johon kuuluu majoitus, ruoka, terveydenhoito ja jonkinasteinen virkistys. Malli ei kustannuksiltaan oleellisesti poikkea pienituloisen työntekijän palkkaamisesta.
Sen sijaan rangaistusluontoisessa näännytysorjuudessa työvoimaa ei varsinaisesti enää uusinneta, vaan sen annetaan kulua hiljalleen loppuun, jolloin nälkä, taudit ja henkisen virkistyksen puute näännyttävät lopulta ihmisen. Näille orjille voidaan mitoittaa sen verran ravitsemusta ja hiukan terveydenhoitoakin, jotta kärsimystä aiheuttava näännytysjakso kestäisi riittävän kauan. Näännytysorjia voidaan käyttää pelotteena tavallisille orjille, jotta saadaan kitkettyä näiden kurittomuutta pois.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#24 Pelolla alistaminen = nykyinen aktiivimalli!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nimellä Aktiivimalli on haluttu antaa työttömien kyykyttämiselle jonkinlainen positiivinen sävy. Jospa käytettäisiinkin nimeä Lindströmin malli niin nähtäisiin kehtaako Jarppa jättää Suomen poliittiseen historiaan tällaisen muiston itsestään. Yrittäjäksi pakottamisesta voitaisiin taas käyttää Arton ehdottamaa Juhanan mallia tai sitten paremmin henkilöön osuvaa Vartiaisen mallia. Paatunutta ekonomistia ei tällainen nimittely häirinne.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Oikein Raimo! Tähän tämä nimitys "Lindströmin malli" sopiikin paremmin, kuin siihen Jarpan kovasti mainostamaan "hänen keksimäänsä" kertaeläkemalliin. Sehän todellisuudessa on jo kauan sitten Ilkka Taipaleen lanseeraama "Taipaleen malli", jonka Jarppa rehellisenä miehenä on "lainannut" omakseen:-(

Jäisi hänestä oikea muistikuva kansalaisille - "Työttömien kyykyttäjä!"

Tiina Teittinen

Jotenkin haluaisin pientä kohtuutta ministeri Lindströmin kierittelyyn tervassa ja höyhenissä. Ei hän ole henkilökohtaisesti näiden päätösten takana. Hän on osoittanut pientä inhimillisyyttä olemalla keskusteluyhteydessä esim. täällä blogissa. Hän on ollut jo kertaalleen sairauslomalla uupumuksen takia. Kyllä aktivointimalli tulee nimetä Sipilän malliksi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #29

Tiina. Eihän tässä ketään kieritellä. Malli on vain huono ja hän ministerinä kantaa virkamiesten aivoitusten taakan. Nothing personal...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Enpä tiedä missä maailmassa Vartianenkin oikein elää, kun julistaa televisiossa, että työttömän on muutettava työn perässä jos omalta paikkakunnalta työtä ei löydy. Vartiainen voisi kertoa miten muuttotappiopaikkakunnalta jossa asut omistusasunnossasi perheineen muutetaan kasvukeskuksiin, pienipalkkaiseen työhön, kuten vaikkapa Helsinkiin, Turkuun jne. Myyt ok-talosi vaivaisella vajaalla sadallatonnilla, jolla saat vaikkapa Helsinkistä 15-neliöisen yksiön tai maksat kolmiosta nelinumeroisen summan vuokraa, ei kukaan täyspäinen ihminen tälläiseen lähde.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä lie lopunajan voideltujen valmistelua siirtymään isän luo, kuten tosentit universtaalla ennen sanoivat.

Tutustuttuaan yksilöön tosentti päätteli hänet kiinnostavaksi, suorastaan henkeväksi, saattaapa järjestää foorumin viisastella kirjanoppineille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Parlamentarismin slummissa ei osata edes pelätä koska ei ole luettu läntisen ajattelun - mielestämme kaikkein kehittyneimmän ajattelun radikaalista kehityksestä holocaustin seurauksena - kuten Vaclav Havel on kirjoittanut, esim. Albert Camus'n kuvausta papin tapaamisesta isän luo lähtevän kuolemaantuomitun kanssa ei juurikaan tunneta, vaikka moni osaisi lukea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset