Arto Luukkanen

Seksmompolo vai Kursy? 2018 - kirkon kohtalonvuosi

Vuosi 2018 - kirkon kohtalonvuosi

Vuosi vaihtuu. Me suomalaiset elää höllötämme äärioikeistolaisia höyhötyksiä ajavan hallituksen ei-niin lempeässä otteessa. Mutta jääköön politiikka!

Haluan toivottaa kaikille Uuden Suomen lukijoilleni mainiota tulevaa vuotta 2018. Laitan tähän vuoden loppuun tällaisen ev.lut. kirkkoa käsittelevän blogin. Älköönpä kukaan loukkaantuko siitä. Se on tehty kristillisen rakkauden lämmössä ja kaikkia ajatellen.

**

Jouluevankeliumin merkillisyyksin liittyy se, että Vapahtaja syntyy talliin. Seimeen. Eläinpaljouteen. Toisaalta siinä on järkeä.  Talli oli lämmin paikka kun eläimet lämmittivät sitä ruhoillaan.  Paradoksi on kuitenkin melkoinen; kaikki möllöttävät tallissa sulassa sovussa ja lannanhajussa. Niin luomakunnan herra, kuin pyhä perhe. Mutta entä jos härkiä tahi lampaita ei olisi? Ei olisi seimeä, johon syntyä eikä lämpöä.

Tämä vertaus sopii hyvin Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Näyttää siltä, että seimikuvaelman härät, aasit ja lampaat ovat vähitellen lähdössä samaan aikaan Joosefin kanssa ts. ihmiset eroavat kirkosta tasaisen varmasti. Seimi romahtaa ja tallin lämpö häviää kun ihmiset äänestävät jaloillaan.

Fyrkka ratkaisee - kirkossakin

Lähtijät vievät mukanaan kirkollisveronsa. Seurakunnilta loppuu raha ja siksi kirkon kanungit, valtaherrat, kapitulit haluavat, että seurakunnat yhtyvät.  Ongelmana on vain se, että seurakuntien liitokset on suunniteltu hätiköiden, runnoen ja harhaanjohtavaa propagandaa käyttäen (kuten esimerkiksi Keski-Uudellamaalla – Keravan, Järvenpään ja Tuusulan hanke).  Paradoksina on ollut myös se, että liitettyjen seurakuntien kulut eivät ole pienentyneet vaan pikemminkin kasvaneet. Byrokratiaa on ollut kiva kasvattaa.

Nuorten ja kaupungissa asuvien aikuisten lisäksi kirkosta kävelee ulos yhä kiihtyvämmässä tahdissa vanhempia – ns. kirkon aktiiveja. Nuorten aikuisten lähdön taustalla on yleensä tunne siitä, että kirkko ei anna heille mitään. Kirkon aktiivien lähdön taustalla on taas se, että ev.lut kirkko ei ole enää se uskonnollinen yhteisö, joka se oli ennen.

Molemmissa syy on itseasiassa sama: nuorille kirkko näyttäytyy paikkana, jossa painitaan heidän mielestään triviaalien asioiden kanssa ts. homoparien vihkioikeuksien kanssa. Vanhemmille aktiiveille kirkko taas näyttäytyy Sodomana ja Gomorrana; uskon perustotuuksista luopuvana leipäpappien yhdistyksenä, joka puuhastelee ahkerasti ei-mitään.

Kirkolliskokouksen armoton junttaus

Kirkon ylin päättävä elin – kirkolliskokous yrittänyt selvittää kantaansa ed. asiassa. Enemmistö vastustaa sitä, että kirkollinen vihkimys tulisi myös homopareille. Vähemmistö on taas vyöryttänyt päättäväisesti ja väsymättä omia kantojaan esille.

Näyttää siltä, että tämä vähemmistö ei ole tyytyväinen ennen kuin se saa lävitse oman ohjelmansa – kokonaisuudessaan. Kirkon opetuksesta kiinnipitävät ovat helisemässä tässä rumputulessa samalla kun kirkkoherrat useissa paikoissa rankaisevat vain muodollisesti niitä pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia.

Edistyksellinen puoli on saanut kovasti tukea eräiltä piispoilta. Samoin arkkipiispa on yrittänyt ohjastella kirkolliskokousta oman mielipiteensä mukaisesti viisaaseen suuntaan. Tilanne on ollut kummallinen; erityisesti Helsingin seurakuntien ”Kirkko ja Kaupunki” on ollut tässä edistyksellisten äänitorvi. Siitä on tullut jonkinlainen Image-lehden ja Pahkasian sekoitus, jossa etsitään yhä post-modernia itseä ja tietenkin sen modernin kristinuskon muodon tulemista.  

Tehdään kerralla selvä valinta!

Pohdin tässä vuoden lopussa, että tämän turhan ja aikaa vievän kiistelyn voisi lopettaa kerralla. Antaa ihmisten päättää! Vuoden lopussa täytettävään veroilmoitukseen voisi laittaa kaksi ruutua, johon laittaa raksin. Joko haluaa tukea ”Seksuaalisesti monipuolisten ja modernien kristittyjen ryhmää” Seksmompolot tai sitten ”Kurjien & syntisten vanhakantaista, pimeää ja primitiivistä ryhmää” Kursyt

Vuoden kuluttua nähtäisiin kenellä olisivat fyrkat. Sitten vain olisi kaksi kirkkoa, jotka pitäisivät kristillisen rakkauden hengessä eri aikaan omia palveluksiaan. Voisi kehittää omia liturgioitaan ja virkakäsityksiään jopa yleisen piispuuden hengessä? Jokainen voisi olla oman oppinsa seppä?

Eikö olisi hyvä!? Loppuisi ihmiset lähtö kirkosta kun jokainen saisi jotakin? Suukopu, junttaus, vyöryttäminen, kähmintä ja turha paini olisivat historiaa. Jäisi se kristillinen henki..?

Vuoden 2018 kysymys voisi olisi: ”oletko Seksmompolo vai Kursy?

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

On sellaistakin ehdotettu, että erotetaan kaikki kirkosta. Annetaan pari kuukautta aikaa liittyä takaisin.
Ne, jotka liittyvät ovat tosissaan.

Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

loistava ehotus))) Samoin Hyvää Uutta Vuotta!!!

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Olen monasti keskustellut kaverien kanssa tuosta fyrkasta, jospa jaettaisiin kaikki fyrkat tasapuolisesti kaikille ihmisille maanpäällä. Kuinkahan kauan menisi, että ne pirun fyrkat olisivat taas yksillä ja toisilla "noumany". Niin että kannattaako edes yrittää, kun kohtalo on tiedossa.

Kursyt

Kirkosta eronnut alkuvuodesta 2017, valitettavasti, mutta kristilliset perinteet ja periaatteet eivät ole kaupan !!

Hyvää Uutta Vuotta!!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Carl Barks on piirtänyt tuosta samasta ajatuksesta sarjakuvan "kun taivaalta satoi rahaa."

Sarjakuvassa valtava hurrikaani imaisee Roope Ankat rahavarat taivaan tuuliin ja jakaa ne tasaisesti ympäri mannerta. Kaikki rikastuvat äkisti. Kuitenkin Roope, joka omistaa ns. perustuotannon vain myhäilee.

Äkkirikastuneet eivät itse tee tai tuota mitään, joten he joutuvat tyytymään Roopen kiskurihintaisiin palveluihin. Näin pääomat palaavat hiljalleen takaisin Roopen laariin.

Näinhän se on meillä kirkonrotillakin. Koska emme tee tai tuota mitään itse, joudumme maksamaan tyyriillä hinnalla tarvitsemistamme palveluista ja siihen vielä verot päälle.

Voi olla lottovoitto syntyä Suomeen, muttta niitä todellisia lottovoittajia ei kadun vilinästä juurikaan bongaa.

Suomen kirkon pitäisi tehdä ekskursio vaikkapa Yhdysvaltain syvään etelään, jossa jumalanpalveluksen tekevät ihmiset, ei organisaatio. Siellä ei nöyristellä vähemmistöjä, vaan toteutetaan sitä uskoa, joka on pienestä opittu.

Erään Helsinkiläisen liikkeen ovessa oli aikoinaan kyltti. In God we trust, the others pays in cash.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kristusta ei saa koskaa sydämestä...hän ei viihy rahataloissa vaan totuudessa

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#.6. Valheellisuus on tuhoon tuomittua jossain vaiheessa. Jumala ei ilmaise itseään valheellisuudessa, sen tekevät ihmiset "anekaupoillaan" ja intohimoillaan sekä vallan tarpeillaan.

Nykykirkko on osin hapantunut, leipäpappistunut ja maallistunut/vieraantunut Raamatusta yliliberaalin postmodernismin muotioikkujen ja Big Moneyn uhrina. Jotkut "kultaisen vasikan" papit jopa konkurssikypsiäkin, kun ei osaa taloudenpitoa oikein tai antavat huijata itseään. Mallina Lahti ja Helsinki.

Kirkkoon on soluttautunut myyriä kuten Suomen turvallisuuskoneistoonkin maan peruspilareita kaatamaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vanhan testamentin alkuteksteissäkin kerrotaan naisten niiavan vieraskielistä puhetta kuullessaan. Ei olekaan sattuma että "parlamentarismin slummissa" isoja rahanjakoja ovat piikkipaikalla tekemässä hartaina kristittyinä esiintyvät Päivi Nerg ja Annika Saarikko.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Tuo oli kyllä laittamattoman rumasti sanottu, mutta totta toinen puoli. Pakko nauraa :)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Nämä kommentoija Rönkön piikit ovat aina nautittavaa luettavaa. Hyvää 2018!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiitoksia! Riemukasta Vapahtajamme uutta vuotta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomessa kirkkoon liitytään kasteen kautta. Tarkoittaa, että lapsi, aikuiseksi kasvettuaan ja työhön mentyään, joutuu maksamaan veroa kirkolle.

Suomalainen ev.lut.kirkko on varakas. Maksaa huikeita palkkoja työntekijöilleen (ainakin ylimmälle portaalle) ja ylläpitää korskeita hallintorakennuksia.

Sen sijaan kirkon vastuulla on edelleen hautaustoimi ja kirkkorakennusten ylläpito. Siksi valtio kerää veroja kirkolle kansalaistemme palkoista perittävänä verona.

Usko ei vaadi kirkkoon kuulumista, eli verojen maksua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yhtiöt ja akamattomat kuolinpesät kuuluvat kirkkoon hyvinä veronmaksajina, ehkä nilläkin on sielu.
Minä taaskuulun Jeesuksen Kristuksen kirkkoon, johon kuuluvat kaikki Häneen uskovat.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aimo, on hyvä, että tiedostat.

Ev.lut. kirkko on saamapuolella aina, kun veroja vyörytetään. Sieluttomasti.

Katolisen kirkon toiminta perustuu puhtaasti hyväntekevien maksuihin. Heihin, jotka uskovat, että iäisyyspaikka varmentuu, jos maksaa.

Meillä piispat, papit ja muu ylempi henkilökunta, saa palkkansa verovaroista. Nauttivat korkeaa palkkaa, jonka kirkkoon veronsa maksavat, kustantavat.

Kirkon palveluksessa on myös paljon pienipalkkaista toimistohenkilökuntaa, jotka eivät ole millään tavoin syyllisiä kirkon rahastukseen. Kaikki kunnia heille.

Kirkon sopimusvaltuuskunta on ollut kolmikanta-neuvotteluissa mukana.

Kirkko on siten osa yhteiskunnallista toimivaltaa, ei uskoa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kirkollisveron kerääminen pitäisi lopettaa ja toiminta rahoittaa jäsenmaksuilla. Kun jokainen saisi sen jäsenmaksulapun kouraan niin usko ja sitoutuminen punnittaisiin.
Tosin silloin se ei enää voisi perustua tuloihin, mutta kun kirkko saa jo yleisistä verorahoista osuutensa niin haitanneisiko tuo kovin suuresti.

Muuten olen sitä mieltä että rehellinen uskovainen on parempi kuin välinpitämätön tapakristitty..en osaa perustella miksi mutta jotenkin se vain on "rehellisempää".

Itse olen agnostikko tai ateisti, tosin koin uskonnollisen herätyksen joskus teinivuosina ja opettelin uskonasiat aika tarkasti kunnes katsoin opin tyhjäksi ja harhaiseksi jopa omilla mittareillansakin katsottuna.

Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tuon tässä vielä julki kannan, jonka mukaan ihmisalun pakottaminen kasteessa seurakunnan jäseneksi pitäisi lopettaa. Ei niin pieni vielä ymmärrä sitä typeryyttä, mitä uskonto on.
Jos kansalainen sitten täysi-ikäiseksi tultuaan haluaa liittyä jonkin kirkon jäseneksi, niin siittä vaan. Mutta vasta sitten.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taitaisi yhä useampi jättää rastin pois kummastakin ruudusta... Ja pitää itsellään oikeuden päättää senkin pienen rahan käytöstä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kevytmielistä kirjoittamista erittäin vakavasta asiasta. En suosittele.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Uusi vuosi, uudet kujeet:

Opettaja, toisto toistamasta päästyäänkin
Erilaisuuden pelko
Varman päälle riskin välttäminen
Papiksi (ajattelijaksi) kurssitettu puoluesihteeri
Ajatushautomo - Porvoon valtiopäivät,
Apina pääministerin selässä, Helikopteriperspektiivi
Putkonen,

-> Uudestisyntyminen,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset