Arto Luukkanen

SOTE:n kähmäilyt: verotus kiristyy?

Julkinen valta syntyy verotuksesta. Erilaisten suoritusten säännöllinen vaatiminen ihmisiltä merkitsee järjestyneen valtion syntyä.

Suomalaisten varhaisimpia verottajia oli roomalais-katolinen kirkko, joka käännytyksen jälkeen pani toimeen välittömästi verotuksen ns. kymmenysten muodossa. Maallinen valta tuli myöhemmin.

Vasta 1259 Turun piispa Bero luovutti ns. ruisveron Ruotsin kuninkaalle. Pian sen jälkeen verotus monipuolistui ja syveni kattaen turkikset, karjaveron, kalastusveron ym. Verotuksen kultakausi alkoi kun kuningas Mauno Eerikinpojan hallinto esitteli vuonna 1334 suuren verouudistuksen. Intensiivinen kiskonta oli mahdollista aloittaa kun rauha Novgorodin kanssa oli solmittu Pähkinäsaaressa 1323. Ja sen jälkeen verotettiinkin kaikesta mahdollisesta…

Verotuksesta varhaisia etuja

Heikon kuninkaanvallan oli tehtävä myös myönnytyksiä. Mauno Eerikinpojan hallitsijakumppani Haakon takasi vuonna 1362 suomalaisille oikeuden osallistua kuninkaanvaaliin Moran kivillä Uppsalassa. Toisaalta kuningas takasi myös perusoikeuksia: esimerkiksi kuningas Birger sääti Karjalaan 1316 naisrauhan, jossa ”kaikkien meidän alueellamme kuuluvien vaimojen ja naisten, jotka elävät meidän linnamme Viipurin alaisuudessa eli Karjalan maassa, olkoot aviossa eläviä, leskiä, nunnia tai neitseitä, tulee saada nauttia rauhaa ja turvallisuutta…”

Ajatus siitä, että verojen maksu antaisi alamaisille mahdollisuuden vaatia esivallalta jotain tuli paljon myöhemmin. Valtion suvereniteetti-idea syntyi sitä ennen: esimerkiksi Ruotsin kruunu ulotti oman suvereeniutensa aatelisten maihin ns. reduktiossa 1600-luvun lopulla. Aatelistolle luovutetut lahjoitus- ja läänitysmaat palautettiin kruunulle, paitsi ennen vuotta 1632 lahjoitettuja rälssimaita. Moderni valtio ei sietänyt laajaa verovapautta.

Verotus - yhteisten varojen käyttöä

Ajatus verotuksen vastavuoroisuudesta on valistuksen ajan idea; se tuli dramaattisesti esille Amerikan vapaussodan aikoina, jolloin siirtomaiden amerikkalaiset vaativat mahdollisuutta osallistua parlamentin työskentelyyn yhdenvertaisina englantilaisten kanssa. Mikäli heitä verotettiin, oli kohtuullista, että he saivat myös osuutensa lainsäädäntövallasta. (No Taxation Without Representation). Tätä myönnytystä Iso-Britannian ei ollut halukas tekemään.

Tasa-arvoisuus tuli vasta myöhemmin verotuksen johtavaksi periaatteeksi. Moderni hyvinvointivaltio halusi erityisesti progressiivisen veron - ja omaisuusveron avulla tasoittaa tuloeroja ja samalla jakaa velvollisuudet niin, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo laajenisivat.

Verottamisen ja verotulojen käytön piti olla läpinäkyvää niin, että kukaan valtion alueella asuva ei voinut välttää verotusta.

SOTE:ssa verotulot katoavat ulkomaille

Nyt on toisin.

Rikkaiden yksityishenkilöiden ja kansainvälisten yhtiöiden pyrkimys olla maksamatta veroja on aina 1980-luvulta lähtien saanut erilaisia mielikuvituksellisia muotoja.

Säätiöiden, optioiden, aggressiivisen verosuunnittelun ja vakuuskuorien avulla on luotu järjestelmiä, joissa verotulot lipuvat kansallisvaltioiden sormien ulottuvilta. Rikas ei halua maksaa veroja ja taistelee sitä vastaan lakimiesten armeijoiden avulla.  Rikas haluaa myös osuutensa valtiollisesta vallasta: voidakseen sormeilla verolakeja haluamaansa suuntaan.

Se, että rikkaat ulkomaiset kaivosyhtiöt eivät maksa veroja tai että 2010 luvun alussa Mehiläinen ei maksanut veroja Suomeen on ollut täysin laillista – siksi, että lainsäätäjä on ollut laiska ja haluton pääsemään näiden toimijoiden kukkarolle. Avuttomat ja kädettömät hallitukset eivät ole kyenneet eivätkä uskaltaneet toimia veromaksajien edun puolesta.

Nyt rikkaiden ”Imperiumin vasta-isku” on johtanut siihen, että kansainvälinen pääoma ja sitä seuraavat rikkaat yksityishenkilöt haluavat heikolta valtiolta itselleen enemmän ja paljon. Kansallisvaltiot ovat nyt puolustuskannalla. Fyrkkaa janoavat yksityiset ja yhtiöt ovat nyt sotajalalla.

SOTE-uudistus tarjoaa näille kansainvälisille terveydenhoitofirmoille uuden kermalautasen, joka halutaan nuolla pohjiaan myöten.

Niitä kuluja tuli niin paljon…siksi emme maksa veroja

On hyvin mahdollista, että mm. Mehiläinen, Attendo ja Terveystalo aikovat käyttää saamansa tulevat voitot erilaisiin ”kuoletuksiin ja korkomenoihin”, jonka jälkeen suomalainen verottaja ei ikinä näe enää sitä rahaa, jonka veronmaksaja on antanut terveydenhoitoon.

Tällä hetkellä ne kiistävät syyllistyvänsä verokikkailuun. Ongelmana on kuitenkin se, että SOTE-uudistuksen yhteydessä ulkomaiset omistajat haluavat itselleen isomman osan – ei kohtuullista osaa - kakusta.

On siksi selvää, että SOTE:n yhteydessä niille yhtiöille, jotka osallistuvat kilpailuun terveysmarkkinoista on langetettava velvollisuus julkiseen tilintarkastukseen ja sellaiseen julkisuuteen, joka estää suomalaisten rahojen valumisen ulkomaille.

Suomalaiset veronmaksajat eivät enää halua Carunan kaltaisia epäonnistumisia, joissa kansallisen katastrofin aiheuttanut ministeri hampparoi rallatellen eteenpäin - poliittiseen vastuuseen vedoten.

SOTE:n kähmäverotus on siksi vaara, joka pitää torjua.

Toinen ongelma on SOTE:n mukana tuleva veroreformi.  Siitä tulee epäilemättä monimutkaisempi kuin Mauno Eerikinpojan suuresta verouudistuksesta. On hyvin mahdollista, että verotus tulee kiristymään niillä alueilla, joilla sitä taloudellista vääntöä ei ole. Se johtaa ministeri Mykkäsen haluamaan gulag-malliin: jossa ihmisten on lopullisesti muutettava pois sieltä missä ei pysty asumaan.

Nyt ollaankin periaatteellisten kysymysten äärellä. Keskusta haluaa itselleen maakunnat mutta sen kannattaisi kysyä itseltään: entä jos siellä maakunnassa ei ole tämän jälkeen enää väkeä tanssimassa sitä polkkaa? Entä jos näiden maakuntien dynamot eivät enää pyöri? Entä jos ainoa dynamo, joka pyörii, on Vapaavuoren hallussa?

SOTE:ssa on nyt käsillä kansallisen katastrofin ainekset.  

Arto Luukkanen

 ps. ne valtaa lähellä olevat poliitikot/avustajat jotka ovat hankkineet itselleen etuja tulevasta SOTE:n uudistuksesta pitäisi tutkia. Kenelläkään näistä valmistelijoista tai esittelijöistä ei pitäisi olla mitään sidoksia näihin firmoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Suomalaiset veronmaksajat eivät enää halua Carunan kaltaisia epäonnistumisia "

Arto, huomasitko Elenian verkon myyntiä, verrattavissa Carunaan.

Hyvä kirjoitus, kiitos.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

huomasin. Järkyttävä. Ihan kuin mistään ei mitään olisi opittu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten Lapin-sähkön myymisestä Carunalle joulukuussa-15? SOS-hallitus

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luulisi Luukkasenkin olevan tulevana valtion eläkeläisenä tyytyväinen Valtion Eläkerahaston sijoituksesta vakaan tuoton takaavaan infrastruktuuriin...

Yksityisillä ulkomaisilla omistajillahan tuo Elenia oli pääosin jo ennestään, joten tilanne ei oleellisesti muuttunut. Suomessa toistaiseksi omistaja saa itse päättää omaisuutensa myynnistä.

Ei kannattaisi aina järkyttyä ihan kaikesta...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"SOTE:ssa on nyt käsillä kansallisen katastrofin ainekset." Luukkanen.

Arto Luukkanen ottaa ansiokkaasti esille sote-sotkussa kyteviä katastrofin aineksia. Terveysfirmoille ollaan hallituksen toimesta kattamassa runsasta pitopöytää. Ennen sanottiin (aiheetta..) "MTK syö pöydässäsi". Soten myötä tulemme toteamaan, että kansainväliset pörriäiset (ne veroja välttelevät terveysfirmat) röyhtäilevät riistäjän elkein maamme terveysmarkkinoilla veronmaksajien laskuun.

Monia, monia uhkia on jäljellä sote-'uudistuksessa' ja yksi niistä todella on tuo rahoituspohjaltaan heikoimpien maakuntien kyky järjestää/tuottaa kattavat palvelut asukkailleen. On vaikea välttyä ajatukselta, että sotesirkusta pyörittää Hölmölä-Wellness niminen harrastajateatteri.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Terveydellä ei alkuunkaan pitäisi tehdä bisnestä. Terveydenhoito pitäisi olla kokonaan kunnallisesti järjestettyä niin kuin tähänkin asti. Ikävä kyllä se on päässyt rapautumaan pitkine hoitojonoineen ja siihen ovat päässeet kiilaa iskemään yksityiset toimijat. Takaisinpäinmeno ei ole enää mahdollista.

Suurinta eriarvoisuutta luo tilanne, jossa rahalla pääsee nopeammin hoitoon ja/tai saa parempaa hoitoa. Siinä on kapinan ainekset. Yhteiskunnan perustehtävä on pitää huolta sairaista jäsenistään. Se tulee tapahtua voittoa tuottamattomasti. Tämä on jo murentunut ja se johtaa kirjoittajan mukaiseen tilanteeseen, jossa valtiota kupataan yksityisten toimijoiden taholta.

Tosiaan poliitikoilla Sote-pallo ei ole enää hyppysissä. Luvatut 3 mrd. euron säästöt eivät näytä toteutuvan. Kuntien taloudesta Sote-menot ovat olleet noin puolet. Siirryttäessä maakuntamalliin syntyy kolmiportainen hallintojärjestelmä, jossa rahankäytön seuraaminen hämärtyy ja kustannustehokkuus kärsii vaikka tavoitteet oli päinvastaiset.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juuri näin Jarmo. Se 3 miljardin säästö on fantasmagoriaa. Savua tavallisen veronmaksajan silmille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ahneella on häiritty loppu. Kyllä kansa tietää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvää uutta-vuotta eläkeläiset:
Eläkkeenne nousee 0,55%
Lähetti Ilmarinen korotuksesta.

Terveyspalvelumaksut nousi 27%
Hallitus vastasi jo sitä ennen "korotuksesta" eläkeläisten palveluista.

Ja jos en väärin muista korotuksen teki perus-kepu-kok.

Ei muistini pettänyt:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat vuoden 2016 alusta
Sosiaali- ja terveysministeriö 19.11.2015
TIEDOTE 185/2015
Tasasuuruisia asiakasmaksuja korotetaan hallitusohjelman mukaisesti.

Tasasuuruisten asiakasmaksujen 27,5 prosentin erilliskorotuksella tavoitellaan hallitusohjelman mukaisesti 150 miljoonan euron lisäystä maksukertymään.

"Pörriäiset" tienaa nyt hyvin kun kuntien palvelut on jo ulkoistettu Attendo,Terveystalo,Mehiläisille.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kepu ja Kokoomus ovat jälleen tehneet selväksi, että niiden etujärjestösuhmurointi menee aina kansallisen edun edelle.

Odotettavissa lähivuosina: kriisiytynyt terveydenhuolto ja kasvavat kustannukset.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No tämä on pitkän jatkumon tulos. Toisaalta kauppaa on käyty aina ja kauppa on aina ollut kansainvälistä. Uutuutena on, että kauppias aivopestään nykyideologioilla uskomaan olevansa kauppakohteensa, kansainvälinen ts. maailmankansalainen, jolloin saadaan ns. paremmissa piireissä jonkinlainen moraalinen hyväksyntä toiminnalle, ei tarvitse piitata kotimaasta, kai jotain veroja jonnekin jotain maksetaan ja sen maan lainsäädännön puitteissa oikea määrä, joten missä se ongelma on? Kun se entinen patruuna oli turpeenseen sidottu siinä missä työntekijänsäkin hän oli aidosti kiinnostunut heidän hyvinvoinnistaan, nykyisin moisesta ei ole jäljellä juuri mitään. Kun ideologiaksi otetaan maailmankansalaisuus, eurooppalaisuus, eu ja kansallisvaltiosta tehdään pahe se mahdollistaa kaikenlaiset ajatusvoltit joissa yleiskäsitteestä, kuten kansainvälinen kauppa, hypätään täysin päinvastaiseen suuntaan, itsekkyyteen, pestien ja hillojen maksimointiin. Ei ihme että kuviossa moni näkee salaliittojen piirteitä oli miten oli ilmiö on mielenkiintoinen ja jota juuri kukaan ei käsittele, koska mennään sosologian, psykologian ja filosofian puolelle, mitä nyt tällä palstalla Seppo Oikkonen sinnikkäästi huutaan tuuleen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Monen SOTU-firman takaa pilkottaa tutun saksalaisperäiseltä kuulostavan suvun nimi. Tämä liittyy kansalliseen 1800-luvun historiaamme jolloin Paulig, Hartwall, Rettig jne. tulivat metsämiesten maahan sivistämään sitä.

Perheyrittäjien ex-pomo Matti Vanhanen käy Anne Bernerin kanssa tujauksilla Sitrassa, missä näitä strategioita on kauan suunniteltu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Osuit naulankantaan. Edm. yrityksethän on perheyrityksiä.
Berneri hommas Vanhsen johtajaksi.
Tämä kaksikko ajaa myös edm.yrityksiltä perintöveroa pois. On ajanut jo silloin kun Varallisuusveron Vanhanen poisti-05 ajoista lähtien .Kepu,rkp oli kai jo luvannutkin sen?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 12
Lähde:
Vihreä lanka
"Suuri-puhallus"!

Pekka Iiskonmaki

''Intensiivinen kiskonta oli mahdollista aloittaa kun rauha Novgorodin kanssa oli solmittu Pähkinäsaaressa 1323. Ja sen jälkeen verotettiinkin kaikesta mahdollisesta…''

Kyllä uusia veroja on sen jälkeen keksitty kymmenittäin ellei sadoittain.

Suomi tuhosi taloutensa ja yhteiskuntansa verotuksella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitat että "Hullumies Huittisista on syönyt enemmän kuin on tienannut-08-17"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset