Arto Luukkanen

Ruotsi ihmemaa - maasta kasvaa käsikranaatteja?

Kreikkalaisen filosofi Aristoteleen mielestä kaikki tieto alkaa ihmettelystä. Ihminen on rationaalinen olento; ihmiset pyrkivät selittämään kokemiaan asioita. Tämä ihmettely johtaa uusiin ihmetyksiin ja uusien ongelmien ratkaisuihin.  Järki voittaa.

Tänään ihmettelin seuraavaa asiaa: kuuntelin autoradiosta sattumalta ruotsinkielisiä uutisia - YLE Nyheter, jossa kerrottiin, että Tukholman eräällä metroasemalla olisi sattunut räjähdys. Se oli siellä iso uutinen.

Käänsin heti suomenkieliselle Ylelle, jossa tämä uutinen oli pikkuruinenja siihen liittyi toteamus, että kyseessä ei ollut terroristinen hyökkäys. Mies oli vain nostanut käsikranaatin maasta ja se oli räjähtänyt.

Että näin! Joskus muinaisuudessa räjähdys Ruotsin metrossa olisi ollut iso uutinen. Todella iso.

Nyt se ei sitä ole. Kerrotaan vaan, että joku mies sattui nostamaan käsikranaatin maasta.

Tiesin, että Ruotsi on ihmeellinen maa mutta että siellä kasvaa käsikranaatteja maasta!

Ihmettelin kovasti sitä, että Ruotsissa kasvaa käsikranaatteja maasta. Silloin kuin luin biologiaa, ei tästä ilmiöstä puhuttu mitään. Käsikranaatteja ei varmaankaan myydä edes kaupasta, joten kysymys kuuluu: mistä niitä tulee?

Onko käsikranaatin jättäminen maahan ihan normaalia? Ja sitten, jos se räjähti kun se nostettiin, merkitsi se ennen maailmassa sitä, että joku oli vetänyt sokan irti ja asettanut sen maahan niin, että ymmärtämätön räjäyttää itsensä kun se nostetaan. Toisin sanoen: tehnyt ansan.

Mitä Ruotsissa on pielessä?

Ihmettelylle ei tullut loppua.

Onko näin, että Ruotsi näyttää joutuneen jonkinlaisen sisällissodan kohteeksi, jossa rikollisuus/terroristiset hyökkäykset uhmaavat poliisia? Onko näin, että tässä meille niin rakkaassa naapurissa on alueita, jonne poliisilla eikä palokunnalla ole mitään asiaa. Jotain on pielessä mutta mitä?

Ruotsalaiset itse ovat ikävässä tilanteessa. He ovat eläneet 200 vuotta rauhanaikaa ja ihmisten nahat ovat pehmentyneet.

Heidän mielestään he ovat tehneet moraalisesti oikein ja ovat hyväksyneet maahansa mittavan vähemmistön. Nyt ruotsalaiset kokevat kognitiivista dissonanssia - eihän tässä näin pitänyt käydä. Hekin ihmettelevät. Ja eivät myönnä tosiasioita. Se tuntuu pahalta. Kun maailman pitäisi olla parempi paikka vaikka se ei ole sitä! Silloin etsitään syyllisiä. Pahiksia, joiden takia maailman on paha.

Oma henkilökohtainen ihmettelyni jatkui tämän havainnon jälkeen: miten pitkään ruotsalaiset jaksavat katsella räjähtäviä poliisiautoja, uhkailua, väkivaltaa ja terroria? Sen tosiasian ymmärtäminen, että maailma ei ole kiva paikka ei pitäisi viedä pitkää aikaa. Rationaalinen ihminen ymmärtää sen heti. 

Mutta - ongelma piilee tunteen tasolla. Kysymys on jonkinlaisesta tunteesta tai uskonnosta. Uskonto sivuuttaa järjen ja ihminen pyrkii selittämään ristiriitaisia asioita tunteiden/uskonnon mukaisesti.

Tai ehkä kysymys on härkäpäisyydestä?

Kukaan ei halua myöntää olevansa väärässä. Ruotsalaiset poliitikot purisivat mielummin ranteessa poikki kuin tunnustaisivat, että heidän migraatiopolitikkansa on epäonnistunut...että kansankoti on nyt loppu.

Rationaalisuus voittaa aina

Lopullinen aprikointi ja ihmettely päättyi minun kohdallani Alcantaran perheen vaiheiden katseluun. Ehkä sitä oppisi espanjankieltä pikkasen?

Mielessä jauhoi vain ajatus siitä, että lopulta järki voittaa tunteen. Nyt Saksassa hallitusneuvottelut ovat kriittisessä kohdassa: kohtaako Merkel tosiasiat ja taipuu? Myös Ruotsissa on tukalat paikat - jossain vaiheessa Ruotsin on pakko tutustua tosiasioihin.

Suomessa tätä suurta muutosta ei onneksi vielä tule.

Meillä vallitsee ns. suomalainen intellektuaalinen jähmä, joka estää rationaalisen päätöksenteon. Me tulemme jälkijunassa ja apinoimme Eurooppaa 10 vuoden viiveellä. Laskutikun mukaan järjen pitäisi koittaa poliitikkojen keskuudessa noin 2028. Mutta...tietysti jos kansa vaihtaa poliitikkoja voi sykli olla nopeampi. Ehkä se olisi se rationaalinen vaihtoehto?

Ihmettelyä seuraava järkivalinta))

Arto Luukkanen

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Dosentti taas sivaltelloo, ruottissa kasvaa kranaatteja maassa, meillä ei edes maamiinoja.

Käyttäjän PeteAla-peijari kuva
Pete Ala-peijari

Tavan juntti taas... ählämöllöö ja hirshipullaa. Ettekö raukat ymmärrä lukemaanne.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

haa....siellä on parempi mua...humus on Ruottissa ihan toesanlaesta...maasta kasvaa kirnupiimää ja muikkuja tursoo...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Minusta on mautonta vääntää vitsiä siitä että joku on kuollut onnettomuudessa. Ymmärrän tietysti perussuomalaisten suuren vihan ulkomaalaisia ja ruotsinkieltä kohtaan, mutta vaikka olisi kuinka vihollinen, pitäisi kuolleen muistoa pystyä kunnioittamaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka. Suomen kieli on kaunis. Kannattaa myös keskittyä luetun ymmärtämiseen. Ei tässä ole mitään vitsiä väännetty. Kun kirjoitin tätä niin kukaan ei olltu kuollut. Ja päinvastoin: Ruotsia ymmärretään ja sen kieltä myös. Capiche?

Marko Parkkola

Käsikranaatit toki kasvavat pienistä käsikranaatin taimista. Jotkut käsikranaatit vain radikalisoituvat ja räjähtävät toiseuden kokemusten vuoksi. Ruotsalainen yhteiskunta ei ota käsikranaattitaimia tarpeeksi huomioon, eikä tarjoa heille kiinnekohtia valtakulttuuriin.

Oikeastaan tämä on Ruotsin valtion vika. Jos käsikranaatteja ei toiseutettaisi, metrotkin saisivat kulkea rauhassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö Ruotsissa kuten meilläkin työnantajat halua vieläkin lisää maahanmuuttajia? Sehän lisää meidän kaikkien elintasoa kun alentaa palkkakustannuksia! Eikö suomalaisista suurin osa kannata tätä markkinataloutta, varsinkin hallitus?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomen median suhtautumisen perusteella on aivan tavallista, että Ruotsissa kranaatteja kuleksii vähän siellä sun täällä pitkin metroasemia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Muistihäiriöisellä vanhemmalla Helvetin Enkelismiehellä jotain kateissa ... Vakavammin ottaen eu:n rajojen unohtajajärjestö Frontex on toki ajat sitten todennut, että ihmissalakuljetukseen kuuluu ja on aina kuulunut bonuksena kaikenlaista muutakin puuhastelua kuten ase- ja huumetuontia ...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ei toki Ruotsissa käsikranaatteja kasva. Ei Suomessakaan. Henkirikoksista huvia kehittäviä typeryksiä kasvaa kummassakin.

Marko Parkkola

Ja lisää tulee rajojen yli päivittäin kylvämään käsikranaatteja kaduille.

Ilkka Huotari

Ne typerykset, jotka ovat tästä Ruotsin tilanteesta vastuussa, ovat päättäjät ja heitä äänestäneet ruotsalaiset.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Odottele rauhassa. Huomenissa Ylen tai Hesarin toimittaja käy Tukholmassa ja kertoo meille, ettei räjähtänyt.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Normipäivä Ruotsissa, ainakin kun hesarin uutisointia on seurannut viime viikot.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No, ruotsalaisten 200 vuoden rauhanaika on siis päättynyt. Nyt heillä on sota, kokonaan omien rajojensa sisällä. Oudointa tässä on vain se, ettei Ruotsin puolustusvoimat ole vielä tehnyt mitään, ilmeisesti. Siviiliuhreja näyttää tulleen joka viikko, ainakin jos uutisiin on uskominen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä USA:ssa tai Venäjällä on vialla kun siellä paukkuu ja räjähtelee päivittäin?

Juha Kuittinen

Noin siinä käy kun kylvää käsikranaatin "siemeniä".

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Moiset maassa olevat ja kosketuksesta räjähtävät viritykset ovat nimeltään miinoja. Miten sellaisia voi olla Ruotsissa, joka on allekirjoittanut Ottawan sopimuksen ?

Eihän Suomessakaan ole enää yhtään kosketuksesta räjähtävää jalkaväkimiinaa. Suomihan luopui niistä varastoissa olevista miinoistaan, koska meidän piti näyttää esimerkkiä muulle maailmalle. Kuinkahan paljon tuo Suomen esimerkki on estänyt miinojen käyttöä viime vuosina esimerkiksi Itä-Ukrainassa, Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No, Suomessa ei ole viime vuosina jalkaväkimiinoihin kuoltu. Onko tämä suurikin pettymys?

NYTimesin pääkirjoitus 7. tammikuuta 2018:

https://www.nytimes.com/2018/01/06/opinion/sunday/...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kuinkahan paljon tuo Suomen esimerkki on estänyt miinojen käyttöä viime vuosina esimerkiksi Itä-Ukrainassa, Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa ?

Vastaus on, että ei ole estänyt eikä vähentänyt yhtään miinakuolemia. Kriisien vähentyminen niitä estäisi. Miinan rakentelukin on sen verran helppoa, että niitä voi tehdä autotallissa netistä haetuista ohjeista.

Tosin kosketuksesta toimivin henkilömiinojen kylväminen tielle ei kyllä Suomeakaan kriisissä pelastaisi. Olisi niillä ehkä jotain pelotevaikutusta. Venäjällä niitä kyllä käytetään ja kylvetään lentokoneista, raketeista, tykeistä jne...

Halosen maailmanhalaus ei parantanut maailmaa. Huononsi vain. Obaman kahdeksan vuotta ei parantanut maailmaa lainkaan. Pohjois-Koreakin sai rauhassa kehitellä ydinasettaan. Tulosta ja pyrkimystä ratkaista näin muodostunutta ongelmaa riepotellaan mediassa lähes päivittäin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #41

>.....Vastaus on, että ei ole estänyt eikä vähentänyt yhtään miinakuolemia. ....

ooo

Suomessa se on estänyt kaikki miinakuolemat jo vuosikymmenten ajan. Ja voittokulku jatkuu.

''''''''''''''''
Katsotaanpa nyt kunnes Ruotsin poliisi tutkii tapahtunutta. Voi olla vaikka että kyseessä olikin pikkupoikien tekemä vähän "Kiinanpommia" isompi paukku. Lehdistön käsissä ko muovilootasta tulee vaikka atomilataus jos niin halutaan.

Ruotsalaiset eivät ole missään erityisen hyvässä maineessa pommien yms tunnistamisessa. Takavuosina haeskelivat, koko pohjois- Eurooppa jännityksestä jäykkänä, Itämeren pohjasta pesukoneita ja jääkaappeja, kun piti olla sukellusveneitä.

''''''''''''''

Rauha kuolleelle.

'''''''''''

Kiinanpommista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomessa_kuluttajille_myytävistä_ilotulitetyypeistä

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"No, Suomessa ei ole viime vuosina jalkaväkimiinoihin kuoltu."

Ei niitä oltu alunperin tarkoitettukaan suomalaisia vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Arvelinkin pettymykseksi sitä, että kukaan muukaan ei ole kuollut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #49

Varastoitu miina ei tapa kotona eikä puutarhassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #49

Varastoitu miina ei tapa kotona eikä puutarhassa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Luukkanen valehtelee myös siinä ettei YLE olisi asiaa noteerannut.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Keijo hyvä. Luetun ymmärtäminen on hieno asia))) Eli lue uudelleen. Ajatuksella. Mitä tarkoitin))) eix je?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ylen nettisivuilla arvellaan epäsuorasti monikulttuurisuutta räjähdyksen syyksi:
https://yle.fi/uutiset/3-10010243

Jutussa Ruotsin poliisi epäilee ulkomaalaisen käsikranaatin menneen vanhaksi ja räjähtäneen siksi.

Yksittäiskäsikranaatistakaan ei voida oikein puhua, koska vastaavia on Ruotsissa runsaasti.

Kokonaisuutenaan tarkastellen ikävä juttu. Toivotaan, etteivät ruotsalaiset anna taas pelolle valtaa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kyllä kotimaisetkin granaatit sanoo poks.Se on semmonen Pokskulttuuri

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Entisestä Jugoslaviasta koko juttu lähtöisin mutta niin vain kaikki synti työnnetään muslimien syyksi.

Näin paljastuu persujen rasistinen asenne islaminuskoisia kohtaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tekstihaulla sinä Räävi olit ensimmäinen, joka toi sanat muslimi ja islam tähän keskusteluun. Laita lainaus, että tiedetään, mihin viittaat.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Löytyy Luukkasen listaamista hakusanoista. Kognitiivista dissonanssia ja sitä tukevaa toimintaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #46

Kuinka tämä ilmaisu "Kognitiivista dissonanssia" tarkoittaa sitä miten kommentoija luulee tarkoittavan? Perusteluja kiitos!

"Kognitiivinen dissonanssi on psykologian termi, jolla tarkoitetaan kahden ristiriitaisen kognition kokemista. Kognitiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa tajunnan osa-aluetta kuten asennetta, emootiota, käsitystä tai käyttäytymistä. ... Ihminen pyrkii vähentämään kognitiivista dissonanssia muuttamalla käyttäytymistään."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Avauksen tageista ensimmäinen on "ääri-islamismi". Leipätekstissä mainittu Ruotsin media ei ole millään sellaisella spekuloinut.

Miehen nähtiin poimivan esineen maasta ja lähtevän pyöräilemään. Räjähdys kuultiin, muttei nähty.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #51

Olisko Ruotsin median pitänyt spekuloida ääri-islamilla? Mitäs yhtäläisyyttä tagilla on itse tekstiin?

Kummallista kun on nähty poimivan esineen maasta ja lähtevän pyöräilemaan, mutta ei nähty räjähdystä? Kovin kerrot ristiriitaista tietoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #55

Minä en ollut paikalla. Ruotsin lehdet kertovat. Ehkä seuraavaksi ilmaantuu taas silminnäkijä. En nyt ymmärrä, mitä merkitystä sillä on, räjähtikö kranaatti viiden vai viidentoista sekunnin kuluttua, heti ensi polkaisulla vai nurkan takana.

Esität hyvän kysymyksen: minkälainen kirjoittaja liittää tekstiinsä puheenaiheen, jolla ei ole siihen yhteyttä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #56

Mahtoi tuon räjähdyksen kuitenkin nähdä naispuolinen loukkaantunut? Lienee kertonut myös esineen nostosta maasta?

Ehkäpä tuo tagi on liitetty sen tähden ettei, ole yhdistetty tapausta ääri-islamiin uutisoinneissa (noin uutisoitu), eikä myöskään kirjoituksessa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #57

Loukkaantunut tietenkin kertoo viranomaisille, mitä tietää. Joko poliisi tai nainen itse kertoo sitten medialle, kun aihetta ilmenee.

Ehkä liitän tästä lähtien omiin avauksiini tagit "Bessemerin mellotus" ja "Paulin kieltosääntö" osoittaakseni, ettei kysymys ainakaan näistä ole.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Täsmennän, että sanoja "Ruotsin media" ei täsmälleen ottaen leipätekstissä esiinny.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Yritin katsoa mutta en nähnyt mitään muslimeista. Ettei vaan itselläsi ole ennakkoluuloja?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Keijo hyvä. Hillitse vihapuheesi. Muista: viha vie vääriin ajatuksiin. Väärät ajatukset ikävyyksiin. Ethän halua vaan inspiroida vihapuhetta? Se on väärin. Sitä me emme halua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Keijo, eikö entisessä Jugoslaviassa ollut muslimeja?

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Duodaduoda. Hernemäen humu heittellöö huastavia ranaattiloita mualiman tapahtumista. Ei rannaatti muassa kasva eikä se puusta putoa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heikki hyvä! Niihän sitä vähän heitelleeään ajatuspiliviöitä immeisten piälle. Uusia uatoksia tulisi kaekille ja vähemmän sitä vihapuhheen pölötystä)))

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Nämä ruottalaiset ei vielä edes ymmärrä mitä täällä tulee tapahtuun 20v päästä, festit on vasta alkamassa ja nää alkaa olla jo nyt helisemässä feminismin seurauksista.

Terkkuja Tukhomasta

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Luukkaisen kirjoitus, että virittämätön käsikranaatti ei voi räjähtää, on suvaitsevaisten harmiksi faktaa.

Asemalle pudonnut tai unohtunut kranaatti, jos räjähde nyt ylipäätään oli käsikranaatti, on täysin vaaraton niin kauan kuin siinä on sokka paikoillaan.

Käsikranaatit olivat ja ovat edelleen yleisiä rakennettaessa ansa viholliselle. Kaikkein ikävimmät ansat ovat niitä, jossa käsikranaatti laitetaan ruumiin alle odottamaan ruumiin pois noutajia. Myös ovia on miinoitettu kranaatein, koska sellainen on helppoa teipata oven karmiin ja laittaa rautalankaviritys sokan irtoamiseksi ovea avattaessa.

Metron räjähde on mitä suurimmalla todennäköisyydellä ansaksi asennettu.

Sillä, mistä räjähde on peräisin, ei tässä asiassa ole mitään merkitystä. Oleellista on se, että Ruotsiin on pesiytynyt ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään niitä ketä tahansa vastaan.

http://tieku.fi/teknologia/sotatekniikka/mihin-kas...

https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4sikranaatti

Marko Parkkola

Kranaatteihin ei yleensä ruuvailla sytyttimiäkään kiinni, ellei niiden haluta radikalisoituvan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Motiveista en tiedä, mutta veikkaan tämän vireesen laitetun ” miinan ” kuuluvan samaan kastiin kuin lukemattomat ammuskelutapaukset, joista saa lukea päivittäin SVT n uutisista. Kyseessä on jengi t. reviirisotaa tjsp. Ja tekijöinä useimmiten maahantulleiden jälkeläiset, jotka ovat oloihinsa vallan tyytymättömiä.

Hienoja duuneja ja hyvää liksaa kun ei olekaan näille tarjolla, niin sitten haetaan muita keinoja pikarikastumiseen, vaikkapa rikollisuuden avulla. Poliisivoimia on hallituksen taholta luvattu jälleen vahvistaa. Vaikuttaa nimittäin liian usein siltä, että tekijät ehtivät aina livahtaa, koska resurssit.

Tuossa hiukan tilastoa.

https://www.svt.se/special/dodsskjutningar-2017/

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Näin, ja liittyy vahvasti laittomiin huumeisiin. Ja sitä kautta valtataisteluun.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Aivan. Monessa jengissä on maahantulijoiden jälkeläisiä. Yksi esimerkiksi on tämä jokunen vuosi vanha Expressenin julkaisema lista:

Hells Angels Stockholm:
Tomas Dahlén - President
Jorma Varhevaara - Vice President
Kennet Ylikangas
Mårten Cronsten
Johan Billander
Timo Pohjama
Conny Lilja
Mika Tuominen
Peter Lidén
Peter Mathisson
Peder Urban Österholm
Jörgen Brandfjäll
Per Storesund
Kari Kähkönen
Jan Hans Åke Hovberg
Ronnie Milland Silver
Dani Virtanen "Dirty Dani"
Joen Larsson
Lars Larry Håkansson
Rickard Broberg
Jan Kenneth Nordgren
Jari Olavi Tammi

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#38

Joo, varmaankin em. henkilöt ovat myös mukana tuossa rikollisessa toiminnassa. Heidän henkilöllisyytensä tiedetään ja ilmeisesti myös ovat saaneet teoistaan asianmukaiset tuomiot.

Rikollisuudessa on mukana myös ne yksin maahan tulleet nimettömät ja paperittomat lapset (?), jotka eivät ole turvapaikkaa saaneet ja joita Ruotsi ei ole pystynyt / halunnut maasta poistaa. Näitä irtolaisia ts. kuljeskeilijoita on Ruotsissa kymmeniä tuhansia. Osa täysin kateissa, eikä viranomaisilla ole oleskeilijoiden olinpaikasta mitään tietoa.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/noAoa/polisen...

Tämän lisäksi rikollisuuteen ja jengitoimintaan on sekaantunut myös se aines, joka ei uskonnollisista tai sukunsa velvotteista johtuen integroidu länsimaiseen yhteiskuntaan. Motiivinaan on pelkkä yhteiskunnan rakenteiden järkyttäminen, esim. kivittämällä pelastuslaitoksen henkilökuntaa tai järjestämällä autopaloja tai rakennuksiin kohdistuvia murhapolttoja.

Näiden rikollisten takana voi olla myös uskonnollinen kiihotustoiminta ja tiukka ja velvoittava ohjeistus.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/kritiser...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lapsetkin tietävät, etteivät perinteiset moottoripyöräjengit ota täysjäsenikseen kuin valkoihoisia heteromiehiä. Em. syistä esim. Expressenin listalta ei löydy Ahmed tai Mohammed nimisiä jengiläisiä.

Etnistä värinää omaavilla on omat jenginsä. Suomessa ehkä näistä tutuin on Satudarah. Ruotsissa ja Tanskassa vaikuttaa/vaikutti Black Cobras, josta kuitenkin huhutaan, että toiminta on hiipumaan päin.

Suurin osa maahanmuuttajarikollisista ei tunnusta mitään väriä, vaan toimii ns. löyhissä yhteenliittymissä, joissa tullaan ja mennään aina tarpeen mukaan.

Edelleen Ruotsissa on kovan luokan ammattimaisia rikollisia, jotka toimivat koplina, mutta eivät pidä melua itsestään. Rahaa pestään mm. Tukholman yökerhoissa.

Jens Lapidusta lukemalla pysyy kärryillä missä naapurissa mennään. Lapidus on entinen asianajaja joka kirjoittaa fiktiota faktapohjalta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ruotsin sekoilut ovat peräisin euroopan sisältä, liittyy serbien ja albaalien taisteluun. Kuten blogaaaja hyvin tietää.

Hannu Töyri

Ruotsi on nyt todellinen monikulttuurinen valtio eli Ruotsi on kusessa ja tätä meidän on syytä seurata suurella sydämmellä. Kultamunat ovat hakeneet oppia ulkomailta (Syyria jne.) ja Ruotsi rikastuu. Voi voi sitä Ruotsia, kyllä niillä on kivaa.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Ilman parempaa tietoa suomettunut media olisi puhunut ainoastaan granaattiomenasta, johon sikäläinen mies liukastui ja löi päänsä kohtalokkain seurauksin. Onneksi nykymaailmassa tieto kulkee sellaista tahtia, että ei olla pelkästään HS:n tai Ylen armoilla.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Heh.. Otsikko mainio. Minä olen vielä vaiheessa, että osaisin nauraa medialle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Soini, blogisti Arton tunnettu oppiveli, alkaa kiertää kuin Eino Poutiainen aikanaan mopolla kouluja maakunnissa puhumassa miinan heittelyn vaaroista.

Ettei vaan helikopteriperspektiivi ole kuiskinut ajo-ohjeet?

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Kun asiaa miettii, niin ei tämä oikein maistu miltään terrori-iskulta taikka ansoitukseltakaan edes. Terroristien, jotka ovat valmiita tappamaan satunnaisia ihmisiä, luulisi tähtäävän arvokkaampiin kohteisiin, vaikkapa edes jollekin paremman väen asuinalueelle. Myöskin ansoitus on aika heikkoa, jos siitä olisi kyse: paljaaltaan maassa olevan käsikranaatin tapauksessa turhan helposti käy niin, että sen ensin nähnyt soittaa poliisin paikalle ja se siitä.

Kyllä todennäköisemmältä tuntuu, että kyse on ollut vanhasta käsikranaatista, jolla on yritetty tappaa joku tai rikkoa joku kauppa taikka auto, mutta heitetty käsikranaatti ei ole räjähtänyt. Paitsi vasta sitten, kun joku onneton on sitä seuraavaksi liikuttanut. Kun kyse lienee Jugoslavia-vainaan perinnöstä, niin yli 30-vuotta vanha käsikranaatti ei välttämättä toimi enää kovin luotettavasti.

Ja jos haluaa mielessään kehrätä tarinaa, niin voi jopa ajatella jotain alaikäistä, joka on suostuteltu tappokeikalle, joka viime hetkellä sokan jo irroitettuaan tajuaa mitä on tekemässä ja hätäpäissään ei osaa muuta, kun laittaa kranaatin maahan niin, että kahva ei pääse laukeamaan, ajatellen ehkä soittaa vielä poliisille nimettömän puhelun. (Jos vain keksii, kuinka enää voi soittaa mistään ilman, että tunnistetiedot jäävät jonnekin.)

Mutta kaipa tästäkin asiasta tulee lähipäivinä lisää tietoa, niin ei tarvitse arvailla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan hyviä veikkailuja. Toisaalta itsemurhaterrorismi ei ole ainoa terrorismin laji. Ihmisten liikkumisalueille ripotellut käsikranaatit tai miinat loisivat terroritunnelmaa. Nyt ei kuitenkaan ole kukaan ilmoittanut (ilmeisestikään) mitään terroristisesti ajamaansa asiaa, johon tämä liittyisi. Jos tavoite olisi vallankaappaus tai vastaava Ruotsissa, tavoitetta ei ehkä tarvitsisi ilmoittaakaan, epävarmuus ajaisi asiaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kuvastanee ihmisluonteen loputonta uteliaisuutta arvailla mitä Ruotsissa, entisessä emämaassa on tapahtunut, sillä siihen "koodinavaajat" voivat kokea asiantuntemuksensa perusteellla löytävänsä ratkaisun, mutta kun Pietarissa räjähtää omatekoinen pommi, niin se lienee vain surullista joskin oikeutettua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tämän päivän persut eivät taida tietääkään paljon Eino Poutiaisesta, joka körötteli Itä-Suomen kylillä "pappatunturilla" puolueen asioilla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eino_Poutiainen

Itäsuomalainen Pappa-Laaninen on nyttemmin pikakurssitettu "apinaksi pääministerin selkään".

No, mehän tulemme vuosikymmniä perässä läntisen ajattelun etumaita, kuten blogisti tietää, mutta tulemme joka tapauksessa, kunhan luotamme omien aistien välittämiin havaintoihin, ihmisjärkeen ja niihin perustaviin tieteisiin.

Jokainen on filosofi.

Käyttäjän MiikaPispala kuva
Miika Pispala

Hehe loistokirjoitus taas Artolta :) Mutta minusta tähän maahanmuuttoon liittyy jotain muutakin ja se on raha sekä päämäärä. Valta. Ei voi olla sattumaa, että koko läntinen media, pääosa poliitikoista ja viranomaiset ovat yhdessä rintamassa kotimaidensa kansaa vastaan. Suuri raha liikkuu tässä ja jokainen järkevä ihminen voi päätellä lopputuloksen. Hitaammille tarjolla on esimerkkejä. Kyllä ne varsinaiset päättäjät ja nykykehityksen ohjailijat varmasti tietävät mihin tämä kaikki johtaa. Heillä on ollut kymmeniä vuosia faktatietoa ja tilastoja käsissään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eilen välittömästi ensi uutisten yhteydessä eri mediat toistivat Ruotsin viranomaisten kommentin, että räjähdykseen ei liity epäilyksiä terrorismista.
Mihin tällainen verekseltään esitetty kannanotto perustui?
Nyt on kulunut jo 30 tuntia, eikä vielä edes tiedetä, mitä tapahtui, saati kuka teki, ja mitä?

Riippumatta sitä, mitä tapahtumasta tutkimuksissa myöhemmin ilmenee, tai jää ilmenemättä, on kestämätöntä, että iso media toistaa ennenaikaisesti ilmeisen tarkoituksenmukaisuussyistä esitettyä väitettä, joka ei perustu tosiasioihin. Siis väitettä siitä, että tapaukseen ei liity yhteyksiä terrorismiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mielestäni viranomaisten tiedotteessa on hyvin järkevä ja vakava tarkoituksenmukaisuussyy: jos tutkinnan alkuvaiheessa ei ole ilmennyt todennäköisyyttä, että lähistöllä olisi useampia räjähteitä, paniikki on syytä pysäyttää heti.

Enkä ymmärrä, miksi median pitäisi väittää tietävänsä jotain, mitä kukaan ei tiedä.

Käyttäjän ArsiJuhaniKristianSaarijrvi kuva
Arsi Saarijärvi

Arvoisa dosentti. Minusta on yllättävää, että YLE ja HS ovat alkaneet kirjoittamaan uutisia Ruotsin väkivaltaisista tapahtumista. Tähän asti on ollut joku omituinen näkymätön este, ettei esimerkiksi lukuisista ampumisista ole ollut juurikaan mitään tietoa saatavilla. Mutta ilmeisesti touhu on alkanut Ruotsissa käymään niin härskiksi, etteivät edes YLE ja HS pysty sitä mitenkään vähättelemään. Poliisiautoja räjäytellään, poliisien perheitä uhkaillaan ja suurten kaupunkien lähiöt ovat kuin 1930-luvun Chigago. Ei tule nykyajasta enää mieleen Astrid Lindgrenin lastenkirjojen viaton Ruotsi mieleen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin. Tosiasioiden kieltäminen ei enää käy...

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Aivan. Monessa jengissä on maahantulijoiden jälkeläisiä. Yksi esimerkiksi on tämä jokunen vuosi vanha Expressenin julkaisema lista:

Hells Angels Stockholm:
Tomas Dahlén - President
Jorma Varhevaara - Vice President
Kennet Ylikangas
Mårten Cronsten
Johan Billander
Timo Pohjama
Conny Lilja
Mika Tuominen
Peter Lidén
Peter Mathisson
Peder Urban Österholm
Jörgen Brandfjäll
Per Storesund
Kari Kähkönen
Jan Hans Åke Hovberg
Ronnie Milland Silver
Dani Virtanen "Dirty Dani"
Joen Larsson
Lars Larry Håkansson
Rickard Broberg
Jan Kenneth Nordgren
Jari Olavi Tammi

Tuo Expressenin lista tukee vahvasti perusväittämääni siitä, että maahanmuuttajilla ja usein myös heidän jälkeläisillään on heikompi lojaalius yhteiskuntaan kuin vakinaisella väestöllä. Ruotsalaisilla ei ollut tarpeeksi lahjoja oppiakseen "en finne igen" -kaudesta yhtikäs mitään.

Hiukan älliä omaava pystyy kyllä tekemään sen johtopäätöksen, että maahanmuutto on aina riski muuton kohteena olevalle yhteiskunnalle. Mielikuvitusta omaava henkilö ajattelee, että riski on sitä suurempi, mitä enemmän kohdemaan ja lähtömaan normit eroavat toisistaan. Mielikuvitus voi olla myös suhteellisuudentajuista.

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

No nyt on tästäkin episodista hieman lisätietoa, sikäli jos joku vielä lukee näin vanhoja blogeja: https://yle.fi/uutiset/3-10084158 Eli Ruotsin poliisi on ottanut kaksi epäiltyä kiinni ja poliisilla on jokin kuva tapahtumien kulusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset