Arto Luukkanen

Lakkoperjantai - äärioikeistolaisen hallituksen kuolinkamppailu?

Onko poliittinen lakko oikein? 

Lakkoaseen käyttö on aina järeä toimenpide. Vanhojen ay-johtajien valikoimissa lakko-asetta kaihdettiin käyttämässä – paitsi erityisen painavissa ja merkittävissä työriidoissa. Lakko merkitsi aina konfliktia ja antautumista vaaraan. Se oli vihonviimeinen keino.

Viimeinen suuri työtaistelu oli vuoden 1956 yleislakko, joka osoitti ay-liikkeen voiman mutta samalla merkitsi kalliisti ostettua kokemusta.

Välitön tavoite 12 markan korotuksesta tuntipalkkoihin toteutui mutta hinnat nousivat pian ja SAK itse joutui hajaannuksen tilaan. Sen jälkeen kuitenkin työnantajat taipuivat siihen, että oli viisaampaa tehdä yhteistyötä ns. sopimusyhteiskunnan kehittämiseksi kuin inspiroida lakkoja. Kumpikin osapuoli ymmärsi sovun merkityksen. Niin SAK kuin työnantajat pelkäsivät lakkoja ja halusivat saada ne kuriin.  

Jyrkän oikeistolaiset hallitukset?

Jokaisen sukupolven pitää tehdä omat tyhmyytensä. Tämä sananlasku näyttää sopivan nykyiseen tilanteeseen, jossa oikeistolaiset hallitukset ovat järjestelmällisesti märehtineet siitä, että palkoista ja työehdoista sovittaisiin työpaikoilla – paikallisesti. Kun kokemuksen ääni on hävinnyt, on tilanne tullut kamreerin kohtuuttomuus, pikkuliikemiehen ahneus ja lakimiehen ylimielisyys.

Viimeisten ”oikeistolaisten” hallitusten ongelmana on ollut se, että ne ovat halunneet samaan aikaan tehdä sopimuksia, joista ei ole pidetty kiinni ja joiden lisäksi on yritetty päästä ”suureen läpimurtoon” ay-liikkeen aseman musertamisesta.

On haluttu sopia ja kahmia… kun toinen on ollut niin lutunen.

Kun toinen on ollut vahva, niin toinen ollut heikko. Kun ay-liike ja sen poliittinen siipi SDP on höylisti yrittänyt mukailla ja peesata, niin sitä on pidetty heikkouden merkkinä.

Tälle hallitukselle ay-liikkeen halu sovitella on ollut heikkouden merkki. Sitä on haluttu hyödyntää riettaasti loppuun saakka, sillä kuten Petteri Orpo on todennut – nyt pelataan kovaa. Sydämettömyydestä on tullut ihanne ja aivottomuudesta tavoite. Hallitus on ollut täynnä fakki-liberaaleja, jotka eivät ole halunneet ottaa oppia historiasta tai kohtuullisuudesta.

Äärioikeiston hallitus

Nykyinen hallitus on oikeistolaisempi kuin koskaan. Jopa siinä määrin, että hallituksen jäseniksi on istutettu EK:n oma ”poikoonen” – runsaalla rahoituksella ja tuella. Siellä on myös kiilusilmäisiä liikemiehiä, joiden henkilökohtaisena kunnianhimoisena tavoitteena on yksityistää ja allokoida yksityisille tahoille esimerkiksi terveydenhoitoa – suomalaisten veronmaksajien rahaa. Erityisesti perussuomalaisten häädön jälkeen äärioikeistolaisuudesta on tullut osa suurta eurooppalaista Arvo Pohjaa.

”Reformeja” ja ”kilpailukykysopimuksia” on tehty luottaen siihen, että vaikeana aikana ulosmitataan kaikki mahdollinen. Saadut varannot puolestaan siirrettiin suoraan työnantajille hurskaalla toiveella, että he käyttäisivät niitä työllistävällä tavalla.

Duunarien on vain nöyrryttävä. Leikkaukset on tehty äkkiväärästi ja hätiköiden – ja ihan siksi että ne on voitu tehdä. Samalla valtion velvoitteet, kuten esimerkiksi tienhoito on surkastettu niin surkuhupaisaan tilaan (Bernerin luistinradat), että esimerkiksi tiet olisi mahdollista myydä yksityisille sopivaan hintaan.

Poliittiseen lakkoon kun kaikki on mennyt…

Ay-liike on ajettu nyt nurkkaan ja presidentinvaalien kurja tulos vahvistaa tätä heikkoutta. Näyttää siltä, että ennen joulua SDP:ssä ja ay-liikkeessä havaittiin asioiden tila ja siksi vaalien jälkeen ammattiyhdistysliike päätti napsauttaa sormiaan saadakseen huomiota itselleen. Aktiivimalli saa nyt kyytiä (kuten muuten pitääkin).

Puolueen kannalta ensi perjantain mammuttimielenilmaus aktiivimallia vastaan on yritys saada virtaa kuolleeseen hevoseen. Ihmisten enemmistö inhoaa sydämensä pohjasta ajatusta työttömien kyykyttämisestä/ nöyryyttämisestä ja on tietenkin ymmärrettävää, että ay-liikken jämähtänyt johto ja SDP haluavat päästä monopolisoimaan tämän protestin.

Totuus on kuitenkin ilmeinen: nämä vaalit osoittivat, että SDP:n aika suurimpana palkansaajapuolueena on ohitse.

Onko lakko oikein?

Lakon oikeutus on siinä, että hallitus ei ole kyennyt ymmärtämään tavallisten ihmisten arkea. Nyt lakkoillaan tietysti aktiivimallia vastaan mutta siinä samalla protestoidaan nykyisen äärioikeistolaisen hallituksen yleistä sydämettömyyttä vastaan. Yhden päivän varoituslakolla ei voi saada aikaan taloudellista vahinkoa, joten puhettakaan ei voi olla Suomen talouskasvun vaarantamisesta.

Kikyn allekirjoittaminen merkitsi ihmisten lomarahojen anastamista eikä sillä loppujen lopuksi saatu aikaan oikeaa taloudellista muutosta. Rajoitettu uutos parempaan tapahtui siksi, että kansainvälinen kauppa on elpynyt.

Se ei johtunut Sipilän merkittävästä talousneroudesta eikä Petteri Orpon ihailtavasta kylmäsydämisyydestä vaan ihan meistä riippumattomista seikoista. Hallitus on kompuroinut ja hömelöinyt ja nyt sitten kiittelee itseään onnistumisesta.

Miksi protestoidaan?

Nyt protestoidaan ja lakkoillaan siksi, että ihmiset pelkäävät SOTE:n vievän veronmaksajien rahat veroparatiiseihin.

Nyt protestoidaan siksi, että Bernerin ministeriö ei hiekoita ”luistinratoja”.

Nyt tullaan Senaatintorille siksi, että ollaan täysin kyllästyneitä tähän oikeistolaiseen ja sydämettömään ”tuhkatkin pesästä” linjaan.

Nyt marssitaan perjantaina siksi, että halutaan muutosta!

Mennäänkö mukaan?

Minun mielestäni sinne kannattaa tulla mukaan. Jos suinkin voi. Ihan perussuomalaisena ja vaikka pinssit hatussa. Yhdessä muiden kanssa. Demonstroimaan hallitukselle eurooppalaisia perusarvoja ja Arvo Pohjaa.

Ei ay-liikettä vastaan, vaan paremman, aidosti suomalaisen ay-liikkeen puolesta. Toimimaan hallituksen edustamia OY Ahniumia ja AB Kovasydämiumia vastaan, jotka haluavat tehdä Suomesta ökyrikkaiden matalapalkkamaan.

Arto Luukkanen

ps. Media on helmat liehuen mennyt mukaan päivittelemään EK:n nuottien mukaan sitä miten kamalan tilanteen lakko aiheuttaa. Itsenäistä ja suoraselkäistä. Bravo!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On se kumma tämä Luukasen äärioikeistolainen hallitus, kun talous kasvaa kohisten yli 3 % vuodessa, työttömien määrä on vähentynyt yli 60.000 viimeisen vuoden aikana ja tähän samaan aikaan on leikkausten sijaan hallituskaudella lisätty tuntuvasti myös julkisia menoja ?

Melkoista natsifasistimeininkiä ( tarkoitan työväenluokkaista meininkiä ) konsanaan.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Talouskasvaa ja samalla leipäjonot kasvaa ja köyhyys sekä paskapalkkatyöt ja palkattomattyöt etenkin.

Työttömien määrä on vähentynyt koska yhä useampi tekee palkattomiatöitä kuntouttavanatyönä, työkokeiluina jne. sekä monet jopa yli 50 vuotiaat on jonnin joutavilla kursseilla yli 30 vuoden työurankin jälkeen kuin opeteltas tuttipullon käyttöä tai huuhaa töissä joista ei mitään taloudellista hyötyä 30 vuoden työuran jälkeenkään. Pelkkää tilastojen ja prosenteilla leikkimistä kuin pikku vauvat olisi asialla.

Olipa joo melkoinen natsifasisti kommentttisi siis tarkoitit jossa ei mitään totuutta käytännössä eli täyttä propagandaa !!!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei, vaan työttömien määrä on laskenut todellakin reaalisesti 60.000 ihmisellä.
Työvoimapoliittisissa toiminnassa mm. työkokeilut, kuntoutus ja jne määrä on pysynyt samana eli n. 115.000 tasolla edelleenkin.

http://www.stat.fi/til/tyti/2017/12/tyti_2017_12_2...

Paskapalkkatöitä ei ole olemassakaan.

Natsit olivat sosialisteja ja fasistit olivat Mussolinin vasemmistolainen sosialistinen työväenjärjestö 1930-luvun Italiassa, joita nyt jostkin syystä tavataan virheellisesti äärioikeistolaisiksikin kutsua.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #7

"Natsit oli oikeasti vasemmistolaisia" mainittu.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Jos saa ilmaiseksi (jokuhan ne kumminkin maksaa)on ihan sama mitä se on?
Jos saa ilmaisen ämpärin on 1000 ihmistä vähintään odottamassa ämpäriä?
Kenen kannattaa leipää jonottaa, leipää voi paistaa itse ja omakohtaisena kokemuksena 12 kunnolla paistettua vatsaystävällistä ruisleipää saa noin 5€ yhteensä, mutta kun saa ilmaiseksi ja jonossa on tunnelmaa!

Pitäisi leivästä puhumisen sijaan siirtyä särpimestä puhumiseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Kun puolue siirtyy hallituksen takaa opposition puolelle, toinen silmä ummistuu ja toinen aukeaa. Kiinni menee se silmä, jolla nähdään aikaansaannokset ja aukeavalla silmällä nähdään synnit, todelliset ja kuvitellut.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Lauri. Kiva kun olet huomannut tämän. )))

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kamala tilanne, bussit eivät kulje. Eivät ne tosin täällä ole kulkeneet enää 30 vuoteen, mutta yritän silti muistaa olla kauhuissani.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Saksassa maan suurin ammattiliitto uhkaa yleislakolla mikäli sen vaatimuksiin 28h:n työviikosta ei suostuta. Meillä tämän surkean epäarvoistavan lain hoitaminen roskikseen lienee hallitukselle jossain määrin pienempi rasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saksan runsaat palkankorotukset olisivatkin nannaa muille EMU-maille, jos myös muille Saksan kilpailijamaille. Jos tuo 300 miljardin euron kaupan ylijäämä sulaisi sitten pois 28-tuntisen työviikon mukana.

Rohkenen kyllä epäillä, jotta saksalaiset nyt tuskin näin tyhmiä olisivat.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Onneksi mielenilmaukset tehdään arkipäivänä ettei viikonloppu mene piloille.
SAK-n duunarit maksaa veroina osin työttömyys menot jotka olivat muunmuassa v 2016 4974000000 € elikä liki 5 miljardia.
Arton morkkaama "oikeisto" hallitus painii lähemmäs 110 miljardin valtion velkataakan alla yrittäen suitsia velkaa pienemmäksi kaikin keinoin.
Tämä touhu ei mieltä ylennä millää mittarilla.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Kokoomus on se joka on velkaannuttanut Suomea eniten mistään puolueista, tämä valtionhoitajapuolue, joka rikkoo koulutuslupauksen ottaa myös eniten velkaa Suomessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Tepa Lehtinen

Perussuomalaiset esiteltiin aikoinaan "työväenliikkeenä ilman sosialismia" Vaalien jälkeen minulle näyttäytyi työväenliike ilman työväkeä. Onneksi tämä kirjoitus toi hieman valoa..Kiitos, torilla tavataan!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meinaakos Luukkanen pitää itse pidennetyn viikonlopun?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

käyn lounaalla katsomassa mielenosoitusta ja juttelen tuttujen kanssa siellä. On ihan vieressä. Ja tietysti tarkkailen tutkijana mitä tapahtuu.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hesarissa oli erinomainen katsaus 100 vuoden takaisiin tapahtumiin otsikolla ”Punainen lyhty tornissa oli kutsu vallankumoukseen” (27.1.2018). Juhlavuoden kunniaksi halutaan hieman tölväistä hallitusta ja eduskuntaa. Siihen löydettiin aktiivimalli eli ollaan ”aktiivisia.” Höynäytetyt saadaan tietysti tähän mukaan vähän samaan tapaan kuin vuonna 1917. Jopa ”Isä Aurinkoinen” oli täällä ”virittelemässä vähän tunnelmia” marraskuussa 1917. Perjantaina voidaan vähän ”irrotella” Senaatintorilla.

Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa ja siitä ovat osoituksena kansanviisaudet. Yksi niistä on ”joukossa tyhmyys tiivistyy.”

Yhteiskunnassa lakkoilu on aina huono signaali maan rajojen ulkopuolelle. Me elämme globaalissa maailmassa, jossa yritykset käyvät kovaa kilpailua kansainvälisillä markkinoilla. Ruotsissa tämä on ymmärretty. Konkreettisena esimerkkinä Suomessa oli 143 lakkoa vuona 2014, kun Ruotsissa niitä oli viisi. On helppo arvata, kummasta maasta ulkolainen firma tekee tilauksen, jos tuote on hinnaltaan ja laadultaan samanarvoinen. Siellä ei ruveta turhanpäiten maksumiehiksi.

Mitä Stalinin tulee, niin vuoden 1917 agitaatiomatka sai jatkumoa 30.11.1939, kun hän oli suunnitellut ennen sitä Suomen kansan siirtämistä Uralin itäpuolelle.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Sipilän hallituksen työllistämispolitiikka tarkoittaa vastikkeellista sosiaaliturvaa eli työn tekemistä pelkällä sosiaalituella. Saatanallisinta aktiivimallissa on sen kohdistaminen työkyvyttömiin, joilla on lääkärin määräämä pitkaikainen sairausloma, mutta ei päätöstä tai edes vireilläolevaa hakemusta työkyvyttömyyseläkkeestä.

Taantuma on vaikuttanut mielipiteisiin hyvinvointivaltion ylläpidosta. Useilla tutkimuksillakin on kuitenkin osoitettu, että ne kulkevat käsi kädessä toisiaan tukien. Demokraattinen yhteiskunta ei ole vain vaalijärjestelmä, se pyrkii nyt suojelemaan perusoikeuksia mielenilmauksin.

Mielenilmaisuja verrataan nyt jo lähes maailmanloppuun, vaikkei luulisi olevan hallituksen kannalta suurta merkitystä, sillä se on jo onnistunut tavoitteissaan: Poliitikkojen omistukset kotimaisissa pörssiyhtiöissä on tehty näkymättömäksi. Veronkiertoa on helpotettu ja tuloeroja kasvatettu.Hallintarekisteröinnillä omistuksista on tehty anonyymejä. Veronkierron valvonta on kohdistettu torimyynnin kuitteihin, joten 90 prosenttia suomalaisten kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista jätetään ilmoittamatta verottajalle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka...eikö ihmiset saa osoittaa mieltä?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Toivottavasti tähän Senaatintorin mielenilmaukseen saadaan mukaan arabinkielisiä tekstejä banderolleihin, jotta turvapaikan saaneet ymmärtävät, että heidänkin asioitaan ollaan ajamassa.

Harvalle päähän pälkähtää se tosiasia, että tällä aktiivimallilla pyritään samalla pääsemään eroon niistä ”elintasoshoppailijoista”, joita on aivan varmasti turvapaikan saaneiden joukossa. Heillä ei ole ollut alun perinkään tarkoitus työllistyä. Tästä osoituksena työttömyysprosentit eri kansallisuuksien kesken turvapaikan saaneiden joukossa puhuvat omaa korutonta kieltään. Vietnamilaiset ovat työllistyneet kiitettävästi.

Mielenilmaus on samanlainen kiertoilmaisu lakolle kuin oli ”loppuratkaisu” natsien hirmuteoille. Sillä häivytetään totuus. Muutama ilta sitten tuli mielenkiintoinen elokuva Wannseen konferenssista tv:ssä. Lopussa ilmeni, että kaiken huipuksi konferenssin osallistujista ja pöytään taputtelijoista (merkki päätöksen hyväksymisestä) suuri joukko pääsi kuin koira veräjästä päätettyään sitä ennen ”loppuratkaisusta”. Kävin Wannseessa maaliskuussa 2010.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sampo Terholta tuli heuristinen yksinkertaisuuskommentti...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, jospa Sampo Terholla alkoi vanha suola janottamaan? :D

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ay kaivaa viimeistä hautaansa nauttimalla sadistisesti ihmisten hädästä päivittäisessä elämässä. Eikös ne persut ole juuri niitä äärioikeistolaisia kuopankaivajia yhteiskuntarauhalle, joita ei sen vuoksi hallitukseen hyväksytty.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvä ja todellisuutta vastaava analyysi, kiitos.

Arto, sinun tekstejä on helppo lukea koska puhut asioista niiden oikeilla nimillä, sillä minä olen totaalisen kyrvähtänyt uuskieleen á la Orwell jossa esim äärioikeistoksi kutsutaan duunareita ja taviksia jotka vastustavat äärioikeistoa, siis globaalia suurpääomaa marionetteineen ja hyödyllisine idiootteineen. Suomessa Kokoomus ja Vihreät ovat tiukimmin sitoutuneet globalisaatioon ja väestönsiirtoihin - toteuttamaan finanssi- ja suurpäomapiirien tavoitteita.

Ay-liikkeen alasajo alkoi kun lopetimme valuuttamarkkinoiden säätelyn, suurpääoma ulotti tänne lonkeronsa - ja loppu pelkkää historiaa: Suuri rakennemuutos eli valtion (kansalaisten) omaisuuden siirto pääomapiireille pilkkahintaan, ulkomaisen halpatyövoiman (pakolaiset ja tuvapaikahakijat) massiiviset siirrot kaikkiin vanhoihin teollisuusmaihin työreserviksi, massiivisen propagandakoneiston käynnistäminen tukahduttamaan ja leimaamaan vastustajat. Puhumattakaan miten tehokkaasti monikultti-aivopesu on ulotettu yhteiskunnan kaikkiin kerroksiin, lastentarhoista yliopistoihin ja valtion sekä kuntien elimiin.

Media yrittää muokata mielipiteitä USAn malliin hajottaakseen ay-liikkeen (enää 6% työtätekevistä kuuluu liittoon), mutta Suomessa ammattiyhdistysliikkeellä on vanhat ja vahvat perinteet, SAK on perustettu 1905, luulisi hallitsevan strategiset vastaiskut ja heräämään ruususen unesta. Mitä muutakaan meillä on kuin massavoima sitä kaiken omistavaa 1% vastaan.

AKT:n kundeille ja niille muutamille kimmoille syvä kunnianosoitukseni, satamajätkät ja rekkakuskit ovat kunnon jengiä ja ennenkaikkea solidaarisia.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo

Määrittele "äärioikeistolainen".

Tarkoitatko että sosialisti kommunistien joukossa on äärioikeistolainan?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Voisihan tuota yrittää määritellä.

Meillä skaala oikealta vasemmalle on suunnilleen tämä:

RKP, Kokoomus, Kristilliset, Vihreät, Kepu, Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto. Siniset, no niin..

RKP on täysin rahaeliitin puolue joka elää ja pysyy eduskunnassa vain kielipolitiikkansa takia, muutoin se olisi alle 4 %:n.

Kokoomus on varsinaisen varakkaan kansanosan asioiden ajaja josta Jyrki Katainen leipoi "työväenpuolueen", muistetaan vain Sari Sairaanhoitaja.

Vihreät on seuraavana, kaikessa muussa oikeistolainen paitsi opiskelijoiden etujen ajamisessa, opiskelijathan ovat tulevaisuuden varakkaita. Vihreys on kulunut pois jo aikoja sitten.

Kepu ajaa osin suurtilallisten etuja ja jossain määrin pienempien yritysten etuja mutta viis veisaa vähäosaisista, senhän on Sipilä jälleen näyttänyt ihan konkreettisesti.

Perussuomalaiset ajavat kansan ja työtätekevien etuja ilman sosialismia joka on tai pitäisi jo olla kuopattuna.

SDP on entinenn työväenpuolue joka ei oikein tiedä mitä se tekisi ja miten? Se yrittää ajaa työväen etuja mutta vaalimenetyksen pelossa on kuitenki varsin porvarillinen. SDP:ssä huseeraavat edelleen vanhan ajan kommunistit kuten Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen kumppaneineen. Rinne ja muut ovat siinä sitten välissä eivätkä oikein tiedä mitä tekisivät. Tuomiojaa ei saada ulos kuin kulumalla koska hänhän on enimmäkseen reissuilla tärkeissä kokouksissa joko puhumassa tai kuuntelemasssa ymmärtämättä ajan kulusta mitään.

Vasemmistoliitto on opiskelijapuolue jonka toiminnassa näkyy edelleen vahvasti kommunistinen leima: Niiltä otetaan joilla on ja niille annetaan vastikkeetta joilla jo myös on. Vain sosialistinen varainsiirto niille jotka eivät oikein tahdo tehdä mitään työksi kutsuttua. Vähän niin kuin "Työ, pthyi, mitä se on".

Siniset, no jaa, taitaa olla tulossa oikea Kansallissosialistinen puolue kunhan ehtii. Ei oikein ole muuta saumaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... mutta AKTn: johto on tyhmä ja, vain oman etunsa tavoittelija, piste.

... mutta he, rekkakuskit jne. ovat oikeasti kunnon porukkaa, jotka tekevät rajusti työtä ja, joita ei pitäisi sotkea koko soppaan.

Käyttäjän FankHiiri kuva
Fank Hiiri

Nyt Arto, ei mennyt putkeen!
Ja fiksuna ihmisenä tiedät sen itsekin!
Älä enää tulevaisuudessa sorru tähän, vaan kirjoita faktoihin perustuen...tai sitten älä kirjoita ollenkaan!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Näin on Arto, totta puhut!
Me historioitsijat tiedämme, että koskaan maailmanhistoriassa runsas ja halpa työvoima ei ole tuonut mukanaan työn tehostumista eikä elintason nousua, vaan taloudellista jämähdystä ja kasvavia sosiaalisia eroja.
Suomi on Sipilän hallituksen johdolla ryhtynyt "oppimaan" Saksan viime 15 vuoden Harz-mallista tai ehkä paremminkin karkean kömpelösti apinoimaan sitä. Mielenkiintoista on, että uuden saksalaisen tutkimuksen mukaan
(http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/vermoegen -der-superreichen-das-verhoehnt-die-chancengleichheit-a-1189919.html) taloustietosalailuista korjatut tilastot osoittavat, että nyt 45 saksalaista kotitaloutta omistaa yhtä paljon kuin puolet koko Saksan kansasta (tuntuuko tutulta 3. maailmasta?). Ja sama tutkimus näyttää, että Ranskassa ja varsinkin Espanjassa on tämä sosiaalinen vääristyminen paljon pienempää. Kun Suomessa nyt mennään saksalaisemmin kuin Saksassa itsessään, on jännää, mitkähän maat suunnilleen vuosikymmenen kuluttua näyttävät Suomesta katsoen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden majakoilta: Kreikkako? Vai Egypti? Tai ehkä Venäjä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset