Arto Luukkanen

Lakkoon - kylmäsydämistä hallitusta vastaan!

Tämän kuun 28. pnä Helsingin yliopisto menee lakkoon.

Työtaistelutoimena lakko ei horjuta yhteiskuntarauhaa mutta symbolisesti se merkitsee paljon.

Työnantajaa täytyy onnitella; on yleensä ihme, että tietotyöläiset saadaan lakkoon. Yliopistolaiset ovat aika lullukkaväkeä eivätkä yleensä häiritse ketään oman kuplansa ulkopuolelta. Vähän niin kuin Sari Sairaanhoitajat – tämä väki uskoo neuvottelun, sopimisen ja sovun voimaan.

Syytä mielenilmaisuun kuitenkin on. Meille on tarjottu 1,34% ja muille 3,2%.

Asia ei liene rahallisesti kovin suuri mutta sillä on merkitystä siinä, että se kertoo missä tämän maan prioriteetit makaavat.

Prioriteettina ovat raha, lobbarit ja yksityistäminen.

Koulutus, sivistys ja kasvatus ei kiinnosta "kaiken maailman vartijaisia, pernereitä, sipilöitä ja orpoja”. Sydämen tilalle näille edellä mainituille huippu-osaajille on ilmeisesti asennettu 5 sentin kolikko.

Vuoden 2015 petos

Luulisi, että tämä hallitus olisi oppinut jotain ja katunut omia tekojansa. Koulutukselta nyrhittiin – päinvastoin kuin ennen vaaleja ilmoitettiin – kovalla kädellä vuonna 2016. Se oli järkyttävän typerä teko, jota protestoin silloin ja protestoin nyt.

Ennen kaikkea: ihmisiä petettiin.

Vihainen professori ei tietysti lähde barrikaadeille tai hulinoi keskustassa. Opetusväellä on kuitenkin sellainen asema, että heitä kuunnellaan.

Se viesti mikä tästä lähtee on ilmeinen: hallitus & työnantaja ei välitä ”kaiken maailman dosenteista” tai tietonyhertäjistä.

Luulen, että yleinen mielipide ymmärtää asian. Eivät opettajat mielellään mene lakkoon. Meillä on vastuu tulevista sukupolvista ja kuten hoitohenkilökunnalla ja lääkäreillä meillä on moraalinen velvollisuus uusia suomalaisia ihmisiä kohtaan.

Mutta tulkoon nyt kaikille tiettäväksi…

tämä lakko on hallituksen syytä.  Emme ole töissä siksi että ”meillä on pihi, kylmäsydäminen ja hönö hallitus, joka ei välitä eikä ymmärrä tulevaisuudesta yhtään mitään”.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

yllämainitussa kirjoituksessa ei ole vihapuhetta)))

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koulutukselta nyrhittiin – päinvastoin kuin ennen vaaleja ilmoitettiin – kovalla kädellä vuonna 2016.

2016 vs 2015 valtion menoissa yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen menot kasvoivat 3,5%. Toki korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen menot pienenivät -0,2%, joten siitä kannattaa vielä itkeäkin. Erityisesti kun noiden momenttien kehitys 2017 vs 2016 talousarviossa ovat +19,8% ja +4,2%.

Ei vaadita paljoa petokseen, joidenkin mittareilla.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Laittaisitko ystävällisesti linkin tietoihin, joiden mukaan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen menot ovat selkeästi kasvaneet.

Tämä siksi, että Tilastokeskuksen mukaan T&K-menot olivat vuoden 2017 talousarviossa 47,9 miljoonaa euroa eli 2,5% pienemmät kuin vuoden 2016 talousarviossa.

Vastaavasti vuoden 2016 rahoitus oli 157 miljoonaa euroa eli 9,4% (reaalinen) pienempi kuin vuonna 2015.

Toisin sanoen rahoituksen supistuminen on ollut >200 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2015 tasoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

http://valtionbudjetti.fi/

Viittasin momentteihin:
29.10 Yleissivistävä koulutus TP2015: 762 379 833, TP2016: 788 782 000, Muutos: +3,5 %, TA2017: 944 889 000, Muutos: +19,8 %
29.40 Korkeakouluopetus ja tutkimus TP2015: 3 203 819 925, TP2016: 3 198 355 000, Muutos: -0,2 %, TA2017: 3 332 287 000, Muutos: +4,2 %

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #5

Momentit ovat budjettitaloudessa tunnetusti enemmän kuin hieman harhaanjohtavia mikäli toimintaa ei kokonaisuudessaan rahoiteta sen yhden ja saman momentin kautta. Momenteista kieltämättä saa positiivisemman kuvan kuin vertailukelpoisista luvuista, olet siinä aivan oikeassa.

Kansainvälisesti paremmin vertailukelpoisen ja korkeakoulujen rahoituspohjan kehitystä paremmin kuvaavan laskelman valtion rahoittamista T&K-menoista (sisältäen korkeakoulusektorin) saa Tilastokeskuksen julkaisusarjasta "Tutkimus- ja kehittämisrahoitus valtion talousarviossa".

Korkeakoulusektorin rahoituksesta merkittävä osuus tulee muualta kuin suoraan kyseiseltä OKM:n momentilta. Muualta tulevan rahoituksen osuus taitaa vaihdella jostain neljänneksestä lähes puoleen. Joillain aloilla myös yritysrahoituksen osuus on ollut merkittävä, mutta sitä on aina seurannut julkinen raha, jolloin leikkauksilla on negatiivinen kerroinvaikutus.

Toisin sanoen yleinen valtion rahoittaman T&K-toiminnan leikkaus suoraan vaikuttaa korkeakoulusektoriin vaikka kyseinen momentti pysyisikin lähes vakiona. Asiaa voisi verrata autokauppaan, jonka katteista suuri osa tulee huoltotoiminnasta. Jos huoltotoiminnan volyymi pienenee tuntuvasti, niin autokauppa kokonaisuudessaan ajautuu pahoihin vaikeuksiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Varmasti olet oikeassa että tuo tilastokeskuksen luku antaa paremman kuvan korkeakoulujen rahoituspohjasta. Nythän kritiikki käsittääkseni kuitenkin kohdistui hallituksen budjettiallokaatioon. Näin jälkikäteen katsottuna en ihan heti ymmärrä mitä Arto pitää petoksena. Tarkoitukseni ei siis ollut ottaa kantaa rahoituksen tasoon, vaan siihen mielikuvaan, jota Arto blogissaan rakensi koulutuslupaukseen liittyen.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #11

Arto Luukkanen ajattelee tässä tapauksessa lompakollaan, mikä on sinänsä ihan hyväksyttyä ja muutenkin ok. Vaikka hallituksen politiikka olikin käsittääkseni hänestä ihan reilassaan niin kauan kun persut eivät olleet hajonneet. Mutta sekin on ok, sillä oleellinen osa politiikkaa on kyky tehdä moninkertainen hyppy taaksepäin kerien ilman, että retoriikka yhtään häiriintyy.

Vähän siihen tyyliin kuten "Kokoomus on sivistyspuolue ja kannattaa tasa-arvoa". Kieltämättä olen suorastaan kateellinen siitä kuinka Orpo kykenee sanomaan jotain tuollaista ilman, että häntä rupeaa naurattamaan kesken kaiken.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Max on varmaan ollut jossain muualla kun ei ole kuullut mitä yliopistossa tapahtui 2016-2017 )))

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kuullut olen vaikka mitä kauhutarinoita. Suhtaudun tarinoihin kuitenkin skeptisesti. Esimerkiksi 2016 bujettiesityksestä pidettiin valtavasti haloota, kun kuulemma leikattiin niin valtavasti, vaikka valtion menoja tosiasiassa kasvatettiin 800 milj €. Tuo siis talousarviossa. Lopputulema oli vielä rumrmpi, 1,3 mrd € menonlisäykset.

Korjaa toki jos olen väärässä. Laitoin luvut tuohon ylle kommenttiin #5.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tämä plokihan on kuin itseään haukkuisi.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Täytyy sanoa, ettei minulla ole käsitystä, onko tässä kyse jostain olennaisesta tai ihan so what? Itse opiskelin hyvin lukujärjestysmäisesti läsnäolopakkoineen ja sitten duuniin. Mutta olen kuullut, että jengi saattaa "suorittaa" jotain hyvin nopeasti ja sitten pyöritään ympäri maailmaa. Ja kaikenlaista välivuotta ja uusia opintoja kun entiset loppuu eikä haluta duuniin? Pääministeriä moitittiin, kun möläytti "kaiken maailman dosenteista". Siitäkin tuli epävarma olo; kuka on oikeassa? Enpä tiedä-jos on kyse kuplasta-enpä siinä tapauksessa ole levoton? Pitäisikö?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, alkoiko tuo hallituksen kylmä politiikka vasta persujen puoluekokouksen jälkeen viime vuonna vai alkoiko se kenties jo aiemmin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Noin äkkiseltään veikkaan että Luukkasella on kivivirka lehtorina, ja siksi perseen iskeminen penkkiin houkuttaa. Kysäisepä piruuttasi lakkohalukkuutta niiltä laitoksesi määräaikaisilta, joiden kesken pidetään työsuhteen päättymislottoa, kun sinä ja hallintoväki hissaatte omia palkkojanne ylöspäin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tomi hyvä. Kyllä tässä asiassa ovat kaikki samassa veneessä. En tunnista kuvaamasi asiaa.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Uskomatonta että Suomen nykyisen hallituksen älyn jättiläiset saavat tuhota Suomen kenenkään puuttumatta tilanteeseen. Toivottavasti emme koe 100 vuotta sitten Suomen kokemia tapahtumia. Sipilän hallitus luottaa kummisetä Sauli Niinistön tukeen. Lycka till, sano ruotsalainen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset