Arto Luukkanen

Ystävää ei jätetä – edes Pulassa tahi Velassa?

Viime sotien opetuksista eräs tärkeimmistä oli se, että me opimme luottamaan toisiimme. Riippumatta siitä mitä lojui pankkitilillä tai paljonko massia lepäsi lompakossa.

Se tiivistyi sanonnassa: ”kaveria ei jätetä”.

Ketään ei jätetty. Ei haavoittuneena, ei pulassa, ei rauhan aikana eikä kuolemassa.

Perkeellisen ahneuden aika?

Nyt näyttää siltä, että nämä kalliisti lunastetut opetukset on hylätty. Kaveri jätetään, kaverille ei jätetä ja pulassa oleva ystävä jää tien poskeen.  

Puhun nyt velallisten ja etenkin kohtuuttomasti velottujen suomalaisten kohtalosta. Suuren laman jälkeen tehtiin julkisuudelta salassa lukemattomia ikäviä omaisuudensiirtoja; noin 65 000 pk-yrittäjää joutui kurjuuteen, omaisuuksia vietiin pilkkahinnalla ja maaseudulla sukutiloja laitettiin surutta vasaran alle. Nyt taas perintäfirmat riistävät surutta ja isolla korolla työttömyyden tai muun elämäntilanteen takia kurjuuteen joutuneilta.

Synti ja häpeä

Minusta se on synti ja häpeä.

Ei kuitenkaan niiden, jotka ovat joutuneet näiden rattaiden hampaisiin vaan niiden, jotka saalistavat armotta veljiään ja sisariaan. Jos käytetään lisää tätä uskonnollista kieltä, niin on vain todettava, että tässä asiassa meitä painaa kansakuntana kirous, joka ei hellitä, ennen kuin me käymme lävitse 1990-luvun laman tapahtumat ja pureudumme siihen miksi nykyaikana parin euron velasta kasvaa 500 euron velka – tai enemmän.

Velat on tietenkin maksettava. Mutta päättäjien on osattava hillitä perintäfirmojen ja velkojen epäinhimillistä ahneutta valvomalla, että ihminen ei joudu kohtuuttomaan ”velkavankeuteen” vaan että jokaisella on toivoa. Syyttäjälaitoksen on saatava lakeja, joiden perusteella se voi tarttua lujin kourin sydämettömien kiristäjien kurkkuun (vertauskuvallisesti).

Tässä asiassa ei saisi olla puolueita tai eturyhmiä vaan kaikkien pitäisi muodostaa tässä asiassa se suomalainen sydämen puolue, joka kykenee nopeasti helpottamaan hädässä olevien kohtaloa.

Tässä asiassa ei ole kokkaria, persua, kepulaista, vihreää tahi vassaria vaan tässä asiassa me olemme yksi.

Median olisi myös herättävä. Tässä olisi se parempi ”pyhä sota” ja missio. Tässä olisi oikean ja merkittävän journalistisen teon paikka. Tässä olisi myös oppia kirkoille: Kristuksen sanomasta saarnaaminen tai yhteisvastuusta lässyttäminen on turhaa jos me emme kykene hoitamaan näiden ihmisten asiaa.

Onneksi ihmiset heräävät. Itse olen omassa tv-ohjelmassani ”Dosentti/Alfa-tv ”kesto-haastatellut” Hilkka Laikkoa, joka on Velallisten tuki ry:n edustaja ja lamavelkaisten auttaja. Huomasin ilokseni, että MTV3 aamutelevisio oli tänä aamuna ottanut hänet puhumaan tästä asiasta. Hyvä maikkari!

Yhteiset Talkoot lamavelkaisten avuksi

Arvoisat  suomalaiset! Tänään on ystävän päivä. Todellinen ystävä on se, joka muistaa ”miestä mäessä” ei mäen alla. Tehdään se yhdessä.

Tässä olisi se oikea Arvo ja Pohja.

Ison Tuomioistuimen edessä ei kysytä puoluekirjoja tahi jäsenyyksiä. Siellä kuuluu vain: ”Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda”.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Höpö ja höpö dosenteille. Sotien muka ihanuudesta luottamuksen opettajana.

Ei ole mitään syytä epäillä etteivätkö ihmiset osanneet elää myös Savossa naapureidensa kanssa ihmisiksi, vaikka eivät vielä olleetkaan kuulleet läntisistä kirjoitetuista teksteistä, joissa heitä kielletään tappamasta toisiaan ja tekemästä huorin. Sama pätee yhä jossakin Papualla. Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta.

SOTE-homman tavoite näyttä olla päästää 1800-luvun maailmassa elävien suurten sukufirmojen yhtiöt laskuttamaan nöyriä suomalaisia kansannaisia, noita pimeydessä tietä hapuilevia. Ruotsalaiset perintäyhtiöt hiovat kynsiään.

"Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle."

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olisi sädettävä kiiireellisenä laki, ja myös taannehtivana, jolla yksiselitteisesti rajoitetaan perintäfirmojen perimiskulut kohtuullisiksi ja joissa olisi myös ehdoton yläraja.
Kohtuulllisella en tarkoita prosenttiosuutta velan määrästä vaan absoluuttista euromäärää riippumatta siitä kuinka kauan perintä kestää.
Velkojen korot täytyisi myös asettaa niin ettäne seuraavat kiinteästi normaalia antolainakorkoa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko Suomalainen yhteiskunta itsekkäämpi, kuin sota-aikana oli?

Sanonta "kaveria ei jätetä" on lähtöisin rintamaolosuhteista, se ei välttämättä kyllä päde yleisesti yhteiskunnassa.

Toisenlaisen kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta antaa esimerkiksi äitini tapaus. Talvisodan syttyessä hän oli 3 vuotias. Häneltä varastettiin junassa talvikengät jalasta.

Suomalaisesta sota-ajan yhteiskunnasta syntyy toisenlainen kuva, kun lukee ihmisten kirjeenvaihtoa sota-ajalta.

Presidentti Kallio vetosi voimakkaasti radiopuheessaan Karjalan evakoiden puolesta, syynä oli ne ongelmat, joita evakot olivat kohdanneet, kun etsivät heihin hyvin suhtautuvia vastaanottajia.

Evakoiden lapsia haukuttiin ryssänkakaroiksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Itseasiassa "Kaveria ei jätetä"-sanonnan taustalla taitaa olla vähemmän ylevää ajattelua. Sillä pidettiin yllä taistelumotivaatiota.

NL:ssä oli samaan toisenlainen ratkaisu, jossa Stalin totesi, että puna-armeijassa on perääntyminen vaarallisempaa, kuin hyökkääminen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olisiko Stalinin pitänyt sanoa että on parempi perääntyä ja säästää oma henki kuin tehdä se mitä sotilaan tulee?

Jokaisessa armeijassa sanoo johto juuri näin.

Perääntyminen tarkoittaa useimmiten myös sitä että on puolustuskyvytön kun juoksee selkä viholliseen päin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #7

Stalinin käskyt 270 annettu 16. elokuuta 1941 ja 227 annettu 28. heinäkuuta 1942:

https://en.wikipedia.org/wiki/Order_No._227
https://en.wikipedia.org/wiki/Order_No._270

On olemassa 10.201 dokumentoitua tapausta joissa puna-armeijan osasto NKVD:n johdolla ampuivat perääntyviä omia joukkoja.

https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/1c...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #8

Ei kai tällaista ole kiistettykään.

Tietämättä sen tarkemmin, Suomen armeija taisi telottaa pari sataa rintamakarkuria.

Mm. Tuntemattomassa telotetaan kaksi.

Tuskin ovat silkkaa propagandaa.

Sodassa soditaan ja kuten Rokka sanoo, "sovat loppuu sotimalla". Ei pakoon juoksemalla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"http://satutaavitsainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250874-kohtuuttomista-veloista-ja-perintayhtioista-eroon"

Satun blogi oli täällä Puheenvuorossa eilen 13.2. Hyvin kirjoitettu ja perusteltu, mutta kommentoijia oli vain yksi - minä!

MTV3 -aamu, oli hyvällä asialla. Eli näitä blogeja kyllä luetaan.

Olivat kutsuneet Satu Taavitsaisen (kansanedustaja SDP) ja Velallisten Tuki ry:n (vara)puheenjohtaja Hilkka Laikon keskustelemaan aiheesta.

Kun maassamme on noin puoli miljoonaa kansalaista ulosotossa, niin eikö tämän pitäisi herättää hallituksemme.

Mikä on pielessä? Miksi työnteko ei kannata?

Suomalainen on tunnollinen siihen saakka, kunnes maa vedetään jalkojen alta.

Suurin osa pyrkii selviytymään veloistaa asiallisesti, mutta kohtuuttomuus tulee vastaan, kun perintätoimistot ryhtyvät koronkiskontaan.

Laikolla oli hyvä esimerkki, miten 15 euron velka on kasvanut lähes 600 euroon.

Samoin velkaorjuudessa kituuttavat vielä ne 90-luvun laman takia omaisuutensa menettäneet, joille ei ole mitään ulospääsyä tilanteestaan.

Tässä mielessä Laura Huhtasaaren ehdotus 'totuuskomissiosta' oli paikallaan.

Raha pitää rahan puolta ja suosii jopa rikollista perintää.

Kun toimittaja Ivan Puopolo kysyi, miksi ei ole nostettu syytteitä, Laikko vastasi, että pienyrittäjillä ei ole rahaa lähteä oikeustaistoon isoa rahaa vastaan.

Jossain kuplii ja haisee, mutta jotkut suojelevat joitakin. Kenellä mikäkin 'lehmä ojassa'!

Ilmeisesti hallitus valmistelee myös lakia, jolla perintätoimen luvanvairaisuus poistuisi. Eli, yhä pahemmaksi menee, jos laki hyväksytään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

G. F. Händelin oratoriota "Messias" esitettiin mm. orpojen, köyhien ja velkavankien hyväksi. Jotta saliin olisi mahtunut mahdollisimman paljon maksavia kuulijoita, naisia pyydettiin jättämään vannehameet kotiin ja miehiä taas kehotettiin jättämään miekat kaappeihin.

Meillä on 40:60 -prosenttiperiaate, kun jakoon tulevat yhteisvastuurahat. Siksi meillä on ruokajonoja, siksi emme myöskään käy läpi 1990-luvun pimeimpiä puolia. Pulat ja velat eivät ole herättäneet meitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset