Arto Luukkanen

Viro sydämessä

Eestin valtiollinen taival on saanut nyt 100 vuoden iän! 100 onnentoivotusta! Elagu vaba Eesti!

Eestin (Viron) muistaminen tuo aina toivoa mieleen: yhtenäistä kansaa ei voi voittaa härskikään miehittäjä! Itsenäisyys voi aina syntyä uudestaan kunhan kansallinen itsetietoisuus säilyy!

Suurena juhlapäivänä kannattaa toivoa suuria ja unelmoida mahdottomia. Eräs tällainen voisi olla se, että molemmissa maissa panostettaisiin molempien kielten oppimiseen.

Kun nyt Suomi luopuu omasta Kossustaan, niin niillä rahoilla voisi edistää molemmin puolista kielen oppimista. Eestiläiset eivät enää töllötä Suomen televisiota yhtä hartaasti kuin lihakaupan Väiskin aikana.

Ajatus on tärkeä siksi, että globaalissa mielessä Suomi ja Eesti ovat ”samasta perheestä”. Kuten Kummisetä elokuvan suuri mafioso Don Vito Corleone totesi: “Family is the most important thing in life. Blood is thicker than water. “A man who doesn't spend time with his family can never be a real man” and “the only wealth in this world is children, more than all the money, power on earth.”

Eestiksi se olisi: ”Perekond on elu kõige tähtsaim asi. Veri on paksem kui vesi. "Mees, kes ei veeta aega oma perega, ei saa kunagi olla tõeline mees" ja "ainus rikkus selles maailmas on lapsed, rohkem kui kogu raha, maa peal”. Lainaus voi tuntua kornilta mutta perusasia ovat perusasioita: perhe on tärkein.

Näin se on. Perhesuhteiden lisäksi Eestillä on sentään jonkinlainen intressi meidän suhteemme. Monilla muilla Euroopan mailla ei ole minkäänlaista. Englanti valtaa kaiken. Ehkä nyt olisi hyvä osata ”perheen” kieltä. Varsinkin kun sen oppii pienellä murto-osalla siitä valtavasta vaivasta minkä ”sivistyskielen” oppiminen vaatii. Omassa kielessä on jo pääosa oppimiseen tarvittavasta aineksesta valmiina!

Suomalais-ugrilainen perintö kannattaa säilyttää vielä tuleville sukupolville

Se on tärkeämpää kuin heilutella pienoslippuja. Mutta isojen, juhlavasti korkealla ilmassa liehuvien lippujen suhteen jotain puuttuu. Jo vuosia ovat Viro ja Unkari kehottaneet myös Suomea ottamaan sukukansapäivän viralliseksi juhlapäiväksi. Tämä, sukukansa-asian aina kerran vuodessa kaikkien muistiin palauttava ele olisi nyt tänä vuonna syytä juhlan kunniaksi lopultakin ottaa käyttöön Suomessakin. Onneksi sentään tänään liputetaan.

Yle teki kauniisti. Bravo Kivinen! Linkkitornin valaiseminen on pieni ele, joka on inhimillisesti kaunis ja hyvä. Tosin kyseessä taitaa olla kaikille EU-maille myönnetty juhlakunnia, mutta hyvä niinkin päänavaukseksi

Ja kuten turkulainen karikatyristi Mika Rantanen/TS niin erinomaisesti piirsi: me emme liputa vain lipputangoissa vaan Eestin värit ovat sydämessä jokaisella suomalaisella.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomalais-ugrilainen perintö on kaiketi rohkein ilmaisu minkä tänne uskaltaa kirjoittaa ilman ikuista banaania ettei vaan mennä etnonationaalisuuteen joka
on kautta aikain kauhein idea mikä kenenkään päähän on pilkahtanut. Toivottavasti
joku kohta kertoo, että kuka vain voi olla virolainen, virolaisuus on vain idea.

Mutta onnea Viro joka uskaltaa olla itsenäinen kansa ja valtio toisin kuin Saksan rälssimaa Suomi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tätä se tuotti kun ottivat tehtäväkseen toteuttaa Lennart Merin neuvon: Viro on paikka jossa vironkieli on turvassa, Venäjä on paikka jossa venäjänkieli on turvassa jne. Niitten välillä voi äänestää jaloilla.

Suomalaisia kun olemme, Jörn Donner kävi paikan päällä ehdottamassa, että venäjänkieli saisi Virossa samankaltaisen aseman kuin ruotsinkielellä on Suomessa. Eipä siitä sen enempää ole kuulunut.

Meri oli monien muiden Moskovan vallasta eroon pyrkivien itäeurooppalaisten tavoin perehtynyt ns. eurokommunismiin Etelä-Euroopassa joka keskitetyn ideologian sijaan korosti kulttuurin paikallisuutta mikä näkyy ja kuuluu esim. Firenzessä alueellisten perinteiden ja omaperäisen murteen aktiivisena vaalimisena.

Meillä yliopiston politiikkaan kansanihmisten opettajiksi lähettämät dosentit ylistävät Senaatintoria kiertäen keskushallintoa isänmaana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>...... me emme liputa vain lipputangoissa vaan Eestin värit ovat sydämessä jokaisella suomalaisella. ......

ooo

Monille on varmaankin selvää mitä musta raita Viron lipussa symboloi. Minulle se selvisi vasta jokin aika sitten. Se kuvaa Viron viljavaa maata, mustaa multaa. Olin ajatellut, että ilmentää historiasta nousevaa surua, ruoskan jälkiä.

'''''''''

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251339-v...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Kiitokset suositteluista. Lämmittää mieltä. Erityisterveiset Pekalle.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Meteorologi Matti Huutoselle suuri kiitos vironkielisestä sääennusteesta ja onnitteluista Virolle, jotka eilisiltana näimme Tallinnan TV:stä!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kannatan lämpimästi sukukansojen päivää tärkeäksi kalenteritapahtumaksi. Samalla toivoisin, että Viro saisi venäjänkielisen vähemmistönsä tuntemaan ylpeyttä siitä, että he asuvat länsimaisessa demokratiassa nimeltä Viro, jossa ihmisoikeudet ovat kunniassa ja korruptio yhä ahtaammalla. Mikäli olen ymmärtänyt, nykyisellään Viron venäjänkieliset kääntävät turhan usein katseensa Moskovaan, kun kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia.

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ylpeyttä siitä, että he asuvat länsimaisessa demokratiassa..."

- Ei mene läpi. Venäläisyyteen kuuluu ajatus Isosta Pahasta Natosta, joka leviää kuin tulviva myrkkyliemi uhaten saastuttaa kohta jopa Äiti Venäjän. Vain Putin voi padota tuon uhan, ja pelastaa siten urhean, uskollisen ja oikeamielisen kansansa. Temppu saattaa vaatia tiettyjä sotilasoperaatioita Venäjän rajojen ulkopuolellakin, mutta kaikellahan on hintansa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #6.
Emme kai voi lähteä siitä, että kaikki venäjänkieliset ovat ilman muuta fanaattisia nationalisteja, joille ei sen takia voida suoda normaaleja kansalaisoikeuksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Haritud inimesed igal pool k6nelevad Eesti keeles.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kuinka luokitellaan Viron nykyinen pääministeri joka tänään puheessaan sanoi että heidän tulee siirtää virolaisuutta lapsilleen ja lastenlapsilleen?

Olisiko edes villeimmissä unissa mahdollista kuvitella että Juha Sipilä sanoisi sellaista julkisesti?

Virossa tänään puhuvat vähän kaikkialla erilaisissa juhlapuheissa kansallismielisyydestä, ovatko he natseja?

Jos näin ei ole niin sitten kansallismielisyyden täytyy olla aivan jotain muuta kuin kansallissosialisti.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Sukukansat juhlivat, valtiollisuudeltaan vanhimmat ensimmäisinä: Unkarin tuhatvuotisjuhla parikymmentä vuotta sitten, viime vuonna Suomi 100, nyt Viro 100. Ja lopuksi ei saa unohtaa, että 2020 alkaen Karjala kärjessä tulevat myös suomalais-ugrilaiset tasavallat Venäjällä 100-vuotisjuhlineen, vaikka niiden kansallisessa valtiollisuudessa kaikki ei ole mennytkään ihan putkeen! Yhdessä muistettavaa riittää!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Virolaiset ovat alkaneet luoda uutta ja omaa, suomalaiset toistavat moneen kertaan sanottua yhä uudestaan ja uudestaan sanomasta päästyäänkin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toistamiseen perustuu pappien taikuus politiikassa, siksi suomalaiset ovat tyhmentyneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset