Viro sydämessä

Eestin valtiollinen taival on saanut nyt 100 vuoden iän! 100 onnentoivotusta! Elagu vaba Eesti!

Eestin (Viron) muistaminen tuo aina toivoa mieleen: yhtenäistä kansaa ei voi voittaa härskikään miehittäjä! Itsenäisyys voi aina syntyä uudestaan kunhan kansallinen itsetietoisuus säilyy!

Suurena juhlapäivänä kannattaa toivoa suuria ja unelmoida mahdottomia. Eräs tällainen voisi olla se, että molemmissa maissa panostettaisiin molempien kielten oppimiseen.

Kun nyt Suomi luopuu omasta Kossustaan, niin niillä rahoilla voisi edistää molemmin puolista kielen oppimista. Eestiläiset eivät enää töllötä Suomen televisiota yhtä hartaasti kuin lihakaupan Väiskin aikana.

Ajatus on tärkeä siksi, että globaalissa mielessä Suomi ja Eesti ovat ”samasta perheestä”. Kuten Kummisetä elokuvan suuri mafioso Don Vito Corleone totesi: “Family is the most important thing in life. Blood is thicker than water. “A man who doesn't spend time with his family can never be a real man” and “the only wealth in this world is children, more than all the money, power on earth.”

Eestiksi se olisi: ”Perekond on elu kõige tähtsaim asi. Veri on paksem kui vesi. "Mees, kes ei veeta aega oma perega, ei saa kunagi olla tõeline mees" ja "ainus rikkus selles maailmas on lapsed, rohkem kui kogu raha, maa peal”. Lainaus voi tuntua kornilta mutta perusasia ovat perusasioita: perhe on tärkein.

Näin se on. Perhesuhteiden lisäksi Eestillä on sentään jonkinlainen intressi meidän suhteemme. Monilla muilla Euroopan mailla ei ole minkäänlaista. Englanti valtaa kaiken. Ehkä nyt olisi hyvä osata ”perheen” kieltä. Varsinkin kun sen oppii pienellä murto-osalla siitä valtavasta vaivasta minkä ”sivistyskielen” oppiminen vaatii. Omassa kielessä on jo pääosa oppimiseen tarvittavasta aineksesta valmiina!

Suomalais-ugrilainen perintö kannattaa säilyttää vielä tuleville sukupolville

Se on tärkeämpää kuin heilutella pienoslippuja. Mutta isojen, juhlavasti korkealla ilmassa liehuvien lippujen suhteen jotain puuttuu. Jo vuosia ovat Viro ja Unkari kehottaneet myös Suomea ottamaan sukukansapäivän viralliseksi juhlapäiväksi. Tämä, sukukansa-asian aina kerran vuodessa kaikkien muistiin palauttava ele olisi nyt tänä vuonna syytä juhlan kunniaksi lopultakin ottaa käyttöön Suomessakin. Onneksi sentään tänään liputetaan.

Yle teki kauniisti. Bravo Kivinen! Linkkitornin valaiseminen on pieni ele, joka on inhimillisesti kaunis ja hyvä. Tosin kyseessä taitaa olla kaikille EU-maille myönnetty juhlakunnia, mutta hyvä niinkin päänavaukseksi

Ja kuten turkulainen karikatyristi Mika Rantanen/TS niin erinomaisesti piirsi: me emme liputa vain lipputangoissa vaan Eestin värit ovat sydämessä jokaisella suomalaisella.   

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu