Arto Luukkanen

Ojennan ruusun sijasta kurjuuden!

Ojennan ruusun sijasta kurjuuden!

Ruusun ojentaminen toiselle on vahva symboli. Se annetaan joko rakastetulle tai hyvälle ystävälle tai sitten sillä onnitellaan jostain saavutuksesta. Valmistuneet saavat ruusun sillä kyseinen kukka on valmiiksi saamisen ja täydellisyyden symboli.

Myös Rooman paavilla oli tapana ojentaa kultainen ruusu ansioituneelle maallikolle – merkkinä suurimmasta mahdollisesta paavillisesta suosiosta. Tapa alkoi kun paavit oleskelivat ”Babylonin vankeudessa” Avignonissa ja se ojennettiin suosiossa olevalle prinssille tai aatelismiehelle.  

Kurjuus lahjana

Nykyinen hallituksemme aikoo myös ojentaa meille jotakin – ei ruusua eikä kultaa vaan kurjuutta.

Tarkoitan tällä hyökkäyksiä ansiosidonnaista järjestelmää vastaan. Eräs Sipilän hallituksen ministeri (joka on kahvilatietojen mukaan pian – aivan pian – siirtymässä takaisin uusvanhaan poliittiseen kotiinsa kokoomukseen) on vaatinut, että työttömyysturva pitäisi lopullisesti raunioittaa. Hänen mielestään kansa ts. tavikset tarvitsevat vain minimin.

Näennäisenä täkynä ehdotuksessa on ”ansiosidonnaisen laajentaminen” niille, joilla ei ole riittäviä ansioita siihen. Kun rajusti lyhennetyn tuen määrä on silti edellisiin ansioihin sidottua, niin se tulee olemaan tuttu perusturvan minimiosa muutamalla sentillä korotettuna.

Ministerin ajatusta on märehditty jo pitkään äärioikeiston keskuudessa. Äärioikeiston päättelyssä työttömyysturvan tai eläkkeen on oltava mahdollisimman pieni ja siitä on tehtävä koko kansan ”hengissäpysymisraha”.

Idea on sama, jota on harjoitettu monissa kampanjoissa "supereläkkeitä vastaan". Kaikki mikä menee yli henkiinjäämisen on turhana kuluna heitettävä yli laidan (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242495-ansiosidonnainen-tyottomyysturva-kaikille-suomessa-tyottomat-jaettu-kahteen-kastiin). Eläkeläiset kärsikööt sillä he eivät tuota mitään! Työttömät kärsikööt sillä heidän kurjuutensa johtuu siitä, että he ovat luusereita ja työttömiä. Jos työtön haluaa enemmän, on hänen tehtävä voltti! Olkoon aktiivinen!

Poliittisen lyhytnäköisyyden ennätys

Kyseessähän on tietenkin se wanha juoni järjestäytyneen työvoiman ja ”turhan väestön” elättämisen lopettamiseksi.

Äärioikeisto haluaa ojentaa tällä tavalla ihmisille kukan – kurjuuden ruusun – jonka pitäisi sitten lopulta korvata kaikki sosiaaliset turvaverkostot. Tässä heitä myötäilevät vihervasemmiston ”kansalaispalkka-ajattelijat” (eikö ole muuten aivan ihana liitto? Äärilaidat kohtaavat?).

On vain ihmeteltävä tätä ahneuden ja empatian puutetta. Ei voi muuta kuin pyöritellä päätä ja äimistellä tätä pöyristyttävää poliittista lyhytnäköisyyttä. Ikään kuin hallituksemme korkeamman älykkyyden lohkoja hallitsisi Kokoomuksen nuorisojärjestö ”Tuhatkunta”?

On selvää, että tällä tavalla päädytään tilanteeseen, jossa se keskiluokan osa, joka on kilpailukykyinen työmarkkinoilla, muuttaisi ensimmäisten vaikeuksien koittaessa pois Suomesta. Tällainen muuttoliike olisi Suomelle tuhoisa.

Miten tätä voisi protestoida? Miten olisi jos oppositio tekisi välikysymyksen ja esittäisi henkilökohtaista epäluottamuslausetta tälle eräällä nimeltämainitsemattomalle ja pian loikkivalle ministerille ja myös sille vastuuministerille, joka ajaa pahamaineista ns. ”aktiivimallia”. 

MItäs jos sanoisimme Sampolle ja Jarille hei, hei?

Arto Luukkanen

ps. Tänään se sitten alkoi. Lakko. Tämä on hirveä häpeä. Ei meille vaan hallitukselle. Tämän äärihallituksen toimia ei ikinä unohdeta eivätkä historiankirjat koskaan unohda nimiä: Juha Sipilä ja Sanni Grahn-Laasonen. He ovat kuolemattomia. Aivan kuten pääkomissaari ja pääministeri Otto-Wille Kuusinen sekä valistusministeri Inkeri Lehtinen.

pps. Lepomäki aloitti kapinan. Kokoomus kiehuu ja on erimielinen. Taustalla herra Friberg.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hoh hoh mitä paatosta. Perussuomalaiset ovat näköjään löytäneet juurilleen SDP:n ja Vasemmistoliiton välimaastoon kansallissosialistisena vaihtoehtona.

Hetkinen - eikös kansallissosialistit ole juuri niitä äärioikeistolaisia ?

Mussolinin fasistitkin olivat pohjimmiltaan työväenliike ja työväenliikkeen arvoja kunnioittava vasemmistopuolue.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Lauri. Huomenta sinulle! Ja parasta antifasistista päivää sinulle))) älä lähde ääripäiden mukaan)))

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kovin liberaalina pyrin ääripäiden paineessa jatkossakin pysymään.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

se on hienoa että meillä on lipilaareja. Se ismi ei oikein tähän maahon ole istunut...mutta poliittisen monimuotoisuuden takia tarvitaan kaikkia. Niin lipilaareja kuin kommunisteja...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tosiaan: Suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivänä tehdään historiaa. Hallitus sai aikaan lakon kun se oikein yritti sitä.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Lauri Kiiski. Arto kirjoittaa juuri siitä, mitä eliitti ja hallitus ei suostu näkemään ympärillään. Lainaan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön erään Uuden Vuoden puheen sanoja: "Sinulla menee hyvin, kun kaikilla menee hyvin". Puhe oli yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Me olemme EU tarkkailussa, koska jo yli 1 200 000 kansalaista elää alle köyhyysrajan - siis viidesosa kansasta. Kehä kolmosen sisäpuolella on ymmärrys hukassa, jos ei käsitetä, kuinka vaarallista tämä on.

Kokeilehan tulla toimeen 672,30 euroa pääkaupunkiseudulla tai 582,00 euroa tai vajaalla 500 eurolla. Mieti, tulisitko toimeen; maksaisit vuokrat, puhelimen, sähköt, vedet, ruuat - paljonko jäisi jäljelle? Näille ihmisille sanotaan, että sun pitää mennä töihin 50 kilometrin päähän - miten kuljet, millä maksat kulkemisesi?

Entä, jos sähkölaskusi on epäpätevän postinjakelun takia hävinnyt jonnekin atomiavaruuteen - Sinä saat seuraavan laskun perintäyhtiöltä, joka on lisännyt laskun päälle huikeat kulut - laista viis - sitähän näistä ei noudata kukaan. Sulta katkaistaan sähköt - milläs lataat tietokoneen tai puhelimen

Entä, jos omistat talon ja jäät työttömäksi. Asuntovelkaa on vielä jäljellä - asuntosi arvo oli lainapäätöksessä 400 000 euroa. Olet maksanut jo 250 000 euroa - milläs luulet, että pankki asuntosi myy? Helposti vain 30 000 euroa ja sulle jätetään velat. Näitä ihmisiä meillä on 550 000 kansalaista.

Olen täysin samaa mieltä - Siniset ulos hallituksesta, koska heitä ei ole koskaan sinne sinisinä valittu. Sekä hallitus että Soini porukkoineen ovat halveksineet paits äänestäjiään myös demokraattista päätöksentekoa.

Mun kanssa voit lähteä avartamaan maailmankatsomustasi kärsivien ihmisten luokse, jos kantti Lauri kestää.

Velallisten tuki ry

vpj tiedottaja

Käyttäjän JennyLatvala kuva
Jenny Else-Maj Latvala

Hilkka Laikko:

Kiitos todella tyhjentävästä selvityksestäsi!

Käyttäjän JennyLatvala kuva
Jenny Else-Maj Latvala

Hilkka Laikko:

Kiitos todella tyhjentävästä selvityksestäsi!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

En ottanut kantaa suuntaan tai toiseen, vaan leikittelin Arton tapaan fraaseilla.
Yritän myös aselmoida nykyisen oppositio politiikkaa tekevän Perussuomalaiset-puolueen johonkin paikkaan poliittiselle kartalle. Se paikka näyttäisi olevan poliittisesti SDP:n ja Vasemmistoliiton välissä, mutta kalastellen edelleen muukalaiskammoisten ääniä äärioikeistolaisin pelimerkein. Mikä sekasotku sinänsä !

Hilkka hyvä, en ole talousliberaali, vaan maailman katsomukseni on liberaali, hyväksyvä ja kokeileva.

Velkaisten ongelmatkin ovat tuttuja.

Seuraava hallitus, jossa on mukana oppositio ilman perussuomalaisia, varmasti avaa paratiisin rahahanat kaikille ja kansa laulaa hoosiannaa... - kuten Rinne ja Anderson ovat lupailleet.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Rooman Paavi jakeli kultaisia ruusuja. Ja Urho Kaleva Kekkonen jakeli aikanaan menestyneille ja ansioituneille tutkijaryhmille "Viisasten kiven". Mm. prof. Kai Forssille ryhmineen, kun kehittivät selluloosan jäteliemestä sian rehun(pekilo proteiini) 1970-luvulla. Juha Sipilä yrittää matkia Urkkia, mutta "viisasten kivet" jaetaan nyt niin, että palkitut joutuvat pitämään kypärää päässä pahimpien vammojen välttämiseksi. Sipilän lipilaarit eivät ymmärrä sitä, että voimalla on aina vastavoimansa ja rekyyli voi potkaista takaisin yllättävällä tavalla. Siinä voi lipilaarit ja sipilaarit vielä olla ihmeissään?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

En kiistä etteikö tässä kirjoituksessa olisi totuuden siementä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

".... Eräs Sipilän hallituksen ministeri (joka on kahvilatietojen mukaan pian – aivan pian – siirtymässä takaisin uusvanhaan poliittiseen kotiinsa kokoomukseen) on vaatinut...."

----
Ujutit, Arto, tekstiin kivan "skuupin", tosin se lienee vielä juorun/huhun tasolla. Mielenkiinnolla seuraan mitä tapahtuu... kuka on se ministeri, joka vaihtaa "pian - aivan pian" puoluetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siinähän se lukee, viimeisessä lauseessa ennen allekirjoitusta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jos meillä olisi järjellinen hallitus edes joskus niin se leikkaisi ensi töikseen sekä työttömyysturvaa, sairauspäivärahaa että eläkkeitä ja reiliusti.

Leikkaus pitäisi tehdä siinä muodessa että työttömyysturvalle, nimenomaan ansiosidonnaiselle, asetettaisiin katto. Esim. maksimissaan € 2 500;- kk ja eläkkeille ja sairauspäivärahalle vastaavasti katto suunnilleen saman suuruisena.

Näin on esim. Ruotsissa aina ollut.

Kaikki nuo "etuudet"ovat siksi että niiden avulla tulee toimeen ko. elämäntilanteessa niin että välttämättömät menot saadaan maksettua ja jää vähän ylikin huvituksiin ym.

Eläke esim. ei ole tarkoitettu siihen että kerätään perikunnalle lisää jaettavaa.

Säästyneet varat voitaisiin siten käyttää alimpien "etuisuuksien" korottamiseen tasolle jolla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet ihmisten tulla toimeen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Sopeutumiseläkkeet ja johtajien yksilölliset varhaiseläkkeet samaan mappiin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jäi pois.
Eläkkeitä tulisi verottaa niin raskaasti että ylisuuria eläkkeitä ei voisi muodostua.
Lisäksi pitöäisi kaikki tulot huiomioida eläkemäärissä jollain negatiivisella kertoimella. Joson "pääomatuloja" niin ne pienentäisivät ja viime kädessä jopa nollaisivat eläkkeet.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Nykyhallituksemme asenne koulutusta vastaan on ajanut tiensä päähän.

Yliopistot kärvistelevät, tutkijoita on heitetty pellolle ja loput työntekijät, proffia myöten, näyttävät, mihin ollaan menossa. Katastrofi oli ennustettavissa. Nyt se on jo täällä.

Aina tyyni, kaiken parhaaksi selittävä opetusministeri, pääsi jälleen aamulla ääneen! Kaikki hyvin. Hallitus on tehnyt parasta, mitä koskaan, kukaan, milloinkaan. Ilmekään ei ministerillä värähtänyt, hän varmasti uskoo sanomaansa.

Kun 'kaikenmaailman dosentit' rohkaistuvat tarjoamaan viisauttaan valtakunnan päättäjille, heidän arvonsa kuitataan tokaisulla, joka etsii vertaistaan. Sehän tuli jo hallitustaipaleen alussa selväksi, että yrittäminen hyvä, koulutus paha!

Johtava ministeri lienee itse kuitenkin hyötynyt maksuttomasta ja toimivasta yliopistokoulutuksesta. Huipulta on helppo huudella!

Uuden sukupolven kouluttaminen onkin sitten pelkkää rahan tuhalausta. Ne miljoonat, jotka koulutuksista leikattiin, on tarvittu kaikenlaisten yritysinnovaatioiden nostatukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen on tämän hallituksen aikana (2016-2018) panostettu keskimäärin 74 M € vuodessa enemmän kuin vuoden 2015 toteuma oli. Voidaan toki keskustella onko taso riittävä, mutta tieto on räikeässä ristiriidassa maalaamasi kuvan kanssa.

http://valtionbudjetti.fi/

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joko taas ollaan loikkaamassa? Vastahan tulee vuosi kuluneeksi edellisestä. Tosin kun on loikkaus hyvässä muistissa ja kierteet opeteltu, niin vanhasta muistista toisto tapahtuu näppärästi. :D

Loikkakierteen uudelleen käyttöön ottava ei kuitenkaan taida olla Soini vaan oisko peräti "keulakuva" sinisissä? Mitenkäs vasta perustettu puolue jatkaa eteenpäin vai jatkuuko loikat edelleen? No, onhan siellä "perämiehiä" jatkamaan perinnettä ...... :D

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oman puolueesi puheenjohtajan mielestä työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustoimintoja. Eikö se ole niin, että luksuksuksesta voi aina tinkiä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Milläs nimellä itse kutsuisit mainittuja toimintoja?

Tässä IL:n kirjoitus puheenjohtajan sanomisesta "Yhteiskunnalla on perustehtävät, kuten turvata kansalaistensa ulkoinen ja sisäinen turvallisuus. Sen lisäksi on luksustoimintoja, kuten työttömyysturva ja sosiaaliturva. Sitten on sellaisia tehtäviä, jotka minun mielestäni eivät lainkaan kuulu valtion ja veronmaksajien toimialueeseen, kuten esimerkiksi rahan siirto Etelä-Eurooppaan tai vielä kauemmaksi maailmaan, Halla-aho sanoi." http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703132200084...

Kuten huomaat, niin on tuossa kerrottu muistakin toiminnoista ja erityisesti niistä mitkä ovat perustehtäviä.

Niin ja tässä on sitten oikein kirjoitettun samainen toteamus US:n kirjoituksessa; "Halla-aho sanoi maaliskuussa Iltalehdessä, että työttömyys- ja sosiaaliturva ovat ”yhteiskunnan luksustoimintoja”."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/225007-jussi-hall...

Huomaa, että siinä on sitaatteja käytetty, joita uskon myös puhujan tarkoittavan käytetyn sanonnan yhteydessä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minusta ne ovat yhteiskunnan perustoimintoja, jotka on pidettävä myös riittävän korkealla tasolla. Ne eivät ole nykyisellään luksusta tai luksustasolla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Kyllä voitanee hyvällä syyllä kutsua tuota järjestelmää lukustason toiminnaksi, sillä useissa maissa on asetettu katto tuen määrälle. Meillä ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskorvauksessa ei ole mitään rajaa. Sama koskee suurissa eläkkeissä. Tuo järjestelmä on luksusta jos mikä kokonaisuutta arvioitaessa ja etenkin sitä yläpäässä maksettavaa määrää. Jos taso olisikin kohtuullisella tasolla kaikille, niin sitä "alapään" maksettavaa määrää voitaisiin korottaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Miksi taso vaikuttaisi mitenkään siihen, onko toiminto periaatteelliselta kannalta luksus-, vai perustoiminto? Tasoahan voidaan muuttaa suuntaan tai toiseen suhteellisen helposti, mutta itse sosiaaliturvan toimintona olemme päättäneet kirjata perusoikeudeksi. Tuntuu ristiriitaiselta, että perusoikeuden turvaaminen olisi luksustoiminto.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #26

Eikö juuri taso määrittele sen?

Jos eläke on € 20 000;- / kk niin kutsun sitä luksukseksi isolla L.llä.
Ja jos eläke on € 1 000;- / kk niin kutsun sitä sosiaaliseksi toiminnaksi.

Mielestäsi siis tuo ensin mainittu on perusoikeus?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Luitko edes kommenttiani, tai keskustelusäiettä sen puoleen? Puhe oli toiminnosta, ei suinkaan jonkun yksittäisen edunsaajan saamasta rahasummasta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #28

€ 10 000;- kuukausieläke on "toiminto". Ja se on "luksusta".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Tuollainen yksilönäkökulma ei auta keskustelua millään tavoin. Jos lähdet yksilötasolla asiaa arvioimaan, on myös luksuksen käsite sidoksissa yksilön kokemukseen. Tonnin eläke ainoana tulona voi hyvinkin tuntua enemmän luksukselta jos ei ole muita tuloja, kuin kymppitonnin jos on miljoonatulot.

Mielestäni toimintoa arvioidessa on mielekkäämpää arvioida vaikutuksia, jos se lopetettaisiin. Käytännössä arvioitavaksi tulee siis minimitaso. On sitten ihan oma keskustelunsa, pitääkö olla muuta kuin minimitaso ja ovatko sellaiset luksusta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #31

En lähtenyt "yksilötasolla" asiaa arvioimaan vaan yleisellä tasolla. Ymmärsit kyllä varsin hyvin.
Etuisuuden tason ei pidä olla riippuvainen tuollaisista "vaikutuksista". Sille jolla on vaikkapa se minimieläke , jotain € 700;-/kk on jo viidelläkympillä suuri vaikutus ja se vootaisiin siis sinun selityksiesi mukaan nähdä luksuksena.
Tuo viisikymppiä saattaa monelle tarkoittaa sitä että pelkän puuron lisäksi saa voisilmän puuroonsa joka aamu.

Kun taas miljonäärille ei tuo € 10 000;- ole lainkaan Luksusta ja se siis olisi mielestäsi hyväksyttävää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Onnistut toistuvasti kääntämään sanomani täysin päälaelleen. Enkö alusta asti ilmaissut sosiaaliturvan mielestäni olevan perus- eikä mikään luksustoiminto? En osaa edes arvata miksi nyt yrität asetella suuhuni jotain päinvastaista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #36

Kuinka niin "kääntämään"?
Se pieneläkeläinen jolla on € 1000;-/kk on satasen lisäys toimintaperiaatteesi ja kokemuksen mukaan luksusta, kuten itse esität.
Ja sille jolla on miljoonaomaisuus ja eläke € 10 000;- ei tuo eläke ole toimintaperiaatteesi eikä kokemuksen perusteella luksusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Noiden esimerkkieni tarkoitus oli vain demonstroida, ettei saatu rahasumma määrittele sitä onko toiminto luksesta. Toisin sanoen asia on täysin irrelevantti, mutta kitit väittää että minä pitäisin pieniä eläkkeitä luksuksena. Olen päin vastoin koittanut rautalangasta vääntää ettei sosiaaliturva ole luksustoiminto, katsoi asiaa miten vain.

Nyt yrität taas laittaa suuhuni jotain minun kokemuspohjasta ja toimintaperiaatteista, mistä en muista koskaan puhuneeni.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #40

"Tuollainen yksilönäkökulma ei auta keskustelua millään tavoin. Jos lähdet yksilötasolla asiaa arvioimaan, on myös luksuksen käsite sidoksissa yksilön kokemukseen. Tonnin eläke ainoana tulona voi hyvinkin tuntua enemmän luksukselta jos ei ole muita tuloja, kuin kymppitonnin jos on miljoonatulot."

Tunnistatko "kokemuspohjan" omaksesi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

En. En ole nauttinut eläkettä euroakaan. Esimerkit olivat täysin hypoteettisia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #47

Taisit tahallsi ymmärtää väärin. Kysymys tarkoitti luonnollisesti tekstiäsi. Tunnetko tekstin siis omaksesi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

En ymmärtänyt väärin, vaan ennakoiden vastasin jo seuraavaan kysymykseen. Tyhmiin kysymyksiin vastaaminen ei oikein innosta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #54

No jos ymmärsit niin miksi etä vastannut "tyhmään" kysymykseen?
Onko teksti siis sinun?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #60

Jos et jaksa selata ylöspäin, niin kirjoitit siinä:

€ 10 000;- kuukausieläke on "toiminto". Ja se on "luksusta".

Tämä leikki ei nyt viihdytä ollenkaan. Kirjoittaisit vain asiasi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #61

"Onnistut toistuvasti kääntämään sanomani täysin päälaelleen. Enkö alusta asti ilmaissut sosiaaliturvan mielestäni olevan perus- eikä mikään luksustoiminto? En osaa edes arvata miksi nyt yrität asetella suuhuni jotain päinvastaista."

Kommentti johon vatasin.
Huoimaa että "toiminto" on sitaateissa.

Ja vielä aikaisempi kommenttisi.

"Miksi taso vaikuttaisi mitenkään siihen, onko toiminto periaatteelliselta kannalta luksus-, vai perustoiminto? Tasoahan voidaan muuttaa suuntaan tai toiseen suhteellisen helposti, mutta itse sosiaaliturvan toimintona olemme päättäneet kirjata perusoikeudeksi. Tuntuu ristiriitaiselta, että perusoikeuden turvaaminen olisi luksustoiminto."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #62

En kertakaikkiaan saa kiinni siitä mitä yrität sanoa. Annetaan olla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #27

Halla-aho puhui sosiaali- ja työttömyysturvasta, ei työeläkkeistä eikä ansiosidonnaisesta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Max, nyt valitan kommenttisi ei oikein aukea tänään (lienee huonompi päivä). Kun kirjoitan "Tuo järjestelmä on luksusta jos mikä kokonaisuutta arvioitaessa ....", niin tarkoitan kokonaisjärjestelmää eli lainsäädäntöä, jossa ei ole asetettu kattoa/ehtoja, kuten esim. naapurimaassamme taitaa olla.

http://www.nordsoc.org/fi/Ruotsi/Tyottomyysturva/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyoton-ei-voi-j...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Ymmärsin niin, että kysymys on siitä, onko sosiaaliturvan olemassaolo luksusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #32

Eikö se ole luksusta jos miljonäärille tarjotaan vielä valtiolta tukeakin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Ei. Miksi se mielestäsi olisi sitä? Olemme nyt vain rakentaneet järjestelmän, jossa sekä otetaan että annetaan tiettyjen sääntöjen mukaan. Ole huoleti, kyllä se miljoonatuloja nauttiva on nettomaksaja.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #41

Aika harvoin nykyään on.

Miksi eläkkeille ei voisi olla kattoa?
Kuten esim. Ruotsissa?

Mitä tuohon ottaa/antaa säännöstöön tulee niin sitähän juuri pitäisi muuttaa niin että nekin saavat jotka ovat koko ikänsä antaneet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Voisi lakisääteisellä eläkkeellä ihan hyvin olla katto. Eläkevakuutuksen maksut tulee luonnollisesti suhteuttaa kerrytettävään eläkkeeseen. Minun puolestani voimme purkaa koko eläkejärjestelmän, joskin se vaatii 40 vuoden asteittaisen siirtymän.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #46

No eikö ne näin olekin?

Kuinka niin vaatii 40 vuoden asteittaisen siirtymän?

Eihän indeksileikkauskaan vaatinut mitään siirtymää?

Eikä myöskään eläketason muutos.

Kun aloimme maksamaan työeläkkeitä, sanottiin että eläketulee olemaan 60 % loppupalkasta.

No nyt se on jotain 50% jostain n. keskipalkasta. Ei siihenkään tarvittu siirtymää.

Siirtymäaikoja vaaditaan jostain syystä vain silloin kun niiltä pitäisi etuja pienentää joilla jo on mielin määrin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

En tiedä mistä päättelit, että puolustelisin niitä joilla jo on mielin määrin. Puolustan sitä duunaria, joka on elänyt kädestä suuhun vuokrakämpässä asuen ja 40+ vuotta ollut rahoittamassa eläkejärjestelmäämme. Mielestäni olisi julmaa evätä häneltä työeläke kokonaan juuri eläkkeelle pääsyn alla.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #50

Onko siis joku moista ehdottanut?
Häneltähän on kjo evätty osa siitä mitä piti saada ja joka kuukausi evätään vähän lisää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Juuri äsken sinä kysyit miksi pitäisi olla siirtymäaika, kun ehdotin eläkejärjestelmän purkamista. Mutta kysehän oli siis minun moraalikäsityksen edellyttämästä varauksesta. Eihän mikään ulkopuolinen mahti tietenkään estä purkamista ilman siirtymäaikaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30

SEK 42 031- / kk, n. € 4 200;- / kk, on Ruotsissa korkein eläkkeeseen oikeuttava kuukausipalkka.

Mikä on eläke tuolla tulolla on niin monimutkaista laskea että en viitsi.
Se lienee kuitenkin n. 60 % josta menee vero.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Kyllä tuon ylittävältä palkalta on ihan vakiintuneet tavat kartuttaa (työnantajan toimesta) lisäeläkettä. Erona siis vain että ylittävä osa on täysin rahastoivaa, kun tuohon summaan asti se on vain osittain rahastoivaa, kuten meillä. Kummassakaan maassa varat eivät mene valtion budjetin, vaan eläkeyhtiöiden kautta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Tottakai lisäeläkkeitä voi ostaa kuka tahansa. Nyt on kyse kuitenkin lakisääteisistä eläkkeistä jotka ovat osa sosiaaliturvaa.

Tuo summa on siis se määrä 2018 joka huomioidaan kun lasketaan työeläkettä. Se, siis eläke, muodostuu kolmesta eri osasta.

Jokainen voi itse käydä katsomassa tarkemmin nämä.

Niin, nuo "vakiintuneet tavat" eivät oki koske kuin ns. eliittiä, ei siis duunaria.

Pienenä neuvona, nostan itse eläkettä tuolta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

En tiedä miten voisin tuosta neuvosta mahdollisesti hyötyä, mutta kiitos kuitenkin. Itse olen ollut vain pöydän toisella puolella, kun on eläkkeistä sovittu Ruotsissa.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta Vastaus kommenttiin #51

Ahneella on paskanen (anteeksi ruma sana) loppu. Sen tajuaminen vaatii jonkun asteista sivistystä tai sitten kantapään kautta saatua henkilökohtaista kokemusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Haluaisitko hieman avata kryptistä kommenttiasi. En näe miten se liittyy kommenttiini tai edes keskustelusäikeeseen?

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta Vastaus kommenttiin #58

Kaikkia asioita ei tarvitsekaan ymmärtää. Älä vaivaa sillä päätäsi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #59

Kiitos. Tuo oli melkein yhtä hyödyllistä, kuin Rantasen neuvo kommentissa #45.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On edelleenkin epäselvää, mihin poliittiseen aselmointiin plogisti sijoittaisi oman puolueensa ?

Muukalaisvihainen kansallismielinen vasemmistopuolue tuskin plogistin kommentista huolimatta saa suurta ymmärtämystä jatkossakaan.

Missä vika ja selvä idea ?

EU:sta eroon vaikka lohikäärmeen kitaan - kunhan olemme niskajäykkiä aitoja suomalisia, jolle viha puskee päälle jo lastun tullen ylävirrasta haasteeksi pysähtyneisyyden pyhään olotilaan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Keskustelu on vauhdikasta Arton mainiosta ulostulosta, mutta osittain menevät vellit ja puurot sekaisin. Vaaditaan sijoittumista nykyiseen keinotekoiseen vuodelta 1918 peräisin olevaan poliittiseen kenttään. Jos haluaa jotain uutta eteenpäinmenvää, niin tätä asettautumista ei missään nimessä pidä tehdä vaan tarjota konkreettisia ehdotuksia reaalisiin asioihin.

Sitten on esitetty, että eläkkeet olisivat, kuten ansiosidonnainenkin sosiaaliturvaa. Sitä ne nimenomaan eivät ole, vaan solidaarisuuspooleja, kuten vakuutukset. Ansiosidonnainen saa pientä kansallista lisätukea hyvistä syistä, kuten esimerkiksi pohjoinen maatalous, kun taas lakisääteiset eläkekassat keräävät valtavia pakkorahastoja, joita ne sitten käyttävät mitä epäilyttävimmin kansalliselta kannalta. Sijoitetaan ulkomaisiin riskiosakkeisiin ja halveksutaan varmoja suomalaisia kohteita.

Eläkkeiden (jotka eivät ole keskustelun varsinainen teema vaan ansiosidonnainen) kuten ansiosidonnaisen nimenomaan kuuluu vastata ansioeroja, koska maksut myös on tehty ansioitten pohjalta. Ja palkkatulot, päinvastoin kuin omistaminen ja periminen, pääsääntöisesti myös korkeissa tapauksissa (pankkipelurit ym. poislukien) vastaavat enemmän tai vähemmän aitoa työpanosta.
Eikä luksuksessa ole mitään pahaa, ei yritetä palata Köyhälään!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ei mennä Köyhälään. Kohtuullinen pyyntö Pekka. Eläkeläiset ovat maksaneet itsensä kipeäksi työelämänsä aikana näistä eläkkeistä. Kyllä työmies on palkkansa ansainnut. Vai mitä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

On ilo suunnitella tulevia aikoja, sillä eiväthän suomenkieliset ole koskaan aikaisemmin päässeet luomaan uutta ja omaa minkä nykyinen EU-aika mahdollistaa.

Tavoitteeksi voitaisiin ehkä ottaa oma viehätysvoima, charmi. Śe on sitä, että "osaa kuulla myönteisen vastauksen, vaikka ei ole esittänyt selvää kysymystäkään", kuten Albert Camus kirjoitti.

Ihmistä ei ole luotu olemaan yksin. Oma yksilöllinen charmi on siihen vastaus, pikemmin kuin mikään toisia syrjivä ryhmäominaisuus.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri niin! Ja ansiosidonnaisensakin, kun potkaistaan pellolle uusien koneiden tai halvempien tulokkaiden tieltä!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Elämä on ihmisen parasta aikaa.
-Matti Nykänen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset