Arto Luukkanen

"Olikarkki" Antti Kaikkonen?

Ilja Repinin öljyvärimaalaus ”Volgan lautturit” on useimmille tuttu. Siinähän mestarillinen venäläinen taitelija kuvaa vastavirtaan lotjia raahaavia ihmisiä.

Huomio kohdistuu lotjaa vetäviin ihmisiin, joiden elämän raskaus ja toivottomuus on kuvattu herkästi. Kontrasti syntyy siinä miten kannella näkyvä armoton hahmo vain katselee kaukaa ja valvoo vetämistä.

Elämän epäreiluuteen sopeutuminen näkyy raskasta lauttaa vetävien ihmisten uurteisista kasvoista. Ainoastaan yksi nuorempi lautturi näyttää havahtuvan ja ihmettelevän sitä miksi hän on tuomittu tähän jokapäiväiseen arkeen ja raadantaan.

”Älkää keikuttako venettä!”

Taulun sanoma tuli esille Venäjällä pari vuotta sitten uudelleen. Maan demokratisoitumista ja tasa-arvoa vaativat mielenosoitukset pelästyttivät Venäjän johdon. Heidän mielestään mielenosoittaminen oli väärin. Oligarkkien ja sekurokraattien hallitsema Venäjä ei halunnut ”veneenkeikuttajia”.

Mielenosoittajat ottivat kopin tästä lauseesta.  Ihmisiä huvitti erityisesti se miten loistavat venäläiset pilapiirtäjät muokkasivat Repinin maalausta; uudessa versiossa kurjat lautturit vetivät mahtavaa oligarkin loistoristeilijää. Kannelta raivottiin ihmisille megafonilla: ”älkää heiluttako venettä!”.

Tavallisia venäläisiä raivostutti yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, epätasa-arvo ja poliittinen voimattomuus.

Järjestelmä, jossa vaaleilla ei ole väliä ja vaalitulosta voi muokata.

Lause jä elämään.

Meidän Antti

Meillä kyseinen lause tuli tutuksi kun Antti Kaikkonen – joka on muuten eräs keskustan kansanedustaja - kivahti juuri äsken haastattelussa seuraavasti: ” …jokainen kuitenkin tietysti päättää viime kädessä itse, miten politiikassa toimii. Veneenkeikuttajilta on silti korkea aika vakavasti kysyä, haluavatko he todella, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rapautuminen tässä maassa jatkuu…” (https://www.verkkouutiset.fi/antti-kaikkonen-veneenkeikuttajat-haluavat-... )

Nähtävästi Antti haluaa opettaa meitä.

Antin tietämättömille kansalaisille osoittama epistola on ilmeisesti seuraava: ne jotka ihmettelevät sote-koplauksen kalleutta, järkeä ja merkitystä ovat ”veneenkeikuttajia”.

Antin itsepintaisuudesta voi herätä epäilys siitä, että Antti on meidän ihan ikioma suomalainen ”olikarkkimme”, joka läksyttää sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita, jotka pitävät koplausta kalliina, turhana ja epädemokraattisena?

Paremmin asiat tietävä Antti viittaa kintaalle jopa ko. uudistusta tekemässä olleiden asiantuntijoiden ja neuvonantajien terävälle kritiikille.  

Ja ennen kaikkea Antti vastustaa ajatusta siitä, että sote-koplauksessa olisi kyse vallan ja raha uusjaosta, jossa Kepu saisi maakunnat ja Kokoomus & ulkomaiset firmat veronmaksajien rahat.

Kansalaiset eivät halua tällaista sotea!

Kansalaiset ovat heränneet tylyyn todellisuuteen. Sote ei toimi.

Myös hallituksen kansanedustajat oirehtivat. Lepomäki saatiin jo ruotuun ryhmäkurilla mutta jokainen ”harjaaja” tietää, että joutuu kohtaamaan pian kansalaiset toreilla.

Etenkin kokoomuksessa kuitenkin kiehuu ja olen myös kuullut, että useat keskustan viisaat kansanedustajat epäröivät.

Jokaisella on mielessään kasa kysymyksiä: tuliko uudistuksesta pannukakku? Haluttiin takki mutta ei saatu edes tuluskukkaroa? Soten eteneminen tullee hidastumaan juuri näistä syistä eikä etene yhtä nopeasti kuin Nuorisosäätiön hallituksen kokoukset.

Tälle prosessille voisi saada ehkä lopun kansalaisaloitteella, jossa vaadittaisiin soten-prosessin keskeyttämistä ja uudelleenharkintaa? Vai onko niin, että sellainen aloite on jo olemassa?

Ehkä Antti tietää vastauksen tähän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei kansakuntaa pelolla johdeta. Toivottavasti ei kansanedustajiakaan. Kansanedustajan perustuslaillinen riippumattomuus on ryhmäkurin yläpuolella, tarvittaisiin pikaisesti perustuslakituomioistuin, joka takoisi tämän asian kaikkien kalloon. Missä kohtaa perustuslaissa on lukenut, että kansanedustajan pitää noudattaa puolueen ryhmän enemmistön päätöstä? Miksi tehdä uudistusta, jonka alkuperäinen tarkoituskin on vesittynyt?

Kaikki sen tietää, kylän akatkin, ettei mitään säästöjä nyt synny, vaan lisää kustannuksia. Paitsi siinä tapauksessa saadaan kyllä säästöjä, jos annetaan niille kymmenille tuhansille julkisen sektorin soteammattilaisille kenkää kuten se vaara ja uhka on olemassa ja se on todellinen. Yksityinen pääoma kiittää ja kumartaa. Veronmaksajien rahat kiitää samalla kovaa vauhtia kohti verokeitaitten syvyyksiin. Mikä onkaan se käsi, joka sitä venettä keikuttaa ja kenen venettä? Puolueen vene on ihan eri asia kuin kansakunnan vene ja kumpi edellä mennään näissä sote- ja maakuntauudistuksissa puolueen vai kansakunnan etu edellä? Ainakin alkuperäinen tarkoitus oli se, että mennään järki ja ihmisten etu edellä. Parempaa laatua pienemmillä kustannuksilla. Surullista, kun tästäkin uudistuksesta näyttää tulevan lopulta pelkkä poliittinen arvovaltataistelu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen Keskusta lienee ainoa suomalainen puolue, jossa vankeustuomio ( ehdollinen) luottamusaseman väärinkäytön johdosta ei estä vaan pätevöittää henkilön puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä. "Minä koplaan nämä asiat yhteen," sanoi jo Kauko Juhantalo.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kanki Kaikkosella, jaa taitaa olla ehdonalainen jo loppunut. Ongelma on siinä että hän ja kaltaisensa ovat rakentaneet tulevaisuutensa poliittisen "ammatin" varaan joka sitten joskus palkitaan pakasteviralla.

Tästä syystä heille on tärkeää, että soteuudistus toteutetaan heti, nyt ja äkkiä. Ihan kuin se karkaisi jonnekkin.

Tuo veneenkeikuttaminen ei vielä haittaa. Kannattaa aina katsoa ekaks onko tappi kiinni.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Antti))) suomalaiset tietävät veneproblematiikan)))

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

https://media.sitra.fi/2017/11/23170117/Valinnanva...

Yllä Sitran julkistama Hankenin tekemä raportti marraskuulta 2017.
Raportti on ilmeisesti hallituksen tilaama joten siihen pitää suhtautua ainakin hieman kriittisesti.

Vain 73 sivua joten jaksaa kyllä lukea.

Tuosta raportista joka käsittelee Ruotsissa kymmenisen vuotta sitten tehtyä "uudistusta" selviää juuri se että se mitä meillä pelätään, toteutui siellä.
Maassa on yksityisten terveysasemien osuus suoraan verrannollinen asukaslukuun eli mitä harvempi asutus, sitä pienempi on yksityisten terveyskeskusten osuus.
Edelleen siitä selviää että myös muualla yksityiset asemat kuorivat kerman ja jättävät vaikeasti sairaat julkiselle hoidolle. Tämä siksi että koska korvaus on per potilas niin kallis potilas ei kannata.
On myös ilmeistä että lääkärikäynnit ovat lisääntyneet "turhien" käyntien muodossa.

Kun tässä sitten huomioidaan se että Ruotsissa on Landstiget eli lähinnä maakunta, hoitanut terveydenhoidon jo ainakin viisikymmentäluvulta, siellä on myös Landstingsskatt, eli maakuntavero jolla terveydenhoito kustannetaan, niin meillä ei vastaavaa organisaatiota ole. Landstinget on kokemuksen kautta vuosikymmenten saatossa opetellut kuinka asiat hoidetaan.
Meillä joudutaan perustaman kokonaan uusi,maan kattava organisaatio hoitamaan jotain josta ei sen aloittaessa toimintansa edes kukaan kunnolla tiedä mitä se on.

Tästä ei, lievästi sanottuna voi tulla muuta kuin katastrofi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rapsasta selviää hyvin selkeästi, että ruotsalaiset ovat tyytyväisiä valinnanvapauden mukanaan tuomiin muutoksiin ja samalla myös terveydenhuollon kustannustehokkuus parani huomattavasti.

Syrjäseudulle mm. Norrbotteiiin ei edelleenkään tahdo löytyä lääkäreitä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Edelleenkään ei ole kyse siitä vaan yksityisten ja julkisten terveyskeskusten suhteellisesta osuudesta.
Lääkäripåula on varmastimolemmissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Yksityisen terveysaseman perustaminen pohjoisnavalle olisi tuskin hyödyksi ammatinharjoittajalle, joka toivoisi saavansa ammatillisesta osaamisestaan vieläpä palkkaa. Samoin on syrjäseutujen kanssa, joihin tarvitaan varmasti erikoisjärjestelyt, mikäli terveyspalveluiden tasa-arvoisuutta halutaan ylläpitää.

Yritystoiminta ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan leivän ansaintamekanismi ja maksaja kaikelle muulle yhteiskunnalle ja julkisille menoille - kuten terveydenhuollolle ja sosiaalituellekin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #16

"Kuvio 5 näyttää hajonnan, joka maakäräjien välille on vuoteen 2016 mennessä syntynyt yksityisten terveyskeskusten osuudessa suhteessa julkisiin. Tukholmassa yksityisten osuus perusterveydenhuollon yksiköistä on noin kaksi kolmasosaa, kun taas skaalan alapäässä olevilla Örebron ja Norrbottenin alueilla vain 10-15% terveyskeskuksista on yksityisessä omistuksessa. Huomattavaa on, että enemmistössä maakäräjäalueita kol- masosa tai enemmän kaikista terveyskeskuksista on yksityisessä omistuksessa."

Riittääkö tuo, itse linkittämäsi tutkimuksen, Sitra/Hanken, teksti.

Ymmärrätkö viimeinkin että kyseessä on suhteellinen osuus, ei absoluuttinen lukumäärä?
Läkäreiden saaminen syrjäseudulle luulisi olevan helpompaa yksityiselle koska ne maksavat niin paljon parempaa palkkaa?
Eli yksityinen kerää kermat päältä ja jättää loput yhteiskunnalle.

Tätä juuri meilläkin on esitetty tapahtuvan nk. soten-toteutuessa.
Ja juuri mainitsemastasi syystä: Yksityinen yritys on liikeyritys jonka tulee tuottaa voittoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #17

Onko siinä jotakin erikoista tai tuomittavaa, että yritykset yleensä toimivat alueilla, joissa on maksavia asiakkaita.

En viitsi jakata itsestäänselvyyksistä tämä enempää.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #18

Ei tietenkään.
Keskustelussa vain on sote-mallin mahdolliset hyvät ja huonot puolet.

Meillä pelätään sitä mikä Ruotsisssa on tapahtunut mutta mikä ei täällä muka tulisi tapahtumaan.

Kymmenisen vuotta sitten Ruotsissa toteutettu malli joka toteutettiin maakuntamalli periaatteella, ( Landstinget ) on epäonnistunut ja ainoa mitä sillä on saatu aikaan on korkeammat kustannuset ja enemmän lääkärikäyntejä mutta, jälleen tuon linkittämäsi selvityksen mukaa, selvityksen joka on suomalaisten tekemä ja todennäköisesti kallellaan teettäjänsä suuntaan, mutta kansan terveystilanteeseen sillä ei ole ollut mitään vaikutusta.

Lue ensin nyt tuo selvitys ja väittele sitten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Ymmättyksessäsi on pientä vikaa. Rapsassa nimenomaan tosettiin valinnanvapauden tuoneen mukanaan kustannussäästöjä ja toimintojen tehostumista.

Avaa rapsa ja lue sieltä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #18

Ei tietenkään.
Keskustelussa vain on sote-mallin mahdolliset hyvät ja huonot puolet.

Meillä pelätään sitä mikä Ruotsisssa on tapahtunut mutta mikä ei täällä muka tulisi tapahtumaan.

Kymmenisen vuotta sitten Ruotsissa toteutettu malli joka toteutettiin maakuntamalli periaatteella, ( Landstinget ) on epäonnistunut ja ainoa mitä sillä on saatu aikaan on korkeammat kustannuset ja enemmän lääkärikäyntejä mutta, jälleen tuon linkittämäsi selvityksen mukaa, selvityksen joka on suomalaisten tekemä ja todennäköisesti kallellaan teettäjänsä suuntaan, mutta kansan terveystilanteeseen sillä ei ole ollut mitään vaikutusta.

Lue ensin nyt tuo selvitys ja väittele sitten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #23

Lääkätissä käyntien määrä ei ole lisääntynyt, vaan on edelleen OECD-maiden matalin eli 2,9 lääkärissä käyntiä / asukas/ vuosi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Kansalaiset ovat heränneet tylyyn todellisuuteen. Sote ei toimi."

Ei Arto, vaan kukaan ei tiedä, toimisiko Sote ja millaisin kustannuksin ?

Melkoinen uhkayritys veronmaksajien rahoin.

Miksi ei kehitetä Lepomäen mukaisesti kärsivällisesti nykyista systeemiä ja sallita tervettä kilpailua ja valinnanvapautta terveyskeskusten oheen verovaroin ?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Lauri hyvä. Asiaa pitää tutkia. Argumentit ja laskelmat ratkaiskoot. Ja tietenkin: on otettava huomioon kansalaisten etu ja tasa-arvoisuus palveluiden suhteen. Se minkä värinen kissa on ei ole tärkeää - se on tärkeää, että se metsästää hiiriä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valinnanvapus on varmasti tervetuullut varsinkin niillä monilla paikkakunnilla, joilla ei saa edes aikaa lääkärin vastaanotoille terveyskeskuksiin ilman, että olisi ns. "pää kainalossa".

Tällaisissa tapauksissa muutos puoleen tai toiseen on iso harppaus parempaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tällaisissa tapauksissa muutos puoleen tai toiseen on iso harppaus parempaan."

Tämä nyt ei tietenkään ole muutos parempaan niille joilla ei ole vaihtoehtoa eikä palveluja ole saatavissa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kun minä Järvenpäässä vaikututin siellä eli onnellisia ihmisiä, minne onni on kadonnut Mannilantiellä Sibeliuspuisto ja Kirkkokin on lähietäisyydellä.
Keskustassa oli hoteli ja kapakoita jokunen, aikaa on kyllä jo siitä 46 v

Artolla on jokin antiaddiktio takaraivossa hallitusta kohtaan enimmäkseen Sipilää ja nyt hieman Kaikkonen on silmissä. Kieltämättä PS-n puoluekokouksen jälkeinen yhteiselo hallituksessa johtui luovimiskyvyn puuttesta Halla-ahon ja Orpo/Sipilä konklaavista, kansa kyllä odotti valkoista savua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seppo hyvä. Vain hyvä halu ja rakkaus Juha Sipilän hallitusta kohtaan. Ja vain yksi neuvo:"consilium abeundi"...)))

Pekka Iiskonmaki

Antti on leipäpoliitikko ja vain tulot työstä on primääri asia.

Kaikki muu on vain keino saada liksa ja palkkiot.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Soinikin on Ambomaan pappi. Jytky selvitetty.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Dosentti Luukkasella on näköjään ilmiömäinen kyky löytää Venäjän historiasta kirjailijoita ja taiteilijoita, joiden aikaansaannoksia lainaamalla pääsee kirjoituksiensa loppuvaiheessa itse asiaan. Nyt vuorossa oli "uusi" keskustalainen Antti Kaikkonen, jonka syntilistalle Luukkanen oli löytänyt Antin pyrkimyksen toimia kansalaisten opettajana, jopa oli olikarkkina!! Pieni toive dosentille. Ettehän vain missään tapauksessa unohda Juha Sipilää.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Arvo. Venäjän historiasta riittää kaikkeen))) kuten Suomenkin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaikkonen voi tienata veneestä hyvät rahat, sen takia sitä ei saisi hänen mielestä keikutella.

"Keskustan kansanedustaja ja Nuorisosäätiön hallituksen jäsen Antti Kaikkonen sai Nuorisosäätiöltä eri teitä jopa 20 000 euroa vuodessa ollessaan säätiön puheenjohtaja, kertoo Helsingin Sanomat."

 https://yle.fi/uutiset/3-5897076

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Tietenkin rikostuomio luottamusaseman väärinkäytöstä on kepulaisille meriitti. Kepulainenhan tunnetusti pettää aina. Kyllä kansa tietää.

Edelleenkin ihmettelen sitä Kaikkosen tekemän rikoksen hyssyttelyä mediassa somessa. Jostakin naurettavasta hihamerkkivitsistä lehdistö ja someväki jaksoi kohkata viikkoja. Ja jaksaa edelleenkin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Katsokaapa mitä asiantuntija sanoo. Se on vastaansanomatonta. Ja ollut vielä suunnittelemassa tätä. https://www.oululehti.fi/uutiset/kaikki-on-hanuris...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mikä on tehtävä?

Oppineiston, papiston, tehtävä on ollut turvata Sitran valmistelurauha sivistyksen nimissä.

Kaikki mitä lestadiolaisten ja liberaalien hallitus on tehnyt, veivannut ja vatuloinut on sieltä, Suomi 2015-ohjelmasta.

https://www.sitra.fi/hankkeet/suomi-2015-ohjelma/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset