Arto Luukkanen

Italian vaaleista lasten ristiretkeen ja Paavoon

Suomen media on Italian vaaleista pikkaisen sekaisin.

Eikä ihme. Tulos kun ei ole vieläkään aivan selvä. Suurin ongelma on siinä, että media ei oikein ymmärrä kuka on ”paha” ja kuka on ”hyvis”. Siksi mediassa on mitä kummallisimpia tulkintoja asiasta. Kuka on populisti? Kuka vihaa ihmisiä? Kuka on ikävä ja kuka se mukava? Onko Berlusconi hovikelpoinen? Onko Liiga ihan natsiliike? Miten toimittajat saisivat tästä sopivan yksinkertaisen tarinan?

Demokratiassa enemmistö hallitsee ja vaalivoittajalla on oikeus muodostaa hallitus

Toisin kuin monessa analyysissä on todettu, Berlusconi ei voittanut noin vain. Hän tosin paransi edellisten vaalien tulostaan vaan mutta hävisi vaaliliitossaan rutkasti (ex-Pohjoiselle) Liigalle (Lega).

Silvio Berlusconi ja hänen puolueensa ei saanut italialaisten suosiota eikä ennen kaikkea kansainvälistä tunnustusta. Berlusconia ja hänen puoluettaan voisi verrata Alexander Stubbin aikaiseen Suomen kokoomukseen. Berlusconi pitää sirkuksesta ja näyttävistä elkeistä. Vähän niin kuin meidän Aleksi.

Vaalien voittajat ovat siksi Viiden tähden liike ja Liiga. Niillä olisi nyt mahdollisuus muodostaa hallitus yhdessä, tarpeen mukaan jonkun pikkupuolueen tukemana, mutta ongelmana on Viiden tähden liikkeen määrittelemättömyys.

Suomalainen media on leimannut kyseisen liikkeen populistiseksi mutta siinä on myös mukana vasemmistolaisia vaatimuksia ja ”pelle-retorismia”. Italian poliittiselle järjestelmälle liike on vaarallinen, sillä se on ilmoittanut käyvänsä todenteolla korruption kimppuun. Asia, jota mikään Italian hallitus ei ole uskaltanut tehdä.

Vaalien voittajia on yhdistänyt eräs tärkeä asia: ne suhtautuvat negatiivisesti rajoittamattomaan migraatioon. Kuten eräs italialainen tuttavani totesi: heitä on nyt yksinkertaisesti aivan liikaa.

Kaksi ei-pääministeriä

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että molemmat Berlusconi ja Viiden tähden Beppe Grillo eivät voi tulla pääministeriksi.

Samoin on huomattava, että entinen kommunistinen puolue eli faktisesti sosiaalidemokraattinen puolue romahti täydellisesti. Tämä on linjassa yleiseurooppalaisen kehityksen kanssa. Näyttää siltä, että Euroopan mittakaavassa demarit ovat kääpiöityvä liike ja vasemmistolla ei mene kovin hyvin. 

Paavo - lastenristiretken tulos

Meillä Suomessa otsikot varasti Paavo Väyrynen ja hänen kärhämänsä oman puolueensa kanssa.

Ottamatta kantaa tähän kiistaan totean vain seuraavaa: Paavo on kaikesta röhönaurusta huolimatta traaginen hahmo.

Mies on älykäs, neuvokas, sisukas ja lujatahtoinen (etenkin jos asia liittyy häneen).  Hänellä on myös selvä poliittinen linja, joka tähtää Suomen kansallisen edun ajamiseen.

Mutta….ongelmana on vain se, että hän ei osaa pelata joukkueessa.

Ehkä se johtuu siitä, että hän sai liian paljon liian varhain. On luultavaa, että Paavo pestautui politiikkaan liian vihreänä eikä hänellä ollut paljoakaan kokemusta oikeasta elämästä. Sitä olisi tarvittu.

Siinä mielessä Paavo on varoittava esimerkki ns. lasten ristiretkistä ts. siitä, että nuoret poliitikot rekrytoidaan ”lapsi-iässä” ilman todellista tutustumista elämän realiteetteihin. Puolue neuvoo, läksyttää, kouluttaa ja niistää nuorkomsomolien nenät ilman, että elämä pääsee karkaisemaan ihmistä.

Hyvänä yleissääntönä on se, että puhdas poliittinen broileri pilaantuu nuorena.

On tietenkin poikkeuksia mutta ne yleensä liittyvät ihmisiin, joilla on muutakin kokemusta elämästä kuin pyöriminen puolueen nuorisojärjestön & puoluekoneiston ja politiikan juonikeitosten ympärillä. Työelämä, perhe-elämä ja arjen huolet tuovat lähemmäksi ihmistä. Politiikan ulkopuolella on kuulkaa se ihan oikea elämä.

Ehkä Paavon kohtalo on meille kuin varoitusmerkki: ecce homo! Katso ihmistä!

Mitä hyötyä ihmisestä on, jollei elämä ole päässyt kouluttamaan tai elämä arkisten asioiden kanssa ole päässyt hiomaan ihmistä?

Tietysti: ehkä sitä olisi nuorempana sivuuttanut tällaisen opetuksen vanhusten kärttyisänä horinana? )) Ehkä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kiitos mukavasta kirjoituksesta, jossa oli oikein hyviä havaintoja Paavosta.

Italian vaalien tulos on hyvä. Se kertoo vastuuttoman maailmanhalaamisen todella olevan mennyttä politiikkaa. Eurooppa ei ole maailman väestönkasvun ongelmien ratkaisu tai siis eurooppalaiset selkeästi kieltäytyvät tuosta kunniasta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Itse otan hyvin harvan alle 30 vuotiaan poliitikon vakavasti. Tunnen useita sellaisia ja tunnen itseni, nuoret tuppaavat olemaan naiiveja papukaijoja, jotka eivät erota muiden mielipiteitä omistaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Di Maio ja Salvini ovat maltillisia persuihin verrattuna.

"Emme halua populistista, ekstremististä tai EU-vastaista Italiaa, Di Maio sanoi viime vuonna."

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

MInä muistan vielä kun olin "suosiossa" ja pääsin neuvonpitoon kokkareiden pääministerien "neuvonantajien" kanssa. Ihan kuin olisin lasteni kanssa keskustellut...sillä erotuksella että nämä eivät olleet niin infantiilejä (Kataisen hallitus). Silloin hävisivät suomukset silmiltä...näinkö pienellä järjellä maailmaa hallitaan)))

Juha Hämäläinen

Saat itkemään ja nauramaan samaan aikaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

se oli totisesti lasten ristiretki...)))) silloin kauhistutti ja toivoin, että kukaan ei tietäisi tästä)))

Juha Hämäläinen

Voit saada syytteen valtiosalaisuuden paljastsmisesta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

vaara ei ole vielä ohitse)))

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvä analyysi Italian tilanteesta, ja myös siitä tiedottamisesta, joka on ollut vähintäänkin epämääräistä. Mieluiten tämä asia vaiettaisiin tietysti kuoliaaksi. -Minusta Paavolle on myös tyypillistä se, että hän tekee montaa asiaa samanaikaisesti, ja siinä voi käydä niin että asioita ei tehdä loppuun asti eikä huolellisesti. -Mielenkiintoinen hahmo Paavo on kuitenkin Suomen politiikassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Suomalaiset tyhmentyvät toistamalla jo moneen kertaan toistettua yhä uudestaan toistamasta päästyäänkin. Papiston sotamagiaa joka ohjaa myös Väyrystä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kirjassani "Rooma opettaa" (2015) heitän ilmaan ajatuksen että ruotsalaiset ja italialaiset ovat melko samanlaisia individualisteja, kun taas Suomessa kaikki on kansallista, ts. "natsionalist", teatteri, kirjallisuus ja Kansallinen Kokoomus etc.

Pian perustettiin Paavo Väyryselle kansalaispuolue johon koukkuun ajateltiin minunkin tarttuvan jotta minut saataisiin leimattua uusnatsiksi.

No, Väyrysen puolueesta ei tietenkään mitään syntynyt, joten nyt tuetaankin häntä isolle kirkolle, koska pelätään "Rönkköjen väen" heräävän Ambomaalla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kirjoitan myös:

"Keskustassa jännitetään pysyykö kannettu vesi kaivossa, eli satoiko Nokian huumassa puolueen päälle mannaa taivaasta? Häkäpönttöautoilija Juha Sipilä on varmuuden vuoksi vaihtanut sähköautoon kuultuaan epäiltävän, että Suuri Prosessijohtaja olisi osoittanut hänet politiikkaan todisteena ettei uskonto ole tässä maassa oopiumia pelkästään kansalle."

Pätevimmät sanonnat löytyvätkin kansan käyttämästä kielestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Maailma liikkuu niin nopeasti, että henkilö joka sanoo että sitä ei voi tehdä, tulee yleensä jonkun keskeyttämäksi, joka tekee sen.

-"Elbert Hubbard

Niinpä Soinin perilliset siirtävät toimistonsa Dianapuiston hillotolpalta Iso Roballe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset