Arto Luukkanen

Ns. "valinnanvapaus" - uuspuhetta ja savuverhoa

Mitä yhteistä on seuraavilla asioilla?

Kongon demokraattinen tasavalta, Saksan demokraattinen tasavalta ja "maailman demokraattisin perustuslaki ts. Stalinin perustuslaki".

Kaikki edellä olevat termit ovat newspeakkiä - uuspuhetta, jossa ikävä asia verhotaan mukavan sanan taakse.

Todellisuus on tylysti toisenlainen.

Kongo ei ole demokraattinen eikä Itä-Saksa ollut ikinä eikä missään asiassa demokraattinen, kansanvaltainen tai tasa-arvoinen.

Ja... "maailman demokraattinen perustuslaki" vuodelta 1936 oli Stalinin apureiden kyhäämä kummallinen hyttyrä; täynnä demokraattisia jargoneja, tekopyhiä vakuutuksia ja periaatteita, jotka eivät merkinneet mitään.

Se ei ollut demokraattinen.

Kyse oli ulkomaalaisille "hyväuskoisille hölmöille" ja kommunisti-ideologeille tarkoitetusta savuverhosta, jonka takana lymysi kylmä totalitaristinen diktatuuri.

Mitä samaa?

Nyt huomenna me saamme kuunnella samanlaista newspeakiä kun eduskunta alkaa puhua valinnanvapaudesta.

Todellisuudessa ns. "valinnanvapaus" on...

**1) järjettömän kallis hyrysysy, jossa veronmaksajien rahaa siirretään yksityisille tahoille. Ulos. Verottajan ulottumattomiin. 

**2) se ei tarjoa säästöjä vaan päinvastoin luo moolokin, jonka suuhun on lapioitava rahaa jatkuvasti

**3) se luo demokratianvastaisen byroslavian - hallintokorkeuden - joka nielee mahtavasti kepun napamiehiä ja naisia - elämään yhteiskunnan varoilla.

Kyse on kepun unelmasta - hallita Suomea aina. RIippumatta siitä mitä kansalaiset äänestävät.

Valinnanvapaus saadaa aikaan "piiskurien" kurilla?

Kokoomuksen ajattelevat jäsenet ovat alkaneet epäilemään "valinnanvapauden" järkevyyttä samalla kun puolueen "piiskurit" heiluttavat ruoskaa.

Ruoskinta ei vain toimi. Ei edes "sanallinen" ruoskinta.

Mainittakoon, että Helsingissä vuonna 1902 katumellakassa  venäläinen kuvernööri Mihail Kaigorodov komensi kasakat ruoskimaan suomalaisia.

Nagaikat iskivät mutta suomalaiset eivät pelänneet vaan suuttuivat.

Loppu on historiaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Oletteko huomanneet...paulat jättävät uppoavan laivan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitä Luukkasella olisi ehdottaa valinnanvapauden ja kilpailun sijaan ?

Täytyyhän sitä nyt olla jokin parempi esitys, jos on eväitä kritiikkiin ?

Käyttäjän JoniPalomki kuva
Joni Palomäki

Ei saa moittia uuskielisiä. Tulee saksan demokrattisen paimenkoiran pentu ja puree twitterissä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Demokratiaa: markkinaehtoinen syöttötariffi, - veronmaksajat maksajina.
Kysynnänjoustoa tehomaksuilla, ja taas rahat kansalaisten taskuista, kun tuulivoima ei tuota vaan kuluttaa sähköä: http://www.aweo.org/windconsumption.html

Älykäs sähköverkko, ei mittaa tuulivoimaloiden kulutusta, vain tuotto mitataan ja laskutetaan veronmaksajilta sähköverossa ja siirtomaksuina.

Julkisilla rahoilla pyöritetään omaa tiliä kasvattavaa bisnestä, politiikka ei ole enää yhteisen edun ajamista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin Hannu! tehomaksu))) ihmiset elävät sähkölaskua varten?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Käsittääkseni perussuomalaiset ovat niitä veroystävällisiä SDP:n ja vasemmistoliiton välistä, joten kai Luukkasellekin sinänsä energian korkea verotus on kehityksen luonnollinen jatkumo ?

Suomessa sähkön hintalapusta on n. 50 % veroja ja piiloveroja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On se vain kumma, että Suomen ulkopuolella yleisesti kaikissa muissa OECD-maissa nyt arvostelemasi systeemi, jossa yksityisillä palveluntuottajilla on oma mahdollisuutensa avoterveydenhuollossa, olisi Suomessa mätä ja vastuuton.

DDR-terveyskeskukset ilman kilpailua ovat sitten vasemmisto-perussuomalaisten mallinnuksen huipentuma kansalaisten terveydehuollon turvana.

En kuitenkaan usko, että edes itse Luukkanen käyttää tai on käyttänyt terveyskeskusten palveluja omiin vatsanpuruihinsa tai hammassärkyihinsä, joihin palveluihin useamman suomalaisen on vain tyydyttävä, vaikka aikoja lääkäreiden vastaanotoille ei edes saa tai ole tarjolla pitkien jonojen takia.

Perussuomalaisethan olivat mukana tyrmäämässä Suomen ulkopuolella muissa OECD-maissa hyväksi todetut perusterveydenhuoltojärjestelmät perivasemmistolaisin äänenpainoin. Näyttäisi siltä, että perussuomalaistet ovat tytyväisiä juuri siihen, ettei omasta kannattajakunnasta ne köyhimmät lapsiperheet tai vanhukset pääsisi nauttimaan perusterveydenhuollosta ilman jonoja palvelujen saatavuuden ollen edes kohtuullisella tasolla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nilsiän lahja blogistanialle Lauri Kiiski, ettei vaan olekin ns. trolli?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Missä suhteessa trolli, Rönkkö ?

SOTE-asiassa olisi hyvä katsoa myös sitä, miten muualla Suomen ulkopuolella asiat on järjestetty käytännön tasolla ? OECD:n tiedostot ovat ehkä ainoa käyttökelpoinen väline tähän vertailuun.

Perussuomalaishessuille vasemmistolaisena käy varmasti hyvin, että SOTE kaatuu, eikä nykyjärjestelmää päivitetä 1970-luvun jälkeen, mutta eihän ne hessut ymmärrä lainkaan, mitä siitä sitten seuraakaan aikanaan ?

Useimmilla paikkakunnilla ei edelleenkään saa aikoja terveyskeskukseen muutoin kun kiireellisissä tapauksissa, johon tilanteeseen perussuomalaiset näyttäisivät nyt olevan edelleen tyytyväisiä, eivätkä näe mitään tarvetta muutokseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Minusta on loukkaavaa esiintyä valelääkärinä tekaistulla nimellä saati savolaisena. Sen tiedän minä kuten Artokin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #8

Minä ihmeen valelääkärinä tai tekaistulla nimellä savolaisena ?

Onko nyt kaikki Rönköllä ok, vai mistä se viiraa ?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #9

Jos olisit Nilsiässä mitä väität, joku Sairastalo tai Kusiainen olisi jo pestannut sinut propagandistikseen, tai onkin?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #10

Kovinpa se nyt valinnanvapaus ja kilpailu Rönkköa kismittää, vaikka ei selvästi edes ymmärrä, mistä on kyse ja miksi.

Esitys tuodaan tänään eduskunnan käsittelyyn.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lukekaapa professori Kokemäen juttu Hesarissa. Hän on oikeistolainen, mutta tyrmää kuitenkin hallituksen mallin. Hänellä on ihan järkevät ideat. Hän haluaa jakaa yksiköt vähintään 50 000 ihmisen pooleihin, jolloin sote-keskukset olisivat kokonaisvaltaisesti vastuussa potilaista, oli sitten kyse julkisesta tai yksityisestä tuottajasta. Kokemäen mallissa sote-keskukset eivät pääsisi valitsemaan vain ne terveimmät asiakkaat päältä. Hallituksen malli ei kannusta kokonaisvastuun ottamiseen, vaan kannustaa vaikeahoitoisten potilaiden lähettämistä eteenpäin erikoissairaanhoitoon (päihde-, mielenterveyspotilaat, vanhukset ja ihmiset joilla monia sosiaalisia ja terveysongelmia). Nykyiset jonot siirtyisivät siis erikoissairaanhoitoon. Ja tämä heikentäisi mielestäni vakavasti sairaiden terveydenhoitoa.

Kokemäki sanoo että maakuntia on liikaa. Hän kuitenkin kannattaa soten siirtymistä leveämmille harteille. Kokemäki on ennen katsonut että viisi sote-aluetta olisi optimaalinen määrä palvelujen järjestämiseksi. Mutta hän katsoo että maakuntamallikin on siedettävä ratkaisu. Miksi valitsisimme siedettävän emmekä optimaalisen? Mielestäni meidän ei pidä hyväksyä 18 maakuntaa + yli 300 kuntaa. Maksimissaan 5-10 maakuntaa!

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Linkkien käyttö on aina suositeltavaa. Nimi on muuten Kekomäki

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005595327.html

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kun huomautit nimestä, minulla on taipumusta vaihtaa vokaalien paikkoja. Myös puheessa :)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

poisto, tuli teksti tuplasti :)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Miten sotesta voi mitään hoidollisessa mielessä tulla, kun sitä ei ole edes lähdetty hakemaankaan. Kepu ja kako sopivat, että firmat saa rahastusmonopolin ja kepu maakuntahallinnon. Eihän näillä ole soten kanssa mitään tekemistä.

Näiden ympärille yritetään vääntää sotea niin, että tavoitteet toteutuisivat. Oikein sipilämäinen yhteiskunnan varojen kusetusautomaatti, joka on ostettu kepulaisille kyläpoliitikoille varatuilla hallintopaikoilla. Onhan tällaisista rahastusapparaatteja kehitelty muihinkin yhteiskunnan toimintoihin. Lepomäki ja samanmieliset tekevät ainoan oikean liikkeen, kun kaatava hankkeen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä että tämä valinnanvapauslaki on huonosti valmisteltu. Toivon todellakin että ihmiset äänestää järjen mukaan eikä "puoluekurin", kun asia äänestykseen tulee. Maakuntavaalit edessä jo syksyllä - ei hyvä. Lain korjaamisesta tulisi massiivinen ja kallis tehtävä, kun tämä laki laittaisi koko sosiaali- ja terveydenhuollon aivan sekaisin. Rohkeutta kansanedustajille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valinnanvapauslaki on huonosti valmisteltu siinä suhteessa, että se sallii edelleen julkisen sektorin olevan maakunnissa palveluntarjoajina ja kilpailijana, ilman mitään liiketaloudellista perustetta tai tulosvastuuta veronmaksajien rahoin.

Toisin sanoen kadun toisella puolella on terveyskeskus veronmaksajien kantaessa vastuun toiminnan tuloksesta pohjattomin kassoin ja toisella puolen on pieni lääkäriasema, jonka omistajat kantavat liiketoiminnan vastuun omin varoin ja vastuin. Kilpailutilanne on näin täysin luonnoton. Jotta mallissa olisi edes hieman järkeä, tulisi tarveyskeskuksen myös toimia tulosvastaavana yksikkönä.

Toisin sanoen, myös julkisille terveyskeskusten palveluille tulisi määrittää jokin hinta, että voitaisiin edes puhua valinnanvapaudesta ja kilpailuttamisesta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mistä tietää kokoomuksen muuttuneen valtionhoitajaksi? Juhana Vartiaisen sijainnista puoluekentässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Huolimatta valtionhoitajasta on arvioitu, että seuraavien 10 -12 vuoden aikana terveydehoidon kustannukset tulevat kasvamaan n. 10 miljardilla eurolla. Millä nuo kasvavat kustannukset tullaan hoitamaan, jos edes nyt rahat eivät riitä nykyjärjestelmän jonoineen ylläpitoon ?

Veronkorotustenkin tie on jo käyty loppuun ja velkaantuminenkin alkaa olla ääripäässään. Tähän yhtälöön kun lisätään vielä seuraava vääjäämätön taantuma ja vääjäämätön markkinakorkojen nousu, niin haasteita varmasti riittää.

Tässä tilanteessa tulisi vielä turvata verovaroin kohtuullisen laadukkaat ja tasapuoliset palvelut myös vähävaraisemmille kaikkialle Suomeen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos kustannukset nousee tehdään kuten yhdessä isossa saarivaltiossa.Leikataan ja jäädään odottamaan 350 milj viikossa fixitistä saatavia kompensaatioita.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #23

Saarivaltiossa terveydenhuolto on hyvällä mallilla ja täysin ilmainen kaikelle kansalle. 1950-luvulta peräisin olevaa systeemiä on kutsuttu myös maan kruununjalokiveksi.

Avoterveydehoito on kokonaan järjestetty yksityisten yritysten voimin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vartiainen Kokoomuksen "spokesmanina" on perinyt savolaisten poliitikkojen, mm.. Kataisen, Liikasen, Rehnin ja Lipposen, tehtävän turvata aina päältä ruotsalaisen kokonaisturvallisuusasia Suomessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Julkinen puoli on jo luovuttanut kilpailusta eli eivät yritäkään ja jättävät markkinat täysin isoille ylikansallisille terveysyhtiölle jotka eivät edes maksa veroja. Vaikka markkinoiden jako ei ole edes virallisesti alkanut niin Tampereella on julkisia terveyskeskuksia lopetettu esikaupungeissa ja tilalle on tullut yksisityisiä rahastajia. Julkiselle puolelle on melko turha edes pyrkiä koska aikoja ei yksinkertaisesti ole jaettavaksi eli ainoa keino päästä lääkärille on soittaa yksityisille lääkäriasemille. Olen nyt 3 kuukauden aikana maksanut lääkärikäynneistä 700 euroa (3 käyntikertaa) eli aika hyvät katteet ovat varsinkin laboratoriolaskutuksessa. Pienet lääkäriasemat taitaa olla jo ostettu pois markkinoita häiritsemästä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ohessa linkki https://translate.googleusercontent.com/translate_...

Kantsii lukea. Tuossa käännöskukkasessa on mielenkiintoinen viittaus oppurtinismiin. En avaa asiaa pirruuttanikaan tämän enempää.....jokainen päätelkööt itse. Ainakin verenkiertoa aivoihin kasvattava vaikutus sillä on.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ai niin KKR on lyhenne yhtölle nimeltä Kholberg Kravis Roberst & Co

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Mihin tarvitaan tai tarvittaisiin oikeasti valinnanvapautta terveydenhoidossa? Luovien, yhden totuuden lääketieteeseen happea tuovien uusien ja vanhojen menetelmien tarjoamiseen reaalisesti olemassaolevana mahdollisuutena. Tähän ei nyt tuotava "valinnanvapaus" hyödytä mitään. Aivan samoja ainoina autuaaksitekeviä keskitettyjen kanavien totuuksia tarjoilevat niin Terveystalo, Attendo kuin Mehiläinenkin ulkomaisine omistajineen. Niiden "valinnanvapaus" on tosiaan valintoja, haluaako vähän enemmän maksamalla nopeampaa vastaanottoa vai halvemmalla hitaampaa tai onko paikalla enemmän laitteistoa vai ei jne.
Maailmanhistoria näyttää selvästi, että se ala millä kaupallinen rahojen akkumulaatio toimii kaikkein heikoimmin, on juuri perusterveydenhuolto. Oikea valinnanvapaus voidaan rakentaa vain riittävästi rahoitetun yhteiskunnallisen raamisysteemin ympärille, ei sitä lamauttamalla.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

".."maailman demokraattinen perustuslaki" vuodelta 1936 oli Stalinin apureiden kyhäämä kummallinen hyttyrä; täynnä demokraattisia jargoneja, tekopyhiä vakuutuksia ja periaatteita, jotka eivät merkinneet mitään. Se ei ollut demokraattinen."

Olikohan maassa silloin ns perustuslakituomioistuinta tai edes -valiokuntaa. Pitäisikö tämä mainitsemasi ristiriita nähdä myös perustuslain noudattamattomuutena ja kysyä edelleen, missä määrin nyky-Venäjällä lakikirja on edelleen sama kuin NL:ssa ja että tapahtuuko siellä samaa edelleen? On muodollinen kaunis laki, mutta että sitä ei noudateta tai se tahallaan ymmärretään oikeusportaissa väärin! Se olisi kiinnostavaa tietää...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nurin ja historiaan tämä toivoton häkkyrä.

Emme tarvitse toimivaan uudistusta, mielummin sellaiseen mikä ei toimi.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"se ei tarjoa säästöjä vaan päinvastoin luo moolokin, jonka suuhun on lapioitava rahaa jatkuvasti"

Kuten Kekomäki päivän HS:ssa sanoi, "tulevat sote-keskukset saavat maakunnalta vakiosumman jokaista sote-keskukseen listautunutta asiakasta kohti. Tätä sanotaan kapitaatiomalliksi. Rahoitusmalli ei ole ongelmaton: sote-keskukselle on sitä kannattavampaa, mitä vähemmän asiakkaan hoidosta tulee kuluja. Niiltä puuttuu intressi hoitaa potilas valmiiksi. Sen sijaan niillä on intressi kirjoittaa lähete erikoissairaanhoitiin! Tämä järjestelmä ei tule säästämään rahaa, se tulee hukkaamaan rahaa!" sanoi Kekomäki emeritusprofessori. HS-A13-8.3.2018

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset