Arto Luukkanen

Luovutetaan valta medialle?

Kansalaissodan jälkeen eli 100 vuotta sitten pohdittiin lujasti kuninkaan asettamista ja suomalaisen parlamentarismin säätöjen muuttamista. Kansaa ei enää luotettu ja ajateltiin hieman auttaa hölmöä rahvasta ymmärtämään sitä mitä mieltä se on.

Eduskuntaan olisi pitänyt saada sivistysorganisaatioiden edustajia ja muutenkin kansan ääntä olisi voinut kuunnella enempi ”korporatiiviselta pohjalta”.

Kun demokratia ei riitä

Historia toistaa itseään. Otan tästä pienen esimerkin. Eräs sanomalehtilehti Järvenpäässä – Keski-Uusimaa - on märehtinyt kaupunkikehitysjohtajan valintaa noin kaksi kuukautta eikä jätä asiaa edes senkään jälkeen kun asiasta on äänestetty.

Miksei äänestetty kuten eräs lehden sinnikäs ja peräänantamaton toimittaja halusi? Nyt me saamme katua sitä seuraavat parikymmentä vuotta.

Onkin hyvä miettiä onko kuntademokratia yleisestikin epäonnistunut? Pitäisikö meidän myöntää tälle lehdelle ja sen eräälle toimittajalle veto-oikeus Järvenpään asioihin? Pitäisikö meidän valita suoraan eräs tietty toimittaja Järvenpäähän jonkinlaiseksi ”hengelliseksi johtajaksi”, joka edustaisi jumalallisempaa valtaa?

Demokratiasta median vouhotusvalta?

Asiaa kannattaa harkita periaatteelliselta kannalta. Pitäisikö tällainen mediakratia omaksua valtakunnallisella tasolla? Tarvitsemmeko me normi-demokratiaa, jos meillä on jo media? Eikö olisi aika harkita ns. ”suurta antautumista”, jossa valitut ihmiset luovuttaisivat suosiolla kaikki vallat median edustajille?

Tällaisilla ohjatuilla demokratioilla on varsin mainioita esikuvia maailmalla. Esimerkiksi Venäjällä valittiin presidentti hyvin suurella ja järjestetyllä enemmistöllä. Myös Iranissa kansa näyttää olevan merkillisen tyytyväinen pappisvaltaansa.

Kaikki valta santavuorille!

Siis...mitä käytännön hyötyä tällaisesta merkillisestä antautumisesta olisi?

Ensiksi, edellä mainittu tyytymätön toimittaja ei voisi enää lakkaamatta länkyttää väärästä päätöksenteosta; tehtäisiin vain kuten hän haluaa. Toiseksi, mikä valtava onnen aalto ja luovuuden puuska valtaisi koko yhteiskunnan! Toimittajat voisivat päättää kaikesta ja tehdä kaikkea. Heidän ei enää tarvitsisi marssittaa mutu-asiantuntijoita televisioon tai etsiä tukea mielipiteilleen toisiltaan. He olisivat valta!

Media voisi tehdä päätöksemme, jakaa loputtomasti sähköfillareita, päättää huvituksistamme, nauttia meidän palkkamme, hoitaa uskonnolliset tarpeemme ja itkeä meidän itkumme ilman meidän sekaantumistamme niihin.

Median jäsenet voisivat tanssia reippaasti baletissa, laulaa huiluttaa oopperassa, kiekua euroviisuissa ja näytellä teatterissa ilman turhia ammattilaisia. He voisivat tehdä tehdä tiedettä, leikata sydänleikkauksia ja määrätä lääkeitä ilman turhaa paneutumista asioihin.

Kansa pääsisi eroon politiikasta.

Se voisi rauhassa paneutua työn tekemiseen ja katsoa lakkaamatta toimittajien tekemiä ”hyvä-elokuvia”. Elämä olisi Putousta ja Kingiä. Me saisimme alinomaa ja lakkaamatta syväpöyristyä, toimia kenttäoikeudenkäynneissä lautamiehinä, osoittaa kansan suuttumusta tai rakkautta, tuomita ilman tietoa, ihailla rajattomasti median jäseniä, kiihottua turhasta, lynkata ihmisiä ja hurmaantua joistain ihmisistä niiden ohjeiden mukaan mitä media antaa.

Vaihtoehtona mediakratialle on se, että Keski-Uusimaan päätoimittaja tulisi lomalta töihin ja päätoimittaisi lehteä.  ))

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PeterLohela kuva
Peter Lohela

Hyvä arto tästä syystä lääkärini kieltilukemasta keski-uusimaata ei tee hyvää verenpaineelle

Käyttäjän PeterLohela kuva
Peter Lohela

Hyvä arto tästä syystä lääkärini kieltilukemasta keski-uusimaata ei tee hyvää verenpaineelle

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

sitä voi lukea vain pienin annoksin))) turvaraja: kerta kuukauteen on hyvä

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Onhan näitä maaseudun ajattelijoita Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkön ohella muitakin kuin lehtensä kolumnisti Hjallis Harkimo.

Sonkajärvi on yksi Ylä-Savon pitäjistä. Sieltä päin nousivat huipulle hartaan kirkkoväen tuella sekä Veikko Vennamo että hänen oppipoikansa Timo Soini.

Kuuluisien hiihtäjien ohella on Sonkajärveltä pätevöitynyt julkisuuteen pappi poikineen: Kari Mervolan Pekka-poika toimii Keskisuomalaisen päätoimittajana, pastori Holman Antti-poika on usein mainittu etelän metiassa kuten myös kirvespappi Markku Suokonautio. Vahva syy on epäillä myös mediavaikuttaja Teppo Turkille järjestetyn papillisia juuria Sonkajärvellä pastori Osmo Turkin määräaikaiskomennuksella.

Matti Vanhanen ihasteli etteivät maalaiset pelänneet sotaa hänen varoitellessa parivuotisella vaalikiertueellaan ettei voi varmuudella luvata etteikö taas sotaa pukkaisi!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

eikö se olisi hyvä: enpusken& veitolan hallitus? olisi mediatemppuja ja kostoviestejä ja painikisoja...?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja JSN päätoimittajat senaattoreiksi kaitsemaan rivitoimittajia jottei joku vahingossa innostu esittämään kiellettyjä ajatuksia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Mikko. Toimittajien joukossa saattaa olla ns. "väärinajattelijoita". Ne pitää tunnistaa ja niiden maine pitää romuttaa ns. kenttäoikeuksissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Enbuske erehtyi kerran paljastamaan jotakin kunnes seuraavassa paljasti saaneensa heti kehotuksen seurata Nallen esikuvaa pukeutumista myöten. En ole sen koommin lukenut.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Monet kääntävät kelloja tänään manuaalisesti, digiaikaan siirtyneiden ei tarvitse,

Medialukutaitoiset huomasivat eilen maikkarin tiedottavan haastattelevansa yläsavolaista Seppo Kääriäistä seitsemän uutisissa, mutta juutuinkin katsomaan Tappara-Kalpa matsia, joten jäi Seppo näkemättä, vaikka tiedänkin tätä blogia seurattavan manuaalisessa ohjauksessa kalustetuissa huoneissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset