Arto Luukkanen

Suomi, suklaamousse ja karkotukset

Suomi, suklaamousse ja karkotukset

Suomi karkottaa yhden venäläisdiplomaatin vastalauseena Iso-Britannian myrkytysiskuun.

Tilanne muistuttaa Krimin valtauksen ja Ukrainan kriisin aikana tehtyjä päätöksiä. Me olimme silloin solidaarisia ja uhrasimme omat vientimarkkinamme - noin 500 miljoonaa - Ukrainan puolesta.

Asia on periaatteessa tietenkin hieno ja kaunis mutta todellisuudessa vastapakotteista kärsivät vain Suomi ja Liettua. Muut maat osasivat hoitaa vientinsä toista kautta. Markkinat jaettiin uudelleen ja Suomi sai korvaukseksi muutaman miljoonan menetetyistä markkinoista.

Vähän niin kuin lohdutukseksi.

Länsi ei silloin esimerkiksi pysäyttänyt kansainvälistä maksuliikennettä tai edes vienyt aseita Ukrainaan, että tämä täysin selvästi suvereeni maa olisi voinut puolustautua. Kun aseita ei ollut niin ukrainalaiset opiskelijat kävivät hyökkääjien kimppuun t-paikassa ja kalashnikovien kanssa. EU se sijaan antoi lausumia ja sen johtajat söivät suklaamoussea.

Sinä kesänä ukrainalaiset opiskelijat toivoivat ja uskoivat, että EU auttaa heitä. Minä muistan. Olin siellä.

Nyt tilanne on se, mitä Iso-Britannia on meille ilmoittanut. Mitään faktatietoa ei ole. Ei tutkimuksia eikä edes todisteita.

Oletetaan, että tämä kuitenkin pitää paikkaansa. Mitä Suomen pitäisi tehdä?

Näin shakinpelaajan ja Venäjän-tutkijan näkökulmasta näyttää siltä, että me teemme juuri sitä mitä joku haluaa meidän tehdä. Olisin siksi vielä pyytänyt todisteita ja tutkimuksia asiasta. Mutta kun piti ponnistaa yhteiseen rintamaan.  

Suomi todistaa tässä olevansa solidaarinen - hienoa. Mutta: kun GRU on syksyn ja talven aikana teurastanut Kiovan kaduilla SBU:n upseereita (Ukrainan turvallisuuspalvelu) niin kellään ei ole korva lotkahtanut. Syyrian Afrinissa kuoli 8 Iso-Britannian kansalaista Turkin tappamana. Mutta ei se mitään. Sellaista sattuu.

Ja ulkoministeri syö suklaamoussea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

GRU - Venäjän sotilastiedustelu.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä käytti kemiallista joukkotuhoasetta Britanniassa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Vakooja ottaa tietoisen riskin joko aatteen tai rahan takia. Puolta vaihtava vakooja on täysin lainsuojaton. Mutta ilmeisesti tämä ei ole jutun pointti, vaan kielletyn kemiallisen joukkotuhoaseen suhteellisen tarkka käyttö. Lopullinen näyttö syyllisyydestä jää ilmeisen auki, mutta suuri todennäköisyys osoittaa Venäjään.

Englannin toimenpide on varmaankin oikein mitoitettu. Muiden maiden toimenpiteet näyttävät minusta ylimitoitetuilta. EU hajosi taasen kuin varpusparvi, joka osoittaa EU:n perusheikkouden: siitä ei löydy yhteistä tahtotilaa.

Suomi antoi jälleen viestin naapurilleen, että olemme ennenkaikkea lännessä eli Natossa kiinni ensimmäisten joukossa. Arvelen, että tämä tulee aika kalliiksi, koska jotenkin Venäjä syöttää napurilleen horsmakeittoa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei se kansainvälisen ja kirjoittamattoman etiketin mukaan ole näin, jos vakojja vaihdetaan. Nythän periaatteessa Iso-Britannialle syntyi oikeus lahdata Anna Chapman.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Urho Kekkonen:
Suomi ei ole tuomari - vaan lääkäri.

Sinne meni sekin hieno ulkopoliittinen perintö.

Suomi myi uskottavuutensa hätäkeitetystä EU-hernerokkalautasesta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Et voi toimia lääkärinä jos potilas ei tiedosta ja myönnä että on sairas. Tuo Kekkosenaikainen perintö on jo aikoja sitten lakannut olemasta relevantti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi olisi voinut tehdä edes jonkinlaisen kompromissin ja karkottaa pelkästään jonkun Suomessa työtään tekevän venäläisen diplomaatin aviopuolison ja antaa näin kaikkien venäläisdiplomaattien jatkaa arvokasta työtään maittemme yhteiseksi eduksi.

Mahdollisesti toimi olisi sujunut jopa hyvässä yhteisymmärryksessä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri näin on, Arto: joku vie Suomea, joka sitten uskoo, että tasapaino saavutetaan kun periaatteet vaihdetaan numeroihin. Mutta ihminen on matkiva, apinoiva eläin. Mitä isot edellä... Mutta juuri näin lännen päälinja ja Suomi siinä, heh-heh, niin ovelan pieneksi näverretyllä osuudellaan luovat kammottavan käyttäytymismallin Venäjälle. Kun jotain poksahtaa jossakin, niin ei tarvita minkäänlaatuisia todisteita, suurvalta kyllä vainuaa erehtymättömästi pahantekijät. Ja varmuuden vuoksi jatketaan vielä vanhalla inkvisiitiotempulla: 'Teitä syytetään X-asiasta, todistakaa vuorokauden sisällä olevanne syytön! -Ette todistaneet! Nyt on todistettu varmasti, että olette syyllinen!' Ja sitten rangaistuksiin ja "solidariteetinpyyntöihin" siihen...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Raakadataa, jonka käsittelemiseksi pitää meidän suomenkielisten uskaltaa ymmärtää, että ajatteleminen ei tarvitse manuaalista ohjausta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jo pelkästään se, että Venäjä on päästänyt käsistään ykkösluokan kemiallista asetta on tuomittavaa. Näitä kemikaaleja ei keitellä kokoon autotallissa saatika vahingossa. Suurvalloillakaan ei sitä paitsi pitäisi olla kemiallisia aseita varastoissaan.

Venäjä on siis "ansainnut" kaikki nyt nähdyt diplomaattiset vastatoimet, ja enemmänkin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kari. Tottakai. Siis jos. Ja siihen pitää reagoida. Novichok-aineita keitellään Uzbekistanissa ja Venäjällä. Eipä niitä myydä R-kioskilla. Muttas...tämä juttu on perinjuurin hämärä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jopa huumeita smuglataan Englantiin, money talks.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Näyttää kuin Suomi haluaisi heiluttaa häntää molempaan suuntaan. Säästösolidaarisuutta. "Kivapäätös".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Niinistö sanoi, että karkotus oli poliittisluontoinen päätös. Sipilä taas ei ottanut tätä puolta esiin omassa meriselityksessään vaan takertui jonkinlaiseen juristeriaan. Sipilä alleviivasi Iso-Britannian esittäneen lisätodisteita, että myrkky on peräisin Venäjältä."

 https://m.iltalehti.fi/politiikka/201803262200839457_pi.shtml

Jos näyttö löytyy, niin karkoitus on perusteltua. Suomestakin ilmeisesti karkotetaan poliittisen syyn perusteella.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kyll maar tämä tästä selkiää kun EU:n vakoilupomo Ilkka Salmi saatiin sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Maahan joka on manuaalisesti ohjattava sotamies Goljat päässään historiallisista syistä toiskielinen upseeri David. Kutsuvatkin poliitikkoja pullamössöiksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Juuri kun ehdin kirjoittaa, Iltalehti on saanut Tilastokeskukselta päivitettynä listan jonka mukaan Suomi on 98:n ominaisuuden mukaan maailman paras maa. Fantasista! Upeeta!

Mutta kansainväliset tutkijat ovat hyvin riippuvaisia Suomesta saamastaan datasta! Ettei vaan Åbon ketunhäntä pilkota kainalon alta?

Haistoin palanutta jo silloin kun Kreikan velkatilastoista uutisoitiin sitä ja tätä, koska Johnny Åkerholm oli pikaisesti nimitetty Tilastokeskuksen johtokunnan pj:ksi.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803262200837145...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

14 EU maata, eli niukka enemmistö 51,8 % on osallistunut nyt karkoituksiin. 13 maata ei.

Suomi toki ’ viksuna ’ näiden ensimmäisten joukossa. Näinkö vähän on aikaisemmista kokemuksista Venäjän kanssa toimimisesta Suomessa oppia otettu ?

Tuskin ( mukana ) joka paikkaan kannattaa nenää ekana työntää. Edes maan oman kummisedän.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Presidentti Niinistö oli viime viikolla ollut puhelinyhteydessä Putinin kanssa, jolloin Putin oli kiistänyt Venäjän osuuden Salisburyn hermomyrkkyiskuun (HS 27.3.). Suomen ulkopoliittinen johto on kuitenkin mennyt mukaan diplomaattien karkotusrintamaan, koska Saksakin oli niin tehnyt. Niinistö tuli tällä valinnallaan julistaneeksi Putinin valehtelijaksi. Yritä siinä nyt sitten pitää yllä rakentavaa vuoropuhelua maiden välillä, minkä Niinistö selitti tavoitteekseen. Tuli mieleen kaksi kulttuurihistoriallista tapausta, toisaalta Honkajoen rukous, että Herra varjelisi Suomen herroja uudelleen iskemästä päätään Karjalan mäntyyn, ja toisaalta Kekkosen kuolematon luonnehdinta ”S:nan tunarit”.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Olisikohan "liipasin herkkyyttä" lisännyt (EU-maissa ja maailmalla) kasautuneet, ratkaisemattomat ja rankaisematta jääneet rikokset: Mm. holantilaisen koneen alas ampuminen (on odottamassa, kunhan aika on kypsä) Ukraina, Krimin niemimaa, Syyria jne....

Jo vuonna 2014 G20 -maiden kokouksessa Australian Brisbanessa Kanadan edustaja (olisiko ollut ulko- tai pääministeri) suostui vain tokaisemaan Putinille: "Get away from Crimea". Ilmapiiri oli ilmeisen jännittynyt. Putin suostui vielä poseeraamaan vinosti hymyillen "perhepotretissa" laitimmaiseksi sysättynä ja lensi kotiin - ja ilm. alkoi suunnitella omia "rankaisumenetelmiään" länsimaille.

Ehkä hermomyrkkyisku oli se viimeinen säkki kamelin selässä, joka sanoi että räksk... enää ei jaksa tätä kasautuvaa taakkaa. Kamelin omistajat siihen, että varmaan tarttee tehrä jotain. Oli pakko tehdä jotain. Kumman osapuolen taakka tässä keveni - sen aika näyttää.

En osaa ottaa kantaa Suomen ratkaisun oikeellisuuteen..

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaiset ovat tottuneet pitämään itseään Venäjän tuntijoina. Ehkä se on ollut totta EU:n vakoiluorganisaatiossa? Ainakin miehitys siellä on ollut keskeinen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ilman suurvaltoja jopa ilman Britanniaa meillä ei olisi äärimmäisen tappavia kemiallisia aseita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/VX

Ensimmäisessä maailmansodassa kemiallisia aseita käytetiin täysin suruttomasti, mutta ne olivat kesyjä aineita esimerkiksi Britannina kehittämään ja Yhdysvalloille myymään VX-hermomyrkkyyn verrattuina. Novichokin, jota nyt väitetään käytetyn, pitäisi olla vielä 8 kertaa tappavampaa kuin tuon VX:n.

Niinpä joudun ihmettelemään miksi kukaan ei vielä ole kuollut.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kopioin tähän kommenttini US artikkelista, jossa "tutkijat" ylistävät Suomen "kannanottoa". Sanomattakin on selvää, että yksi heistä on UPIn vakiohölöttäjä Mika Aaltola.

-----

"Voi tätä lapsellisuuden määrää.

EUlle itsensä myynyt Donald Tusk, joka ei edes uskalla palata kotimaahansa, johtaa hiekkalaatikolla pikkupoikien "me ei enää leikitä sun kanssa" -orkesteria. Ja Suomi - tuo nöyrä Brysselin (ent. Moskovan) lakeija - hyörii vaippa märkänä mukana.

Milloin alamme muuten saada EUlta niitä korvauksia, joista sovittiin, tai noh oli ainakin vähän puhe .. ei ollutkaan?, kun kaikki EU-maat ymmärsivät yhdessä, että Suomi Venäjän rajanaapurina kärsii eniten Venäjään kohdistettavista pakotteista?

Ei ole tainnut tulla euroakaan. Sen sijaan maksuosuus nousee "vain vähän" Brexitin vuoksi. "Hei me tienataan tällä" oli jo aikanaan Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen laittamaton päätelmä heidän upeasta neuvottelusuorituksestaan Saksan pankkien pelastamis- tai pikemminkin vaurastamisoperaatiossa.

No Katainen sentään sai oman kultaisen oksansa. Se lienee Suomen kansan kallein työllistämistuki ikinä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset