Arto Luukkanen

Hötkyt ja "Moskovan hyvät"

Venäläisdiplomaatin karkotus on kirvoittanut suomalaisessa kansalaiskeskustelussa harvinaisen villin ajatustenvaihdon, jossa esiintyy kaksi mielenkiintoista ääripäätä.

Kuvailen seuraavassa blogissa näitä ajattelun ääripäitä, kuvailematta tietenkään ketään osallistujaa.

On hyvä ymmärtää miten maamme ulkopoliittisessa ajattelussa ei oikein vieläkään ole sisäistetty presidentti Paasikiven edellyttämää ulkopoliittista realismia. Historian opetusten merkitys maamme turvallisuudelle on vieläkin melko kevyissä kantimissa. Vaikeina aikoina meillä pitäisi olla aikojen vaatimukset täyttäviä johtajia. Nyt pitäisi olla tajua historiasta ja realiteeteista. Valitettavasti meillä mennään kuten Paasikivi tapasi toistella:

Jag fattar icke just så snart. Men det är så underbart. Hur efterråt blir allting mig så klart”. ”En oivalla niin sukkelaan. Mut on se vaan niin ihanaa. Kun jälkeenpäin kaiken tajuaa…”

Paasikiven mukaan pienten valtioiden ei kannattaisi osoittaa mieltään kovin näkyvästi - etenkään suurvalloille.

Hötkyt

Tämä ensin mainittu ”hötkyilijöiden” koulukunta lähtee siitä, että Iso-Britannian ilmoitus myrkyttämisestä pitää ottaa suoralta kädeltä totena. Kun britit halusivat solidaarisuutta, niin sitä piti osoittaa välittömästi.

Reagoinneissa oli mukana vahva kollegiaalisuuden velvoite ja tunne siitä, että nyt Venäjälle näytetään. ”sitä kautta hybriditoimenpiteiden joukko alkaa kääntyä yhä enemmän maata itseään vastaan”. Tai kuten Pertti Salolainen totesi: ”olisi erikoista, jos Suomi ei olisi lainkaan reagoinut iskuun”. Nopeasta toiminnasta tuli urheilusuoritus, joka piti tehdä äkkiä ja epäröimättä. Epäröivät olisivat trolleja tai Venäjän juoksupoikia.

Kansalaiskeskustelu: ohutta yläpilveä

Myös kansalaiskeskustelu tässä leirissä muodostui lähinnä ”aamen, hallelujaa” toisteluksi. Suomi piti juosta maailmakartalle karkotuksilla. Kyseessä oli Suomen maine ja se, että piti päästä EU:n ytimiin. Jos me emme osoita solidaarisuutta Iso-Britannialle, niin se ei osoittaisi apua meille.

Ne, jotka toivottivat Venäjän diplomaatin karkotuksen tervetulleeksi, pitivät sitä hyvänä siksi, että ”me olemme nyt lännessä”, että ”se osoittaa, että emme ole suomettuneet”, ”ilman todisteita ei tällaisiin karkotuksiin ryhdytä”, ”osoitamme näin olevamme läntisten arvojen, demokratian ja ihmisoikeuksien, puolella Venäjän fasistista hirmuhallintoa vastaan”, ”eI ollut mitään mahdollisuuksia tehdä muuta” (Itävallalla näytti olevan).

Älyllisimmillään päätöksentekijät noudattivat Nalle-Puh metodia: ”mieti-mieti-mieti” (”päätöstä mietittiin monelta eri kannalta”).  Tässä epämääräisessä ”hötkyilijöiden” kaartissa on ollut mukana lehtimiehiä ja epämääräisiä skribenttejä, joilla on monia vahvoja ja subjektiivisesti katsottuna merkittäviä mielipiteitä turvallisuuspolitiikasta.

Moskovan-hyvät

Tämän jengin n mukaan Venäjää ei saa missään tilanteessa ärsyttää tai että se ei tee koskaan mitään negatiivista. Tälle usein entisistä vasemmistolaisista tai taistolaisista koostuvalle joukolle, Venäjä ei tietenkään miehitä Krimiä, eikä sodi Syyriassa tai häiriköi Itä-Ukrainassa. Venäjä toimii aina oikein ja moraalisesti korkealla tasolla. Ajatus on sama kuin eräässä Stalinin ajan elokuvassa (Zirk) ”en tiedä toista maata, jossa ihminen voisi näin vapaasti hengittää”. He ovat tietenkin vastustaneet karkottamista yhdessä kaikkien maksettujen ja maksamattomia trollien kanssa. Näitäkin tahoja esiintyy asiantuntijoiden keskuudessa. Ja tietysti on myös se lunatic fringe, joka on vouhottanut jo noin vuodesta 2004 saakka. 

Miksi nämä kaksi koulukuntaa ovat vahingollisia Suomelle?

Historia tarjoaa monenlaisia ikäviä esimerkkejä hötkyilyn aiheuttamista tuhoista. Ensimmäiseen maailmansotaan johtava kehitys perustui sille, että valtion antoivat toisilleen ”poliittisia avoimia shekkejä” ja mekanismeja, jotka johtivat automaattisesti eskalointiin. Näiden poliittisten mekanismien noudattaminen olisi ollut mahdotonta ilman päättävien piirien ”hötkyilyä”.

Ensimmäiseen maailmansotaan töytäistiin ”hötkyilyillä” ja päättömällä innostuksella. Hyvänä esimerkkinä tästä se, että Saksan sosiaalidemokraatit antoivat liittopäivillä hyväksynnän sotalainoille päättömän innostuksen ja riemun vallassa vuonna 1914. Silloinen Saksan sotainto tai kuten sikäläiset historioitsijat ovat määritelleet: ”Augusterlebnis” sai kansanedustajat valtoihinsa. Myös sosialistit olivat täynnä intoa (Hoch die Herzen) valmita antamaan rahat sotimiseen ja osoittamaan, että olivat hyviä saksalaisia. Sotaa haluava keisari Wilhelm II julisti valtaistuin puheessaan innon vallassa: ” ICH KENNE KEINE PARTEIEN MEHR, I KENNE NUR DEUTSCHEN” (en tunne puolueita – tunnen vain saksalaiset).

Sama tapahtui myös Ranskassa, jossa sosialistit olivat innoissaan valmiit sotatouhuihin. Muodostettiin ”Pyhä Liitto”, joka vakuutti, että vasemmisto ei sodan aikana heiluta venettä tai ryhdy lakkoihin. Nyt puolustettiin isänmaata. Kuten presidentti  Raymond Poincaré totesi: ”Dans la guerre qui s'engage, la France….. sera héroïquement défendue par tous ses fils, dont rien ne brisera devant l'ennemi l'union sacrée”. (Tulevassa sodassa Ranskan omat pojat tulevat puolustamaan sitä sankarillisesti ja näiden pyhä liitto ei murru vihollisen edessä)

Mitä Salisburyssa tapahtui?

Me emme vielä tiedä sitä. On vain se tieto mitä Iso-Britannia ilmoitti.

Mahdollisuuksia on muutama. A) Putin valtuutti tämän iskun ”pettureita” vastaan (jolloin tietysti on oltava kovana) B) joku Venäjän turvallisuusinstituutioista – mahdollisesti sotilastiedustelu GRU tai joku niiden ympärillä toimivista puoli-itsenäisistä tahoista suoritti sen C) joku muu ”hämärä” taho halusi pilata lännen ja Venäjän suhteita tai D) kysymys oli ns. ”false-flag” operaatioista, jossa joku taho teki myrkytyksen voidakseen syyttää siitä Venäjää.

Mikäli kyseessä on Novichok, on vaihtoehto B todennäköisin. Kyseistä ainetta on kehitelty NL:ssa 1970-luvulta lähtien ja sitä tiedettiin olevan olemassa Venäjällä ja Uzbekistanissa. Toisaalta, ei ole mahdotonta, että joku on saanut sitä käsiinsä – joko rahalla tai muuten. Venäjän omassa vastapropagandassa aine on peräisin Salisburyn läheltä, Porton Down myrkkylaboratoriosta. Ihmetystä on herättänyt myös se, että vaikka aine on 8 kertaa myrkyllisempi kuin VX, ei se ole tappanut Skripalia.

Tärkeintä on kuitenkin se, että tämä asia voidaan tutkia täysin riidattomasti ja niin, että Venäjä joutuu myös mukaan tähän tutkintaan.

Mikäli myrkytyksen motiivi oli se, että länsi yhdistäisi Venäjän riitelevät ja kamppailevat instituutiot ja johtajat presidentin taakse, niin tässä on jo onnistuttu.

Kysymys on nyt siitä: kenen pussiin me pelaamme? Ja onko meillä kansallista intressiä? Sallimmeko me jonkun tehdä omaa politiikkaansa Suomen selkänahasta? Olisiko ollut parasta katso ja odottaa tuloksia ja sen jälkeen muodostaa EU:n yhteinen kanta?

Jos katsotaan totuutta silmästä silmään yhdessä Venäjän kanssa, niin sen kuuluu osallistua. Jos se tekee sen tosissaan on sille myös annettava siihen tarvittava tuki. Mitenkään kohtuuton ei ole myöskään Venäjän vaatimus saada tutkittavakseen näyte käytettyä ainetta.

Nyt ratkaisu on tehty "hötkyilijöiden" halun mukaan. Olisiko kuitenkin ollut parempi tehdä kansallinen ratkaisu ja näin antaa mahdollisuus esimerkiksi kansainväliselle tutkimusryhmälle selvittää myrkyttäjä tai se poliittinen taho, joka siellä on takana?

Mutta kuten eräs venäläinen tiedekolleega tänään lounaalla totesi, Putin hyötyi kovasti Iso-Britannian hyökkäyksestä. Aika moni venäläinen lähti hänen mukaansa äänestämään Putinia vain siksi, että Venäjää syytetään ulkoa päin. Heillä on tapana pitää yhtä tällaisessa tilanteessa.

Mitä tämän jälkeen?

Valitun linjan jälkeen ei voi mutristella. Kun olemme valinneet tämän linjan, siltä ei voi enää kääntyä.

Mikäli Venäjä kohdistaa meihin jotain ”korrektiivisia” painostuskeinoja, me emme voi ruveta panikoimaan.

Eli – ei enää sitä vuoden 2016 alun ”pohjoisen migraatiokriisiä”, jolloin suomalaiset poliitikot panikoivat ja hötkyilivät kun Venäjä avasi rajansa hetkeksi.

Tässähän silloinen sisäministeri Petteri Orpo kunnostautui merkittävällä tavalla ja osoitti, että ”hyvän sään kapteeneista” ei ole kippariksi myrskyllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei tässä olla vielä niin pitkällä että kyseltäisiin ollaanko sitoduttu sotaan kuten Irakgaten kohdalla? Silloinhan George W Bush hyökkäsi uskoen joukkotuhoaseiden olemassaoloon Husseinin hallussa tiedustelutietojen perusteella, mutta jotka sitten jälkeenpäin osoittautuivat keksityiksi jutuiksi?

Voiko sittenkään mikään olla varmaa? Kuopion piispa Jari Jolkkonen otti syyskuussa 2014 Sonkajärvellä pitämänsä veteraanijuhlan puheen johdannoksi presidentti Mauno Koiviston vuonna 1944 sotamiehenä kirjoittamat sanat: ”Tilanne tuntuu nyt raskaammalta kuin koskaan Suomen historiassa. Toivokaa parasta ja rukoilkaa puolestamme.”
-"Mikä on tilanne nyt Suomessa, Euroopassa ja maailmassa? jatkoi Jolkkonen. "Onko sotamies Mauno Koiviston huokaus 70 vuotta sitten saanut uutta ajankohtaisuutta?"

Pekka Iiskonmaki

Onko Englanti oikea kansakunta tuomitsemaan muita?

He ovat itse syyllistyneet kansanmurhiin ja muista rötöksistä puhumattakaan.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Ei ole. Heillä on historia valehtelusta. Viimeksi 2017 Iraq Inquiry osoitti kiistatta että heille ei ollut ongelma valedella ja tuhota maata tekaistujen syytteiden perusteella.

Luukkanen ryhmäkuvaus on hieman parodia sekin. Varmaan on joku jossain joka oikeasti uskoo ettei Venäjä sodi Syyriassa.

Sen sijaan se joukko, joka uskoo että Venäjä ei ole syyllinen kaikkeen mistä sitä on syytetty on paljon suurempi.

Ihmiset alkavat jo tajuta kun jo viidennen kerran (Jugoslavia, Irak, Libya, Syyria) käytetään samaa USAn infosodan pelikirjaa, jossa maa jonka kanssa soditaan seuraavaksi demonisoidaan roistovaltoksi, jota johtaa hullu diktaattori, joka on syyllinen pahuuksiin kaikkialla ja uhkaa rauhaa.

Kun nyt kohde on Venäjä, niin tällä kertaa moni osaa jo katsoa mikä väite on infosotaa ja mikä ei. Mille on todisteet löydettävissä ja mille ei.

Enää emme halua Suomessa olla kuin ne neukkulan kansalaiset, jotka uskoivat Suomen hyökänneen kun propaganda niin sanoi.

Toki niin kuin Neukkulassa oli, on Suomessakin niitä ketkä uskovat kaiken mitä komissaari sanoo, koska se on vakaumuksen mukaista. Sillä ei niin väliä onko se loogista saati totta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Onhan se hötkyilyä, jos jo kolme ja puoli viikkoa myrkyttämisen jälkeen käydään vastatoimiin.

Luukkasen jutut pitää laittaa kontekstiinsa. Hän tekee vaalityötä ja jutuillaan hakee kannatusta olettamassaan äänestäjäkunnassa. Tämä porukka ei lahjoillaan loista, joten Luukkasen tarinat uppoavat siihen koukkuineen. Luukkanen monesti heittää (jutuissaan) moraalin ja etiikan syrjään. Persulukijoille huom. etiikka siis kahdella iillä kirjoitettuna. Kuten Dr Strangelovella, myös Luukkasen oikea käsi pyrkii 45 asteen kulmaan samalla kun vasen käsi sitä estelee.

Luukkanen menee eduskuntaan ja nauraa matkalla pankkiin.

Pekka Iiskonmaki

#3
Nöyränä ja kunnioittaen kiitän intelligentsi Mika Riikosen kommentin jargonia.

Onhan Suomessa sentään muutama Genius Atlas, joten toivoa on.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Britit olivat päättäneet syyllisen 24 tunnissa ja uhkavaatimus lähetetty.

Se on hätiköintiä, koska kukaan ei siihen mennessä ollut ehtinyt tutkia mitään.

May toimi kuin Molotov Mainilassa.

Väitettiin että Suomi on tehnyt hyökkäyksen NL:n alueelle, tutkimuksia ei saanut syytetty tehdä, todisteita kranaattien alkuperästä ei Suomelle esitetty ja ultimaatumi ja diplomaatin poisto tuli saman tien.

Meidän jos jonkun pitäsi tajuta että Britit ainakin toimivat samalla pelikirjalla kuin NL 1939 meitä kohtaan.

Tapahtumat täyttävät valehyökkäyksen tunnusmerkit, koska kolmenkaan viikon päästä ei ole esittää yhtäkään suoraa todistetta julkisuuteen, vaikka ei ole yhtäkään syytä olla niitä esittämättä, mikäli asiat tapahtuivat kuten on väitetty.

Mitä enemmän Britit toisivat suoria todisteita julkisuuteen sitä vahvempi olisi heidän asemansa. Se että ei tuo tarkoittaa joko halua hakata kirveellä omaan jalkaan, tai sitä ettei niitä ole.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Miikka))) onko jutun logiikka liikaa???

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Miikka....mutta jos haluaa niin tietysti voi hötkyilyä puolustella...mutta pitää löytää joku argumentti)))

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Britannia on todennut Venäjän olevan suurella todennäköisyydellä syyllinen tähän terroritekoon. Ja uudestaan "hötkyilystä", kolme ja puoli viikkoa on kulunut.

Minusta Suomi ei ole "pyrkimässä EU:n ytimiin" puolustamalla EU:sta pois pyrkivää Britanniaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Taitaa olla noin karrikoidut Moskovan hyvät useimmin sieltä äärioikealta. Käsi ojossa ovat myös rahaa vailla Putinin suuntaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jussi. Sinä ilmeisesti tiedät. En ole asiantuntija äärioikeasta, enkä tiedä mitä kokoomus puuhaa)))

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Et siis oikeasti tiedä Euroopan äärioikeistopuolueita ja -ryhmittymiä, joilla on lämpimät välit Kremliin ja välttävät syyttelyä esim. Krimin ja Ukrainan suhteen? Luulin, että tämmöisen tietäminen kuuluisi toimialaasi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ei tarvitse olla ekspertti, että asiasta on tietoinen. Sinäkö et ole tietoinen asiasta ollenkaan? Kuulosta aikamoiselta sokealta pisteeltä henkilölle, joka toimii Venäjän yliopistonlehtorina. Suht avoimesti näitä suhteita on luotu.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Älä nyt Luukkasta ahdistele.

Hän pääsee kongressiin ja estää samalla jonkun kahelin läpimenon.

Haluaisin olla kärpäsenä katossa kun PS:n tuleva eduskuntaryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa: Mestari luimistelee ja yrittää haarukoida, onko kukaan enää hänelle lojaali. Tsaaritar hymyilee kopeasti Dosentti vierellään. Sahuri on kännissä. Tekstailija ja Kuolleistaherättäjä mulkoilevat niitä kahta muuta läpimennyttä.

Ja dosentti pohtii, että Mitä V??!! hän tässä porukassa oikein tekee.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #17

hahahaha...hhheiiii...hyvä juttu)))) hjumoria pitää olla

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jussi hyvä...kaikkea ei voi hallita. Olen vain lukenut lehtiä niistä jutuista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kansainvälinen politiikka on isojen poikien ( henkilöiden ) leikkiä. Samankokoiset leikkikööt toki keskenään, voi muuten tulla leikissä pienemmillä nenu kipeäksi. Esim. Kaikenlaisten tapahtumien avulla Suomenkin paikka hiekkalaatikossa on nopeasti määritelty.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001343176.html

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

”Putin hyötyöi kovasti Iso-Britanian hyökkäyksestä”. Tuossahan se tuli suoraan dosentin kynästä. Miksi teissä Perussuomalaisissa on niin monta, Venäjä on viaton ajatteliaa? Aikoinaan oli Ruotsissa ja Suomessa hatut ja myssyt. Nykyään ei ole enää oikein hattuja, mutta pipopäisiä persuja riittää.

Pekka Iiskonmaki

#13
Jos ei näe Suomessa mitään vikaa, niin täytyy olla sokea ja kuuro.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Epäilemättä, mutta eipä sinunkaan asenne mihinkään positiiviseen johda. Ei se ole yksin Suomen vika, jos ei suksesi luista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Suomi katsoo itään ja länteen. Veikkaan, että yhden diplomaatin karkoitus oli symboliikkaa.

Aristoteleen mielestä argumentti ja sen vastakohta eivät voi olla tosia samanaikaisesti. Ne voivat molemmat olla vääriä samanaikaisesti, mutta eivät tosia. Kun totuutta ei ole vielä todennettu, aletaan muodostamaan fiilispohjalta totuuksia.

Myrkytys keskustelua seuranneena, päädyn omaan versioon. Syyllinen on Norjalainen valaanpyytäjä ;)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Älyllisimmillään päätöksentekijät noudattivat Nalle-Puh metodia: ”mieti-mieti-mieti”

ooo

Toinen älykkö, Peppi Pitkätossu sanoi jos ei lähde, ei voi tulla takaisin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kummallista jotenkin nyt kun myrkkyä käytettiin, niin kauhia haloo ja viellä kauhiammat seuraukset. Jos sitä porukkaa olis lahdattu vaan "normaalisti" ampumalla tai puukottamalla, niin olisikohan tullut mitään isompaa reaktiota tapahtuneesta. Ihmisiä kuolee monenmoisissa episodeissa, muutenkin. Johtuuko kaikki haloo nyt pitkälti jäljitetystä, tunnetusta myrkyn "sormenjäljestä". Sellaisia jälkiä ei välttämättä olisi ammuksissa tahi puukoissa. Erikoista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomen valtion taholta (hieman tylsän ja kuluneen "diplomaatin" karkoituksen sijasta) erään Bäckmanin Suomen passin mitätöinti olisi ollut paljon ovelampi reaktio. Tämä nyt vain ääneen ajateltuna ja muina miehinä...

Niin Suomi kuin gospodin peckmanni olisivat kertaheitolla päässeet maailman median framille...siinä meni ykkösmahdollisuus, mutta näinhän pitikin mennöö, sanoo savolainen.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Pätmännin olisi poinut palauttaa, se on puhunut ja lietsonut vihaan naapurimaan kanssa ja kun media ei osaa venäjää eikä siellä pakkoruotsilla pärjää, menee nämä bädmännin jutut täydestä vaikka ei olisi siteeksikään totta!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

huomasitte varmaan, että business menee normaalisti. Saksa hyväksyi NS2 hankkeen. http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/.... voe voe...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

NS2:n toteutuminen vie Ukrainan lopullisesti Venäjän syliin, kun ainoa vääntövipu viedään pois käsistä. No USA voi vielä halutessaan NS2:n estää, mikä olisi Euroopalle onneksi.

Saksa tuntee yhä loputonta syyllisyyttä maailmansodan hirveyksistä ja yrittää vielä hyvitellä tekojaan Venäjän suuntaan. Ukraina ja Eurooppa siitä hintalapun maksavat.

Lännellä on kaikki ässät paitsi se yksi käsissään: poliittinen tahto ja uskallus puuttuu.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Ukrainan oma valinta kiristää ja uhkailla sen avulla että sille jäi Neukkulasta alueelleen kaasuputki.

Viisaammalla politiikalla ei olisi ollut ongelmia, mutta jokainen tajuaa että vaihtamalla maan hallinnon torivallankaappauksella, USA loi Anti-Venäjän jonka johdossa oli äärioikeaa Venäjää vihaavaa politiikkoa.

Ukraina on pelinappula, sen ensijainen tehtävä oli luoda kriisi Eurooppaan ja syyttää kaikesta Venäjää, jota käytettiin sodan aloittamiseen Venäjän kanssa, sen edistämiseen ja sen talouden kaatamisen kautta maan johdon vaihtamiseen tai jopa maan pilkkomiseen osiin.

Se oli se varsinainen tavoite. Sotaa se on talous- ja infosotakin.

Tietenkin Ukrainan luonnonvarat ja talous rullataan ja muutetaan maa USAn sotilaallisesti, mutta muutoin maa on pelkkä peliväline tässä isommassa geopoliittisessa sodassa, jonka tarkotus on estää Kiinaa, Venäjää ja BRICS -maita viemästä USAlta yksinapaisen maailman navan asemaa, jonka se sai 1991.

Brasiliassa valta vaihdettu, Etelä-Afrikka kriisissä. Intiaa vokotellaan vaihtamaan leiriä.

Seuraavaksi tulee hyökätä Venäjälle ja irrottaa se Kiinasta ja silloin Kiina on yksin ja piiritettynä.

Siksi Kiina tuli eilen Venäjän tueksi Skripal-Gatessa.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff Vastaus kommenttiin #40

Hyvä kuvaus "isosta" kuvasta geopolitiikan syitä ja tavoitteita, nämä kun ymmärtää, ymmärtää miksi kaikkea tapahtuu ja kenellä on mikäkin motiivi. Mitä tulee myrkytysjuttuun, on tietenkin Englannille mieluista tappaa Venäläinen agentti, koska se ei ole itseltä pois ja se saadaan käännettyä Venäjän syyksi helposti, siinä sitä on motiivia. Venäjä olis voinut tappaa Scripalin jo Venäjän vankeudessa jos se olisi sitä tosissaan tarvinnut. Aika heikko esitys suurvallalta jos ei saa agenttia edes hengiltä noilla resursseilla joita Venäjällä on käytössä. Mielestäni jos Venäjä olisi iskun suunnitellut ja toteuttanut tehokkaalla myrkyllä, olisi uhrit kuolleet heti. Nyt tämä näyttää kunnon infosota pläjäykseltä ja annostuskin on mennyt puikkoihin jotta sadaan mässäillä riittävän kauan ennen kuin letkut vedetään irti, elleivät ole jo oikeasti kuolleena. Mutta, aina voi uskoa sen myös jota joku sinun haluaa uskovan, mutta normaalin ihmisen "kellot" kyllä soi siinä pisteessä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Luukkanen

......why Germany would help Europe become more energy dependent on a country like Russia that ignores norms, contracts, laws, treaties, and borders.

And yet that is exactly what Germany is about to do if it approves Gazprom’s $11.5-billion pipeline gas megaproject called Nord Stream 2.

Siinä lauseessa taitaa olla merkittävä konditionaaliin viittava sana if. Eipäs hötkyillä. NS2 on entistä kauempana rakentamispäätöksetä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomalaisten kannalta olisi tosiaan elintärkeää että unionille annettaisiin lisää valtaa jolla se voisi torpata Saksan haaveet NS2:sta.
Valitettavasti meilläkin on tahoja jotka sellaista vallansiirtoa Suomen vahingoksi vastustavat. He ovat näissä blogeissa harvinaisen selvästi näyttönsä antaneet.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Päivän vitsi! Saksan ajamien lisävaltaoikeuksien vahvistama EU torppaa Saksan NS2:n! Ja varmaan myös Nato USA:n hankkeita Kiinassa. Puhumattakaan, että Venäjän muodostama Euraasialainen liitto torppaa Venäjän hankkeita Euroopassa!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paasikiven aikaan neuvostojoukkoja oli Berliinissä ja Porkkalassa, suomalaisia uhkasi ihan kirjaimellisesti Siperia. Hänen varoituksiaan on luettava sitä taustaa silmällä pitäen. Nykyään tilanne on toinen eikä Suomi ole enää Itä-Euroopassa yksin.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Tuskin ne euroopassa kuulee meitä, sanovat annetaan karhulle suupala, se rauhoittuu joksikin aikaa!

May Nyqvist

Samat ihmiset jotka huusi Venäjää että vaalisekaamus on totta väitteitä on nyt huutamas myrkytystä! Perustelis ensi sen etä se oliki britit jotka vaikutti vaaleihin ei Venäläiset niikuin täällä tietäjätt tiesi!!! Idiootit!http://rayhablogi.blogspot.fi/2018/03/kuka-manipuloi-niita-eri-maiden-vaaleja.html

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Kun paljastui että USAn ja Brexit vaaleihin vaikuttikin Cambridge Analytica ja amerikkalainen miljardööri, niin kuinka ollakaan....

Venäjä kaasutti.

Jopas sattuikin. Ja kun oikein huudetaan ja mesotaan niin peitetään se että eikö Venäjältä olisi pitänyt pyytää anteeksi väitteitä vaaleihin vaikuttamisesta ja poistaa sen perusteella asetettuja pakotteita.

Eli sattuipa todella oivaan aikaan tämä kaasutus.

Kun yksi valehtelu sortui rämisten, niin sen peittämään löytyi Kaasua ministeri May.

Rouva Skrofin paikalla on herra Skripal.

May Nyqvist

Ei näille idiooteille kelpaa totuus ! koska Venäjä!
Puhu totta olet trolli ! Pistä linkit niin whataboutismi! Yksinertasuutta vstaan on vaikee taistella!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hoitakaa täydellisen onnistunutta historiaa. Olkaa suomalaisia.

Sutena lampaan vaatteissa. Julistakaa universtaalle työrauha sivistyksen nimissä!

Ottakaa perussuomalainen! Pukeutukaa nalleksi. Älkää olko lälläreitä. Olkaa virheettömiä. Älkää syrjikö naisia. Näyttäkää sakemanneille.

Valitkaa täydellisen onnistunut ihminen!

May Nyqvist

Menee päin vittua silloin ku vaatii täydellisyyttä!https://www.youtube.com/watch?v=FUZDbIMclbY&index=11&list=PLPP_jZV4umTWR3v6QxGCEe6GXc9Zxxoym

Harry Houdini

"Mikäli Venäjä kohdistaa meihin jotain ”korrektiivisia” painostuskeinoja, me emme voi ruveta panikoimaan.

Eli – ei enää sitä vuoden 2016 alun ”pohjoisen migraatiokriisiä”, jolloin suomalaiset poliitikot panikoivat ja hötkyilivät kun Venäjä avasi rajansa hetkeksi.

Tässähän silloinen sisäministeri Petteri Orpo kunnostautui merkittävällä tavalla ja osoitti, että ”hyvän sään kapteeneista” ei ole kippariksi myrskyllä."

Erittäin hyvin sanottu siellä yliopistolla.....;) Eipä voi muuta kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta näiden valtakuntamme "johtajien" vuoksi. Joskus tekemättömyys ja saamattomuuskin on siunaus, ainakin näitten "hötkyjen" kohdalla sitä jopa toivoisi...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Viron entinen presidentti Lennart Meri kirjoitti kerran, että pienten kansojen atomipommi on kansainoikeus. Se puolestaan edellyttää oikeudellisten perusnormien noudattamista, joihin kuuluu myös velvollisuus todistaa positiivisesti väitteensä EIKÄ velvoittaa sen sijaan syyttämäänsä todistamaan syyttömyytensä. EU:n pienten valtioitten kaikkein vitaalisin intressi on valvoa, että EU:n suuret pysyvät oikeudellisuuden tiellä. Jos Suomi littyy intoa puhkuen tielle tukemaan suurten todistusvoimaa vain suuruutensa vuoksi, niin eteen tulee pian sentralistinen EU-diktatuuri. Venäjä sen kyllä kestää, mutta entä Suomi?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei kai kukaan strategista ajattelua ymmärtävä halua itse aloittaa sotaa?

Strateginen tavoite toteutuu jos vastapuoli saadaan ärsytettyä tekemään ratkaiseva virhe jonka korjaamiseksi meidän pitää osoittaa keskinäistä luottamusta.

Mikael Pentikäinen erotettiin HS:n päätoimittajan paikalta luottamuspulan vuoksi. Hänen veljensä Antti ei istu tämän aamun HS:n mukaan enää Helsingin yliopiston hallituksessa. Antti, joka toimii pääministeri Sipilän neuvonantajana, on Perinteisten ja uskonnollisten johtajien verkoston palveluksessa New Yorkissa. Aikaisemmin hän oli Helsingissä Kirkon ulkomaanpalvelun virassa.

Veljesten isä-Juhan setä Vilho Pentikäisestä äsken julkaistun kirjan mukaan häntä pidetään Suomen historian pahamaineisimpana petturina loikattuaan 1930-luvulla Neuvostoliittoon ja sekaannuttuaan siellä naisjuttuihin! Hän oli silloin Suomen armeijan upseeri.

Näyttää siltä että keskeisiin asemiin turvallisuuspolitiikassa päästäkseen pitää löytää kaapistaan luurankoja. Eikä koske yksin Antti Kaikkosta, Matti Vanhasta ja Ilkka Kanervaa. Sellaista "raakadataa" on valituista valituimpien helpompi käsitellä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hjallis Harkimo kutsuu Savon Sanomien kolumnissa Suomea maaksi jonka päättäjät mahtuvat tilataksiin Sampo Terhon joutuessa seisomaan takapuskurilla.

Kutsuin tässä blogissa pari päivää sitten Suomea manuaalisesti ohjatuksi sotamies Goljatiksi päässään historiallisista syistä toiskielinen upseeri David. Kutsuvatkin poliitikkoja pullamössöiksi ja järjestelmää hybridiksi, so.sekasikiöksi.

Manuaalilla tarkoitan täysin erilaisissa olosuhteissa vastauksina silloisiin ongelmiin ihmiskäden synnyttämiä tekstejä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset