Arto Luukkanen

Kuka on seuraava politiikan Juudas?

Politiikan juudakset

Pääsiäisen teemaan liittyy tietysti Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen rinnalle myös ”maallista draamaa”. Kyseessä on tietysti Juudas. Jeesuksen kavaltaja.

Tätä teemaa ovat käsitelleet monenlaiset runoilijat ja kirjailijat. Aina Dante Alighierista Timo Soiniin saakka. (Ymmärrettävästi Timon pääsiäissaarnassa ei tällä kertaa mainittu Juudasta yhtään kertaan - asia on kipeä Timolle).

Juudas on kaikissa näissä kirjallisissa kuvauksissa ns. kavaltajan ja arkkiroiston kuva.

Arkipäivän politiikassa Juudas on aina se läheinen ja juuri se, joka ei voisi pettää. Esimerkkejä on paljon. Nikita Sergejevitš Hruštšovin pettivät hänen työtoverinsa, ystävänsä ja puoluetoverinsa, Leonid Brežnev, Aleksei Kosygin, Alexander Shelepin ja KGB:n johtaja Vladimir Semitšatšnyi.

Nämä olivat olleet häntä armaasti ja hymyhuulin hyvästelemässä kun puoluejohtaja lähti syksyllä 1964 Pitsundaan lomalle. Myös Mihail Gorbatšovin pettivät kaikkein läheisimmät ja luotetuimmat. Pettäjä on se lähin. Se juudas.

Orpo – Stubbin Juudas?

Näin kävi aikoinaan myös Kokoomuksessa. Mieleeni on syöpynyt kuva Petteri Orposta,  kun hän odotti uutisfilmissa Alexander Stubbin tuloa erääseen vaalitilaisuuteen. Innokkaana ja onnellisena kuin sulhasmies. Stubb nosti Orpon ministeriksi ja hallitukseen mutta kiitollisuus on politiikassa yhtä haihtuvaa kuin eilinen nousuhumala.

Orpo petti ja valtasi puolueen.

Nyt on tilanne samanlainen. Vapaavuori on aloittanut kapinan kokoomuksen johtoa vastaan ja etenee vääjäämättömästi kohti valtaa aivan kuin valkoinen armeija kohti Helsinkiä vuonna 1918. Ilmassa on muutosta.

Vapaavuori – naistenlehtien kuningas ja uusi messias

Se näkyy siinä, että kaikesta kaiken tietävät naistenlehdet ovat aloittaneet Vapaavuoren hehkuttamisen.

Hän on nyt pelastaja ja messias. Ihan kuin vuoden 2015 vaaleissa Sipilä oli. Hänellä on myös nostetta ja työntöä sillä ison rahan edustajat ovat nostamassa ylös Jan Vapaavuorta oikealle paikalleen. Uudeksi pääministeriksi. Hesa painaa ja muut vapisee!

Vapaavuoren sote- ja kaupunkikapina kuristaa Orpon asemaa kuin boakäärme. Kapina istuvaa puheenjohtajaa vastaan porisee mukavasti. Hjallis Harkimo on jo valinnut puolensa ja yhdessä muutaman muun kokoomuslaisen kanssa he voivat pysäyttää hallituksen kulun.

Nyt on sitten se juudasten hetki.

Kuka on juudas?

Nyt kuuluukin kysymys: kuka on se joka antaa ns. Juudaan suudelman Orpolle? Onko se Risikko? Voisiko hänestä tulla Vapaavuoren läheinen jos hän uhraisi puheenjohtajana? Onko se Kai Mjykkänen? Vai joku muu? Paljoa ei tarvita.

On valittava puoli? Joko wanha puheenjohtaja tai sitten huimaavat näkymät uuden voimakkaan Jan Vapaavuoren kanssa.

Uudet näköalat Juudaksen suudelman jälkeen?

Skenaario olisi seuraava: Vapaavuoren kapina huipentuisi soten kaatumiseen ja hallituksen romahtamiseen. Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Vapaavuori johtaisi kesäistä vaalikampanjaa, jossa Kokoomus murskaisi vastustajansa isolla vaalikassallaan ja armottomalla populismilla. Ja ennen kaikkea uudella freesillä naamalla: Jan Vapaavuoren henkilöllä.

Kun se olisi suurin puolue, niin se voisi valita kumppaninsa tottelevaisimmasta päästä. Kepu olisi tämän jälkeen oppositiossa tai sitten tottelevainen apupuolue. Vihreät olisivat se uusi akselin toinen pää. Sini-vihreä moraalinen hallitus kulkisi kohti aamunkoittoa.

Suomi aloittaisi päättäväisemmän ja tottelevaisemman marssin kohti ytimiä! Kaikki olisivat tyytyväisiä: iso raha, naistenlehdet ja EU.

Kansasta en mene takuuseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kokoomuslaisten kommentit Hjallikselle....hieman happamia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

K: Mistä tietää että kansallisesta kokoomuksesta on tullut vetovoimainen valtionhoitajapuolue?
V: Juhana Vartiaisen sijainnista puoluekentässä.

K: Mitä eroa on Paavin "Urbi et orbi" (kaupunkilaisille ja maalaisille) puheella sekä Urpilaisella ja Orpolla?
V: Urbaani Jutta on hoitanut kaupunkilaisten finansseja, opettajan poika Orpo pantiin ensin näyttämään kyntensä maatalousministerinä.

Vain diletantit osaavat esittää tosikysymyksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hjallis kuitenkin näyttää olevan mies paikallaan, kun uskaltaa julkisesti möyhentää kokoomuksen ja Orpon johtamaa politikointia hallituksessa. Saas nähdä mitä tämä vuosi tuokaan tullessaan. Omassa kirjoituksessani nostin Hjallikselle hattua (olematonta päässäni) korkealle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hjallis puhuu vapaasti kun ei ole missään "hihnassa". Ja on hyvä ystävä Vapaavuoren kanssa. Siinä on kaksikko joka aikoo haastaa Orpon mutta eivät tee sitä suoraan vaan kiertäen. Hyvin mielenkiintoinen tapa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jan Vapaavuori uusi ja freesi? Täytyy myöntää, että viime puoluekokouksessa kannatin Stubbia, mutta aika hyvin puolue on menestynyt Orpon aikana. Toisin kuin persut, kokoomus ei hajoa puheenjohtajavalintoihin. Olisiko se sitä vanhojen puolueiden voimaa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kiivaimmin kokoomuslaisia on lähiaikoina vasten tahtoa yrittänyt suudella herra Hakkarainen. Se kenen Juudakseksi hänestä olisi onkin ihan oma kysymyksensä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pääsiäisruohon juurella istuvana taviksena mietin tuota Juudas -problematiikkaa.

Kenelle kellot soivat, kuka puhaltaa pilliin?

Kansanedustaja Elina Lepomäki hakee johtajuuspaikkaansa puolueessa. Hänet peitotaan.

Pormestari Jan Vapaavuori hakee revanssia Kokoomuksen johtoon. Hänet peitotaan.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo esiintyy vastahankaisena, joskin rahakkaana kokoomuslaisena. Hänet peitotaan.

Puhemies Paula Risikko on tyytyväinen nykyiseen rooliinsa. Ei kunnianhimoa Kokoomuksen johtoon.

Tarkkanäköinen politiikan seuraaja voi tunnistaa, että Juudas on kaiken aikaa hereillä ja on valmis pettämään 'rakastettunsa' hetkellä, jolloin siihen vähiten uskotaan.

'Kaksinaamaisuus' on pelottava ilmiö ja sen tunnistaminen vaikeaa.

Vallanhimo saa herkästi luopumaan arvoistaan, jos tarjolla on paikka auringossa, kultaa ja kunniaa.

Tai, vähintäänkin kuva puhemiesten kavalkaadissa, saattaisi palkita loppuelämän itsekunnioituksen hurmoksen.

Jätänkin nyt arvoitukseksi, ken Juudaksen roolia tavoittelee, ken uskoo olevansa oikealla tiellä!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ei kai ihmisestä tule Juudasta sillä perusteella, että hän haluaa puolueen puheenjohtajaksi puheenjohtajan paikalle?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 Manu, ei tietenkään.

Pelihän on silloin selvä. Juudas onkin aina ystävä siihen saakka, kunnes hän pettää.

Juudas pettää aina. Siitä tuo nimikin symbolisesti kertoo.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Täytyy ymmärtää paljon jokaisen puolueen politiikan ja ihmisten mielen liikkeistä, valtasuhteet ja menestys. Jos "Juudas" on jonkun puolueen palkkalistoilla, on hänen täytynyt jo nyt tehdä pohjatyö petokselleen. Aidon Juudaksen suurin motiivi olivat menestys ja raha. Niitä hän etsi johtajastaan ja kun ei saanut, tuli ja kavalsi tämän. Saman tien uskottava ura oli ohi ja vain "petoksen maski" jäljellä. Juudas seuraa johtajaa niin kauan kunnes kaikki on valmiina vallan vaihtumiseen. Hän tuhoaa toisen uran ja työn hyötyäkseen itse mahdollisimman paljon. Mutta hänestä ei ole jatkamaan sitä työtä minkä tuo petetty hallitsi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kokoomuksen vaaliasiamies jättää Lepomäen pois ehdokaslistalta ja hänen päätöksestään ei ole muutoksenhakuoikeutta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Se on niin liikkuvaa tämä kaikki, Suomen ja suomalaisten politiikka myös. Onneks en tiedä juuri mitään, niinpä en osaa lausua turhan paljon järkevääkään. Olen ja odotan, surutta kadotan otteeni kaikkeen, mutta äänestän silti kuin Esko-JuhaniTennilää silloin aikanaan. Oli vain jämäkkä mies, ajattelin että pysyy ainakin sanojensa takana. Niinkuin mielestäni hyvin usein tekikin. Väärinkohtelusta en pidä, silloin on puolueelle se yksi ja sama. Virhe on korjattava. Itse en tuolloin, en tänään kommunisti ole, mutta puoluekantaa ei saisi kokonaan unohtaa. Tämä päivä ja on odotettava, teot tulevat ja puhuvat puolestaan. Ne myös nostavat ja mahdollisesti tuomitsevat itse tekijät. "Suuri petos" saattaa odottaa mutta millä tavalla se tapahtuu ja kuka siitä hyötyy?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pitkän linjan kokoomusaktiivi Anders Blom esittää tuoreessa väitöskirjassaan samansuuntaisia näkemyksiä demokratiavajeesta kuin Harkimo. Hänen mielestään muutamat suuryritykset päättävät Suomen asioista. Hän on ollut Perheyrittäjien (Herlin, Hartwall, Paulig, Rettig ym.) palveluksessa.

Tuskin kaikki kokoomuksessa taputtavat myöskään käsiään Ruotsin viehätysvoimaan ehdoitta hullantuneen Juhana Vartiaisen esiintymiselle puolueen "spokesmanina".

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#11 Anders Blom on nimi, jota on hyvä seurata. Hänen julkitulonsa tässä vaiheessa ei ole merkityksetön.

Juhana Vartiainen, ns. ex-sosiaalidemokraattina, on mielenkiintoinen ilmiö.

Hän saattaa toimia kaksisuuntaisena 'agenttina', jonka vilpittömyydestä Kokoomus ei ole vakuuttunut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomalaiset rakastavat keskinkertaisuuksia. Sitä Vapaavuori ja Orpo kuitenkin Stubbiin verrattuna ovat.

Tai no, Vapaavuori voi olla mitä tahansa hyvää, mutta ei kai sentään "uusi freesi naama."

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#12 Valtakulissien takana eivät oikeasti ole vain Orpot tai Vapaavuoret!

He ovat ennemminkin vallankäyttäjien vastuullisia, orpopojan valssia tanssivia, tarjoilijoita, joiden käsi ei saa vapista eikä askel horjua.

Siksi, mieluiten suuntaisin katseet rahoittajiin, joiden käskyläisinä nämä 'pikku pojat' toimivat.

'Tytöt' eivät mahdu herrakabinettien edeskäypiin.

Ja, jos Juudasta nyt etsitään, niin harvemmin kyse on naisesta.

Jännitys sen kuin kasvaa:)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Harkimon ulostulolla pian Blomin jälkeen ehkä pyritään päästämään palloista paineita, jos niitä kokoomuksessa löytyy,

Pikemmin kuin Juudasta, haetaankin ristiinnaulittavaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Suomalaiset rakastavat keskinkertaisuuksia. Sitä Vapaavuori ja Orpo kuitenkin Stubbiin verrattuna ovat."

Eivät kaikki. Stubb oli piristävä poikkeus. Kokoomusta en pysty äänestämäämn niin kauan, kun se johdossa on saamaton Orpo.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Stubb oli mielestäni erittäin hyvä ulkoministerinä ja yleensäkin kansainvälisissä kuvioissa. Mutta pääministerinä ja valtiovarainministerinä vähemmän hyvä. Hän ei ollut perehtynyt sisäpolitiikkaan riittävästi.

Vapaavuori sen sijaan olisi ollut hyvä pääministerinä ja valtiovarainministerinä, ei kuitenkaan välttämättä Stubbin veroinen ulkoministerinä. Vapaavuori perehtyy tunnetusti asioihin hyvin ja on tunnettu ahkeruudestaan.

Vapaavuori tuskin olisi suostunut lehmänkauppoihin Kepun kanssa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällaiselle Luukkasen blogin motiiville voisi keksiä uuden nimenkin. Sitä voisi kutsua vaikka aggressiiviseksi puolustukseksi. Sen tarkoituksena on siirtää huomio oman viiteryhmän ongelmista naapureiden kannettaviksi syyttämällä heitä, mielummin jotakin yksittäistä ryhmää kerrallaan, omien ongelmien kaltaisista ongelmista röyhkeästi ja näkyvästi.

Demokratiassa on normaalia, että puolueen sisällä on erilaisia mielipiteitä. Näin pitääkin olla. Siltikin puolue pysyy yhtenäisenä. Muuten kysymyksessä ei olisi demokratia. Näin vain ei ole kaikissa puolueissa, kuten esimerkiksi perussuomalaisossa. Siksi se hajosi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#16 Arto on Perussuomalainen ja puhuu äänellään. Olen havainnut saman, mutta toisaalta voisin nähdä, että on aina helpompi puhua muista kuin omistaan.

Perussuomalaiset ovat tänä päivänä puolue, jonka uskottavuus horjuu.

Hallitusvastuussa ollessaan, hyväksyivät Sipilän halitusohjelman, joka kurmuutti vähäväkisiä. Myös Halla-aho oli valmis hallitusohjelman toteuttamisen puolesta, mutta toisin kävi.

Nyt, Siniset, ovat pettäjiään.

Halla-Ahoa ei näy ei kuulu! Onko Arton tehtäväksi jäänyt Perusuomalaisten puolustaminen? Melkoisen raskas taakka hienolle ihmiselle, joka yhä uskoo puolueensa onnistumiseen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mirjami. Ei ole minulla mitään missiota.)) Ihan vaan tästä pääsiäisen teemasta ja siitä miten se sopii politiikkaan. Omaksi huvikseni kirjuuttelen hyvä Mirjami ja yleiseksi sivistymiseksi. Kaikkien parhaaksi. Ihan jokkaisen...ja se, että olen PS:n jäsen))) sekin on laillista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #19

#19 Arto, kunhan lähdin pohdiskelemaan syntyjä syviä.

Kuuluu mentaaliini!

Hyvää pääsiäisen aikaa Sinulle ja toivottavasti Juudakset pysyvät kaapujensa sisällä - ainakin näiden juhlapyhien ajan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Arto, luuletko tosiaan, että joku asettaa jäsenyytesi laillisuuden Perussuomalaisissa kyseenalöaiseksi? Mutta blogisi kertoo kuitenkin sinusta ja erityisesti perussuomaisista enemmän kuin uskotkaan. Onko seuraavaksi vuorossa SDP? Sinisiähän sinun ei tarvitse ottaa tähtäimeesi. Sen hoitavat muut perussuopmalaiset`?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #22

Pekka ota rennosti))) muista että viha ja aggressiivisuus leviävät. Mutta tärkein ja suurin on rakkaus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Toki otan aivan rennosti. Näin pääsiäisen kunniaksi. Itse asiassa aina muulloinkin. Blogisi tarkoitushakuisuus vain paistoi niin selvästi läpi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #24

tarkoitushakuisuus on väärä tulkinta. Muista se positiivinen asenne. )))

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Tulkinnan vääryyden voisi toki paremminkin perustella? Jopa positiivisella asenteella.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #27

kah...Pekka. Mehän päästään tuloksiin)))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka. Sitä voisi kutsua myös: blogiksi. ))) hyvää pääsiäistä Pekalle)))

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

On ollut aikoinaan mukavaa politiikoilla vastailla lehdistön kysymyksiin :

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/02/lupaattek...

Noita aikoja jotenkin on jäänyt kaipaamaan oman rehellisyytensä puitteissa. {korjaus-start} Rusanenkaan {/korjaus-end} ei luvannut mitään mutta on kuitenkin nykyisten asumistukimenojen kokki.

Korjaus : Siis tarkoitin Kokoomuksen ns. asuntoministeri Pirjo Rusasta. Korjaan nimen tekstiini.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nyt aprillipäivänä kun Anders Blom on vihjannut missä rahanvaihtajien pöytä olisi löydettävissä Hjallis Harkimon osoitettua sinne alustavaa huomiota, eikö Alfa tv:n kannattaisi nostaa median vallankäytön valokeilaan jokunen touhupetteri Juudas? Onhan dosentin studiossa nähty presidenttiehdokas Hirvimäkikin? Ei kai sitä kannata säikähtää jos joku katsoja luulisi rakennettavan uudelleen -20 -30 lukua?

Pekka Iiskonmaki

''Kuka on seuraava politiikan Juudas?''

Niistä runsaudenpula-

Pekkarinen, Rinne, Orpo, Sipilä jne. Kukaan ei aja ihmislähtöistä politiikkaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helsingissä Via Crucis kulkue eteni Senaatintorille Suomen Pankin kautta -omaisuusarvot ensin - Rooman Colosseumilla Paavi pyysi anteeksi kansoilta että ovat saaneet perinnöksi riitaisen ja sotaisan maailman - ihmisarvo ensin.

Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset