Arto Luukkanen

Puolueiden rahasammot myyvät asuntoja ulkomaille?

Miten rahoittaa puolueen toimintaa?

Suomessa se on tapahtunut erilaisten säätiöiden ja yhtiöiden kautta.

Demareilla on ollut VVO ja kepulla ”Nuorisosäätiö”.

Nuorisosäätiön piina jatkuu myös pääsiäisen jälkeen sillä Yle julkaisee MOT ohjelman, jossa kerrotaan sen tekemistä salaperäisistä veloista ”varjopankille”. (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/31/nuorisosaatiolla-miljoonavelat-varjopankille-sama-yhtio-lainannut-satoja).

Keskustelu Kepun arvosta ja pohjasta tulee jatkumaan kiivaana.

Valtion rakentamat ja demarien omistamat asunnot pilkkahinnalla ulkomaille

Demarien ja vasemmiston oma VVO on nyt saanut oman ihmeellisen ratkaisunsa.

Siitä tuli Kojamo OY.

Kojamo Oyj (vuoteen 2017 VVO-yhtymä Oyj) on 4,3 miljardin euron asunto-omaisuuden arvollaan mitattuna Suomen suurin kiinteistösijoittaja.Yhtiö tarjoaa vuokra-asumista Lumo- ja VVO-brändinimillä.

Vuonna 2016 VVO jakoi yhteensä 104 miljoonan euron ennätysosingot omistajilleen.

Pari päivää sitten tuli uutinen, jonka mukaan VVO eli nykyinen Kojamo OY myi osan asunnoistaan ulkomaalaisille omistajille.

Liiketoimi oli fantastinen!

VVO:lla eli Kojamolla vahvan omistusohjaus ay-liikkeessä ts. SDP:ssä. Kyseinen kiinteistöbisnes on ollut sen rahasampo sillä valtio on tukenut sitä monella tavalla. Ammattiliitot ovat kuitanneet vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien tuottoja maksatetaan valtiolta ts. asumistuilla. Eli valtio maksaa ja ay-liike kaapii kermat.

Summat ovat olleet isoja. Valtio on maksanut asumistukia edellisinä vuosina tälle järjestelmälle vuosittain noin 1,5 miljardia euroa. Asumistukien korotukset valuvat suoraa vuokra-asuntojen omistajien taskuun eli VVO:ssa demareiden vaalitilille ay-liikkeen kautta.

Luokkataistelu on ollut helpompaa kun on ollut fyrkkaa. Samoin vaalitaistelu. Puhdas vakaumus on paljon puhtaampaa kun on vähän pätäkkää!

VVO eli Kojamo myi valtion tukemat asunnot ulkomaalaisille!

Mennään vielä tähän uutiseen.

Kojamon tiedotteen mukaan se myi vuokra-asuntoja. Myytävän asuntokannan velaton kauppahinta on 97 miljoonaa euroa. Kyseessä on noin 1600 asuntoa ja näin yhden hinnaksi tulee noin 60 000 euroa. Halpa hinta houkuttaa.

Kuten uutinen kertoo: ”Pörssilistautumista selvittävän Kojamo-konsernin yhtiöt ovat tänään allekirjoittaneet kauppakirjan, jolla ne myyvät 1 594 vuokra-asuntoa 15 paikkakunnalta Morgan Stanley Real Estate Investingin (MSREI) hallinnoimalle kiinteistörahastolle, suomalaiselle Premicolle ja Pohjoismaissa toimivalle Renger Investment Managementille (RIM).”

Ostaja on innoissaan! Kuten uutisessa kerrotaan: ”Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimpia sijoituskohteita kiinteistöjen osalta. Yhteistyö MSREI:n kanssa avaa meille uusia mahdollisuuksia kehittää asuntotarjontaamme ja olemme tästä luonnollisesti innoissamme, Premico Groupin toimitusjohtaja Janne Vaula sanoo yhtiön tiedotteessa.” (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005622590.html).

Avoimet kysymykset?

*Mitä mieltä alkurahoittaja ts. valtio on tästä liiketoimesta? Kiinnostaako se hallitusta?

*Miksei näitä asuntoja tarjottu suomalaisille vuokralaisille samaan ns. asevelihintaa kuin ulkomaalaisille? 60 000 omistusasunnosta olisi ihan kiva hinta. Se olisi edullinen ostos jos saisi vielä sopivan lainan.

*Mitä Kojamo aikoo tehdä näillä ns. voittorahoilla? Paljonko vasemmistopuolueet saavat tästä ”saaliista”? Paljonko vasemmiston ehdokkaat saavat tästä osuudesta vaalikassaansa? On tämä 97 miljoonaa tulevien 2019 vasemmiston yhteinen vaalikassa?

*Morgan Stanley investointipankilla oli USA:n vuoden 2008 kiinteistöromahduksessa oma notoorinen roolinsa. Onko tätä muisteltu?

*Aikooko valtio jatkaa asuntotukia tällä uudelle ulkomaalaisten omistamalle yhtiölle? Eli maksammeko me ulkomaalaiselle firmalle siitä, että se omistaa nämä asunnot asumistukena? Entä kun tämä firma nostaa vuokrat kattoon? Vähän kuin Caruna? Mekö taas maksamme? Ei ihme, että verot ovat katossa ja SDP rakastaa perintöveroa ja yrittäjän verottamista.

Ihmettelyn sormi kummastuksen suussa

Lopuksi: on tämä kummallinen maailma.

Ensin valtion rahoilla subventoidaan ja rakennetaan asuntoja. Ne annetaan ay-liikkeelle ts. VVO:lle, joka antaa ne vuokralle. Sitten valtio antaa rahaa vuokralaisille, että he voivat maksaa vuokransa tai osan siitä.

Lopuksi tämä kaikki myydään ulkomaalaisille, jotka ilmeisesti jatkavat tätä mainiota suomalaisten verotulojen nautintaa.

On syntynyt ikiliikkuja. Runsauden sarvi, josta vuotaa maitoa ja hunajaa kaikille – paitsi veronmaksajille.  

Eihän tämä ole nyt sitä kaverikapitalismia? Tai toverikapitalismia?

Ps. Ehkä nimi Kojamo eli koiraslohi kertoo tästä pisneksestä kaiken. Kyseessä on lohi, joka pyydetään ja syödään Lapissa herrain herkkuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Oletko Arto ajatellut, että niin kauan kuin kaikki on laillista siihen on vaikeaa puuttua? Mahdollistaahan järjestelmämme monenmoista eikä viranomaiset voi mitään. Ainoa keino on muuttaa niitä lakeja, jotta laillisia järjestelmiä saadaan toisenlaisiksi, mutta senkin me tiedämme kuinka hankalaa se voi toisinaan olla. Ei taida olla sellaista järjestelmää, jossa ei aina jollain olisi joku ns. ketunhäntä kainalossa. Aina on häviäjiä ja voittajia, kun raha ratkaisee. Hyvä, kun tuot sinäkin näitä asioita esille, on ainakin vielä toivoa paremmasta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

lait on muutettava sellaisiksi, että ne vastaavat kansalaisten oikeustajua ja ovat hyödyksi isänmaalle. Pitää aina yrittää valaa uskoa, kertoa paremmasta ja pitää yllä luottamusta politiikkaan. Kaikki eivät rahasta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vanhan hyvä ajan asevelisosialistit ovat Lapin tulilla väläyttäneet työnantajakavereille, että eikö Jakomo ole vähän liikaa, joten ollaan Kojamo!

Kansalaissodan aikoihin valkoisiin kuuluneen Arajärven suvun vesa Pertti ratkaisi Nasima Razmyarin valinnan Helsingin apulaispormestariksi demarien paikalle. Kollegaksi valittiin vihreiden Anni Sinnemäki, jonka isä tunnettiin taistolaisena, isoisänsä kuului IKL:n papistoon. Ennen valintaansa Anni lähetti julkisuuteen tiedotteen jossa irtisanoutui nuoruuden vuosiensa Pietari- sympatioista.

Tampereella sanovat lylyn heitä lykänneen kun saivat ylipormestariksi Lauri Lylyn, SAK:n entisen puheenjohtajan. Hänen on kuultu kehuvan Jan Vapaavuorta, Helsingin valtaa uhkuvaa ylipormestaria.

Pekka Iiskonmaki

Sinne valuvat asumistuet ja ne rahoitetaan kiinteistöverolla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuripa näin... ja nyt ulos maasta. )))) on fantastista

Juha Hämäläinen

On todella röyhkeää toimintaa. Ja meille vakuutetaan, että Suomi on oikeusvaltio. On tämä mahtifarssia, jota elämme.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

sitä minä en ymmärrä, että demarit myyvät omat vuokralaisensa ulkomaisten torppariksi??? en ymmärrä. Ja sitten julkisuudessa puhuvat "umppa-umppa...leikkaukset...umppa..."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Aikooko valtio jatkaa asuntotukia tällä uudelle ulkomaalaisten omistamalle yhtiölle? Eli maksammeko me ulkomaalaiselle firmalle siitä, että se omistaa nämä asunnot asumistukena? Entä kun tämä firma nostaa vuokrat kattoon? Vähän kuin Caruna? Mekö taas maksamme? Ei ihme, että verot ovat katossa ja SDP rakastaa perintöveroa ja yrittäjän verottamista."

Mitähän asuntotukia tarkoitat? Asumistuen maksamiseen on selkeät säännöt, joissa otetaan huomioon asukkaan tulot, asunnon koko ja hyväksyttävä neliövuokra. Omistajan ikä, sukupuoli tai etninen tausta ei ole kuulunut kysyttäviin asioihin.

Muutoin olen sitä mieltä, että asumistuki kuuluisi kunnallisverosta rahoitettaviin tukiin. Silloin kunnilla olisi selkeä motiivi vaikuttaa asumisen hintaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olihan demareilla hallituksessa kokoomuksen kanssa ollessaan (2014?) vireillä myös ARAn kautta valtion korkotukiavustaminen, mutta se meni kokoomuksen vastustuksesta johtuen puihin. Tuokin olisi ilman muuta kohdistunut suurelta osin juuri VVO:n asuntorakentamistoimintaan ja sitä kautta SDP:n ja vas.liiton hyväksi verovapaiden osinkojen muodossa. Ainakin osittain. Ja lisänä sitten asumistuki ja mahdollisesti myös muita tukia vuokraa maksettaessa VVO:lle.

Onko perustuslain vastaista kieltää suora asumistuen maksaminen KELAlta sijoittajavuokranantajan tilille (maksetaan vuokralaiselle)? Tuolla voitaisiin mielestäni ehkäistä verovarojen joutuminen luottotappioina sijoittajien hyväksi, sillä kyllä sijoittajien tulee itse kantaa riski kokonaan vuokraamistaan huoneistosta. Näin sijoittajat pantaisiin paremmin ottamaan selvää vuokralaisen maksukyvystä. Pelkän sosiaalituen varassa olevat vuokralaiset tulee pääsääntöisesti sijoittaa vuokrasuhteeseen kunnan omistamaan asuntoon. Tämä menettelytapa hyvässä lykyssä johtaisi vuokratason alenemaan. Saattaapa hiljentää asuntojen hinnannousuakin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Tuokin olisi ilman muuta kohdistunut suurelta osin juuri VVO:n asuntorakentamistoimintaan ja sitä kautta SDP:n ja vas.liiton hyväksi verovapaiden osinkojen muodossa."
Kun olet noin varma asiasta, niin voinet kertoa kuinka paljon vas.liitto saa verovapaita osinkoja VVO:lta. Vasemmistoliitto ei ole edes VVO:n jäsen/osakas. Vai onko sinulla asiasta parempaa tietoa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Demarit ja vasemmistoliitto saivat ja ilmeisesti saavat vieläkin eri ay-liitoilta tukea vaalityöhönsä. Ay-liitot taas saivat/saavat VVO:lta verovapaita osinkoja, joista tuo vaalituki sitten voitiin hyvin antaa. Tämä täsmällisemmin kerrottuna, mutta kyllähän sinäkin tuon tiesit, kunhan yrität vain piruilla tapasi mukaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #26

Mitä piruilua on siinä jos oikaisen sinun vääriä väitteitäsi? Persut käyttävät puoluetoimistonsa kuluihin verovaroja. Tietääkseni ette ole kieltäytyneet puoluetuen kuittaamisesta?
Työantajien erilaiset yhdistykset ja säätiöt rahoittavat niin kokoomuksen kuin kepun ja rkp:n toimintaa. Myös nämä tuet ovat verovapaita. Etkö tätä ole tiennyt?

Kristilliset saavat myös omia tukiaisiaan. Kaikki eduskuntassa olevat puolueet saavat verotonta ns. puoluetukea. Pois lukien ns. siniset.

Tässä tapahtui Soinin taloudenhoidon suurin moka. Soinin vaatimuksesta hallitusohjelmaan hyväksymisen myötä tehtiin muutos jonka seurauksena soinistit jäivät ilman puoluetukea.
En tästä ole pahoillani.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #27

Vetelet sitten mukaan keskusteluun jo puoluetuet. Kaikille vaaleissa valitutuksi tulleille eduskuntapuolueillehan sitä maksetaan edustajien määrän mukaan. Onko jokin puolue kieltäytynyt puoluetuesta? Entäpä mikä puolue on ollut vaatimassa puoluetuen leikkaamista? Ei ainakaan vasemmistopuolueet, tietääkseni.
Miksi soittelet minulle tuosta suutasi? Kaikki eduskuntapuolueet eivät kuitenkaan saa vaalitukea ay-liikkeiltä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #28

" Onko jokin puolue kieltäytynyt puoluetuesta?" Ei ole, mutta sen vastaanottaminen ei ole pakollista. Tietääkseni persut eivät ole vaatineet työantajajärjestöjen ja niitä lähellä olevien säätiöiden rahoitusta porvaripuolueille tukemisen kieltämistä. Sitä minä en tiedä saako persut muita taloudellisia tukia kuin jäsenmaksujen ja puoluetuen muodossa? Mutta tehän osasitte säätiöidä omaisuuttanne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

Hillitse kielenkantojasi, kun esität tällaista väitettä "Mutta tehän osasitte säätiöidä omaisuuttanne."

Minulla ei ole olluot osaa eikä arpaa mihinkään säätiöön ja sen perustamiseen. Kysele asiasta Soinilta, jos tuo asia painaa mieltäsi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #30

En minä väitä, että sinä olet säätiöinyt persujen omaisuutta. Operaation isä oli Timo Soini. Taitaa Soinia jurppia kun vaati tuohon hallitusohjelman muutosta jolla lakia hänen mieleisekseen laadittiin. Rahat ja puolue meni. Mahtaa Jussuf Allah-ahon porukkaa naurattaa.
Nauran mukana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suosittelen niin kaiman kuin muidenkin lukevan Niko Kaistakorven blogi, jossa hän asiantuntevasti oikaisee Luukkasen blogissa esiintyviä lukuisia virheitä. Luukkanen, olet antanut bännit Kaistakorvelle, joka on ehdottomasti parhaita tällä alustalla esiintyviä kirjoittajia, asiantunteva ja asioihin perehtyvä, kaima hyvä, miksi?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Bänneistä itkiessään Kaistakorpi kyllä moittii muita omista synneistään.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaahah...Markun "alkorytmit" päällä)))

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Asian vierestä, mutta voisitko harkita uudelleen käytäntöäsi poistaa eri mieltä olevia kirjoittajia blogistasi (tieto Niko Kaistakorven blogista kommentteineen). Saman aiheen käsittely useammassa blogissa ei vastaa sivuston tarkoitusta, joka lienee erilaisten mielipiteiden kirjon tuominen esille. Samaa käsittääkseni täytyy sietää politiikan teossakin, jos siinä aikoo pärjätä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Poistin Kaistakorven aikoinaan asiattomien kommenttien takia. Ei siinä muuta. Kyllä voi olla eri mieltä mutta asiattomuudet ovat asia erikseen. Nyt hän on marttyyri ja tietenkin saa olla sitä mutta omalla tontillaan.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #16

Minulle asiattoman raja on kyllä aika korkealla. Jos oikeuteen voisi mennä..,, niin silloin voisi vaihtoehtoisesti ajatella poistoa. Olivatko muut kirjoittajat samaa mieltä asiattomasta käytöksestä vai oliko sittenkin vain asiattomia mielipiteitä? En kyllä kannata tätä vihapuhekäytäntöäkään. Yhteiskunnalle haitalliset toimijat eivät voi nauttia erityistä suojaa. Ei ketään tai mitään pidä aiheetta mollata, mutta tosiasiat pitää voida sanoa suoraan.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #16

Minulle asiattoman raja on kyllä aika korkealla. Jos oikeuteen voisi mennä..,, niin silloin voisi vaihtoehtoisesti ajatella poistoa. Olivatko muut kirjoittajat samaa mieltä asiattomasta käytöksestä vai oliko sittenkin vain asiattomia mielipiteitä? En kyllä kannata tätä vihapuhekäytäntöäkään. Yhteiskunnalle haitalliset toimijat eivät voi nauttia erityistä suojaa. Ei ketään tai mitään pidä aiheetta mollata, mutta tosiasiat pitää voida sanoa suoraan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #18

se raja on siinä, että on asiaton monta kertaa. Olen ilmoittanut, että hyväksyn vain asialliset kommentit. Pitää olla kohtelias vaikka onkin terävä ja kriittinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Arto,taitaa olla niin, että meillä täällä "roikkuvilla" mielipiteitä esittävillä on hyvinkin erilaisia tulkintoja kirjoitetusta tekstistä. Tällaisen havainnon olen itse pannut merkille. Monet lukevat ikään kuin rivien välissä olevaa tekstiä ja jotkut taas omien fantasioidensa mukaan. Ihmisluonne on ihmellinen erilaisiin tulkintoihin ja vääristelyihin kykenevä.

Muuten olen minäkin ollut Nikon kirjoituksiin bannissa, enkä mielestäni ollut kirjoittanut mitään sopimatonta. Hän vain tulkitsi tuolloin omalla tavallaan kommenttiani. Luki ilmeisesti rivien välistä, johon en ollut kirjoittanut mitään. Maailma on ihmeellinen ympäristö. ;)

Olen muuten miettinyt pitäisikö kokonaan sulkea kommentointimahdollisuus. Näin ainakin välttyisi väärien mielipiteiden esittämisen kommentoinneilta. Toki sitten taitaa saada lukea "halukkaan kommentoijan" omaa pahastumistekstiä. Vain poistuminen koko alustalta on ainoa ratkaisu pulman ratkaisuun, mutta tuskien ihan vielä. :D

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #21

Noh...kun katsoo kommentointeja muualla niin ei kyllä nosta uskoa ihmiseen. Mutta Sirpa. Jatketaan uskoa ihmiseen. ))))

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Hyvin pitkälti samaa mieltä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos Jakamo-Kojamon kautta pyritään vahvistamaan kansainvälisiä finansseja, niin sehän on sopusoinnussa kansallisen perintöstrategian kanssa säilyttää talo sellaisena kuin se haltuun jäi asetoverin poistuttua alueeltamme.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kokoomuslaiset sairaanhoitajat, jotka odottavat pääsevänsä suhteisiin kansainvälisten SOTE-firmojen kanssa, saavat pian maksaa posket innosta punottaen vuokraansa jenkkisijoittajalle. Fantastista, upeeta!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Koijari, huijari, kusettaja

Valta on sanoissa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Demarien ja vasemmiston oma VVO on nyt saanut oman ihmeellisen ratkaisunsa." Jos sarjakirjoittaja Luukkanen väittää, että Vasemmistoliitolla on edustajansa Kojamon hallituksessa, niin hän on väärässä. Vasemmistoliitolla ei ole yhtään edustajaa ko. yhtiön hallituksessa. Etkö tätä Luukkanen tiennyt?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

On blogeja joissa kinastellaan, ja on blogeja joita luetaan ja vedellään johtopäätöksiä.

Arto bloggasi taannoin kiivaasti Timo Soinin pyrkimisestä Lontooseen pankinjohtajaksi.

Sittemmin kutsuin Arton blogissa Suomea manuaalisesti ohjatuksi sotamies Goljatiksi päässään historiallisista syistä toiskielinen upseeri David. Kutsuvatkin poliitikkoja pullamössöiksi ja järjestelmää hybridiksi, so.sekasikiöksi. (Manuaalilla tarkoitan tässä yhteydessä täysin erilaisissa olosuhteissa vastauksina silloisiin ongelmiin eri ajanjaksoina ihmiskäden ohjaamina syntyneiden tekstien kokoelmaa.)

Nyt pääsiäisenä Via Crucis kulkue eteni Senaatintorille Suomen Pankin kautta - omaisuusarvot ensin - Paavin pyytäessä Rooman Colosseumilla anteeksi kansojen nuorilta koska ovat saaneet perinnöksi jakautuneeen ja riitaisen maailman - ihmisarvo ensin.

Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle.

Nyttemmin aatelinen kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta ilmoittaa käyneensä pääsiäispyhinä kylässä Metsolan pakolaiskeskuksessa, eikä Timo Soini lähde pankinjohtajaksi, mutta Erkki Tuomiojan mukaan talouden asiantuntijat Yle:ssä tulevat Nordeasta tai Suomen Yrittäjistä.

Fantasistista, upeeta!

PS. terveisiä roomalaisen katukahvilan terassilta! Vähän märkä kevät on täälläkin tänään. Viikon päästä asun taas Kirkkonummella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset