Arto Luukkanen

Miten "hömelyys" tapahtuu? Kapitaatio ja profilointi

Miten ”hömelyys” tapahtuu? Kapitaatio ja profilointi.

Annikka Saarikko – keskustapuolueen ministeri ja soten ”puhenainen” totesi 12.4.2018 eduskunnan kyselytunnilla seuraavaa:

Me emme ole luomassa järjestelmää, jossa yksityisen kansalaisen arvoa määriteltäisiin pisteyttämällä”.  Myöhemmin hän totesi, että ” kukaan kansalainen ei tule pisteytetyksi henkilökohtaisesti, vaan tiettyyn ryhmään kuuluvana”.

Ministeri Annikka Saarikon mukaan pisteytystä ei tapahdu, tai jos se tapahtuu niin se tapahtuu tiettyyn ryhmään kuuluvana.

Annikka hiilivalkealla

Nyt se tapahtuu ”anonyymisti”.

Ongelmana on se, että Annikka on nyt kieltämässä juuri sitä mistä Sotessa on olennaisesti kyse.

Vielä kerran: kapitaatiomallin profilointi tapahtuu henkilökohtaisten tietojen perustella. Ilman sitä se ei toimi.

Kapitaatiomalli ei toimi ilman faktuaalisten tietojen hankkimista ja henkilöiden terveystietojen muuttujien rekisteröimistä.  Muuten se ei ole kapitaatiomalli. Muuten se on vain shalalaa ja bumtsi-bum.

Näin ihmisestä tulee numero. Ilman lakia. Ilman suostumustamme.  Haluttiinpa tai ei.

Nämä tiedot olisivat terveysbisnekselle äärimmäisen tärkeitä muutenkin: ketä pitää hoitaa ja ketä ei. Sitten näitä tietoja voisi myydä tahi kaupata. Profilointi tulee olemaan tämä uuden terveysbisneksen Korkea Veisu ja rahastuksen tärkein välikappale. Sote = kapitaatio.

Kuten tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi haastattelussa, kansalaisten sote-pisteytyksessä on kyse yksiselitteisesti profilointijärjestelmästä. Kyseessä on ”aivan selkeä profilointijärjestelmä. Erityisesti kun siihen liittyvät nämä terveydentilaa koskevat tiedot, joita ei pitäisi käyttää ihan mihin tahansa…”.

Näyttää siltä, että ministeri kielsi eduskunnassa Soten tylyn totuuden aivan kuten Pietari kielsi Mestarinsa hiilivalkealla.

Laittomuus vai hömelyys?

Ministeri Annikka Saarikon puheissa ikävintä oli se, että hän puolusti järjestelmää, jolla ei ole laillista pohjaa. Ei meillä ole vielä tällaiseen oikeuttavaa lakia.

Tietosuojavaltuutettu kiinnitti huomiota siihen, että tällä hetkellä Suomessa millään viranomaisella ei ole toimivaltaa kansalaisten profiloimiseen.

Näyttää siltä, että ministeri ei aidosti tiennyt ja että hän oli saanut vain avustajiltaan retorisia keinoja kaiken kieltämiseen. Kansalaiset olivat heränneet ja suuttuneet. Piti kieltää koko Sote. Ihan niinkuin Pietarin piti hätäpäissään kieltää Mestari.

Asiat menivät ihan hömelösti.

Johtaako harhaan vai onko vain ”hömelö”?

Olen aiemminkin puhunut täällä Puheenvuorossa siitä, että ministeri ei voi johtaa harhaan eduskuntaa ja sen suurta salia. Länsimaissa siitä joutuisi eroamaan. Meillä ei.

En kuitenkaan usko, että ministeri Annikka Saarikko on valehdellut eduskunnalle. Haluan puolustaa häntä. Uskon hänen vilpittömyyteensä. Hyvä Annikka! Olet vilpitön ja hyvä ihminen!

Annikka vain puhui ”hömelösti”. Tietämättä faktoja.

Tietämättömyys ja ”hömelyys” ei ole politiikassa kiellettyä. Me kansalaiset vain maksamme siitä myöhemmin. Enemmän tai vähemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Annika puolustaa luonnollisesti vastuuministerinä hallituksen esitystä, mutta eihän se tietysti tarkoita sitä, että pitäisi puolustaa sellaista mikä ei ole laillista. Valitettavasti tällä hallituksella ei ole tuo perusoikeuksien ja lainsäädännön tunteminen järin hyvin hanskassa, kun uudistuksia ajetaan jääräpäisesti eteenpäin hinnalla millä hyvänsä. Perustuslakivaliokunta katsokoon perään, kuten jo aikaisemminkin jo katsoi. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253847...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jännä logiikka Annikalla ja yleensä Soten kannattajilla, jossa annetaan ymmärtää ettei yksittäisillä henkilötiedoilla synny ryhmätietoa tai tilastoa :D

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Risto - ))) juuri näin))) ja sitten kielletään))

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No tässä ja tämänkertaisessa hallituksen hölmöilyssä on kaksi ilmeistä muttaa 1) kuten Kasvikin* totesi, rajan vetäminen tietoihin niin etteivät ne muutu puuroksi tai tule liian yksilöidyksi ei ole ihan helppo vetää (meistä on tietoja vain ryhmänä argumentti) ja 2) on hienoa, että suomalaisista on paljon dataa tieteen ja tieteen tekemisen kannalta, mutta ei, ei ja vielä kerrran ei, tällä datalla ei todellakaan tehdä bisnestä, päänahkarahoja ei ainakaan valuteta kansainvälisten jättisotefirmojen Panaman tileille.

*- Tässäkin asiassa piru piilee yksityiskohdissa, esimerkiksi anonymisaatiota on vaikea tehdä hyvin, sillä jos se tehdään niin, ettei yksilökohtaista tietoa pystytä palauttamaan, ei tiedolla välttämättä enää ole kontekstin puuttumisen vuoksi käyttöarvoa. (IL)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mä katson että yritys saakoon palkkansa vasta potilaskäynnin jälkeen. Ei ole tarkoituksenmukaista maksaa tyhjästä, eihän ole varmaa että terveysyrityksessä kirjoilla oleva ihminen, koskaan tule tarvitsemaan yrityksen palveluja. Minullakin on Kappahlin kortti, mutta maksan vain silloin kun ostan jonkun tuotteen. Miksi siis sotessa veronmaksajien pitää maksaa tuotteesta, jota ei vielä saatu/tarvittu?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Tero Jaskari

Valitettavasti tästä kapitaatiosta on tehty suurempi asia kuin se todelisuudessa onkaan. 23.3.2014, kuusi hallituspuoluetta ja kaksi oppositiopuoluetta sopivat keskenään kapitaatioperustaisesta rahan jaosta. Valtioneuvoston tiedote 114/2014. Valitettavasti opposition edustajat ovat nostaneet asian tikun nokkaan ja unohtaneet oman osuutensa asian alkuperästä. Sääli että ministerillä on ollut niin heikot avustajat, joilla ei ole potentiaalia kerätä vastaiskuun tarvittavia faktoja. Suomessa kerätään jo nyt tietoja ja meitä pisteytetään, pankissa, kelassa, TE-toimistossa, veroissa, työpaikoilla, vakuutusyhtiöissä, etc. Ja lisääntyvän digitalisaation johdosta niiden yhteen sovittaminen on jo käytössä kaupalisen profiloinnin välineenä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mä itse en haluaisi tietojani yhteiseen rekisteriin, eli kantaan. THL ei saa niitä tutkia ilman lupaani. Tahdon myös paperireseptin takaisin. Missään muualla paperireseptiä ei ole kokonaan poistettu käytöstä niin kuin Suomessa. En ole edes hankkinut älykännykkää - Syynä että sitä joutuu latamaan alvariinsa ja jokainen askel minkä otan, on sen jälkeen tiedossa. Eli minulla on vanhanaikainen kännykkä edelleen ;)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oman profiilin sai kansanedustaja Olli Immonen elokuussa -15 Pekka Vennamon vauhdittamana postatessaan Facebookiin kuuluisan alkupamauksen "Meillä on unelma" kansanliikkeelle.

Hänen englanninkielinen julistuksensa perjantaiyön tunteina rajojen sulkemiseksi pakolaisilta kuulosti sanasta sanaan sellaiselta jonka voisi kuvitella ihailemansa Eugen Schaumanin suuhun vuosisadan alun Bobrikoffin venäläistämispolitiikkaa vastustettaessa:

"Haaveissamme on vahva, rohkea kansakunta joka voittaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla jossa viholliset elävät, pian purskahtaa miljooniksi palasiksi. Elämämme kietoutuvat hyvin ankaralla tavalla. Nämä ovat päiviä, jotka ikuisesti jättävät jälkensä kansamme tulevaisuuteen. Minulla on vahva usko taistelutovereihini. Me taistelemme loppuun asti kotimaamme ja yhden todellisen Suomen kansan puolesta. Voitto on meidän."

On syytä epäillä Immosta vedätetyn, mutta olisi toivottavaa että hämäräheikit taustalla istuisivat tuleen omilla housuillaan?

Timo Soini kiertää parhaillaan kouluilla toppuuttelemassa pikkuaktivistien intoja, onhan sillä kulttuurissamme muitakin sankareita kuin Schauman.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni muutos palvelee terveysbisnestä ja vakuutuslaitoksia.

Tässä tulee esille, eduskunnalla ole tarvittaa tietoa kun joutuvat tekemään tärkeitä päätöksiä. Virkamiehillä ei tietotaito enään riitä asian ymmärtämiseen,joten turvaudutaan terveyden ja vakuutusasiantuntijaan.

Yrittäkää ymmärtää kuka tästä hyötyy?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Täällä kotikylälläni Kirkkonummen Masalassa pidettiin eilen koululla suurkirpputoria.

Kuulin buffetin pöydässä ihmeteltävän miksi sdp:n Uudenmaan piiri on jo nyt, reilua vuotta ennnen eduskuntavaaleja, asettanut ehdokkaat jäsenäänestykseen. Muistutettiin keskustan asettaneen Matti Vanhasen presidenttiehdokkaaksi parisen vuotta etuajassa.

Taitaa leijua uutta ajatusta ilmassa? Pois silmistä, pois mielistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset