Arto Luukkanen

Venäläistä rähähtelyä ja Suomen päättömät päättäjät

Fortum-seikkailu Venäjällä alkaa lähestyä loppuaan.

Venäjän hallituksen virallisessa Rossijskaja Gazeta -lehdessä julkaistiin kirjoitus, jossa kerrottiin suomalaisesta energiaomistamisesta tulleen uhan Venäjän kansalliselle turvallisuudelle.  Kirjoittajana on eräs herra Mihail Deljagin, joka sai nyt erityisen paljon ansiotonta arvonnousua kirjoittaessaan Fortumin uhasta. Sanasota yltyy ja Suomi-uhka kasvaa.

Kirjoittelu osoittaa sen, että jotkut isommat tahot ovat ilmeisesti iskeneet silmänsä Fortumin Venäjän investointeihin ja haaveilevat ehkä niiden haltuunotosta. Aika on sopiva. Länsi on nyt taas vihollinen ja Fortum haalii saksalaisen Uniperin osakkeita. Ehkäpä Fortumin isänmaallisesti ottaa omiin käsiin?

Mutkikas asia – helppo ratkaisu - haltuunotto

Tilanne on kuitenkin mutkikas.  Saksalainen Uniper on yksi Nord Stream 2 –hankkeen rahoittajista ja Venäjällä itsellään on mittavat meneillään suuret energiainvestoinnit Hanhikiven tulevassa voimalassa. Venäjän päättävien tahojen on harkittava tarkkaan mitä tämä konfiskointi merkitsisi sen omille investoinneille Suomessa.

Itse herra Deljagin pistopuheisiin ei siksi kannata kiinnittää huomiota. Hän ei ole päättävässä asemassa ja ilmeisesti toimii nyt jonkinlaisena puhetorvena. Deljaginin tyyli on sopivan halveksivan arroganttia ja toimii myös jonkinlaisena kansallisena sielunhoitona lehden lukijoille. Se on hänelle tapa kunnostautua ja saada kannuksia.

Tärkeämpää on itse asia. Fortum kiinnitti aikoinaan Ural-kauppojen vuoksi Venäjällä kiinni 5 miljardia euroa, joista 2,5 miljardia oli kauppoihin sisältyneitä investointivelvoitteita. Kauppa ei ollut järkevä; kyse oli valtavan suuresta investoinnista, jonka piti maksaa itsensä takaisin pitkän ajan kuluessa. Siihen sisältyi poliittinen riski, josta ei saanut puhua.

Investointien maksumiehinä olimme me – suomalaiset sähkönkuluttajat. Vuosittain Fortum jakaa sijoittajille osinkoja 400-500 miljoonaa euroa. Nämäkin tulevat meiltä. Kohonneiden sähköverojen, sähkönsiirtomaksujen ja yleisten maksujen vuoksi voi hyvinkin todeta: elämmekö pelkästään sähkölaskua varten?

Ja nyt Fortumin menettäessä rahansa – kuka vastaa tästä valtavasta mene(s)tyksestä? Sen kuitenkin tiedän kuka maksaa tämän kaiken kohonneina sähkönhintoina.

Me.

Mitäs minä sanoin!

Fortumin kohtalo osoittaa, että investointi Venäjälle ei kannata ennen kuin siellä tapahtuu järjestelmävaihdos, joka pystyy turvaamaan yksityisen omaisuudensuojan. Sitä ennen tapahtuu ”sulttaanin armosta”.

Fortumin tapauksessa ajateltiin hyväuskoisesti, että ”hyvä venäläinen” kykenee turvaamaan investoinnin ja kun siihen liittyi niin messevä investointivelvoite, niin ei kai se veli venäläinen ole niin tyhmä, että tappaa lypsylehmän.

En voi sanoa muuta kuin: mitä minä sanoin!

Käsittelin Fortumin valtavaa investointia jo vuonna 2011 kirjoittaessani tutkimuksen: ” Kuka omistaa Venäjän?: Omistamisen ja vallan dynamiikka Venäjällä” (WSOY). (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000126387.html; https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=134359; https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/1992023-arto-luukkanen-varoittaa-sijoituksista-venajalle;  https://keskustelu.suomi24.fi/t/8476061/tutkija-varoittaa-fortumin-venaja-sijoitus;  

Silloin kirjan sanomasta keskusteltiin mutta yleisenä ajatuksena oli se, että Venäjän on muutoksessa kohti läntistä markkinataloutta eikä voi toimia ”rumasti”. Ja että kyllä poliittisista riskeistä selvitään kunhan ollaan lähellä EU:ta – se suojelee. 

Fortum-onnettomuus liittynee näin joukon jatkoksi pitkään sarjaan suomalaisia talouskatastrofeja, joissa yhdistyvät päätön toiveajattelu (UMTS-kaupat Saksan ilmatilassa) ja älytön hötkyily (Talvivaara).   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän PeterLohela kuva
Peter Lohela

Ei huolta meillä on oikeat henkilöt oikeilla paikoilla siis fortumissa ja hallituksessa me voimme rauhassa nukkua kaikk o hyvin ei hätää

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ai mitäs minä sanoin? Yksi sivuraiteelle joutunut suunsoittaja saa lehteen artikkelin, ja Luukkanen on jo luovuttamassa laitosten avaimia. Ei tämä sentään läpihuutojuttu ole, venäläisillä on omat suuret investointinsa Suomessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei tietenkään läpihuutojuttu...asiaa vatvotaan ja luodaan yleistä henkeä. Mutta suunta on selvä. Venäläinen on kauppamies ja haluaa jotain lisää - poliittisia myönnytyksiä tai selvää rahaa. Kumpikin käy.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Suomen omistukset ovat uhka Siperiassa mutta Hanhikivi ei siis ole...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Onneksi tuli myytyä Fortumin osakkeet jo siinä vaiheessa kun Fortumin tulos Venäjällä alkoi yskiä ensimmäisiä kertoja.

Fortumilla ollaan todellisia idiootteja jos eivät ymmärrä häipyä Venäjältä ajoissa. Tuollaiset julkiset ulostulot on tehty Venäjällä syystä ja Kremlin käskystä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Fortumin kannattaisi myydä kaikki Venäjän liiketoiminnat juuri saksalaisille, jotka osaavat paremmin supliikin venäläisten kanssa. Heillä ei ole ongelmia - Mersujakin tehdään jo Kaliningradissa. Niitä "oman maan loistoautoja" jaettiin palkintoina sitten jokaiselle olympiamitalistille tänä vuonna.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulenpa, että juuri saksalaisista tuli Fortumin pelastava enkeli? Ilman sitä olisi meidänkin perheen osakkeet suuressa vaarassa. Nyt voimme nukkua yömme rauhassa:)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

meillä pitäisi puhua nyt Rosatomin uhasta. Nyt olisi aika.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Uhasta? Niin tai mahdollisuutena. Taitava neuvottelija näkee siinä neuvottelupaikan - jotta Fennovoima saa tehdä voimalansa, pitää Fortumin painostaminen loppua hetkohtsillää tai sitten - diilit pannaan jäihin! Mitä Venäjä haluaa; siihen pitää vastata samalla mitalla. Kyyristely ei auta - se vain pahentaa tilannetta. Voi siihen pöytään lyödä Nato-optionkin, jollei asenne muutu.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hieman jäi epäselväksi, että minkälaisena "mahdollisuutena" Suomen energiahuoltoa ja turvallisuutta silmälläpitäen Kari Kallio näkee Rosatomin operoiman Hanhikivi-projektin.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #25

Koko Suomea ajatellen arveluttavana, mutta Fortumin kannalta mahdollisuutena pelastaa liiketoimintansa kaappaukselta.
Hyvä tarkennus, kiitos.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Uuden tason bilateraaliselle sovellutukselle on nyt tilaus. Minä investoin sinun tontille kun sinä investoit minun tontille.
Tämä sovitaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan ja bilateraalinen sopimus allekirjoitettaisiin aina juhlavasti.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

pääministeri Sipilä aikoo ottaa asian esille. Toivottavasti siinä ei käy niin, että veronmaksajat avaavat lompsansa tahi sitten teemme poliittisia myönnytyksiä. Eli tuleeko Sipilästä myöntyilijä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Itänaapurissa on vallalla patrimonialismi, jossa hallitsija kontrolloi ja ”omistaa” itse asiassa tarpeen niin vaatiessa kaiken. Patrimonialismiin kuuluu oleellisena osana patrimoniaalinen tuomiovalta, jota ”isäntä” käyttää tarpeen niin vaatiessa. Itänaapurilainen sananlasku sanoo: ”Se mikä on mahdotonta, voidaan hoitaa puhelimitse.”

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen hallituksilla on 90-luvun alusta lähtien ollut ilmiömäinen kyky tehdä vääriä valintoja. Sipilä ei vaikuta poikkeukselta.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kokematon menee yleensä pääsääntöisesti aina viisaamman vipuun. Siellä neuvottelupöydässä pitäisi olla aina taitavia/taitavimpia vanhoja konkareita!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Useimmiten ei kyse ole ollut mistään neuvotteluista vaan hallituksien linjauksista joissa Suomen tai suomalaisten edulla ei ole lähtökohtaisestikaan mitään merkitystä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Italiassa on kuukauden päivät neuvoteltu uudesta hallituksesta. Pohjoisen Legan johtaja Matteo Salvini, yksi pääneuvottelijoista, on vaatinut uuden hallituksen ensi töinään purkavan Italian taloudelle tuhoisat Venäjän kaupan pakotteet.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Fortumilla on 5 miljardin sijoitukset Venäjällä. Nyt kun kansainvälinen kauppa hylkii Venäjän markkinoita ja valuuttaa, ovat Fortumin sijoitukset aika epästabiilit (riskipitoiset) Venäjällä.

Vahvistuksena tästä ovat Venäjällä puheet koventuneet ja puhutaan Fortumin olevan jo Venäjällä uhka. Suoraan mainitaan Fortumin haltuunotto vaaran elinoimiseksi.

Putin saattaa lainsäädännöllä mitätöidä sopimukset sekä kansainväliset kauppalait ja ottaa haltuunsa Fortumin sijoitukset.

Venäjä ja Putin eivät ole kansainvälisä oikeuksia ja kauppalakeja juurikaan kunnioittaneet. Venäjällä ei edelleenkään suojella yksityistä omistusta lukuunottamatta Putinin lähipiirin tekemiä Venäjän kansan omaisuuden ryöstelyä sekä Kremlin harjoittamaa mielivaltaista kontrollia.

Suomalaisille veronmaksajille saattaa langeta iso lasku Fortumin Venäjän sijoitusten muodossa tai Venäjä asettaa Fortumin itsenäiselle toiminalle Suomen valtion kautta "sopivan hinnan" myötämielisyyden osoittamiseksi Venäjän politiikkaa kohtaan.

Tyypillistä Venäjän harjoittamaa kolmansien maiden painostamista joka kohdistuu pieniin valtioihin! Suuria taloudellisesti Venäjää moninkertaisesti vahvempia maita Venäjä ei pysty millään painostamaan. Siispä heikompien kimppuun.

Venäjä on jo kusettanut Fortumin mukaan Fennovoimaan (Rosatom)!

Erittäin läpinäkyvää oli, että Fortum halusi yllättäen sijoittaa Fennovoiman ydinvoimatoimitukseen saadakseen sijoitussuojaa Venäjän hallinnolta. Ehtona oli sopimus vesivoiman vaihtamisesta Venäjällä. Nyt nuo neuvottelut on haudattu ja Putin sai omansa luovuttamatta itse mitään. Kuinkahan tuon sijoitussuojan kanssa mahtaa käydä ? Venäjän olessa neuvottelupöydässä mitään sijoitusuojaa ei ole olemassa. Miksi Suomi ei ole tätä oppinut !

Tämä Uniper kauppa antaa lisää sijoitussuojaa Fortumille, koska Uniper on sitoutunut sijoittamaan 500 milj.euroa Nord Stream 2 hankkeeseen ja oletettavaa on, että Fortumista tulee kaasuputken näkyvä lobbari.

Fortum neuvotteli yhdessä Fennovoiman ydinvoimalan toimittavan Rosatomin kanssa Karjalan alueellisen energiantuotantoyhtiön TGC-1:n 3 000 megawatin vesisähkön hankinnasta Gazpromilta.

Fortum pyrki saamaan Venäjän Karjalan vesivoimantuotantoa hallintaansa Fennovoima-järjestelyn yhteydessä, mutta kauppa ei onnistunut.

Neuvotteluja käydään edelleen, mutta Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan kauppa ei näytä todennäköiseltä.

Siis lupauksia ja järjestelyjä luvattiin, jos Fortum lähtee osakkaaksi Fennovoimaan. Kun Fortum oli pistänyt nimet alle Rosatomin papereihin, vesivoimaneuvottelut vedettiin jäihin.

.... ja täällä Suomessa edelleen uskotaan Venäjän olevan Suomelle hyvä naapuri ja mahdollisuus ! Mahdollisuus menettää kaikki !

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Ehtona oli sopimus vesivoiman vaihtamisesta Venäjällä. Nyt nuo neuvottelut on haudattu ja Putin sai omansa luovuttamatta itse mitään. Kuinkahan tuon sijoitussuojan kanssa mahtaa käydä ? Venäjän olessa neuvottelupöydässä mitään sijoitusuojaa ei ole olemassa. Miksi Suomi ei ole tätä oppinut!"

Niin miksi kukaan maksaa sellaisesta, jonka saa ilmaseksikin, kunhan käyttää rumasti vain hyväkseen vahvemman oikeutta! Fortumin kannattaa palkata itselleen taitavia paikallisia juristeja, joilla homma hanskassa... muuten, ei aikaakaan kun Fortum kaapataan jollain katalalla tempulla (?).
Se on sitä neukkumeininkiä, että ensin kohde mustamaalataan ja sen jälkeen alkaa "paukkua"... sen ne osaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pääasiahan on, että Lilius sai bonuksensa.

Tero Wihuri

Mitäs Luukkanen sitte kirjoittaa jos ei tämä minähän sanoin profetia toteudukkaan?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kirjoitan: hyvä kun olin väärässä))) semmoistakin sattuu.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tässä asiassa varmaan kaikki haluaa olla väärässä, mutta huonolta tilanne näyttää...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Minä keskustelen vaikka Kiinan keisarin kanssa, enkä kysy keneltäkään lupaa, enkä ole selitysvelvollinen etukäteen, enkä jälkikäteen.

Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään."

-Blogistin poliittisena isoveljenä toiminut Timo Soini on ihaillut noita Paavo Lipposen sanoja.

Veijo Mäenpelto

Ei huvita enää maksaa tollaisesta idiotismista.
Töpseli irti ja aurinkopanelit katolle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi olla, että Venäjä-riskiä vahvasti ottanut Fortum joutuu nyt pahenevaan vastatuuleen ja sikäli tekstisi voi osua hyvinkin kohdilleen, Arto. Tosin varsinaiseen omaisuuden haltuun ottamiseen on hyvin vaikea uskoa.

Ei se Venäjän-investointi kuitenkaan ihan pieleen ole tähän mennessä mennyt, ja sieltä on tullut tukku rahaa myös meille suomalaisille veronmaksajille jaettavaksi. Viime vuonna Fortumin liikevoitto Venäjällä oli 295 miljoonaa euroa, kun edellisenäkin voittoa sieltä tuli yli 200 miljoonaa.

Tarkemmin Fortumin tuloslukuja täällä: https://www.fortum.fi/media/2018/02/fortumin-tilin...

Mutta olen kyllä samaa mieltä, että nykyisen kaltaisten venäläisjohtajien kanssa pelaaminen on erittäin riskialtista puuhaa, ja se voi vielä kostautua. On kaikki syyt kysyä, onko esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalakimpassa mitään järkeä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"On kaikki syyt kysyä, onko esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalakimpassa mitään järkeä."
Jollei Fortum ymmärtänyt tehdä omistustalkoisiin ryhtymistä "ehdollisesti" - että vastavuoroisesti Venäjä myöntyy johonkin muuhun! Jos vain sanoi myöntyvänsä, mutta ei toteuttanut. Huonompi homma. Sopimusjuridiikkaa pitää silloin vielä jatko-opiskella?

[..toki voihan osallistumisen perua vieläkin, jos Venäjällä alkaa oikein kova savotta Fortumia vastaan..miksi olla silloin kimpassa, jos kerta potkitaan aiheetta..]

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"On kaikki syyt kysyä, onko esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalakimpassa mitään järkeä."

Markku Huuskolta on syytä kysyä, uskalsitko tehdä tuon kysymyksen silloin, kun asia oli ratkaisuvaiheessa?

"Venäjän tiedustelu on Supon mukaan pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Suomen energiaratkaisuihin ja tiedustelu on aktiivista tälläkin hetkellä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tämä kertoo siitä, että energiasektori on Venäjälle tärkeä ja se pyrkii sitä edistämään. Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella on tärkeä osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa." https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/16/venalaine...

Hyväuskoisten hölmöjen kerho Suomessa joutuu vähitellen heräämään Kreml-vetoisen energiayhteistyön todellisiin seurauksiin. Samat hölmöt ovat hokeneeet: "NordStream I-II on pelkkä ympäristökysymys". Suomalaisten 'lipposten ja fortumien' sokea naivius ja henkilökohtainen ahneus alkaa näyttää todelliset karvaiset kätensä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jos venäläiset varastaa veronmaksajien rahoja (fortum on kuitenkin luettavissa valtionyhtiöihin ja valtio omistaa yli puolet osakkeista) niin turha sitä on jäädä märehtimään.
Otetaan Venäläisten omistama Teboil vastavuoroisesti haltuun ja hankaloitetaan omalta osalta maksimaalisesti venäläisten energiaexpansioita länsieurooppaan.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Houkutteleva ajatus, mutta todistetusti naapuri osaa kiusanteon paljon paremmin kuin me. Se jyrää meitin 6-0 niin halutessaan.
Venäläiset ovat shakinpelaaja- kansaa, jotka katsovat peliä ainakin kaksi siirtoa eteenpäin. Lännessä ei sitä osata, vaan reagoidaan aina regressiivisesti - laukauksen jälkeen vastalaukaus jne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Teboil kuuluisi kansallistaa välittömästi. Teboil kuului virolaisille ennen toista maailmansotaa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

https://fi.wikipedia.org/wiki/Teboil

ok, tuotapa en ollut kuullutkaan ennen! Onko tarina muuttunut sen jälkeen kun Wikipedia- artikkeli on kirjoitettu?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #40

Kiitän korjauksesta! Sekoitin TB:n johonkin toiseen yritykseen. Kuitenkin Teboil tulisi kansallistaa!

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

Sipilä ja Niinistö ovat tukeneet jo poliittisesti Fortumin toimintaa Venäjällä: Sipilä lupasi jo ennen vaaleja, että tapahtuipa Venäjällä
mitä tahansa emme liity Natoon. Niinistö antoi taas transponderkriisin
Putinin käsiin. Yhdessä he luopuivat Natosta kehittämään EU:n puolustusta.
Ja Putin pääsi taputtamaan arvaisia käsiään. Hanhikiven jäädytys olisi väliaikaisratkaisuna pieni uhka, mutta haitallinen myös meille toteutuessaan.
Toivottavasti Putin kuristuu valheittensa umpisolmuun ennen Fortumin kaappausta.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Putin puntaroi asioita aina isoilla punnuksilla. Hän ei muuta sitä suurta purjehduksen linjaa pienten tuulenhönkäysten perusteella. Jollei hän saa haluamaansa ilmaiseksi ja suostuttelemalla, hän ottaa sen painostamalla. Tätä taustaa vasten, Fortumin tilanne on vakava, jos sen suhteen peukalo on jo kääntynyt. Silloin pelipöydässä pitää olla pokerinaama vastassa! Siitä olen puhunut, kun mennään neuvotteluihin. Pitää olla kokemusta mukana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei Suomen ja Venäjän hallitusten välille voi tulla tasavertaista neuvottelua mistään asiasta, siihen Suomi on liian pieni. EU on olemassa juuri tällaisia tapauksia varten, vaikka jotkut hölmöt haluavat siitäkin nyt irti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väinö Linnan ”Tuntemattomassa sotilaassa” kapteeni Kaarna neuvoo alikersantti Lehtoa: ”Oppimiseen ei koskaan olla liian vanhoja. Kannattaa aina tietää enemmän. Aloittakaa historiasta.”

Venäjän kanssa kauppaa käyvien kannattaisi lukea arvostamani Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin kirjoittama ”Vankileirien saaristo.” Toinen merkittävä teos on Edvard Radzinskin kirja ”Stalin”. Molemmat kirjat ovat ”ikkunoita” itänaapurin historiaan.

Nykyhistoriaan liittyen edesmenneen Anna Politkovskajan kaksi kirjaa ”Venäläinen päiväkirja” ja ”Putinin Venäjä” ovat myös lukemisen arvoisia. Kirjojen kautta pääsee tutustumaan Venäjän historiaan, venäläiseen järjestelmään ja sen elämänmenoon.

Aleksandr Solzhenitsyn sanoi aikanaan Nobel-esitelmässään vuonna 1970: ”Yksi totuuden sana painaa enemmän kuin koko maailma.”

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Nämäkin tulevat meiltä. Kohonneiden sähköverojen, sähkönsiirtomaksujen ja yleisten maksujen vuoksi voi hyvinkin todeta: elämmekö pelkästään sähkölaskua varten?"

Nyt haluaisin tietää, miten kohonneet sähköverot ja sähkönsiirtomaksut liittyvät Fortumiin? Siitä on jo aikaa kun Fortum ainakaan minulta laskutti sähkön siirtomaksuja.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Älä nyt pilaa Luukkasen narratiivia.

Deljagin teki paikallisessa lehdessä luukkaset - kirjoitti puutaheinää oman suosionsa nostattamiseksi.

Ukko Eronen

Nokkimisjäjestyksestähän tässä on kysymys. Kun Amerikka pomottaa Venäjää, Venäjä kostaa pienemmilleen.
Mitä muuten, Luukkanen, arvelet tapahtuvan, kun Englanti ja muutama muukin maa boikotoivat jalkapallon maailmanmestaruuskisoja ja kisat menevät plörinäksi. Minä ole jo vuosia ihmetellyt, miksi Putin ei ole jo ottanut haltuunsa Valko-Venäjää. Sehän ei vaadi edes mitään sotilallisia toimia. Riittää, että Putin tekee Lukashenkolle tarjouksen josta tämä ei voi kieltäytyä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Sattumoisin olen seurannut Ukrainan tilanteen kehitystä helmikuun alusta 2015 lähtien. Silloin USA:ssa mietittiin jo aseavun lähettämisestä Ukrainalle, missä tilanne oli kuumimmillaan. Minsk II sopimus allekirjoitettiin, mitä pidettiin viimeisenä mahdollisuutena. Tuotakaan sopimusta Venäjä ei noudattanut.

Kuitenkin samana keväänä tapahtui ihme, mille ei ole annettu mitään selitystä. Tilanne rauhottui silmin nähden ja sota Ukrainassa jäi "kytemään" yhdenkään tahon muistuttamatta asiasta enää sen jälkeen. Ei eu-päättäjät, eikä kansainväliset uutistoimistot uutisoineet sodasta enää. Ei missään vaiheessa.

Näkemyksenäni on ollut, että silloin tehtiin sopimus EU:n ja Venäjän välillä. Ukraina siirtyy lännen leiriin ja Venäjä saa korvauksena energiahankkeen läpi. Tätä jäin seuraamaan, miten asia kehittyy. Fortumista en silloin tiennyt mitään, mutta Uniper-tietojen ajankohtaiseksi tultua, olen ajatellut Nord Stream II olevan se energiapaketti, minkä Venäjä saa korvauksena Ukrainasta.

Suomessa ympäristölupa myönnettiin joitakin päiviä sitten Nord Stream II:lle. Seuraavana päivänä Merkel ilmoitti putken toteutuvan vain, jos Venäjä ja Ukraina saavat neuvoteltua sopimuksen kaasun siirrosta Ukrainan läpi ja Ukrainalta (yksi sopimusosapuoli) on saatava putkelle ensin lupa. Venäjä vastasi Fortum-juoruja levittämällä. Arvaukseni on, että Gazprom tulee ostamaan Fortumin ulos Venäjä-bisneksistä ennen pitkää ja Uniper luopumaan hiilivoimasta siirtyen keski-Euroopassa kaasuvoiman tuottajaksi.

Ajattelisin Fortumissa oltavan hyvin informoituna ja kartalle tilanteesta. Päättäjät vievät sopimukset päätökseen tarvitsematta itse juurikaan huolta kantaa. Taustalla on niin paljon poliittista tahtoa ja arvovaltaa, ettei bisnekset jää puolitiehen. Varsinkin, kun Venäjällä on tarve myydä kaasua vientitulojen saamiseksi, eikä pitää Fortumia sidottuna Venäjällä.

Meidän presidenttiin sukkuloi Kremlin, Kiovan ja Berliinin välillä ja samalla vaatien joka puolella mustasta hiilestä eroon pääsyä. Edes USA ei määrännyt Nord Streamiin kytköksissä oleville yhtiöille pakotteita, sillä siten koko korttipakka hajoaisi saman tien.

Kansainvälisiin energiahankkeisiin liittyy aina politiikka, eikä kyse ole nappikaupasta koskaan, vaikka maallikoista miljardit kuulostavat suurilta. Sen vuoksi pienistä laineista ei pidä verkkareita repiä. Fortumin suuret investoinnit on Venäjän valtiolle pieniä. Yhtä hyvin niillä voi myös ostaa vaikutusvaltaa, jos asia halutaan vastapuolelta asian näin havaita. Venäjä ei kiristä länttä, vaan länsi kiristää Venäjää.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Fortumin Venäjän toiminta perustuu väärinarvioon.

Se on upottanut Venäjän sähköntuotantoon miljardeja euroja suomalaisilta sähkölaskun maksajilta kerättyä rahaa.
Oletuksena oli Venäjän sähkömarkkinoiden vapauttaminen.
Sähkömarkkinoita ei vapautettu, ja Venäjän valtio määrää sähkön hinnan ja kaikki toimintapuitteet kuten ennenkin.
Fortumin vaihtoehtoina on Venäjän valtion käskyvallan noudattaminen, tai ulosajo Venäjän markkinoilta Shellin tapaan.
Viite:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000126387.html

Jouko Helenius

Blogisti harjoittaa turhaa paniikkia. Fortumin asema on aika vahva Venäjällä tällä hetkellä. Fortum saa tällä hetkellä kassavirrastaan suurimman osan Venäjältä.

Paljon mielenkiintoisempaa olisi seurata FSB:n taistelua Telegrammia vastaan. FSB on häviöllä 0-6. Käy Putinin kunnialle. Nyt ei auta enää johtojen katkominen tongeilla. Nuoret nörtit ovat paljon fiksumpia myös Venäjällä.
Saksalainen määritelmä Venäjästä: suuri huoltoasema (Tankstelle), jonka päälle levitetty peite, jossa lukee valtio.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Fortum saa tällä hetkellä kassavirrastaan suurimman osan Venäjältä."

Fortum saa oman ilmoituksensa mukaan kolmasosan voitoistaan Venäjältä.
Mikä on tuotto suhteessa sjoitettuihin pääomiin on toinen kysymys.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hannu Rautomäki

Aivan oikein ja sekin ruplina. Poliittisen riskin lisäksi Fortum on altis valuuttariskille.

Valuuttakurssierot ovat vaikuttaneet muun muassa liikevaihtoon,likvideihin varoihin, tilikauden laajaan tulokseen, rahoitustuottoihin ja -kuluihin sekä hyödykkeiden arvoihin.

Huonosti tuottavan kasvun hakeminen Venäjältä on järjetöntä ja maamme, valtion sekä muiden osakkeenomistajien etujen vastaistakin, eikä EU:n politiikankaan mukaista. Näiden miljardien sijoittaminen Suomeen olisi voinut tuottaa paremmin.

On pöyristyttävää, että Fortum on sijoittanut viiden viime vuoden aikana Suomeen vain 16 prosenttia investoinneistaan ja tosi vähän, vain 0,7 % koko liikevaihdosta, tutkimukseen ja kehitykseen. Monet suuret pörssiyhtiöt sijoittavat t&k:hon jopa viisi kertaa enemmän.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen odottanutkin jo pitemmän aikaa jotain tällaista tapahtuvaksi Fortumin ympärillä.
Aleksandr Solzhenitsyn on sanonut: ”Halusin olla muisti, suuren onnettomuuden kokeneen kansan muisti.” Tämä muisti tuntuu olevan haalistumassa itänaapurissa. Stalin-kultti nostaa päätä kaiken aikaa Venäjällä. Siellä pidetyssä äänestyksessä Stalin valittiin suosituimmaksi ja Putin toiseksi suosituimmaksi henkilöksi kautta aikojen.

Kauppaan liittyen Aleksandr Solzhenitsyn kirjoittaa merkittävässä 7-osaisessa kirjassaan "Vankileirien saaristo" seuraavaa:
"Myyjä otti tavaroita vastaan ja kirjoitti muistiin sanomalehtipaperiin, koska muuta paperia ei ollut. Saippuanpalojen määrä osui toveri Stalinin otsaan. 58. pykälä - 10 vuotta" (osa III sivu 228).

Tuntuuko uskomattomalta? Kirjan luettuaan voi vastata, että ei tunnu. Näitä erikoisia ”episodeja” löytyy kirjasta enemmänkin, joka ilmestyi Sofi Oksasen uudelleen kustantamana vuonna 2012.
Itänaapurissa kaikki on mahdollista. ”Se mikä on mahdotonta, voidaan hoitaa puhelimitse.”

Petri Hämäläinen

Vahva kirjoitus.

Jännä erikseen miettiä miten suomalainen Venäjää kohtaan avoimen vihamieliseksi muutettu asenneympäristö vaikuttaa tähän kaikkeen. Naapurille vittuilu on pitemmän päälle tyhmempää kuin naapurikaupungin lihakauppiaan siskon miehelle vittuilu.

Diplomaatin karkoittamisella (Skripal case) ja kaikella muulla Suomi naulaa itsensä Venäjän vihollismaiden listaan. A quoi ça serve, kysyisi ranskalainen?

Eikä me maantieteellemme mitään voida. Ystävät olisi parempi löytää läheltä. Tai edes pitää turpa kiinni ja siten siedettävät välit.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Aina vaikeammaksi käy Suomelle oman paikan löytäminen.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/vena...

Kohta Venäjä ja USA ovat ylimmät ystävät. Pohjos-Koreankin kanssa välit paranevat. Ilmeisesti joudumme vihassamme luottamaan pelkästään Britannian tukeen?

Juha Koponen

..Fortumin johto sai enemmän "työssäviihtyvyys" optioita kuin Suomen sotakorvaukset olivat Neuvostoliittoon.Satoja miljoonia, toimitusjohtaja miljoonia, miljoona eläkkeitä jne.
Miksi, he tekivät; 4 miljardin investoinnin Venäjälle ja myytiin sähköverkko ulkomaille.
Fortum eli Neste olivat suomalaista valtioon "osaamisen" huippua ja täysin politisoitunut DDR-laitos. Johto nosti aina hintoja kun haluttiin saada "voittoja markkinoilta".
Dosentti puhuu asiaa! Suomessa on tehty satojen miljoonien, itse asiassa useiden miljardien viheitä , vastuuta ei tunnusta kukaan. Lomarahoja poistettiin ja työaikaa pidennettiin 6 minuutilla/päivä-oli hallituksen suurteot, maataloustukia nostettiin entisestään, jotka maksavat jo nyt 7 miljardia vuodessa ja siinä ei ole yritystuet mitä maatalouteen vielä lisäksi maksetaan.

Venäjä pyrkii varastamaan fortumin investoinnit. Myös poliittisesti Suomea uhkaillaan, uskomattomilla asioilla; Fortum laittaa sähköt pois ja kylmettää "ratkaisevalla hetkellä" , kun nato ja Suomi hyökkäävät! (outoa, että venäjä todella on tehnyt itse juuri näin kuin syytöksissä sanotaan)Fortumin työntekijät ovat vaikuttamassa eritavoin kansalaisiin "aivopesemällä" heitä.

Fortum siis investoinneillaan on saanut Suomen kriittisiin paikkoihin, kuten nyt kaasuputki 2 itämerellä. vaikka olemme mukana valtavan tärkeissä investoinneissa, niitä käytetään vain Suomea vastaan.

Fortumin pitäisi myydä kaikki energiainvestoinnit pois idän suunnalta, atomivoimala peruutettava. Venäjällä on vallassa roistokopla joka on menossa lopulliseen ratkaisuun..

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjään investoinnissa ei otettu huomioon suurvaltojen välien huonontuminen jossa olemme pakostakin osapuoli.
Ei Fortumin liiketoiminnassa suurempaa vikaa muuten ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset