Arto Luukkanen

Géza Szilvay ja pysäyttävä patriotismi

Oletteko koskaan kuunnellut kun ihminen puhuu sydämestä?

Niin, että sielu pysähtyy. Ihminen jää kuin naulittuna ja noiduttuna tutkimaan puheen sisältöä.

Sanotaan, että myöhempi ministeri Yrjö Kallinen piti tällaisen puheen vuonna 1918 kun häntä oltiin teloittamassa punaisena.

Sykähdyttävä es-tempore puhe pysäytti teloitusta johtaneen upseerin, tuomitut ja upseerit.

Kallisen omin sanoin: ” Kun olin lopettanut, toverini itkivät, ja se teloitusryhmä itki. Ja se upseeri sanoi, että Kallinen astuu ulos rivistä..”

Mitä on patriotismi?

Minä kuulin tällaisen puheen viime maanantaina. Esittäjänä oli meille vanhemmille sukupolville tuttu unkarilainen viuluvirtuoosi Géza Szilvay. Hän ei nyt ”puhunut” viulullaan vaan ihan sillä samalla äänellä minkä suomalaiset olivat oppineet tuntemaan tv-ohjelmassa ”Viuluviikarit musiikkimaassa” (viulu soi ”lintukielellä”, ”äitikielellä”, ”isäkielellä” ja ”karhukielellä” -  Zoltán Kodályn periaatteiden mukainen värikieli-menetelmä).

Géza Szilvayn puhe liittyi patriotismiin – mitä se on?

Hänen mukaansa unkarilaiset eivät II maailmansodan jälkeen saaneet rakastaa ja kunnioittaa isänmaataan. Se oli kielletty sosialistisen Unkarin rikoslaissa. Nyt kun se on mahdollista niin näyttää siltä, että tulee toinen imperialistinen valta, joka pitää unkarilaisten isänmaanrakkautta pahana asiana.

Unkarin lahja ja kukkakimppu

Puhe liittyi Unkarin suurlähetystössä pidettyyn ”Suomi Finnorszag 100” nimisen kirjan julkaisutilaisuuteen. Kirja oli toinen Unkarin Suomelle antama lahja maamme 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Ensimmäinen lahja oli hieno ja futuristinen Bogányi-flyygeli, joka on sijoitettu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tiloihin Helsingin Musiikkitalossa. Tämä kirja oli ikään kuin kukkakimppu flyygelin päällä ja täydensi sitä.

Kirjan esitteli suurlähettiläs Vince Szalay-Bobrovniczky, joka on itsekin kirjoittanut siihen. Kirjassa on monenlaisia mielenkiintoisia muistelmia ja hupaisia välähdyksiä maiden historiasta ja voin tunnustaa, että se oli pakko ahmia siltä istumalta.

Kukapa ei haluaisi lukea siitä miten aikoinaan Unkarin suurlähettiläs antoi sovittuja valomerkkejä jään yli Tamminiemeen, jolloin presidentti Kekkonen tiesi hiihtää jäätä pitkin Unkarin suurlähetystöön saunomaan ja uimaan (siellä on mainio uima-allas).

Yhteinen kohtalo

Palaan lopuksi vielä Géza Szilvayn puheeseen ja hänen artikkeliinsa.

Hän kertoo siinä tapauksesta kun vuonna 1971 hamppari eli suomalainen köyhä pysäytti Gézan ja hänen veljensä. Suomalainen pummi täräytti ratisevalla ärrällä ”anna markka!”.

Kun hänen veljensä ilmoitti murteellisella suomellaan, että heillä ei ollut rahaa hamppari kyseli mistä miehet ovat. Kun hän sai tietää, että he ovat Unkarista niin hamppari kaiveli taskujaan ja antoi näille kiiltävän markan.

Meillä on vielä isänmaa

Markkaa ei enää ole mutta hamppareita on vielä.

Onneksi on myös isänmaa – jota voi rakastaa, myötäelää sen kohtaloita ja kunnioittaa sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Niin, että sielu pysähtyy. Ihminen jää kuin naulittuna ja noiduttuna tutkimaan puheen sisältöä.''

Tuossa sielu taputtaa noiduttuna käsiään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Näistä "haudan partaalla" pidetyistä puheista tai lausahduksista on eri yhteyksissä ja eri henkilöiden esittämänä näkynyt kaikenlaisia versioita. Olikohan Kallisen puhekaan lähelläkään tuota, mitä Luukkanen hänen sanomakseen väittää? Kallisen omana muisteluksena!? En usko alkuunkaan!

Juha Hämäläinen

Geza ja Csaba Szilvay ovat vanhoja perhetuttujani heidän Suomeen muutostaan alkaen. Tiedän, että he ovat terveen isänmaallisia ja silti hyvin kansainvälisiä herroja. Sanon tämän ennen kuin joku tietämätön alkaa heihin lyömään jotain leimoja.

Veljekset tiesivät mitä on vieras komentovalta. Heidän kotonaan Budassa käydessäni veljesten isä kertoi mitä oli Neuvostoliiton ja kommunistien ikeen alla elo.

Siten he eivät kaipaa samaa kohtelua EUlta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juha. Juuri näin. Silloin Unkarin lippu nostettiin aina salkoon - NL:n lipun kanssa.

Dani Hedberg

Ymmärrän kyllä että pitkän muslimimihetyksen jãlkeen ollaan varovaisia heidän kanssaan muttaa jos liitytään EUhun niin noudatetaan EUn normeja, aina voi erota.

Juha Hämäläinen

#5. EUn normit sanelee Saksa ja Ranska. Ei niihin tarvitse taipua joka asiassa. Suomalaiset olemme vain sellaista orjakansaa. Tottelemme kun joku määrää.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Pertti Salolainen antoi ymmärtää EU:n liittymisen aikaan, että olemme nettosaajia eu:lta jatkossakin tv läheyksessä! Me osasimme neuvotella, ei nämä etelän ihmiset "pärjää" meidän neuvottelu taidoille? No miten kävi taidamme olla välukuun nähden suurimpia maksajia? Eu päättäjämme on lahjottu suurilla eduilla, kun vaan osaa painaa oikeista nappuloista äänestyksissä sirkus saa jatkua!
Onhan jotkut henkilöt tyytyväisiä jos on ikeen alla ja toinen hoitaa raha-asiat ja sanelee mitä tehdään, saat rahoistasi käyttöön jopa puolet?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

EU ei pakkovalta. Siitä voi lähteä lätkimään. Epäilen ettei Unkari näin halua kuitenkaan tehdä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU ei pakkovalta. Siitä voi lähteä lätkimään."

Kun tuota brexitiä seuraa niin ei ole helppoa erota, EU tekee kaikkensa vaikeuttaakseen eroprosessia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kertoisitko jonkun esimerkin tavasta jolla eu vaikeuttaa brexitiä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voisin kertoa montakin, mutta olen huomannut että trollille on turha kertoa tosiasioita, vääristee näitä kumminkin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #12

Olen huomannut, että puupäiden kanssa keskustelu on turhaa, mutta aina elää kuitenkin pieni toivonkipinä.

Juha Hämäläinen

#10+14. EU vaikeuttaa brexitiä kiristämällä neuvotteluissa asioilla, joilla ei mitään tekemistä brexitin vastuiden kanssa. Tullivapauksien säilyminen eurooppalaisten maiden kesken on asia, josta ei edes tulisi neuvotella, se on itsestäänselvyys.

Brexitin pääsyy on EUn siirtolais- ja finanssipolitiikka. Myös Suomen tulee erota EUsta, jollei massamuuttoa pysäytetä sulkemalla siltä rajat. Schengen-sopimus on laadittava uudestaan siten, että vapaa liikkuvuus ei koske tunnistamattomia ja varattomia alueelle tulijoita. Eli tarvittaessa palautetaan kansallinen rajavalvonta.

EUn taloudelliset yhteisvastuut on minimoitava kattamaan vain EUn hallinto ja rajavalvonta. Valuutan, elinkeinojen ja kansantalouksien on tultava toimeen ilman yhteisvastuuta.

Tällainen vastaus puupäille.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Villi arvaus, mutta väittäisin, ettei Varsovan-liiton aikana Unkari ollut saamapuolella kuten eu:n jäsenenä nykyään. Eu ei vaadi Unkarilta muuta kuin, että se noudattaa yhteisiä pelisääntöjä

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Oliko eu:n yhteisissä säännöissä, että elintasosiipeilijät voi liikkua vapaasti maasta toiseen, eli harrastaa elintasosurffailua?
Jos tulijoilla on uskomusia, että vain he on oikeassa, kotoutuminen voi kestää jopa useita satoja vuosia, josta meilläkin on kokemusta, oliko siitä mustaa valkoisella,
eu sopimuksissa, että aletaan koko maailman sosiaaliluukuiksi

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eu ei vaadi Unkarilta muuta kuin, että se noudattaa yhteisiä pelisääntöjä"

Yksi merkittävä vaatimus on ottaa täysihoitoon siirtolaisia joista on pelkkiä kustannuksia ja aiheuttavat yhteiskunnallisia ongelmia omine uskomuksineen. Vaatimus on sama kuin Neuvostoliiton aikana, uskollisuus Euroopan unionille ja sokea tottelevaisuus.

Juha Hämäläinen

#13. Hulluuteen osallistuminen ei voi olla yhteisten pelisääntöjen noudattamista muualla kuin hourulassa. Olemme siis siellä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset