Arto Luukkanen

”Pitää alistua – otanko huivin?”

Hyvää lähestyvää Wappua!

Minä olin jo kirjoittanut blogin, jossa olisin ylistänyt kevättä, opiskelijoita, työläisiä ja naisia. 

Olisin siinä äärimukavassa blogissa miettinyt sitä mikä meitä yhdistää – sen sijaan mikä meitä erottaa. Sopu ja yhteisymmärrys ovat tärkeitä asioita; samoin rakkaus ja kuten Hjallis – tämä ministeriksi haluava nano-oligarkkimme niin nätisti sen sanoo - ”huolenpito”.

En kuitenkaan voinut laittaa tätä ”kukkaisblogia” tähän sillä minuun otti yhteyttä eräs nainen, joka kertoi tylyn kertomuksen Itä-Helsingistä.

Hänen hätänsä oli ilmeinen. Mitä keski-ikäinen nainen voi tehdä kun ei ole tilaa? Olla.

Vaihtoehto – huivi

Hänet on jo ryöstetty. Naista tönitään kaupoissa, hänelle huudetaan, kyynärpäätä tulee kylkeen kuin jääkiekkokaukalossa ja hän saa kuulla olevansa rasisti. Ainoa, joka häntä suojelee, on joskus paikalle sattuva järjestysmies. Kaiken kaikkiaan tavallinen arki Itä-Helsingissä tällaiselle keski-ikäiselle naiselle on henkisiä koettelemuksia ja fyysistä varuillaanoloa. Niin kaduilla, kaupassa, R-kioskilla kuin rappukäytävillä.

Perusturva on järkkynyt.

Hänen kysymyksenä minulle oli seuraava: ”pitäisikö hänen käyttää huivia tai burkhaa? Ehkä häntä ei sitten tönittäisi tai mätkittäisi?”. Huivi on alistumisen merkki ja merkki kuulumisesta erääseen kulttuuripiiriin.

Ehkä hän sitten voisi mennä kauppaan huolettomana? Ehkä häntä ei sitten syljettäisi kasvoille? Ehkäpä tässä olisi ratkaisu ongelmiin?

Miehittäjien edessä on alistuttava

Jäin pohtimaan sitä mitä minä vastaisin naisille.

On helppoa huudella keskiluokkaisesta ja täysin suomalaisesta asuma-alueesta että: ”…älä anna periksi! Soita poliisille tai pyydä näitä kyynärpään käyttäjiä keskustelemaan kanssasi! Perustakaa KiVa-ryhmä! Älä ole ennakkoluuloinen!”

Pohdin myös sitä miten suomalaiset ovat pärjänneet historiansa aikana. Meidän strategiamme oli taipua – ei taittua.  

Katolisen kirkon veronkerääjille piti olla nöyränä. Turun piispan edustajat halusivat olla läsnä kun viljaa korjattiin saadakseen täydet kymmenykset. Niskurointi ei auttanut. Vuonna 1340, tarkemmin sanottu 16 pnä kesäkuuta paavi Benedictus XII vahvisti omasta puolestaan Henrikin langettaman ja Uppsalan kaniikki Tuomas Johanneksenpojan vahvistaman kirkonkirouksen 25:lle Suur-Sääksmäen talonpojalle, jotka olivat niskoitelleet kymmenysten maksussa.

Selviytymisstrategioita on ollut monia. Suomen silloinen eliitti otti rälssikirjat tai myöhemmin väänsi nimensä ruotsalaiseksi. Heillä oli helpompaa. Monen nyt ruotsinkielisen eliittisuvun alussa on joku supisuomalainen ratsumies, joka palveli kuningasta sodassa ja unohti oman talonpoikaisen identiteettinsä.

Muun talonpoikaisen rahvaan ei auttanut muuta kuin nöyrtyä tai lähteä uudisasukkaiksi alueille, jossa ei ollut kruunua tai kirkkoa.

Pitääkö tarina paikkaansa? Vai onko ihminen rasisti jos uskoo sitä? Tai puhuu siitä?

Minä luotan tämän naisen tarinaan. Se on autenttinen eikä hänellä ole syytä liioitella.

Se, että tätä naisen kertomusta nyt käsitellään voi tietenkin olla rasismia. Ehkä sitä ei saisi tehdä? Pitäisi olla hiljaa. Ja vaieta. Ja alistua. Pyydän neuvoa meitä valvovilta nettipoliiseilta? Emmehän me nyt syyllisty rasismiin, vihapuheeseen tai ilkeisiin ajatuksiin?

Kaikesta huolimatta nostan naisen tarinan tänne blogiin ja kutsun kaikki keskustelemaan siitä mitä hänen pitäisi tehdä?

Hän epäilemättä seuraa itse näitä keskusteluja joten pyydän kaikilta osallistujilta hyvää makua, asiallisuutta ja hiukkasen empatiaa.  

Eli pitäisikö hänen laittaa huivi päähänsä tahi peräti burkha?

Pitääkö alistua? Olisiko sen helpompaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Mikäli tarina on totta, enkä sitä epäile, niin hankala on paikka ja surullinen tilanne. Se mikä on varmaan niin yhteiskunnalta ei hän apua tilanteeseen saa, ei vaikka hänelle mitä tehtäisiin. Sairaala paikkaa kyllä mutta turvaa et senkään jälkeen saa, se pitää pystyä järjestämään itse tahi läheisten avulla.

Yhteiskunta, päättäjät ja muut suvaitsevaiset, pitäisi pystyä haastamaan oikeuteen kyseisen henkilön turvan viemisestä. Hehän siihen ovat yhtä syyllisiä kuin itse häiriköijätkin.

Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa 100 varmaan radikalisoituisin, tarkemmim en voi asiaa tässä avata koska syyllistyisin vihapuheeseen suvaitsevaisia kohtaan.

Suomesta on mielestäni tehty maailmanhalaajien toimesta paska maa, ennen olin ylpeä suomalaisuudestani mutta nykyään sitä häpeän. Kiitos.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Suomen lain pitäisi päteä...myös Itä-Helsingissä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"hän saa kuulla rasisti" tarkoittanee, että hän saa kuulla olevansa rasisti?

Tuo on erikoista, koska selostuksesta ei ilmene, miksi hän saisi moista palautetta. Toisaalta luulisi, että moni muukin "alkuasukas" saisi Itä-Helsingissä samanlaista palautetta.

Johtopäätökseni on, että kertomuksesta puuttuu relevantteja yksityiskohtia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kiitos Kalevi. Minun virhe. Korjasin. Ikävä kun et usko tämän naisen kertomusta. Oletko ollut Itä-Helsingissä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Olen minä ollut Itä-Helsingissä käymässä viimeksi noin vuosi sitten. Uskon asiat allokoisin hiukan toisenlaisiin instansseihin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ehkä tuon puhelinsoiton sisältö oli niukka, mutta sellaisena indikaatio, jota voi pitää jonkin toisen ilmiön oireena.

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146480-tyto...

Aihe on tabu, jota myös muutamat musliminaiset ovat yrittäneet avata täällä Puheenvuorossa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos tarina on tosi niin . Ensimmäisenä pistäisi kännykästä (oletan että naiselta löyty kännykkä jossa on kamera) kameran päälle, ja kuvaa tilanteita, jossa haukutaan rasistiksi jne. ja muitakin vastaavia tilanteita... Tällä videolla voisi herättää hesalaisaisia ja ihmisiä muaalta Suomesta. Mutta ainakin silloin tietäisimme että tarina on tosi, ja Helsingillä on ongelma, josta voi ja pitää puhua!! Nyt tämä ilman todisteita on vain tälläistä huulenheittoa jota voi kuka vain harrastaa..

Tämä teko olisi sitä taistelemista vastaan. Helppoa? Ei helppoa mutta ei vaikeaakaan..

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Petri. Todisteita. Onko se vastoin laki? Salakuvaaminen? Pitäisikö aina soittaa poliisi? Kulkea ryhmässä? Tai sanoa: miituu!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yksilön eli ko. naisen valikoimaan kuuluu vastustus ja tapahtumien tallentaminen, pois muutto ja kauniisti sanoen mukautuminen realistisemmin alistuminen. Vastustaminen tuskin johtaa mihinkään mukavaan lopputulemaan, kuvaamisestakin saattaa tulla pataan, joten sitten muuttaa pois taikka alistuu, katse maahan, peittävät vaatteet ainakin ja ehkä mummon huivikin päähän. Naiselle vastaisin, että ongelma on yhteiskunnallinen, Suomi on täysin epäonnistunut ghettoineen ja tätä vastaan yksilö ko. nainen on aseeton. Voi se vähän lohduttaa ja ainakin suunnata se vatutus vielä tiukemmin oikeaan suuntaan vaikkapa Petteriin mutta niin että pysytään lakien rajoissa sillä yksilöistä myös toiseen suuntaan muodostuu yhteisö, yhteiskunta, eli kaikin tavoin tuomaan asia esiin ja pommitamaan loistokkaita päättäjiämme jotka siis kerraten ovat täysin epäonnistuneet tältä osin tehtävissään ja tulisi saattaa siitä vastuuseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Minä olen Itä-Helsingissä pyörinyt, ostareilla ja kuppiloissa, ja jopa ilman huivia, eikä yksikään sielu ole töninyt minua, saati rasistiksi väittänyt. On minulla kalpeaihoisia huivittomia tuttaviakin noilla alueilla, vakiasukkaita, eikä heitäkään ole tönitty tai rasistiksi väitetty.

Mutta jääköön tämä kokemus ja mielipide omaan arvoonsa. Kyllä me kaikki enemmän luotamme perussuomalaisen dosentin saamaan puheluun, joten minun jakamaani informaatiota voidaan huoleti kutsua isalmistiseksi, epäisänmaalliseksl, punavihreäksi - ja vieläpä ilman huivia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka. Ison miehen ja naisen kokemukset eivät ole samanlaisia. Se voi johtua ehkä...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jostain syystä niistä minun Itä-Helsingissä asuvista tuttavistani enemmistö on naisia...

Käyttäjän JarkkoPalmgren kuva
Jarkko Palmgren

Nuo mahdolliset tuon naisen kokemukset ovat arjen seurausta politiikan ylätason ongelmista. Se ,että Merkel kutsui ja sanoi: Deutschland Ist fur die Muslimen! -aiheutti vyöryaallon Torniosta. EU:n rajapolitiikan epäonnistumisen kanssa yhdessä myös Ruotsin rautateiden järjestämän " tummanahkaisille "ilmaisen liputtomuuskokeilun ja Ruotsin valtion järjestämät "irakilaisille jätkille " ilmaiset bussikyytijärjetelyt Suomen rajalle on aiheuttanut paljon tuskaa yksilötasolla. ( Raiskaukset jne..)

Suomen kohtalo on aina sidottu Saksan kohtaloon. Tänään radiossa prof. Seppo Hentilä kertoi 1 maailmansodasta. Suomi maksoi Saksalle kunniavelkaa ainoana maana vapaaehtoisesti 1918 Saksan miehitysavusta . Ståhlberg vaati sen maksmista 20-luvun ajan. Rauhansopimuksessa oli sovittu, että sodan hävinnelle Saksalle ei tarvitse kenenkään maksaa velkojaan. -Ja Suomi maksoi!

Suomen politiikan ylätaso on ja on ollut aina vahvasti Saksan myönteinen. Jos Saksa kääntää suuntaa, Suomi menee aina mukana, antaa vaikka rahansa uudelle "Ranskan ,Italian pankki-akselivalloille". ja siinä samassa Suomen lasten tulevaisuuden.

Turkin Erdogan ja Venäjän Putin päättävät Euroopan rajoista ja ylittäjistä.
-Ei EU itse.
Suomalainen rajamies päästää kaikki läpi! ( sanat : Sauli Niinistö pres.vaalitentti MTV ) -> juuri ennen katkoa, kun keskustelu pääsi käyntiin ... sitten mainosten jälkeen puhuttiin vaikka perhevapaista tai mistä tahansa liirum -laarumista.

Uuta invaasioaaltoa ja lopultakin sen Saksan johdon vaihtumista odotellessa...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tällaiset ongelmat laajentuvat koko ajan -- ne alkavat koskea myös meitä kaikkia jotka kirjoitamme "maahanmuuttokriittisesti". Myös Suomessa islam-kriittisiin kirjoittajiin kohdistuva uhka kasvaa, kuten on käynyt monissa vanhoissa eurooppalaisissa valtioissa. Eikä meillä ole sellaista viranomaistahoa joka meitä suojelisi -- maassa on vain voimiltaan vahvistettu "vihapuhejahtiin" koulutettu nettipoliisi. Ja sillä on kasvava "rasisteja" ilmiantava toimeksiantajajoukkonsa, joka tuskin ymmärtää, että ilmiantokulttuuri kuuluu totalitarismiin, ei demokratiaan.

"Kansanryhmää vastaan kiihottamista" ja "uskonrauhan rikkomista" koskevat lakipykälät pitäisi mitä pikimmin uudistaa niin, että kaikki kuvitelmat niin sanotusti "heikosta, suojelua tarvitsevasta vähemmistöstä" saataisiin oikaistua ja vastaamaan todellisuutta. Itse olen ajatellut lopettaa julkiset kirjoitteluni kunnes nuo käsitteellisesti sekavat pykälät uudistetaan.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Suomi suorittaa parhaillaan vapaaehtoista alueluovutusta Itä-Helsingissä. Olimme 13 vuotta poissa Helsingistä ja Mestari-Vartiaisen oheistusta noudattaen, myimme talomme ja palasimme työn perässä stadiin. Muutos pistää muualta tulevan silmään – etenkin kun köyhälle sopivat kämpät ovat Itä-Helsingissä. On vaikeaa ymmärtää, mikä on tämän holtittoman väestönvaihdon päämääränä.

Sivilisaatioiden törmäys tarkoittaa kantasuomalaisen kohdalla mm. sitä, että sitä huomaamattaan omaksuu erilaisia väistämiskäytäntöjä, koska markettireissulla pelottaa. Kantis on kuin ”sammakko kattilassa” ja ei tajua, että on vähä vähältä marginalisoitu omassa arjessaan. Päättäjien silmissä itähelsinkiläisellä kantasuomalaisella ei ole minkäänlaista puolustettavissa olevaa identiteettiä, vaan häntä määrittää enintään köyhyys, juoppous ja epäaktiivisuus. Kun meidät sitten assimiloidaan muualta tulleeseen kulttuuriin, ei mitään hyvää ja arvokasta ole kadonnut. Jotakin ihanaa on kuitenkin tullut tylsän ja epätoivotun tilalle. Sen uuden ja paremman ihastelussa parempiosaiset voivat kilvoitella sitten keskenään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Prinssi Daniel tuotiin parin tunnin visiitille Espooseen, Victoria tuskin uskaltaa senkään vertaa..vastassa suomalaiset naislaumat omistajalippuineen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Arto: "Pohdin myös sitä miten suomalaiset ovat pärjänneet historiansa aikana. Meidän strategiamme oli taipua – ei taittua. "

Samaa olen miettinut, mutta lopputulema on eri. Suomalaiset eivät ole taipujia, vaan väistäjiä. Kansa, joka on ollut koko ajan liikkeessä, väistämässä öykkäreitä ja kusipäitä. Siksi suomalaiset päätyivät juuri jääkauden lopun vapauttamille maille, turvaan, omaan rauhaan. Vastaan sitten tuli lännen cro-magnonit, joten ei voinut paeta enää, piti jäädä niille sijoille Suomenniemelle. Nyt on sitten uusi ajojahti alkamassa. Mihin paeta?

Nyt kannattaa ostaa maata Lapista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Lappi! Viimeinen turvapaikka)))

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Historiallinen perspektiivi blogissa tekee hyvää, ainakin tällaiselle historiaa tuntemattomalle. Itäkeskuksen tunnen, eikä siellä kaikki ole kohdillaan - etenkin Puhoksen puolella.

Asiat menivät pieleen 2015, jolloin tuli maantavaksi, jopa kunnia-asiaksi olla vain ja ainoastaan "pakolais"-myönteinen ja torjua kaikenlainen kriittisyys maahanmuuttoa kohtaan.
Kritiikkiä, etenkään rahvaanomaisesti ilmaistuna, ei maahanmuuttoa kohtaan Suomessa sallittu - eikä sallita. Kritiikki on osattava paketoida hajuttomaksi ja mauttomaksi. Näin nätti, hymistelevä kritiikki jää sanasiistien oikeinajattelevien oikeudeksi.

Pahin (2015) tapahtui maan johdossa. Muistatte ministeritason talonvuokralle tarjoamisen ja sen peruuntumisen. Muistatte kuinka Petteri Orpo ja Alexander Stubb kiersivät "pakolaiskeskuksia" ja hokivat "monikulttuurisuus on rikkaus". Tuohan on aivan totta, rikkaushan se on, mutta vain sopivina annoksina, niin että molemmat osapuolet voivat hyvin - myös maan alkuperäiset kansalaiset. Ei ole koskaan rikkaus, jos maahan tulee kerralla liikaa elätettäviä, joista suuri osa on tullut väärin perustein (koskee koko Eurooppaa). Kun vielä kansalaisten epävarmuuden tunteelta ja kritiikiltä viedään oikeutus, ongelmat patoutuvat. Itäkeskuksen tilanteen pitäisi jo herättää uinuvat.

Muistattehan kuinka päättäjät sitten ottivat opikseen, "järjen käteen" ja puhuivat rehellisesti kansalle: Kansalaiset, medborgare, maatamme on nyt kohdannut suuri ongelma ("pakolaistulva" 2015), jonka kustannuksia maksamme vielä pitkälle tulevaisuudessa, mutta me viisaat päättäjät hoidamme tämän asian parhain päin. Teemme kaikkemme teidän parhaaksenne ja niin ettei vastaava tilanne pääse toistumaan. Työskentelemme hartiavoimin, että eräissä maissa sodan kauhuista kärsiville voisimme tarjota apua oman kulttuurin kotoisissa oloissa, missä he voisivat tuntea turvaa ja olojen muuttuessa palata kotikonnuilleen. Teillä, arvoisat Suomen kansalaiset ei ole huolta. Arvostamme teitä ja maatamme. Näin toimien me kaikki, myös uudet kansalaisemme, voimme paremmin nyt sekä tulevaisuudessa - ja näin monikulttuurisuudesta voi muodostua rikkaus terveellä ja kestävällä tavalla.

Ettekö muista tuollaista puhetta. Hyväksytään. Sellaista mitä ei ole tapahtunut, on vaikea muistaa.

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Itäkeskuksessa olen asunut lähes viisi vuotta. Mitään ongelmia ei ole ollut. Paitsi Suomi Ensin -liikkeen mielenosoitus pari vuotta sitten toi hetkellisen tunteen vastakkainasettelusta, mutta myös myötähäpeästä. Puhoksen ostarillakin on aivan loistava Lähi-idän ruokaa tarjoava ravintola Kirkuk sekä monipuolinen elintarvikekauppa Alanya. Ainoa huono puoli joka tulee mieleen Itäkeskuksesta on sen punabetoninen miljöö, se ei ole mitenkään esteettisesti kaunis.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

taisi tulla "alkorytmi"))))Usarille

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset