Arto Luukkanen

Berneriä suojellaan? Finaviagate paisuu

Iso-Britannian sisäministeri Amber Rudd erosi sunnuntaina ns. Windrush-skandaalin takia. Syy sisäministerin eroamiseen oli siinä, että hän uskottiin johtaneen harhaan yleisöä oman ministeriönsä suhtautumisessa laittomien siirtolaisiin.

Sisäministeri yritti vielä viime viikolla puolustaa itseään sanomalla, että hän ei tiennyt asiasta ja että hallitus ei aikonut suinkaan karkottaa karibialaisten siirtolaisten jälkeläisiä pois maasta. Hän myös esitti virallisen anteeksipyynnön ja lupasi kompensaatioita.

Guardian-lehti kertoi kuitenkin, että Rudd oli erään hallituksen memorandumin mukaan tiennyt asiasta. Rudd yritti sen jälkeen kertoa, että hän ollut nähnyt kyseistä raporttia mutta totuus tuli lopulta esille.

Mikään ei auttanut – hän oli peitellyt asiaa, jallittanut parlamenttia ja johtanut sen komiteaa harhaan. Hänen asemansa muuttui mahdottomaksi.  

Miksi Rudd erosi?

Siksi, että Iso-Britanniassa parlamentarismilla on vahvat juuret.  Nämä juuret ovat itse asiassa niin vahvat, että varsinaista perustuslakia ei ole varsinaisesti kodifioitu.  Ajatus luottamuksesta, parlamentin ja lain vallasta on ollut niin sitkeä, että sitä ei ole edes kirjattu erikseen ylös.

Parlamentarismin eettiset periaatteet ovat myös niin väkevät, että skandaaleihin, valheisiin tai jujuttamiseen syyllistynyt hallitus tai ministeri on joutunut pyytämään eroa jo ns. vahvan epäilyksen perusteella. Median nostamat korruptöörit ja kepulimiehet ovat eronneet vapaaehtoisesti – yleisen mielipiteen pakottamana. 

Traditio on ollut niin vahva, että vasta maaliskuun 19 pnä vuonna 1997 Iso-Britannian parlamentti katsoi asialliseksi kirjata ylös ns. ministerin vastuunjulistuksen. Siinä todetaan yksiselitteisesti: ”…if Minister knowingly mislead the House, The House will expect them to offer their resignation to the Prime Minister”.

Suomi parlamentarismin slummina

Meillä länsimaisen parlamentarismin säännöt ovat vielä silkkaa hepreaa. Uusin suomalainen esimerkki on pöyristyttävä.

Valtionyhtiö Finavia sai maaliskuussa Helsingin hallinto-oikeudelta määräyksen, että Valtiontalouden tarkastusviraston muistio Finavian hallituksen päätöksenteosta ja hallituksen jäsenten keskustelusta on täysin julkinen ja avoin.

Muistio salattiin alun perin tietoisesti.

Syy pimittämiseen johtuu ilmeisesti siitä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ohjaili henkilökohtaisesti ja tarkoituksella Finaviaa tilanteessa, jossa yhtiö oli hävinnyt vuosina 2009-2011 tehtyjen johdannaiskauppojen purkamisen seurauksena 34 miljoonaa euroa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnön mukaan liikenne- ja viestintäministeriö ts. ministeri Berner puuttui valtionyhtiön operatiiviseen toimintaan kyseenalaisella tavalla. Finavian papereita ei ole kuitenkaan tullut julkisuuteen.

Ne on pimitetty.

Se johtuu siitä, että Finavia on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen eikä halua papereita julkisiksi. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan muistio ei sisältänyt Finavian tai muiden liikesalaisuuksia. Oikeuden mukaan tarkastusvirasto salasi taustamuistiosta tärkeitä kohtia.

On hyvin mahdollista, että paperit paljastaisivat ministeri Bernerin arveluttavan roolin valtionyhtiön tappioiden peittelyssä.

Pitäisikö Bernerin erota?

Kysymyksiä on paljon. Onko Berner aktiivisesti ja yksinteoin pyrkinyt salailemaan omaa arveluttavaa toimintaansa ministerinä? Ketä hän on suojellut? Miksi huonoista liiketoimista ei ole nostettu hälyä? Onko Bernerin kiellettävä kaikki, ettei hänen erostaan synny hallituskriisiä juuri ennen SOTE-äänestyksiä? Onko pääministeri Juha Sipilä mukana tässä pimityksessä?  

Isossa-Britanniassa Bernerin kaltainen ministeri olisi jo historiaa.  

Siteeraan tässä Oliver Cromwellin kuuluisaa sanontaa, jolla hän hajotti ns. pitkän parlamentin. Sitä on käytetty myöhemminkin Iso-Britannian parlamentissa.

Kieli on raamatullista ja vanhahtavaa mutta puhtaasti kirjallisessa mielessä se on iskevä.

Lauseissa on mukana kärsimättömyyttä ja kyllästyneisyyttä, joka sopisi tähän tilanteeseen.

"Te olette istuneet täällä liian pitkään ettekä ole saaneet mitään hyvää aikaan. Menkää minä sanon ja olemme sujut. Jumalan nimessä menkää” (Depart, I say, and let us have done with you. In the name of God, go).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Eräs kommentti Britanniasta: " Amber Rudd was 21 months at the Home Office - famously the most toxic and dangerous place to be a SoS or a Minister. Probably the only job where months in post is the standard measurement.
How many Home Secretaries have survived more than three years in the last 50 years?"
Ts. tuulinen paikka mutta parlamentarismi toimii siellä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ne tekevät se itse. Se onkin moderni läntisen yhteiskunnan pohjavirtausten paljastumistapa. Rauhallisesti, yhtähyvin ministeriöissä kuin Kuopion torilla.

Maailma muuttuu yksilöiden tiedostamistasolla. Peiliin katsomalla, sanoo suomalainen. Jokainen on oman elämänsä dosentti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”– Tällä työllä on aloitus ja päättymispäivä. Olen yrittäjä, joka hoitaa nyt lupttamustehtävää (?). ” Haluaisin palata elinkeinoelämään pystypäin ” // Yle henkilökuva Anne Berneristä.

Mitä muuten tulee noihin outoihin talouskytkentöihin, niin mikä puolue on usein mukana näissä kummallisissa kytkennöissä, joissa yhteiskunnan rahojen rinnalle nousee helposti niiden omien rahavirtojen sääntely ja oma etu ?

Btw. Sivistyneessä maailmassa noista kikkailuista tervattaisiin ja höyhennettäisiin perseet esimerkiksi muille siltarumpusuhmuroijillle ja sikailijoille. Suomessa vaietaan asiasta molemmilla kotimaisilla ja painetaan asia äkkiä unhon suohon.

Ei siis ihme, että politiikka on ’hiukan’ rikki.

https://www.nykysuomi.com/2016/08/27/oikealla-asia...

Nikolai Holopainen

Mistä tämä Anne Berner tuli? Hän ei sovi ollenkaan Kepun profiiliin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sveitsistä??? Tyypillinen suomalainen talonpoika?

Nikolai Holopainen

Hän yritti Fingriditöidä Suomen tieverkon. Kenen asialla?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toivottavasti blogisti ei kyllästy 'jankkaamaan' samaa, koska aihe on niin tärkeä ja valitettavan ajankohtainen liki päivittäin suomalaisen politiikan ihmemaailmassa. Miten suomalainen poliittinen kulttuuri on edes mahdollinen kun tosiaalta hyveitämme väitetään olevan luotettavuus, rehtiys, suorasukaisuus, vähäpuheisuus (suoraan asiaan), totuudenmukaisuus ... kun samalla meitä hallitsee porukka joka ei ole mitään näistä, eivät ole mistään vastuussa koskaan, saavat valehdella, koplailla, söheltää täysin vapaasti joillain täysin kummallisella suomalaisella mandaatilla jossa kansa vain katselee sivuun* jota ns. eliitti käyttää mitä härskimmin hyväkseen?

Eliitin, päättäjien luulisi edustavan korkeampia hyveitä kun taas rahvas ymmärryksen puutteessa voi toimia vapaammin, Suomessa rahvas, perusduunari, edustaa hyveitä kun taas eliitti, päättäjät voi tehdä melkein mitä vain ...

*Kokoomus on yhä uusimman tutkimuksen mukaan luotettavin puolue jonka voi ymmärtää vain jonkun kummallisen kansan alemmuuskompleksin kautta, vaikka minä en herrojen kotkotuksista mitään ymmärrä ja ne näyttävät täysin järjettömiltä kai niissä joku juju on koska herrra on herra.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Elina Lepomäki kirjassaan toteaa Anne Berneri on tämän hallituksen yksi parhaista ministereistä yhdessä Juha Sipilän kansa. Näin luin Suomenmaa verkko lehdestä.
Anne Berneri on tuonut uusia visioita ja edistyksellisyyttä muunmuassa uusi taksilaki joka tulee kohta voimaan. Anne Bernerin esitys niin sanotusti veroboksista autoihin kiinnitettäväksi oli ollut ehdoton in.
Mitä tulee Finavian hölmöyksiin niin on hullua kuvitella saatavan joltakin virkamieheltä 34 miljoonaa. Hölmöysten tekoaikaan Ministeri Anne Berner ei ollut mailla eikä halmeilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Anne Bernerin esitys niin sanotusti veroboksista autoihin kiinnitettäväksi oli ollut ehdoton in."

Pakollisella nilkkapannalla voisi verottaa kaikkea liikkumista kuten myös liikkumattomuutta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Veroboksi on ok, sillä nykyisellä atoverotuksella maksat naapurin tienkäyttöä jos ja kun käytät itse vähän autoa. Lisäksi kun autovero perustuu päästöihin ja miltei päästöttömät hydridit valtaa tiet. Joten on pakko siirtyä kilometri perusteiseen veroon.
Jo 1970-80 luvulla Ruotsissa oli mekaaniset boksit dieselautoissa josta ilmeisesti katsastusmies luki kilometrit. Nyky boksi on edistynyttä tekniikkaa. Taisi olla niin että EU vaatii kohta boksit autoihin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

no sitten jos Lepomäki sano nii...tottakai)))

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset