Arto Luukkanen

Sananvapaus sammui Saksassa?

Torstaina 3. toukokuuta vietettiin kansainvälistä sananvapauden ja lehdistönvapauden päivää. Demokratiassa tarvitaan mediaa, sanomalehtiä ja myös tavallisten kansalaisten vaikutuskanavia ja mielipidefoorumeita.

Lyhyesti: sananvapautta.

Suomessa perustuslaki määrittelee asian seuraavasti: ” Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”

Länsimaisen sanavapauden perusteet tärisevät Euroopassa. Se johtuu siitä, Saksan hallitus sääti viime lokakuussa lain, jonka mukaan maa asettaa vapaalle sanalle tiukat normit.

Lain mukaan viranomaiset voivat antaa julkisen palvelun yhtiöille kuten Facebookille, Googlelle ja Twitterille aina 50 miljoonaan euroon kohoavan sakon, jolleivat ne poista sosiaalisesta palvelusta sellaisia kommentteja ja postauksia, jotka vahingoittavat tätä lakia. Sakkoja voidaan langettaa myös tavallisille ihmisille näiden laittomista postauksista. Nettipoliisi on totta.

Saksan uusi laki - “NetzDG”

Saksan parlamentti määräsi viime vuonna, että sosiaalisessa media joutuu poistamaan tai blokkaamaan ”selvät rikolliset rikkomukset” kuten kunnianloukkaukset, herjaukset ja yllytykset. Saksan hallitus antoi ns. ”armonaikaa” yhtiöille aina vuodenvaihteeseen saakka. Sen jälkeen on reippaasti näyttänyt, että esivalta ei turhaan kanna miekkaansa. 

Paikalliset oikeudet ovat jo antaneet tuomioita, joiden mukaan julkisen palvelun yhtiöt ovat joutuneet poistamaan sisältöjään internetistä. Erityisesti Facebook on joutunut varpailleen ja se onkin siivonnut sisältöään Saksassa. Uhkasakon korkea hinta on iso pelote.

Facebook joutui myös esittämään lausunnon, jonka mukaan se ”jakaa Saksan hallituksen tavoitteen taistelussa vihapuhetta vastaan” ja ”on jo saavuttanut huomattavaa edistystä laittoman sisällön poistamisessa”. Hallitus on hankkinut lain valvontaa varten suuren poliiseja. Saksan nettipoliisi on nyt todellisuutta. Mukana on esimerkiksi psykologeja ja valvontapoliiseja, joiden tehtävänä valvoa, että nämä yhtiöt toteuttavat lupauksensa. Saksan laki on tässä asiassa tinkimätön: vihapuheen kylväjät joutuvat vastaamaan teoistaan. 

Puhdas netti vai sananvapauden kuolema?

Virallisen Saksan kova linja on merkinnyt myös sitä, että tavalliset sosiaalisen median käyttäjät ovat joutuneet suurennuslasin alle. Mutta onko tässä puututtu vain oireisiin – ei itse asiaan? Samoin - onko Saksan hallitus kulkemassa kohti vapaan sanan loppua?

Tässä muutamia esimerkkejä: eräs nainen sai 30 päivän kiellon toimia Facebookissa kun hän postasi omalle seinälle kuvan, jossa iranilainen naislentopallojoukkue pelasi 1970-luvulla. Sen viereen hän liitti valokuvan, jossa nykyinen joukkue pelaa peittävissä huiveissa.  Samoin tykkääminen väärästä asiasta voi johtaa oikeuteen ja sakkoihin. Myös huumori on vaarallista: esimerkiksi eräs 62-vuotias nainen Saksassa sai 1 350 euron sakot jaettuaan vitsin siirtolaisista internetissä. Väärille asioille ei naureta.

Lain arvostelijat ovat protestoineet sitä, että valtion uusi sensuuri tekee vapaasta sanasta täysin mielivaltaisesti tulkitun asian, jota isot yhtiöiden lakimiehet tai sitten paikalliset oikeusistuimet tulkitsevat. On myös ihmetelty valvonnan vaikeutta: sensorilla on noin 10 sekuntia aikaa päättää onko joku kirjoitus lainvastainen vai ei? Tapahtuuko oikeus 10 sekunnin pikavauhtia?

Uusi laki on työllistänyt oikeusistuimia. Esimerkkinä tästä voidaan todeta, että eräs tuomioistuin Berliinissä joutui miettimään oliko sveitsiläisen lehden Basler Zeitungin uutinen Unkarin pääministerin lausumasta uutisoituna itsessään rikos? Entä oliko siitä tehty Facebook-lausuma lainvastainen. Onko kommentointi ja vaihtoehtojen esittäminen todellakin vihapuhetta? Onko kriittisyys rikos?

Mitä mieltä saksalaiset ovat?

Entä miten saksalaiset suhtautuvat asiaan itse?

Näyttää siltä, että varsin positiivisesti. Kyselyissä 67 % saksalaisista hyväksyi hallituksen politiikan. Tätä tulosta pitää kuitenkin arvioida kriittisesti. Teoriassa saksalaiset epäilemättä haluavat siivota internettiä vihapuheesta tai vahingollisesta sisällöstä. Mutta entä käytännössä?

Saksalaiset ovat törmänneet käytännön ongelmiin: mikä on se taho, joka määrittelee vihapuheen tai vahingollisen sisällön? Eikö sensuuri tapa lopulta vapaan sanan ja mielipiteenvapauden? Jonkinlaisia sääntöjä on oltava ja oikeusistuimilla on oikeus määritellä onko joku loukannut jonkun kunniaa, mutta voiko vihapuheelle löytää tarkkaa ja oikeudessa pätevää määritelmää?

Meillä Suomessa tähän asiaan puuttui Eduskuntatutkimuksen instituutin johtaja Markku Jokisipilä kun hän Turun Sanomien kolumnissa totesi vastaansanomattamasti: ”

”Vihapuhetta ei edelleenkään ole lainsäädännössämme määritelty. Termistä ei ole olemassa mitään yksiselitteistä, yleisesti hyväksyttyä ja kriittistä tarkastelua kestävää määritelmää. Se ymmärretään niin ristiriitaisilla ja poliittisesti latautuneilla tavoilla, ettei sitä missään nimessä tulisi käyttää julkisen päätöksenteon ohjenuorana, juridisista ratkaisuista puhumattakaan.”

Diktaattorit tykkäävät venyvistä lakipykälistä

Purukumin tavoin venyvät lakipykälät ovat aina historiassa olleet totalitarismin mieleen. Siksi äärimmäisen tarkasti määritelty ja laskettava oikeudenkäyttö on oikeusvaltion tärkein osa.

Myös Saksa joutuu miettimään tätä asiaa tulevaisuudessa. Tuliko tehtyä perustuslainvastainen laki? On ilmeistä, että lain sisältö aiotaan punnita perustuslakituomioistuimessa. Mutta sen ovat nimittäneet poliitikot tuomareista, joilla lähes aina on puolueitten jäsenkirjat taskussaan. Kokemuksen mukaan suuret asiaehdotukset menevät aina läpi siellä.

Tähän liittyy myös toinen periaatteellinen ongelma. Onko julkisen sanan toimija ts. kustantaja, painaja yms. vastuussa siitä, mitä niissä kirjoitetaan. Tähän mennessä länsimaisessa oikeudessa vastuu on ollut kirjoittajalla. Kun se nyt siirretään internet-portaaleihin, niin kyseessä on seitsemänpeninkulman hyppäys.

Nämä portaalit eivät ole tarkoitettu edes julkaistavien tekstien lukemiseen, kuten kustantajat tekevät. Pikemminkin kyseessä on vapaan sanan foorumien kaataminen. Jos joku antaa käyttöön kentän, sitä varten, että siellä puhuttaisiin vapaasti eri asioista, niin on hän nyt vastuussa sisällöistä. Eli joutuu pakosta ryhtymään vapaan sanansa sensoriksi.

Esimerkiksi Uusi Suomi näyttää ottaneen tämän ”hyvä-sensorin” roolin tyytyväisenä vastaan. Hyvä niin. Oikein hyvä!

Onko siis sananvapauden kaventumiseen syynä sosiaalinen media itse?  Vai onko syynä globalisaatio, jossa miljoonat ihmiset etsivät uutta kotia, turvaa tai parempaa elintasoa muualta? Vai onko kyse siitä, että joku lännen vastainen taho käy meitä vastaan hybridisotaa?  Vai käymmekö me itseämme vastaan jonkinlaista sotaa?

Suomea ajatellen Saksan kehitys on tärkeä.

Me peesaamme Saksaa tässäkin asiassa. Joudummeko mekin kohtaamaan nettipoliisit ja sakot väärästä ajattelusta ja sananvapauden väärinkäytöstä?

Näyttää siltä, että viime päivinä on ahkerasti jaeltu kutsuja poliisin luokse. Onko suomalaisen ”Gutmensch” poliisin - POLPON -  tarkoituksena aloittaa ns. ”taviksista” ja sitten saada joku kansanedustaja kiinni? Ennen vaaleja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nonnii samassa harhassa näytät nyt elävän kuin marcodewittiläiset?
Polpo voi jee :D

Facebookilla on yhä oikeus poistaa Facebookista vaikka millaiset viestit. Itsekkin olen joutunut "uhriksi" mutta hyväksyn sen ja tarkastelen omia sanomisiani Facessa tarkemmin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Taru rakas ystävä. Minä kun en niitä dewittejä lue...kerro minulle?? mitä ne oikein kirjoitti. Sinä kun tarkkailet niin hyvin)))

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

1930 Saksassa oli samanlainen ilmapiiri kuin nyt Suomessa, on vain yksi kanava josta tulee totuus ulos? Miten sitten jos "oikea" tieto menee sellaisenaan väärään mediaan se muuttuuko valeeksi?
Mielenkiintoista on, että puhutaan vaan valemediasta, mutta ei anneta esimerkkejä?
Tietenkin pitäisi olla vastapuolella vastaava asema kertoa oma näkökantansa!

Aatun Saksassa oli muka totuusmedia joka julkaisi vain totuutta, jälkikäteen kun uskalleettiin sanoa, sehän olikin liki kaikki valetta!

Samoin oli kaikkien kannattamassa neukussa, meidän vasemmisto ainakin intosi kovasti sen perään! Oli vain yksi media, kirjoittiko ja puhuiko se vain totta?

Pressiklubia katsellessa tänään naisesiintyjä oli kuin palkattu vihapuhuja muita medioita kohtaan!

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Itäisessä Saksassahan tämä Vastuullisen Median perinne jatkui keskeytyksettä 1980-luvun lopulle saakka, sitten tuli muutama villimpi vuosikymmen ja nyt Angela, Horst ja Katarina saavat taas huokaista helpotuksesta kun valvonta pelaa jälleen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa on näinä aikoina pikemminkin saman kaltainen ilmapiiri kuin 1970-luvulla pysähtyneisyyden ajan YYA-Suomen lumedemokratiassa - vaaran vuosien versio 2.0. Kumma kyllä, heppa vain on vaihtunut, mutta ratsastajat näyttävät tutuilta.
Sananvapaus on sammumisvaarassa lastenohjelmista globaaleihin kansainvaelluksiin, tiernapojista alpakoihin, valuutasta velkakirjoihin jne.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Eikös vaaran vuodet olleet pikemminkin 40-luvun lopussa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toki.
Epäselvä ilmaisuni tarkoitti, että se versio 2.0 oli 1970-luvulla. Nyt lähestytään sitten versiota 3.0. :-)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

älyllinen toiminta näyttää sammuneen,,,,jossain päin))))

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ylläpidolle Saksassa annetaan 24h jos oikein muistan, poistaa "laiton" kirjoitus tai kuva. Koska aika on näin älytön, ja uhkasakko niin suuri, poistoon menee varmasti suuri osa kirjoituksia "varmuuden vuoksi". -Olen kuullut myös että koomikoilla on vähän hankalaa kun huumoria ei aina ymmärretä huumoriksi...Aivan uskomatonta, tällaistako haluamme? -Kirjoitusoikeuksien palauttaminen kestää, vaikka valitus menisikin läpi. Aivan mielivaltaista: Sananvapaus on tosiaan viety.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ihan hyvä. Niin mäkin teen hallinnoimillani sivuilla.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Sitten täytyy tarkistaa kirjoituksensa vielä pari kertaa entisten tarkistusten jälkeen, ennen kuin painaa [Tallenna]-nappia. Ei siis mikään elämää suurempi riesa.

Ja ehkä hankkia alkolukko näppäimistöön? Tätä minunkin pitää harkita.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Otan kantaa tähän osaan Luukkasen argumentointiketjusta:
"Purukumin tavoin venyvät lakipykälät ovat aina historiassa olleet totalitarismin mieleen. Siksi äärimmäisen tarkasti määritelty ja laskettava oikeudenkäyttö on oikeusvaltion tärkein osa.

Myös Saksa joutuu miettimään tätä asiaa tulevaisuudessa. Tuliko tehtyä perustuslainvastainen laki? On ilmeistä, että lain sisältö aiotaan punnita perustuslakituomioistuimessa. Mutta sen ovat nimittäneet poliitikot tuomareista, joilla lähes aina on puolueitten jäsenkirjat taskussaan. Kokemuksen mukaan suuret asiaehdotukset menevät aina läpi siellä."

Jos poliitikot Saksassa todella nimittävät (vain) jäsenkirjatuomareita perustuslakituomioistuimeen, Luukkasen pelko lienee aiheeton, koska yksi ainoa aatteellinen taho ei ole tuomarinimitysten takana.

Diktatuurilakien läpimenoa juuri Saksassa puolestaan pidän varsin epätodennäköisenä historian valossa.
http://www.dw.com/en/the-law-that-enabled-hitlers-...
https://definitions.uslegal.com/d/dictatorship/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Vanhasta kunnon Neuvostoliitosta on seuraava anekdootti: "Tass on julistanut kilpailun parhaasta poliittisesta anekdootista. Ensimmäinen palkinto: 25 vuotta työleiriä."

Mutta erittäin tärkeänä sivujuonteena tässä aina uudestaan nousevassa tragikomediassa on nyt sen uusi, nykyteknologinen puoli: Koska portaaleissa on niin paljon aineistoja, ettei ihmissensori millään ehdi käydä niitä läpi, niin tehtävä siirtyy enemmän ja enemmän tietokoneille ja keinoälyille. Eli koneet ryhtyvät päättämään, mitä ihmisillä on oikeus sanoa ja mitä ei. Tässä on ehkä kaikkein vaarallisin läpimurtokohta Stephen Hawkingin dystopiolle reaaliseen elämäämme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika pätevä kone saa olla joka vertaa kahta valokuvaa ja näkee näiden välisen suhteen ja päättää syyllisyydestä vihapuheeseen. Vihapuhe pitäisi ensiksi tarkasti määritellä ennenkuin kone voisi siitä päättää ja määritelmä taas olisi mahdotonta jos ei kaikkea puhetta kielletä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jep ja kiertoilmaisuin toteutettujen pläjäysten perässä koneet eivät pysy lainkaan, eivät ymmärrä vivahteita, sarkasmia.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #24

Iät ja ajat ovat fiksut kriitikot huijanneet ammattinsa luonteen mukaisesti konemaisesti ajattelevia sensoreita huumorilla ja kiertoilmaisuilla. Näin on ja tulee olemaan myös konesensuurin sisäänajovaiheessa. Mutta huumorilla, sarkasmi mukaanlukien on oma logiikkansa ja lainalaisuutensa. Keinoäly, joka "ajattelee" luovasti tavallisten tietokoneitten "konemaisuuteen" verrattuna, pääsee tästä kyllä jyvälle vähän harjoiteltuaan. On vain ei kovin pitkän ajan kysymys, milloin ne pystyvät haistamaan epäilyttävää huumoria ainakin yhtä hyvin kuin ihmismuotoiset keskivertosensorit.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Luultavasti Brysselistä tilattu tekoäly lähettää epäselvissä tapauksissa molempien kuvien julkaisijat leirille uudelleenkoulutukseen.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Koneet eivät toki vielä läheskään kaikkeen pysty, varsinkaan kuva-alalla. Mutta keinoälyn tavattoman nopeaa oppimiskykyä ei kannata aliarvioida. Määrittely koneille kyllä onnistuu -vaikkei halutakaan tehdä sitä viralliseen lakiin siksi, että jäisi keskustelualueita, jotka varmasti olisivat laillisia. Nämä erikois- ja rajatapaukset sitten hoitelee ihmissensori, joka niin halutessaan tulkitsee ne laittomiksi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Radiosta kailotetaan päivittän kuinka mediat pyrkii suojelemaan sananvapautta. Mutta kumma juttu että "rikastusuutisissa" ei ole kommentointimahdollisuutta lainkaan. Ja suurin pelko taitaa olla se että kirjoitetaan vääriä mielipiteitä vaikka kuulemma jokainen mielipide on yhtä tärkeä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

käytettyjen kirjojen puolesta sanoisin: apua!!??))) Sitten vakavasti: on tämä vaikeata. Saada suomalaiset puhumaan samasta asiasta. Kun argumentit loppuu alkaa älämölöö.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ja kaiken aikaa "alkorytmit" pelaa))) hän kyllä tietää

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

apua...minulle tuli mieleen??!!! Entä jos käytettyjen kirjojen kauppiasta ei ole edes olemassa...entä jos se on Markun...Huuskon...pseudonyymi?? Onneksi olen väärässä ja tämän vain tätä öistä höperyyttä. Anteeksi Markku))))) ehkä "alkorytmit" on peukaloitu???

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ainoa toivoni on,että tulevilla vallanpitäjillä on oikea luonnonoileuksiin pitäytyvä lainsäädäntö tukenaan tulevassa Neuroopassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

vielä kerran: "alkorytmi" toimii))))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaisen ajattelun jäätymispiste on 1918. Ikiroutaa.

Läntisen ja itäisen ajattelun veljessota Euroopassa kristittyjen ja juutalaisten kesken nosti holokaustin tuhkasta maanosan uuteen järjestykseen. Saksassa asenteet ovat pehmentyneet.

Italiassa punabrigadien sisällissota mafiafasisteja vastaan on siirretty dosenttien kirjoihin historiallisessa kompromississa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saksassa kokeillaan rautatieasemalla ihmisten kasvojen tunnistusta. Se on poliisin tekemä kokeilu. Johtaako Euroopassa vapaa liikkuminen anonyymiteetin loppumiseen. Sananvapaus vähenee ja ihmiset ovat seurannassa ja valvonnassa ympäri vuorokauden. Aina tiedetään missä olet ja kuka olet.

Kasvojen tunnistuksessa mikroilmeiden analysointi on uusi innovaatio, jota kehitellään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiinassa ollaan pitemmällä. Kokeilevan BBC:n toimittajan kasvot kuvattiin ison kaupungin poliisiasemalla jonka jälkeen hän lähti vaeltelemaan kaupungilla kunnes
muutamassa minuutissa paljastui poliisien näyttöruuduille! Todella hämmentävää. Tuhansia kameroita asennettu joka puolelle. Kiinalaiset väittävät ettei kenelläkään ole huolta, jos omatunto on puhdas, vain rikollisia jahdataan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa voisi säilyttää sananvapauden.

Tulevaisuudessa tällainen erikoisuus saattaisi jopa lisätä turismia maassamme.

Turistit voisivat matkustaa eri puolilta maailmaa tänne Suomeen kertomaan paikallisen sananvapauden rajoittaman mielipiteensä esimerkiksi oman kotimaansa vaietuista asioista.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuosta tulikin mieleen eräs pikku tarina menneisyydestä:

Kaksi miestä juttelee baarissa:

Amerikkalainen: Meillä on oikea sananvapaus! Minä voin milloin tahansa mennä vastustamaan Vietnamin sotaa Valkoisen Talon edustalle.

Neuvostoliittolainen: No sitten olemmekin tasoissa, sillä minäkin voin milloin tahansa mennä Punaiselle Torille vastustamaan Vietnamin sotaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eihän poliisia kiinnosta nykyäänkään millaista kivapuhetta "arabian" kielellä kirjoitetaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka! Loistava ajatus. "Pohjoinen maa, jossa on vielä wanha sananvapaus"....rahaa tulisi kun turistit ryntäisivät tänne))

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sananvapaus on kaikista tärkeimpiä vapauksiamme, koska se määrittää kaikkia muita vapauksia. Sen avulla yhteiskuntaa voidaan kehittää paremmaksi, erilaisten näkemysten perusteella. Jos ei halua kuunnella erilaisia mielipiteitä, ei välttämättä ole hyviä argumentteja omiensa puolesta. Sananvapaus tarkoittaa myös sitä, että toisenlaisiakin mielipiteitä kuunnellaan.-Sananvapaus on tuottanut maailmaan todella hyviä asioita. Sananvapauden epääminen on henkistä vangitsemista: kenen mielestä siitä voi oikeasti seurata jotakin hyvää?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sananvapaudella ylpeilevät Dosentit voisivat hyödyntää yhteyksiään Jumalaan tai millä nimellä ihmisluonteen yläpuolista ilmiötä kutsuvatkaan, myydäkseen saksalaisille ns. rumien hallitseman vähemmistöjen paratiisin käsitteen. Sehän muistuttaisi itse kommunismia?

Siinä pienen vähemmistön, vaikkapa ranskalaisten kieli määriteltäisiin Saksassa viralliseksi kansalliskieleksi. Siitä seuraisi ajan myötä, että ranskankieliset kehuisivat ja mielistelisivät- ei kauniita vaan rumia - enemmistösaksalaisia jotta itse kokisivat olevansa charmantteja vetovoimaisia. Semmoinen on ihmisluonne.

-Viehätysvoima on sitä että osaa kuulla myönteisen vastauksen vaikka ei olisi esittänyt selvää kysymystäkään, kirjoitti Albert Camus, voitokkaamman läntisen ihmisarvokäsityksen ankara puolustaja.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaija! Aamen! Nyt on jo pieni jahtitorvi soinut..Saksa näyttää mallia.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

"Ohjelma sisältää rasistisia ilmaisuja. Tällaisia sanavalinta ei enää Suomessa käytettäisi"

Tällaisia varoituksia löytyy YLE Areenasta.

Onko Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen kuunnelma liian rajua kamaa?

Sairas maailma.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Roomassa populistisen Viisi Tähteä- liikkeen johtohahmoa tapaamassa käynyt Hjallis Harkimo haluaa Liike Nyt- porukkaan erityisesti nuoria naisia. Mitä edellä kirjoitin ns. rumien hallitsemasta vähemmistöjen paratiisista näyttäisi siis olevan tavoitteena, joskin moderneja nettiyhteyksiä hyväksi käyttäen.

Jos valituista valituimpien vähemmistöasia dosentteja sytyttää, niin eduskunnan paksulompsaisimmaksi sanottua, Suomen Pankin pääjohtajan poikaa Erkki Tuomiojaa saisi pyytää mukaan. Hän on historian hoitajan ominaisuudessa viime aikoina käynyt luennoimassa "Se toimii"- aiheesta ainakin Moskovassa, New Yorkissa, Roomassa ja Etelä-Afrikassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima hyvä, minua et ole bannannut, arvostan sitä. Teen saman ehdotuksen sinulle minkä tein Ritalan blogissa. Perussuomalaiset, purkakaa antamanne bannit niin uskottavuutenne sananvapauden puolustajana edes jonkin verran palautuisi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaima hyvä. Yksityisellä ihmisellä on etuoikeus olla ottamatta blogiinsa epäasiallista keskustelua. Tarkoitatko esimerkiksi vanhojen kirjojen myyjää? Hänellä näyttää olevan ankara fix-idee PS puolueesta eikä oikein mitään annettavaa järkevään dialogiin. Minusta tuntuu, että hän saa suurimman onnensa siitä että voi aina kirjoittaa "vastablogin" minulle. Ja siksi se ilo hänelle suotakoon. Jo koska Usarilla on omat "alkorytminä" niin hän pääsee ajamaan sitä "persut on kaiken paha alku" linjaansa hyvällä menestyksellä. Mikäs siinä. Tämä on vapaa maa ja hänellä on oikeus kirjoitella omia blogejaan. Sananvapaus toteutuu. Minä en häntä hauku enkä edes tuomitse. Aquila non capit muscas

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Läntisen ajattelun saapuessa etelästä pohjoiseen aina meille saakka, syntyi usein kähinää paikallisen väestön kanssa. Monien taistelujen tapahtumat tulivat kirjatuiksi kuninkaiden ja sotapäälliköiden joukkoon kuuluneiden kirjanoppineiden toimesta. Näin heille kertyi hiljaista perinnetietoa, kuten Suomessa sanotaan. Useimmiten se otettiin ylös kirjallisessa muodossa, jopa ennen Kyösti Kallion puhetta Nivalan kirkossa.

Joissakin läntisissä lähteissä puhutaan piispan maireasta ilmeestä todellisena tiedon haltijana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima myvä, sinulla on muuten hieno etunimi, kanna sitä kunnialla. Ymmärrän bannin jos blogi tai komennti käy henkilöön kiinni, olen itsekin siihen kiivastuksissani syyllistynyt ja parin viikon huilu tuli ja aivan syystä. En kyllä allekirjoita näkemyksiä suomalaisesta yksipuolisesta tiedonvälityksestä saati sensuroinnista, tämän voi jokainen joka takamuksensa oman kuntansa kirjaston lehtisaliin viitsii raahata.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Kaima. Kuka meistä on synnitön?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ovatko ne synnittömiä jotka yllyttivät 70 päätomittajan huoneessa majailevaa pientä vihreää miestä kantelemaan esivallalle kokemastaan häirinnästä? kyseli muuan rehelliseksi sieluksi itseään kutsuva nimimerkki somessa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos et heti löydä netistä tietoa mikä firma C More on, johon törmäät tv:n joka kulman takana, niin googleta Bonnier, sieltä löytyy.

Sama ruotsalaisjuutalainen firma joka palkitsee suomalaisia pieniä vihreitä henkilöitä Suurella journalistipalkinnolla.

Bonnier omistaa myös Maikkarin jonka aamulähetys tulee olohuoneisiimme ostamansa Akateemisen kirjakaupan tiloista Pohjois-Espalta.

Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander arveli taannoin, että Suomesta, sellaisena itsenäisenä yhteisönä jollaisena sen olemme tottuneet näkemään, jää integraation syvetessä jäljelle merkintä historian kirjojen marginaaliin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Soini, joka harkitsee EU-vaaleja, nähtiin Jytky-aikoina HS:n maksetussa koko etusivun mainoksessa.

Rahamiehillä on sellainen luulo, että se kova mikä naisia miehen housuissa kiinnostaa, on lompakko.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Onko blogistin mielestä tuo sakotettu huumori vaarallista? Henkilö jakoi meemin, jossa oli seuraava teksti.

“Frage: Haben Sie etwas gegen Flüchtlinge? Antwort: Ja, Maschinenpistolen und Handgrananten.“

Et siis pidä tällaista huumoria vaarallisena? Ja vitsi koski pakolaisia, ei siirtolaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset