Arto Luukkanen

EU:n ja USA:n välinen kauppakonflikti syttyi - 'blocking statute' käyttöön

Kuten Saksan suurimman aikakauslehden Der Spiegelin internet-versio julisti pari päivää sitten: ”Länttä ei ole enää olemassa” - "Der Westen existiert nicht mehr". Der Spiegel-lehden päätoimittaja Klaus Brinkbäumer totesi myös, että “meidän suhdettamme USA:han ei voi määritellä ystävyydeksi tai edes kumppanuudeksi”.

Lehden mukaan syy tähän liiton loppumiseen on USA:n presidentti Donald Trump ja että Euroopan pitää nyt puolustautua USA:n uhkaa vastaan omalla tavallaan. Hän kuulutti maamiehiltään: ”vastarintaa Amerikkaa vastaan”.

Uutinen oli shokki. Saksalaiset ovat viimeinen kansa Euroopassa, joka kommentoisi tärkeistä asioista näin kevytmielisesti. Kun tällaista lausutaan, sillä on myös painoa. Ovatko Saksa, Ranska ja EU jättämässä euroatlanttisen laivan? Onko USA:n valtakausi Euroopassa ohitse?

Trump jätti sopimukset

Kitkerä keskustelu alkoi kun USA:n presidentti hylkäsi Iranin kanssa solmitun kansainvälisen ydinsulkusopimuksen. Eurooppalaisten mukaan Trumpin yksipuolinen julistus romuttaa sopimuksiin perustuvan monenkeskisen kansainvälisen järjestelmän.

Saksalla ja Ranskalla on kuitenkin myös raadollisempia syitä: Trumpin lupaus siitä, että hän aikoo asettaa pakotteita Iranille ja niille firmoille, jotka ovat sen kanssa tekemisissä, merkitsee sitä, että muun muassa Iranin solmimat kaupat yli sadasta ranskalaisesta matkustajalentokoneesta voivat peruuntua. Kyseessä on monien miljardien liiketoiminta.

Trumpin mukaan syy tähän sopimuksen mitätöintiin 8. pnä toukokuuta oli siinä, että USA ei usko Iranin noudattavan sitä ja ennen kaikkea siksi, että Iran on sen mielestä terrorismia sponsoroiva valtio.

Amerikkalaisten mukaan Iran vie ohjuksia, rahoittaa konflikteja Lähi-Idässä ja on Hizbollahin, Hamasin, Talibanin ja al-Qaidan takana ja että se on salaisesti jatkanut omia ydinohjelmiaan sopimuksista huolimatta.

Saksan CDU tyrmäsi väitteen Iranin sopimusrikkomuksista ja piti sitä puhtaana huijauksena. Myös entinen CIA:n ja NSA:n johtaja, amerikkalaiskenraali Michael Hayden arveli Iranin noudattaneen sopimusta täydellisesti.

Mikäli Trumpin allekirjoittama mitätöinti pannaan täytäntöön, se merkitsee tuntuvaa iskua Iranin energia-, öljy- ja talousaloille. Se myös löisi näpeille niitä läntisiä yhtiöitä, jotka käyvät Iranin kanssa kauppaa. Erityisesti EU on nyt puun ja kuoren välissä – se joutuu taistelemaan USA:ta vastaan terästullien täytäntöönpanoa vastaan sekä puolustamaan sitä, että sen suuryhtiöt käyvät kauppaa Iranin kanssa.

Saksalle ja Ranskalle Trumpin oma politiikka merkitsee pakottavaa syytä oman itsenäisemmän politiikan omaksumiseksi. Erityisesti Saksan poliittisen eliitin puhunta on nyt merkityksellistä.

”Jenkki-Grenell” ärsyttää

Saksalaisten puheissa on sävy, että jotain peruuttamatonta on tapahtunut: sen tulkinnan mukaan USA toimillaan tuhoaa euroatlanttisen siteen ja pakottaa nämä maat johtamaan EU:n integraatiota liittovaltion suuntaan.

Saksan mielialaa on myös terävöittänyt USA:n uuden suurlähettilään Richard Grenellin twitter-diplomatia, jossa hän vaatii sitä, että saksalaisten firmojen on hetimiten lopetettava toimintansa Iranissa.

Saksalaisten karvat nousivat heti pystyyn. Saksalaiset valittavat, että tämä ”jenkki” neuvoo heidän talouttaan siitä, mitä pitäisi tehdä ja mitä ei pitäisi tehdä. Hallituspuolue SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles totesi jo happamasti, että hänen tehtävänsä ei ole ketään diplomatian vaikeassa taidossa mutta, että uusi USA:n suurlähettiläs tarvitsisi hieman opastusta siinä.

Trumpin uusi diplomaattinen avaus merkitsee ilmeisesti sitä, että USA aikoo päättävästi asettua Iranin alueellisten suurvaltapyrkimysten tielle. Sen Lähi-Idän tärkein liittolainen Israel katsoo Iranin olevan sen vaarallisin vihollinen. Onko siihen syytä? Toisaalta on ja toisaalta ei ole. Iran on hitaasti ja varmasti kasvattanut omaa merkitystään tällä alueella; sen sotilaita on Syyriassa ja Irakissa. Se toimii myös hyvässä yhteisymmärryksessä Venäjän ja Kiinan kanssa.

Toisaalta, kyse voi olla vain uudesta tavasta tehdä parempi diili Iranin kanssa. Ajatus on, että kovan voimapolitiikan avulla USA saisi paremman otteen alueesta.  Jotkut ovat jo ajatelleet, että länsi pelaa ovelasti kahta peliä: USA pelaa ”paha poliisi” peliä samalla kun EU voi sitten toimia ”hyvänä poliisina”. Sopimuksen muut allekirjoittajat kuten Venäjä ja EU ovat siksi jo ilmoittaneet, että ne aikovat kunnioittaa ydinsulkusopimusta.

Saksalle ja Ranskalle USA:n toimet merkitsevät kuitenkin eurooppalaista lähtösignaalia.

Sodan jälkeinen Saksan nojaaminen USA:n voimaan ja turvallisuustakeisiin on järkkymässä. Kyseessä on myös hyvä syy jättää läntinen laiva: tämä voi merkitä sitä, että ne aikovat yhä päättävämmin johtaa EU:ta kohti todellista liittovaltiota. Mikäli USA:n kauppapakotteet iskevät eurooppalaisiin tuottajiin, niin EU:n syventämistä on helpompi perustella.

Trump – EU:n Federaation ”kätilö”?

Toimiiko Trump näin EU:n todellisen federaation kätilönä? Nythän nimittäin tilanne on se, että EU ja sen komissio toimivat kuin EU olisi federaatio – mutta valtiot taas toimivat kuin kyseessä oli talousliitto.

Saksalle kyse on uuden saksalaisen turvallisuuspolitiikan synnystä. Äskettäin Angela Merkel totesi, että Euroopan pitää ottaa oma kohtalonsa omiin käsiinsä. Emmanuel Macron taas on sitä mieltä, että EU ei voi olla USA:n vasalli ja että USA:lla ei ole oikeutta sotkea sen miljardisopimuksia Iranin kanssa. Tai kuten Ranskan talousministeri Bruno Le Maire totesi: Euroopan ei pidä hyväksyä USA:ta ”maailman talouspoliisiksi”.

Ensimmäinen askel olisi EU:n vuoden 1996 ns. torjuntalain aktivointi ('blocking statute'). Se pannaan toimeen tänään (0730 GMT). Se kieltää eurooppalaisia firmoja noudattamasta pakotteiden ehtoja ja takaisi niille korvauksen pakotehaitoista. Aktivointiin tarvitaan EU-maiden enemmistön hyväksyntä. Torjuntalaki toteaa tylysti näin: pakotteista kärsivien firmojen kulut maksaa syyllinen ja sen omaisuutta takavarikoidaan ja myydään tarvittava määrä!!!  Samaan aikaan Angela Merkel lähti Putinin puheille Sotshiin. Mistähän siellä keskustellaan?

Toinen askel on sotilasbudjetin kasvattaminen. Saksa aikoo nostaa armeijamenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan vuoteen 2025 mennessä. Rahassa se merkitsee noin 63 miljardia euroa. Kyse on isosta summasta, joka toisaalta ei ole Saksalle iso juttu.

Vai onko kyse vain ja ainoastaan rahasta. Saksan kauppaylijäämä USA:han on peräti 67 miljardia euroa. Trump aikoo korjata asian keskustelemalla ja rangaistustulleilla. Hän on samalla huomauttanut, että Saksa käyttää omaan puolustusbudjettiinsa liian vähän rahaa ja antaa näin amerikkalaisten veronmaksajien hoitaa Saksan turvallisuuden ilmaiseksi.

Mutta nyt Saksa nousee. EU:ta rakennetaan. Ja Suomi ”koohottaa Saksan malliin”.

Arto Luukkanen

Kaikille rauhallista ja hyvää helluntaiviikonloppua!

PS. Keisari Konstantinus määräsi 18 toukokuuta vuonna 332 Konstantinopolin asukkaille ilmaisen ruokatarjoilun. Sen kunniaksi julistan amnetian kaikille niille, jotka olen laittanut asiattoman kirjoittelun takia banniin. Uskon, että he ovat parantaneet tapansa)))

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaikki persut eivät lue vasemmistolaista ja Amerikka-vastaista der Spiegeliä. Joskus on tuo liian hapokasta minullekin.

Frankfurter Allgemeinessa Heike Göbel ei usko "blocking statuten" voimaan. Torjuisiko valkosipuli Trumpin?, hän kysyy, viitaten ilmeisesti vanhaan konstiin vampyyrien torjumiseksi.

http://www.faz.net/aktuell/faz-net-sprinter-alter-...

EU:n suurvaltahankkeet saavat kolauksen, kun Italia siirtyy Putinin taskuun. Die Welt: Putins italienischer Triumph

https://www.welt.de/politik/ausland/article1764758...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Italian kehitys on todella mielenkiintoinen; mitäs tehdään jos vaalien voittajat yrittävät oikeasti panna toimeen hallitusohjelmansa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Maailmanpolitiikan isoissa asioissa kun meno on aika hurjaa on toisaalta aika herttaista millainen uutisointi täyttää Suomen. Kun yksistään Suomen puolutussektorin, jota luulisi jopa tärkeimmäksi valtion toimeksi, visioista ei oikein selvää saa ollaanko siis Naton kanssa sitä tätä samalla aletaan maksella eu - armeijaa jotta herrat pääsevät ottamaan selfie:tä jonkun ihmehärvelin päällä, alla, edessä ja Saksakin kasvattaa puolustusmudjettiaan, Venäjä on hyökkäämässä koska vain kimppuun ja ties mitä niin meillä lööppi on (piti oikein tarkistaa ettei ole aprillipäivä tms.)

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180518220095...

"Puolustusministeri Jussi Niinistön ajatus säästää puolustusmenoista lopettamalla naisten asepalvelus määräajaksi on saanut tyrmäävän vastaanoton."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kiitos armosta :)

Tuosta trumpin touhusta ei ota enää kukaan selvää, viikottainhan nämä kohteet ja ajatukset vaihtuvat.

Siellä ovat monet Trumpia äänestäneet melko huolissaan, sillä monet näistä toimista kalahtavat omaan nilkkaan.

Iranin sopimus oli ilmeisesti myös pakko hylätä, kun tuli niin luvanneeksi ennen vaaleja, ja kun oikein mikään muu lupaus ei tunnu menevän läpi. :)

Yksin se Amerikka taitaa jatkaa kulkuaan, mutta ne Trumpia äänestäneet ovat tässä niitä häviöitä, ei ne huippudiilit taida oikein kansaa hyödyttää.

Mutta eihän se meille kuulu, pääasia, että on huvittavia twiittejä ja käänteitä luvassa, pian voi peruuttaa netflixin tilauksen, sillä ilmaiseksi saa viihdettä Trumpilta ;)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ole hyvä! Netflix! Kesän televiissioonin onni!

Osmo Juokslahti

Hyvä kirjoitus Arto,
Muutama huomio: 1) Edellistä Iran-diiliä ei ikinä allekirjoitettu ainakaan USAn puolelta, se oli siis roikkumaan jäänyt mietintö, jonka Obama vahvisti 1,7 mrd dollarin käteislähetyksellä Iraniin. Rahat toimitettiin siis ilman allekirjoitusta tai kuittausta ja armeijan rahtikoneilla, palleteissa täynnä sadan dollarin seteleitä. Vieläkin kiistellään menivätkö kaikki koneet Iraniin asti..? 2) Iranin päättäjät ovat uhanneet Euroopan päättäjiä paljastuksilla diiliin liittyvistä korruptio-rahojen vastaanottajien nimilistoilla, ellei EU painosta USAa ruotuun. Jotain hämärää..? 3) Mainitsit myös joidenkin uskoneen Iranin noudattaneen sovittua. Kuitenkin IAEAn suomalainen tarkastusjohtaja Tero Varjoranta erosi tehtävästään kolme päivää USAn vetäytymisen jälkeen. Kaikki kunnossa..? 4) Mainitset Saksan kasvattavan puolustusbudjettinsa 2%:iin. Se on varmaan totta, mutta myös Naton sopimusten mukaista, joita Saksa on jo vuosia vältellyt. Siis siirtyvät vain reaalitalouteen. 5) Iran uhka vai ei, tätä pohdit myös. Ei liene yksi tai kaksi kertaa kun Iranin johto on ilmoittanut Israelin pahimmaksi vihollisekseen ja uhannut pyyhkäistä Israelin Välimereen, heti kun se on mahdollista. Imaamien totuudellisuus on niin arvokasta, ettei sitä haaskata arkipuheisiin. Tähän loppuun oma kommentti; Iranin potentiaalinen ydinasevalta on mielestäni suurin yksittäinen uhka maailmanrauhalle. Itse diili on Eurooppalaisille teollisuusyrityksille ja heidän pankkiireilleen enemmänkin biznes kuin mitään muuta.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Tuossa esitetyt "faktat" lienevät osin sitä valeuutisosastoa: ihan kaikkea en tältä istumalta suostu uskomaan

Osmo Juokslahti

Kiitos Tuula aktiivisuudesta. Voisitko eritellä mitkä numerot listassani eivät pidä paikkaansa, niin voin yrittää kaivaa sinulle lähdetiedot. Tosin osa tule julkisuuteen joka tapauksessa, koska Macronin ja Merkelin peräkkäiset visiitit Trumpin luona kertonevat sinullekin siitä hädästä, mikä heidän mainettaan uhkaa. Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Aivan tosiaan tämä konflikti on poikkeuksellisen merkityksellinen. Siinä mitataan onko Saksan ja Ranskan europpalaisella liittovaltiorintamalla todellista uskallusta tämän Suomelle varovaisesti sanoen vaarallisen ideansa toteuttamiseen. Kompromissi-yrityksiin ei oikein ole varaa; kun lippu on nostettu korkealle vaikuttaisivat ne pelkurimaisilta perääntymisiltä. Lisäksi vain näin Iran pysyy sopimuksessa mukana ilman Yhdysvaltoja. Ilman uskottavaa tukea kaupankäyntinsä ylläpitoon jättää sekin sopimuksen ja palaa ydinasepuuhastelun pariin. Eli silmät tapille Suomesta!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Näin lopuksi: hämmästyttävää, että tästä ei ole uutisoitu. Kansainvälisesti se on iso asia mutta Yle näyttää olevan höntsinnevadassa. Sitten: yhteiset kuvat Sotsista Putinin ja Merkelin kanssa ovat kuin hääkuvia. Yhteiset ongelmat on sovittu. Saksan ja Venäjän kanssa on nyt yhtä auvoa. Mutta ei sekään kiinnosta Yleä. Vaatikaa ihmiset verorahoille vähän katetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset