Arto Luukkanen

Sipilän "vihaan ihmisiä" hallitus?

Tapasin Järvenpää-Helsinki junassa nuoren miehen, joka harrastaa jääkiekkoilua. Rupesimme matkalle Helsinkiin keskustelemaan ja aihe luisui vähän synkälle puolelle.

Miksi Suomessa ei enää synnytä tarpeeksi? Miksi syntyneiden lukumäärä on alhaisempi kuin se on ollut kertaakaan viimeisen sadan vuoden aikana – onko näin, että meillä suurina nälkävuosinakin meillä syntyi enemmän suomalaisia?

Mikä tässä maassa on vikana?

Tätä oli mielenkiintoista pohtia tämän harvinaisen fiksun nuoren kaverin kanssa. Jäin miettimään ongelmaa senkin jälkeen kun hän lähti junasta.

Tilastot eivät valehtele

Historiassa tällaiset väestönkadot ja vapaaehtoiset syntyvyyden säännöstelyt ovat harvinaisia. Ehkä syynä ovat ympäristömyrkyt ja lisäaineet, dioksiinit, jotka näyttävät vaikuttavan vielä, joiden yhteisvaikutusta ei pirukaan tiedä –mutta ehkä joku vaikutus on saanut suomalaistenkin hedelmöityskyvyn jo heikkenemään? Ehkä väestön liikakasvu vaikuttaa syntyvyyteen, joidenkin geenien yleistymiseen tai ihmisten sukupuolikäyttäytymiseen. (https://www.svt.se/nyheter/uutiset/ymparistomyrkyt-ovat-romahduttaneet-s...).

Kannattaa myös katsoa tilastoja. Ne eivät valehtele. Niiden valossa Juha Sipilän hallitus on äärimmäisen poikkeuksellinen hallitus. Se valtakautena ihmisten eliniän kasvu lopahti negatiiviseksi ja syntyvyys romahti. Tilastoja tutkiessa voisi päätyä siihen lopputulokseen, että Juha Sipilän hallitus ei pidä ihmisistä. Ehkä se vihaa ihmisiä? Ehkä se on hitaan sukupuuton hallitus?

Katsokaa tilastokeskuksen sivuja:

SIIS:  2015-  55 472    syntynyttä                 52 492 kuollutta

         2016-   52 814     syntynyttä                53 923  kuollutta

         2017-   50 321     syntynyttä                53 792 kuollutta

 

Toivottomien, sydämettömien, ja tolkuttomien Suomi

Näiden puhtaasti kliinisten syiden lisäksi pohdin tämän nuoren miehen omaa käsitystä asiasta.

Hänen mukaansa ihmisiltä on mennyt toivo. Hänen mukaansa nuoria pidetään syrjässä ja sivussa aivan kuten käytettyjä junia ratapihoilla. Mahdollisuus päästä elämän suuresta pyörästä kiinni vähenevät dramaattisesti vuosi vuodelta.

Edellisten hallitusten aikana on syntynyt ns. häviäjien Suomi, jossa ei pilkahda toivoa eikä tunneta empatiaa.

Köyhät ovat köyhiä ja se on niiden oma syy. Häviäjien Suomen syntyminen näkyy parhaiten ehkä juuri syntyvyyden romahtamisessa. Toisaalta, joka on monimutkainen matemaattinen rakennelma, on pysynyt lähes samana 1,8-1,6 vuodesta 1990 lähtien, eikä ole estänyt väestön kasvua Suomessa. EU:n keskiarvo on se sama 1,6.

Mutta se mikä on järkyttävää, on se, että nyt lapsia syntyy kuin 1800-luvun nälkävuosina. Perheitä ei perusteta eikä tulevaisuutta rakenneta. Kun ei ole toivoa. Kun on kokoomus ja keskusta.

Suurin ongelma on se, että on syntynyt nuorten pitkäaikaistyöttömien miesten armeija, jossa kieltäydytään lasten hankinnasta köyhyyden vuoksi. Kun tätä ilmiötä pohditaan tulevaisuudessa, kääntyvät tulevaisuuden tutkijat väistämättä sen aikaisen hallituksen puoleen.

Mikä siinä Sipilän hallituksessa oli niin pahasti vikana, kun se salli tämän?

Miehitetty Suomi

Historiasta tunnemme tällaisia tilanteita vähän. Etelä-Amerikan intiaanit pidättäytyivät suvunjatkamisesta kun espanjalaiset conquistadorit ottivat heidän maansa ja orjuuttivat alkuperäisasukkaat. Toivonsa ja tulevaisuutensa menettäneet intiaanit tekivät loogisen mutta heille traagisen ratkaisun.

Mekin elämme miehitysaikaa. Ei pelkästään siten, että meillä on keskuudessa niitä, joilla maksetaan kaikki ja vielä enemmänkin mutta myös siksi, että Suomi on tällä hetkellä henkisesti miehitetty maa ja ennen kaikkea meiltä on riistetty toivo.

Hallitus saarnaa alistumisen evankeliumia ja köyhyyden lakia

Toivon ryöstämisen lisäksi on selvää, että pitkäaikainen köyhyys vie toivon ja halun tehdä lapsia. Meidän lamatalkoidemme maksajat ovat olleet köyhiä ja keskituloisia, joille on tolkutettu vähentämisen, elintasonlaskun ja kurjuuden onnea jo yli 10 vuotta.

Hallituksien ainoat viestit ovat liittyneet siihen, että tavallisten ihmisten on tingittävä omasta elämästään. Kun 1990-luvun lamassa ihmiset tekivät itsemurhia, niin meillä tehdään nyt vapaaehtoista syntyvyydensäännöstelyä tekemällä säästämisestä kansallinen uskonto.

Kataisen-Stubbin tai Sipilän hallituksella ei ole ollut mitään toivon sanomaa tai edes lohdutuksen sanaa.

Nyt sitten SDP ehdottaa omistamisen ja yrittämisen ankarampaa verottamista samalla kun hallitus ehdottaa yksityistämistä ja valtion varallisuuden myymistä pilkkahintaan. Malliin ”Berner tuli, näki ja vie kaiken!”

Susanna Koski - hallituksen kylmän sydämen mannekiini

Kansanedustaja Susanna Kosken ja työttömän sairaan keskustelu keväinen keskustelu televisiossa avasi monien silmät. Kyseessä oli havainnollinen esitys siitä, miten järkyttävän vähän sydäntä ja empatiaa hallitsevalla kokoomuspuolueella on. Koskea on kovasti arvosteltu mutta toisaalta hän havainnollisti terävästi, mitä tässä on tapahtunut kokoomuksen valtakaudella.

Susanna Koski on kokoomus ilman vaatteita. Hän on kokoomus. 

Porvarihallituksien aikana ahneuden ja itsekkyyden arvot on nostettu tärkeimmiksi motiiveiksi. Maata hallitsee kalvinismista ja lestadiolaisuudesta tuttu predestinaatio-oppi. Se on ajatus siitä, että osa kansasta tuhoutuu ja että vain pieni osa pelastuu. Koska kyse on Jumalan valinnasta, niin näistä kadotetuista ei kannata pitää meteliä.

Uliskoot!

City-liberaaleille predestinaatio-oppi käy -  he kannattavat nykyajan darwinismia, jossa ”heikompi aines” saa lapsia liikaa ja kuluttaa sosiaalivarat eikä tee mitään. Terveen yhteiskunnan ei pidä pitää kenestäkään huolta vaan väkevien voitto on luonnon valinta. Näiden kovasydämisten kokkareiden kasvatus on kylvetty kokoomuksen legendaarisissa ”sikajuhlissa ”. Voidaan otaksua, että kokoomuksen nuoret on marinoitu kepeässä itsekkyydessä ja riemukkaissa sikajuhlissa nautittavaan viiniin on tungettu ajatus siitä, että toisista suomalaisista ei tarvitse välittää.

Hallituksen päämäärä: kantisten sukupuutto?

Käytännössä tämä sydämettömyys näkyy siinä, että perusturvaa leikataan, laiskoja työttömiä kuritetaan, lorvailevia opiskelijoita kiusataan opintorahan vähentämisellä, samalla kun näytteleviä sairaita aktivoidaan lääkekorvauksien karsimisella ja korvauksettomilla sairauspäivillä.

Sydämettömyys on kuningas! Koulutus maksaa ja siitä pitää tinkiä. Pahinta ovat tietysti työttömät, jotka makailevat kotonaan: heidän on tehtävä voltti! Osoitettava aktiivisuutensa.

Tässä toivottomien, sydämettömien ja tolkuttomien Suomessa: turhikset ja pudonneet tönitään hyödyttömien ratapihalle. Siellä he seisovat näkymättöminä. Tähän kaatoluokkaan halutaan työntää vanhusten, lasten ja työttömien lisäksi myös kantisnuoret, jotka eivät saa elämän syrjästä kiinni.

Rikkaiden Susanna on siksi mainio hallituksen mannekiini. Tämän kovasydämisen kaunottaren minkkikaulus ja jalokivet eivät väiky turhaan vaan kielivät siitä ajasta kun Suomi meni rikki.

SDP:n lääke: Harakka haluaa verottaa meidät kuoliaaksi

Mitä sitten vaihtoehdoksi?

SDP ja kansanedustaja Harakka haluavat verottaa meidät kuoliaiksi. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että he haluaisivat verottaa suuria yhtiöitä tai kansainvälisiä korporaatioita. Niihin ei saa koskea.

Kohteena ovat tavikset, joilla on velkainen asunto tai jotain muuta omalla työllä ja vaivalla ansaittua omaisuutta. Tai kohteena ovat yhdistykset, jotka tekevät yleishyödyllistä yhteiskunnallista työtä. Eivät tietenkään SPR. Samalla kun vuokran maksu tekee Ay-miljonäärejä, voisi SPR:n pomon palkalla työllistää 5 duunaria.

Lopuksi:

Me tarvitsemme toivoa, lämmintä sydäntä ja tolkkua.

Nuorille, vanhuksille ja sivuraiteille ajetuille tarvitaan toivoa ja tulevaisuutta.

Ahneuden synti ja tauti on taltutettava.

Myös rikkaiden, ja ennen kaikkea kasvottomien jättiyritysten, on maksettava veroa.

Me tarvitsemme sydäntä niitä kohtaan, jotka ovat aidosti hädässä.

Ja ennen kaikkea me tarvitsemme sydäntä, tolkkua ja järkeä.

Se on sitä oikeata isänmaallisuutta ja nationalismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Luukkasen puoluetoverin mielestä kaikki elävä kannattaa jättää taakseen kuolleena. Kansanedustaja Tavion tai jonkun hänen puoluetoverinsa "vihaan järjenkäyttöä" -hallitus tuskin on nykyistä parempi.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kalevi. Hyvin olet väärin ymmärtänyt kaiken)))
terveisin arto)))

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"SIIS: 2015- 55 472 syntynyttä 52 492 kuollutta
2016- 52 814 syntynyttä 53 923 kuollutta
2017- 50 321 syntynyttä 53 792 kuollutta"

Eli: Persujen ollessa hallituksessa syntyvyys romahti.
Odotellaan mielenkiinnolla vuoden 2018 lukuja josko käyrät olisivat taas ylös.

Käyttäjän TuomoParkkinen kuva
Tuomo Parkkinen

sinisethän sie hallituksessa oli ja on?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persutko eivät olleet hallituksessa vuosina 2015-2017?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #7

Muistaakseni olivat. Autoverotus keveni ja herrojen huvikuunarit verolle pantiin. Tai jotain.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Muistaakseni Perussuomalaiset olisivat halunneet olla mukana Sipilän hallituksessa yhdessä Kokoomuksen kanssa. Happamia sanoi kettu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei Suomea voi sanoa avoimesti lapsivihamieliseksi maaksi, mutta se tulee tosiaan mutkan kautta. Toisaalta toivottomuutena, kuten kirjoitat, mutta varmasti myös mammonan ensisijaistamisen kautta. Hyvä renki, huono isäntä. Vaikka EU:ssa on varmasti paljon hyvääkin, senkin perusidea taitaapi olla tuo mammonan ensisijaistaminen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Risto. Juuri näin. Mammona ei saa johtaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"SDP ja kansanedustaja Harakka haluavat verottaa meidät kuoliaiksi. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että he haluaisivat verottaa suuria yhtiöitä tai kansainvälisiä korporaatioita. Niihin ei saa koskea."

Uusliberalismi, tästä Noah Chomsky on kirjoittanur päteviä kuvauksia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sananvapaudella ylpeilevät Dosentit voisivat hyödyntää yhteyksiään Jumalaan tai millä nimellä ihmisluonteen yläpuolista ilmiötä kutsuvatkaan, myydäkseen saksalaisille ns. rumien hallitseman vähemmistöjen paratiisin käsitteen.

Siinä pienen vähemmistön, vaikkapa ranskalaisten kieli määriteltäisiin Saksassa viralliseksi kansalliskieleksi, mistä seuraisi ajan myötä että ranskankieliset kehuisivat ja mielistelisivät- ei niinkään kauniita vaan pikemmin rumia - enemmistösaksalaisia jotta itse kokisivat olevansa charmantteja vetovoimaisia. Semmoinen on ihmisluonne.

Nimenomaan suomalaisten Jumala sallii mennä toisen kulttuurin maalle ottamaan se haltuun ja suojaamaan.

Ja sitten huudetaan kurkku suorana kun Putin meni suojaamaan venäjänkielisiä Krimillä.

Suomi on onnistunut siinä missä NL epäonnistui: luomaan uudenlaisen ihmisen, joka haluaa olla presidentin palkitsema neuvos, varsinkin kokoomuslainen.

Oletko valmis? Kuka hyvänsä voi saada diplomin kansanpresidentiltä, kuten eräs tuttava täti kaadettuaan 10 vuotta kahvia SPR:n verenluovuttajille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Osallistumalla saksankielisten maiden futisturnaukseen eduskunnan jalkapallojoukkue on osoittanut ehdotuksen osuneen napakymppiin.

Suomalaisia johdetaan yhdistysten, etenkin urheiluseurojen kautta, väitti kansliapäällikkö Bror Wahlroos meille, ministeriön nuorille virkamiehille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Dosentin tulisi miettiä, miksi odottavat äidit tupakoivat Suomessa enemmän, kuin naiset keskimäärin. Liki joka viides odottava äiti röökaa aamusta iltaan, huolimatta raskaudestaan.

Tuskin on Sipilän vika.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kommentti eliniän ennusteesta: ei ole vielä romahtanut Suomessa, syrjäytyneillä kyllä. Ei odotettavissa olevaa elinikää arvioida suoraan syntyneet vs. kuolleet -suhteesta, vaan tarvitaan kaikki "ikäpalkit" sanotaan nyt 50 vuoden ajalta ja hiukan excelöintiä ja muutama jatkuvuus- ja vakiomuuttumisnopeusoletus.

USAssa odotettavissa oleva elinikä on alkanut laskea ilmeisesti syrjäytymisen ja terveydenhuollon kummallisuuksien takia. Venäjällä romahdus tapahtui 1990 -luvulla. Suomessa sama lienee edessä esim 2020 -luvun loppupuolella.

Periaatteessa ilmiöstä voi syyttää kasvun loppumista. Globalisaatio on mestarillinen paikallistalouksien köyhdyttämismekanismi, joka toimii aikansa, ja joka on (tällä kertaa) eräänlainen optimointiliike kasvun loppumisen edessä. Vuosina 1880-1910 se oli reaktio käytettävissä olevan energian räjähdysmäiseen kasvuun.

Talouden, politiikan ja kulttuurin suhde ei ole lineaarinen, ja on hyvinkin mahdollista, että täsmälleen vastakkainen etumerkki (teknologinen pullonkaula) aiheuttaa samanlaisen ilmiön (globalisaatio). Hissi vain menee eri suuntaan, vaikka kerros on sama. Teknologinen pullonkaula tässä on se, että kaikille (pian 8 miljardia) ei sittenkään riitä elämisen mahdollisuuksia.

Säätäkää persut hiukan äänilajia. Olette ansiokkaasti kertoneet, että asiat eivät ole niin kuin ennen. Älkää nyt tehkö muiden pääpuolueiden virhettä ja vakuuttako, että asiat millään konstilla (lisääntyminen, rajat kiinni, jne.) tästä paranisivat. Edessä on joka vuosikymmen aina huonompaa. Lopulta homma lokalisoituu. Ratkomme täällä Suomessa omia ongelmiamme ihan keskenämme. Rajat menevät kiinni luonnostaan ja ajallaan ja porukka pienenee.

Tarvitaan uudenlaista köyhäilyosaamista! Nuorille olkipaaleista ja betonista 20 kilotonnin faveloita. Tarvitaan ulkohuusseja ja kantovesi. Tarvitaan toivoa, tarvitaan ihmisen kokoinen asuntovelka. Joka taloon kana, lammas ja pärepihti!

Nyt jos nuori mies lähtee tallustamaan festareille ja ilosilmäinen tyttö kysyy, että voitko juuri sinä maksaa ainakin puolet 200 kiloeuron asuntolainasta minun kanssani niin poika joutuu vastaamaan että ei hitossa. Ei kiva!

Establishmentti on valmistautumassa pitkään harharetkeen. Kun omat illuusiot ja todellisuus eivät täsmää, lisätään lumetasoa ja harhoja mediassa ja keskitytään epäoleellisuuksiin. Samalla kaupitellaan demokratiamme ja omat resurssimme ulos. Tässä on tilaus persuille. Olkaa realisteja, kyllä kansa hiffaa!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Harras suhde uskontoon on värittänyt Timo Harakan lapsuutta. Hän kasvoi Keski-Suomessa mykkien uskovaisten ottovanhempien huostassa.

Opiskeltuaan teatteritaiteen maisteriksi hän jätti Vihreä puolueen ja kääntyi demariksi kirjoittaen EU:n talousasioista muutaman kirjan.

Sellaisesta isot pojat tykkäävät joka harrastaa oikeita asioita. Tuntee ainakin termit.

Lasse Lehtinen on kirjoittanut Linda Tannerin sanoneen miehestään Väinöstä, että "meidän Väinö tuntee historian ja nykyisyyden, mutta ei näe tulevaisuuteen, koska häneltä puuttuu mielikuvitusta".

Pitkällä urallaan Tannerin tiedetään jokaista nimityspäätöstä tehdessään tarkistaneeen että ruotsalaisen asia otetaan huomioon.

Urheilumies Tahko Pihkala osallistui sisällissodassa punaisten teloituksiin, paitsi jos vanki osasi ruotsia, jolloin hän pelastui.

Läntisen ajattelun toiviomatkalla etelästä pohjoiseen aina meille saakka syntyi usein kähinää paikallisen väestön kanssa. Taistelujen tapahtumat tulivat kirjatuiksi kuninkaiden ja sotapäälliköiden joukkoon kuuluneiden kirjanoppineiden toimesta. Näin heille kertyi hiljaista perinnetietoa, kuten Suomessa sanotaan. Useimmiten kokemukset otettiin ylös kirjallisessa muodossa, jopa ennen Kyösti Kallion puhetta Nivalan kirkossa.

Joissakin italialaisissa lähteissä puhutaan piispan maireasta ilmeestä lopullisen tiedon haltijana.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Ongelma on myös työmarkkinoiden toimimattomuus.

Työllistämisen kustannukset ja riskit ehkäisevat työllistymistä ja työllistämistä. Kenen on syy jos kaikki työ ei käy kaupaksi?
Työtä ostavan vai työtä myyvän?

Kyllä muutaman miljoonan suomalaisen kaikki työ on myytävissä milloin tahansa , suhdanteista ym huolimatta seitseman miljardin ihmisen maailmanmarkkinoille , jos yhdessä niin päätämme ja teemme.

Mitä pitäisi ja kenen tehdä?

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Ongelma on myös työmarkkinoiden toimimattomuus.

Työllistämisen kustannukset ja riskit ehkäisevat työllistymistä ja työllistämistä. Kenen on syy jos kaikki työ ei käy kaupaksi?
Työtä ostavan vai työtä myyvän?

Kyllä muutaman miljoonan suomalaisen kaikki työ on myytävissä milloin tahansa , suhdanteista ym huolimatta seitseman miljardin ihmisen maailmanmarkkinoille , jos yhdessä niin päätämme ja teemme.

Mitä pitäisi ja kenen tehdä?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Muistan nähneeni videon jossa Bill Gates teorisoi syntyvyyden laskua ihmisen pidentyneellä eliniällä ja vähentyneellä tarpeella tehdä enemmän jälkeläisiä jotta varmistetaan suvun jatkuvuus.

Taloudellinen epävarmuus on nykyajan vitsaus, jokainen tietää että elämisen kulut nousee nopeammin kuin mahdollisuudet ansaita elanto itselleen saati perheelle.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Minulla on oma kontribuutioni tähän asiaan, sillä nolla lasta ja se on lopullinen tulos. Lahjani 200-vuotiaalle Suomelle on sukupuutto mayojen tapaan. Jumalan terve toisillenne vaan siellä rauhanyhdistyksissä, vedän tapin irti veneestänne, rupesiko housut kastumaan.

Rajoittamattoman kapitalismin lisäksi Suomen loppua edeltää tolkuton militarismi ja ihan täydellinen ympäristötuho, mikä on jo saanut luontoyrittäjän muuttamaan pois Kainuusta. Kainuusta, missä oli vielä ennen Talvivaaraa luontoa jäljellä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luulisi, että Harakka kelpaisi teille persuille. Hänen maastamuuttoveronsa on itse asiassa aggressiivista nationalismia.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Arto, olet löytänyt todella tärkeän asian, johon oppositiokaan (niin oikea kuin pseudo-oppositio) ei juuri ole kiinnittänyt huomiota. Suomessa on vuosikymmeniä, niin kauan kuin muistan, melskattu että syntyvyys romahtaa ja suomalaisten sukupuutto on pian edessä. Silti vuoteen 2015 mennessä on syntyvyys selvästi ylittänyt kuolleisuuden ja väestö kasvanut ilman maahanmuuttoakin (40 vuoden aikana melkein miljoonan verran). Olen siksi, kuten Aisopoksen sadussa, ollut niin kyllästynyt näihin tyhjiin susi tulee-huutoihin, että olen jo suoraan deletoinut ne.
Mutta tosiaan, tarkasti nykyisen hallituksen aikana on tapahtunut oikeasti dramaattinen käänne. Ja kumma on, että edes elinajanodotteen kääntymiseen laskuun ei ole kiinnitetty mitään huomiota. Tästä kaikesta ei missään nimessä voi vapauttaa hallitusta vastuusta. Olisi syytä perustaa parlamentaarinen tutkimuskomitea hallituksen sosiaalipolitiikan vaikutuksista kaikkeen tähän.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka. Hyvä huomio. Tässä on ns. "elämän ja kuoleman" kysymys. Mikä halutaan, että "ellää höllötellään" Suomessa vielä tulevaisuudessakin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mistä oikein ollaan huolissaan? Eiköhän ihmisiä pallolla ole jo aivan liikaa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Suomen väestönkasvun tasoittuminen tai jopa kasvuvauhdin laskun hallittuna jatkona tapahtuva pikkuinen väestönvähennys ei olisi huolestuttavaa. Mutta kahden viime vuoden lasku on tähän liian raju. Ja kaiken kukkuraksi kuolleisuus on samalla noussut, mikä selvästi kertoo sosiopoliittisista syistä -lääketiedehen kehittyy edelleen eteenpäin. Elinajanodotteen laskussa ei ole mitään hyvää; se kertoo vain kehityksestä kehitysmaitten suuntaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuolleisuuden nousu voi olla satunnaisvaihteluun perustuvaa. Syntyvyyden aste Suomessa on tässä maailmassa yhdentekevä asia.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #25

Yhdentekevää, jos elämän meno on yhdentekevää! Mutta väestömäärät ovat valtion ja maailman peruspilareita. Ylikansoittuneissa maissa, kuten Kauko-Idässä tai Keski-Euroopassa hallittu väestömäärän lasku olisi varmasti toivottavaa. Voiko Suomea kuitenkaan laskea niihin, on aika kyseenalaista. Luultavasti tasaisena pysyvä väestö olisi ihan hyvä, mihin kansa omilta ehdoiltaan tuntuu tähtäävänkin. Elämän kurjistamisella saatu reipas lasku on kuitenkin pahan sosiopoliittisen sairauden merkki.
Kuolleisuuden nousu tuskin on satunnaisvaihtelua, kun se on vähemmän ihmisten päätöksiin perustuvaa kuin syntyvyys ja lisäksi lääketieteen paranemisen pitäisi jatkuvasti laskea sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset