Arto Luukkanen

Wanha suola janottaa: SDP ja kokkarit?

Suvaitsin tänään katsella televitsioonista merkillistä väittelyä, joka jossain vaiheessa tuoksui enemmän teinirakkaudelta kuin poliittiselta yhteenotolta.

Siinä olivat yhdessä ”Petteri” ja ”Antti”. Kaksi suurta johtajaa, jotka latelivat lukuja esille ja katselivat sitten toisiansa hurmaantuneena.

Toinen sanoi: ”miljardi”, toinen vastasi ”300 miljoonaa”. Toinen sanoi: ”hei Petteri…” johon toinen vastasi: ”hei Antti….” Petteri ja Antti olivat asiantuntijoita. He tiesivät numeroita.

Hyvä-hallitusta pukkaa?

Väittely osoitti sen, että keväällä Helsingissä velloneet huhut ”dream-team” hallituksesta ovat nyt enemmän kuin totta. Tässä ihmisten edessä kehrättiin Sini-Punaa, johon tulisi mukaan häivähdys vihreää.

Cocktail olisi seuraava: ripaus somasti jalat ilmassa keinuvaa idealismia, rohea loraus raakaa rahastusta ja yksityistämistä, henkeä salpaava annos elämää tappavaa verotusta ja ennen kaikkea hervotonta toisten rahojen kylväminen ihan minne vaan.  

Maku on tuttu. Sini-punalla on tässä maassa kammottavia tuloksia aina ”verotus kevenee…” hallituksesta saakka. Nyt siihen tulisi mukaan myös vihreiden eko-tekoa.  

Se mikä särähti korvaan, oli molempien halu ehdottomasti olla tekemättä yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Kelpo debatööreissä paistoi halu demonisoida PS puoluetta. Itse vaalit ovat siksi sivuseikka. Hyvien vaalivoitto on pieni detaliji, joka on miltei taskussa…mutta se että ei leikitä PS:n kanssa on ihquu. 

Pitääkö politiikassa moralisoida?

En ymmärrä tällaista demonisointia.

Eihän kokoomusta haukuta murhamiesten puolueeksi, vaikka eräs sen tunnettu toimija syyllistyi henkirikokseen tai eräs toinen yliajoon? Eihän kokoomusta moitita moraalisesti ala-arvoiseksi tyttöjen ahdistelija-puolueeksi vaikka erästä sen poliitikkoa epäillään ahdistelusta? Eihän kukaan enää muista tai muistele rattijuoppoa kokoomuslaista, joka on huomattavassa asemassa EU:ssa?

Demonisointi on vanha poliittinen keino saavuttaa kannatusta ja Suomessa sitä harjoitettiin ennen vuoden 1918 tapahtumia systemaattisesti erään poliittisen puolueen taholta. Tämä puolue harjoitti ja lähetti kansan keskuuteen satoja koulutettuja vihapuhujia ”rakuraattoreiksi” kiihottamaan ihmisiä väkivaltaan (Jari Ehrnrooth: Sanan vallassa, vihan voimalla/1993).

Edellä mainitussa väitöskirjassa osoitettiin aukottomasti, että luokkaviha ja systemaattisesti harjoitettu agitaatio oli Suomen punaisten vallankumouskäsityksen perustana.

Itse olen sitä mieltä, että kokoomusta tai SDP:tä ei saa tuomita näiden vihatekojen takia. Ei saa leimata. Eikä tuomita.

Ehdoton tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat kaiken poliittisen toiminnan perusteita.

Poliittista ilveilyä?

Mutta….en oikeastaan edes usko, että Antti tai Petteri tarkoittivat mitä sanoivat. Kyse oli pikemminkin poliittisesta ilveilystä.

Antti ja Petteri tarjosivat poliittista viihdettä, joka noudatti vanhoja keskiaikaisia perinteitä, joissa ”leikarit” ja ”piiparit” huvittivat ja naurattivat katsojia.

Ehkä paras kirja tästä maailmasta on Emmanuel Le Roy Ladurien kirjoittama  ”Montaillou, village occitan de 1294 à 1324”. Siinä tutkija käyttää inkvisiittori Jacques Fournierin Pamiers’n piispan, tarkkoja muistiinpanoja.

Hän avaa maailman, jossa ranskalaisessa kylässä politiikkaa tehdään leikkien. Kulkueet, ammattikuntien juhlat, ilveilijöiden sekä leikarien ja piiparien joukot havainnollistivat silloin valtaa leikkimällä ja politiikkaa puskakomedialla. Lopuksi vastustaja tapetaan.

Hepuli, kokkapuhe, lorut ja ja vitsit olivat siellä ihan totta.

Siinä mielessä Petteri ja Antti seurasivat onnistuneesti tätä traditiota. Oli vähän draamaa ja sitten käsien sivelyä. Myrskyä ja auringonpaistetta. Petteri ja Antti tykkäsivät toisistaan. Ja olihan se olkiukko ja demonikin siellä. Ihan kuin keskiajalla.

Hyvä Petteri! Hyvä Antti! Hyvä Show! Kiitos! Ja Kiitos hyvälle hyvä-medialle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Ettei se poikien toverillinen keskustelu ollut miltei populismia ?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ehken enemmän sitä romantiikkaa...se käsien hively)))) kyllä...romantiikkaa

Risto Koivula

Jari Ehrnrooth ei ole "osoittanut" mitään muuta kuin että hän on pölhö.

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/len...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Risto hyvä. Väitöskirja oli hyvä ja argumentit hyvin perusteltu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tälle ''demonisoinille'' on oikein hyvät perusteet.

Pitää vain lukea Halla-ahon vanhoja kirjoituksia, joita hän ei kadu, ja tuomiokin tullut, Hakkarainen on vapauheenjohtajana ollessaan myös lausunut ''viisaita''

Huhtassari on myös osaltaan auttanut, että kukaan ei ota puoluettanne tosissaan.

Kun puolueen sävy on ruskeanmusta, johtajiston ajatusmaaiilma on ruskeanmusta, niin ei voi puhua mistään demonisoinnista, vaan realismista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Petteri hyvä. Näytä minulle ohjelmastamme jokin rasistinen kohta. Ihan aikuisten oikeasti))) jooko. Ei sellaisia ole.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

#5 Petteri Ritala

Entäs sitten ne persueliitin some-seuraajat. Joskus vilkaissut Hakkaraisen fb-sivuja; maakuntani kansanedustaja! Huh!

Ja kyllä Luukkasenkin twittertilin vähälukuiset seuraajat ovat omaa sorttiaan. Kuin botteja: peitehenkilötiedot (nekin tekaistut nimet monesti outoja, etten sanoisi sairaita!), kommentit aina sitä perusperssusisältöä, rääväsuista, puoliasiatonta, harmaalla alueella häilyvää. Yleispolitiikkahan siellä ei näyttäisi kiinnostavan ketään.

Juuri sitä, mitä yrittivät aloitteellaan päästä entistä vapaammin harjoittamaan somessa. Siinä ei tarvii laaja-alaista ymmärrystä, eikä rakennusaineita monitahoiseksi maailmankuvaksi.

Kriittinen voi olla solvaamatta ketään, sivistyneesti ja asiallisesti. Pitäisi olla itsekunnioitusta, ettei vajoa ala-arvoiseen, säälittäväänkin toimintaan ja kirjoitteluun.

Olla demonisoimatta. Persut itse demonisoi, varsinkin juuri se somen kannattajaporukka - muuhun ilmaisuun eivät näytä pystyvänkään - ja sitten väittävät, että heitä demonisoidaan.

Aulis Saarijärvi

Tee Arto kuten jo tuhannet ovat tehneet! Heitä näköradiotelevisioonisi elektroromupisteeseen! Säästyt verorahoilla maksetusta puolivalheesta Matti Röngän lukemana ja niiden aamuTV naisten "muka olevinaan" esittämistä ihmishahmoista lopullisesti. Nopeasti huomaa aamulla tulleen vartti lisäaikaa.

Samalla jää aikaa ajatella, sekä analysoida omasta päästään maailman tapahtumia, joita saa nyt netistä monella kielellä vaikka kääntäjällä lukien. Mielenkiintoisia kanavia on vaikkapa Iranin, Unkarin ja Argentiinan pienten uutistalojen tuotanto. Paljon maailmantapahtumien arviointia, joista Suomessa ei kuulu sanaakaan, tai on päätetty olla kertomatta. Meillähän sensuurimme yksi osa on olla hiljaa tapahtumista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Katso Aulis. "Luukkanen -suoraa puhetta". Alfa tv))) siellä analysoidaan enemmän kuin Ylellä)))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Katso Aulis. "Luukkanen -suoraa puhetta". Alfa tv))) siellä analysoidaan enemmän kuin Ylellä)))

Aulis Saarijärvi

Kirjoista pitää lisätä vielä Victor Hugon "Pingviinien saari" ajatteleville ihmisille, joka on suoraan tapahtumia Suomessa 1991 - 2018!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toteutuksessa v 2.0 Suuri kaalihuijaus. Takuuhenkilöksi Yliopisto lähettänyt kirjanoppineen peruskansan pariin julistamaan Åbolle työrauhan sivistyksen nimissä.

Italian uusi pääministeri ilmoittaa olevansa Italian kansan puolustusasianajaja.

Eikös siinä olisi jotakin: Arto Luukkanen, Suomen kansan puolustusasianajaja? (siis tässä ajassa eikä 30-luvulla)

Onhan Suomi onnistunut siinä missä NL epäonnistui: luomaan uudenlaisen ihmisen, joka haluaa olla presidentin palkitsema neuvos, varsinkin kokoomuslainen.

Oletko valmis? Kuka hyvänsä voi yllättyä saadessaan kulttuurin kevyet vitjat kaulaansa, kuten eräs tuttava sai diplomin kansanpresidentiltä kaadettuaan 10 vuotta kahvia SPR:n verenluovuttajille.

Suomalaisille ei tarvitse jakaa erillistä opasta sotaan valmistautumiseksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ehkäpä Orpo, Rinne ja Sipiläkin seuraavat aika ajoin tätä Puheenvuoron keskustelupalstaakin. Perussuomalaisten arvot ja asenteet konkretisoituvat blogeissa ja kommenteissa. Oletan, että muutaman kymmenen kellokkaan (blogisti mukaan lukien) mielipiteet vastaavat varsin tarkkaan puoluejohdonkin näkemyksiä. Siitä voi itse kukin äänestäjä vetää johtopäätöksiä; onko tuon porukan näkemykset ja ajamansa asiat itselle - edes pitkin hampain hyväksyttäviä. On ihan ok, ettei sikaa tarvitse ostaa säkissä vaan se on estradilla "ihailtavana".

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Seppo Turunen, noin menee, syyt ja seuraukset. Juuri noin.

"Hurskastelu" yritys hämätä ja näytellä "viatonta". Uhriutuminen persujen selkäydintoimintoa jo.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Viimeksi eilen voi radiosta kuunnella Halla-ahon demonisia sanoja. Sitten voi verrata niitä Arvo Pohjaan ja palstan vakikommentaattoreiden neronleimauksiin jonka jälkeen voi pohtia millainen kohtaanto-ongelma joidenkin kohdalla on sen kanssa mitä Halla-aho oikeasti sanoo ja mitä esimerkinomainen vanhojen kirjojen kaupppias herra X joka ei ole lukenut kirjojaan kuvittelee Halla-ahon sanovan tai joka luultavammin nyt vain trollaa trollaamisen ilosta.

edit: se linkki puuttui

https://areena.yle.fi/1-4406221

Brysselin kone
Miltä vaikuttaa pakolaispolitiikka EU:ssa Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho
44 minke 23.5.2018 toistaiseksi 3062 kuuntelua

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo, olihan se söpöä seurattavaa. Samoja elementtejä näkee usein kuonto-ohjelmissa......

Jos kyseessä oli jonkilainen hallitusneuvottelujen esileikki tai harjoitus, tuntuu hiukkasen liian aikaiselta. Ellei tai onko edes mahdollista, että Sipilä vetää liikkuvat taakse aidon oikeasti, jos sote kaatuu. Komentaa mahtikäskyllä ministerikollegansa muuria vasten.

PerusSuomalaisten poissulkeminen seuraavasta hallituksesta ja sen "julkaiseminen" tässä vaiheessa..... itse nauroin kippurassa kun asia esitettiin. Toki PS:n puoluejohdon on reagoitava asiallisemmin kuin tällaisen taviksen rivijäsenen. Väittäisin, että kukaan PS:n kannattaja tai tuleva sellainen ei yöuniaan moisesta menetä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eriksson vetäisi somessa herneen nenäänsä erään kansalaisen kiinnitettyä huomiota Eiran eliittikaupungissa Juhani Ahon tiellä asuvaan asuvaan Oha-allah (JH)-nimiseen kirkkoslaavista tohtoriksi väitelleeseen poliitikkoon arvellen suomalaista täsmäkoulutusta maailman tehokkaimmaksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nytko persuille vasta on valjennut, että yksikään puolue ei halua heitä seuraavaan hallitukseen?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kun isojen puolueiden ykkösnimet kamppailevat sanan säilällä, "takiaispuolueiden" kannattajat voivat vain seurata mittelöä kateellisina katsomosta käsin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

3. persublogi aiheesta, persuja sorsitaan. Kannattaisi ehkä blogikirjoittelun sijaan miettiä, olisiko politiikassanne ja toimintatavoissa jotain korjattavaa.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Vastikään Halla-aho ennakoi puoluevaltuustopuheessaam tulevia eduskuntavaaleja. Näytti todenneen, ettei PS voi määritellä yksityiskohtaisesti kantojaan mm. talouspolitiikan ja työelämän uudistamiskysymyksissä, koska persukannattajien mielipiteet näissä hyvin erisuuntaisia.

Eikö tässä jää yhteiskunnan keskeisimpiä kysymyksiä heidän politiikkansa ulkopuolelle? Tuliko Halla-aho itse kertaalleen todistaneeksi, että PS ei ole yleispuolue?

Ihmeen vähälle huomiolle jäänyt tämä yksityiskohta Halla-ahom puheessa!

Vaikeuttaa pääsyä hallitukseen ja työskentelyä siellä tuommoiset lähtökohdat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-perussuomal...

"Oma tavoitteeni puheenjohtajana on, että perussuomalaiset ovat mahdollisimman paljon asiapuolue ja mahdollisimman vähän slogan-puolue ... maahanmuuttopolitiikassa, kielipolitiikassa, energiapolitiikassa tai kriminaalipolitiikassa pystymme koska tahansa laatimaan yksityiskohtaisen toimenpideohjelman, johon lähes kaikki puolueen jäsenet pystyvät yhtymään. Perusteellisempaa keskustelua tarvitaan, kun lähestytään sosiaalipolitiikkaa, veropolitiikkaa, Eurooppa-politiikkaa, aluepolitiikkaa tai työmarkkinapolitiikkaa ... Minulle sanotaan usein, että pitäisi puhua enemmän eläkkeistä ja sosiaaliturvasta ja öyhöttää vähemmän maahanmuutosta. Voisinhan minä liittyä Rinteen kuoroon ja vaatia lisää rahaa kaikille ja kaikkeen hyvään. Minä en kuitenkaan pidä valehtelusta ja epärehellisyydestä."

Melko demonista tekstiä. Asiossa joista ei ole laajaa yksimielisyyttä täytyy käydä lisäkeskusteluja ja rehellisyys maan perii - periaate kunniaan, oho.

[Halla-ahon puheesta saa toki ihan erilaisen käsityksen jos sitä ei ole lukenut ja vain arvaa mitähän siinä olisi taikka jos lukee vaikka demokraatin tuuba - jutun puheesta ... ]

https://demokraatti.fi/aivan-sama-asia-kansanedust...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hieman kummallinen on käsitys, jos kuvittelee esim. demareiden, keskustan tai kokoomuksen kannattajien olevan kaikki samaa mieltä talouspolitiikassa toteutettavista suuntaviivoista. Jokaiseen puolueeseen mahtuu eri tavalla myös talouskysymyksissä ajattelevia. Ei kai muiden puolueiden kannattajien tarvitse ajatella samoin kuin kommentoija vai?

Kokoomuksessa ja keskustassakin näyttää ilmenevän monien edustajienkin erilaisia mielipiteitä esim. sotessa. Onko tämäkin sitten jollain tavalla erilaista kuin se, että näin saattaa olla myös PS:ssä? Kommentoijan näkökulma näyttäytyy haetulta eli ymmärtämättömältä puolueiden ohjelmissaan esiin nostamista tavoitteista, sillä niissä on otettu ja tultanee ottamaan huomioon kannattajakunnan esittämät yleiset tavoitteet.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Perussuomalaisten imago on nähtävästi tässä se ongelma. Halla-aho on analyyttinen eikä vääristele asioita mutta karismaa ei nimeksikään.

A-studiossa silmiin pisti Halla-ahon nieleskely joka saattaa katsojia jopa häiritä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pohjanmaan ruotsinkielisiin kuuluneen isoäitinsä peruna kirkkoslaavin tohtori Halla-aho joutuu pitämään kielen keskellä suuta ettei näkyvästi julista Åbolle työrauhaa sivistyksen nimissä päästäkseen Timo Soinin paikalle ulkoministeriksi.

Kuten HS tänään pääkirjoittaa, kaikki vahvistetaan vastuullisten kesken hallitusneuvotteluissa. Tulos toteutetaan, vaikka puolue hajoaisi matkalla takiaisiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset