Arto Luukkanen

EU hajoaa etelästä käsin? Ja meidän hallitus seuraa perässä…

Onko mahdollista, että Italian uusi hallitus ja sen epätavalliset vaalivoittajat murentavat EU:n ja euroalueen?

Hallitus syntynee vaikeiden neuvotteluiden jälkeen, joissa olivat mukana viiden tähden perustaja Beppe Grillo sekä liikkeen varsinainen puoluejohtaja Luigi di Maio.

La Ligaa edusti sen johtaja Matteo Salvini. Kulisseissa hääräili myös Ligan kumppanipuolueen johtaja, vanha Silvio Berlusconi. Kokoomushallituksen hallituksenmuodostajaksi ja tulevaksi pääministeriksi tuli professori Giuseppe Conte. Riippumattoman mutta viittä tähteä lähellä olevan professori Conten pääministeriys oli siten kompromissi.

Hallituksen merkityksellisyys on siinä, että se on järkyttänyt Euroopan ja maailman rahamarkkinoita uusilla avauksilla. Uusi hallitus on periaatteessa valmis sopivalla hetkellä luomaan oman minirinnakkaisvaluutan. Se haluaisi myös leikata velkoja, laskea eläkeikää ja luoda tasaveron sekä tuoda italialaisille tuntuvan korotuksen työttömyyskorvauksiin ts. luoda kansalaispalkan.

Mutta millä rahalla ja miten tämä on mahdollista? Onko edessä Euroalueen vallankumous? Pakotetaanko Italia irti eurosta? Pystyykö se pakottamaan muut maat antamaan anteeksi sen velkoja?

Italia ensin! Markkinoita vastaan!

Italian presidentti Sergio Mattarella antoi pääministerin viran Contelle 23.5.2018. Uudesta pääministeristä syntyi heti skandaali: väitetään, että hän on kaunistellut omaa akateemista CV:tään. Presidentin oli kuitenkin taivuttava sillä Italia oli ollut ilman enemmistöhallitusta jo yli 80 päivää. Näin Italia sai hyvin euroskeptisen ja omapäisen hallituksen. Ensimmäisessä virallisessa puheessaan pääministeri Conte totesi puolustavansa italialaisia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

Ministerilistaa ei ole vielä julkaistu, mutta on puhuttu siltä, että erityisen pakolaiskriittisestä Salvinista on tulee ilmeisesti uuden hallituksen pakolaispolitiikasta vastaava sisäministeri ja Luigi di Maiosta tulee ”työ- ja kasvuministeri”. Talousministeriksi on kaavailtu EU:n kovaa kriitikkoa ja taloustieteilijää Paolo Savonaa. Tämä 81 vuotias entinen teollisuusministeri on toiminut myös Italian pankissa. Presidentille näin raskaan sarjan eurovastustaja, joka on avoimesti arvostellut Saksan talouspolitiikkaa ja euron valuvikoja, olisi myrkkyä.

Markkinavoimat on nyt syystä ymmällään. Talouselämä on todella huolissaan euroalueen tulevaisuudesta.

Pelästyksen aiheutti aluksi se, että julkisuuteen vuosi uuden hallituksen ohjelmaluonnos, jossa se aikoi aluksi esitellä euroeron, EU-sopimuksen uudelleenkäsittelyn, sekä 250 miljardin euron suuruisen velkaerän anteeksiantamisen. Vaatimuksissa oli myös Italian maksuosuuden uudelleenneuvottelu EU:n kanssa. Vaalivoittajat halusivat myös jättää Venäjän-pakotteet, ja omaksua aivan uuden maahanmuuttopolitiikan – Italiasta on karkotettava yli puoli miljoonaa laitonta siirtolaista. Samaan aikaan italialaisten veroja piti laskea ja lopuksi: kaikki italialaiset saisivat 780 euron suuruisen kansalaispalkan.

Markkinat paniikissa

Markkinat villiintyivät näistä ehdotuksista. Maan 10 vuoden lainamarginaalit nousivat salamannopeasti ja Euroopan bondimarkkinat menivät sekaisin siitä ajatuksesta, että Italian velkoja annettaisiin anteeksi.  Uuden hallituksen ohjelmapaperi mitätöitiin nopeasti julkisuudessa ja kerrottiin, että kyse on vanhasta suunnitelmasta. Vahinko oli jo tapahtunut.

Suunnitelman järkyttävyys oli siinä, että Italia on EU:n kolmanneksi suurin talous. Nyt kyseessä ei ole pieni Kreikka vaan suuri EU:n perustajavaltio. Italian uusi hallitus järkyttää eurojärjestelmän perusteita ja koko EU:n olemassaoloa.

Uutiset Italian shokkihallitusohjelmasta eivät ole vielä vaikuttaneet euron ulkoiseen arvoon. Markkinat uskovat tässä vaiheessa, että Saksa ei sallisi uuden hallituksen haluamaa velkojen anteeksiantoa.

Kaikki odottavat nyt uuden hallituksen nimittämistä ja sitä, että mitä se todella tekee? Ovatko lupaukset pohdinnat euroerosta ja rinnakkaisvaluutasta vain propagandaa  -aikooko se Italia tosiaan asettaa omat etunsa EU:n etujen edelle?

Italian velat saataviksi?

Euroopan talouselämä on varpaisillaan erityisesti siksi, että uusi hallitus on uhannut ottaa käyttöön oman “sisäisen valuuttansa, jolla olisi mahdollisuus maksella takaisin vanhoja velkoja”.

Tällainen ”rinnakkaisvaluutta”, uusi Italian liira merkitsisi vallankumousta euroalueella. Italialle se merkitsisi ”valtionkonkurssia”. Se tulisi kysymykseen, jos Euroopan keskuspankki ja yksityiset suurpankit ryhtyisivät painostamaan hanojen kiinnipanolla.

Toisaalta se merkitsisi mahdollisuutta uuteen alkuun; se auttaisi Italian talouden vientiä ja merkitsisi sille mahdollisuutta nauttia hetken euroalueen eduista ja samaan aikaan oman valuutan keinottelun mahdollisuudesta. Se myös tarjoaisi mahdollisuuden pitää valtion ja pankkien maksupalvelut toiminnassa ulkoisen kriisin aikana.

Ehdotus on hämmentävä. Voiko itsenäinen maa todella ottaa itselleen oman valuutan? Maksaisiko sen velkansa näillä ”liiroilla”? Mutta sietäisivätkö muut euromaat, erityisesti tarkan fiskaalin kurimestarina esiintyvä Saksa tällaista? Toisaalta euroalueesta ei voi laillisesti erottaa ketään ja omavaltainen suuren jäsenen ulosheittoyritys voisi helposti johtaa koko euron tuhoon.

Olisi myös täysin selvää, että pakkotoimet Italiaa kohtaan irrottaisivat sen euroalueesta. Kun yksi lähtee niin muiden maiden sitoutuminen euroon ja ennen kaikkea yhteiseen velkaan syvenisi. Naru Suomen kaulassa kiristyisi. Me maksaisimme ja Jutan miljardin takuutukset olisivat lastenleikkiä sen rinnalle.

Kyse olisi samaan aikaan helposta hokkuspokkuksesta mutta myös tervehdyttävästä tapahtumasta. Velkatalouksien ei voida sallia kasvavan ikuisesti – ne on joskus maksettava takaisin tai sitten mitätöitävä.

Italian helppo pääsy irti omista velvoitteistaan voisi merkitä sitä, että euroalueen kaatumista tai että siitä jäisi jäljelle vain ns. Pohjoinen alue – Saksa, Suomi, Alankomaat, Luxemburg ja mahdollisesti myös vielä Baltian maat, Belgia ja Ranska.

Italian luova kaaos

Kyse olisi luovasta kaaoksesta, joka heiluttaisi ennen kaikkea EU:n sisäistä rakennetta. Samaan aikaan kun Saksa ja Ranska varustautuvat uuteen federaatioloikkaan. Samoin maan pyrkimykset 780 euron "kansalaispalkkaa" ts. perustyöttömyystukeen reippaiden veronalennusten ryydittämänä vaikuttavat vaikeasti toteutettavilta.

Miten Italia kykenee sen tekemään, kun sen on vaikeampaa ja kalliimpaa saada rahaa markkinoilta? Ranskan talousministeri Bruno Le Maire onkin ennustanut, että tämä uusi hallitus vaarantaa euroalueen. Luigi Di Maio vastasi tähän lainaamalla Donald Trumpia: “tämä ei ole sitä mikä miellyttää EU:ta tai Saksaa – nyt Italia tulee ensin”.

Kysymys veronalennuksista ja 780 euron työttömyysturvasta  on ratkaiseva uudelle hallitukselle. Liga sai paljon tukea rikkaasta Pohjois-Italiasta verolupausten takia.  Viisi tähteä sai äänivyöryn köyhästä Etelä-Italiasta työttömyysturvalupauksen takia. Kyseessä ovat kuitenkin kalliit lupaukset.

Veronalennus maksaisi 50 miljardia, työttömyysraha maksaisi 24 miljardista aina 35 miljardiin ja eläkehelpotus vielä noin 10-20 miljardia vuodessa. Uusi hallitus on luvannut leikata ”turhia kuluja” 30 miljardilla. mutta se kyky ottaa velkaa on vähentynyt. Syy on siinä, että sillä on eniten velkaa koko EU:ssa. Mutta Italialla on jo suurin velkasumma koko EU:ssa.

Bluffia vai totta? Maahanmuuttajat EU:n hoteisiin?

Puheet ovat lieventyneet samalla kun uuden hallituksen syntyminen on näyttänyt todennäköisemmältä. Esimerkiksi Matteo Salvini on luvannut, että maa haluaa pysyä ja euroalueessa sekä tietenkin myös EU:ssa ja Natossa. Suhteessa Venäjään uusi hallitus haluaa päästä parempiin suhteisiin ja haluaa irtisanoa pakotteet. Maahanmuuttajia on tarkoitus palauttaa puoli miljoonaa kotimaihinsa ja kiristää uusien maahanpääsyä.

Uuden hallituksen alkutaivalta seurataan nyt suurennuslasien kanssa. Miten uusi hallitus aikoo pitää sanansa? Jättääkö se vaatimukset? Vai toteuttaako ne?

On toinen asia valittaa eurosta tai jättää se. Näiden vaatimusten täyttäminen tai mahdollinen täyttämättä jättäminen tulisi myös kiristämään uuden hallituksen puolueiden sisäisiä suhteita. Hallituksella on mielenkiintoinen kummisetä: Silvio Berlusconi, joka varmaan haluaa sanoa sanansa hallituksen toiminnasta. Vaalilupausten täyttäminen puolestaan voisi johtaa koko euroalueen uuteen entistä paljon mittavampaan Kreikka-tyyliseen kriisiin.

PS: SDP:n pökkelömäisyys pelastaa Kokoomuksen?

Suomen hallituksen ja Soten kohtalonhetket täyttyivät viime viikolla. Soon finito!

Media ei kuitenkaan pohdi sitä mitä perustuslakivaliokunnan lausunto merkitsee vaan sitä kuka oli vasikka ja mistä puolueesta. Näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnan mietintö Sotesta viivästyy ja vaalien lykkääminen on yhä selvempää.

Vuosituhannen suurin ”sulle-mulle” peli on nyt seis. Keskustan suuri pihvi – maakuntahallinto-hökkelö ei ehkä tulekaan. Kokoomuksessa on voimia, jotka osaavat pelata ja taivutella.

Juha Sipilä Vesa-Matti Loirina?

Keskusta aikoo epäilemättä nöyryyttää itsensä ja pelastaa Soten ja hallituksen kaikin keinoin. Näemme tulevaisuudessa ”Pojat” elokuvasta tutun kohtauksen, jossa Juha juoksee vetäytyvän Sote-junan perässä ja huutaa ”äiti, äiti…”.

Kokoomukselle tilanne on helpompi. Se joko peluuttaa Soten SDP:n kanssa tai haluaa lisää hintaa omasta suostumuksestaan. Epäilemättä Orpo ei pelkää SDP:n ”pökkelöpolitiikkaa ja lahjasatku kaikille” linjaa.

Tilannetta kärjistää myös se, että Orpolle pääministeriksi pääsy on ainoa keino pelastaa oma poliittinen ura. Vapaavuori hengittää niskaan samalla kun Hjallis pyrkii näykkimään takaapäin.

Kysymys on: pitääkö vaalitaistelua pelätä? Kokoomuksella on vaalikassat täynnä: reipas voitto tyrmäisi Hjalliksen kapinaliikkeen köysiin ja antaisi mahdollisuuden kurittaa Vapaavuoren johtamia kapinallisia.

Mikäli uudet eduskuntavaalit tulevat lokakuun alussa on tilanne jännittävä myös ulkopoliittisesti. Ruotsilla on vaalit syyskuussa ja Italian uusi hallitus aikoo ryhtyä ilmeisesti koviin otteisiin maassa olevia pakolaisia vastaan. Jaetaanko ne EU:n kesken? Suomelle se merkitsisi uutta 25-30 000 hengen pottia.

Meille taviksille se merkitsee mahdollisuutta sanoa sanansa! Ihmisiä on jätetty sivuraiteille. Onko sinne pakko jäädä? Minusta ei))

PS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Presidentti Mattarella on kieltäytynyt ottamasta Savonaa valtiovarainministeriksi. Uskomatonta. Conte on todennut, että näillä edellytyksillä hän ei voi muodostaa hallitusta. Salvinin kommentti: ei voida hyväksyä! Joku (Saksa??) on ulkopuolelta määrännyt ratkaisun. Tulee mieleen kesä 2017 - joku kertoi ulkopuolelta, että Halla-ahoa ei voi ottaa hallitukseen. Italia nyt siirtomaa? Uudet vaalit?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italiassa on vielä toivoa siitä, ettei hallitusta nimitetä ollenkaan ja käydään uudet vaalit.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/05/27/world/e...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan. Jos presidentti ei suostu näihin nimiin.))) Katsotaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto kirjoitat mm. "Samoin maan pyrkimykset 780 euron kansalaispalkkaa perustyöttömyystukeen reippaiden veronalennusten ryydittämänä vaikuttavat vaikeasti toteutettavilta."

Jospa tuo lupaus toteutetaankin sillä suunnitelmissa olevalla rinnakkaisvaluutalla? Voihan rinnakkaisvaluuttaa käyttää muihinkin sisäisiin maksuihin kirjoituksessa mainttujen velkakirjojen maksujen lisäksi. Mahdollisesti. Nuo velkojen maksaminen taitaa kuitenkin estyä EKP:n väliintuloon. Ja sitten taitaakin eteen tulla se haave eroon eurosta. Mahdollisuuksia taitaa olla uuden hallituksen taskuissa monia. ;)
Mielenkiintoiseksi on mennyt EU:n politiikka ja uudet suunnitelmat. Suunniteliin taitaa tulla muutoksia, mutta mihin suuntaan, se jää nähtäväksi mitä todennäköisemmin vuoden aikana. Jollei jo aiemmin, sillä onhan Kreikankin velkaleikkaus tapetilla vielä tänä vuonna maan vaatimuksesta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

niin...tämä kohta on mielenkiintoinen. Siitä pitäisi tehdä oma kirjoituksensa. Meillähän on oma järjestelmämme - asumistuki.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tulevaisuuttahan on aina vaikea ennustaa oikein. Vaan jos saisin tietää, että Suomen hallituksella on kaapissaan toimenpideohjelma EU:n hajoamisen varalle, niin nukkuisin ehkä vielä vähän paremmin.
Brexit ei välittömästi liipaissut mitään vyöryä, mutta johan siitäkin on tullut Suomenkin rannoille lisärahoitupyyntösaaltoja. Italian ero tai erottaminen voisi olla sitten liikaa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juu, mutta vieläkin varmemmin minä nukkuisin, jos tietäisin, että Suomen hallituksella on toimenpideohjelma euroalueen hajoamisen varalle... Sillä EU ei minnekään hajoa, voi vain joillakin perifeerisillä jäsenillä ehkä supistua. Niihin ei Italia edes kuulu, eikä siellä kukaan muotoutuvassakaan hallituksessa halua irti EU:sta. Mutta euroalue on tosiaan horjuva ja heikoille puille rakennettu konstruktio. Suomessakin kaivattaisiin paljon enemmän keskustelua eurosta ja vähemmän EU:sta -varsinkin kun Suomi on outo euroenklaavi omien valuuttojen Skandinaviassa. Italian tuleva hallitus tulee antamaan tähän keskusteluun paljon tulta ja polttopuuta!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Risto. Olet oikeassa. Tosin - historian pyörät ovat joskus kummallisen hitaita ja mutkikkaita.))))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

pitkä puhelu: sen mukaan se oli kokoomus joka vuoti...kokoomus ei vain halua tätä Sotea...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kuka oikeastaan haluaa tätä sotea? Kepu, siniset? Mahdollisesti osa Kokoomusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persut sopivat sotesta jo hallitusohjelmassa ja vielä vajaa vuosi sitten Halla-aho kertoi kannattavansa sitä:

"Olemme sitoutuneet hallitusohjelmassa sote-uudistukseen sisältäen valinnanvapauden, joka tietysti on kokoomuksen kärkihanke."

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Halla-aho-tukee-hallituksen-sote-politiikkaa-mutta-vaatii-vastikkeeksi-maahanmuuton-kiristystä/1000116

Tämä oli aikoja kun ilmeisesti luuli pääsevänsä hillotolpalle. Mieli muuttui kun ei päästetty.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #10

Unohdin tosiaan Perussuomalaiset soten takuumiehinä, mutta niin näyttävät hekin tehneen..Hyvä, kun muistutit.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kokoomuksessa jollain on tosiaan tuntokarvat koholla. No, näinhän olis pitänyt olla heti. Osalla sentään jonkinlainen tausta liiketoiminnan johtamisesta. Kai ?

Kokoomuslaiset tuskin haluavat tosiaan olla mukana viemässä loppuun erittäin isoa projektia, jossa kaikki mittarit on punaisella. Rahoitus, suunnittelu, valmistelu ja toteutus. Sekä tietenkin aikataulu. Eikä ne tekijätkään ole satavarrmoja. Lisäksi projektin johto on yht’äkkiä huomannut, ettei näillä eväillä tehtyä projektia tulla, ainakaan äänestyskopissa, kiittämään sellaisilla ’oikeilla ’ numeroilla.

Kannattaako Kokoomuksessa tosiaan ottaa nyt tietoisesti iso riski ja viedä projekti väkisin maaliin ?

Projektiin kun ei taida olla enää sitoutunut oikeasti kukaan, paitsi ehkä joku hurskas jappastelukeisari + muutama kodistaan eksynyt sininen.

Ja tosiaan. EU n tulevaisuus näyttää olevan koko ajan vaiheessa ja käymistilassa. Käskyttämistä, kansallisuusriitoja, pakolaiongelmia, budjettiongelmia jne. Ainoa joka voi hyvin, on EU n hallintokoneisto keveinen verotuksineen.

Katu-uskottavuuden puute alkaa olemaan EU ssa arkipäivää. Uskottavuuden puute hajottaa pian koko yhdistyksen, ja se hajoaminen voi alkaa vaikka Puolasta. Puolassa on n. 38,5 miljoonaa puolalaista, jotka ovat kohtalaisen tyytymättömiä mm : ssa maansa sisäisiin asioihin puuttumiseen, eivätkä muuten aio astua EU ssa maksajan saappaisiin. ( 2016 Puola sai yli 10mrd €, mutta maksoi vain 3,5 mrd € )

https://europa.eu/european-union/about-eu/countrie...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tilanne on kiteytetysti: Orpon pitää kohdata puoluekokous 3 viikon päästä. Sinne on tultava sankari: a) joko se joka pelasti Suomen Sotelta tai b) se joka vei sen maaliin. Nyt sen hankkeen jättäminen tuntuu helpommalta vaihtoehdolta. Ensi viikko ratkaisee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Odotellaan nyt vaan taas uusia vaaleja, tää nykyinenhän meni perseelleen ennenkuin alkoikaan, niinkuin epäilinkin.

Italiassa meteli on politiikassa aina kovaa, mutta teot ovat täysin mitättömiä.

Siinä suhteessa Italian politiikka on juuri samanlaista kuin persujen politiikka, iso meteli, mitätön vaikutus.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

"L’Italia non è una colonia, non siamo schiavi di tedeschi o francesi", eli Italia ei ole siirtomaa, eikä saksalaisten tai ranskalaisten orja. Vahva sana Salvinilta kuten myös di Maion kommentti presidentin uhkauksiin uusista vaaleista, että "mitä mieltä on vaaleilla, jos lopuksi päätökset tekevät luottoluokittajat?"
Presidentti vanhan vallan edustajana sabotoi parhaansa mukaan uuden hallituksen luontia. Tosiaan, kumma kyllä tai sitten ei, heti Italian vaalien tulosten julistamisesta on globaali suurmedia julistanut, että hallituksen luonti ei onnistu ja tulee uudet vaalit. Presidentti nyt koettaa toteuttaa tämän (keneltä saadun?) ennustuksen. Jos perustuslaillinen kriisi päätyy uusiin vaaleihin, niin hallituksen muodostajapuolueet varmasti kuitenkin vain etenevät entisestään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko mahdollista, että Italian uusi hallitus ja sen epätavalliset vaalivoittajat murentavat EU:n ja euroalueen?!

- Ei.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisinko ollut täällä US:n alustalla ehkä viisi kuusi vuotta ja koko tuon ajan on täällä esintynyt ennustajaeukkoja ja -miehiä jotka ovat tienneet EU:n ja euron hajoavan viimeistään ensi syksynä. He, Huopaiset, Alakylät ja muut EU-kriittiset ovat usein tukeutuneet Jan Hurrin näkemyksiin. Jan Hurri on kyllä omilla kirjoituksillaan vetänyt uskottavuutensa taloustoimittajana vessanpyntöstä alas, siksi pieleen hänen ennustuksensa EU;n ja euron tulevaisuudesta ovat menneet. Mutta ei siinä mitään kaimani, toivo vaan vaikeuksia euroalueelle miettimättä ollenkaan, että Suomi, vientimaana tästä kärsii ja saamme satatuhatta lisää työttömiä ja valtionvelka sen kun kasvaa tai vaihtoehtoisesti palveluksia leikataan rajusti.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Euroalue ei ole yhtään edistänyt Suomen vientiä, päinvastoin euro liian vahvana valuuttana Suomelle on haitannut sitä, kuten Ruotsin vertailuesimerkki osoittaa.
Suomen vientiä Keski-Eurooppaan sen sijaan on toisiaankin edistänyt EU:n sisämarkkinat. Sisämarkkinat eivät ole uhan alla, vaikka euro hajoaisi tai Suomi tai joku muu valtio poistuisi eurovyöhykkeestä.
EU-puuroja ja eurovellejä ei saa päästää sekaisin!
Mutta eurovellit ovat nyt tosiaan uhanalaisia. Prof. Henrik Müller kyseli tänä aamuna Spiegelissä (http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/italien-...), onko Saksalla strategiaa euron repeämisen varalle. Kysymys kannattaa osoittaa myös Suomelle!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Di Maio vaatii presidentti Mattarellan viraltapanoa. Eli perustuslaillinen kriisi Italiassa on täysi.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Italiassa presidentin yli ei kävellä kuten Suomessa tehtiin viime kesänä. Italia on demokratia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Italian presidentti ei edusta demokratiaa koska hallituksella on kansan mandaatti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Italiassa näyttää olevan eriskummallinen demokratia, kun vaalin tulos ei ole maan presidentille minkäänlainen osoitus kansan tahdosta. Kovaa kieltä presidenttiäkin kohtaan arvostellessaan toimintatapaa on käyttänyt 5Star Movementin johtaja Luigi Di Maio "In Italy “you can be a criminal convicted for fiscal fraud … but if you have criticized the euro and Europe you can’t be a minister.”

Italiassa voit olla tuomittu veropetoksista, mutta jos olet arvostellut euroa ja EU:ta, et voi olla ministeri.
Taitaa kuitenkin perimmäinen syy olla juuri eurokriittisyys ja muutoinkin vastahankaisuus unionin toimintatapoja ja päätösvaltaa kohtaan, jolloin tällainen populisti ei voi olla ministerinä.
Ei muutoin näytä olevan sopiva Suomessakaan. Sitä vastoin kovankin tuomion rikoksesta saanut on voinut olla ministeri ja ilmeisesti jatkossakin. Vain tietyn populistipuolueen eu-kriittisyys on arvopohjaan vedoten olla estynyt hallitusyhteistyöhön. Ei siis mitään uutta auringon alla.

https://www.politico.eu/article/italys-premier-des...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"(Pres.) Mattarellan päätös vain korostaa sitä, että jos Berliini tai Bryssel ei pidä Italian hallituksesta niin se torpataan. Ettei italialaisten ääntä haluta kuunnella."
---
Mitä luotettava media kirjoittaa tällaisesta EU-demokratiasta suhteessa kansan vaaleissa ilmaisemaan tahtoon?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Milloin ihmiset lopulta ymmärtävät että EU on vain kone joka toimii niin kauan kuin polttoainetta riittää. Kun jokainen jäsenmaa ei enää maksa alati paisuvia kustannuksia, on tämä shakkipeli sitten poikki. Siihen tarvitaan vain tarpeeksi monta maata, sanoutumaan irti järjettömyydestä johon ei koskaan olisi pitänyt suostuakaan. Ei edes Suomen, koska se ei maana ole muuta kuin vain mallikelpoisesti kiltteydestään mukana. EU voi pysyä koossa vain siten että sen hajoaminen on liian vaarallista koko Euroopalle, mutta se on osattava todistaa ensin ja vakuuttavasti myös. Vakuuttelijoita löytyy kyllä joka lähtöön. Yksinkertaisemmin sanottuna he ovat "köyhiä" pelottelijoita jonkun asialla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset