EU hajoaa etelästä käsin? Ja meidän hallitus seuraa perässä…

Onko mahdollista, että Italian uusi hallitus ja sen epätavalliset vaalivoittajat murentavat EU:n ja euroalueen?

Hallitus syntynee vaikeiden neuvotteluiden jälkeen, joissa olivat mukana viiden tähden perustaja Beppe Grillo sekä liikkeen varsinainen puoluejohtaja Luigi di Maio.

La Ligaa edusti sen johtaja Matteo Salvini. Kulisseissa hääräili myös Ligan kumppanipuolueen johtaja, vanha Silvio Berlusconi. Kokoomushallituksen hallituksenmuodostajaksi ja tulevaksi pääministeriksi tuli professori Giuseppe Conte. Riippumattoman mutta viittä tähteä lähellä olevan professori Conten pääministeriys oli siten kompromissi.

Hallituksen merkityksellisyys on siinä, että se on järkyttänyt Euroopan ja maailman rahamarkkinoita uusilla avauksilla. Uusi hallitus on periaatteessa valmis sopivalla hetkellä luomaan oman minirinnakkaisvaluutan. Se haluaisi myös leikata velkoja, laskea eläkeikää ja luoda tasaveron sekä tuoda italialaisille tuntuvan korotuksen työttömyyskorvauksiin ts. luoda kansalaispalkan.

Mutta millä rahalla ja miten tämä on mahdollista? Onko edessä Euroalueen vallankumous? Pakotetaanko Italia irti eurosta? Pystyykö se pakottamaan muut maat antamaan anteeksi sen velkoja?

Italia ensin! Markkinoita vastaan!

Italian presidentti Sergio Mattarella antoi pääministerin viran Contelle 23.5.2018. Uudesta pääministeristä syntyi heti skandaali: väitetään, että hän on kaunistellut omaa akateemista CV:tään. Presidentin oli kuitenkin taivuttava sillä Italia oli ollut ilman enemmistöhallitusta jo yli 80 päivää. Näin Italia sai hyvin euroskeptisen ja omapäisen hallituksen. Ensimmäisessä virallisessa puheessaan pääministeri Conte totesi puolustavansa italialaisia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

Ministerilistaa ei ole vielä julkaistu, mutta on puhuttu siltä, että erityisen pakolaiskriittisestä Salvinista on tulee ilmeisesti uuden hallituksen pakolaispolitiikasta vastaava sisäministeri ja Luigi di Maiosta tulee ”työ- ja kasvuministeri”. Talousministeriksi on kaavailtu EU:n kovaa kriitikkoa ja taloustieteilijää Paolo Savonaa. Tämä 81 vuotias entinen teollisuusministeri on toiminut myös Italian pankissa. Presidentille näin raskaan sarjan eurovastustaja, joka on avoimesti arvostellut Saksan talouspolitiikkaa ja euron valuvikoja, olisi myrkkyä.

Markkinavoimat on nyt syystä ymmällään. Talouselämä on todella huolissaan euroalueen tulevaisuudesta.

Pelästyksen aiheutti aluksi se, että julkisuuteen vuosi uuden hallituksen ohjelmaluonnos, jossa se aikoi aluksi esitellä euroeron, EU-sopimuksen uudelleenkäsittelyn, sekä 250 miljardin euron suuruisen velkaerän anteeksiantamisen. Vaatimuksissa oli myös Italian maksuosuuden uudelleenneuvottelu EU:n kanssa. Vaalivoittajat halusivat myös jättää Venäjän-pakotteet, ja omaksua aivan uuden maahanmuuttopolitiikan – Italiasta on karkotettava yli puoli miljoonaa laitonta siirtolaista. Samaan aikaan italialaisten veroja piti laskea ja lopuksi: kaikki italialaiset saisivat 780 euron suuruisen kansalaispalkan.

Markkinat paniikissa

Markkinat villiintyivät näistä ehdotuksista. Maan 10 vuoden lainamarginaalit nousivat salamannopeasti ja Euroopan bondimarkkinat menivät sekaisin siitä ajatuksesta, että Italian velkoja annettaisiin anteeksi.  Uuden hallituksen ohjelmapaperi mitätöitiin nopeasti julkisuudessa ja kerrottiin, että kyse on vanhasta suunnitelmasta. Vahinko oli jo tapahtunut.

Suunnitelman järkyttävyys oli siinä, että Italia on EU:n kolmanneksi suurin talous. Nyt kyseessä ei ole pieni Kreikka vaan suuri EU:n perustajavaltio. Italian uusi hallitus järkyttää eurojärjestelmän perusteita ja koko EU:n olemassaoloa.

Uutiset Italian shokkihallitusohjelmasta eivät ole vielä vaikuttaneet euron ulkoiseen arvoon. Markkinat uskovat tässä vaiheessa, että Saksa ei sallisi uuden hallituksen haluamaa velkojen anteeksiantoa.

Kaikki odottavat nyt uuden hallituksen nimittämistä ja sitä, että mitä se todella tekee? Ovatko lupaukset pohdinnat euroerosta ja rinnakkaisvaluutasta vain propagandaa  -aikooko se Italia tosiaan asettaa omat etunsa EU:n etujen edelle?

Italian velat saataviksi?

Euroopan talouselämä on varpaisillaan erityisesti siksi, että uusi hallitus on uhannut ottaa käyttöön oman “sisäisen valuuttansa, jolla olisi mahdollisuus maksella takaisin vanhoja velkoja”.

Tällainen ”rinnakkaisvaluutta”, uusi Italian liira merkitsisi vallankumousta euroalueella. Italialle se merkitsisi ”valtionkonkurssia”. Se tulisi kysymykseen, jos Euroopan keskuspankki ja yksityiset suurpankit ryhtyisivät painostamaan hanojen kiinnipanolla.

Toisaalta se merkitsisi mahdollisuutta uuteen alkuun; se auttaisi Italian talouden vientiä ja merkitsisi sille mahdollisuutta nauttia hetken euroalueen eduista ja samaan aikaan oman valuutan keinottelun mahdollisuudesta. Se myös tarjoaisi mahdollisuuden pitää valtion ja pankkien maksupalvelut toiminnassa ulkoisen kriisin aikana.

Ehdotus on hämmentävä. Voiko itsenäinen maa todella ottaa itselleen oman valuutan? Maksaisiko sen velkansa näillä ”liiroilla”? Mutta sietäisivätkö muut euromaat, erityisesti tarkan fiskaalin kurimestarina esiintyvä Saksa tällaista? Toisaalta euroalueesta ei voi laillisesti erottaa ketään ja omavaltainen suuren jäsenen ulosheittoyritys voisi helposti johtaa koko euron tuhoon.

Olisi myös täysin selvää, että pakkotoimet Italiaa kohtaan irrottaisivat sen euroalueesta. Kun yksi lähtee niin muiden maiden sitoutuminen euroon ja ennen kaikkea yhteiseen velkaan syvenisi. Naru Suomen kaulassa kiristyisi. Me maksaisimme ja Jutan miljardin takuutukset olisivat lastenleikkiä sen rinnalle.

Kyse olisi samaan aikaan helposta hokkuspokkuksesta mutta myös tervehdyttävästä tapahtumasta. Velkatalouksien ei voida sallia kasvavan ikuisesti – ne on joskus maksettava takaisin tai sitten mitätöitävä.

Italian helppo pääsy irti omista velvoitteistaan voisi merkitä sitä, että euroalueen kaatumista tai että siitä jäisi jäljelle vain ns. Pohjoinen alue – Saksa, Suomi, Alankomaat, Luxemburg ja mahdollisesti myös vielä Baltian maat, Belgia ja Ranska.

Italian luova kaaos

Kyse olisi luovasta kaaoksesta, joka heiluttaisi ennen kaikkea EU:n sisäistä rakennetta. Samaan aikaan kun Saksa ja Ranska varustautuvat uuteen federaatioloikkaan. Samoin maan pyrkimykset 780 euron "kansalaispalkkaa" ts. perustyöttömyystukeen reippaiden veronalennusten ryydittämänä vaikuttavat vaikeasti toteutettavilta.

Miten Italia kykenee sen tekemään, kun sen on vaikeampaa ja kalliimpaa saada rahaa markkinoilta? Ranskan talousministeri Bruno Le Maire onkin ennustanut, että tämä uusi hallitus vaarantaa euroalueen. Luigi Di Maio vastasi tähän lainaamalla Donald Trumpia: “tämä ei ole sitä mikä miellyttää EU:ta tai Saksaa – nyt Italia tulee ensin”.

Kysymys veronalennuksista ja 780 euron työttömyysturvasta  on ratkaiseva uudelle hallitukselle. Liga sai paljon tukea rikkaasta Pohjois-Italiasta verolupausten takia.  Viisi tähteä sai äänivyöryn köyhästä Etelä-Italiasta työttömyysturvalupauksen takia. Kyseessä ovat kuitenkin kalliit lupaukset.

Veronalennus maksaisi 50 miljardia, työttömyysraha maksaisi 24 miljardista aina 35 miljardiin ja eläkehelpotus vielä noin 10-20 miljardia vuodessa. Uusi hallitus on luvannut leikata ”turhia kuluja” 30 miljardilla. mutta se kyky ottaa velkaa on vähentynyt. Syy on siinä, että sillä on eniten velkaa koko EU:ssa. Mutta Italialla on jo suurin velkasumma koko EU:ssa.

Bluffia vai totta? Maahanmuuttajat EU:n hoteisiin?

Puheet ovat lieventyneet samalla kun uuden hallituksen syntyminen on näyttänyt todennäköisemmältä. Esimerkiksi Matteo Salvini on luvannut, että maa haluaa pysyä ja euroalueessa sekä tietenkin myös EU:ssa ja Natossa. Suhteessa Venäjään uusi hallitus haluaa päästä parempiin suhteisiin ja haluaa irtisanoa pakotteet. Maahanmuuttajia on tarkoitus palauttaa puoli miljoonaa kotimaihinsa ja kiristää uusien maahanpääsyä.

Uuden hallituksen alkutaivalta seurataan nyt suurennuslasien kanssa. Miten uusi hallitus aikoo pitää sanansa? Jättääkö se vaatimukset? Vai toteuttaako ne?

On toinen asia valittaa eurosta tai jättää se. Näiden vaatimusten täyttäminen tai mahdollinen täyttämättä jättäminen tulisi myös kiristämään uuden hallituksen puolueiden sisäisiä suhteita. Hallituksella on mielenkiintoinen kummisetä: Silvio Berlusconi, joka varmaan haluaa sanoa sanansa hallituksen toiminnasta. Vaalilupausten täyttäminen puolestaan voisi johtaa koko euroalueen uuteen entistä paljon mittavampaan Kreikka-tyyliseen kriisiin.

PS: SDP:n pökkelömäisyys pelastaa Kokoomuksen?

Suomen hallituksen ja Soten kohtalonhetket täyttyivät viime viikolla. Soon finito!

Media ei kuitenkaan pohdi sitä mitä perustuslakivaliokunnan lausunto merkitsee vaan sitä kuka oli vasikka ja mistä puolueesta. Näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnan mietintö Sotesta viivästyy ja vaalien lykkääminen on yhä selvempää.

Vuosituhannen suurin ”sulle-mulle” peli on nyt seis. Keskustan suuri pihvi – maakuntahallinto-hökkelö ei ehkä tulekaan. Kokoomuksessa on voimia, jotka osaavat pelata ja taivutella.

Juha Sipilä Vesa-Matti Loirina?

Keskusta aikoo epäilemättä nöyryyttää itsensä ja pelastaa Soten ja hallituksen kaikin keinoin. Näemme tulevaisuudessa ”Pojat” elokuvasta tutun kohtauksen, jossa Juha juoksee vetäytyvän Sote-junan perässä ja huutaa ”äiti, äiti…”.

Kokoomukselle tilanne on helpompi. Se joko peluuttaa Soten SDP:n kanssa tai haluaa lisää hintaa omasta suostumuksestaan. Epäilemättä Orpo ei pelkää SDP:n ”pökkelöpolitiikkaa ja lahjasatku kaikille” linjaa.

Tilannetta kärjistää myös se, että Orpolle pääministeriksi pääsy on ainoa keino pelastaa oma poliittinen ura. Vapaavuori hengittää niskaan samalla kun Hjallis pyrkii näykkimään takaapäin.

Kysymys on: pitääkö vaalitaistelua pelätä? Kokoomuksella on vaalikassat täynnä: reipas voitto tyrmäisi Hjalliksen kapinaliikkeen köysiin ja antaisi mahdollisuuden kurittaa Vapaavuoren johtamia kapinallisia.

Mikäli uudet eduskuntavaalit tulevat lokakuun alussa on tilanne jännittävä myös ulkopoliittisesti. Ruotsilla on vaalit syyskuussa ja Italian uusi hallitus aikoo ryhtyä ilmeisesti koviin otteisiin maassa olevia pakolaisia vastaan. Jaetaanko ne EU:n kesken? Suomelle se merkitsisi uutta 25-30 000 hengen pottia.

Meille taviksille se merkitsee mahdollisuutta sanoa sanansa! Ihmisiä on jätetty sivuraiteille. Onko sinne pakko jäädä? Minusta ei))

PS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Presidentti Mattarella on kieltäytynyt ottamasta Savonaa valtiovarainministeriksi. Uskomatonta. Conte on todennut, että näillä edellytyksillä hän ei voi muodostaa hallitusta. Salvinin kommentti: ei voida hyväksyä! Joku (Saksa??) on ulkopuolelta määrännyt ratkaisun. Tulee mieleen kesä 2017 – joku kertoi ulkopuolelta, että Halla-ahoa ei voi ottaa hallitukseen. Italia nyt siirtomaa? Uudet vaalit?

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu