Arto Luukkanen

Kojamo: hyvät kesälomarahat vasemmistolle ja ay-liikkeelle

Suomessa tarvitaan vähemmän monopoleja ja ulkomaalaisia suurkeinottelijoita sekä enemmän rehellistä kilpailua!

Vähemmän kaverikapitalismia ja valtion tukemaa vääristynyttä elinkeinotoimintaa, jolla saattaa olla yhteyksiä puolueiden tukemiseen. Valtion tuki kuuluu vain puolueettomille ja sosiaalisesti vastuullisille toimijoille!

Ajat, jolloin valtio tuki veikkausvoittovaroin tai suorin tulonsiirroin jotain ”yleishyödyllistä” toimintaa ja josta sitten on saatu vaivihkaa tukea puolueiden toimintaan, ovat toivottavasti ohitse. 

Ikävintä tällaisessa toiminnassa on se, että mikäli näitä poliittisia ”mikromonopoleja” myydään, joutuu valtion tuella hankittu omaisuusmassa ulkomaiselle sijoittajalle.

Nyt ihmeellinen kuitenkin tapahtuu. Kojamo listautuu pörssiin. (https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/kojamon-antihinta-vaikuttaa-koh...). Palkansaajajärjestöt ja työeläkeyhtiöt saavat itsellensä sipakat "kesälomarahat" myydessään osakkeitaan yhtiöstä jopa yli 500 miljoonan euron arvosta listautumisen yhteydessä.

Piti tuottaa asuntoja ”köyhille demareille” - niin tulikin fyrkkaa ”rikkaille ammattiliitoille?”

Esimerkkinä tästä poliittisesta ”mikromonopolin” toiminnasta on Kojamo Oy:n liiketoimina keväällä 2018. Kyseinen yhtiöhän oli aina vuoteen 2017 saakka VVO-yhtymä Oyj, joka on 4,3 miljardin euron asunto-omaisuuden arvollaan mitattuna ollut Suomen suurin kiinteistösijoittaja. Vuonna 2016 VVO jakoi yhteensä 104 miljoonan euron ennätysosingot omistajilleen.

Erikoiseksi kyseisen yhtiön toiminta on tullut silloin, kun valtio on maksanut runsaasti ko. yhtiön asiakkaiden asumistukia. Asumistukien korotukset ovat valuneet suoraan vuokra-asuntojen omistajien taskuun eli enimmäkseen edellä mainitun yhtiön liikevaihtoon, tätä kautta ay-liikkeelle ja sitä kautta poliittisille puolueille, jotka ovat tehneet päätöksiä asumistuista. 

Asumistuet ovat osaltaan olleet luomassa asuntokuplaa ja pumpanneet ylihintaa niin ay-liikkeelle kuin myös omistajalle.

Nyt tämä ”ikuinen lotto” ollaan myymässä ulos. Nyt ulkomaalaiset suurkeinottelijat saavat osansa käyttöönsä tämän ”runsaudensarven”.

Kojamon tiedotteen mukaan se myi maaliskuussa 2018 vuokra-asuntoja. Myytävän asuntokannan velaton kauppahinta on 97 miljoonaa euroa. Kyseessä oli noin 1600 asuntoa.

Kuten uutinen kertoo: ”Pörssilistautumista selvittävän Kojamo-konsernin yhtiöt ovat tänään allekirjoittaneet kauppakirjan, jolla ne myyvät 1 594 vuokra-asuntoa 15 paikkakunnalta Morgan Stanley Real Estate Investingin (MSREI) hallinnoimalle kiinteistörahastolle, suomalaiselle Premicolle ja Pohjoismaissa toimivalle Renger Investment Managementille (RIM).”

”Hei, me saatiin ihqusti rahaa”!

Ostaja oli ymmärrettävästi innoissaan! Kuten uutisessa kerrotaan: ”Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimpia sijoituskohteita kiinteistöjen osalta. Yhteistyö MSREI:n kanssa avaa meille uusia mahdollisuuksia kehittää asuntotarjontaamme ja olemme tästä luonnollisesti innoissamme, Premico Groupin toimitusjohtaja Janne Vaula sanoo yhtiön tiedotteessa.”

Valtio aikoo ilmeisesti jatkaa asuntotukien maksamista tälle uudelle ulkomaalaisten omistamalle yhtiölle? Eli suoran veronmaksajien tuki tälle poliittiselle ”mikromonopolille” jatkuu jossain muodossa.[1]

Kojamo – pörssikeinottelun asialla?

Nyt Kojamo on menossa pörssiin.

Hankkimaan rahaa omistajilleen. Kojamo, joka omistaa 35 000 asuntoa tunnettiin alun perin nimellä VVO.  Kuten todettu edellä, se toimi vuosikymmeniä voittoa tavoittelemattomana yleishyödyllisenä osuuskuntana.

Sittemmin vasemmiston perustamasta vuokrataloyhtiösta on tullut osakeyhtiö, jonka tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen eli ammattiliitoille ja työeläkeyhtiöille.

Pörssiin listautumisen aikana se ”lahjoittaa” sitä rahaa, jota se on saanut valtiolta vähäisen verotuksen kautta. Ilmeisesti omistajat eli siihen yhteydessä olevat poliittiset puolueet saavat lisää rahaa? Pikkasen? Valtavasti?

Onko tämä kierrettyä korruptiota?

Onko tämä korruptiota tai sitä, että valtiolta siirretään yksityisille ja puolueille omaisuutta, jonka luomisessa on perusideana ollut välttää veroja? Sivistysmaissa siihen ehkä puututtaisiin. Kuten esimerkiksi Espanjassa.

Espanjassa Mariano Rajoyn hallitus kaatui, kun se sekaantui korruptioon ja oli ylimielinen. Lehtitietojen mukaan erotettava pääministeri istuskeli Espanjan parlamentin ratkaisevan istunnon aikana kostealla lounaalla madridilaisessa eliittiravintolassa; viskiä kittaamassa ja sikareita polttelemassa.

Kojamon omistajilla näyttää olevan saman asenne.

***

Kysymys kuuluu: miten poliittinen vasemmisto ja ay-liitot, jotka nyt hankkivat itselleen tukkumäärän rahaa, voivat puhua solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta tai tasa-arvosta?

Rahathan ovat veronmaksajilta ja vuokranmaksajilta?

 


[1] https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005622590.html.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Päivän yhtälö: Luokkataistelu plus SDP = raha ))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Venäjällä oli hauska termi: prihvatizatsija. Joka tietysti muistuttaa "privatizatsijaa" (yksityistäminen) mutta käännetään nimellä "kähveltäminen" (ohessa vetää itselleen jotakin). Poojat nyt vähän "prihvatizoivat".

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jätät tietysti hienovaraisesti mainitsematta että Kojamon suurimmat omistajat ovat eläkevakuutusyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Ihmeesti perussuomalaisillekin kelpasi säätiön perustaminen ja konttorin siirtäminen säätiön omaisuudeksi. Mitä isot edellä sitä pienet perässä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei siinä mitään hienovaraistaole kun huonoa propagandaa tehdään.

Ei tällaista kohkausta aikaiseksi saa jos muistaisi kertoa, että ihan normaalia bisnestähän Kojamo teee ja että sen markkinaosuudella ei markkinahintoja määritellä. Siksipä nämä ay-vinkunat ovat aina yhtä onnettomia tekeleitä.

Asuntojen hinta määräytyy markkinoilla. Siitä olen samaa mieltä, että siellä kyllä kaverikapitalismi jyllää. Pahiten se jostain syystä jyllää aina kunnissa, joissa Kokkarit on suurin puolue ja joissa on heikot kunnanomat yhtiöt - kuten pk-seudulla. Siksipä Kokkarit myös asiasta innolla vinkuvat, koska voivat omista puuhistaan syyttää ay-liikettä.

Tämä persujen vinkuna on toki sitten vielä astetta pöljempää. Heidän koko uskottavuus meni siinä kun heittäytyivät hallitukseen ihan puhtaaksi kaverikapitalistin puudeliksi. Se, että poliitisen sisäsiiteyden puutteen takia hilotolppansa menettivät, ei heitä siitä roolista poista. Onneksi kuitenkin jaksavat itkeä niiden menetettyjen hillotolppien perään joka toisessa blogissa, niin ei pääse historia siltä osin unohtumaan.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

"Ei tällaista kohkausta aikaiseksi saa jos muistaisi kertoa, että ihan normaalia bisnestähän Kojamo teee ja että sen markkinaosuudella ei markkinahintoja määritellä."

Kojamo on Suomen suurin kiinteistösijoittaja.

Kojamo on yksi niistä, jotka vetävät linjat vuokrien markkinahinnoille. Tarkemmin sanottuna merkittävin taho.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

Kyseessä ei ole mikään vähittäiskauppa. Vaikka Kojamo on suurin, se ei ole riittävän suuri päästäkseen määrittelemään hintoja. Markkinamekanismi toimii ja syylliset löytyvät ylihintoihin kyllä vuokrien kohdalla muualta.

Syylliset löytyvät poliitikoista. Kaavoituksesta ja kuntien omasta tuotannostahan nämä ovat kiinni. Kaavoilla on luotu hintakuplaa tontteihin. Kuntien omilla yhtiöillä taas olisi voitu vaikuttaa hintoihin, mutta sitä ei ole haluttu. Meillä Turussa tämä näkyy käytännössä siten, että Kokoomus ei halua kaavoittaa kunnan omalle yhtiölle ja siten hinnat kohoavat nyt kun kysyntä on kääntynyt kasvuun ja markkinoille ei saada uusia asuntoja vaikka rakentaja olisi siihen heti valmis. Kaavoituskin tökkii, joten markkinat eivät ehdi reagoida kysynnän kasvuun ja se johtaa hintojen nousuun. Ja syykin on selvä. Kokkarit pelaavat yksityisten sijoittajien pusiin ja tavoittelevat hintojen nousua. Siitä on turha syytellä ay-liikettä,joka on osaomistajana yhdessä yhtiössä suurilla markkinoilla. Enemmän tämä Kojamon syytteleminen johtaa olettamaan, ettei syyttelijöillä ole hajuakaan siitä mten markkinatalous toimii. Jos olisi, niin eivät tällaisia blogeja kirjoittelisi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #13

Eloranta selittelee asiaa työmäärän kasvulla. Hyvä. Mutta mikä näitten Riku Aaltojen työ pitäisi olla. 15000 liiton johtamisesta. Vie kuukemma pirusti aikaa ja on vaativaa? Kojamo? Eläkeyhtiön hallitus jne... ei mihinkään pysty perehtymään. Naurettavaa rahastusta.

Voiko arvostella syystemiä, kun selän takana oma käsi kahmii minkä pystyy?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Alun perin teollisuusliiton varat on kerätty duunareiden jäsenmaksuista. On siis kerätty valtavasti rahaa enemmän, kuin toiminta on vaatinut. Lupaa ei ole jäseniltä kysytty, kuin joltain valtuustolta, joka on ollut juopottelemassa murikkaopistolla.

Selittely jatkui. Sijoitetaan, jotta tuotetaan edullisia vuokra-asuntoja. Yhtään edullista vuokra-asuntoa ei ole tuotettu. Kojamon edeltäjä vvo oli vuokrien suurimpia korottajia. Mikäs oli korottaessa, kun taas nostettiin asumistukia. Valtavat osinogot on sijoitettu pääosin edelleen. Nyt on rasitteet siivottu ja suoraan siirrytty pörssipeliin.

Onko tällainen miljardien sijoitusbisnes ay-liikkeen ydintoimintaa? Vastaavatko mielestäsi puheet ja teot? Ketä tästä hyötyy?

Sijoitusten päätarkoitus näyttää olevan kerätä lisää varjoja sijoitustoimintaan. Toinen tarkoitus on hallinnoida. Hallinnoinin kautta syntyviä erilaisia luottamuspaikkoja jaetaan "hyville miehille ja naisille". Näitä erilaisia hallintoon liittyviä pikkupalleja on lukuisia muitakin, kuin tämä kaikkein törkein Riku Aallon esimerkki.

Kyseessä on puhdas omanedun tavoittelu ja omien taskujen täyttö. Edunvalvonnassa ollaan epäonnistuttu täysin. Niin palkoissa, työehdoissa, jotka kaikki jäävät esim valvojien omista ehdoista kauas jälkeen. Alakohtaisesti ehkä julkinen on onnistunut ja mikäs siinä, kun me maksamme.

Törkein epäonnisuminen on ollut eläkeasioiden hoidossa ja uskompa, että nuoret eivät enää mitään sellaista todellista työeläkettä tule saamaan.

Demarien vinkuna näiden koruptoituneiden puolesta on vain oman hillotolpan puolustamista. Mistä sitten hyviä luottamustoimia saadaan tai vaalirahaa.

Itse erosin 2004 ja näidenkin toimien valossa olen ratkaisuun tyytyväinen- Demareita äänestin viimeksi 2004. En sen jälkeen ole äänestänyt ja olen yrittänyt pitää huolta, että mahdollisimman harva äänestäisi teitä.

Terveisiä telakalta.

Eikä sielläkään asiat kunnossa ole. Talous siellä näyttää kovin harmaalta. Itse siitä on kyllä parempi olla vain hiljaa.

Elorannat, Maliset, Selinit jne...samaa silmäänkusijoiden joukkoa ne ovat

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ajatelkaa. Meidän pitäisi antaa hallitusvastuu näille kojamoille)))

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Enemmin vaikka kirjolohille, kuin persuille. Ottakaa säätiöstänne pikavippi jos kadehduttaa. :)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei ay-liikkeen toimenkuva ole tällä vuosituhannella ollut mikään muu kuin omaisuuden haaliminen itselleen ja suomalaisen duunarin kurmootus. Eikä ne edes enää yritä muuta väittääkään. Kämpillä tehdään bisnestä duunarin selkänahasta ja kilpailukykysopimuskin on kuulemma SAK:n saavutus. Siis sama sopimus, joka sisältää palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, lomarahojen leikkauksia ja työnantajamaksujen vähentämistä. Tätä kaikkea SAK juhlii omana saavutuksenaan.

https://www.sak.fi/me-olemme-sak/historia/saavutuksia

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Kenen puolella ay-liike nykyään edes on? Duunarin puolella ei ainakaan. Eikä köyhien ja vähävaraisten, kun niiden kämpillä juuri bisnestä tekevät.

Ay-liikkeellä on tainnut yrittäjien ja hyvätuloisten järkkymätön ja kiihkeä vastustus sekä valtion (=yhteisten) rahojen omaan taskuun surutta kuppaaminen sumentaa näkökentän niin täysin, etteivät itsekään enää tiedä, mikä heidän tarkoitus oikeasti pitäisi olla.

Ay-liikkeen tarkoitus kun oikeasti olisi olla jäseniensä puolella. Ei jotain muuta vastaan, olkoon se mitä tahansa. Näillä kahdella asialla on vissi ero. Eikä ay-liikkeen tarkoitus missään tapauksessa ole omaisuuden kartuttaminen itselleen tai "omistajilleen".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yksi älyttömimmistä kommentoinneista mitä tässä vuosien varrella olen lukenut.Luukkanen provosoi kirjoittamalla puuta heinää, mutta se että joku siihen halpaan, kuten Rautio nyt menee, niin tunnen Rautio puolestasi suurta myötähäpeää.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #14

Mistä?

Olen ollut tätä mieltä jo varmaan 6-7 vuotta, että jos luulet näkökantojeni muodostuvan yksittäisten blogien perusteella, niin ehkä se myötähäpeän kohde löytyy peilistäsi.

Aina kyllä huvittaa se, että kun joku ei osaa kommentoida itse asiasta yhtään mitään, pitää hyökätä kirjoittajaa kohtaan. Kuten Granlund tuossa yllä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ay-liikkeen tarkoitus kun oikeasti olisi olla jäseniensä puolella. Ei jotain muuta vastaan, olkoon se mitä tahansa. Näillä kahdella asialla on vissi ero. Eikä ay-liikkeen tarkoitus missään tapauksessa ole omaisuuden kartuttaminen itselleen tai "omistajilleen"."

Minunkaan mielestäni AY- liikkeet eivät toimi optimaalisesti jäsentensä etujen puolesta. Se johtuu siitä että jokainen ammattiliitto kilpailee samasta kansantulon kakusta toisten ammattiliittojen kanssa, siinä leikissä ammattiliitoilta tahtoo se yhteiskunnan etu ja yhteinen etu unohtua ja hallituksella on iso rooli siinä että se tuo esille tätä yhteistä etua, ettei meno keskinäisessä kilpailussa menisi ihan villiksi.

Muuten pidän tätä tässä kommentissa valittua sanamuotoa varsin huonosti onnistuneena. Kyllähän ammattiliitto omien jäsentensä etua kyllä ajaa, mutta sitä omien jäsenten etua ei voi ajaa muuten kuin niin että joku muu siitä sitten kärsii. Kyse on loppujenlopuksi siitä miten se kakku jaetaan. Rahaa ammattiliitto tarvitsee jotta se pystyisi tarvittaessa työtaistelujen avulla tukemaan jäsentensä edunvalvontaa, ilman varallisuutta ei ole myöskään lakkovalmiutta ja vaatimuksilla ei ole painoarvoa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Yleishyödyllisyydellä saavutetuilla suorilla ja epäsuorilla valtionvaroilla keinottelu on selkeästi kiellettävä. Kiinteistöala on täynnä tätä. Ja jos puolueet ovat niissä mukana, niin niiden osuus pitää tehdä koko kansalle julkiseksi ilmaiseksi levitettävillä eduskunnan tiedotuksilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niistäkin iso osa maksetaan verovaroista, maksettujen asumistukien määrä nousee kokoajan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

harvinaisen härski SDP selitys. Kyllähän ne kehtaa. Ja kehtaahan ne. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005706658....

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kaipa tätä on kommentoitava täällä Luukkasenkin blogissa. Saispa nähdä kauanko tämä kestää näkyvillä?

Kojamon (entisen VVO:n) toiminta asuntomarkkinoilla kyllä kestää eettisesti vertailun minkä tahansa toisen vuokra-asuntofirman toimintaan, mutta väärinhän se on, kun työntekijöiden edustamat liitot saavat siitä jonkinlaista voittoa.

Ettehän te paukapäät vaadi porvareiltakaan tappiollista toimintaa asuntomarkkinoilla. Jostakin syystä mielestänne olisi palkansaajia puolustavien järjestöjen niin tehtävä! Kaipa se riittäisi monelle, että Wahlroos ja kumppanit keräävät pääomat rikkaiden aseman puolustamiseksi, kun niinhän se on aina ollut. Ja eihän nämä ay-liikkeen edustajat ilmeisesti edes osaa niitä rahoja käyttää:-(

Vakavasti puhuen – olen sitä mieltä, että jokainen sentti, jonka työväenliike pystyy työnantajien ja pääomapiirien pussista tiristämään palkansaajien ja heidän perheidensä etujen ajamiseen, on paikallaan!

Lisäksi, vaikka vakuutusyhtiöt (lue pääomapiirien edustajat) ovat myös tässä aikalailla saamapuolella, niin ei siitä oikein tunnu irtoavan otsikoita. Kumma juttu! Ei teilläkään täällä valittavilla tunnu olevan siihen mitään sanomista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lisäksi, vaikka vakuutusyhtiöt (lue pääomapiirien edustajat) ovat myös tässä aikalailla saamapuolella, niin ei siitä oikein tunnu irtoavan otsikoita."

Ei vakuutusyhtiöt (pääomapiirit) edes esitä olevansa pienituloisten työntekijöiden puolella edes heidän jäädesään työttömäksi.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Meidän kaikkien etu ja intressi lienee, että vakuutusyhtiöden sijoitukset tuottavat hyvin. Minimitavoite niillä 3 - 4 % vuodessa.

Ne vakuutusyhtiöthän olemme yhtäkuin me, me kansalaiset. Niiden tuotoilla pitää pystyä maksamaan työeläkkeet tulevaisuudessakin. Niiden kautta me kaikki olemme kiinteistösijoittajia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset