Arto Luukkanen

Juha – bolševikki?

  • miltei autenttinen kuvaus Sotkamosta?
    miltei autenttinen kuvaus Sotkamosta?

Valkoisen Suomen pääministeri kertoi tänään Sotkamossa porvarillisen keskustapuolueen jäsenille, että Sote-uudistus viedään lävitse ”bolševistisella rauhallisuudella” (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005712053.html) .

Koska Sipilä ei ole kuunnellut eläessään ”kaiken maailman dosentteja” niin totean, että siitä huolimatta vaikka Sipilä ei ymmärrä omaa lausettaan ja sen sisältöä – niin hän on enemmän kuin oikeassa.

Juha on oikeassa. Sote on täyttä bolševismia.

Sote-uudistusta viedään lävitse - ei pelkästään bolševistisella rauhallisuudella - mutta myös bolševistisella innokkuudella ja häikäilemättömyydellä. Ihmisten kärsimyksistä huolimatta.  

Mitä se bolševismi oikein on?

Vladimir Iljitš Uljanovin (1870-1924) Leniniin viittaava termi liittyy alun perin vuoden 1903 Venäjän sosialidemokraattisen puolueen II kongressiin, joka pidettiin ensin Brysselissä ja myöhemmin Lontoossa.

Itse nimi on peräisin puolueen sisäisestä taistelusta – tarkemmin sanottuna sen jäsenyysmääritelmän selvittämiseen.

Lenin halusi puolueesta demokraattisen sentralismin mukaisen kurinalaisen taistelujärjestön ja etujoukon. Vastustajat olivat taas valmiina vähempään. Äänestyksissä Leninin ryhmä pääsi yllättäen juutalaisen työväenjärjestön edustajien poistuttua kongressista enemmistöön. Lenin ja hänen ryhmäänsä nimitettiinkin sen jälkeen ”enemmistöläisiksi” (большевики).

Leninin fanatismi

Leninin bolševismi sai ennen vuotta 1917 ja senkin jälkeen mainetta sillä, että se oli johtajansa johdolla valmiina aivan mihin tahansa voidakseen toteuttaa omaa unelmaansa. Bolševismi merkitsi poliittisille vastustajille, talonpojille ja vanhalle traditionaaliselle Venäjälle häikäilemättömyyttä, väkivaltaa ja ihmisvihaa (porvareita vastaan).

Leninin bolševikit organisoivat varainhankintaa varten pankkiryöstöjä, kiristyksiä ja kaappauksia. Tässä toiminnassa kunnostautui Leninin uskollisena toverina muuan Stalin niminen georgialainen herrasmies.  

Fanaattinen Lenin oli valmis kaikkeen. Hän esimerkiksi opasti naittamaan komeita puolueen jäseniä perijättärille ja hankkimaan näin rahaa köyhälle puolueelleen tai vuonna 1917 ottamaan rahaa Saksan keisarikunnan pääesikunnalta ts. viholliselta voidakseen rahoittaa vallankumousta.

Mikään ei ollut pyhää.

Juhan moraali?   

Leninin ja Sipilän yhtymäkohtia voidaan tutkia vaikka seuraavien Leninin lausahdusten valossa.

”…joku heittiö saattaa olla meille hyödyllinen juuri siksi että on heittiö…”

”…meillä on suuri talous, ja suuressa taloudessa kaikkinainen roskakin on hyödyksi…”

”…barrikaadeilla monta kertaa rangaistu murtovaras tulee olemaan meille hyödyllisempi kuin Plehanov (vanha sosiaalidemokraatti)….”

Myöhemmin puolue omaksui uuden nimen: kommunistinen puolue mutta säilytti pitkään nimen ”bolševikit” osoittamaan häikäilemättömyyttään ja ihmisten arvon halveksumista. Puolueen ja sen salaisen poliisin Tšekan, GPU ym. harjoittama terrori nähtiin bolševismin korkeimpana muotona.  

Sipilän fanatismi

Juha Sipilän käyttämä termi sopii tähän tilanteeseen erittäin hyvin. Hän on valmis uhraamaan kaiken ja käyttämään yhtä kansaa (kuten Lenin Venäjän kansaa omassa yhteiskunnallisessa kokeessaan) Soten koe-eläimenä.

Minusta Juha valitsi sanansa hyvin eikä häntä pidä moittia siitä.

Juhan kunnianimi tulee säilymään Suomen kansan historiassa pitkään.

ps. Jos joku nyt ajattelee, että mitäs se dosentti nyt turhia puuttuu niin sanottakoon, että pääministerin käyttämä termi on aivan verrattavissa siihen, jos joku sanoisi että joku asia tehdään natsilaisella tyyneydellä. Näinhän natsit tekivät. Joukkomurhaaminen oli tyyntä natsilaista touhua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän EnsioJauhiainen kuva
Ensio Jauhiainen

osui naulankantaan Sipilä sotkeutui omiin valheisiinsa

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kieltämättä viittaus bolshevikkien (käytän vakiintunutta suomalaista kirjoitusasua, siitä anteeksipyyntö blogistille) toimintaan on aika jännittävä veto.

Toisaalta bolshevikkien toimintatapa on yritysmaailmassa se normaali toimintatapa. Vastustajat hävitetään totaalisesti. Mitä tahansa keinoja käyttäen. Jos satutaan syyllistymään laittomuuksiin, niin niiden osalta palataan asiaan jos viranomaiset sattuvat toimimaan. Tosin bolshevikkien tapauksessa he itse olivat niitä viranomaisia vallankumouksen onnistuttua.

Tuolta pohjalta pidän pääministerin näkemystä hyvinkin ymmärrettävänä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jarmo. Se vähän sama kuin joku sanoisi, että joku asia tehdään "natsistisella tarmolla". Punainen/ruskea totalitarismi ovat samanlaisia. Ja kyllä. Sipilän intentio on todella bolshevistinen. Kansalle tehdään nyt yhteiskunnallinen koe. Kärsimyksistä viis.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Pääministeri on yritysmaailmassa tottunut tuohon totalitaristiseen lähestymistapaan. Vastustaja tuhotaan täydellisesti.

Yrityspuolella ne vastustajat voidaan tuhota "totaalisesti" syyllistymättä kansanmurhaan tai johonkin vastaavaan. Siksi, että yhteiskunta pitää niistä pelistä pudonneista huolta.

Mutta jos samaa ajattelua tuodaan yhteiskuntaan, niin logiikka on aika eittämätöntä ja siitä on suhteellisen paljon esimerkkejä.

Risto Koivula
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Googlettaen tuohon vastaus; "tieteen- ja aatehistorian.Hannah Arendtin käyttöön ottama ”uusi käsitteistö” ”totalitarismista” (jolle sanalle hän antoi uuden, entistäkin huonomman merkityksen Mussolinin kulttuuriministerin, entisen Sosialistisen internationaalin radikaalijohtajan Giovanni Gentilen antaman ”virallisen" merkityksen tilalle), on puhdasta potaskaa."

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/01/hannah...

On siis puhdasta potaskaa!

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #13

Juuri tuota minä vähän epäilinkin...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olisi mukava saada perustelut sille, miksi blogisti pitää Stalinia herrasmiehenä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Manu. Oletko kuullut sarkasmista. Ei ole syötävää)))

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Osu ja uppos. Kiitos päivän piristyksestä!
L+Juha tuli vihdoinkin ulos kaapista ja onkin BolsuJuha.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tilanne on niin paha, että pappa Laaninen on joutunut riviin. Selittelemään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takaa: "”Nyt on tärkeintä muistaa se, että Suomelle tärkeintä on uudistuksen aikaansaaminen ..."

Siis ei juurikaan sisältö.

Tuollainen periaate olisi jokaiselle hallitukselle aika helppo toteuttaa.

Totta puhuen tämä hallitus on saanut aikaan paljon positiivisia uudistuksia pienemmillä arkielämän saroilla enkä siksi ole tuomitsemassa sitä alimpaan helvettiin.

Mutta olisi suotavaa, ettei hallitus niiden meriittiensä ohella ottaisi painolastia soteraakileesta kaikkine katastrofeineen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kysellään miksi sisällissodan riemuvuotta on juhlittu rauhallisesti puolibolsujen kielellä vaikka kouluissa kaikille opetetaan ruotsia jota ilman ei voi ymmärtää Suomen historiaa?

PS. valta on elävien ihmisten kielessä, diskursseissa.

Aulis Saarijärvi

Unohdit muuten bolsevismin yhden ydinalueen. Kymmenestä kansankomissaarista (ministeristä) oli aluksi yhdeksän juutalaista. He olivat kääntäneen eurooppalaisiksi juutalaisnimiään.
Pietarin rantakadun erään asunnon seinätapettien takaa löytyi jiddyshiksi käsin kirjoitettu luonnos tulevan Neuvostoliiton perustuslaiksi.
Asunnossa asui vaimoineen Lenin. Vaimonsa kuoleman jälkeen asunto "kammattiin" NKVD:n toimesta kaikesta mahdollisesta. Löydettiin se käsikirjoituskin. Sitä ei kai näytellä ulkomaisille tutkijoille liikaa Kremlin arkistossa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

blosevismista en tiedä mitään)))

Aulis Saarijärvi

Hee hee tarkka poika ... mitä muuta?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Menemättä sivupoluille pohtimaan, keitä bolshevikit oikeastaan olivat, kannattaa kiinnittää huomiota näiden kahden sanan "bolshevistinen" ja "rauhallisuus" täyteen ristiriitaan. Sillä kuka on koskaan kuvannut heitä, heidät itsensä mukaanlukien, rauhallisiksi? Ja kyllä bolshevikit nimenomaan olivat rauhallisuuden vastakohta taistelevaisuudessaan ja valtavassa touhukkuudessaan. Jos etsitään sopivaa adjektiivia rauhallisuudelle, se olisi varmaan "buddhalainen" - tai jos halutaan se yhdistää järkkymättömyyteen poliittisesti vaikealla hetkellä "churchilliläinen" tms.
Eli siis mahdollisimman ristiriitainen jatko sanalle bolshevistinen kertoo, että puheen älykkäämmänpuoleisten kuulijoiden tulee ymmärtää, että kakkossana on jotain rumaa, kiellettyä, jota ei voi julkisesti lausua. Ja se, mikä bolshevikit erotti muusta sen ajan poliittisesta kentästä, oli täydellinen piittaamattomuus laeista -jotka he sitten valtaantultuaan loogisesti kumosivatkin kokonaisuudessaan. Miten olisi, jos siis kääntäisimme ilmaisun selkosuomelle: "bolshevistisella piittamattomuudella laillisista esteistä"?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

-Bolshevistisen rauhallisuuden synonyymi = kansankulttuurin hiljainen hautaaminen elävältä.?

Uudella helikopteriperspektiivin ilmaisullaan Juha Sipilä vakiinnuttaa paikkaansa suomenkielisen ilmaisun historiassa.

- Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

Tätä presidentti Koiviston muistosanoiksi sanottua lausetta Timo Soini ylisti syvällisimmäksi mitä suomenkielellä kyetään ilmaisemaan.

Jossakin on sylttytehdas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset